- Honor 200 Pro - mobilportré
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 185 Hz-es kijelzővel és 9000 mAh-s akkuval jöhet az új OnePlus
- Poco F8 Ultra – forrónaci
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alaaf Pi
őstag
Eddig segiteni akartam, hogy ne ess pofára, de érthetetlen, hogy miért akarsz megmagyarázni valamit, amihez jobban értek?
Mert egyértelműen semennyire nem értesz hozzá.
-
Reggie0
titán
Eddig segiteni akartam, hogy ne ess pofára, de érthetetlen, hogy miért akarsz megmagyarázni valamit, amihez jobban értek?
Miert magyarazod, hogy jobban ertesz hozza, amikor nem?
-
bambano
titán
-
noPublicFG
senior tag
-
Reggie0
titán
Ja, igy szoktak az emberek veletlenul stripklubba is keveredni. Az van ott, nem lehetett valasztani.

A gyakorlatban meg a hazak kb. fele van HOA-ban a masikfele nincs. Olyan kell valasztani, ami nincsen benne, ilyen egyszeru.
-
Alaaf Pi
őstag
-
Reggie0
titán
-
Sinesol
veterán
A HOA-nak messze nincs akkora impact-je az ember életére, mint az élet minden területére kiterjedő állami szabályozásnak és egyébként is területenként változó, hogy mit és mennyire vesznek komolyan. Na meg hát alapvetően a józan ész mentén hoznak szabályokat, ami már startból egy nagy különbség az önsorsrontó EU-s szabályzásokkal szemben.
Egyébként Dániából pár éve pont azért is jöttem haza, mert főnök családostul kiköltözött San Francisco mellé. Tervezte egy ideje, aztán kimentek nyaralni, jobban körülnézni, hazajöttek és pár honap mulva mentek is, azt mondta Dániában az csinál vállalkozást, aki csődbe akar menni.

-
bambano
titán
"ebben dolgozom, amikor Írok xy dologról az a szakterületemen teljesen mást jelent, mint a köznyelvben."
Lehet, hogy egy mondatban kellett volna írni, hogy ne értsd félre!
Jól látod, elég távol áll tőlem a számvitel!
Örülök, hogy (bár technikai részletekben nem, de) az összképet vizsgálva egyetértünk!
Mire alapozod azt az állítást, hogy egyetértünk, miközben kb. minden mondatodat cáfoltam?
-
noPublicFG
senior tag
Azon mit kell érteni, hogy hol dolgozol?
Egyszerű hétköznapi tény."Viszont az nyílt titok, hogy az autógyártók részére egy eladott új autó addig létezik, amíg a garancia él.": addig létezik, amíg alkatrészt lehet (és/vagy kötelező) hozzá eladni. A gyári alkatrészeken bekaszált árrés jelentős.
"a négy ütemben működő motorok mindegyike "kopogásos" égéssel tüzeli el a fűtőanyagot.": nem, nem kopognak a motorok. A kopogás rövid távon tönkreteszi a főtengelyt és a csapágyazást. Meg hallanád is.
Aki visszasírja a régi bmw-ket, az például amiatt teszi, hogy akkor nem kerültek nemi kapcsolatba a kisértékű pénzdarabokkal, és nem csináltak műanyagból olyan alkatrészt, amit az izzó korom ki tud gyújtani úgy, hogy leég az autó fémvázig. Az az autó, amit az autópályán látsz fémvázig leégve, csomagokkal egyetemben (jobb esetben ember nélkül), az mennyire környezetvédő? Pláne, ha megint le kell gyártani helyette egyet?
A régi motorba ha beleöntöttél egy rendes szintetikus 5w30-as olajat, akkor működött a világ végéig. Nekem volt fóccvágenem, abba olyan motorolajat öntött a márkaszerviz, ami 2003-ban került 6600 forintba. Ráadásul 1.6 fsi motor minden motortervezés szégyene. Most meg raknak olyan motort a totojába, hogy ha nem 0w20-as gyári olajjal eteted, egy olajcserényi idő alatt tönkreteszi a motort.
De lehetne emlegetni a dízeleket. 80-as években volt sima szívódízel, elpöfögött. Igaz, jött belőle néha kis korom, de nem mindegy, milyen. Majd kitalálta az eu, hogy akkor ilyen-olyan környezetvédelmi norma, lett belőle ezer baros befecskendezési nyomás, amitől kezdtek dögleni a szivattyúk, a porlasztócsúcsok, stb. Elvileg csökkent a fogyasztás. Majd felemelték a sűrítési végnyomást is, amitől megnőtt a nitrogénoxidok termelése a kipufogó gázokban. És akkor lett adblue meg katalizátor, meg regeneráció meg egyéb hülyeség. Milyen környezetkímélő, hogy a katalizátor ideiglenesen megfogja a kormot, majd kipufogó ütemre ráfecskendezve többlet üzemanyagot tol a kipufogó rendszerbe és leégeti a kormot. Ha sikerül. Ha nem, akkor 60 ezrenként cseréled a katalizátort. És ezt a marhaságot most már átrakták a benzinesekbe is. Meg ott van az a része is a történetnek, hogy a kisnyomású dízelek kormolnak, de nagyobb méretű kormot pufognak ki, mint a modern cr tdi motorok. A nagyobb kormot az orrod ki tudja szűrni. A kicsit nem, azt letüdőzöd. Remek környezetvédelmi döntés elősegíteni a tüdőrákot.
Vagy mondhatnám azt is, hogy 2000-es évek elején az opel tudott rozsdamentes kasztnit csinálni. Ma a mazda még nem tud, de legalább környezetbarátabb festékkel dolgoznak.
Ha egy vectrán futóművet kell állítani, begurítom a szomszéd szervizbe, van lézeres futóműállító pad, beállítják, oszt működik. Ha egy l2 vezetéstámogató rendszerrel felszerelt autón futóművet kell állítani, akkor ugyanebben a szervizben elhajtanak a fenébe, hogy ahhoz olyan cucc kell, ami nekik nincs. Ahol van, ott annyiért van.
De olyan sztorit is hallottam, hogy itteni sofőr lekoccolta a tesláját. Jött egy tréler, elvitték az autót Pestre, hazajött a tréler. Majd kikapták belőle Pesten az akkupakkot, megint elment érte a tréler, hazahozták, itt megjavította a karosszéria lakatos, majd ugyanez retúr. Milyen parádés megoldás.
Arról ne is beszéljünk, hogy mennyire semennyi időbe se telik valakinek kinyitni egy mai modern autót. A mai modern autó egy számítógép, amire valami lökött felcsavarozott négy kereket.
"Visszatérve a motor témához, az egy mm-rel vékonyabb falú henger, milliárdos extra bevételt jelent": a gyengébb anyag nem plusz bevételt jelent, hanem csökkenti a kiadásokat. Mint a műanyag cső az elégő bmw-ben.
"A profitból fizetik ki a fizetéseket, a villanyszámlát, a földet, ahol a gyár épül(t).": abból biztos nem... Oké, elhiszem, hogy nem számvitel a szakmád. Vagy mégis?
Egyébként figyelmes olvasó azt is észre vette, hogy nem csak az autógyárakat szidom, de lehet, hogy nem is elsősorban őket. Hanem azokat az agyhalott politikusokat, szabályozó hatóságokat, amelyek nem tudják, hogy az autó egy rendszer, ha meghúzol egy szálat, valahol máshol borulni fog. Ha egy motor paraméteren változtatsz, hogy egy környezetvédelmi paraméter javuljon, másik paraméter jó eséllyel romlani fog. Így jártunk.
Jó-e suvval járni kisautó helyett? Kell válaszolnom?
Jó-e, vagy rossz? Egyértelműen rossz.
"ebben dolgozom, amikor Írok xy dologról az a szakterületemen teljesen mást jelent, mint a köznyelvben."
Lehet, hogy egy mondatban kellett volna írni, hogy ne értsd félre!
Jól látod, elég távol áll tőlem a számvitel!
Örülök, hogy (bár technikai részletekben nem, de) az összképet vizsgálva egyetértünk!
-
Alaaf Pi
őstag
A legjobb meg az lenne, ha csak abba akarnanak beleszolni, amibe nagyon muszaj. Nem csak az a baj, hogy hülyesegeket talalnak ki, hanem eleve a koncepcio is, hogy minden teruleten mindenbe bele akarnak szolni, vegletekig szabalyozni mindent.
TV helyett en elsősorban youtube-ot es azon belül is sok amerikai vloggert nezek, valtozatos temakban es kb. kulturalis sokk, hogy mennyivel nagyobb szabadsag van ott es hogy mennyire minimalisan szol bele a mindennapokba az állam. Ha azt veszem szabad orszagnak, hat akkor mi nagyon tavol kerultunk tőle.
Nyilvan ott is vannak rosdz dolgok, de az EU-ban lassan mintha mar mas sem lenne csak rossz dolog, minden oldalrol fojtogatják a népet valamivel. Közlekedes kapcsan mar olyasmit is hallottam, hogy 100-110re korlatoznak az autopalyakat, meg 30ra a lakott teruleten beluli közlekedest. Szoval ha eddig 2-3ora volt elintezni valamit autoval, majd nemsoka egy fel napot elcseszhetunk ra.
Az állam helyett beleszól a HOA, meg mindenki más az életedbe. Nekem kra nem szabadság, ami odaát van.
-
Alaaf Pi
őstag
A dízeleknél volt fogyasztáscsökkentés, a nox látta kárát.
A lambda 1 nem jogászok által kötelezően előírt paraméter, hanem kémiai törvény.szerk: egyébként a fogyasztás és a környezetszennyezés csökkentésének egyetlen valós módja van: az utaskilométerek csökkentése. Ha nem kell, ne közlekedj, maradj otthon. Teherszállításra értelemszerűen alkalmazva.
Nem kémiai törvény. Lehet legszegény és légfelesleggel bíró gyulladásképes keveréket is elérni. De benzines esetében aösszes kibocsátás együttes optimuma van lambda 1 környékén.
Dízelek esetében a direkt befecskendezés hozott fogyasztáscsökkenést. És az még a NOx-ra is jó hatással volt, ellenben a koromképződésre nem. Azóta a mindenféle Euro X szabályok csak ártanak a folyamatnak. -
Sinesol
veterán
A lambda 1 nem jogászok által kötelezően előírt paraméter, hanem kémiai törvény.szerk: egyébként a fogyasztás és a környezetszennyezés csökkentésének egyetlen valós módja van: az utaskilométerek csökkentése. Ha nem kell, ne közlekedj, maradj otthon. Teherszállításra értelemszerűen alkalmazva.
A legjobb meg az lenne, ha csak abba akarnanak beleszolni, amibe nagyon muszaj. Nem csak az a baj, hogy hülyesegeket talalnak ki, hanem eleve a koncepcio is, hogy minden teruleten mindenbe bele akarnak szolni, vegletekig szabalyozni mindent.
TV helyett en elsősorban youtube-ot es azon belül is sok amerikai vloggert nezek, valtozatos temakban es kb. kulturalis sokk, hogy mennyivel nagyobb szabadsag van ott es hogy mennyire minimalisan szol bele a mindennapokba az állam. Ha azt veszem szabad orszagnak, hat akkor mi nagyon tavol kerultunk tőle.
Nyilvan ott is vannak rosdz dolgok, de az EU-ban lassan mintha mar mas sem lenne csak rossz dolog, minden oldalrol fojtogatják a népet valamivel. Közlekedes kapcsan mar olyasmit is hallottam, hogy 100-110re korlatoznak az autopalyakat, meg 30ra a lakott teruleten beluli közlekedest. Szoval ha eddig 2-3ora volt elintezni valamit autoval, majd nemsoka egy fel napot elcseszhetunk ra.
-
bambano
titán
-
Alaaf Pi
őstag
Nekem az fáj, hogy értem, hogy az eu kitűzött célokat, még akár azt is értem, hogy környezetvédelmi célokat. De miért a leghülyébb módon akarják azt elérni? Nem lehetett volna olyan verziót kitalálni, amibe nem döglik bele az eu-s autóipar?
Ez olyan, mint az ászf. Az illetékes hatóság kitalálta, hogy az internet szolgáltatók modernizálják az ászf-et. Így lett 66 oldalból 120. 66 oldalt se olvasott el senki. 120-at biztosan nem fog. Ezek után kitalálták, hogy akkor adni kell az ászf mellé kivonatokat. Amiket továbbra sem olvas el senki. Az eu környezetvédelem pont ilyen, amit kitalálnak, az 90% valószínűséggel visszaüt.
Mert az EU-ban jogászok döntenek, mérnököt az épületbe nem engednek be. Ha akarták volna lett volna baromi egyszerű, jól meghatározott, könnyen kontrollálható módja a kibocsátás csökkentésnek: fajlagos fogyasztás csökkentés, és kötelezően előírt lambda 1 a benzines motoroknak.
-
Alaaf Pi
őstag
elég sok autót hallok közlekedni
Itt a lényeg. Pont a hallom és a nem hallom közötti difiről beszélek. Annyira megszokott és alap hogy van egy alapzaj hogy nem is tudod milyen az amikor tényleg csend van. Hidd el könnyű megszokni, én pl amióta passzív hűtésű macbookot használok azóta a series s zúgása is feltűnik, pedig amikor megvettem elsőre azt hittem nem is megy benne a venti.Köszönöm, nem kell helyettem tudnod, mit tapasztalok, mit tudok. Tudom, mi a csend. Milyen a háttérzaj, mi az utcai zaj.
-
Reggie0
titán
-
arnyekxxx
veterán
Süketszobát ahol a decibelt negatívban mérik kár belekeverni a való életbe. A hétköznapi csend elég hangos.
-
Reggie0
titán
Csak leírtam a tapasztalataimat, rám ilyen hatással van. Aztán simán lehet hogy ahogy vénülök csak egyre jobban kezdek rácsúszni arra a bizonyos spektrumra és emiatt nagyra értékelem a csendet

Melóban is ég és föld, szerencsére HO-ban dolgozom, produktivitás covid óta az egekben, amikor meg behívnak irodanapra akkor kb 5-10%-át ha meg tudom csinálni annak amit otthon.
Sajnos a tartos ingerszegeny kornyezet nem tesz jot az embernek. Suketszobat pedig plane nehez hosszan elviselni. Ha sokat vagy tul nagy csendben, akkor lemegy az ingerkuszobod es elveszted a kompatibilitast a vilaggal.
-
hunluki
senior tag
Kertes övezetben, de nem zsakutcaban lakom, mert van meg 2 utca utanunk, de itt sem sok auto jar es zaj alig van benzinesekkel is, eleve az jön erre, aki itt lakik, az meg napközben nem tul sok auto. Feszult nem tudom miert lennék, alig hallom nyitott ablak mellett is, de még az udvaron is csak kicsit, na meg hat miert lennék feszult egy auto miatt amugyis? Egyebkent ha valamitol tartasz, akkor nem roszabb most, hogy lehet ott van, de mar nem is hallod, hogy ott lopakodik?
Futárt altalaban kint megvarom miutan telefonalt, mert bentről nyitott ablak mellett sem hallom, ezeknek a par eves diesel transitoknak, amivel a gls jar, szinte alig van hangjuk, a klimakompresszor kb a leghangosabb rajtuk. Engem jobban zavar a funyiras, meg ha szomszedban neha bandaznak, de azt is csak az udvar első feléről hallom, szoval nem annyira gáz.,
Csak leírtam a tapasztalataimat, rám ilyen hatással van. Aztán simán lehet hogy ahogy vénülök csak egyre jobban kezdek rácsúszni arra a bizonyos spektrumra és emiatt nagyra értékelem a csendet

Melóban is ég és föld, szerencsére HO-ban dolgozom, produktivitás covid óta az egekben, amikor meg behívnak irodanapra akkor kb 5-10%-át ha meg tudom csinálni annak amit otthon.
-
Sinesol
veterán
Ne csak a globálist nézd, hanem a lokálist is, plusz a legcsendesebb motornak is van egy minimális alapzaja ami nem sok, de ott van. Én pl zsákutcában lakom ahol kb mindenki lecserélte már elektromosra a verdáját, ég és föld a különbség. Amit én személy szerint észrevettem:
Csend van. Hallom a szelet, a madarakat, még azt is ahogy egy macska beugrik a bokorba. Sokkal szívesebben tartom nyitva az ablakot, kevésbé vagyok feszült, jóformán az összes random fejfájásom elmúlt. Ha futár jön akkor már 3 utca távolságból meghallom.
Amíg nem élsz benne és válik természetessé hogy kuss van addig nem nagyon tudod összehasonlítani, én se tudtam. Szvsz a hülye hanggenerátorok is csak szükséges rosszak mert megszoktuk hogy halljuk a kocsikat, gyakorlatilag tök felesleges, egyszerűen fejben át kell állni arra hogy alaposan körül kell nézni és kész.
Kertes övezetben, de nem zsakutcaban lakom, mert van meg 2 utca utanunk, de itt sem sok auto jar es zaj alig van benzinesekkel is, eleve az jön erre, aki itt lakik, az meg napközben nem tul sok auto. Feszult nem tudom miert lennék, alig hallom nyitott ablak mellett is, de még az udvaron is csak kicsit, na meg hat miert lennék feszult egy auto miatt amugyis? Egyebkent ha valamitol tartasz, akkor nem roszabb most, hogy lehet ott van, de mar nem is hallod, hogy ott lopakodik?
Futárt altalaban kint megvarom miutan telefonalt, mert bentről nyitott ablak mellett sem hallom, ezeknek a par eves diesel transitoknak, amivel a gls jar, szinte alig van hangjuk, a klimakompresszor kb a leghangosabb rajtuk. Engem jobban zavar a funyiras, meg ha szomszedban neha bandaznak, de azt is csak az udvar első feléről hallom, szoval nem annyira gáz.,
-
arnyekxxx
veterán
A rendesen karbantartott zsigulik nem bűzlöttek.
Azt el tudom fogadni, hogy sok autónál nem találták el a megfelelő beállításokat, és azok igen.
A vectrámból például nem jön ki sem elégetlen szénhidrogén, sem szénmonoxid, sem nitrogénoxid. Rendőrség is megmérte. Széndioxid és víz jön ki belőle.A motorba visszatöltéssel meg az a fő gond, hogy ha nem töltöd vissza, akkor megy egy kis szemét a levegőbe, ha visszatöltöd, akkor megy egy rakás szemét a levegőbe, amikor újra gyártod azt a rengeteg cuccot, amivel a tönkrement autót cseréled.
Ha pedig nem hagynád, hogy helyben széndioxidot pufogjon ki az autó, akkor tudod, hogy mi történne? Éhenhalnál. A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját. Másrészt meg szállítás nélkül nem tudunk megélni, mivel mindent, amit megveszel, megeszel, azt szállítani kell. Tehát kénytelen vagy kompromisszumot kötni.
A modern autókkal az a fő probléma, hogy agyhalott politikusok téves irányba vitték el a szabályozást, ezért a mai autók nem környezetkímélők. Az nem környezetvédelem, hogy egy paramétert kiemelnek a többiből és azt elkezdik szabályozni, majd elkerekedett szemekkel néznek, mikor kiderül, hogy hát a többi paraméter miért romlott el...
A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját.
Igen, nagyon hiányzik a növényeknek az a co2 ami az előző pármillió évet folyékony halmazállapotban a föld mélyén töltötte. 200 évvel ezelőtt még csak vegetált a növényvilág a Földön. Gyakorlatilag jobbá tesszük a bolygót minden kiló kipöfögött CO2-vel.
-
hunluki
senior tag
elég sok autót hallok közlekedni
Itt a lényeg. Pont a hallom és a nem hallom közötti difiről beszélek. Annyira megszokott és alap hogy van egy alapzaj hogy nem is tudod milyen az amikor tényleg csend van. Hidd el könnyű megszokni, én pl amióta passzív hűtésű macbookot használok azóta a series s zúgása is feltűnik, pedig amikor megvettem elsőre azt hittem nem is megy benne a venti. -
bambano
titán
Nekem az fáj, hogy értem, hogy az eu kitűzött célokat, még akár azt is értem, hogy környezetvédelmi célokat. De miért a leghülyébb módon akarják azt elérni? Nem lehetett volna olyan verziót kitalálni, amibe nem döglik bele az eu-s autóipar?
Ez olyan, mint az ászf. Az illetékes hatóság kitalálta, hogy az internet szolgáltatók modernizálják az ászf-et. Így lett 66 oldalból 120. 66 oldalt se olvasott el senki. 120-at biztosan nem fog. Ezek után kitalálták, hogy akkor adni kell az ászf mellé kivonatokat. Amiket továbbra sem olvas el senki. Az eu környezetvédelem pont ilyen, amit kitalálnak, az 90% valószínűséggel visszaüt.
"Az eu környezetvédelem pont ilyen, amit kitalálnak, az 90% valószínűséggel visszaüt.": és akkor már csak félve írom le ide azt a szót, hogy GDPR.
-
bambano
titán
Még azt is érdemes hozzátenni, hogy épp a globális légszennyezéshez relative kis mértékben hozzájáruló EU agyhalott politikusai erőltetik az ostobaságokat a környezetvédelem nevében. Pont mindegy, hogy azon a kis mennyiségen faragunk még pár %-ot, nem változat semmin, mivel a nagy szennyezők nem tesznek maguknak keresztbe valóságtól elrugaszkodott szabályozásokkal.
Már az sem működhet indokként, hogy sok helyre ad el az EU autót és így mindenhol csökken a szennyezés, mivel a megbízhatatlanság és gyenge minőség miatt már a béka segge alatt van az EU-s autók megítélése és szinte senkinek sem kellenek.Nekem az fáj, hogy értem, hogy az eu kitűzött célokat, még akár azt is értem, hogy környezetvédelmi célokat. De miért a leghülyébb módon akarják azt elérni? Nem lehetett volna olyan verziót kitalálni, amibe nem döglik bele az eu-s autóipar?
-
Alaaf Pi
őstag
Ne csak a globálist nézd, hanem a lokálist is, plusz a legcsendesebb motornak is van egy minimális alapzaja ami nem sok, de ott van. Én pl zsákutcában lakom ahol kb mindenki lecserélte már elektromosra a verdáját, ég és föld a különbség. Amit én személy szerint észrevettem:
Csend van. Hallom a szelet, a madarakat, még azt is ahogy egy macska beugrik a bokorba. Sokkal szívesebben tartom nyitva az ablakot, kevésbé vagyok feszült, jóformán az összes random fejfájásom elmúlt. Ha futár jön akkor már 3 utca távolságból meghallom.
Amíg nem élsz benne és válik természetessé hogy kuss van addig nem nagyon tudod összehasonlítani, én se tudtam. Szvsz a hülye hanggenerátorok is csak szükséges rosszak mert megszoktuk hogy halljuk a kocsikat, gyakorlatilag tök felesleges, egyszerűen fejben át kell állni arra hogy alaposan körül kell nézni és kész.
Nem tudom, elég sok autót hallok közlekedni, de a belsőégésűek hanghatása is leginkább a sofőr jobb lábától függ.
-
Alaaf Pi
őstag
Igen. Szívesen segítek:
A legelső ami eszembe jut károsanyag kibocsátás csökkentése;
égési hőmérséklet csökkentése, ami által a motor hamarabb üzemkészre melegszik;
csökkenti a kopogásos égést: a levegő-üzemanyag keverék öngyulladásának esélye csökken;
javul a fogyasztás(kisebb lesz).
Olyanokba, hogy fajhő, hőtágulás, élettartam, különböző anyagok együtthatóiba már bele se menjünk!Károsanyag kibocsátás. Amennyiben nem durva légfelesleggel van tolva, teljesen jó, alacsonyan tartott szinten van mindegyik releváns kibocsátási érték. A visszavezetéssel meg az idióta nagy légfelesleggel üzemelő, NOx gyár lesz visszafogva, hogy majd CO, redukálja. Vagyis eleve szar égést gyártunk, hogy utána tovább tegyük vele tönkre.
Ha az égési csúcshőmérséklet csökkentjük, akkor mégis hogy melegszik fel gyorsabban a motor?
Kopogás csökkentése: eleve melegebb levegő megy be a hengerbe EGR használata esetén, amit komprimálva magasabb hőmérséklet ér el, ami segíti a spontán gyulladás kialakulását.
A fogyasztás nem ezen múlik, hogy javul-e.
Fajhő és társai témába menjünk csak bele!Kurvára kíváncsi lettem, hogy ugyan hol dolgozol, ha már ilyen baromságokat le mersz írni, hogy az újautó a gyártóknak a garancia ideéig él.
Kopogásos égés minden motor, Atyám, borogass! Rohadtul fingod nincs a szakkifejezésekről! Ahogy látom, a többi része a kommentednek ugyanekkora faszaság.
-
Reggie0
titán
Hallod, végigolvastam a hozzászólásokat, és én még ilyen maradi ( és szakbarbár ) brigágot nem láttam.

"Csak a régi a jó, és nemhogy AI, de még képernyő sem kell."
30-40 éves autók kormánya mögött ülve szidják a mai modern autókat egy hardver/szoftver oldalon.
Na EZ a tudományos hozzáállás, nem is a laposföld.
Nekem modern autóm van ( BMW i4, asszonynak ix1 ), és önként soha a büdös ( szó szerint, mert kipuffog ) nem ülnék vissza semmi fosszilis meghajtásúba, vagy olyan elektromosba, ami régebbi. IGenis előre kell menni, és igen, biztos, hogy van mellékvágány is, de a jelenlegi fő sodor, az baromi jó irány.Ezaz! Pilotavizsgas oprendszert a budiülőkére is, hiszen az mindig mindenhol tok jo dolog! Termeszetesen 2 ev alatt avuljon el es/vagy lassuljon is be a hasznalhatatlansag hataraig.
-
hunluki
senior tag
Még azt is érdemes hozzátenni, hogy épp a globális légszennyezéshez relative kis mértékben hozzájáruló EU agyhalott politikusai erőltetik az ostobaságokat a környezetvédelem nevében. Pont mindegy, hogy azon a kis mennyiségen faragunk még pár %-ot, nem változat semmin, mivel a nagy szennyezők nem tesznek maguknak keresztbe valóságtól elrugaszkodott szabályozásokkal.
Már az sem működhet indokként, hogy sok helyre ad el az EU autót és így mindenhol csökken a szennyezés, mivel a megbízhatatlanság és gyenge minőség miatt már a béka segge alatt van az EU-s autók megítélése és szinte senkinek sem kellenek.Ne csak a globálist nézd, hanem a lokálist is, plusz a legcsendesebb motornak is van egy minimális alapzaja ami nem sok, de ott van. Én pl zsákutcában lakom ahol kb mindenki lecserélte már elektromosra a verdáját, ég és föld a különbség. Amit én személy szerint észrevettem:
-
Sinesol
veterán
Egyszerű hétköznapi tény."Viszont az nyílt titok, hogy az autógyártók részére egy eladott új autó addig létezik, amíg a garancia él.": addig létezik, amíg alkatrészt lehet (és/vagy kötelező) hozzá eladni. A gyári alkatrészeken bekaszált árrés jelentős.
"a négy ütemben működő motorok mindegyike "kopogásos" égéssel tüzeli el a fűtőanyagot.": nem, nem kopognak a motorok. A kopogás rövid távon tönkreteszi a főtengelyt és a csapágyazást. Meg hallanád is.
Aki visszasírja a régi bmw-ket, az például amiatt teszi, hogy akkor nem kerültek nemi kapcsolatba a kisértékű pénzdarabokkal, és nem csináltak műanyagból olyan alkatrészt, amit az izzó korom ki tud gyújtani úgy, hogy leég az autó fémvázig. Az az autó, amit az autópályán látsz fémvázig leégve, csomagokkal egyetemben (jobb esetben ember nélkül), az mennyire környezetvédő? Pláne, ha megint le kell gyártani helyette egyet?
A régi motorba ha beleöntöttél egy rendes szintetikus 5w30-as olajat, akkor működött a világ végéig. Nekem volt fóccvágenem, abba olyan motorolajat öntött a márkaszerviz, ami 2003-ban került 6600 forintba. Ráadásul 1.6 fsi motor minden motortervezés szégyene. Most meg raknak olyan motort a totojába, hogy ha nem 0w20-as gyári olajjal eteted, egy olajcserényi idő alatt tönkreteszi a motort.
De lehetne emlegetni a dízeleket. 80-as években volt sima szívódízel, elpöfögött. Igaz, jött belőle néha kis korom, de nem mindegy, milyen. Majd kitalálta az eu, hogy akkor ilyen-olyan környezetvédelmi norma, lett belőle ezer baros befecskendezési nyomás, amitől kezdtek dögleni a szivattyúk, a porlasztócsúcsok, stb. Elvileg csökkent a fogyasztás. Majd felemelték a sűrítési végnyomást is, amitől megnőtt a nitrogénoxidok termelése a kipufogó gázokban. És akkor lett adblue meg katalizátor, meg regeneráció meg egyéb hülyeség. Milyen környezetkímélő, hogy a katalizátor ideiglenesen megfogja a kormot, majd kipufogó ütemre ráfecskendezve többlet üzemanyagot tol a kipufogó rendszerbe és leégeti a kormot. Ha sikerül. Ha nem, akkor 60 ezrenként cseréled a katalizátort. És ezt a marhaságot most már átrakták a benzinesekbe is. Meg ott van az a része is a történetnek, hogy a kisnyomású dízelek kormolnak, de nagyobb méretű kormot pufognak ki, mint a modern cr tdi motorok. A nagyobb kormot az orrod ki tudja szűrni. A kicsit nem, azt letüdőzöd. Remek környezetvédelmi döntés elősegíteni a tüdőrákot.
Vagy mondhatnám azt is, hogy 2000-es évek elején az opel tudott rozsdamentes kasztnit csinálni. Ma a mazda még nem tud, de legalább környezetbarátabb festékkel dolgoznak.
Ha egy vectrán futóművet kell állítani, begurítom a szomszéd szervizbe, van lézeres futóműállító pad, beállítják, oszt működik. Ha egy l2 vezetéstámogató rendszerrel felszerelt autón futóművet kell állítani, akkor ugyanebben a szervizben elhajtanak a fenébe, hogy ahhoz olyan cucc kell, ami nekik nincs. Ahol van, ott annyiért van.
De olyan sztorit is hallottam, hogy itteni sofőr lekoccolta a tesláját. Jött egy tréler, elvitték az autót Pestre, hazajött a tréler. Majd kikapták belőle Pesten az akkupakkot, megint elment érte a tréler, hazahozták, itt megjavította a karosszéria lakatos, majd ugyanez retúr. Milyen parádés megoldás.
Arról ne is beszéljünk, hogy mennyire semennyi időbe se telik valakinek kinyitni egy mai modern autót. A mai modern autó egy számítógép, amire valami lökött felcsavarozott négy kereket.
"Visszatérve a motor témához, az egy mm-rel vékonyabb falú henger, milliárdos extra bevételt jelent": a gyengébb anyag nem plusz bevételt jelent, hanem csökkenti a kiadásokat. Mint a műanyag cső az elégő bmw-ben.
"A profitból fizetik ki a fizetéseket, a villanyszámlát, a földet, ahol a gyár épül(t).": abból biztos nem... Oké, elhiszem, hogy nem számvitel a szakmád. Vagy mégis?
Egyébként figyelmes olvasó azt is észre vette, hogy nem csak az autógyárakat szidom, de lehet, hogy nem is elsősorban őket. Hanem azokat az agyhalott politikusokat, szabályozó hatóságokat, amelyek nem tudják, hogy az autó egy rendszer, ha meghúzol egy szálat, valahol máshol borulni fog. Ha egy motor paraméteren változtatsz, hogy egy környezetvédelmi paraméter javuljon, másik paraméter jó eséllyel romlani fog. Így jártunk.
Már az sem működhet indokként, hogy sok helyre ad el az EU autót és így mindenhol csökken a szennyezés, mivel a megbízhatatlanság és gyenge minőség miatt már a béka segge alatt van az EU-s autók megítélése és szinte senkinek sem kellenek. -
btprg
senior tag
Jó összefoglaló
-
bambano
titán
Nem szeretnék fellengzősnek tűnni, viszont azt meg kell értsd, hogy ebben dolgozom. Amikor Írok xy dologról az a szakterületemen teljesen mást jelent, mint a köznyelvben.
Az első kérdésedre a válasz, hogy nem tudom.
Viszont az nyílt titok, hogy az autógyártók részére egy eladott új autó addig létezik, amíg a garancia él. Ez rendszeres márkaszerviz látogatással (márkafüggően) 3-7 évet jelent. Ennyi hivatalosan egy személyautó élettartama.
A kopogást, amit én említettem érdemes külön lapon kezelni attól a kopogástól, amit említettél, hisz az oktánszám, adalékolás, stb. mind azért léteznek, hogy a köznyelvben és általad is írt motorkopogást minél később tapasztalja meg a tulajdonos. Itt tudni kell (mint érdekesség érdemes), hogy a négy ütemben működő motorok mindegyike "kopogásos" égéssel tüzeli el a fűtőanyagot. Nem, nem megyek bele szakkifejezésekbe! A lényeg, hogy enélkül nem is létezne a négy ütem!
Amikor valaki visszasírja a 2000-es évek 3 literes BMW-it, azért teszi, mert ma, 20-25 év után kevés a szervizigénye, mert pocsékoló rendszerű felépítésűek. Mi sem mutatja jobban, mint az akkori autómotorok 20% hatásfokkal, a maiak 40% hatásfokkal üzemelnek.
És ezzel vissza is kanyarodtunk a kezdő kérdésedre. Nem tudom a választ, a de a fentiekből kiviláglik egy séma, mi szerint a 20-30-50 éves személyautók nem léteznek a gyár számára. Azok a másodpiacokon élnek tovább.
(Egy furcsa metafórával élve: a tökéletes állapotú 200 éves hintó is tökéletes a közlekedésre, még is_______ <-- Itt fejezze be a mondatot mindenki úgy, ahogy kedve tartja!)
A fogyasztási kérdésedre, felvetésedre reagálva meg kell érteni, hogy a gyárak, legyen az autó, robot, repülő, karóra, stb, mind privát cégek. Elemi érdekük, hogy profitot termeljenek. A profitból fizetik ki a fizetéseket, a villanyszámlát, a földet, ahol a gyár épül(t). Elemi érdekük, hisz enélkül nem léteznének. A profit ott keletkezik, ahol a kiadásokat kordában tudják tartani, vagy csökkenteni a kiadásokat. Visszatérve a motor témához, az egy mm-rel vékonyabb falú henger, milliárdos extra bevételt jelent, hisz kevesebb az anyagköltség, a termék a garancia időben tökéletesen működik, ha nem, a garancia kárpótol. Kör bezárult.
Egy kedvenc történetem az American Airlines-ról a '80-as évek derekáról, hogy az akkori igazgató úgy tudott millió dollárokat megspórolni, hogy az étkezésnél felszolgált menübe egy olivabogyóval kevesebbet tettek!
Jó ez vagy rossz? Mindenki döntse el maga!Azon mit kell érteni, hogy hol dolgozol?
-
noPublicFG
senior tag
Le tudnád írni részletesen, hogy hogyan csökken globális szinten a károsanyag-kibocsátás attól, hogy egy autó, ami elmehetne 15 évig meg 400ekm-ig, lerohad 60k km után? Vagy mennyiben tekinthető a károsanyag-kibocsátás csökkentésének a nagy lángokkal égő bmw?
a kopogásos égést nem csökkenti, mert az a benzin oktánszámától, adalékolásától és az előgyújtástól függ, a kopogási hajlamot a motorvezérlő csökkenti.
az egr-től nem melegszik hamarabb üzemmelegre a motor, a motor melegedését a több vízkörös hűtés segíti.
a fogyasztás mitől is javulna? hint: nem javul, inkább romlik, hogy elhasznált szénhidrogéneket és co2-t tolsz vissza a motorba.
"Olyanokba, hogy fajhő, hőtágulás, élettartam, különböző anyagok együtthatóiba már bele se menjünk": egyetértek, kívülállók ne menjenek bele ilyen tudományokba.Nem szeretnék fellengzősnek tűnni, viszont azt meg kell értsd, hogy ebben dolgozom. Amikor Írok xy dologról az a szakterületemen teljesen mást jelent, mint a köznyelvben.
Az első kérdésedre a válasz, hogy nem tudom.
Viszont az nyílt titok, hogy az autógyártók részére egy eladott új autó addig létezik, amíg a garancia él. Ez rendszeres márkaszerviz látogatással (márkafüggően) 3-7 évet jelent. Ennyi hivatalosan egy személyautó élettartama.
A kopogást, amit én említettem érdemes külön lapon kezelni attól a kopogástól, amit említettél, hisz az oktánszám, adalékolás, stb. mind azért léteznek, hogy a köznyelvben és általad is írt motorkopogást minél később tapasztalja meg a tulajdonos. Itt tudni kell (mint érdekesség érdemes), hogy a négy ütemben működő motorok mindegyike "kopogásos" égéssel tüzeli el a fűtőanyagot. Nem, nem megyek bele szakkifejezésekbe! A lényeg, hogy enélkül nem is létezne a négy ütem!
Amikor valaki visszasírja a 2000-es évek 3 literes BMW-it, azért teszi, mert ma, 20-25 év után kevés a szervizigénye, mert pocsékoló rendszerű felépítésűek. Mi sem mutatja jobban, mint az akkori autómotorok 20% hatásfokkal, a maiak 40% hatásfokkal üzemelnek.
És ezzel vissza is kanyarodtunk a kezdő kérdésedre. Nem tudom a választ, a de a fentiekből kiviláglik egy séma, mi szerint a 20-30-50 éves személyautók nem léteznek a gyár számára. Azok a másodpiacokon élnek tovább.
(Egy furcsa metafórával élve: a tökéletes állapotú 200 éves hintó is tökéletes a közlekedésre, még is_______ <-- Itt fejezze be a mondatot mindenki úgy, ahogy kedve tartja!)
A fogyasztási kérdésedre, felvetésedre reagálva meg kell érteni, hogy a gyárak, legyen az autó, robot, repülő, karóra, stb, mind privát cégek. Elemi érdekük, hogy profitot termeljenek. A profitból fizetik ki a fizetéseket, a villanyszámlát, a földet, ahol a gyár épül(t). Elemi érdekük, hisz enélkül nem léteznének. A profit ott keletkezik, ahol a kiadásokat kordában tudják tartani, vagy csökkenteni a kiadásokat. Visszatérve a motor témához, az egy mm-rel vékonyabb falú henger, milliárdos extra bevételt jelent, hisz kevesebb az anyagköltség, a termék a garancia időben tökéletesen működik, ha nem, a garancia kárpótol. Kör bezárult.
Egy kedvenc történetem az American Airlines-ról a '80-as évek derekáról, hogy az akkori igazgató úgy tudott millió dollárokat megspórolni, hogy az étkezésnél felszolgált menübe egy olivabogyóval kevesebbet tettek!
Jó ez vagy rossz? Mindenki döntse el maga! -
bambano
titán
Igen. Szívesen segítek:
csökkenti a kopogásos égést: a levegő-üzemanyag keverék öngyulladásának esélye csökken;
Olyanokba, hogy fajhő, hőtágulás, élettartam, különböző anyagok együtthatóiba már bele se menjünk!Le tudnád írni részletesen, hogy hogyan csökken globális szinten a károsanyag-kibocsátás attól, hogy egy autó, ami elmehetne 15 évig meg 400ekm-ig, lerohad 60k km után? Vagy mennyiben tekinthető a károsanyag-kibocsátás csökkentésének a nagy lángokkal égő bmw?
a kopogásos égést nem csökkenti, mert az a benzin oktánszámától, adalékolásától és az előgyújtástól függ, a kopogási hajlamot a motorvezérlő csökkenti.
az egr-től nem melegszik hamarabb üzemmelegre a motor, a motor melegedését a több vízkörös hűtés segíti.
a fogyasztás mitől is javulna? hint: nem javul, inkább romlik, hogy elhasznált szénhidrogéneket és co2-t tolsz vissza a motorba.
"Olyanokba, hogy fajhő, hőtágulás, élettartam, különböző anyagok együtthatóiba már bele se menjünk": egyetértek, kívülállók ne menjenek bele ilyen tudományokba. -
noPublicFG
senior tag
Igen. Szívesen segítek:
Olyanokba, hogy fajhő, hőtágulás, élettartam, különböző anyagok együtthatóiba már bele se menjünk! -
powerage76
tag
Max a szervizbe, de lehet még oda se.
https://szrfk.hu/hatranyok-es-problemak-3-hengeres-motoroknal-zaj-elettartam-es-uzemanyag-hatekonysag-szempontjai/Van egy 32 éves, három hengeres, 847 köbcentis Daihatsum 350000+ kilométerrel. Mostanában már inkább csak álldogál, mert nincs messze a melóhely, és inkább csak kabalának tartom, de akkor eszerint már szét kellett volna hullania?
-
noPublicFG
senior tag
Hallod, végigolvastam a hozzászólásokat, és én még ilyen maradi ( és szakbarbár ) brigágot nem láttam.

30-40 éves autók kormánya mögött ülve szidják a mai modern autókat egy hardver/szoftver oldalon.
Nekem modern autóm van ( BMW i4, asszonynak ix1 ), és önként soha a büdös ( szó szerint, mert kipuffog ) nem ülnék vissza semmi fosszilis meghajtásúba, vagy olyan elektromosba, ami régebbi. IGenis előre kell menni, és igen, biztos, hogy van mellékvágány is, de a jelenlegi fő sodor, az baromi jó irány.Maximálisan egyetértek
-
bambano
titán
Járműmérnökök topicjára át is nevezhetjük! A "minek a kipufogó gáz visszavezetés!?" résznél már sírtam a nevetéstől!
El tudod magyarázni részletesen, hogy mi értelme van a kipufogó gáz visszavezetésnek?
-
bambano
titán
Hugom tavaly cserelte le az 5 éves Clio-t, sosem volt semmi baja, remek auto volt. Egyreszt letelt a lizing, masreszt nagyobbat akart, azert lett egy Honda HRV az utód.
Nalam eddig nem volt meg francia, pedig van/volt ami tetszett.Céges Peugeot Boxer mondjuk 6 éve hibatlan, azt leszamitva, hogy 3 eves koraban cserés lett a valto, meg asdzem par hetes koraban kiderult, hogy folyik a tank.
Na de ezeket leszamitva semmi 200000km alatt. Egyebkent ha mar Stellantis, hát az Opelnél nagyobb rakas sz.rt nehez elkepzelni.
Minden autó hibátlan, ha "azt leszámítva" a hibáit figyelmen kívül hagyod.
-
Sinesol
veterán
Amúgy rengeteg hibát elkövettem már életemben (és még fogok is) DE francia (származék) autó vásárlás NEM tartozik közéjük. Valahogy és valamikor szinte mindegyikről kiderül, hogy egy kalap, pénztemető szar. És itt most nem az apróbb-közepes hibákra gondolok, hanem az echte gazdasági totálkár szintűekre. Családban, barát/ismerősi körben rengeteg volt az elmúlt 30+ évben (új/használt vegyesen) és egyetlen közös pont van/volt ezen emberek között: soha egyik sem vett újra franciát. Ez ennyi. Lehet okoskodni, hogy a "többiisszar" meg "karbankelltartani" meg "sosevótgondomvelük" meg kisafszom de én tanulok más kárán. Ráadásul az EV-ik még rátettek erre egy lapáttal: ott már a szoftver is szar plusz a magasan integrált (és emiatt szerelhetetlen) egységek miatt tényleg minden GTK ha vacakol/elromlik (érdemes honest videokat nézni dzsatubén a témában...)
Én szóltam, mindenki arra égeti a pénzét amire csak akarja.Hugom tavaly cserelte le az 5 éves Clio-t, sosem volt semmi baja, remek auto volt. Egyreszt letelt a lizing, masreszt nagyobbat akart, azert lett egy Honda HRV az utód.
Nalam eddig nem volt meg francia, pedig van/volt ami tetszett.Céges Peugeot Boxer mondjuk 6 éve hibatlan, azt leszamitva, hogy 3 eves koraban cserés lett a valto, meg asdzem par hetes koraban kiderult, hogy folyik a tank.
Na de ezeket leszamitva semmi 200000km alatt. Egyebkent ha mar Stellantis, hát az Opelnél nagyobb rakas sz.rt nehez elkepzelni.
-
Kinder
senior tag
Járműmérnökök topicjára át is nevezhetjük! A "minek a kipufogó gáz visszavezetés!?" résznél már sírtam a nevetéstől!

Nekem modern autóm van ( BMW i4, asszonynak ix1 ), és önként soha a büdös ( szó szerint, mert kipuffog ) nem ülnék vissza semmi fosszilis meghajtásúba, vagy olyan elektromosba, ami régebbi. IGenis előre kell menni, és igen, biztos, hogy van mellékvágány is, de a jelenlegi fő sodor, az baromi jó irány. -
noPublicFG
senior tag
-
paljani
senior tag
Amúgy rengeteg hibát elkövettem már életemben (és még fogok is) DE francia (származék) autó vásárlás NEM tartozik közéjük. Valahogy és valamikor szinte mindegyikről kiderül, hogy egy kalap, pénztemető szar. És itt most nem az apróbb-közepes hibákra gondolok, hanem az echte gazdasági totálkár szintűekre. Családban, barát/ismerősi körben rengeteg volt az elmúlt 30+ évben (új/használt vegyesen) és egyetlen közös pont van/volt ezen emberek között: soha egyik sem vett újra franciát. Ez ennyi. Lehet okoskodni, hogy a "többiisszar" meg "karbankelltartani" meg "sosevótgondomvelük" meg kisafszom de én tanulok más kárán. Ráadásul az EV-ik még rátettek erre egy lapáttal: ott már a szoftver is szar plusz a magasan integrált (és emiatt szerelhetetlen) egységek miatt tényleg minden GTK ha vacakol/elromlik (érdemes honest videokat nézni dzsatubén a témában...)
Én szóltam, mindenki arra égeti a pénzét amire csak akarja. -
Alaaf Pi
őstag
Már sajnos az elektromos autóipari baklövések nagykönyvébe is beírták magukat: [link]
Varsányi Péter mai posztja, hogy ez a hiba továbbra is javíthatatlan:"Az érintetteknek csak azt tudom mondani, hogy készítsenek be 1,3-1,9 MFt-ot a márkaszervizben végzendő fedélzeti töltő cserére - alkalmanként…Van ugyanis már legalább két érdeklődőm is, akinél a harmadik (!) MAHLE hulladék van az autójukban, és hívott már olyan cégvezető is, akinek a kis flottájában már hat autóban is cserélték ezt a MAHLE szemetet."
Érintett típusok:
"Peugeot: e-208, e-2008, e-308 (bizonyos verziókban már más is előfordulhat, évjáratfüggő) e-Partner, e-Rifter, e-Expert / e-Traveller
Opel: Corsa-e / Corsa Electric, Mokka-e / Mokka Electric, Combo-e, Zafira-e Life, Vivaro-e
Citroën: ë-C4, ë-C4 X, ë-Berlingo, ë-SpaceTourer, ë-Jumpy
DS Automobiles: DS 3 E-Tense, DS 4 E-Tense BEV verziók (egyes piacokon / évjáratokban)
Fiat: E-Doblò, E-Scudo, E-Ulysse
Toyota (rebadge PSA/Stellantis modellek) : Proace Electric, Proace City Electric, Proace Verso Electric
Vauxhall (UK Opel megfelelő): Corsa Electric, Mokka Electric
A listához még hozzájön a Nissan Townstar is, mert már azzal kapcsolatban is kerestek; bár szerencsére ott nem mindegyiket szerelték ezzel a szeméttel."Ha a DS-4 érintett, akkor az Astra is kell legyen.
-
Alaaf Pi
őstag
-
Polarstar
nagyúr
Gondolom a magyar utakra alkalmazható "kussolj! Kátyus az egész sztráda!" még extra 1 millió forintos update-ért sem érhető el.
-
bambano
titán
Azért (is) kapsz egy rakás elektromos csellentyűcskét, hogy elmaszkolják, hogy a töltés időveszteség. Így oké, hogy ott rohadsz egy töltőfejen x időre, de milyen jól szórakoztatott az autó közben...
-
paljani
senior tag
Úgy. Bírkózni kell a kormánnyal mert az autó (hunyadi kona electric) tartana (sáv)középen de akkor az összes kátyúba belemenne az ember... közben meg még csipog is... tiszta asszony feeling.
-
Polarstar
nagyúr
A kormányrángatás sávelhagyás gyanánt k kátyus magyar úton olyan üdítőket ébren tartja az embert.
-
Raysen623
veterán
Nem lehetne hogy ne erőltessük rá a fejlődő digitális platform marhaságot mindenre? Egy autó legyen már autó. A menetdinamikával és kényelemmel, vagy sportossággal szórakoztasson ne a sok kijelzőn ugráló figyelmeztetésekkel.
-
Reggie0
titán
Azt el tudom fogadni, hogy sok autónál nem találták el a megfelelő beállításokat, és azok igen.
A vectrámból például nem jön ki sem elégetlen szénhidrogén, sem szénmonoxid, sem nitrogénoxid. Rendőrség is megmérte. Széndioxid és víz jön ki belőle.A motorba visszatöltéssel meg az a fő gond, hogy ha nem töltöd vissza, akkor megy egy kis szemét a levegőbe, ha visszatöltöd, akkor megy egy rakás szemét a levegőbe, amikor újra gyártod azt a rengeteg cuccot, amivel a tönkrement autót cseréled.
Ha pedig nem hagynád, hogy helyben széndioxidot pufogjon ki az autó, akkor tudod, hogy mi történne? Éhenhalnál. A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját. Másrészt meg szállítás nélkül nem tudunk megélni, mivel mindent, amit megveszel, megeszel, azt szállítani kell. Tehát kénytelen vagy kompromisszumot kötni.
A modern autókkal az a fő probléma, hogy agyhalott politikusok téves irányba vitték el a szabályozást, ezért a mai autók nem környezetkímélők. Az nem környezetvédelem, hogy egy paramétert kiemelnek a többiből és azt elkezdik szabályozni, majd elkerekedett szemekkel néznek, mikor kiderül, hogy hát a többi paraméter miért romlott el...
Vagy csak erzeketlenebb a szaglasod. Egy zsigulit sem szagoltam ami nem lett volna budos, bar teny, hogy en az atlagnal erzekenyebb vagyok ezekre. Az, hogy nincsen a benzinmotornak szaga az csak az emberek eltompulasa miatti hiedelem. Kimesz a vadonba egy hetre nyaralni, vagy telen sielni mindentol tavol es utana barmelyik ICE szagat rogton megerzed.
"A motorba visszatöltéssel meg az a fő gond, hogy ha nem töltöd vissza, akkor megy egy kis szemét a levegőbe, ha visszatöltöd, akkor megy egy rakás szemét a levegőbe, amikor újra gyártod azt a rengeteg cuccot, amivel a tönkrement autót cseréled."
Lehet, de nem csak a mennyiseg szamit, hanem a hely is. Fold alatt ego szenbanyabol evente 0.3-1 Gt CO2 szarmazik, mig szemelyautokbol kb. 3 Gt CO2, de az elobbi senkit sem erdekel, mert kint van a pusztaban. (Meg persze a tobbi termelt egeszsegtelen mellektermek, pl. CO, szallo por, kendioxidok, stb.).
" A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját. "
Szerintem a gepjarmuvek elott is voltak novenyek parszaz millio evig, igy nem hinnem, hogy a kipufugogaztol igazan fuggenenek. A letukon az autok CO2 kibocsajtasa mit sem valtoztat.
"A modern autókkal az a fő probléma, hogy agyhalott politikusok téves irányba vitték el a szabályozást, ezért a mai autók nem környezetkímélők."
Sosem volt kornyezetkimelo az autozas.
-
cinemazealot
addikt
"Ha ez valóban így lenne, akkor minek van jellegzetes kipufogógáz szaga?": értő olvasás esetén feltűnhet, hogy két állítás volt:
1. rendesen karbantartott, beállított autónál nincs szaga a kipufogó gáznak
2. a büdös autók elhanyagolt, nem jól beállított autók.Lehet viccnek tekinteni, de az élet körforgása úgy indul, hogy vízből és széndioxidból a növény cukrot és oxigént állít elő, és minden más kaja ennek a cukornak a felhasználásával készül. A felhasznált széndioxid egy része a kipufogó gázból (is) van, ha megszüntetnél minden co2 forrást, nem csak a kipufogást, hanem az összeset, megállna a növények működése.
Az állításom nem viccesebb, mint az, hogy az autók szedjék össze a kipufogógázukat és adják le utókezelésre... lol. A benzin kizárólag akkor ég el, ha meghatározott arányban keveredik levegővel (emlékeim szerint ez valami 1:14 vagy 1:14.2 arány). Vagyis egy kg. benzinhez kell nagyjából 14 kg. levegő. Az önmagában problémás, hogy hogyan (milyen energia felhasználásával) sűrítesz össze 14 kiló levegőt hordozható méretűre elégetett benzin-kilogrammonként, de már az is kérdés, hogy mit okoz, ha egy városban sokszázezer autó szív be levegőt, majd azt egy-két helyen leadja, és ott tisztítás után kiengedik. Szerintem vihart okoz.
Az élet körforgásával nagyjából tisztában vagyok, de azt továbbra is komolytalannak tartom, hogy az autók szén-dioxid kibocsátását tekinted szükségesnek, miközben van bőven szén-dioxid termelő organizmus a földön (pl. Te, én, és még 8 milliárd társunk, plusz az állatok, a tábor- és erdő tüzek, fűtési rendszerek, gyárkémények stb.), akik a növényekkel ellentétben képtelenek oxigént termelni, azt csak elégetni tudják szén-dioxid kibocsátása mellett. De nem! Ha nincs autók általi szén-dioxid kibocsátás, akkor mindmeghalunk. Őszintén tisztellek, de ez tényleg vicc.

De hogy ON is maradjak, és ebben egyébként egyetértünk: a régi "analóg(abb)" autókat én is elnyűhetetlen(ebb)nek tartom újabb "computerizált" társaiknál.

-
ViZion
félisten
-
bambano
titán
"Széndioxid és víz jön ki belőle."
Ha ez valóban így lenne, akkor minek van jellegzetes kipufogógáz szaga?
"Ha pedig nem hagynád, hogy helyben széndioxidot pufogjon ki az autó, akkor tudod, hogy mi történne? Éhenhalnál. A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját."Tehát a kipufogógáz (illetve annak többlet CO2 tartalma) nem hogy nem káros, de kifejezetten szükség van rá ahhoz, hogy az emberi életben maradjon?
Vicces vagy ma."Ha ez valóban így lenne, akkor minek van jellegzetes kipufogógáz szaga?": értő olvasás esetén feltűnhet, hogy két állítás volt:
1. rendesen karbantartott, beállított autónál nincs szaga a kipufogó gáznak
2. a büdös autók elhanyagolt, nem jól beállított autók.Lehet viccnek tekinteni, de az élet körforgása úgy indul, hogy vízből és széndioxidból a növény cukrot és oxigént állít elő, és minden más kaja ennek a cukornak a felhasználásával készül. A felhasznált széndioxid egy része a kipufogó gázból (is) van, ha megszüntetnél minden co2 forrást, nem csak a kipufogást, hanem az összeset, megállna a növények működése.
Az állításom nem viccesebb, mint az, hogy az autók szedjék össze a kipufogógázukat és adják le utókezelésre... lol. A benzin kizárólag akkor ég el, ha meghatározott arányban keveredik levegővel (emlékeim szerint ez valami 1:14 vagy 1:14.2 arány). Vagyis egy kg. benzinhez kell nagyjából 14 kg. levegő. Az önmagában problémás, hogy hogyan (milyen energia felhasználásával) sűrítesz össze 14 kiló levegőt hordozható méretűre elégetett benzin-kilogrammonként, de már az is kérdés, hogy mit okoz, ha egy városban sokszázezer autó szív be levegőt, majd azt egy-két helyen leadja, és ott tisztítás után kiengedik. Szerintem vihart okoz.
-
cinemazealot
addikt
"Széndioxid és víz jön ki belőle."
Ha ez valóban így lenne, akkor minek van jellegzetes kipufogógáz szaga?
"Ha pedig nem hagynád, hogy helyben széndioxidot pufogjon ki az autó, akkor tudod, hogy mi történne? Éhenhalnál. A növények a kipufogott co2-ből csinálnak kaját."Tehát a kipufogógáz (illetve annak többlet CO2 tartalma) nem hogy nem káros, de kifejezetten szükség van rá ahhoz, hogy az emberi életben maradjon?
Vicces vagy ma. -
bambano
titán
Hogyhogy milyen. Szornyu. Ezek karbantartott vagy vadi uj allapotban is buzlottek. Csak akkoriban azert nem szolt erte senki, mert ez volt a standard es azert a trabantnal egy fokkal meg mindig jobb volt.
Amugy inkabb a motorba toltsuk vissza, mint a varos nepe lelegezze be. Mind mondtam, igazabol vigye magaval mindenki a sajat kipufogogazat es adja le veszelyes hulladekkent. Az a hulyeseg, hogy hagyunk eszkozoket belepofogni abba a levego amit mi is szivunk.
-
LordyDaVidra
tag
Pont az a gond, hogy közvetlen a befecskendezés, előtte a benzin lemosta a szelepet, így nem kokszolódott (annyira). Már a 70-es években volt EGR egy pár autóban, a 90-es évektől meg kötelező volt (Euro 1).
A másik a katalizátor ami sokat megfog a "füstölés" jelenségből, főleg amíg hideg a motor. Amikor bemelegszik akkor meg majd kiég belőle a hidegjáratban lerakódott cucc. Ez a baj a rövidtávon használt autókkal, nincs idő a katalizátor regenerációjára és idő előtt tönkremehet.A turbó meg ... lehet jobban járnák kompresszoros motorokkal (tartósságban), nem kokszolódna annyira (azzal nem nagyon lehet mit tenni, lényegében a kipufogógáz hajtja a turbó turbinát). A kompresszoros ellenben a motor főtengelye által szíj segítségével meghajtott egység (mint a vízpumpa vagy alternátor), így nem kokszosodna.. nem is értem miért nem az terjedt el
(a turbó nem erősebb, ellenben kevesebb egységből áll, nincs külön tárcsa és szíj, így elméletben a karbantartásra se igényes annyira)A turbó jelentős részt maradék energiát használ, szemben a kompresszorral, amit aktívan kell hajtani. Ezért terjedt el inkább, mint “free HP”.
-
GreatL
őstag
Amivel összeállnak tönkremegy... Stellantis is megy a levesbe, már ha eddig nem volt ott.
-
hunluki
senior tag
Szerintem van egy nagyon jó balansz, nekem pl amperám van és imádom, itthon tudom napelemről tölteni, egy év alatt kb 150 liter benyát használok el vele ~12k km-es futással és ebben benne van a kiugrok bevásárolnitól kezdve a horvátországi nyaralásig bezárólag minden. Lassan 240k km az órában, bontatlan motor, aksi miatt kellett egy szoftverfrissítés de amióta nálam van (idén 6. éve) ez volt az egyetlen hibája. Évente olajcsere, ezen kívül ami van költségem az az ablakmosó lötyi meg időnként a lapátok a benyán felül.
Persze ez csak akkor tud működni ha tudsz otthon tölteni, sajnos ugye ez sokaknak nem opció.
Egy dologban biztos vagyok: Addig fogom hajtani amíg megy, egyetlen okom lenne cserére ha ugyanezzel a hajtáslánccal lenne belőle egy kombi család miatt mert a nyaraláskor azért kicsit legózós a csomagtartó.
-
DraXoN
addikt
Pont az a gond, hogy közvetlen a befecskendezés, előtte a benzin lemosta a szelepet, így nem kokszolódott (annyira). Már a 70-es években volt EGR egy pár autóban, a 90-es évektől meg kötelező volt (Euro 1).
A másik a katalizátor ami sokat megfog a "füstölés" jelenségből, főleg amíg hideg a motor. Amikor bemelegszik akkor meg majd kiég belőle a hidegjáratban lerakódott cucc. Ez a baj a rövidtávon használt autókkal, nincs idő a katalizátor regenerációjára és idő előtt tönkremehet.A turbó meg ... lehet jobban járnák kompresszoros motorokkal (tartósságban), nem kokszolódna annyira (azzal nem nagyon lehet mit tenni, lényegében a kipufogógáz hajtja a turbó turbinát). A kompresszoros ellenben a motor főtengelye által szíj segítségével meghajtott egység (mint a vízpumpa vagy alternátor), így nem kokszosodna.. nem is értem miért nem az terjedt el
(a turbó nem erősebb, ellenben kevesebb egységből áll, nincs külön tárcsa és szíj, így elméletben a karbantartásra se igényes annyira) -
dnelb
veterán
Hogyhogy milyen. Szornyu. Ezek karbantartott vagy vadi uj allapotban is buzlottek. Csak akkoriban azert nem szolt erte senki, mert ez volt a standard es azert a trabantnal egy fokkal meg mindig jobb volt.
Amugy inkabb a motorba toltsuk vissza, mint a varos nepe lelegezze be. Mind mondtam, igazabol vigye magaval mindenki a sajat kipufogogazat es adja le veszelyes hulladekkent. Az a hulyeseg, hogy hagyunk eszkozoket belepofogni abba a levego amit mi is szivunk.
Amugy inkabb a motorba toltsuk vissza
most is igy mukodik már kb minden közv. befecsis turbo benzin 2006 óta kb, le is koxolodnak
nagy ötlet volt ez is. -
Reggie0
titán
"Egyszer probald ki, milyen egy ezereves lada, golf, bmw vagy akarmi mogott menni.": milyen lenne, semmilyen. Nem a jármű kora, hanem a karbantartás minősége számít. Új autó is füstölhet, mint egy gyárkémény.
A régebbi autók alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ezért nem jön ki belőlük nitrogénoxid. Az elégetlen szénhidrogénnel meg lehet kezdeni, ha pl. előgyújtást megfelelően állítod és a karburátor is rendben van.
De az a megoldás, hogy egy elvileg koszos kipufogógázt visszatöltünk a motorba, az a hülyeség teteje.
Végülis mondhatjuk, hogy a sok büdös paraszt, aki kilopkodta a katalizátort a régi autók alól, azok valójában környezetvédelmi felülvizsgálatot kezdeményeztek...

-
Cs1csó
titán
Most én védem meg az MS-t ez azért vicces. Az a baj, hogy még mindig a legismertebb terméke alapján árazzák sokan az MS-t, jelesül a WINDOWS oprendszerek, amik már az MS bevételének csak egy kis részét jelentik, de egyre rosszabbak is. Ennek több oka is van az egyik az, hogy amikor felvesznek egy friss IT-s szakit azt beteszik a Windows-al foglalkozók csapatában és ekkor 3 dolog történhet:
1. ha kiderül, hogy PENGE az illető akkor egyből kiemelik és megy is pl. az AZURE projektre vagy bármi másra ami ma már hozza a pénzt
2. ha középszerű akkor marad és ellötyög a Windows-zal
3. gondolom kirúgják ha nagyon béna
Tehát ha az AI-al foglalkozó fickók az 1-es csapatból kerülnek ki akkor van esély. De ahogy olvastam ezt a cikket nem látom jelenleg enne az egésznek sok értelmét. Ugye egy olyan ember aki komolyan veszi az autóját évente 1-2 alkalommal (ahogy öregedik a jármű gyakrabban ) elmegy egy szakszervízbe ott rákötik valami Interface cuccos gépre ami szépen megmutat mindent ami hibás megcsinálják, beállítják stb. Nem hinném, hogy ennél többre képes ez az AI ami valószínűleg ezeket az adatokat fogja tudni követni mint amit a szervizben kinyer a számítógépük.
-
bambano
titán
Így lesz a kiskocsiban kipufogó-gáz kezelő rendszer...
Konkretan kipufogogaz visszapalackozo rendszer kene az autokba, amit tankolaskor lehet leuriteni utokezelesre.
Egyszer probald ki, milyen egy ezereves lada, golf, bmw vagy akarmi mogott menni. Szinte kifordul az ember gyomra a szagatol. Szoval a kipufogogaz kezelese nem hulyeseg.(Mindemellett a ICE motorokat/robogokat is be kene tiltani.)
"Egyszer probald ki, milyen egy ezereves lada, golf, bmw vagy akarmi mogott menni.": milyen lenne, semmilyen. Nem a jármű kora, hanem a karbantartás minősége számít. Új autó is füstölhet, mint egy gyárkémény.
A régebbi autók alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ezért nem jön ki belőlük nitrogénoxid. Az elégetlen szénhidrogénnel meg lehet kezdeni, ha pl. előgyújtást megfelelően állítod és a karburátor is rendben van.
De az a megoldás, hogy egy elvileg koszos kipufogógázt visszatöltünk a motorba, az a hülyeség teteje.
Végülis mondhatjuk, hogy a sok büdös paraszt, aki kilopkodta a katalizátort a régi autók alól, azok valójában környezetvédelmi felülvizsgálatot kezdeményeztek...

-
FattyDove
őstag
-
Reggie0
titán
Nem azért rosszak a mostani új(abb) autók, mert újak.
Azért rosszak, mert mindenhol megy a spórolás, meg az eszetlenül megtett ígéretek hajkurászása. Így történik meg az, hogy először felvesznek egy rakás programozót, hogy új feature-öket írjanak a fedélzeti rendszerbe, majd kirúgják őket, és felvesznek egy másik rakás programozót, hogy kiszedjék a feature-öket a rendszerekből. Mindenki feature mániás, hajkurássza a hülyeséget, mert egyébként hibákat kijavítani fárasztó és unalmas meló.
Ez a szoftver.
A hardver meg arról szól, hogy mindenhez se értő politikusok kitalálnak elérhetetlen célokat, és azokat rákényszerítik a gyártókra. Így lesz a kiskocsiban kipufogó-gáz kezelő rendszer, adblue, stop-start, stb. Az egr a legnagyobb ökörség, amit autó motorjával tenni lehet. Amik meg is ölik a motorokat.Lehet csinálni olyan autót, amiben ha minden indításkor kikapcsolod a stop-startot, akkor a vezetés-hátráltató rendszerek nem totálisan rosszak, az autóval lehet közlekedni, miközben mellesleg hatékonyabb, mint ezek a 20+ éves régiségek. Egy normálisan méretezett, nem downsize-olt motor rendes változtatható geometriás turbóval takarékosabb, mint egy régi benzinmotor, nem vészesen lomha, és nem feltétlenül döglik meg, pláne, ha találtál egy normális szerelőt. Oké, ez utóbbi húzósabb kérdés, mint a rendes sávtartó elektronika

De amíg politikusok fújják a passzát szelet, addig maradnak a 60 ezer kilométerre tervezett műanyag bilik.Így lesz a kiskocsiban kipufogó-gáz kezelő rendszer...
Konkretan kipufogogaz visszapalackozo rendszer kene az autokba, amit tankolaskor lehet leuriteni utokezelesre.
Egyszer probald ki, milyen egy ezereves lada, golf, bmw vagy akarmi mogott menni. Szinte kifordul az ember gyomra a szagatol. Szoval a kipufogogaz kezelese nem hulyeseg.(Mindemellett a ICE motorokat/robogokat is be kene tiltani.)
-
kriszpontaz
veterán
Lassan nem lehet kilátni a kocsiból mert kitakarja a szélvédőt az LCD képernyő fal
. -
bambano
titán
Azt kell mondanom, hogy a benzinmotor fejlesztésének nem kellene megállnia. A kínaiak most egy rendkívül magas hatásfokú motort készítettek. Az AI is beleszól a folyamatokba.
És itt megállhatnánk!
Erre kellene erősebben rágyúrni, nem a "wonderfull" mobilos bizbaszokra.
A belső legyen szép, az ülések tartsanak, kijelző legyen olvasható.
A Volvo csodás szép világos belsői!
Viszont azt kell mondanom, hogy nem efelé az álomvilág felé haladunk.
Egy jól karbantartott közép vagy felső kategóriás kocsi milyen jó tud lenni ma is a hétköznapokban. Meg tudom érteni, ha cseréről nem gondolkodnak a tulajok.Nem azért rosszak a mostani új(abb) autók, mert újak.
Azért rosszak, mert mindenhol megy a spórolás, meg az eszetlenül megtett ígéretek hajkurászása. Így történik meg az, hogy először felvesznek egy rakás programozót, hogy új feature-öket írjanak a fedélzeti rendszerbe, majd kirúgják őket, és felvesznek egy másik rakás programozót, hogy kiszedjék a feature-öket a rendszerekből. Mindenki feature mániás, hajkurássza a hülyeséget, mert egyébként hibákat kijavítani fárasztó és unalmas meló.
Ez a szoftver.
A hardver meg arról szól, hogy mindenhez se értő politikusok kitalálnak elérhetetlen célokat, és azokat rákényszerítik a gyártókra. Így lesz a kiskocsiban kipufogó-gáz kezelő rendszer, adblue, stop-start, stb. Az egr a legnagyobb ökörség, amit autó motorjával tenni lehet. Amik meg is ölik a motorokat.Lehet csinálni olyan autót, amiben ha minden indításkor kikapcsolod a stop-startot, akkor a vezetés-hátráltató rendszerek nem totálisan rosszak, az autóval lehet közlekedni, miközben mellesleg hatékonyabb, mint ezek a 20+ éves régiségek. Egy normálisan méretezett, nem downsize-olt motor rendes változtatható geometriás turbóval takarékosabb, mint egy régi benzinmotor, nem vészesen lomha, és nem feltétlenül döglik meg, pláne, ha találtál egy normális szerelőt. Oké, ez utóbbi húzósabb kérdés, mint a rendes sávtartó elektronika

De amíg politikusok fújják a passzát szelet, addig maradnak a 60 ezer kilométerre tervezett műanyag bilik. -
Polarstar
nagyúr
Igen igen 1000 cm3 , de az 150 lovas természetesen és csodálkozik az ember ha 100.000 km - t sem éri el már motor csere. Kihegyezett gépek …..
Bele kell rakni egy olcsósított Hayabusa motort oszt jóvvan.
-
hegezsolti
tag
Igen igen 1000 cm3 , de az 150 lovas természetesen és csodálkozik az ember ha 100.000 km - t sem éri el már motor csere. Kihegyezett gépek …..
-
DraXoN
addikt
Ez azért nem gyenge...
Vannak "vicces" dolgok az agyonbonyolított szoftverek meg hülyebiztos irányba mutató elektronikák mellett is. Ismerősék pár éves Toyota RAV4 hibridjével történt, hogy a szülők bementek vásárolni valahova 1-1,5 órára, renitens gyerek kint maradt, zenét hallgatott az autó rendszerén, és úgy lemerült az akku, hogy az asszisztansz gombot kellett nyomkodni... A nagy hű-de-megbízható Toyota... Állítólag valami miniakku van a hibridrendszer miatt benne, de még biztos nem jött ki az OTA szoftverfrissítés hogy a zenehallgatással ne hagyja működésképtelenné meríteni magát
Ez a 20 éves priusokkal is így van már.
Régóta létező gond a Toyota "mini" akkuja amiről minden is megy ha nem jár a motor. Ha kicsit rosszabb az állapota pikk-pakk lemerűl. -
Sinesol
veterán
Ez azért nem gyenge...
Vannak "vicces" dolgok az agyonbonyolított szoftverek meg hülyebiztos irányba mutató elektronikák mellett is. Ismerősék pár éves Toyota RAV4 hibridjével történt, hogy a szülők bementek vásárolni valahova 1-1,5 órára, renitens gyerek kint maradt, zenét hallgatott az autó rendszerén, és úgy lemerült az akku, hogy az asszisztansz gombot kellett nyomkodni... A nagy hű-de-megbízható Toyota... Állítólag valami miniakku van a hibridrendszer miatt benne, de még biztos nem jött ki az OTA szoftverfrissítés hogy a zenehallgatással ne hagyja működésképtelenné meríteni magát
User error-t nem tudod kivédeni.
-
dxtr22
csendes tag
Már sajnos az elektromos autóipari baklövések nagykönyvébe is beírták magukat: [link]
Varsányi Péter mai posztja, hogy ez a hiba továbbra is javíthatatlan:"Az érintetteknek csak azt tudom mondani, hogy készítsenek be 1,3-1,9 MFt-ot a márkaszervizben végzendő fedélzeti töltő cserére - alkalmanként…Van ugyanis már legalább két érdeklődőm is, akinél a harmadik (!) MAHLE hulladék van az autójukban, és hívott már olyan cégvezető is, akinek a kis flottájában már hat autóban is cserélték ezt a MAHLE szemetet."
Érintett típusok:
"Peugeot: e-208, e-2008, e-308 (bizonyos verziókban már más is előfordulhat, évjáratfüggő) e-Partner, e-Rifter, e-Expert / e-Traveller
Opel: Corsa-e / Corsa Electric, Mokka-e / Mokka Electric, Combo-e, Zafira-e Life, Vivaro-e
DS Automobiles: DS 3 E-Tense, DS 4 E-Tense BEV verziók (egyes piacokon / évjáratokban)
Toyota (rebadge PSA/Stellantis modellek) : Proace Electric, Proace City Electric, Proace Verso Electric
A listához még hozzájön a Nissan Townstar is, mert már azzal kapcsolatban is kerestek; bár szerencsére ott nem mindegyiket szerelték ezzel a szeméttel."Majdnem rendeltem egy e-Rifter-t 5 évvel ezelőtt. Úgy érzem, mintha lottó ötöst nyertem volna azzal, hogy kihagytam.
-
Polarstar
nagyúr
Azt kell mondanom, hogy a benzinmotor fejlesztésének nem kellene megállnia. A kínaiak most egy rendkívül magas hatásfokú motort készítettek. Az AI is beleszól a folyamatokba.
És itt megállhatnánk!
Erre kellene erősebben rágyúrni, nem a "wonderfull" mobilos bizbaszokra.
A belső legyen szép, az ülések tartsanak, kijelző legyen olvasható.
A Volvo csodás szép világos belsői!
Viszont azt kell mondanom, hogy nem efelé az álomvilág felé haladunk.
Egy jól karbantartott közép vagy felső kategóriás kocsi milyen jó tud lenni ma is a hétköznapokban. Meg tudom érteni, ha cseréről nem gondolkodnak a tulajok. -
bambano
titán
Már 20+ éve gépészeti szempontból elért a belső égésű motoros autó a csúcspontra, szintén gépészeti szempontból nézve az elektromos autón sincs már sok minden fejleszteni való (csak valami új típusú akku jöhet szóba, mint lényegi módosítás, a hajtásláncon nincs mit újra felfedezni). Szóval kínjukban már nem tudnak mit kitalálni, az autónak is egy okosplatformnak kell lennie, így született meg a négykerekű számítógép koncepció pár éve, ez az utolsó reménysugár hogy az értelmetlen túlfogyasztásra még valamivel rá tudják beszélni az embereket, és akarjanak új autót venni – ami műszaki téren semmivel se lesz jobb mint a korábbi, sőt, inkább rosszabb.
Szerintem az állandó internetkapcsolat meg OTA szoftverfrissítések már a nagyon durva rossz vicc kategória, a vezetést hátráltató rendszerek a jobb ha nem lenne de fogcsikorgatva még elviselhető téma (főleg ha kikapcsolható).Majd kiderül, hogy hosszabb távon beválik-e ez a modell a gyártóknak.
Részemről az az álláspont, hogy maradok a veterán autóknál
, család kevésbé keményvonalas tagjai meg a 20+ éves, de már légkondis, szervós autónál. Mazda mérnök: fogd meg a söröm.
-
bambano
titán
-
maputo
tag
-
btprg
senior tag
Érintett típusok:
A listához még hozzájön a Nissan Townstar is, mert már azzal kapcsolatban is kerestek; bár szerencsére ott nem mindegyiket szerelték ezzel a szeméttel."Ez azért nem gyenge...
-
btprg
senior tag
Már 20+ éve gépészeti szempontból elért a belső égésű motoros autó a csúcspontra, szintén gépészeti szempontból nézve az elektromos autón sincs már sok minden fejleszteni való (csak valami új típusú akku jöhet szóba, mint lényegi módosítás, a hajtásláncon nincs mit újra felfedezni). Szóval kínjukban már nem tudnak mit kitalálni, az autónak is egy okosplatformnak kell lennie, így született meg a négykerekű számítógép koncepció pár éve, ez az utolsó reménysugár hogy az értelmetlen túlfogyasztásra még valamivel rá tudják beszélni az embereket, és akarjanak új autót venni – ami műszaki téren semmivel se lesz jobb mint a korábbi, sőt, inkább rosszabb.
Szerintem az állandó internetkapcsolat meg OTA szoftverfrissítések már a nagyon durva rossz vicc kategória, a vezetést hátráltató rendszerek a jobb ha nem lenne de fogcsikorgatva még elviselhető téma (főleg ha kikapcsolható).Majd kiderül, hogy hosszabb távon beválik-e ez a modell a gyártóknak.
Részemről az az álláspont, hogy maradok a veterán autóknál
, család kevésbé keményvonalas tagjai meg a 20+ éves, de már légkondis, szervós autónál. -
KAMELOT
titán
Érintett típusok:
A listához még hozzájön a Nissan Townstar is, mert már azzal kapcsolatban is kerestek; bár szerencsére ott nem mindegyiket szerelték ezzel a szeméttel."Elég komoly dolgok ezek

-
oli987
tag
Miután a Peugeot az 1.2 PureTech motorral végleg beírta a nevét az autóipari baklövések nagykönyvébe, már bátran belevághatnak a szoftveripar felfedezésébe. Ehhez a legjobb társat is sikerült megtalálniuk az M$ személyében.
Érintett típusok:
A listához még hozzájön a Nissan Townstar is, mert már azzal kapcsolatban is kerestek; bár szerencsére ott nem mindegyiket szerelték ezzel a szeméttel." -
KAMELOT
titán
-
dxtr22
csendes tag
Miután a Peugeot az 1.2 PureTech motorral végleg beírta a nevét az autóipari baklövések nagykönyvébe, már bátran belevághatnak a szoftveripar felfedezésébe. Ehhez a legjobb társat is sikerült megtalálniuk az M$ személyében.
-
Chiller
őstag
-
Balázs Z.
aktív tag
-
bambano
titán
-
KAMELOT
titán
-
tsi
tag
-
Balázs Z.
aktív tag
Inkább az utat kellene nézni, nem a képernyőt, idióták.
-
thboxx
aktív tag
Még hogy AI forradalom, meg technológiai ugrás a Peugeot-nál... Persze. Eddig annyit nem tudtak megoldani (már azon kívül, hogy a nyavajás appjuk ne dobjon ki folyton és ha autóba ülök, lehetőleg csatlakozzon is hozzá...), hogy a megtett útjaim adatait egy felhőtárhelybe szinkronizálja az app. Majd telefoncsere esetén vissza lehessen tölteni. De NEEEEM! 2026-ban(!) olyan opciód van, hogy magadnak kimented excel formátumban...
"Mivan?"
Szóval, ha továbbra is ilyen színvonalú lesz a szoftverezés, akkor inkább húzzák le a rolót!
-
adamklark
senior tag
Mégegy felesleges vacak. Kellett mint púp a hátra.
-
bambano
titán
A vectrám 23 éves és pont ugyanolyan állapotban van szoftver szempontjából.
Az ms meg az azúr és a bizalom építése... ahha.
"telefonról nyitjuk-zárjuk az autót": olyan telefon se kell.. -
Viktor0610
MODERÁTOR
-
paatrick
őstag
… és tényleg, mi lenne, ha az autó az lenne, ami, és semmi más? Persze, tudom, nem az autó a termék, az csak egy adatgyűjtő eszköz innentől. Én leszek a termék.
Lassan már modern és biztonságos butaautót sem tudunk venni, ahogy az okostévé helyett sem lehet butát venni.
Tudom, hogy mindenhonnan ez folyik, most már minden okos meg AI, miért ne lenne az autó is?
Meg azt is, hogy most ilyen niche divat a lekapcsolódás is, minimalista telefonokkal. Én most éppen óvatosan lépdelek a digitális detox útján, és pl. december óta leálltam a magyar hírek doomscroll-ozásával. Szerintem jobb volt így az utóbbi pár hónap, hírek nélkül is le lehetett követni a napi dolgokat a plakátháborún... Már csak a YT meg a PH van
, de a YT is túl sok energiát szív el. Nézegetem, lehet-e még nem okos zenelejátszót kapni, eldöntöttem, h megtanulok linuxul, és a W11-et csak játékra használom. Felkészül az Apple
. A saját időmet drágának gondolom már ehhez a sok szutyokhoz. Fene gondolta volna, hogy egy ingyen elvihető A lőcsei fehér asszony hogy magával ragad ezek helyett. Saját tapasztalat hogy 1 nap alatt megtanulsz linuxul és utána gondolkozol miért nem raktad fel hamarabb, meg hogy a család összes gépét is át kéne rakni és véget érne a végtelen "gyere már át mert elállítódott, nem megy, nem kapcsol be stb"

Az okostévé meg butatévé lesz ha nem dugod bele a netkábelt/wifit.
-
VS461
tag
… és tényleg, mi lenne, ha az autó az lenne, ami, és semmi más? Persze, tudom, nem az autó a termék, az csak egy adatgyűjtő eszköz innentől. Én leszek a termék.
Lassan már modern és biztonságos butaautót sem tudunk venni, ahogy az okostévé helyett sem lehet butát venni.
Tudom, hogy mindenhonnan ez folyik, most már minden okos meg AI, miért ne lenne az autó is?
Meg azt is, hogy most ilyen niche divat a lekapcsolódás is, minimalista telefonokkal. Én most éppen óvatosan lépdelek a digitális detox útján, és pl. december óta leálltam a magyar hírek doomscroll-ozásával. Szerintem jobb volt így az utóbbi pár hónap, hírek nélkül is le lehetett követni a napi dolgokat a plakátháborún... Már csak a YT meg a PH van
, de a YT is túl sok energiát szív el. Nézegetem, lehet-e még nem okos zenelejátszót kapni, eldöntöttem, h megtanulok linuxul, és a W11-et csak játékra használom. Felkészül az Apple
. A saját időmet drágának gondolom már ehhez a sok szutyokhoz. Fene gondolta volna, hogy egy ingyen elvihető A lőcsei fehér asszony hogy magával ragad ezek helyett. -
Sinesol
veterán
Az ujabb Peugeot-k tetszenek, főleg az 508, de ez az AI dolog inkabb eltantorit a márkától.
-
paatrick
őstag
Az autógyártók még mindig nem értik hogy az emberek nem akarnak AI autót. Meg úgy általában se kell minden fiszemfaszom izé bele. Soha nem lesz jobb mint az android autó vagy az apple carplay. Szóval létező megoldásra próbálnak új alternatívát csinálni csillió pénzért.
Másrészről a Microsoft meg a fenntarthatóság az utóbbi 10-20-30 év tapasztalatából kiindulva máris bukott ügy. -
anulu
félisten
az autó benzinnel megy. a hajszárító árammal.
-
laed
senior tag
Mondjuk ez így elég semmitmondó.
De vajon mekkora lesz a felár? -
jerry311
nagyúr
MS AI?
Jovan, Peugeot se kell venni ezuan...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nintendo Switch 2
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Építő/felújító topik
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Autós topik
- További aktív témák...
- Apple Watch series 10 46mm / Bluetooth / 64GB / Akku: 92 %
- Apple Watch Ultra 2 49mm Titanium Case Sapphire Glass Karcmentes 91% akkumulátor 2027.04.09-ig garan
- Eladó iMac 24 2021 M1 (8GB RAM / 256GB SSD) 6 hónap garancia
- Vivo X300 Pro 512GB 16GB RAM Blue Karcmentes állapotban 100% akkumulátorral
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Na de ezeket leszamitva semmi 200000km alatt.

(a turbó nem erősebb, ellenben kevesebb egységből áll, nincs külön tárcsa és szíj, így elméletben a karbantartásra se igényes annyira)
"Mivan?"
Szóval, ha továbbra is ilyen színvonalú lesz a szoftverezés, akkor inkább húzzák le a rolót!