- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
gyulank #8116 üzenetére
Nem a skype-ra gondoltam, hogy régi, bár lehet, hogy egy nem új verzióval jobban járnál.
Skype 4.3.0.37 verzió jó a Jessie-re amúgy, most néztem. [link] Ezt linkeltem már?
Én amúgy már 9-re frissítettem a Jessie-met régen, szerintem kipróbálhatod te is a frissebb csomagokat tartalmazó repókat, például a stretch repókat, úgyis az lesz jórészt a következő stable verzió.
Pedig ott kell kutyulnod a beállításokkal, hogy úgy működjön, ahogy mondod. Mondjuk én Cinnamonnal használtam a Debiant is, abban mindent be lehetett állítani.
-
válasz
gyulank #8114 üzenetére
Az a baj, hogy amit telepítettél az már igen régi, egyébként se a friss csomagokról híres a Debian, de napokon belül kinn a 9-es verzió, az csak frissebb lesz azért.
Én anno a Debianon a repókkal variáltam, ha frissebb kellett valamiből, itt láthatod is, milyen verziók vannak a stable, sid, strech és experimental repókban.
Debianban más bejelentkező csomag van, azért másabb, mint amit megszoktál, de gondolom a képernyő energia beállításait itt is meg lehet oldani, én anno Cinnamonnal ugyanúgy megoldottam majdnem mindent, mint Mint-en. Igaz szokatlan volt a régebbi Cinnamon verzió néha......
-
válasz
gyulank #8111 üzenetére
A vadászos vicc jut eszembe, hogy most a Debianban szívsz!
Ennél az ablaknál gondolom megadtad a root jelszót. Meg kell adnod a sudoers-ben a felhasználód jogosultságát.
Pihenésképpen olvasd el Debianos kolléga írását és fogadd meg azok tanácsát, akik azt mondják, hogy Debian inkább hozzáértőknek javasolt, pont az ilyen problémákkal való szembesülés és azokra való heveny pislogás miatt!
itt leírják, hogyan kell hozzáadnod a felhasználódat a sudoer csoporthoz:
adding a sudoer in debianA skype-hoz most nem tudok mit mondani, mert még soha nem raktam fel Debianra és most nincs is a gépemen a Jessie, már megvárom a 9-et.
-
vadcoca
tag
-
-
pepeba
csendes tag
válasz
gyulank #5328 üzenetére
Üdv.
Igen működött, de csak root terminálablakból. Szövegszerkesztőből nem lehetett menteni. (azért annyira nem vagyok láma hogy ne értsem meg amit írtál és ismételtem megköszönöm.)
Miután más egyéb dolgot sem tudtam megoldani, pl. egy progi regisztrációját sem, újratelepítettem a Debian-t.
Hihetetlen, de most meg már minden OK.
Valószínű a telepítésnél valamit elkavartam és a jogosultságoknál lehetett valami probléma. -
pepeba
csendes tag
válasz
gyulank #5325 üzenetére
Természetes az volt nekem hogy Linux-ban is kezdő vagyok.
Egyébként próbálkoztam file kezelővel és szövegszerkesztővel is, de nem működik a dolog. Nem engedi a mentést. Valami nem jól működik, mert jelenleg egy licenszet nem enged hitelesíteni. Azt mondja nem jó a root jelszavam. -
-
Rimuru
veterán
válasz
gyulank #5299 üzenetére
Másold be /home/név/.local/share/applications/ alá, csak akkor már érdemes kategóriát is megadni, hogy jó helyen jelenjen meg a menüben. pl:
Categories=Network;WebBrowser;esetleg még mime type-ot is állíthatsz hozzá MimeType= sor után.
Korábbi példa alapján:
[Desktop Entry]
Name=Firefox
Exec=/home/én/firefox/firefox
Icon=/home/én/firefox/icon/firefox.png
Type=Application
Categories=Network;WebBrowser;
MimeType=text/html;text/xml;(és így még folytathatod azzal amit szeretnél);Openbox menüjét meg ~/.config/openbox/menu.xml alatt tudod szerkeszteni.
Arra is egy példa:<item label="Firefox">
<action name="Execute">
<execute>/home/én/firefox/firefox</execute>
</action>
</item> -
Rimuru
veterán
válasz
gyulank #5292 üzenetére
Csinálsz magadnak egy saját desktop fájlt, egy gyors példa:
Létrehozol pl az asztalon egy browser.dekstop fájlt, a tartalma meg ehhez hasonló. Ha szerencséd van a panel kisalkalmazásához is hozzá tudod adni.[Desktop Entry]
Name=Firefox
Exec=/home/én/firefox/firefox
Icon=/home/én/firefox/icon/firefox.png
Type=Application -
bambano
titán
válasz
gyulank #5289 üzenetére
panelre egyedi alkalmazásindító ikonként lehet felrakni (legalábbis 2-es gnome alatt), elsőre kiválasztod menüből a firefox elérési útját, másodikra adsz hozzá egy ikont és kész.
ahhoz, hogy egy programot el lehessen indítani útvonal nélkül, a PATH környezeti változóban fel kell sorolni a könyvtárát. Ezt a ~/.profile fájlban érdemes, vagy a /etc/profile-ban, ha mindenkire nézve egységesen akarod.
-
törölt tag
válasz
gyulank #5258 üzenetére
Ext4-nél pl. nem kell. Amíg nincs extrémül tele, esetleg torrent cuccokkal, addig alig lesz töredezettség. Nálam a 13GB-s rendszerpartícióból <3GB üres, de a töredezettség <5%. Konkrétan nem tudom, mennyi, mert automata lemezvizsgálat huszonx rebootonként szokott lenni, ez meg nálam olyan éves-másfél éves időtáv.
"Ha átkonvertálom ext4-re az ugye hálózaton keresztül nem befolyásol semmit, szóval a Win8 Intézőjében ugyanúgy megjelenik, mintha NTFS lenne?"
Nagyjából nem. Mert a Windowsok tudomásom szerint nem nagyon kezelik az ext4-et. Olvasni talán, de írni egyáltalán nem tudják. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4986 üzenetére
Ha nem szólt az apt-get a gpg kulcsok miatt a terminálban, akkor nem érdekes, megoldotta.
Az i386 telepítő az a normál 32 bites telepítő.
Nyugodtan töröld a a 486-os kernelt, ha megteszed, ki fogja törölni a grub bejegyzésekből is magától.
Egyébként sokat nem számít, hogy ott van-e a rendszerben, kb. 70MB lemezterületet foglal egy kernel, mást nem.A másik kérdésedre nem tudom a választ, nem ismerem azokat a környezeteket, ablakkezelőket. Most a Gnome2-es squeeze frissítése wheezyre jól sikerült memória foglalás terén, a teljes disztró fogyasztása megállt 170 - 185MB ramnál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4984 üzenetére
Lehet csak lemaradtak a 20.0.1-el. Valszeg hamar bent lesz. a 20.0.1-es.
A GPG az gyakorlatilag a hitelesítő kulcs a csomagokhoz.
Kiderült miért van 486-os kerneled, ha synapticban frissítesz kernelt, akkor a 686-os mellé azt is felteszi, ha ugyanezt apt-get -ben csinálod, akkor az kerül fel, amit szeretnél. A 486-os kernelt pont úgy tudod leszedni, mint bármi mást. apt-get remove linux-image-3...valami, a tab majd segít.
A többire én spec nem tudok mit mondani, még csak most fejeztem be a frissítést deb7-re, itt meg Gnome maradt az asztali felület.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4981 üzenetére
Nem, csak követni kell a leírtakat:
Hozzáadod kellő repót a sources.list fájlhoz:
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
Majd terminálban így:
apt-get update
apt-get install -t wheezy-backports iceweasel(ha wheezy-t használsz)
Lentebb meg írják, hogy a GPG kulccsal mit kell tenni.
szerk: most a gépen nézd meg melyik kernel fut. uname -a parancs kiírja. A másikat törölheted, majd jöhet egy sudo update-grub
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4979 üzenetére
Amit én írtam, az az apt-get -ből települ, és nem 3.6, hanem a 20.0.1, de a bétea és az aurora is választható.
Ezt félreértetted: Please note the Iceweasel 3.6 packages that used to be provided here are not supported anymore, and you are strongly advised to update to esr or release. The outdated Icedove release was also removed in favor of an esr.
A sudoers fájlos üzenet meg azt jelenti, hogy az adott felhasználónak egyáltalán nincs sudo joga. Nézz ennek utána, hogy hogyan kell hozzáadni felhasználót, meg annak adott parancsot engedélyezni.
-
bambano
titán
válasz
gyulank #4974 üzenetére
rendes hardver esetén a gomb már nem csak úgy kirúgja a tápot a gép alól, amivel kockáztatnád, hogy minden fejreáll, hanem megfelelő programozási interfészeken keresztül értesíti az oprendszert, hogy le akarják kapcsolni és akkor az oprendszer szabályosan leáll. tehát nem gond megbökni a gombot.
az iceweasel meg a firefox között nem sok különbség van, a debianosok saját rendszerük szerint lefordították a firefoxot, de mivel ez a mozilla szerint sérti a szerzői jogukat, ezért kénytelenek voltak átnevezni. érted, a debianosok által lefordított firefox sérti a mozilla jogait, de ha ugyanezt a lefordított binárist átnevezed iceweaselre, akkor már nem...
A 486 meg a 686 az processzor képességek szerinti elkülönítés, szerintem p3-ra jó lesz a 686-os. ami elindul rajta, az jó. Mostanában dobták az alap 686-os támogatást, most már csak a régebbi 686-bigmem-nek megfelelő kernel van, amihez kell PAE a prociban.
links inkább karakteres konzolon való böngészésre jó, de arra nagyon. emlékeim szerint debianra epiphany települ alapból, elmegy az is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyulank #4974 üzenetére
Az Iceweasel az Firefox, csak nem nevezhetik annak. Telepítés itt: [link]
A 486-os kernel emlékeim szerint nagyon régi procikra van, neked nincs rá szükséged (miért lett feltelepítve?). A 686-os felel meg a mai 32 bites prociknak, mint a P3.
A gomobos leállítás normál ACPI leállítást indít el. Amúgy ott a sudo parancs, elvileg paraméterezhető, hogy az adott felhasználó milyen parancsokat indíthat el a sudo-t és vele a saját jelszavát használja. Nézz ennek utána, és a "sudo shutdown -h now" parancsot tudod használni leállításra.
A 256MB ram egyébként elég kevés, még egy Debiannak is. Megérné szerezni bele még 128 - 256MB ramot, sokat segítene, ezek úgy sem kerülnek 100 forintnál többe a vásárban...
-
gyugyujol
tag
válasz
gyulank #4952 üzenetére
hat..
apt-cache search nvidiaa kapott listaban keress olyat,amiben benne van a 71xx verzioszam.
installald azt, meg az xorg-ot vagy xserver-t es nvidiat tartalmazo csomagot
ezutan modprobe nvidia-glx-legacy.
ha errort dob, akkor dpkg -L "az elso csomagnak a neve". ez kilistazza a csomag tartalmat abszolut eleresi utvonalakkal. ebbol keresd meg a /lib/modules/akarmi sort, amiben benne van az nvidia szo,h megtudd a modul nevet, es modprobe-old kiterjesztes nelkul.az Xhez tartozo modult elvileg nem kell keftetni, de lehet,h a /etc/X11 vagy /etc/xorg konyvtarban levo configfile-ban at kell irni.
nem tudom,h a 7-es debian mit hasznal,ugyhogy konkretumot nem tudok
a lenyeg,h a 71xx-es verzioszamu kernel modult kell telepitened, es az ahhoz tartozo X drivert.
viszont ha megmondod az Xnek,h az nvidia drivert hasznalja, akkor elozoleg mar betoltve kell lennie a kernel modulnak, kulonben az X nem indul el alapbol -
gyugyujol
tag
válasz
gyulank #4949 üzenetére
elindithatnad egy xtermbol, hatha oda kiboki,h mi a baja,de sztm kell neki DRI vagy GLX. marmint a google earthnek.
nvidia driver/modul be van toltve? nem is tudom,h ilyen regi kartyahoz mi kellhet..
asszem vmi nvidia-glx-legacy.eszondja a google
The 71xx version is the only one to support RIVA TNT, RIVA TNT2/TNT2 Pro, RIVA TNT2 Ultra, Vanta/Vanta LT, RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro, Aladdin TNT2, GeForce 256, GeForce DDR, Quadro, GeForce2 GTS / GeForce2 Pro, GeForce2 Ti, GeForce2 Ultra and Quadro2 Pro. Versions newer than 96.43 do not support GeForce2 and GeForce4 cards.
-
f_sanyee
senior tag
válasz
gyulank #4946 üzenetére
szóval ha vmwarebe vagy akarmibe egy isot redelsz egy gep virtualis optikai meghajtojahoz, az olyan mintha beraktad volna a cd-t. na ez bekerult apt sourcekhez ezert keri a cd-t.
amit mar elottem leirtak ketten is, nezd meg a /etc/apt/sources.list fileban ott van a cd es rakj azok a sorok ele #-t, ezutan apt-get update ...... -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- HP notebook topic
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Autós topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestbuy játékok
- Milyen processzort vegyek?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest