- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abban igazad van, hogy ha nem is a Gnome-ból kellene újabb, akkor is esélyes, hogy lenne valami csomag, amiből újabbat szeretnék előbb-utóbb. pl. Gimp, RAW Therapy, vagy kernel, ha vannak benne Radeon-os javítások, stb. Persze, attól függ, hogy milyen újítások lesznek, mert csak azért, hogy újabb legyen nem akarnék váltani semmilyen csomagot.
Körbenézek Fedora/OpenSuse táján is, és majd meglátom. -
Ismerem az Antegros-t, És ki is próbáltam már a 3.16-os Gnome-ot, és pont ezért tetszik (OpenGL felület, új, jobb értesítési rendszer, sok Gnome progi frissíttve.).
Olyan disztrót szeretnék, ahol nem kell user repo-ból, meg külső forrásból telepítgetni. Sajna Arch esetén ezzel sok problémám van/volt.
A Debian a stabilitás és a nagy repo miatt tetszik.
Fedora-n is elgondolkodtam, de a konkrét probléma megoldásán kívül nincs mellette érvem.
Meg azon is agyalok, hogy kivárom, míg Debian-ra jön a 3.16-os gnome, de ez gondolom, nem mostanában lesz.(#6596) tlac: Stabil Gnome 3.16 környezet a fontos.
(#6597) bob.zxr: Csak az időzítésem rossz, mert nem mindig a legújabb desktop kell, csak a mostani frissítés tetszik nagyon, mert sok olyan dolgot javít, amit eddig hiányoltam.
-
bambano
titán
ha nagyon nekigyürkőzöl, akkor fel lehet tenni rendesen is, konzisztensen is.
hogy megéri-e erőlködni vele és/vagy szakmailag elég felkészült vagy-e hozzá, azt neked kell tudni.
szerintem nem éri meg, és nem csak azért, mert 3-as gnómot a hátam közepére se kívánok.a forrásfában mindig benne van az aktuális verzió eredeti forrása és a debianosok által rápakolt patch-készlet. ha nem túl sok a verziószám különbség, akkor jó eséllyel ezt a patch készletet rá lehet tolni a frissebb forrásra is, és akkor tudsz csinálni olyan csomagokat belőle, amit rendesen lekezel a csomagkezelő. ha nem megy rá teljesen a patch, akkor lehet matekolni, hogy mi maradt le és az mennyire fontos.
-
válasz
bambano #6581 üzenetére
A fő kérdés inkább az, hogy érdemes-e. Nem tudom, mennyire borítom meg a Debian egységét egy viszonylag nagy idegen szoftverrel.
Sorry, ha butaságokat kérdezek, eddig főleg Arch linux-szal és leszármazottaival volt tapasztalatom, amit elég könnyű ide-oda legózni.
Kezdő Debian-os leszek, amint megjelenik a 8-as. -
Sziasztok!
Elvileg hamarosan kint lesz a 8-as debian.
Egy rendszerkomponens máris van, amit szeretnék újabbra cserélni benne: Gnome 3.16.
(sok nekem tetsző újítás van benne)
A kérdésem, hogy ez esetben jobb, ha másik disztrót keresek, vagy fel lehet rá tenni a 3.16-os Gnome-ot anélkül, hogy hazavágnám a stabilitást, konzisztenciát, stb.?
Illetve érdemes-e várnom arra, hogy kijön hivatalos formában is?Kössz!
-
Mezga Aladár
veterán
Szaktársak!
Van egy javítás az egyik hardverelememhez.
Ezt hogyan tudom telepíteni.? -
stopperos
senior tag
Reggel kb 6-7 között fut le, a /etc/cron.daily/apt fájl indítja. Tehát akkor fut amikor abban a mappában minden fut ( ez a /etc/crontab -ban található). Annyival van megspékelve, hogy egy random számot generál 0-30 között, és ennyivel tolja el, hogy ne mindenki DDOS-olja a tükörszervereket.
Szerintem ne piszkáld, a napi frissítés elegendő. Felesleges túlhajtani a dolgot. A napi elegendő. -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy az unattended-upgrades dolgot beállítottam CPT.Pirk fórumtárs iránymutatása alapján és láttam, hogy szépen megy is ahogy kell. A konfigban viszont azt láttam, hogy naponta egyszer fut le. Na most a kérdésem az lenne, hogy be lehet-e állítani, hogy naponta többször keressen frissítéseket vagy annak sok értelme nincs. A másik kérdés, hogy be lehet-e állítani, hogy milyen időpontban frissítsen vagy azt magától választ valami random időpontot? Előre is köszi.
Üdv,
Horvi -
tlac
nagyúr
Kiadták a Debian Jessie alapú Mint-eket:
LMDE 2 “Betsy” Cinnamon
LMDE 2 “Betsy” MATEtöbb Mint-es dolgot nem írok már ide, bár a másik topik az Ubuntu alapúval foglalkozik, így igazából egyik topikba sem illik
-
tlac
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #6571 üzenetére
lehet nincs semmi beállítása, amit konfigolni lehetne vagy nem elég magas prioritásos, hogy előjöjjön valami
dpkg-reconfigure debconf -
Mezga Aladár
veterán
Üdv Szaktársak.
Van valakinek ötlete h., miért nem müxik ez a parancs. dpkg-reconfigure lirc
Valamit molyol de nem jön be a felület. -
utgyuru
aktív tag
VMware-ben futó linuxban szeretném a TTY felbontását nagyobbra állítani.
Korábban már sikerült, onnan átmásoltam a beállításokat, de most valahogy nem működik, ebben kérnék segítséget.
/etc/default/grub-ban:
GRUB_GFXMODE=1152x864
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keepMásra nem emlékszem, hogy állítottam volna.
Mikor elindítottam, a boot menünél még jó a felbontás, aztán utána visszaáll 640x480-ra. -
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6563 üzenetére
nem feltétlen, mivel nem én adtam hozzá kézzel valami talált repót, hanem alapból a rendszer része, ezért én ezt nem érzem problémának
(deb-multimedia.org-ot viszont nem szeretem, azzal már párszor futottam problémába)itt egy Mint-es synaptic van, amiben tiltva a frissítés lehetősége, de át lehet állni a Debian-os csomagra
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6561 üzenetére
de, ez most majdnem az
ezeket a repókat használja:
deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie main contrib non-free
deb http://ftp.us.debian.org/debian jessie-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org jessie/updates main contrib non-free
deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free
deb http://extra.linuxmint.com betsy mainMint-es repóból jön kb. 120 csomag, a többi gyakorlatilag teljesen Debianos
plusz kicsit másképp van az alaptelepítésben konfigolva
ami különbséget láttam, hogy a Mint nem a systemd-re épít, alapból sudo-ra van beállítva, frissítés a mintupdate-en keresztül megy (vagy persze a konzolos apt-get-tel), bejelentkezéshez GDM-et használjaa korábbi LMDE-t nem próbáltam, de az még rollingként indult
-
tlac
nagyúr
Kipróbáltam a Jessie-ben lévő Cinnamon-t, egész korrekten működik. Nincs benne a legfrissebb verzió, mint a Mint-ben, de ez is jó. Aki szereti a klasszikus felületet, annak tetszeni fog.
Bónuszként telepíthető hozzá az Mint LMDE 2-hez készített ikoncsomag és gtk téma is:
mint-themes
mint-themes-gtk3
mint-x-icons -
Yllgrim
őstag
Xen Debian alatt. Ezt a Guide-ot talaltam, ami eleg reszletes bar 2 eves. Illetve fent van irott formaban is.
A hardver kovetelmenyek meg mindig 2 VGA es 2 monitor vagy ezen mar lehet javitani es megoldani egy VGA egy monitorral?
Milyen lehetosegek vannak meg ezen kivul vagy csak ez elerheto type 1 hypervisor-nak?
A cel amit a srac is csinal, tudjak tobb VM-et is futtatni type 1-es hypervisor-al.
-
tlac
nagyúr
megjelentek az RC verzió az LMDE 2 Betsy-nek
LMDE 2 “Betsy” Cinnamon RC released!
LMDE 2 “Betsy” MATE RC released!sose tudom, hogy ez a téma a Mint-es vagy a Debian-os topikba illik-e jobban
-
tlac
nagyúr
ha minden jól megy pár nap múlva megjelenik a Debian alapú Mint (LMDE 2, "Betsy")
már RC fázisban van
Betsy past QA, going for RC -
Apollyon
Korrektor
Néha meg szoktam nézni az új Jessie telepítőket, kíváncsiságból.
A 03.02-es weekly snapshotban a particionálásnál nem lehet ext* filerendszereket beállítani, csak xfs-t, meg a többit (swap stb.). Valaki benézett volna valamit?
-
Yllgrim
őstag
válasz
Jester01 #6546 üzenetére
Az tortenik, hogy elinditom a gepet, kivalasztom Grub-ban Xen-t, ekkor elkezdi tolteni magat majd odaer hogy toltse az OS-t, beutom a kodot hogy kioldjam a titkositast es elkezdi tolteni magat a Debiant, vegigfut majd amikor kepet valt akkor olyan prompt-ot ad mint amikor nem talalja az op-rendszert. csak all a fekete kepen es balrafent villog a prompt.
Hm, valamin elgondolkodtam...
-
Jester01
veterán
-
bambano
titán
légyszi mondjatok személyes tapasztalatokat:
meg kellene oldanom, hogy egy windowsos programhoz több helyről is hozzáférjenek, nagy üzembiztonsággal. azért ide írok, mert ehhez csak itt ontopic cucc van kéznél. én eddig ilyet csak messziről láttam. akinek van személyes tapasztalata erről, hogy hogyan érdemes, írja meg pls.kösz.
szerk: direkt fogalmaztam kicsit homályosan, hátha bedobtok olyan ötletet is, ami nekem nem jut eszembe.
-
spammer
veterán
Lehet, hogy be van pipálva a források listájában a cd-rom, lásd: [link], vedd ki a pipát (pl. synaptic-ból is meg tudod nyitni a listát).
szerk: na mire leírtam, megoldottad.
Az volt a gond?
szerk2: ilyenkor célszerűbb egyébként az eredeti hozzászólást meghagyni és a szerkesztés után leírni a megoldást alá, hátha valakinek még jól jön később. Ahelyett, hogy a komplett hozzászólást törölnénk, ezzel tényleg feleslegessé téve a hsz-t.
-
Gyb001
senior tag
Megoldva.
Bocs a fölösleges hsz ért -
Yllgrim
őstag
Sziasztok,
viszonylag uj vagyok Linux/Debian teruleten, a telepitot mar jol ismerem, parszor sikerult ujrahuzni a rendszert...
A gondom a Debian 7.8 -> Xen 4.1.4-el lenne.
Friss Debian telepites, repobol lehuzom Xen-t es tarsait (4.1.4) aztan reboot, kivalasztom Xen-t, tolti magat, aztan applikalom az encryption passwordot, vedidtolti a moduljait es amikor valtana az Xorg-ra ott promptol, nem megy tovabb.
Mi lehet az ok, van egy elmeletem, ezt otthon letesztelem, ha esetleg valakinek lenne barmi tapasztalata szivesen latom.
Udv, Yllgrim
-
Gyb001
senior tag
Üdv.
Intel procis gépre melyik debiant töltsem le? ia64 amd64?
i5 3230M -
warchef
tag
A másik hdd-re felraktam egy Mintet most, aztán bebootolt a gép. Tudom, hogy hülyeséget csináltam azzal, hogy menet közben rádugtam az SSD-t, de nem romlott el (egyenlőre) semmi . Ekkor újraindítottam a rendszert, majd simán elindult a Mint, ahol látta az összes, Debian által létrehozott partíciót.
-
warchef
tag
Üdv!
Tegnap feltettem a legfrissebb stabil debiant(partícionálásnál azt az opciót választottam, hogy a /, a /home, /usr stb. külön partíción legyen). Előtte Arch linux volt rajta. Rendben fel is telepítette, azonban újraindítás után nem hogy nem indul el, még a BIOS-ba sem tudok belépni! Bejön az indítóablak, hogy nyomjam meg az F2-őt stb., de nem reagál semmire. Csak akkor, ha lehúzom az SSD-t a gépből. Még csak néhány hónapja használok linuxot, ezért nem értem, mi lehet a hiba. Talán a grubbal van a gond?
-
Friczy
senior tag
válasz
stopperos #6512 üzenetére
Néhány dolgot rosszul tudsz, bár a végeredményben igazad van
A backports nem a következő kiadás, teljesen független tőle. Backportsba azok a csomagok kerülnek, amelyeknek újabb verziójára komoly igénye van valakinek (és akad valaki, aki felvállalja).
A SID (fejlesztői) kiadás általában folyamatosan 'mozog' a testingbe, azaz ha a sidben rendben van egy csomag és senki nem akasztja meg, akkor kb. két héten belül bekerül az aktuális testing repoba. Ez alól csak a freeze periódusok (ami most is van) kivételek, ilyenkor az automatikus 'csorgást' megállítják, és javítják a kiadásbeli hibákat. A SID közben is folyamatosan frissül, bár ilyenkor kicsit kisebb lépésekkel, mert a fejlesztői erőforrások a testing rendbetételére mennek. Aztán a Jessie megjelenése után ismét megnyitják az automatikus kapcsolatot, és akkor ismét elkezd frissülni a testing - amiből majd idővel a következő kiadás lesz.
-
Friczy
senior tag
Ne számíts rá.
A stabil verzión belül nem váltanak kernelverziót. Ez annyit jelent, hogy a 3.16 marad a Jessie-ben, annak teljes életciklusában. A biztonsági javítások kerülnek csak bele, de új verziót nem fognak beletenni.
Nagyon kevés olyan csomag van, ahol verzióváltás van a stabil kiadáson belül (többnyire a web-böngészők), a többinél csak hibajavítások vannak, a verzió megtartásával.
Ahogy mondták neked, ha a backports repoba bekerül az újabb kernel, akkor azt felrakhatod, és lesz új kerneled. Vagy fordíthatsz magadnak.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #6519 üzenetére
Azt írja az internet, hogy: Once enabled, an interrupt will occur upon a low to high transition (rising edge) of the nACK. However like always, some cards may trigger the interrupt on the high to low transition.
Szóval ha egynél több bemenetet szeretne az ember akkor biztosítani kell, hogy IRQ is legyen hozzá. Ez meg már nem olyan egyszerű.
-
Jester01
veterán
válasz
MineFox54 #6515 üzenetére
Gyárliag nem tudom van-e ilyen, írni mondjuk nem nagy kaland ha értesz a C-hez.
Kb. annyi kell, hogy :int parport = open("/dev/parport0", O_RDONLY);
ioctl(parport, PPCLAIM);
while(1)
{
unsigned char c;
ioctl(parport, PPRDATA, &c);
if (c & 1)
{
system("mc");
}
}(Igény szerint + fork meg hibakezelés
)
-
stopperos
senior tag
Hangosan gondolkodva: (és remélem jól)
A stabil kernel marad az amin kiadták. A backports pedig a következő kiadás kernele. Vagyis legközelebb a jessie-backports tárolóban fog megjelenni a készülő debian 9 (ami testing) aktuális kernele.A Debian 8 áprilisban jön ki a pletykák szerint. Vagyis inkább a végén. Ekkor a sid lemozog testing-be, és megjelenik a jessie-backports -ban a bpo kernel.
A kérdésedre így az a válasz, hogy a jessie kiadás után rövid időn belül jön az új tesztelős kernel.
De javítsatok ki ha rosszul gondolok valamit. -
válasz
stopperos #6508 üzenetére
Nem erre gondoltam. Meg akarom várni a 8-as kiadást, amiben benne van a 3.16, de nekem 3.19 kellene, vagyis minél újabb, mert kb. mindegyikben volt Radeon-t érintő javítás 3.16 óta is.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy a Debian világban kb. mekkora késéssel számítsak pl. a 3.19-re. -
stopperos
senior tag
Már nem használok debian-t, de a backports-ban benne van a 3.16 kernel. Engedélyezd ezt a tárolót is és telepítsd fel az új kernelt.
-
Sziasztok!
Stabil debian-hoz milyen sűrűn szoktak újabb kernel-t kiadni?
A 8-ast szeretném megvárni, ami tudtommal 3.16-tal jön, viszont az azóta megjelent kernelekben volt jópár javítás, ami érinti az AMD IGP-met.
Mire számítsak e téren? -
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Kellene vmi cucc ami figyeli a párhuzamos portor, és ha
Valamelyik gomb le van nyomva akkor indítson el egy parancsot.
Pl ha a 10-es kerül földre akkor indítson el egy mc-t. Ja, és fontos hogy ne legyen grafikus! -
Friczy
senior tag
válasz
beloadjoker #6504 üzenetére
libnl-genl-3-dev csomag kellene neked.
-
beloadjoker
őstag
Kicsit szétnéztem és van egy testing debian wheezy image gyors feldobtam Oneplusra hogy gyorsabban menjen mint minin....
de a lényeg: ugyanazokat a parancsokat használtam itt is makenél ugyan az volt a baja de ez itt bejött:apt-get install pkg-config libnl-3-dev
megtalálta feltette.
Viszont mikor megpróbáltam megint a maket iszonyat sok errort meg warningot kaptam az arcomba azt nem tudtam kimenteni, erre nem voltam felkészülve, másodszor is megpróbáltam akkor már csak pár sort dobott:valami ötlet?
-
Jester01
veterán
válasz
beloadjoker #6499 üzenetére
Akkor csak a pkg-config hiánya miatt nem látta, próbáld újra a make-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Félórányi videón a Dying Light: The Beast
- BestBuy topik
- Windows 11
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest