- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
growler #9098 üzenetére
Igazán nincs mit! Ezt a multimedia codec témát még anno körbejártam, de itt valóban sok mindent kell vadászni a Mint/Ubuntu-hoz képest! Igaz egyre inkább közelít a Debian is a home userekhez, Debian 10 ebből a szempontból kicsit katasztrofális lett(lesz). Az a Calamaris telepítősegéd is....gyakorlatilag semmit nem lehet beállítani a régi Debianos telepítősegédhez képest. Igaz ott a normál telepítés is.....
Azt azért furcsállom, hogy wifi driverek nincsenek fenn alapból, legalábbis az iwlwifi-t külön kellett felraknom.....
A Cinnamonból max 3.8 verzió van, még experimental-ban is, elég nehéz megszokni a C4-es után. Gyakorlatilag fapados a Mint Cinnamonhoz képest a Debian 10 Cinnamonom. :-(
-
bambano
titán
válasz
SwissAirplan #9093 üzenetére
namost akkor iptv-t akarsz szétosztani vagy dvb-s-t?
-
válasz
growler #9094 üzenetére
Szia!
Szerintem olyan nokedli-csomag nincs, amit mondjuk aubuntu-restricted-extras
-t tartalmaz. Azokat főleg a multimedia repo-ban találod (gstreamer1.0-vaapi például), alibavcodec-extra
viszont máshol van, a debian-security repoban [link] -
válasz
SwissAirplan #9093 üzenetére
ja hogy műhold... ha a terepviszonyok rendben (nincs semmi takarás a parabola előtt) akkor csak
- át kéne nézni, hogy jó irányba néz-e, a fej rendes pozícióban ál-e, kötések rendben....
- kell 1-2 számmal nagyobb lavor.Amúgy helyileg merre élsz? itt-ott.tv-t nézted?
-
growler
őstag
Sziasztok !
Debianra ill. ez alapú kiadásokra létezik hasonló telepíthető kodek csomag
mint Ubuntu-ra az "ubuntu-restricted-extras"
vagy Mint-re a "mint-meta-codecs" ? -
SwissAirplan
aktív tag
Ha nem vesszük figyelembe a különböző háttér nélküli cégeket akiknek csak facebook címük van és hirdetik hogy gyere fizess be kapsz egy évet (de se szerződés se csatornalista se semmi)
Tehát ha maradunk a nagyjábol hivatalos szolgáltatóknál akkor 40-47 CHF körül mozog
Egy plusz UPC Box szintén ennyi.Ugyhogy nem tudom.... az a baj hogy a parabola nehézkesen fogja a jelet... gyakran nincs is..
-
bambano
titán
válasz
SwissAirplan #9090 üzenetére
az a/v tuner kártya nulla hasznosságú iptv esetén.
-
válasz
SwissAirplan #9090 üzenetére
Ez nem így működik. Az IP alapú "közvetítés" esetén nem az összes jel megy el hozzád, hanem a kliens csatlakozik "kéri le" az adott streamet. Ez a kliens általában zárt, speciális célhardveren fut. Természetesen ki lehet sakkozni az adatforgalmat figyelve pár dolgot. Viszont sanszos, hogy az azonosításnál megbukik a dolog, és az sincs kizárva, hogy maga a stream is kódolt.
Amiről meséltek neked az a dvb-c dvb-t alapú vétel esetén járható út. Ezeknél valóban megkapod az összes műsort, de itt is van pár buktató. Pl. a kódolt csatornák dekódolására még(?) nem létezik fogadóképes interface(UPC -»CI+). Ugyanakkor a mindigTV kártyához létezik PC-s kártyaolvasó.
Annak meg nem sok értelme van hogy a box analóg kimenetét digitalizálod(ha van egyáltalán), és tovább streameled a TV-k felé. Hiszen minden TV az az 1 musor fog menni amit a box-on beállítasz, és még a csatornaváltás sincs megoldva. Nem mellesleg ehhez a TV-nek is elég okosnak kell lennie.
Csak kíváncsiságképpen mennyi az az "igen költséges"?
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok! Bejövő IP Tv- t szeretnék lakáson belül szétlőni.
Sajnos igen költséges lenne 2 vagy 3 tv-s (ip címes ) előfizetés.
Ezért szeretném valahogy azt megoldani hogy egy gép kezeli a bejövő IP tv jelet. És azt tovább "sugározza belső hálón.Kaptam ötletet hogy Debian és a/v tuner kártya és broadcastelés és a debianon rgy media szerver... de egy kicsit nehezen indulok el.
Amit be tudok rá álldozni az egy i5 intel ~2,8 proci 8 (ha kell 16) giga RAM és kábeles gigabit hálózat. -
Nna, Virtualbox-ban sikerült működésre bírnom a dolgot.
Az volt amegoldás, hogy az xvfb-t --fix-missing kapcsolóval kellett feltenni, nem tudom, hogy miért.
Dockerben viszont még nem megy.
Az a gond, hogy installkor kérdezi a billentyűzet kiosztást, és nem értem az apt-get manual -o / --option magyarázatát.
Mit kell a Foo::Bar helyére írnom?-o, --option
Set a Configuration Option; This will set an arbitrary configuration option.
The syntax is -o Foo::Bar=bar.
-o and --option can be used multiple times to set different options.Az alábbi kerül a logba:
[13:05:40][Step 3/8] Setting up keyboard-configuration (1.164) ...
[13:05:40][Step 3/8] debconf: unable to initialize frontend: Dialog
[13:05:40][Step 3/8] debconf: (TERM is not set, so the dialog frontend is not usable.)
[13:05:40][Step 3/8] debconf: falling back to frontend: Readline
[13:05:40][Step 3/8] cat: '/sys/bus/usb/devices/*:*/bInterfaceClass': No such file or directory
[13:05:40][Step 3/8] cat: '/sys/bus/usb/devices/*:*/bInterfaceSubClass': No such file or directory
[13:05:40][Step 3/8] cat: '/sys/bus/usb/devices/*:*/bInterfaceProtocol': No such file or directory
[13:05:41][Step 3/8] Configuring keyboard-configuration
[13:05:41][Step 3/8] ----------------------------------
[13:05:41][Step 3/8]
[13:05:41][Step 3/8] Please select the layout matching the keyboard for this machine.
[13:05:41][Step 3/8]
[13:05:41][Step 3/8] 1. English (US)
[13:05:41][Step 3/8] 2. English (US) - Cherokee
[13:05:41][Step 3/8] 3. English (US) - English (Colemak)
[13:05:41][Step 3/8] 4. English (US) - English (Dvorak alternative international no dead keys)
[13:05:41][Step 3/8] 5. English (US) - English (Dvorak)
[13:05:41][Step 3/8] 6. English (US) - English (Dvorak, international with dead keys)
[13:05:41][Step 3/8] 7. English (US) - English (Macintosh)
[13:05:41][Step 3/8] 8. English (US) - English (Programmer Dvorak)
[13:05:41][Step 3/8] 9. English (US) - English (US, alternative international)
[13:05:41][Step 3/8] 10. English (US) - English (US, international with dead keys)
[13:05:41][Step 3/8] 11. English (US) - English (US, with euro on 5)
[13:05:41][Step 3/8] 12. English (US) - English (Workman)
[13:05:41][Step 3/8] 13. English (US) - English (Workman, international with dead keys)
[13:05:41][Step 3/8] 14. English (US) - English (classic Dvorak)
[13:05:41][Step 3/8] 15. English (US) - English (international AltGr dead keys)
[13:05:41][Step 3/8] 16. English (US) - English (left handed Dvorak)
[13:05:41][Step 3/8] 17. English (US) - English (right handed Dvorak)
[13:05:41][Step 3/8] 18. English (US) - English (the divide/multiply keys toggle the layout)
[13:05:41][Step 3/8] 19. English (US) - Russian (US, phonetic)
[13:05:41][Step 3/8] 20. English (US) - Serbo-Croatian (US)
[13:05:41][Step 3/8] 21. Other
[13:13:30][Step 3/8] Keyboard layout: -
Az xf86-video-dummy-t most próbálom, de a browsh nem játszik, egyrészt mert nem garantált, hogy ugyanazt mutatja, mint a Chrome, másrészt nincs hozzá selenium driver.
Egy meglévő webes alkalmazást szeretnék automata tesztekkel meghajtani. Jelenleg még FF-ban sem 100%-os a teszt, nemhogy ilyen alternatív böngikben. -
-
válasz
bambano #9082 üzenetére
Nem nézem sehonnan, csak az autotesztek nézik. Én csak a logokat nézem a végén.
Eredetileg a headless mód is megfelelt volna, de sajnos nem 100%-ig ugyanúgy műxik, mint a GUI-s Chrome, ami megmutatkozott az eredményekben.(#9083) F34R: A wiki szerint az xvfb is egy X11 kompatibilis display server.
Egyébként az xvfb egy bevett szokás a docker-ben selenium-ot futtatók körében, de nem találtam máshol megoldást a kérdésekre.mod: Létezhet az, hogy xvfb-run parancs csak reboot után működik?
-
válasz
bambano #9080 üzenetére
Van egy docker image, amiben nincs semmilyen X szerver, mert alapból minek.
Emiatt a Chrome csak headless módban fut, de úgy nem megy pár dolog.
Az a cél, hogy menjen rendesen GUI-val, mert az automata tesztek így stabilabbak, mint headless módban.
Sajnos a docker image elkészülésére nem vagyok hatással, csak parancsokat tudok belül futtatni. -
Sziasztok!
Egy docker image-en belül lenne szükségem GUI-s Chrome-ra.
Ehhez az xvfb-t szeretném használni.Fel is települ elvileg rendesen, de az xvfb-run parancsra azt mondja, hogy /bin/bash: xvfb-run: command not found.
Próbáltam csomagként feltenni, de nem létezik ilyen nevű csomag.Van valakinek ezzel tapasztalata? Mit rontok el?
-
Raspbian-ék kicsit elsiették:[link] Nem úgy van/volt, hogy 07.06. a kiadás dátuma?
-
-
powerray
tag
Köszönöm, sikerült!
gugliról csak annyit, hogy mire jó akkor egy jó szakmai fórum, ami méghozzá magyar? Arról nem is beszélve, hogy guglin is fórumok találatai jönnek többnyire elő, de akkor, ha minden fórumon ez lenne a trend, hogy "guglizz", nem lenne találat kb. Én pedig szeretem a prohardvert és ragaszkodom hozzá, de szívesen fogadom, ha van jobb magyar fórum ennél, és már itt sem vagyok
-
sonar
addikt
-
powerray
tag
Sziasztok!
Hogy tudok futtatható fájlt létrehozni mondjuk az asztalra? Egy egyszerűbb parancs sorozatot akarok beleírni, amit lefuttat, ha rákattintok az ikonra. Példának okáért mint Windowsban egy batch fájl.
Köszönöm a segítséget!
-
-
darkhorse
tag
-
F34R
nagyúr
Hali Sracok.
Debian, pontosabban Devuan-nal normal userrel nem megy az X alatti eger/bill paros.
root alatt minden megy normalisan. Par stackoverflow es ubuntuforums utan arra jutottam, hogy nem tudom mi van.
Miota lett ennyire elcseszett az egesz? -
Sőt!
● networking.service - Raise network interfaces
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/networking.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Thu 2019-05-02 21:23:55 CEST; 1min 13s ago
Docs: man:interfaces(5)
Process: 491 ExecStart=/sbin/ifup -a --read-environment (code=exited, status=1/FAILURE)
Process: 316 ExecStartPre=/bin/sh -c [ "$CONFIGURE_INTERFACES" != "no" ] && [ -n "$(ifquery --read-environment --list --exclude=lo)" ] && udevadm settle (co
Main PID: 491 (code=exited, status=1/FAILURE)máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: than a configuration issue please read the section on submitting
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: before submitting a bug. These pages explain the proper
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: process and the information we find helpful for debugging..
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: exiting.
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: ifup: failed to bring up eth0
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: Failed to start Raise network interfaces.
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Unit entered failed state.
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Failed with result 'exit-code'.systemd környezetben ifup meg eth0? Tényleg fura lett a 9.9.
-
Fura hibák. A nonfree live torrent-eket sem érem el:
-
totron
addikt
Egy nem túl lélekemelő 9.9 stable(!) telepítésén vagyok túl (karakteres mód, desktop irány).
- ártatlan váltás a folyamatjelző ablak / csomagok letöltését listázó konzolablak között (partícionálás környékén): kidob konzolba.. (egyéb pontokon is, előző verziókban is előfordult, van, hogy nincs gond, olyankor nem tudom épp nem rosszkor nyúltam-e hozzá vagy az adott release nem tartalmazza a hibát).
- tárolóban nem talál valamit: kidob konzolba.. (jó ez a jolly joker-megoldás, valaki kigyomlálta a telepítőkódot? minél kevesebb eshetőségre legyünk felkészülve? jó a szabadkézi lehetőség, de ez már sok)
- folyamatjelző konzolablak (kék hátterű) - vegyük le a fényerőt, ha már bolygatni nem lehet: lefagy..
- 'Tisztítás' stációnál lefagy..
- végül live verzióból felmegy, boot után loginprompt sincs, semmi nincs (konkrétan videójel sem).
Nem szokott bajoskodni ilyeneken a laptop, amire ment (volna). 9.5 még vígan jó volt. Nehéz így hűségesnek maradni.
KDE - Releaseket tekintve nagyjából pepitában jelentkezik: az asztalon a bal felső sarokban nyomorognak igen kis méretben az ikonok, áthelyezhetetlenül, főleg testing verziókban bukkan fel, de stable-ben is lutri.
-
tcsaba007
tag
Sziasztok!
Feltelepítettem a debian 9-et.
Gondoltam átrakom rá az embyt dózer alól.
A telepítés sikerült is, a próba is működött a rendszer hddn megosztott mappába betett médiaq fájlokkal.
Aztán rátettem a dózere hdd-t (NTFS) és nem tudta felhúzni, mert hogy csak olvasható fájlrendszer...
No problem, betettem egy másik wincsit, ext4-re formáztam, létrehoztam egy TV könyvtárat és bekopiztam a sorozatokat.
Aztán megállt a tudomány, az Emby nem tudja behúzni a könyvtárat, azt mondja nem létező útvonal.."/media/usernév/Filmek/TV"
MC-ből így látom.
Mit csináljak, hogy az emby is lássa? -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9061 üzenetére
Köszi, egy kicsit megszenvedtem vele de azért csak sikerült. Leszedtem torrenttel a cinnamont és a mate-t is. A cinnamonnál megint nem stimmelt az sha de a mate-nél igen. Rufus-al nem sikerült olyan pendriv-ot írni amivel sikerült volna telepíteni rendesen egyik rendszert sem, még DD módban sem.
UEFI-ben pedig abszolút nem indult el, pedig mindent beállítottam a BIOS-ban, na de mindegy. Maradt az MBR és másodlagos lett az UEFI. Még jó hogy van ilyen lehetőség de amúgy nagyon le van butítva szegény laptop BIOS-a. Nem is tudom hogy a gyártónak mi volt ezzel a célja. Valószínű csak a win 10-re van kihegyezve a gép de szerintem az a létező legrosszabb win verzió.
Na mindegy, a lényeg hogy fenn van a Tessa Mate-el, és láss csodát, minden működik.
Köszi mégegyszer minden segítséget.
Igen, live-ról csináltam a hdd formázást mert attól tartottam hogy a sok félbeszakított telepítés olyan partíciókat hagyott maga után, ami bekavarhat az új rendszer telepítésénél.Apollyon: köszi neked is a segítséget, sajnos későn jöttem ide olvasgatni, így leszedtem valami iso kreátort, és azzal sikerült megcsinálni egy 4gb-s pendriv-ra a bootolhatót. Előtte egy 8gb-el próbáltam de nem ment fel a rendszer sehogyan sem. Lehet a pendrive mérete bezavart neki, vagy valami gáz volt a 8gb-vel. Mindegy a másikkal sikerült.
-
Sose használtam még Rufus-t, de amikor kiírod, dd módban legyen kijelölve!
Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t
Ezt live alatt csinálod? Az se lenne elvetendő, ha hozzáférsz Live alatt az iso-hoz, ha a saját pendrive íróval csinálnád a telepítőt. Feltéve ha van még egy pen kéznél. Mintstick az író és faék egyszerű, semmi beállítás nincs rajta, csak a pendrive kiválasztása és a fájlrendszeré.
Vagy ez, amit Apollyon javasol, az is tuti.
Lényeg, hogy ezzel már a tapi is működne.
Ha Debiant felraktad nemrég, ahhoz képest Mint-et telepíteni semmiség.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9057 üzenetére
Onnan töltöttem le, de megpróbálom torrentel. Próbáltam telepíteni de nem is sikerült. Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t, aztán holnap meglátjuk mi lesz. Rufus -al csináltam az iso pendrive-ot. Linuxra jó, vagy valami más progi kellene? Nagyon nem akar ez nekem összejönni
Amúgy live-ban teszteltem, müködik minden tapipad, wifi .stb hála Istennek -
voriand
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e... Ha nem, akkor kérlek töröljétek.
Java program-ot futtatnánk Debian szerveren Glassfish segítségével, de nem értünk hozzá hogyan kellene itt mindent úgy bekonfigolni, hogy ne álljon le mindennap kétszer valami update meg erőforrás miatt. Ebben valaki tudna nekünk segíteni? Természetesen nem ingyen, fizetés a legjobb számla alapján lenne. Előre is köszönömElérhetőséget PM-ben adom!
-
Super, örülök ha bejön és minden működni is fog!
Viszont a továbbiakkal ne zavarkodjunk a Debian topikban, célszerűbb a Mint saját topikjában majd vagy a Kezdőben. (Mint topik nekem jobb amúgy, mert oda még írok is néha)
a megnevezésben megzavart már jó pár embert
Ezt speciel nem is rád értettem most, valóban találkoztam ilyen kérdésekkel.
Nekem könnyebb dolgom volt 5-6 éve, mert 32bittel kezdtem, később meg már felvilágosultabb lettem, mire jött a 64bit. -
-
Ja, ezt benéztem
Be, de újra, mert a Linux disztróknál sem a 32bites, sem a 64bitesnél nincs olyan, hogy Intel vagy AMD. Nagyon rég olvastam magyarázatot, miért van a 64bites után ott az amd, nem találom a cikket. A lényeg, hogy nem az AMD procit jelenti.
A lényeg hogy a tapipad működjön rendesen.
Acer-t még nem használtam, de az öreg Toshiba Satellite L305-től kezdve mindenen működött a tapipad, nem csak Mint esetén persze, egyes disztróknál állítgatni kell, de alapból működött.
(#9048) Bici
Valami rémlik, hogy nem átlag hw-en próbáltad. Amiatt kérdeztem a verziót, mert épp a 19.1-től sokat gyorsult a Cinnamon/Nemo páros, ablakkezelő és más dolgok miatt.
Amúgy logikus, hogy ugyanazon alapokkal a Debian gyorsabb kell, hogy legyen, de csak Cinnamon/Nemo 4-gyel szerelve igaz ez.Az
out of box
állapotnak is ára van a Mint-nél. -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
Nagyon jó. Akkor remélem nekem is menni fog. A lényeg hogy a tapipad működjön rendesen.
Ja, ezt benéztem
az MX -nél. Az i386 az egyértelműen Intel de az X86_64 az Intel és az AMD procik együttesen a 64 bites rendszerre utal
Az X86 kevert be mert az ugye 32 bites rendszer mármint a 386.
-
Értelek, de legalább harmadik alkalommal is elsütöttem.
Én minden eddig kezembe kerülő laptopra Mint Cinnamont raktam, minden működött. Jelenleg 3 nem túl új HP Elitbookra van rálátásom, amiken vígan fut az említett Mint.
8470p 8570p 8560wAz MX leírásánál i386-van 32 vagy 64 bitere
Ezt nem értem, hogy derül ki ebből, hogy nem való AMD-re?
A párom laptopjára akarom felrakni
Még egy plusz érv a legkezelhetőbb Mint C mellett.
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9044 üzenetére
Igen, emlékszem, múltkor már mondtad
. De amúgy nincs semmi bajom a Debiánnal. Az egyik asztali gépemen fut, plusz virtuál gépen is ismerkedem vele és szerintem nagyon király. A párom laptopjára akarom felrakni és ott rosszalkodik. Most már tudom hogy arra nem való, mert nem stabil rajta, és nem tudom a tapipadot sehogy sem életre kelteni. Amúgy nagyon tetszik és a nagy gépemre is ezt fogom feltenni csak még ismerkedem vele egy kicsit. Egy csomó mindenre kíváncsi vagyok még, pl. a fájlrendszer, particionálás, ha valami gáz van és újra kell rakni a rendszert akkor azon a partíción amin vannak az adataim megmaradnak-e sértetlenül mint a winnél C:, D:, stb. Hova települnek a programok és hogyan .stb. Úgyhogy sok mindennel nem vagyok még képbe.
Egyedül a laptop miatt kell valami más ami normálisan tud futni rajta és van hozzá végre tapipad driver.Igen már kérdezted hogy miért választottam a Debiánt: Mert régebben volt egy VPS-em amin Ubuntu 10.04 volt ha jól emlékszem, akkoriban webre programoztam php, mysql ..stb és ott ismertem meg a Linuxot. Egyszer kaptam cd-n egy debiánt, amit felraktam egy gépre itthon szerverként és gondoltam most kipróbálom grafikus környezetben is. Meg persze folytatom a programozást csak most már inkább C, C++ amihez a legjobb egy Linux.
Az MX leírásánál i386-van 32 vagy 64 bitere https://distrowatch.com/table.php?distribution=mx
Köszi a linket, holnap letöltöm, feltuszkolom a laptopra aztán meglátjuk mi lesz.
Apollyon: köszi holnap kipróbálom.
Bici:köszi neked is. -
Emlékszel még?
Egy kezdőbarátabb Linux nem lenne jobb kezdésnek? Ubuntu, Linux Mint?
Honnan jött az ötlet amúgy, hogy Debiant telepíts? Ha még nem kérdeztem volna....
A kezdeti problémák miatt okkal tettem fel a kérdést két topikban is.....és mintha már javasoltam is volna helyette másokat. Most eljutottál arra a pontra, de miért kérdezed újra, mit javasoltok?
ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna
Ezt hol látod egyébként?
Szép csendben próbáld ki ezt.
(#9043) Bici
Melyik a legújabb Mint verzió, amit kipróbáltál? Gyanítom, nem a 19.1....
-
-
Apollyon
Korrektor
Ha 'Mint'-re mész át, akkor ne a Debianra alapulót válaszd (LMDE), hanem Ubuntu alapú Mint-et tölts le, és az működni fog neked out-of-the-box, elvileg. Az arra elérhető szoftverek frissebbek, egy csomó minden előre be van állítva, minden asztali környezet rá van skinezve a Mint-re, és nincs root csak sudo, enyhén windózos érzés.
-
Peet19
csendes tag
Sajna már be sem tölt a rendszer úgyhogy a vizsgálódás kilőve.
De köszi mindenkinek, valamit próbálok csinálni mert elvileg csak win 10 támogatást kapott a laptop, de azt semmiféleképp nem akarom felrakni.
Valami ubi verzión gondolkozom, csak kéne valami tapasztalat valakitől aki már telepített ubit laptopra.Fred23: ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna, pedig tetszene.
Cigan: Köszi, megnézem a Solust.
Bici: igen van, azt hiszem a FN+r de nem vagyok benne biztos de most már semmit nem mérek vele mert már másodszor csinálja hogy fel sem akar állni a rendszer a grub után.
Úgyhogy totál hulla a gépem most.A Mint -ről mi a véleményetek?
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Friczy: Köszi a tippet, belenéztem de marha hosszú fájl
nem tudtam végig olvasni, meg nem is igazodok ki rajta 100% -osan. Egyébként mindent megcsináltam már amit csak lehetett, de sehogysem akar életre kelni a tapipad.De szerintem az egész rendszerrel nem stimmel valami mert egyszer már újra is kellett telepítenem mert bekapcsoláskor nem ismerte fel a fájlrendszert. Kilistáztam a meghajtókat, de egyiknél sem ismerte fel a fájlrendszert így újratelepítettem.
Most már mindent megpróbáltam amit csak lehetett de semmi. Ráadásul mikor rebootolom nagyon lassan tölt be. Most pedig meg már abszolút nem is áll fel a rendszer. A grub lefut de totál semmi. Azt hiszem fel kell adnom hogy debián legyen a laptopon.
Tudtok valami esélyeseb disztrót? Már napok óta ezzel harcolok, egy kicsit már kezdek beleunni. -
Friczy
senior tag
-
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Köszi, mindjárt próbálkozom is. most kerültem gép elé.
Friczy: köszönöm neked is. Én is úgy emlékszem hogy az /etc/X11/-be kell lennie egy xorg.conf fájlnak de ahogy tegnap írtam máshol megtaláltam csak nem voltam benne biztos hogy mit hova kell rakni.
A synaptic csomagkezelő alapból meg van, és rákerestem a touchpad driver-re és az összeset (3db) telepítettem de sajna így sincs xorg.conf fájlom. Most csinálok egyet és bemásolom ide hogy mit raktam bele. Hátha valami hülyeséget csináltam,akkor ki tudtok javítani -
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Az /etc/X11/xorg.conf.d/ mappában nem kell xorg.confot létrehozni, az konfig részletek tárolására való. Ahogy az emlytatt synaptic conf is.
Alapvetően xorg.conf már régóta nem kell, egy két specifikus dolgot kell csak (ha egyáltalán kell) definiálni az xorg.conf.d-ben. Ha viszont generálsz xorg.conf file-t, azt ne az xorg.conf.d-be tedd, hanem az /etc/X11/ mappába.
-
/etc/X11/xorg.conf.d
mappában hozd létre axorg.conf
fájlt, ha ott nem működne akkor a/usr/share/X11/xorg.conf.d
-ben. Azzal a tartalommal csináld meg, amit egy előző hsz-ben is írtál, de amiket linkeltem, azokban is benne van egy alap.De arra figyelj, hogy ne keverd, mert valamelyik hsz-ben
xorg.conf.d
file-t írtál, az a fájlok gyüjtőmappája. (bocs a szakszerűtlen megnevezésekért)Sajna csak desktopon van Debianom, így nem mérvadó, amiket ebben látok. Remélem nem írok nagy szakmaiatlanságokat.
xorg.conf.d - mappa
xorg.conf - file -
Peet19
csendes tag
válasz
ubyegon2 #9027 üzenetére
Köszi, telepítettem amiket írtál, de nincs meg a xorg.conf fájl az /etc/X11/ -ben.
A /usr/share/X11/xorg.conf.d/ -ben viszont van egy 70-synaptics.conf fájl amibe olvasgattam és úgy értelmezem hogy át kell másolni valahová? Nekem kell létrehozni az xorg.conf fájlt?Az xinput kimenete:
root@debian:~# xinput
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ USB OPTICAL MOUSE id=12 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ EasyCamera id=9 [slave keyboard (3)]
↳ Ideapad extra buttons id=10 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=11 [slave keyboard (3)]
root@debian:~# -
xinput
xserver-xorg-input-synapticsValami nem kerek a telepítésnél, ha a fenti két csomag hiányzik, tedd fel ezeket, csak Mint alatt tudtam rákeresni ezekre, de ezekre szükséged van. a
xinput
az ellenőrzéshez csak, de axserver-xorg-input-synaptics
lenne az, amit a kolléga synaptics touchpad driver-ként említ.fenti két csomag .deb és Strech-hez van
ha konfigolni kell, ezt is nézd át:
https://wiki.debian.org/SynapticsTouchpad#Multitouch
40-libinput.conf
-ban van Mint alatt az a konfigos rész, amit említesz, nem tudom Debianban is ott van-e.....ebben a fejezetben úgy látom igen vagy ott kell létrehozni:Enable tapping on touchpad előbbi linkben keresd
-
Van más rendszer a gépen? Pl. Windows? Nézd meg az ottani eszközkezelőben a tapipad típusát, azonosítóját.
Vagy töltsd le a legfrissebb teszt verziót (amin frissebb a kernel, több eszközt ismer) és próbáld ki azon működik-e. Ha igen, akkor az előző parancsok mit mutatnak? -
-
-
-
Peet19
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült a laptora telepíteni a strech-et de sajna a touchpad nem akar működni. Már egy csomó mindent telepítgettem de semmi.
Az /etc/X11/xorg.conf.d fájlban ez van:
Section "InputClass"
Identifier "libinput touchpad catchall"
MatchIsTouchpad "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Driver "libinput"
Option "Tapping" "on"
EndSectionA synclint -re meg ezt dobja: synclient
Couldn't find synaptics properties. No synaptics driver loaded?Tudja valaki hogy lehet beüzemelni a tapipadot? Elöre is köszi!!!
-
Peet19
csendes tag
Sziasztok!
Egy lenovo ideapad 320 - 15ast-re szeretném feltelepíteni a debiánt (strech-t), és az lenne a kérdésem hogy van-e ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata. AMD 64 bites lenne a rendszer és leginkább az érdekelne hogy vannak-e driverek hozzá (tapipad, wlan....stb).
Ha esetleg a Debián nem, akkor tudtok-e ajánlani valami disztrót ami megfelelő lenne.
Előre is köszi a segítséget!!! -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest