- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Nagy bemutatóra készül az Oppo
- Szaporodik és sokasodik a One UI 8.5
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gilfoyle
őstag
Nálam is mindig kommentezte az os_prober-t... Gondoltam majd a véglegesben javítják

-
gilfoyle
őstag
Javítanám magam, a HTPC topicot kellene megnézni

-
gilfoyle
őstag
Sziasztok!
Régi, de elégséges (J1900 celeron, 4GB RAM) vasból csinálnék HTPC/NAS-t. Milyen DE/WM-t ajánlotok Kodi alá, ami kellőképpen minimal, de mégis tud mindent, ami a feladathoz kellhet. A desktopot nem használnám, csak webmin, samba, netatalk, podman, qbittorrent-nox lenne egyelőre.
Ha lehet nem szeretném sokat reszelgetni a rendszert, mert még csak kezdő linuxos vagyok. Például a PulseAudio default sinket Analog->HDMI már megoldottam, de a Play/Pause gombot nem tudom életre kelteni (showkey látja, de xev és más sem), fogalmam sincs mi foghatja, minden írás amit találtam zsákutca volt.
Köszi előre isKodi topicban nézz körül. Hasonló konfigon nekem ubuntu szerver (20.04) van openbox-szal, kodival.
Elindulni: https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=231955 -
gilfoyle
őstag
Más baj nincs, egy Gigabyte Z370 HD3P lapról van szó. BIOS a legfrissebb mindig.
Valami Debian kernel specifikus dolog lehet, mert Ubuntu és Manjaro alatt nem emlékszem, hogy jelen lettek volna ezek az üzenetek...Természetesen keresgéltem a neten, de főként frissíts BIOS-t tanácsok voltak.
-
gilfoyle
őstag
Hmm. Szóval azt mondod sok egy HDD töl is hogy ennyi idő alatt bootol rola a Debian.
Igen HDD ról. Úgy is sok hogy dual boot van?
A Win SSD re van telepítve, a Debianok két külön HDD re vannak, egy 1TB os WD Black, és egy 2 TB os WD Black.
A Debian 10 es tiszta telepitések voltak mindkettő, csak most 11 es lett upgradeval telepítve.
Amúgy valami hardveres nyavaja lehet, ez miatt is elmegy valamennyi idő bootoláskor sztem.
Mindig előjön csomó hibaüzenet a bootoláskor.
De ez már Debian 10 óta van. Mikor fel lett telepítve a Debian 10 azt hittem ez miatt nem akar bootolni a rendszer, aztán kiderült h Nvidia driver kellett, mert anélkül csak startxel indult el.
De akkor se tudtuk megoldani itt forumon mi ennek csómó hibaüzetnek az oka, aztán fel raktam Nvidia drivert , és akkor már elindult a grafikus felület magától, ezzel a hibaüzenettek meg nem foglalkoztam többet.
Nem emlékszem már pontosan hogy a Debian 9 is erre a hardverre volt e telepítve, vagy nem, de annál nem volt ez a probléma.Ilyen hibákat dob nekem is a 10 óta...
-
gilfoyle
őstag
Bekapcsolás után a Firefoxban elállítódtak a fontok, szőrös, csúnya lett.
Gondoltam ráfrissítek, ezután apt frissítéskor az apt-listbug kiírta, hogy a Firefoxban gnome alatt megjelenítési gondok lehetnek. Ráküldtem, gondolván rosszabb nem lesz. Nem lett. De jobb sem.
Stable, 78.6.1esr (64 bites)
Nálatok jól működik? -
gilfoyle
őstag
BÚÉK!
Várjuk a 11-et! -
gilfoyle
őstag
Az apt-listbugs segítségével teljesen használható. Nem kell mindig mindenáron frissíteni és rendben lesz.
Mostanáig ezt használtam.
-
gilfoyle
őstag
Váltottam testingre kb. 2 hete, minden szuperül ment a tegnapi frissítésig.
Onnantól a videókat (Youtube stb) gyorsítva játssza le böngészőtől és DE-től függetlenül. Próbáltam Firefox, Chrome, Tor és Konqueror böngészőkkel KDE és Gnome alatt.
Találkoztatok ilyennel?
Kipróbáltam i3wm alatt, ott se jó... Így elég gyorsan a végére érek a videóknak
Na, közben meglett a megoldás... A hangkimenetet kellett átállítani, rögtön jó lett.

Itt a megoldás...Hogy ezt eddig nem találtam meg...

-
gilfoyle
őstag
Váltottam testingre kb. 2 hete, minden szuperül ment a tegnapi frissítésig.
Onnantól a videókat (Youtube stb) gyorsítva játssza le böngészőtől és DE-től függetlenül. Próbáltam Firefox, Chrome, Tor és Konqueror böngészőkkel KDE és Gnome alatt.
Találkoztatok ilyennel?
Kipróbáltam i3wm alatt, ott se jó... Így elég gyorsan a végére érek a videóknak
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Van a Synapticnak alternatívája a Wayland alatt?
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Szerintetek mennyire stabil már a testing ág napi használatra?
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Ha eddig testingen voltam (buster) akkor semmit nem kell változtatnom, csak egy update/upgrade és stabil verzióm lesz?
Aztán amikor lecsillapodik az őrület, pár hónap múlva ismét visszaállok testingre (bullseye). -
gilfoyle
őstag
Debian 9 + Gnome... Hogy lehet valami normális ablakfejlécet felvarázsolni? Mert engem zavar az a böszmenagy széles fejléc.
8 alatt még működtek a metacity témák, ott ment is. A 9-nél nem hiszem, hogy nincs valami megoldás.
A gnome alatt próbáltam az Openbox ablakkezelőt, szép kis fagyás lett belőle.
Csak az Openbox megy szépen magában, de egy asztali gépen legyen már DE
-
gilfoyle
őstag
Kiadták végre a 9-est 👍
-
gilfoyle
őstag
Lassan megérkezik a Stretch is

-
gilfoyle
őstag
A gond a nouveau driverrel lehet, nalam is csinalta, osszeakadnak az NV driverrel. Felteszed a Stretch-et, utana letiltod a Nouveu-t, leszeded a legujjabb NV drivert, felrakod, nezd meg ezt, en is ezt hasznaltam forrasnak. Jo kis szivacs ha kell az NV driver... De hat az elet nem habostorta...

Itt a Nouveau tiltasa is:
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf
beleirod a kovetkezoket:
blacklist nouveau
blacklist lbm-nouveau
options nouveau modeset=0
alias nouveau off
alias lbm-nouveau offNezd meg meg ezt is, olvasd at mindkettot abbol meglesz majd a mukodo moka. En ugy csinaltam hogy felraktam a Debiant, utana restart, logon screen-en nem engedett be igy ctrl+alt+f6, ott bejelentkeztem, letiltottam nouveau-t, leszedtem nv drivert, startx, bealitottam a kijelzoket, restart es mukodik.
Lehetne kicsit egyszerubb is...

Sikerült feltenni mindent, ismét Debianom van

Még esetleg annyi, hogy a metacity-s témákat hogy lehet a 3.22-es Gnome alá felvarázsolni? -
gilfoyle
őstag
A gond a nouveau driverrel lehet, nalam is csinalta, osszeakadnak az NV driverrel. Felteszed a Stretch-et, utana letiltod a Nouveu-t, leszeded a legujjabb NV drivert, felrakod, nezd meg ezt, en is ezt hasznaltam forrasnak. Jo kis szivacs ha kell az NV driver... De hat az elet nem habostorta...

Itt a Nouveau tiltasa is:
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf
beleirod a kovetkezoket:
blacklist nouveau
blacklist lbm-nouveau
options nouveau modeset=0
alias nouveau off
alias lbm-nouveau offNezd meg meg ezt is, olvasd at mindkettot abbol meglesz majd a mukodo moka. En ugy csinaltam hogy felraktam a Debiant, utana restart, logon screen-en nem engedett be igy ctrl+alt+f6, ott bejelentkeztem, letiltottam nouveau-t, leszedtem nv drivert, startx, bealitottam a kijelzoket, restart es mukodik.
Lehetne kicsit egyszerubb is...

Köszi, ma nekifutok újra! Csak nem hagy nyugodni, h nem Debianom van

-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Hááát én mexívtam a debian 9-cel. Ahogy korábban írtam a z RC1-et töltöttem le.
A tegnapi estét végigküzdöttem, vagy 3 órán át, de nem jutottam semmire. A gépemben semmi sem változott hardveresen, simán futott rajta a Jessie.
A Stretch-re ha feltettem az nvidia drivert, utána nem indult el, nvidia modul betöltési hibára hivatkozott. Ha nem tettem ezt föl, akkor jól ment minden, egészen a kikapcsolásig. Ott perceket várt a Gnome vmelyik összetevőjének a leállítására. Többször próbálkoztam, aztán feladtam, Jessie telepítőm nem volt, ráadásul fáradt is voltam, ma felment az Ubuntu.
Sajna kell dolgoznom, nincs most időm tökölni a debiannal, de még vissza fogom tenni, ha nem lesz ennyire szoros határidőm. -
gilfoyle
őstag
Én a testing telepítésre gondoltam, majd rögtön utána stretch-re átírni a forrásokat. Már látom van Stretch RC1 is, akkor egyszerűbb lenne azt telepíteni?
-
gilfoyle
őstag
Ha már az újratelepítésnél tartunk... A testinget telepíteném, ha jól értem ez kerül freeze állapotba most. Amikor kijön a stretch, elég a tárolókban a korábban már javasolt testing->stretch csere és akkor a legfrissebb stabil rendszerem lesz. Vagy már most, a telepítés után rögtön is mehet a stretch?
-
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Hááát, már belépni sem tudok. Szerintem gyorsabb telepíteni majd feltenni azt a pár progit, visszatenni a konfigokat és ennyi.
Az én tudásommal a megmentés 2-3x annyi időt venne igénybe. -
gilfoyle
őstag
Nekimentem synapticcal, kijelöltem az összes bpo8-as csomagot, eltávolítás és azóta nincs debianom

Valamit nagyon elkeféltem.
No mindegy, holnap reinstall, mindenféle plusz forrás (bpo, testing) nélkül. Desktopon igazából nem is kell okosítani a stabil rendszert. -
gilfoyle
őstag
Köszi mindkettőtöknek.
Megpróbáltam synapticcal, de vinné a fél rendszert a függőségek miatt... Az pedig megborítana mindent, jó eséllyel újratelepítés lenne. -
gilfoyle
őstag
Az előző hsz-t olvasva jutott eszembe, hogyan tudok a backportos és testinges csomagoktól teljesen megszabadulni?
Az asztali gépemen bportos kernel van, de nem használom, a 3.16-os megy, és az nvidia driver is innen van. Hülyeség volt feltennem ezeket.
A notin is van bportos csomag, sőt még testinges is. Az energiatakerékossági funkciók miatt itt viszont fel kellett tenni a kernelt és a tlp csomagokat.
Gondolom ezektől célszerű lenne megszabadulni az új Debianra frissítés előtt.
Hogyan tudom kilistáztatni és a leghatékonyabban leszedni őket? -
gilfoyle
őstag
Linter nincs alapból, de pl. van ilyen syntax checker plugin: sytastic. Minden mentéskor lefut és jelez, de nem "realtime". Talán a GVim (gui-s verzió) vagy az újabb Neovim tud realtime-ban is, de nem vagyok benne biztos. Az Atom ebből a szempontból talán jobb, de ha valaki a keyboard-driven workflow-t (de szép kifejezés
) részesíti előnyben, akkor a Vimnek nincs párja. És aki kódol, annak nagyon is előny, hogy nem kell folyton az egérért nyúlkálnia vagy a touchpadet maszatolnia.Amúgy meg kell tanulni nem hibázni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Végülis az is jó, ha mentéskor jelez.
Amúgy tényleg jó lenne rászokni a "keyboard-driven workflow"-ra
tényleg vannak előnyei. Csak pár hét és rááll a kezem.
Nem könnyű hirtelen elengedni több év maszatolást és egerészést."Amúgy meg kell tanulni nem hibázni." - Ja. De az nem én vagyok.

-
gilfoyle
őstag
A vim-be érdemes beletanulni. Kicsi, erőforrás kímélő, és mindent tud, amire csak szükséged lehet (plusz még egy csomó mindent) a szerkesztés során. Én is még csak a felszínt kapirgálom, de már így is látom, hogy nem kis tudású ez a program. Minden nap tanulok valami újat a használata során. Ha valamit eddig csak körülményesen tudtam megcsinálni benne (vagy bármely más programban), azt biztos, hogy itt egy-két gombnyomással is meg lehet csinálni, csak meg kell keresni, hogy melyik az a bizonyos egy-két gomb.
Az lesz, meg kell tanulni. Egy kérdés, tud syntax ellenőrzést menet közben? Ez most az atomnál ill a sublimetextnél nagyon kényelmes nekem...
-
gilfoyle
őstag
Mióta ezt az i3-at használgatom, mintha a ventilátor halkabban lenne. Nem teker annyira, mint a KDE alatt. Csak beképzelem, vagy lehet neki valami valóságalapja? Igaz, nincsenek csili-vili animációk sehol, csak egy fapados(nak tűnő), de – szerintem – szemrevaló kinézet. A comptont csak annyira állítottam be, hogy megszűnjön a tearing effektus; nincs se árnyék, se átmenet, se átlátszóság, meg semmi hasonszőrű dolog.
Egyébként szépen, de lassan haladok a konfigurálásával. Jócskán vissza kellett fognom a konfigurálásokat, mert a múltkor nekiestem mindennek ezerrel, aztán csak szívtam, mint a torkosborz, mert mindent elállítottam... Most már megfontoltabban haladok: Addig nem esek neki a következő konfignak, amíg azt, amin éppen dolgozok nem csináltam meg legalább 90%-osra. Ezzel a tempóval és hozzáállással lassabban megyek ugyan, de legalább működőképesek maradnak a dolgok.
Érdekes, de az ilyen tilling wm-nél az ember szinte keresi a nem gui-s programokat. Meg tudja ezt valaki erősíteni, aki szintén tilinget használ, vagy csak én vagyok nagyon eltévelyedve...
Nem teker annyit és annyira. Ez így van nálam is. Az akksiidő is jobb, hisz nem nagyon fut fölösleges erőforrászabáló task a háttérben.
Elégedett vagyok az i3-mal, mondjuk én sok guis programot használok, pl. atom, nautilus, filezilla.
Sok-sok évvel ezelőtt egy másik galaxisban emacsot használtam, lehet vissza kellene térnem rá, de már nem emléxem a billentyűzetkombinációkra
Vagy meg kéne tanulnom a vi-t 
-
gilfoyle
őstag
Felraktam az általatok említett i3wm-et. Nagyon jó, köszi a tippet!

Két este alatt sikerült annyira beállítanom, hogy működnek a notebook dedikált gombjai (hang, screen) és megjeleníti a rendszer fontosabb infóit (CPU temp, hangerő, stb) a státuszsorban, megy a touchpad egyujjas görgetés, tapicskolós klikkelés. Így már lehet vele együttélni és dolgozni. -
gilfoyle
őstag
Olvasgattam a leírásokat, de egy valami nem világos... Az oké, hogy régebbi, stabil csomagok vannak a stable-ben. De ezek a csomagok mennyire frissülnek? Itt nem a sec frissítésekre gondolok, hanem a csomag verziófrissítésére. Mert ezek folyamatosan mennek pl. a testingbe, a stable-be nem kerülnek be? (Nyilván nem a legújabb verzió...)
-
gilfoyle
őstag
Mennyire egészséges keverni a tárolókat?
Gondolok arra, hogy alapból a Jessie-t használom, de pl. a notebook energiagazdálkodásának javítása miatt jó lenne egy újabb kernel, mondjuk a backportsból és néhány csomag a testingből ( pl. tlp - ez nincs máshol, és lm-sensors - ez meg itt újabb ). Másra nem igazán van szükségem - najó, a chrome, de az a google tárolóból jönne. Persze lehet, h kelleni fog még pár program innen-onnan.
Hosszú távon illetve verziófrissítéskor (ez még messze van) ez gondolom okozni fog némi problémát... -
gilfoyle
őstag
A 15.10-ben 4.2 van (emlékeim szerint, mert este feltettem a Debianos Macrium mentésemet) és az már a Latitude szenzorait kiolvassa rendesen. Vagy ez nem csak kernelfüggő hanem a sensor és függőségei verziójától is függhet?
-
gilfoyle
őstag
A notebookos Debian használókat kérdezném... Van ugye ez a TLP csomag, ami Ubuntu 15.10-ben hivatalosan is megvan és jól is működik, jócskán megnövelte az akkus üzemidőt.
Debianra is telepíthető, viszont "régi" a gyári kernel, a sensor nem is lát néhány paramétert (pl. CPU ventillátor,stb. ) a notim adataiból. Mennyire jól működik ez az energiatakarékosság Debian alatt? -
gilfoyle
őstag
Még valamikor a múlt évezred végén - amikor én is az első linuxomat tettem fel a gépre '99-ben, ami egy Red Hat volt, akkor láttam először linuxot - az volt a mondás, hogy olyan disztribúciót válasszunk, amilyen linuxot a barátunk vagy az ismerősünk használ, hogy tudjon (tudjuk egymást) segíteni.
Napjainkban másként van ez. Akinek nincs sok ideje, kedve tökölni a rendszerrel az használjon Ubuntut, Mintet vagy vmi hasonlót.
Aki nagyon bele akar mélyedni, az meg használjon Arch-ot, LFS-t, Gentoot, vagy a nagy klasszikus Slackware-t.
Persze minden disztrihez kell tanulni, de ez minden oprendszerre igaz. -
gilfoyle
őstag
Koszi mindkettotoknek!
ubyegon2, rosszul fogalmaztam, a fapadossagot arra ertettem, h kell egy kicsit jatszani a rendszerrel, h ugy mokodjon ahogy elvarom. Nem olyan mint pl az ubi, ahol next-next-finish szintre egyszerusodtek a dolgok. Emlekszem ugy 2005-2007 tajekan amikor Slackwaret hasznaltam, meg a libeket is forrasbol kellett forditani sok esetben

DE-nek gnomot fogok hasznalni, virtualboxban mar megneztem, bejott. -
gilfoyle
őstag
A Debian mennyire ajanlott notebookra, mindennapos hasznalatra?
Net, ofisz, fokent PHP, Javascript, HTML fejlesztes, esetleg Android es java.
Ami extra igeny, az a Vine, Virtualbox es a Teamviewer. Persze neha becsuszik egy-egy film, de nem jellemzo.
Ami erdekelne meg, az az energiagazdalkodas ill a kulso monitor kezeles esetenkent. Ezek mennyire problemasak?
Ubuntu, Mint, ezek tudom, h jol mennek, az elozot evekig hasznaltam is. Csak most kedvem tamadt kicsit "fapadosabb" OS-hez
-
gilfoyle
őstag
Kipróbáltam live usb-ről.
Két dolog nem ment csak, a wifi és nem volt hang. A hangerőt lehet ugyan állítani, az ikonon és az OSD-n is látszott, de mégsem szólalt meg.
Mindkét problémára a debianwikin van megoldás - bár ezeket nem próbáltam ki. Az energiamenedzsmentről sincs még infóm.
Szóval életképes lehet a dolog. De még alszom rá egyet. -
gilfoyle
őstag
-
gilfoyle
őstag
Dell Latitude 64xx-en használja valaki 8.2-t napi használatban?
Virtualboxban teljesen jól megy, de ugye más a való világ
-
gilfoyle
őstag
A playonlinuxos office 2007 alatt megy az exceles VB?
Vagy akár az office 2003 VB-je?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 128GB Red-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4877, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 64GB White-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5460
- Xiaomi Redmi A5 / 3/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5365
- LG UltraGear 32GS95UX-B OLED Monitor! 32" 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
tényleg vannak előnyei. Csak pár hét és rááll a kezem. 
Vagy meg kéne tanulnom a vi-t