Hirdetés
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Még el se terjedt, de már másolnak
- iPhone topik
- IFA 2025: Telepcsere kikapcsolás nélkül
- Dobja a SIM foglalatot az iPhone Európában?
- Milyen okostelefont vegyek?
- IFA 2025: Nem is látszik, hogy strapatelefon
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Bemutatta második generációs harmonikamobilját a Huawei
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
btz
addikt
Üdv!
Debian 7-re szeretnék telepíteni egy programot amit megkövetel egy Video eszköz. A neve v4l2loopback.
Ehhez letöltöttem a sourceket de a makenál megál.root@localhost:/usr/src/v4l2loopback-0.6.1# make
Building v4l2-loopback driver...
make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=/usr/src/v4l2loopback-0.6.1 modules
make[1]: Entering directory `/lib/modules/3.2.0-4-686-pae/build'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/3.2.0-4-686-pae/build'
make: *** [v4l2loopback.ko] Error 2Kezdő vagyok és nem tudok továbbjutni. Mit kéne tennem?
-
Jester01
veterán
válasz
MineFox54 #6295 üzenetére
Elvileg rt73usb modullal megy, fel kell rakni a firmware-ralink csomagot és kész.
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Valahogy lehetne TL-WN321G-t Debiannal használni? Mert amit találtam eddig leírást az nem ment
-
kovaax
őstag
válasz
Blum1866_2 #6293 üzenetére
Olvass bele a kommentekbe... (-> https://packages.debian.org/jessie/all/broadcom-sta-dkms)
-
Blum1866_2
tag
Hi!
Debian Jessie-re szeretnék Broadcom BCM43142 wifi drivert telepíteni. Wheezy alatt EZ tökéletesen működött anno, Jessien elakad már a csomagok telepítése is. Hiába húzom le külön a csomagokat és telepítem őket, a .deb fájlnak nem tetszik a 3.16-os kernel (gondolom én).
Mint, Ubuntu de még Arch alatt is pengén működött a Wifi. Ötlet?
-
feketegergo
tag
Én vetettem fel ezt a 2-monitoros, sandy-bridge driveres kértdést.
Nekem is a wheezy-backport van fenn. Valami okból nem tudom elindítani a System Settings-et, így azt a beállítást sem tudom előhozni, amivel bekapcsolhatnám a második monitorként használt TV-t; szóval igazából ki sem tudom próbálni, hogy menne-e az extended desktop.
Amikor a System Settings-et próbálom előhívni, akkor semmi hibaüzenet nem jelenik meg. Ha terminálból próbálom indítani, akkor ezt kapom:
root@gergo-desktop-1:~# gnome-control-center
Unrecognized deviceID 0x412
(gnome-control-center:4349): Gdk-WARNING **: The program 'gnome-control-center' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'GLXBadContext'.
(Details: serial 157 error_code 171 request_code 154 minor_code 6)
(Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
that is, you will receive the error a while after causing it.
To debug your program, run it with the GDK_SYNCHRONIZE environment
variable to change this behavior. You can then get a meaningful
backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)Esetleg meg tudjátok nekem mondani, hogy mi lehet a gond?
Egyébként egy teljes upgrade-t hajtottam végre a wheezy-backport repository-ból, és lehet, hogy túl sok mindent szedett le.
Valyon okosabb lett volna csak a kernelt meg az X-et leszedni onnan? -
karamblo
tag
Sziasztok. Van egy problémám. Crunchbang-ot használok, openbox ablakkezelővel. Feltelepítettem az ICEwm-et, de nem tudok váltani közöttük.
A bejelentkező képernyön sem, és a --replace paranccsal sem. Az icewm ott van az usr/share könyvtárban.
Hogyan tovább?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, kijavították a hibát. A régi P4-es gépemen ahol a 7.3, 7.6 nem települt fel a xorg probléma miatt, ott a 7.7 most simán felment.
-
Friczy
senior tag
Maga a driver mindegyikhez ugyanaz, az elképzelhető, hogy újabb chipeket nem kezel megfelelően. MIndenesetre a teszt kedvéért megnéztem a notebookomon ugyanezt (az első generációs I5), ott is teljesen jól kezeli az eltérő beállításokat. (ezen Arch fut).
Érdekes volt a notebookomon egyébként a Kali linux (ez egy Debian alapú, pentestre kihegyezett disztribúció), ha azt bootolom a notebookon úgy, hogy rajta van a külső monitor is, akkor nem indul el az X
(failed to set mode: invalid argument)Ebben az xserver-xorg-video-intel verziója 2:2.19.0-6, ez megegyezik a wheezyben lévővel, az asztali gépemen 2:2.21.15-2+b2 (sid).
Ebből simán következhet az, hogy a stabil Debianban régi az xorg drivere, és ez okoz gondot.
A packages.debian.org szerint az xserver-xorg-video-intel újabb verziója elérhető a wheezy-backports részben,
[link]lehet, hogy érdemes kipróbálni.
-
Friczy
senior tag
válasz
feketegergo #6284 üzenetére
Nem valószínű, az enyém is processzorba integrált video, I5 (sandy bridge).
-
Friczy
senior tag
válasz
feketegergo #6282 üzenetére
Debian sidet használok, de volt korábban Ubuntu és Arch is, problémám egyikkel sem volt. A Gnome3 megjelenése óta (illetve már a Gnome2-vel is hasonló volt) nincs méretezési problémám.
Én úgy gondolom, inkább a videokártya drivere lehet a gond. Nálam intel van, az opensource driverrel.
A 2 xserver sem megoldhatatlan dolog, de mivel nekem teljesen jól működik a kiterjesztett desktop, és ezzel kevesebb beállításbeli gond van, arról nincs tapasztalatom.
-
feketegergo
tag
Az egyik idegesítő jelenség a kiterjesztett desktzoppal, hogy ha egy youtube videót teljes képernyőre teszek ki, akkor sokszor a monitor közepén jelenik meg a videó és körülötte fejete keret van. Gondolom azt hogy hány pixeles a videó a kisebb felbontású TV alapján határozza meg, de nagyobb felbontású monitorra teszi, aminek így csak a közepét használja.
Másik idegesítő dolg az volt, hogy a maximalizált méretű ablakok nem találták el a megfelelő méretet. Sokszor eltakarták a taskbar-okat, vagy volt hogy a window dekoratorok (lezáró kereszt a jobb felső sarokba, stb) lógtak ki a képernyőből.
Jelenleg a wheezy-backportban elérhető legfrissebb kernelt használom (3.16), és be kell ismernem, hogy ezzel a felállással még ki sem próbáltam az extendend desktopot, de egy pár hónappal ezelőtti debián/gnome verzióval kirpóbáltam és fennálltak a fenti problémák. Közben kipróbáltam az Xubuntut, a probléma ugyanúgy fennált, ráadásul az Xfce felületet nem tudtam megszokni, úgyhogy visszatértem.
Azt nem hiszem, hogy a fenti problémák megoldódtak az újabb kerneltől. A nem téglalap alakú virtuális desktop kezelése nehézkes.
Majd lehet, hogy kipróbálom ezzel a verzióval is, de félek, hogy elállítódnak dolgok.
Régi ubuntukban volt olyan lehetőség, hogy 2 független X-server indult a két képernyőn. Nekem valami olyasmi kéne. Az lenne a legjobb, ha a TV-re az egeret semn lehetne átvinni. Ott csak megy a film, de minden irányítás a monitorról történik.
Bocs, kicsit hosszú lett!
-
Friczy
senior tag
válasz
feketegergo #6280 üzenetére
A két teljesen eltérő felbontást gond nélkül kezeli a rendszer. Nekem 19" az egyik monitorom (5:4-es képaránnyal), a másik pedig egy széles 22", a felbontások teljesen eltérőek, és minden jól működik a kiterjesztett desktoppal. Az alkalmazások többnyire azon a képernyőn nyílnak meg, ahol az egér van (egy-két alkalmazás pedig megjegyzi, hogy hol zárták be legutóbb. Ráadásul a gnome3 munkaterület-váltása csak az elsődleges képernyőn működik, így pl. a TV-t ki tudom tenni a második monitorra fullscreenben, közben pedig dolgozom az elsőn, munkaterület-váltással, mindennel.
-
BoB
veterán
válasz
feketegergo #6278 üzenetére
Miért nem jó a kiterjesztett asztal? ugyanúgy ki tudod tenni teljes képernyőre a TV-n.
-
feketegergo
tag
Sziasztok!
A számítógépre rá van kötve egy monitor és egy nagy lapos-TV. Olyat szeretnék csinálni, hogy a gnome megy a monitoron, és egy VLC videólejátszó a TV-n.
Nem akarok iterjeszett desktopot dupla monitorral vagy ilyesmit. A TV-n nem akarok ablakokat, csak egyetlen egy a teljes képernyőn futó VLC alkalmazást.
Tudna valmelyikőtök segíteni? -
Geller72
veterán
Köszönöm a segítséget. Ha azt is meg tudnátok mondani, hogy a fenti jelenség miért történt, az is érdekelne. A forrás fájl szerkesztését ismerem, de a probléma furcsa, mert nem lett volna szabadna előjönni ilyen formában.
-
Geller72
veterán
Üdv. Lenne egy kis problémám, amire így elsőre nem igazán tudom a választ. Egy ismerősöm gépére ("új" gép) Debian 7.7-et telepítettem fel. Mivel nem ismerte fel (még ez a kernel sem) a wifi eszközt, ezért az első dvd-ről, amolyan offline módban feltelepítettem egy alap asztali rendszert KDE környezetre alapozva. Semmilyen hibaüzi nem volt a telepítés alatt. A gépet másnap kivittem az ismerősömnek. LAN-on keresztül csatlakozik az internetre, így nem is volt semmi gond, mert azt hiba nélkül kezelte. Minden más eszközt hiba nélkül felismert, volt net is. Nyitottam egy konzolt, és kezdeményeztem egy (su root-ot követően) apt-get update-t. A rendszer szerint up to date volt minden, amit egy kicsit furcsállottam, de gondoltam, a friss dvd miatt lehet az egész. Eljöttem és miután hazaértem, felhívott a tulaj, hogy a grafikus rendszerfrissítést nem működik, még root jogokkal sem. A forrást akarta frissíteni, ahol még csak a DVD lemez volt megadva. Azt mondta, hogy kivette a pipát előle, majd bejelölte a két másikat (ftp és a sec. update tárolók), majd amikor le akarta okézni, visszaugrott a pipa a dvd forrás elé, és ez így is maradt, és ismétlődött, bármit is csinált. Ez hogyan lehetséges? Külön rootként is elindítva az ablakkezelőt, úgy bejelentkezve sem tudott változtatni ezen. Régebben tapasztaltam, hogy offline módban nem igazán sikerül a rendszer telepítése némely esetben. Any idea?
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, nekem igazából csak annyi kellett, hogy ha utp kábelt kihúzom, és a hardbuttonnal a rádiót bekapcsolom a gépen, akkor automatikusan csatlakozzon az emlékeztetett wifi hálózat(ok)ra.
Nos ezt a wicd grafikus cuccával sikerült megoldani, nem kell már a networking restarttal szenvedni.
-
bambano
titán
-
Friczy
senior tag
válasz
Jester01 #6265 üzenetére
Jól megválasztott és őrzött root jelszó az, amit nem tudnak egynél (max. kettőnél) többen.
Nagyrészt igazad van, az általános sudo joggal vigyázni kell, nem szabad fűnek-fának kiadni, ha egy gépen túl sok felhasználónak van sudo joga, akkor szerepköröket kell kialakítani annak megfelelően, hogy miért kell a root jog.
-
bambano
titán
nem bírtam félreugrani, így rámszakadt egy samba szerver...
wheezy-s szambához milyen autentikációs modulok vannak? első körben csak azok érdekelnének, amik bele vannak fordítva gyárilag. majd második körben, ha újra kell fordítanom.optimális postgres lenne, jobb híján ldap.
tia
-
Jester01
veterán
ha többen használják a gépet, akkor már nagyon nem jó, ha a root jelszót többen is ismerik.
Feltéve, hogy rendesen leszűkítve bekonfigurálod a sudo-t. Egyébként viszont csak annyit tettél, hogy a feltehetően jól megválasztott és őrzött root jelszó helyett n darab ismeretlen felhasználói jelszóval (amit akár máshol is használhatnak az emberek és ezért könnyebb lehet feltörni) is lehet root jogosultságot szerezni. Vagyis csökkentetted a biztonságot.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #6261 üzenetére
"Más: Debianon lehet egyáltalán notebookkal wifi és ethernet között kapcsolgatni anélkül hogy a networking-öt restartolnom kellene? Mondjuk xfce alatt"
Nálam Gnome alatt simán működik az, hogy ki- és bekapcsolom, valamint váltogatom a vezetékes netet és a wifit.
Gnome alatt (de lehet, hogy más DE alatt is – nem tudom) a vezetékes net nem kikapcsolható, ha az UTP-kábel be van bedugva. Én a következő módosítást csináltam annak érdekében, hogy a vezetékes net is ki- és bekapcsolható legyen a gnome-os felületről:# nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
managed=false --> managed=true
majd...
# /etc/init.d/network-manager restart
# /etc/init.d/networking stop
# nano /etc/network/interfaces
allow-hotplug eth0 --> #allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp --> #iface eth0 inet dhcp
# /etc/init.d/networking startMindezek után újraindítani a gépet!
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6261 üzenetére
Biztos lehet, xfce-vel nem tudom, én Gnome-ot használok, ott a network manager simán elintézi (nem csak Debianon, Arch alatt is). Természetesen ilyenkor nem kell, illetve nem is szabad kitölteni az /etc/network/interfaces file-t, mert az ott bekonfigurált eszközöket a network manager kihagyja.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6259 üzenetére
Nem tudom elképzelni, hogy bármi is másként menne, mint mondjuk Ubuntunál, ahol helyből ez a megoldás van. Én már régebben (még Ubuntu használat előtt) is használtam a sudo-t, Ubuntunál ez volt a default, és azóta is, Debianon, Archon is első dolgom telepítés után megcsinálni. Összesen egy programmal találkoztam eddig, ami nem szerette ezt a megoldást (már nem emlékszem, pontosan mi volt az), ez viszont nem függött a disztribúciótól, épp Ubuntu alatt jelentkezett). Ez utóbbi problémát egy sudo su paranccsal meg lehetett oldani.
Ha több év alatt egyszer jelentkezett ilyen probléma, akkor talán mégsem akkora gond. Egy otthoni, egyfelhasználós rendszernél nincs nagy jelentősége, azonban ha többen használják a gépet, akkor már nagyon nem jó, ha a root jelszót többen is ismerik.
-
Apollyon
Korrektor
Hú már nem tudom.
Az a helyzet hogy jó féléve nem sudozok. De ilyen egyszerűbb dolgokra kell gondolni, mint egyes rendszerinfók kiírása, vagy valami ilyesmi. Lehet nem volt túl sok minden, de legalább 1 vagy két dolog biztos, ami Manjaron ment, Debin már nem, csak #-ként.Más: Debianon lehet egyáltalán notebookkal wifi és ethernet között kapcsolgatni anélkül hogy a networking-öt restartolnom kellene? Mondjuk xfce alatt.
-
Apollyon
Korrektor
Még amikor másik rendszert használtam, sudoztam ezerrel. Aztán amikor áttértem Debianra meglepődve fogadtam, hogy hiába raktam bele a felhasználómat a sudoers közé, vannak funkciók amik kizárólag root-tal mennek (ellentétben az előző rendszerrel).
Így már nem láttam értelmét, su, jelszó azt kész, a felhasználóm meg marad emelt jogosultságok nélkül, halál felesleges, részemről legalábbis.
-
Apollyon
Korrektor
A quiet szót kitöröltem, működött, köszi .)
(#6255) sati: Igen, fent van, előtte is fent volt. Viszont még mindig csak egy
/etc/init.d/networking restart
paranccsal tudok csatlakozni a megfelelő interfészre. Ha pedig wifire csatlakoznék, még egy
ifup wlan0=wlan_home is kell.
Tehát utp kihúz, wifi hw kapcsoló be, a két parancs és csatlakozik. Ha pedig offolom a wifit, és visszadugom az ethernetet akkor is kell egy restart. Te ezt megoldottad máshogy? -
Archttila
veterán
válasz
Apollyon #6253 üzenetére
"Az iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is."
A wpasupplicant csomag telepitve van? Nekem is csak siman az /etc/network/interfaces fajlba van bevesve az aldas, es mukodik. (LAN, Wi-Fi, DSL)
-
törölt tag
Ma szerintem kipróbálom én is a Jessie-t. SSD-t cserélek és az átmeneti időszakban a mini SSD-re akkor már feldobom ezt, ha úgyis újratelepítés lesz.
-
Apollyon
Korrektor
Egyszer elkezdtem telepíteni még anno a wheezy-t expert módban, de voltak olyan kapcsolók amik nem tudtam mire szolgálnak, így maradtam a defaultnál. A be és kikapcsolás amúgy engem sem nagyon izgat, viszont nálam is valóban gyorsabb lett. Főleg a kikapcs, leállítja az X-et és utána szinte azonnal kikapcsol. Olyan érzésem van mintha nem is állna le megfelelően a rendszer.
A classic gnome nekem még be is jönne, ha testreszabható lenne a kinézet, de nem az. Egyszerűen be van betonozva az egész :/
Az hogy testing lenne én nem vettem észre nagyon, semmi gondom nincs vele, leszámítva hogy még mindig nem sikerült megoldani az xfce screensaver problémátAz iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is.
Szumma: kicsit jobb lett mint a wheezy, több minden működik könnyebben.
(#6250) Friczy
Köszi, az alapokkal azért tisztában vagyokDebian alatt csomó minden nem működik sudoval, szóval az ilyesmit alaból root-tal tolom.
Este ha gépemhez jutok megnézem. -
törölt tag
Root partíciónak milyen esetben lehet kevés a 10 GB? Gparted-el nézem, hogy a used nincs 4 GB. Több helyen olvastam a 10-t. Elég lehet?
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6246 üzenetére
A boot process viszont már nem látszik, csak 1-2 infót ír ki max. Ezt hogy lehet visszaállítani? Én mindent akarok látni.
Megkeresed az /etc/default/grub file-t. Megnyitod rootként a kedvenc editoroddal. A file-ban megkeresed ezt a sort:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
Kitörlöd a quiet szót (ha van benne más, azokat hagyd meg, meg az idézőjeleket is).
Rootként kiadod az update-grub parancsot.
Reboot.Ha nem hozná azt, amit szeretnél (kétlem), akkor a quiet szó helyett noquiet legyen.
-
Friczy
senior tag
válasz
honda 1993 #6221 üzenetére
Semmi gáz nincs ebben, mások az elvárásaid, mint amit a rendszer ajánl. Ennyi. Innentől kezdve két választásod van: a) igazodsz a rendszer elvárásaihoz; b) keresel olyan rendszert, amely igazodik a te elvásásaidhoz.
-
Friczy
senior tag
válasz
honda 1993 #6200 üzenetére
https://wiki.debian.org/ATIProprietary
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #6246 üzenetére
Pár napja én is feltettem kíváncsiságból, de mikor beindult és 400 felett volt a memória alapból, valahogy éreztem, az eddig használt DE helyett valami más lesz majd nálam a jövőben.
Én haladó módban tettem fel, és ott konkrétan ki lehetett választani a telepítés folyamán, hogy be legyen-e kapcsolva a backports. Lehet, hogy más egyéb módon történő felrakáskor ez automatikusan bekapcsolódik.
Nálam elég gyorsan indult egyébként: Hidegindítással cirka 18mp után használható a rendszer. A Wheezy-nél ez olyan 25-26mp környékén van. (Bár számomra a bekapcsolás sebessége az egyik leglényegtelenebb szempont egy oprendszernél...) A rendszer használat közbeni reakcióideje is teljesen jó volt, annak ellenére, hogy a sokat szidott Gnome volt rajta.
Mindenesetre most inkább nem erőlködtem vele, mert még erősen testing állapotban van ez, nálam meg fontos a megbízhatóság és a biztonság, így visszament a Wheezy. -
Apollyon
Korrektor
Na felpattintottam a Jessiet.
Már bootoláskor furcsa volt, hogy nem tudtam DE-t választani, na sebaj. 1-2 dolog másképp van telepítésnél, már annyira nincs meg, de most már ext4 az alapértelmezett FS. Bár lehet már wheezynél is ez voltA WIFI-t még mindig nem hajlandó feltenni, csak non-free-ből, pedig reménykedtem benne hogy legalább ez változik, na de akkor már marad ez.
Na aztán a szoftver választó menüben jött a meglepi, ugyanis ide került a DE választó is, amit sajnos nem mentettem le.
A következő asztali környezetek közül lehet választani:
Gnóm
KDE
Cinnamon
LXDE
MATE
XfceMajd egy jó bő fél óra download, unpack, setting up után felrakta a grub, telepítés szákszful.
A GRUB 2 most már defaultban natív felbontású, hállelúja.
A boot process viszont már nem látszik, csak 1-2 infót ír ki max. Ezt hogy lehet visszaállítani? Én mindent akarok látni.
A rendszer amúgy gyors, bár gondolom ez DE függő is. Valamiért alapból benne van a sources.list-ben a jessie-backports, gondolom mert RC2, mire kijön stable-ként valszeg már nem lesz benne.
Alap kernel 3.16.4 lesz. Iceweasel szerencsére itt is ESR maradt.
-
törölt tag
Egy kérdés: hova tűntek a postjaim? Most akartam válaszolni valakinek, erre szomorúan tapasztalom a moderációt. Csak tudnám miért, amikor semmi rosszat nem mondtam.
-
Archttila
veterán
Igen, tanulni is nagyon jok ezek a distrok. Ubuntu alatt hajlamos "elkenyelmesedni" az ember...
Tegnap peldaul talaltam a ThinkWiki-n egy bejegyzest, ami alapjan at lehet hidalni a CPU frekvencia korlatozast ThinkPad-eknel. Vehettem volna egy 90 wattos toltot a laptophoz, de inkabb befirkaltam GRUB-ba az alabbi sort:processor.ignore_ppc=1
-
Penty
aktív tag
válasz
ubyegon2 #6237 üzenetére
Teljesen kezdőknek jó lehet az ilyen polírozott GUI, meg minden, de ahogy egyre jobban beleássa magát az ember a Linux lelkivilágába, úgy fogja egyre inkább elhagyni a csicsás dolgokat. Rájön, hogy azt, amit eddig egy polírozott, csicsás, "nagy" erőforrásokat zabáló felületen 1-2 kattintással vagy kijelöléssel megcsinált, azt sok eseten voltaképpen egy mezei szöveges fájl átírásával is meg tudja tenni, erőforrás zabálás nélkül.
Én is jelenleg ebben a stádiumban vagyok mint érdeklődő linuxos, csak az időm véges, amit az ilyen dolgok megtanulására tudok fordítani.
Mindenesetre az egyszerűbb felé való menetelem töretlen, csak lassan megy. -
Penty
aktív tag
válasz
honda 1993 #6225 üzenetére
Linuxon nem úgy működnek a dolgok, hogy letöltök a netről mindenféle fájlt, telepítgetem őket és aztán vagy hoznak magukkal egy csomó ganéjt, vagy nem.
Linuxon csomagkezelőt használjuk (egyfajta store, csak ingyenes minden), ahonnan kiválasszuk a nekünk kellő dolgokat és – a kezdők egy csicsás felületen egy-két kattintással, a hozzáértőbbek egy rövid terminálos paranccsal – feltelepítik azokat. Ennyi. Nem kell itt semmit keresgélni a neten, mindenféle bizonytalan eredetű weboldalról. Minden adva van az adott disztribúcióhoz a csomagkezelőben. Ez a megoldás fényévekkel jobb megoldás, mint a windowos féle neten keresgélős.
A Windows is ebbe a csomagkezelős irányba fog elmenni a jövőben (röpke 20 évnyi lemaradással), ha jól olvastam pár hete... -
lev258
veterán
válasz
Nem annyira a Linuxon múlik, mint amennyire a gyártókon. Intel-hez még csak telepíteni se kell.
-
-
válasz
Igazad van, neked Win való, bár azt nem igazán értem, hogyan jelentheted ki valamiról, hogy lehetne jobb is, amiből egy kukkot sem értesz!
Ne offoljuk tovább ezt a fórumot, ha lehet. -
Archttila
veterán
válasz
honda 1993 #6223 üzenetére
Valoszinuleg te meg vilagra sem jottel amikor en mar szamitegep elott ultem es rendszerfajlokat turkaltam
Windows?
En megjartam a rangletrat te kis oktondi
dolgoztam korabban cegnel DOS alatt es hasonlo dolgok teccikerteni? Egyebkent a mostani Windows egy kanaan a korabbi Windows verziokhoz kepest. Telepitettel te Win 95 alatt drivert?
ketlem! Tudod mi az a napi 10-15 BSoD?
Itt van inkabb egy kis aptitude
(hatha tanulsz valamit)
-
honda 1993
senior tag
válasz
Archttila #6222 üzenetére
Azert mert masnak ez a velemenye ( es nem is alaptalan az amit mondtam ) meg nem kell felkapni a vizet, es elmagyarazni hogy miert olyan egyszeru , es miert jobb mint a windows .
Ugyanis ezen kar is lenne vitatkozni, mert a windows sokkal jobban megcsinalta ( EZT A RESZET ) az oprendszernek.
Ott ha letoltok valamit akkor fel is lehet telepiteni, meghozza ugy hogy rakattintok. ( na most itt nem ez a helyzet )
Ettol fuggetlenul meg erdekesnek tartom, viszont szerintem egyaltalan nincs igazad.
Probald meg kicsit mondjuk egy windows felhasznalo szemszogebol nezni a dolgokat, es valoszinuleg maris meg fogod erteni hogy miert irom ezeket.
-
Archttila
veterán
válasz
honda 1993 #6221 üzenetére
"mert nekem elegge durva hogy ennyit kll szarakodni egy driver telepitesevel."
Neked valo disztron 1-2 katt. Most irtak par hozzaszolassal lejjebb... es azt is, hogy a Debian NEM a te rendszered egyelore. (bar valoszinuleg a jovoben sem lesz az)
Mas hozzaallast igenyel ez az egesz...
Mondanam, hogy bizotsan fiatal vagy de... -
honda 1993
senior tag
válasz
ubyegon2 #6220 üzenetére
Hat en nem tudom.
De az hogy letoltok egy programot, rakattintok hogy telepiteni tudjam es nem tortenik semmi ( egyebkent minden egyes letoltott programnal ezt csinalja ) szoval ez szerintem elegge gaz.
Inkabb hanyagolom egyenlore, mert nekem elegge durva hogy ennyit kll szarakodni egy driver telepitesevel.
minden esetre Koszi mindenkinek.
-
válasz
honda 1993 #6219 üzenetére
Figyelj, ez is Debian. csak lájtosabb, hogy ne kelljen sokat kínlódni eleinte. Én is erre tértem át, amikor a Debian jelezte, hogy MINT- et akarok telepíteni.
Kiválasztod, hogy 32/64 bites változat kell- e, utána meg az asztali környezetet, amelyik szimpatikus. Van itt is Cinnamon, MATE, KDE és XFCE! Ha ezeket telepíte, hamar meg fogod szeretni a Linuxot!
-
Archttila
veterán
válasz
honda 1993 #6215 üzenetére
"debian kezdoknek"
mokas egy figura maga
Egyebkent ahogy a kollega is tanacsolta "ismerkedos" disztroval erdemes kezdeni, mert igy ugy is csak "szaralinux" lesz a vege
-
válasz
honda 1993 #6215 üzenetére
Desktop Enviroment, asztali környezet. Bocsi, elfelejtettem, hogy még nem vágod ezeket. A Debiant értettem ezelőtt is.
Ha tényleg Debiant akarsz, akkor olvasgasd át ezeket kezdésnek.[link]
[link](#6216) sati
Az ráérne 1-2 hét múlva, ha megvan a kellő rutin. Az LFS azért még jó pár hónap lesz!
Debian kezdőknek topic csak most más a neve -
válasz
honda 1993 #6213 üzenetére
Attól függ, milyen DE- t használsz.
De van device drive manager is, ha akarod próbáld ki, ugyanolyan egyszerű ezzel is telepíteni, mint a Cinnamonnal, amit a kép ábrázol, ami Debianra is van, mint a minap olvastam. -
válasz
honda 1993 #6210 üzenetére
Linux MINT, két kattintás volt ide jutnom 1 sec alatt
Ha telepíteni akarnám az fglrx- et, akkor még két katt kéne és 1 perc múlva már fenn a driver újraindítás nélkül!
Mi jobb a Winben?Debian nem nokedliknek való, ezt magamról tudom, mert első Linuxos hetemben belefutottam én is a Debianon az fglrx telepítésbe.
Látom szereted a kihívásokat, miért nem ugrasz neki az Arch- nak? -
lev258
veterán
válasz
honda 1993 #6210 üzenetére
Linux-nál is rendszere válogatja, mennyire egyszerű.
-
BoB
veterán
válasz
honda 1993 #6207 üzenetére
5 oerc feltenni egy Ubuntut a next next finish telepítőjével. Amit te ezzel el fogsz tölteni időt az több lesz.
Ott meg egy kattintással lehet proprietary drivert telepíteni.
-
lev258
veterán
válasz
honda 1993 #6207 üzenetére
Ahogy gondolod. Viszont el kell kezdened alaposabban utánanézni, hogyan is működnek a dolgok. A leírásban egy fájl szerkesztéséről, majd pedig Terminálon keresztül egy parancs segítségével történő telepítésről van szó. Ezután pedig még egy kis fájlszerkesztés. De előbb az alapok megismerését kellene elsajátítanod.
-
lev258
veterán
válasz
honda 1993 #6205 üzenetére
Már mondtam, Debian nem éppen első ismerkedésre való. Amúgy arról szól a leírás, hogy felveszel egy tárolót és onnan települ a driver.
-
honda 1993
senior tag
Mondjuk nem igazan sikerul kihamoznom ebbol, hogy pontosan mi is ez. ( csak reszben)
De nem ertem hogy minek kellene ez nekem egy driver telepiteshez. ( bar mondjuk amit linkeltel azt letoltottem, es telepitesnel hibat irt.
Mondjuk a haverom azt mondja hogy be kell irni a terminalba (shit+f2) hogy apt-get update, es allitolag ez megoldja a problemat. de nem tortent semmi.
-
lev258
veterán
válasz
honda 1993 #6202 üzenetére
Mint írtam, inkább a leírást kövesd. Amúgy itt találod.
-
lev258
veterán
válasz
honda 1993 #6200 üzenetére
Linux-hoz.
De amúgy jobb, ha a leírást követed. Igazából a Debian nem feltétlenül a legjobb választás első találkozásnak. Inkább azok választják, akiknek már van némi tapasztalatuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 : Fókuszban a Ventrue klán
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- YouTube
- Milyen monitort vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Még el se terjedt, de már másolnak
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ŐSZI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X8 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest