- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
orbano
félisten
válasz
Chapel #15221 üzenetére
Az ókori görögök rájöttek, hogy művészeti, esztétikai pszichológiai szempontból bizonyos arányok szebbek, jobban mutatnak, hatnak az ember számára. a legalapvetőbb szabály az aranymetszés, ami egy arányossági tulajdonság. két szám aranymetszésben van úgymond, ha az arányuk, illetve az egyik szám aránya a két szám összegével megyegyezik (a/b = (a+b)/a). Ez egyébként a és b között egy konstans értéket határoz meg, ez nem tom már mennyi, ki lehet számolni. Ebből aztán szépen kialakultak minden (vizuális) művészeti ágazatban a különféle szabályok. Fotográfiában is természetesen. Az egyik legfontosabb a harmadolási szabály (4:3 képaránynál, 3:2-nél negyedelési azt hiszem), amikor az átellenes harmadolópontokat összekötve megkapott "hálón" helyezed el a támákat. pl. a vízszintes harmadolóvonalakra teszed a horizontot (illetve a síelős képen egy nevezetes átlón van a horizont, ami az aranymetszési arányban lévő téglalap szerkesztésével kapsz meg valahogy, erre nem emlékszem pontosan, de ez is egy ilyen aranymetszéses szabály, van a harmadolópontoson kívül még egy rakat), vagy a főtémát a harmadolóvonalak metszéspontjára rakod (portrénál az alany szeme pl.).
Ezen szabályok (nem feltétlenül kényszerű és merev) betartásával érheted el, hogy a képed a szemlélő számára jól elrendezett, harmonikus és átlátható legyen, egyszóval kellemes legyen ránézni, valamint a megfelelő helyre tudod irányítani a szemlélő tekintetét, amivel fokozhatod a téma kiemelését, hangsúlyozását.
Szipál Martin pl. soha nem készített olyan képet, ami ne lenne geometriailag tökéletesen megkomponálva. Persze nem mindenki hisz ebben, de egy idő után magától rááll az ember szeme arra, hogy hasonló arányokban komponáljon, ne tegyen mindent a kereső közepébe.street.art képénél is iylen megfontolásból javasoltam a vágást a jobb oldalból: lényegi információt nem hordoz az a képrész, viszont azt elhagyva egyszer a kép aránya is szép lesz, plusz a két arc is harmadolópont közelébe kerül, tehát jobban vonzzák a tekintetet.
-
orbano
félisten
válasz
street.art #15199 üzenetére
akkor lenne mindkét téma a megfelelő helyen, és lenne a kép is arányosabb, ez a négyzet forma nem tesz neki jót szerintem. udod, én aranymetszés-mániás vagyok, főleg a Szipál előadás óta
-
orbano
félisten
válasz
street.art #15195 üzenetére
Én vágnék 15-20%-ot a jobb oldalából
-
orbano
félisten
válasz
kiskornel #15173 üzenetére
tájfotók? a természetfotók 99.9%-a kb hajnalban készül
mivel Timyyy nem 600-as telével fotóz félénk állatokat, hanem egy picike kompakttal, rövid gyutávon, nyitott blendével is bődületes mélységélességgel, aligha okozhat gondot a téli korareggeli, napnyugtakori fényviszony.
Hydra: nagyon tetszik ez az utolsó kép, gyonyörűek a színei.
-
orbano
félisten
válasz
Timyyy #15168 üzenetére
mej le hajnali, meleg, oldalirányú fényben. kihozza a képen a formákat, kontrasztokat (a szórt, felhős fény eltűnteti a formákat, mélységeket). tanulmányozd kicsit a komponálási szabályokat (aranymetszés, előtér, háttér, színek kontrasztja, stb), de talán még ez sem igazán fontos. próbálhasd mindenféle szögekből lefotózni őket (a fényforráshoz való helyzeted is változtasd, nézd meg milyen szembefényben, oldalról, ellenfényben, stb), a lehető legtöbb napszakban, másféle távolságokból (amit a zoomod enged), másféle kivágással, dőléssel. az elkészült képekből válogasd ki mondjuk az általad legjobbnak és legrosszabbnak vélt 5-5 képet és tedd fel ide, vagy báhova máshova. kérdezd meg a rokonaidól, melyik szerintük a legszebb, mi is elmondjuk a sajátunkat. ebből eléggé sokat tanulhatsz szerintem.
-
orbano
félisten
válasz
Timyyy #15155 üzenetére
Hiába, ha kimész borongós időben, és elkezdesz fotózni mindenféle koncepció nélkül, abból relatíve unalmas képek lesznek, még akkor is ha azon a tavon egy flamingó hátán párzó hártyásorrú denevérpárt fényképezel le. próbáld meg kora hajnalban, amikor jön fel a nap és még vélhetően a tó is gőzölög egy kicsit. a fotózáshoz elsősorban szép fények kellenek, nem 100ezres fotómasina (a nővérem pl. a 7ezer forintos lidlis gépével gyakran lő szebb, jobban komponált képeket, mint én a tükörreflexes hűde gépemmel, és a szépérzékén kívül nagyon nagy előnye, hogy korábban kel fel, mint én
).
ezen a gépen egyébként ISO-t sem lehet állítani? meglehetősen alacsony záridőket használt a gép, ezt valahogy csak felül lehet egy kicsit bírálni rajta, nem?
-
orbano
félisten
válasz
Oracle #15142 üzenetére
persze, nem is mondtuk, hogy sz@rul vágsz, mert béna vagy (ebből tényleg nem lehet jobbat), csak ezt kívánná a kép. ha legközelebb fotózol ilyen madarat, lehet már oda fogsz figyelni, hogy a keresőben is hagyj egy kis helyet a madár előtt és próbálsz valamelyest komponálni.
persze én már egy 250mm-es végű objektívért is összetenném kezem lábam, nem hogy egy ilyen minőségű képet lőjjek egy madárrólegyébként tényleg nem lehet belőle jobbat kihozni, ha megvágod úgy, hogy a madár jó helyen legyen, túl kevés hely marad körülötte és aránytalan lesz a kép...
-
orbano
félisten
válasz
Oracle #15139 üzenetére
Pontosan az aranymetszésre gondoltam. Ehhez nem kell művészi mondanivaló (ami nem tudom micsoda), szimpla esztétika. Ahogy a töltött káposztát sem összeturmixolva tálalják, egy fényképre sem csak úgy fölhányja az ember a témát. Az pedig, hogy a fotósnak mit jelent egy kép, és mit nem, az független attól, hogy a kép közönsége mit lát benne. Én egy gyönyörű szép madarat, gyönyörű szép fényben, pompás háttéren látok, amint kényelmetlenül szorongva nem találja szegény a helyét azon a pici téglalapon, amire rázsúfoltad.
Persze ez csak az én magánvéleményem, amit bátorkodtam közölni egy fórumban közzétett kép kapcsán. -
orbano
félisten
válasz
Oliverda #10576 üzenetére
nem találtam nekik helyet így utólag
Megvan! A virág körüli zöldségek zavarnak ve, elveszik a kontrasztot. vagy valami ilyesmi. Valahogy máshogy próbálnám megkomponálni az tuti. Persze ettől még nagyon szép meglátások vannak benne, azért is motoszkál a fejemben, hogy mi hibádzik
-
orbano
félisten
válasz
Oliverda #10574 üzenetére
virágra
Hydra: ez csak amolyan félmegoldás, tudom, tré ez a "keret". Igazából én mindig 5px-es fehér keretet rakok és fekete háttéren jelenítem meg a képeket, csak most nem megy a PHP modul a szerveren, így mögébiggyesztettem egy kis feketét... nem kellett volna
BEE: tudom, de ez meg egy fórum, ahol ütköztettem az ízlésemet másokéval
-
orbano
félisten
a felhők már nagyon ki vannak vágva, ez kb az ötöde az eredeti képnek. sajnos volt pár fénylő háztető az eredeti képben, amig meglehetősen rontják a képet. majd játszadozom még vele egy kicsit. egyébként így is az eredeti alá van ~2EV-t tolva a kép, azért ilyen morcosak a felhők.
a fűvel is futok madj egy kört. bár annyit nem ér az a kép seminkább csinálok újakat.
-
orbano
félisten
-
orbano
félisten
Kiv. vagyok kinek mit juttat ez a kép az eszébe
-
orbano
félisten
válasz
runner 125 #7512 üzenetére
szerintem is sötét. nézz hisztogramot...
-
orbano
félisten
Voltunk ma Dobogókőn, 12-2-ig. Lehetetlen volt értelmes képet lőni
Ez volt a max:
-
orbano
félisten
válasz
koxkids #7149 üzenetére
ment emailben. nem mondom, hogy az sokkal jobb, utólag nehezebb vágni, mint fényképezés közben komponálni, de próbáltam egy kis rendszert vinni a kompozícióba (horizontot a helyére raktam, képarányt, beraktam átlóba a mérleget, meg egy kicsit igazítottam úgy pofára).
persze a legnagyobb "hibája" a képnek, hogy nincs fő téma. vagyis a mérleg lehetne az, csak valahogy szerencsétlen helyen van. de a fények nagyon szépek. ez is hdr? -
orbano
félisten
És eljött az újabb nap, hogy képet tegyek közzé. Bár lehet nem kéne
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #7047 üzenetére
a tájkép az tetszik, de a holdat vehetted volna nagyobbra is... szarvas hiba
a hogyishívjákos képnél tetszik a megvilágítás, a színek, de valahogy a tartalom nem elég vonzó, nincs hol megnyugodnia a szemnek, de ahhoz nem elég homogén, hogy ez ne legyen maj. lehet a mélységélesség túl pici. persze SZVSZ
Múlt hétvégén szembesültem vele milyen sport is ez a madárfotózás, úgyhogy azokra a képekre együttérzően (az 50mm miliméter miatt pedig elismerően) mosolygokgondolom erősen croppolt képek
-
orbano
félisten
fordítva egxyszerűbb: kép, aztán kijelölöd a kép kódját, és linkesíted
egyébként pont ezért nem értettem, mert tényleg teljesen logikus. emlékszem mikor az új motor indult, mindenki sírt, hogy milyen bonyolult. nekem elsőre ment, el sem tudom képzelni, hogy kéne elrontani, ezért merészeltem leszólni azokat, akik nem így használják
-
orbano
félisten
gyerekek ennyire nehéz lenne a képekre tenni a linket?
-
orbano
félisten
-
orbano
félisten
válasz
szabokarlo #6516 üzenetére
a rusnya keretet is a telefon sugallta?
azt leszámítva nálam jó a kép
-
orbano
félisten
-
orbano
félisten
ja izé, a második bogyókáson nekem nagyon elvész a téma a kusza háttér előtt. egyébként jó lenne.
-
orbano
félisten
válasz
Terapeuta #6322 üzenetére
az első nem rossz, illetve az utolsóban látok fantáziát, a vörös levelek ellenfényben a fehér háttéren jól néznek ki, de az egész kompozíció nekem nem tetszik, a bokor árnyékos része unalmasnak hat.
illetve minkét képen nekem nagyon erős a kontraszt...az ilyen jeges vízcsepp és társainál fogod és szépen körbefotózod a delikvenst minden irányból, otthon pedig megfigyeled, milyen megvilágításból mutat jól és érvényesül a látvány igazán. Abból sokat tanulni.
remélem hasznosak az észrevételeim
-
orbano
félisten
válasz
D4rkm4n #6246 üzenetére
Mert nem tartom őket arra érdemesnek, hogy itt megmutassam. De hogy jön ez ahhoz, hogy a képen nem látható CA? Bocs, hogy jóindulatból rá akartalaj vezetni arra, hoyg azon a képen egy deka CA sincs és te valami teljesen mást nevezel annak... majd legközelebb leszarom, hogy hülye maradsz-e vagy sem
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #6211 üzenetére
Hmm, hogy ennyire közel a párkányhoz? Nem rossz ötlet... Sőt, lehet hogy akkor valami kis álványzattal kijjebb is tudom rakni... Az alufólia nem rossz ötlet...
Másik alternatívám, a ház másik oldala, ahol erkélyem van. Ez így néz ki 50/f4-en Mondjuk itt baromi sok a lehetőségem, csak nem tudom mennyire jönnek inenn a főút felől madarak... -
orbano
félisten
Na nem voltam elég gyors:
Teljes kert az ablakomból (18mm)
Rendes perspektívából az ablak előtti rész (33mm) -
orbano
félisten
Köszönöm mndkettőtöknek a segítséget. Még gondolkodom a kialakításon. Jómagam az első emeleten lakom, lehet ide kéne kiokosítani valami etetőt? Bár ablaküvegen keresztül nem tudom mennyire lehet fotózni. Lehet, hogy a kert túlsó végébe teszem, bár arrafeles sokat járkálnak a szomszéd gyerekek, de legalább oda szépen besüt a nap pár órán keresztül, plusz kényelmes helyről tudok fotózni.
Kb. mekkora az a táv, ahonnan már nem zavartatják magukat a madarak?Na mindjart rakok fel kepeket hatha valakinek van otlete
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #6193 üzenetére
Egy éles balta is segíthet a problémádon
A mesterséges háttér nem fogja túl életszerűtlenné tenni a képeket?
Én így is azon filóztam, hogy egy ilyen madáretetőt hogyan lehet feltuningolni annyira, hogy ne nézen ki madáretetőnek
Etetőkészítésben/elhelyezésben tudsz valami tanácsot adni? Van itt egy kis kert, biztos előferdül erre is pár kósza madár. Meg van egy gerle family a fenyőfán, rájuk régótá fáj a fogam. Vagyis a lencsém
Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield 6
- Napelem
- Xbox tulajok OFF topicja
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- One mobilszolgáltatások
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Bomba ár! Microsoft Surface Laptop 3 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,5" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest