- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Vékonyabb házba rejti a Galaxy A17 5G az Exynost
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
Karima
őstag
válasz
Oracle #32667 üzenetére
Azért nem számít annyira, mivel a cseppfotózást ugye vakuval csináljuk, méghozzá minél rövidebb villanási idővel, hisz a csepp "kimerevítését" a vaku villanása adja, és minél rövidebbet villan, annál jobban "kimerevedik" a csepp, azaz annál élesebb lesz. A vaku szinkronideje 1/250, vagy szerencsés esetben 1/500. Ez pedig jóval nagyobb tartomány, mint a vaku 1/20000-es villanási ideje. Azaz már a legrövidebb vakuszinkronidőnél is csak az fog látszani a képen, amit a vaku az 1\20000-es villanási idejében "lát". Tehát cseppfotózásnál (ha állványról csináljuk), akkor elég akkora záridőt választani, hogy a környező fényeket kiszűrje (már ha ki akarjuk szűrni).
Itt van pár ilyen technikával készült képem, és itt sem használtam 1/500nál rövidebb záridőt:
[link]Remélem nagyjából érthető volt amit leírtam
Ennél a képemnél például 5mp volt a záridő
-
skiny83
aktív tag
válasz
Oracle #31081 üzenetére
Nem. Bármilyen vakuval vagy másik fényképezőgéppel meg tudod csinálni. Tehát hosszú záridő, rajzolsz egy szeblámpával vagy leddel aztán rávillantasz egyet (külső vaku vagy fényképezőgép vakuja) arra amit szeretnél látni a képen. Ha magadat szeretnéd viszontlátni a képen akkor vagy megkérsz valakit hogy villantson rád, ha nincs veled senki akkor a másik fényképezőgépet 10 másodperces késleltetéssel sütöd el, gyorsan felveszed a pózt és várod a villanást. Külső vakunál meg egy rádiós távkioldó a segítség. de egyedül annyira nem poénos.
Pecc: hogy érdeklődik a géped iránt
Jó kép!
-
Chapel
addikt
válasz
Oracle #19990 üzenetére
A 2. nekem bejön!
Mi ez? Ásványvíz? ezzel a az utómunkával, mintha higany lenne.a dőlés tényleg feketepont,de hát kb 1 perc helyre vágni/forgatni
első csepp fotóm....közel sem ilyen pofás -
Chapel
addikt
válasz
Oracle #18362 üzenetére
Köszönöm!
Jópofa ez a híd,ez valóban használatban van vagy csak "látványosság"?
Kicsit megkésve
:
BEE:Sztem mindenképp megérte megállni a naplemente/napfelkeltés
képekért!
Murderer69:A makrók tetszenek
Pár dolog: a 2.nál levágtad a levél tetejét, illetve nagyon erős a háttér zöldje,számomra zavaró. Illetve picit túl van élesítve némelyik,nem kell az atom élesség mindig feltétlen
-
Chapel
addikt
válasz
Oracle #16930 üzenetére
A virágnál lehetne látványosabb helyen a fókusz,a madár viszont...vazze ez aztán metál éles
Most nem tudok exif-et nézni, milyen obi ez? Illetve meg lett már a makró?Amúgy meg gyanús vagy te nekem....te vagy a kulcskészítő, h minden nyitás-záráskor máshova nyílik az ablak?
-
Chapel
addikt
-
*Ropi*
félisten
-
orbano
félisten
válasz
Oracle #15142 üzenetére
persze, nem is mondtuk, hogy sz@rul vágsz, mert béna vagy (ebből tényleg nem lehet jobbat), csak ezt kívánná a kép. ha legközelebb fotózol ilyen madarat, lehet már oda fogsz figyelni, hogy a keresőben is hagyj egy kis helyet a madár előtt és próbálsz valamelyest komponálni.
persze én már egy 250mm-es végű objektívért is összetenném kezem lábam, nem hogy egy ilyen minőségű képet lőjjek egy madárrólegyébként tényleg nem lehet belőle jobbat kihozni, ha megvágod úgy, hogy a madár jó helyen legyen, túl kevés hely marad körülötte és aránytalan lesz a kép...
-
-
orbano
félisten
válasz
Oracle #15139 üzenetére
Pontosan az aranymetszésre gondoltam. Ehhez nem kell művészi mondanivaló (ami nem tudom micsoda), szimpla esztétika. Ahogy a töltött káposztát sem összeturmixolva tálalják, egy fényképre sem csak úgy fölhányja az ember a témát. Az pedig, hogy a fotósnak mit jelent egy kép, és mit nem, az független attól, hogy a kép közönsége mit lát benne. Én egy gyönyörű szép madarat, gyönyörű szép fényben, pompás háttéren látok, amint kényelmetlenül szorongva nem találja szegény a helyét azon a pici téglalapon, amire rázsúfoltad.
Persze ez csak az én magánvéleményem, amit bátorkodtam közölni egy fórumban közzétett kép kapcsán. -
Hydra SR
addikt
válasz
Oracle #12294 üzenetére
Köszi
Ha jobban megnézed, volt ott a cipőmnél értékesebb dolog is: a nyitott fotóstáskámFosás után a gyomortartalmát is kiürítette (a szálkákat, pikkelyeket és egyéb emészthetetlen részeket visszaöklendezi), de azt a másik irányba.
Adós vagyok még werk fotókkal is, íme az ojjektum csukva és nyitva, sajna csak a parton tudtam fotózni mivel egyedül voltam:
A harmadik nap képei még jönnek majd, a negyedik napon már megérkezett a társaságom is akikkel nem fotóztunk, bár egyszer azért elkanyarodtam a bakcsók és gémek felé de azok kocafotós képek
Ma meg már jöttünk haza, nem fotóztam.
-
Hydra SR
addikt
Szöcskét most pont nem fotóztam, a sáska úgy fél méterre volt (135mm-essel), a tücsök meg 30 centi körül. A sáskát nem gáz becserkészni, sőt, lepkéhez hasaltam le eredetileg és csak később ugrott oda a sáska is. A tücsök...na az már érdekesebb manőver volt
1cm/h-s sebességgel be lehet cserkészni úgy 5 méterről indulva
Meglepő módon a tükörcsattogás és a vaku nem zavarja, ellenben ha megreccsen egy fűszál a könyököm alatt, visszaiszkol az üregébe és percekig nem jön elő.
-
-
Hydra SR
addikt
Köszi
70-200 F4 L IS volt az elkövetés eszköze Terapeuta közreműködésével (), bár a nünükésben nem vagyok biztos mert az a saját 50mm-esemmel is fotóztam.
Még egy-két maradék képet felteszek ami a második válogatás után kipotyogott. A zengőlégy inkább a kidolgozás lassúsága miatt késett egy napot (tetvesül nehezen szánom rá magam, hogy ráuszítsam a P3-ast a 10 megapixelre zajt szűrni
) :
Szerk: illetve ez nem is zengőlégy szerintem. Viszont akkor nem tudom, mi ez.
És a tegnapi egyik kép kidolgozása kicsit megváltoztatva (külső lágyítás, középen több szín és kontraszt):
-
Hydra SR
addikt
Szép
Kár, hogy a háttér teteje fekete és kevésbé látszik rajta a csáprágója vagy nem tudom hogy hívják de érdekes mozdulatot kaptál el
újoncok: ti mind megbolondultatok? front van vagy wtf? eleve sértve érkezik már a 3. ember az elmúlt 1 héten. Senki nem bántott, hülyeségeket kérdeztek, írtok aztán amikor meglepődünk, vérig sértődtök. Hát komolyan mondom....keressétek fel a gumiszobát. A francnak van kedve a mimóza lelketeket ápolni
[Szerkesztve] -
-
macy
addikt
Két képből készült, ugyanaz mint Jinxx-é. Azt vettem alapként amin bal oldalon van a villám. Kicsit változtattam a színén, hogy kékesebb legyen a villám. Rámásoltam a másik képet. 50% opacity és history brush tool-lal előcsalogattam a villámot. Opacity vissza 100%ra. Kis utómunka még a villám környékén, aztán kész is. De nem volt időm teljesen befejezni mert az asszony már nyaggatott
-
polika
senior tag
A sima tájképnél +/-1 EV volt csak mert akkora nagy dinamika nem volt a képen igazából csak arra kellett hogy az erdő és a felhők is jól legyenek kiexponálva. A panorámásnál +/- 2 EV volt, ott elég vadul sütött a nap. Gépen a high saturation üzemmódban fotóztam mindakettő esetben, természetképekhez ez nekem jobban bejött az FZ20-on, szeretem pl analógon a velvia színeit bár annyira itt nem nyúltam utána a színekhez de lehetne kihozni valami hasonlót ebből azthiszem ha egy kicsit kisérletezne az ember meg nem csak összedobva lenne. Majd ha meglesznek az analóggal középformátumra lőtt képek abból is dobok fel, a velvia tényleg csodaszép színeket produkál.
A photomatixnál meg a luminosity -2, saturation 50, mikrokontraszt high. -
polika
senior tag
Szia, sima pana fz20-al, álványról, OIS kikapcsolva, f7.3, 3db manuál expo miután benéztem előtte apertura módban kb mi a helyes. Azután photomatix pro-val összeraktam a 3 expót, minimális 40-es strengthel (igazából csak a felhők miatt kellett, mert nincs átmenetes félszűrőm), 16 bitben mentettem utánna PS-ben curvesben beállítottam a kontrasztot és a legvégén 8 bitbe konvertálás.
A panorámás kép 9 álló kockából készült (rendes méretben kb 8000pix hosszú), szintén 3 manuális expo, elején mindegyiket összeraktam 16 bitbe + PS forgatás + lementett curves hogy mindegyiken ugyanazok a beállítások legyenek, végén 3-asával az állóképeket panorama maker-ben összeraktam (auto expo korrekció kikapcsolva) és azután a 3db hosszúkás képet megint összeillesztettem és ennyi.
Amit fontosnak gondoltam hogy ne legyen a HDR eltúlozva (szaturáció /bár a panorámás talán picit túl ''vidámra'' sikeredett/, tónusok, nem szerettem volna ha a fénypászmákat a HDR tónusnyomása kiírtja, ill ha a jellegzetes HDR hibák megjelennek, erős aura a fák körül az ég vonalában, mély tónusok hiánya stb). Örülök hogy azt írtad: ''gondolom HDR''
-
BEE
addikt
Az elsőnek valahogy nincs mondanivalója.
A második az tetszik. Sok a hibája, de az összkép mégis jó lett. Jó nézegetni.
A harmadiknak nincs témája, csak háttere.
A negyediken a látképben elvész a téma, a bicajosok hosszú sora.
Az ötödik témának jó lenne, de rosszul kaptad le.
A hatodik a sorozat egyetlen igazán jó képe.
Van téma, nézőpont és környezet is. Ötletes kép, hozza a téma hangulatát.
Az utolsó megint olyan téma, amit rosszul kaptál el.
Ezt előről kellett volna szerintem.
BEE -
Hydra SR
addikt
Neked is köszi
400D-ről annyit, hogy a szenzor minőségének kivételével szinte bármelyik konkurens márka agyonveri szolgáltatásokban, fogásban, menürendszerben, kereső méretében, ilyesmikben. A szenzora viszont agyonveri bármelyik konkurrens márkáét beugrószintű DSLR-ben, sőt, még az eggyel följebbiek mellett is odateszi magátNo meg a Canon hazai ellátottsága is toronymagasan veri bármelyik másik gyártóét, boltban és apróhirdetésben is.
-
Hydra SR
addikt
Telemakró lényegében csak annyi, hogy messziről éred el a kívánt nagyítást, így egyrészt nem árnyékolod le a témát, másrészt nem minden élőlény várja meg, hogy a szemgolyója a frontlencsén koppanjon, inkább elszaladnak. Lehet nagy gyújtótávolságú makró objektívvel is, mondjuk egy 100-150mm körüli makrós telével, illetve sima teleobjektívvel meg valami segédeszközzel ami közelebb hozza a közelpontot, pl. közgyűrű. Merthogy a sima 200-as Pentacon például nem makró objektív, 2,5m a közelpontja, onnan meg már nem olyan nagy a nagyítás, hogy makrónak lehessen nevezni. Közgyűrűsorral ezt olyan 80cm-re tudtam csökkenteni, frontlencsétől számítva. Az már makró 200mm-en (sőt, 320mm ekv.). Hátránya, hogy nehezebb kitartani kézből. Nem árt elérni az 1/320-as záridőt 200mm-essel, közben nem árt, ha az ISO nmm megy 100 fölé és a rekesz sincs csutkára nyitva, mondjuk F/8 már jó szokik lenni de F/5.6 is kielégítő lehet. A szükséges többlet fényerőt azzal lehet elérni, hogy ilyen távolságról már nem vetsz árnyékot a témára. Nagyon igényli ez a módszer a nagy részletgazdagságú objektívet, mint minden makró.
Aktív témák
- E-roller topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen alaplapot vegyek?
- World of Tanks - MMO
- ASUS routerek
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mortal Kombat 1 (2023)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Panasonic Lumix GX80 - makulátlan állapotban, sok extrával
- Canon EOS 250D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (200 vagy 970 expoval)
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. ( 777 vagy 3800 expoval)
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, ( ÚJ / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívek, kiegészítők ( 1400 / 1600 / 2300 / 5100 / 5160 expo )
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest