- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kipróbáltam a 9.0.1-es telepítőket.
Live-ban mindegyik elindult, de telepítve a betöltés vége felé se az Lxde-s se a KDE-s nem adott képet, csak a konzolokra tudtam átváltani. Akkor sem volt kép, ha alkalmaztam azt a kernel kapcsolót, amit írtam lentebb. Ezen felül (magyar nyelv mellett) a root jelszót nem jól tárolták le a telepítők, csak a user jelszava ment, de neki meg nem lehet sudo jogot adni, ha nem tudok root-ra váltani.
Nem én gépeltem el, direkt bekapcsoltam a megjelenítéstét a karaktereknek.Ekkor hagytam a francba a 9-es szériát, felraktam a 8.8-as KDE-s telepítőt, azzal minden faszán megy, ugyanaz a root jelszó ott faszán működik és gyorsan is bootol a gép.
Szóval per pillanat akinek nem sürgős, ne ugorjon a 9-es Debianra... Sajnos.
-
kovaax
őstag
Pontosítom a számokat, még mielőtt valaki kidobná az ssd-jét, és wd green-re vált...
A blog bejegyzésemben emlegetett 250-es vinyón ott van egy ugyanolyan Stretch, azon kísérleteztem ki a Végső Megoldást. Na az a lemez egy Seagate Barracuda, ami gyorsabb a WD Green-nél. Ezek a számok jöttek ki:hdd: Seagate Barracuda 7200.10 ST3250620AS 250GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Hard Drive
root@stretch:~# systemd-analyze
Startup finished in 3.462s (kernel) + 21.179s (userspace) = 24.642s
root@stretch:~#
grub enter-login ablak: 20 mp
login ablak enter-bent: 12 mpssd: Silicon Power 120GB S55 Slim SP120GBSS3S55S25 7mm 2,5" S-ATA3
root@otthon:~# systemd-analyze
Startup finished in 2.365s (kernel) + 10.056s (userspace) = 12.421s
root@otthon:~#
grub enter-login ablak: 9 mp
login ablak enter-bent: 2 mpAz látszik, hogy ugyanaz a rendszer ssd-n fele annyi idő alatt indul el, mint a Barracuda-n. Az már érdekesebb kérdés, hogy amikor bejelentkezek, miért 6-szor gyorsabb, itt az xfce-s pluginokat, meg háttérképet, meg még mittudomén mit töltöget ilyen sokáig.
Ami még érdekes, hogy a WD Green-en ugye egy wm volt, és azzal ugyanannyi idő alatt állt fel a rendszer, mint ssd-n az xfce (persze sok más különbség is van még a két rendszer között, nem csak az ablakozó körítés, pl. a wd-n jessie volt). Az már más kérdés, hogy az alkalmazások (thunderbird, libreoffice, firefox, gimp) mennyivel voltak lassabbak, mert sokkal, de nagyon, még így is, hogy a /home továbbra is a Green-en van.
-
Így már értem,úgy látom ott nem díjazzák túlzottan a noop ütemezőt!
"The dumb "noop" scheduler may be a little faster in benchmarks that max out the throughput, but this scheduler causes noticeable delays for other tasks while large file transfers are in progress. "
Ettől még maradhatott volna deadline az összes meghajtó.
A blame mondjuk akkor jó, ha valami észrevehetően hosszabb ideig tart boot-nál.
(#8190) CPT.Pirk
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Ezt még nem tapasztaltam, de most majd megfigyelem. Igaz mostanában ritkán bootol a gép, elfelejtem kikapcsolni, annyira csendes.
-
petersonal
tag
Üdv nagy linux mesterek!
Adjatok tanácsot nekem egyszerű usernek.
Két kérdésem lenne. Spec: Ubuntu server, transmission daemon + web ui. A tr daemon nem fér hozzá a fájlrendszerhez, permission denied, amikor már az others csoportnak is adtam minden jogot a mappához amihez hozzá szeretne férni. Mit nézek be?
Második kérdés: A web ui gyakran elszáll, connection failed-el. Miért?
settings.json:{
"alt-speed-down": 50,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 50,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"blocklist-url": "http://www.example.com/blocklist",
"cache-size-mb": 4,
"dht-enabled": true,
"download-dir": "/srv/raid/torrent",
"download-limit": 100,
"download-limit-enabled": 0,
"download-queue-enabled": true,
"download-queue-size": 5,
"encryption": 1,
"idle-seeding-limit": 30,
"idle-seeding-limit-enabled": false,
"incomplete-dir": "/srv/raid/torrent",
"incomplete-dir-enabled": false,
"lpd-enabled": false,
"max-peers-global": 200,
"message-level": 1,
"peer-congestion-algorithm": "",
"peer-id-ttl-hours": 6,
"peer-limit-global": 200,
"peer-limit-per-torrent": 50,
"peer-port": 51413,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 49152,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": "default",
"pex-enabled": true,
"port-forwarding-enabled": false,
"preallocation": 1,
"prefetch-enabled": 1,
"queue-stalled-enabled": true,
"queue-stalled-minutes": 30,
"ratio-limit": 2,
"ratio-limit-enabled": false,
"rename-partial-files": true,
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "{asdasdasdasdasdsd",
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "transmission",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.0.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,
"scrape-paused-torrents-enabled": true,
"script-torrent-done-enabled": false,
"script-torrent-done-filename": "",
"seed-queue-enabled": false,
"seed-queue-size": 10,
"speed-limit-down": 100,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up": 100,
"speed-limit-up-enabled": false,
"start-added-torrents": true,
"trash-original-torrent-files": false,
"umask": 2,
"upload-limit": 100,
"upload-limit-enabled": 0,
"upload-slots-per-torrent": 14,
"utp-enabled": true
} -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #8188 üzenetére
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Viszont mikor cseréltem a 4 magos Phenom2 procimat 8magos FX-re, az (ssd-vel mindkettő) levitte a 6.8s-es (4.24+2.62) kde-s boot időt 4.13-ra Chakrán, mindkettőt azonos órajelen nézve. Tuning után 3.75s (2.64+1,1) lett mindössze és még lehetne húzni a procit egy jobb lapban. Szóval a systemd-s bootolásnak nagyon számít a proci milyensége.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8188 üzenetére
Így néz ki nekem a boot, mondjuk a login feljön már olyan 7-8 mp után:
root@otthon:~# systemd-analyze
Startup finished in 2.345s (kernel) + 10.764s (userspace) = 13.110s
root@otthon:~#A blame-mel nekem az a bajom, hogy lehet kihoz valamit nagyon lassúnak (NetworkManager az egyébként), de mivel amit csak tud párhuzamosít a systemd, nincs rá garancia, hogy az miatt tart sokáig a boot. Pl. ha a leglassabb tart 5 mp-ig, de mellette van 3 ami csak 2 mp-ig tart, de várnak egymásra, akkor rögtön 6 mp a boot minimum, nem pedig 5!
A journalctl-ben pont az a szép, hogy látszik faszán, hogy össze vannak keveredve a párhuzamosítás miatt az üzenetek sorai, de csúnyán! -
Jól van az, az sda az ssd, neki kell a deadline
Kilogikáztam, hogy az sda az SSD, épp azért említettem, meg, simán deadline a jó mindennek szerintem, SSD-nek meg jobb a noop. Még most, de ha jól emlékszem 4.12-től jön a BFQ I/O scheduler, bár nem minden disztró fogja tudni használni.
Érdemes megnézni ezt a két scheduler összehasonlító videót, főleg, ha lassúnak találod a boot-ot:
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an SSD
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an HDD
colomb2 szakinak köszönhetően találkoztam ezzel az új schedulerrel
xfce 13 mp a log szerint
Nézd meg a
systemd-analyze blame
-mel, szerintem nálad is szuttyog valamelyik services.
Nekem a Jessie Cinnamonnal 4 mp-en belül bootolt.még a Mint C 18 is elég gyors
ubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze
Startup finished in 4.577s (kernel) + 1.668s (userspace) = 6.246sPersze SSD is van elég sokféle....de alapvetően mind villámgyors kéne, hogy legyen.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8183 üzenetére
Jól van az, az sda az ssd, neki kell a deadline, a másik kettő sima tárcsás-tengelyes, nekik marad a cfg, ami alapból volt. A fireval meg a tűzfal scriptem neve.
WD Greenről a kibelezett X openbox-szal 9 mp alatt állt fel, ssd-ről az xfce 13 mp a log szerint (bár érzésre sokkallom kicsit)...
Szerk.: Igen, ez nem kezdőknek való, bár ha vigyáz az ember, meg tudja csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ha lesz kis időm rá kedden, akkor megpróbálom a bugreportot megcsinálni.
A Mate-es Debian meg jó ötlet, meg is feledkeztem róla. Holnap megnézem milyen lett. Egyébként én is Firefox párti vagyok, a Debian7 idején 384MB sd ramos gépen is faszán lehetett böngészni vele. Később persze upgradeltem a hardvert mikor 10e-ért kaptam egy komplett Core2-es gépet csavarmentes házzal.
Abban már ki kellett venni az ssd-t, mert annyira gyorsan betöltött a Debian és a Firefox, hogy még nem állt fel a wifi kapcsolat és a böngésző már szólt, hogy az xy oldal nem érhető el.
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #8174 üzenetére
egy levelezési lista van mögötte, de szerintem nem fogod tudni helyesen megadni a tárgyat és címzettet a bug nyitásához program nélkül, plusz egyébként belegenerálja a releváns csomagok verzióit is
utána később ha már csak válaszolni kell a bugra valamit, az már megy emailből
-
Super, tetszenek az ilyen aprólékosan végigvitt leírások!
(igazság szerint elég ritkán telepítek Debiant, a Mint telepítés meg nem ennyire leírható, gyakorlatilag feltelepül magától az SSD-re)
Gyorsan átfutottam, holnap pihentebben elolvasgatom, de most úgy látom, hogy ez nem kezdőknek javallott, másik ilyen témájú írásoddal ellentétben. Bár ez így nem teljesen igaz.....no mindegy.Ez ütötte meg átfutás közben a fülem:
/sys/block/sda/queue/scheduler -> noop [deadline] cfq
/sys/block/sdb/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]
/sys/block/sdc/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]Direkt van minden scheduler érték jobbra eggyel eltolva?
A másik, amit nem ismerek, de elsőre fura volt, ez a fireval szó két helyen is. Ha direkt kell így írni abban a parancsban, akkor így is jó.
Komolyan WD Greenen futtattad a Linuxot? Mondjuk tudjuk, hogy türelmes ember vagy......
-
kovaax
őstag
Írtam egy ilyet, fogadjátok szeretettel: Debian 9 Stretch Xfce telepítése és személyre szabása
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó tudni, akkor majd kedden mikor bent leszek, majd azzal próbálkozom. Vagy újabbal, ha addig adnak ki.
Viszont nem tudom, hogy mit rakjak fel. KDE buzi vagyok, de az a gép C2D 1.8GHz, 2GB rammal, sima vinyóval. Megy rajta a KDE is, de lehetne gyorsabb.
Az Lxde még szimpatikus és az baromi gyors, de az meg bugos a Debian8-ban. Pl. egy jó ideig nem lehetett alapértelmezett programot választani, meg pl. ha berakok egy dvd-t akkor nem mindig indítja el, pár héttel korábban meg még ennyit sem csinált, csak a boot után egyszer töltötte be a lemezt magától.
Na most ha felrakok Debiánt, akkor az a 9-es verzió lesz. Most kérdés, hogy vajon használható állapotban van-e az lxde-s kiadás, vagy azt is bugok kísérik.
-
-
-
olivera88
veterán
Gdebi miért akad fel a G Chrome telepitésekor? Kiírja h adminisztrátori jogok szükségesek és adjam meg jelszavam, megadom aztán nem történik semmi.
-
-
Oneironauta
csendes tag
Nekem végül a (nonfree) netiso hozott megoldást, azzal gond nélkül lefutott az install...
Viszont valami mintha a NetworkManagerrel se lenne rendben (KDE és Xfce nonfree live iso-val próbáltam, de a netiso-s telepítés után is előjött a gond), mert nem hajlandó usb-s wifivel csatlakozni nethez.
Pci-s wifit gond nélkül csatlakoztatta ugyanahhoz a hálóhoz.Fél nap küzdés után, felrakva egy Wicd-t, a gond megszűnt (ezért gyanakszom a NM-re).
Nem egetverő probléma, csak apró bosszúság, szóval ha valaki használ usb-s wifi-t ne csodálkozzon, ha nem akar csatlakozni, rakjon fel wicd-t a networkmanager helyett...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Oneironauta #8171 üzenetére
Francba... Nem valami jó hír.
tlac: megpróbáltam, de nem jövök rá, hogy miként kellene használni a bugs.debian.org-ot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vannak itt még bajok... Megpróbáltam csinálni egy friss telepítést a nonfree isoval pendriveról, el is kezdi a folyamatot de erre közli velem, hogy ő nem tudja olvasni a fájlokat a CD rom meghajtóról. A meghajtó üres volt... Akkor is ez volt, ha letiltottam a biosban a CD-t.
Most még esetleg a kde-s nonfree iso lehet sérült, de az meg be tud bootolni live módba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ohh basszus, megvan a probléma. Bug van az lts kernelben, az Intel KMS-ben... Le kell tiltani az amúgy nem is létező svideo portot ezzel a kernel paranccsal: video=SVIDEO-1:d és akkor jó.
Mindenféle disztró alatt előjött ez a probléma ezzel a kernellel: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=video%3DSVIDEO-1:d
Most még a lassú bootolás gondom viszont megvan, valami megakasztja a folyamatot.
Dmesg részlet:
[ 33.564086] wlan0: associated
[ 33.564157] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 83.571061] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 83.571070] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 83.571078] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
user@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 6.218s (kernel) + 2min 39.659s (userspace) = 2min 45.878s
user@debian:~$ systemd-analyze blame
1min 9.685s apt-daily.service
52.534s apt-daily-upgrade.service
16.835s NetworkManager-wait-online.service
5.769s dev-sda6.device
5.078s ModemManager.serviceAz apt-daily-upg... service az csak egy bootnál futott, nincs kihatása a boot időre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vizsgálódtam. Ha nomodeset-tel indítom, akkor gyorsabban indul be, viszont nem ismeri fel a monitort és nem lehet felbontást állítani, egy fix 4:3-os felbontást állít be.
Kipróbáltam live Debiannal is a bootolást, azzal sem volt jó, ugyanazokat a stacktraceket írja... Tanácstalan vagyok...
herdsman12: kemény.
-
bambano
titán
válasz
herdsman12 #8164 üzenetére
több gépet raktam fel netinstallal meg pxe boottal és nekem működött.
-
herdsman12
őstag
válasz
bambano #8161 üzenetére
Gondolom a netinstall nem stimmel, most leszedtem a normál telepítőt (debian-9.0.0-i386-xfce-CD-1.iso) és normál telepítéssel felment. Működik a su.
(#8162) CPT.Pirk
A netinstall után nálam is keservesen indult az eee901, 8.8-ról upgrade után 4x sec, most friss telepítéssel:
systemd-analyze
Startup finished in 2.769s (kernel) + 11.569s (userspace) = 14.339s -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnéznétek ezt a dmesg kimenetet? Ha jól nézem, az atomic modesetting nem akar működni és azért vannak megállások a boot során:
nomodesettel kellene indítani a gépet?
Több call trace is van ezzel kapcsolatban. A csomagkezelő szerint az xserver-xorg-video-modesetting csomag nincs telepítve és nem is lehet a függőségek miatt, de az xserver-xorg-core van helyette ami fent van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még egy probléma. Hogyan lehet kideríteni, hogy miért tart majd 2 percig a boot a Debian 9-re frissítés óta? A systemd-analyze szerint a boot idő 16+30s, vagyis 46s, blame-el nézve már nincs semmi ami 5-6 másodpercnél tovább tartana.
Azon a gépen a 45s boot idő teljesen rendben lenne, de sajnos a kiírt szám nem fedi a valóságot mert olyan, mintha hosszú másodpercekre megállna a betöltés. Ma reggel a 8-as Debiannal nem volt ilyen gond, pedig akkor még ruby, rake, apache, samba, meg minden fent volt.
Mondjuk anno a 7-es Debianról 8-as verzióra frissítés is baromi lassú végeredményt produkált, akkor újra is lett rakva a 8-as frissen és az megoldotta.
-
bambano
titán
válasz
herdsman12 #8160 üzenetére
nem teljesen értem, hogy mit csináltál rosszul, de amikor root jelszót kér a telepítő, akkor meg kell neki adni, és akkor úgy fog működni, mint egy rendes unix.
-
herdsman12
őstag
válasz
bambano #8157 üzenetére
Köszi, ez rendben volt, csak nem írtam.
(#8158) kovaax
Köszi, a sources.list miatt nem ment a frissítés.
Aztán szerencse, hogy én meg kipróbáltam. Volt pár necces kérdés (nekem), amit nem értettem pontosan, de sikeres lett a frissítés.
Lett egy csomó rendezetlen, visszamaradt csomag és beállítás a Synaptic szerint, ezért csináltam egy új telepítést (netinstall).
Nem kértem az árnyék jelszóból, de root és felhasználó, jelszó rendben beállítva.
Második indítás után kiderült, hogy nincs su, "Hitelesítési hiba" az üzenet, próbálom Synaptic felől, ott se fogadja el a root jelszavát. Hogy biztos legyen a dolog új telepítés, de a helyzet változatlan.
Visszateszem a 8.8-at és újból dist-upgrade ott működött a jelszó.Ezt most elbénáztam, vagy mi?
Megköszönök egy jó ötletet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #8154 üzenetére
A
/etc/apt/sources.list
fájlban cseréld ki ajessie
-t mindeholstretch
-re, aztán:apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgradeSosem próbáltam még, mindig újrahúzom a /home megtartása mellett. Ippeg végeztem egyébként.
-
bambano
titán
válasz
herdsman12 #8154 üzenetére
előtte kell egy apt-get update
-
Rimuru
veterán
válasz
DrojDtroll #8153 üzenetére
Csak egyszer kell beallitani.
-
herdsman12
őstag
Hogy lesz nekem a 8.8-ból 9?
apt-get dist-upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Ránéztem a dokumentációra, de úgy látom, hogy mire ezt átolvasom, addig párszor simán telepíthetem is.
-
DrojDtroll
veterán
Visszatértem.
Rájöttem, hogy nem nekem való az arch. Nincs időm mindent beállítgatni. Jelenleg bunsen-t használok. Egyszerre jött a gépemre az ssd-vel. Meglepő hogy milyen pörgős lett a masina.
-
Apollyon
Korrektor
Igen kellett egy Ctrl+F5 ff-ban az oldal frissüléséhez hogy végre látszódjon
Debian 9 "Stretch" released -
gilfoyle
őstag
Kiadták végre a 9-est 👍
-
rocketry23
tag
Sziasztok!
Egy debian 8.8 ról futtatott proftpd FTP szerveren ha bejelebtkezek távolról az ftpgroup csoportba tartozó userrel akkor bedob a home könyvtárába, de fel tudok lépni a gyökérig, más mappákba is belenézni.
Hogy lehet a groupot beállítani hogy a benne levő felhasználók csak a saját home mappájukat lássák?
Köszi
-
tvamos
nagyúr
Koszonom, ez mar teljesen mashogy mukodik. Be sem volt hajlando boot-olni unetbootin-nel. Win32DiskImager-rel viszont ugy nez ki, hogy jo lett.
Lehet, hogy eddig is az unetbootin volt a hibas.
Jo ez a funkcio, hogy telepites kozben lehet screenshotokat kesziteni a /var/log-ba.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok! Linux kezdőknek topciból jövök, debian alatt volt gondom a flash telepítésével. Ezek az előzmények:
[link]
Közben megoldottam, ez a csomag kellett: browser-plugin-gnash Ezzel most megy. -
kovaax
őstag
Szia,
Ha problémás a wifi-d, ne wifi-n keresztül próbálj installálni. Töltsd le ezt, és telepítsd net nélkül:
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/stretch_di_rc4/i386/iso-dvd/firmware-stretch-DI-rc4-i386-DVD-1.isoHa felment, és újraindult, akkor lehet a wifivel molyolni...
-
tvamos
nagyúr
Szia!
Meg mindig nagyon kuzdok.... Ugyan az a hibajelenseg, mint eddig volt. Keri az essid-t, a titkositast, meg a password-ot, de nem csatlakozik a halozathoz. Toltottem neki drivert is a wifi kartyahoz, amit kert.
Ilyen nevu Debiant toltottem: firmware-stretch-DI-rc4-i386-netinst.iso Nem tudom, hogy jol tettem-e...
Ez a driver, amit kert: rtl_nic/rtl8106e-2.fw Ez, amit toltottem: [link]; azt irja, hogy valami firmware-realtek_20161130-2_all.deb...
Lehet, hogy egy Jessie-vel jobban jarnek? Vagy az unetbootin a gondja?
-
kovaax
őstag
válasz
Flowtation #8137 üzenetére
Szia,
Ez már volt téma egyszer, nem emlékszem már, hogy én pipáltam-e be a Gnome-ot, vagy automatikusan kijelölte a DDE-vel... Ha a Debian mellett döntesz, légy szíves nézd meg már, hogy mi történik! Köszönöm!
Annyi változás van még a 8-hoz képest, hogy csináltak 1 cd-s telepítőt is, de arra csak az XFCE fér fel.Én az utolsó két gépemnél is hálókártya problémába futottam bele a default telepítővel, egyik gépben sem ismerte fel az alaplapi hálókártyát. A mostani gépemnél non-free firmware probléma volt, de a korábbinál backportos kernel kellett, de én inkább beleraktam egy régi hálókártyát. A 9-nél van nonfree iso, ebben benne vannak a szükséges firmware-ek, érdemes azzal próbálkozni (éppen az imént linkeltem be, de lehet volt már ilyen a korábbi kiadásoknál is). Van live iso is, érdemes azzal feltérképezni előbb, hogy mire számíthatsz a telepítéskor.
És igen, a 9 már elég stabil.
-
Archttila
veterán
válasz
LXDE (ha jól emlékszem)
(#8138) Apollyon: Mit használsz?
Én most vele ismerkedem [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Kaby Lake-re én már mindenképpen 9-es Debiant tennék, én is azt használom, csak Skylake-en, a beépített videokártyával.
~3 hét van a hivatalos Stretch megjelenésig, de már most is inkább stabilnak nevezhető mint testingnek, újabb hw-re meg érdemesebb Debian esetén a legfrissebb verziót feltenni.A gnómos kérdésre passz, már nem használok DE-t, de szerintem kovaax tudja.)
-
Flowtation
őstag
Szia!
Csak egy gyors kérdésem lenne a jessie telepítős cikkeddel kapcsolatban. A DE kiválasztásánál be van pipálva a debian desktop env, viszont Te a gnome-ot is bepipáltad. Mi a kettő között a különbség? Zsír új vasra (b250 lapo, pentium g4560 proci) mennyire való a debian jelenleg? Amúgy megvárnám a 9.x-et, nincs már sok hátra.ELőre is köszi!
-
kovaax
őstag
tvamos!
Ezzel az iso-val próbálkozzál: https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/stretch_di_rc4/
-
-
kovaax
őstag
-
olivera88
veterán
Mire leirtad ezt rátaláltam synapticban. Telepitettem és most müködik program
Köszi. De most más baj van, nem jó a térkép.. de lehet ez már program bug.
Hát azt hosszú, volt hozzá segitség, volt sok pelda fájl, a azlapján rájöttem h kell megirni egy hozzá való scriptet, és van hozzá i a program oldalán ilyen kód generáló féle felület. -
BoB
veterán
válasz
olivera88 #8128 üzenetére
Nem igazán tudom értelmezni hogyan lehet az hogy valaki ír egy python szkriptet és nem tudja hogy mi az hogy nem talál egy modult amiből importálni akar. (ez azt jelenti hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, de akkor nem tudom hogyan jutottál el idág)
Rakd fel a
python-pip
csomagot. -
olivera88
veterán
-
-
olivera88
veterán
Van egy nem mükődő programom Stretch RC 3ban ( a kettőben se volt jó). Van esély rá h megjavul mire jön a stable verzió?? Sztem ez nem normális.
Vagy?
Nem rendszerhez tartozó programról van szó. -
gyulank
addikt
Nem működik a flash player, nem marad bekapcsolva a numlock. Nem értem, miért jobb, ha mindig kapcsolgatni kell, mintha megjegyzi. Ha megjegyzi, akkor is maradhat kikapcsolva alapból, bár azt se tudom, miért jó, hisz ott van mellette minden olyan gomb, a (+-)-on kívül.
-
gyulank
addikt
A másik nagy problémám, hogy nem tudom készenlétbe tenni, se kikapcsolni a billentyűzettel.
-
-
válasz
gyulank #8116 üzenetére
Nem a skype-ra gondoltam, hogy régi, bár lehet, hogy egy nem új verzióval jobban járnál.
Skype 4.3.0.37 verzió jó a Jessie-re amúgy, most néztem. [link] Ezt linkeltem már?
Én amúgy már 9-re frissítettem a Jessie-met régen, szerintem kipróbálhatod te is a frissebb csomagokat tartalmazó repókat, például a stretch repókat, úgyis az lesz jórészt a következő stable verzió.
Pedig ott kell kutyulnod a beállításokkal, hogy úgy működjön, ahogy mondod. Mondjuk én Cinnamonnal használtam a Debiant is, abban mindent be lehetett állítani.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #8115 üzenetére
Mi az, hogy nagyon régi? A skype oldaláról letöltöttem a deb-fájlt, hogy lenne már nagyon régi, mikor most adták ki pár hónapja az 5-öst? 5.1.0.1
Vagy a Debian régi? Az újról még a Debian oldalán azt írják ismeretlen a kiadás dátuma.
Energiabeállítással meg sokra megyek, mert nem azt akarom beállítani, hogy ne jöjjön elő, hanem, hogy ne akkor mikor nézem. Nem azt akarom beállítani, hogy ha itt hagyom, akkor se kapcsoljon ki egy napig...
Ja, meg a nyelv... -
válasz
gyulank #8114 üzenetére
Az a baj, hogy amit telepítettél az már igen régi, egyébként se a friss csomagokról híres a Debian, de napokon belül kinn a 9-es verzió, az csak frissebb lesz azért.
Én anno a Debianon a repókkal variáltam, ha frissebb kellett valamiből, itt láthatod is, milyen verziók vannak a stable, sid, strech és experimental repókban.
Debianban más bejelentkező csomag van, azért másabb, mint amit megszoktál, de gondolom a képernyő energia beállításait itt is meg lehet oldani, én anno Cinnamonnal ugyanúgy megoldottam majdnem mindent, mint Mint-en. Igaz szokatlan volt a régebbi Cinnamon verzió néha......
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #8113 üzenetére
Háát, miután megcsináltam a sudo-t, működött a skype telepítés. De a hivatkozásra azt írta Server not found. Azért kellett egy sudo apt-get install -f is előtte, de az Ubuntun is kellett. Ami probléma még, hogy mindig kijön a képernyőkímélő, ubuntuban nem jött, ha néztem egy videót, ha online, ha gépről. És a bejelentkezésnél elég volt a jelszót beírnom, alapból az én nevem volt előre kiválasztódva. Fagyás még nem volt, Nem néztem sok mindent meg, de elég ránézni az mkvtoolnix-re, valami hatos verzió van, pedig már vagy 11-nél tart. Visszatérve én debből az új Skype-ot telepítettem.
-
válasz
ubyegon2 #8112 üzenetére
Egyébként itt a skype telepítése, ahogy látom, már 9-re is leírják, hogyan telepítsheted. Ha zavarnak az ilyen telepítésekkor előjövő
függőségi
problémák, akkor vagy a nem alap programokról mondj le vagy a Debian használatáról.még egy leírás a skype installról
itt meg még egy sudo fix
Igen régen telepítettem már Debiant, de az előbbi ablakba valóban nem írtam be a root jelszót, hogy legyen sudo-m! Tudom, hogy nem helyes így, kezdőknek főleg, de mégis így csináltam, mert az Ubuntu alapúaknál megszoktam a sudozást, így Debiannal is úgy akartam használni.
Itt és itt olvashatsz a gksu-ról, ha nagyon érdekel utána olvashatsz, miért tudsz azzal belépni és sudo-val miért nem.
-
válasz
gyulank #8111 üzenetére
A vadászos vicc jut eszembe, hogy most a Debianban szívsz!
Ennél az ablaknál gondolom megadtad a root jelszót. Meg kell adnod a sudoers-ben a felhasználód jogosultságát.
Pihenésképpen olvasd el Debianos kolléga írását és fogadd meg azok tanácsát, akik azt mondják, hogy Debian inkább hozzáértőknek javasolt, pont az ilyen problémákkal való szembesülés és azokra való heveny pislogás miatt!
itt leírják, hogyan kell hozzáadnod a felhasználódat a sudoer csoporthoz:
adding a sudoer in debianA skype-hoz most nem tudok mit mondani, mert még soha nem raktam fel Debianra és most nincs is a gépemen a Jessie, már megvárom a 9-et.
-
gyulank
addikt
Skype-ot hogy kell telepíteni? Csomagkezelő azt mondja a debre, hogy nincs internetkapcsolat, pedig de, aztán dpkg -i-nél is baja van. Másik dolog, gogy sudo-val semmit sem tudok csinálni, csak gksu-val, mert a sudo jelszó után hibát ír ki, gyulank is not in the sudoers file. This incident will be reported.
pedig azt adtam meg amit telepítéskor. -
válasz
King Unique #8108 üzenetére
JetFlash®780 az jó kis pendrive, szemeztem is vele, amikor a Sandisk Extreme-t megvettem, nagyjából azonos minőség/sebesség.
Azoknál USB 3.0-n meg általában a TRIM nem működik..
Akkor ez még mindig nem oldódott meg a külső SSD-nél, bár igazából nem annyira nagy gond, mert a garbage collector vagy mi, az viszont megoldja, amit szükséges, ha jól emlékszem.
(elég régen foglalkoztam már SSD-s leírásokkal, pedig most kéne valami olcsó és jó a laptopomba)
Sejthető, hogy nem WTG-re hitelesített van neki. De, ha lenne, attól még elvileg azokra is telepíthet Linuxot, ha akar.
Egy ilyen WTG pen árából már kijön egy SSD is gondolom!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #8107 üzenetére
Azt pontosan nem is igazán lehet, de azért a szóhasználat érzékelteti, hogy nem sokéves használatra való. Egyébként nálam pl. ennél nem okozott gondot az Ext4 pár hónap után sem. Tovább meg nem nyúztam, mert inkább külső SSD-re pakoltam át mindent. Azoknál USB 3.0-n meg általában a TRIM nem működik...
De eddig nem volt különösebb gond.
Sejthető, hogy nem WTG-re hitelesített van neki. De, ha lenne, attól még elvileg azokra is telepíthet Linuxot, ha akar.
-
válasz
King Unique #8106 üzenetére
A megfogalmazással meg mi a gond?
Dehogy van ezzel gond, úgy értettem, hogy a hosszú táv nem megfogható, kinek mennyi!
Az tiszta, hogy a pent eszi a naplózás meg a perzisztens futtatás. Amúgy én nem ismerem gyakorlatban a perzisztens használatot, ha nincs más megoldás, akkor live penről futtatom a Linuxot, de ez ritka.Windows To Go Drives wooowww ---csak nem ilyenre telepít a kolléga Linuxot!
Én még a Sandisk Extreme 32 GB-os penemet se etetném oprendszerrel.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #8105 üzenetére
Azért a perzisztens mód nem teljesen ugyanaz, mint a rendesen feltelepített rendszer. Illetve pl. UEFI-s bootoláskor bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a beállításokat sem mindig menti el. A megfogalmazással meg mi a gond? Az köztudott, hogy az olyan flash-alapú eszközök, mint a pendrive-ok, általában kevésbé bírják a sok és folyamatos írást. Rövidebb idejű használatnál még ok lehet, de hosszabb távon már nem feltétlen. Meg gondolom nem ilyen és ezekhez hasonló komolyabb típusokra akarja telepíteni, amelyek az átlagnál strapabíróbbak.
-
Akkor nem lesz gond, sorry, Fedora nekem ismeretlen, a topikja is, emiatt kérdeztem a rutinodra.
King Unique szaki módszerét alkalmazva jó lesz ez perzisztens telepítéssel, a naplózást meg célszerű kikapcsolni, bár ez a hosszú táv megfogalmazás...
Azt nem tudom, hogy a nem naplózó ext-ek mennyivel lassabbak, akár azt is kipróbálhatnád, de a sebesség gondolom a pendrive-tól függ majd leginkább, főleg, ha nem egy Sandisk Extreme pen-ed van.
Remélem, hogy jön a 9-es Debian, mert már én is előkészítettem neki a helyet, az előzőt már nagyon összekutyultam és olyan régen használtam Debiant, hogy elfelejtettem, hogyan kell helyrehozni.
-
válasz
ubyegon2 #8102 üzenetére
& colomb2:
Igen, erre akarom telepíteni! Mate-et szeretnék majd használni. Jelenleg Fedora és Win10 van a gépemen, annyi helyem van összesen, hogy lehúzzak egy iso-t. Nincs hatalmas rutinom, de azért telepítettem már legalább egy tucat disztrót az évek alatt, némelyiket többször is.
Skylake IGP-vel (HD530) szeretném majd használni, tudtommal az már jó lett talán mindenütt, tearing-et megoldották. De kivárom, amíg kijön a Stretch, gondolom, pár nap csak... -nem?
King Unique: Köszi, nagyon remélem, hogy nem fog majd belassulni a helyhiány miatt!
-
A kipróbálás alatt a live futtatást érted? Ez memóriából futtatja a rendszert.
Ha telepíteni akarod, akkor szerintem szűken elég lesz a 8 GB, főleg light DE-vel. Időnként takarítani kell a cache-t, hogy ne teljen be.Mekkora rutinnal rendelkezel Linux telepítésben/használatban amúgy? Milyen gépre szeretnéd telepíteni ill. milyen gépen próbálnád ki live-ban?
------------------------------------------------------------------
Perzisztens pendrive telepítést akarsz? Látom colomb2 szaki erre utal a kérdésével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged