- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
Sziasztok!
Teljesen ismeretlen számomra a Linux, csak android telefon átpartícionálás miatt van most rá szükségem. (USB Pendrákról bootolhatóval küzdök, pontosabban: debian-live-9.5.0-i386-xfce)
efsck paranccsal lenne problémám, mégpedig ilyen módon: [link]
Már tudom, hogy a -vf után szóköz kell, úgy is próbáltam, ugyan ez az eredménye, mint ami a képen van.
Tudnátok valami tippet adni, hogy mivel próbálkozzak?Magyarul irja ki a hibauzenet hogy a 'parancs nem talalhato' ennel mi lehetne egyertelmubb?
Kezdo tipp: nyomogasd a TAB-ot hogy kiegeszitse milyen parancsok vannak, pl kezd el gepelni hogyfsckTABTAB, ha nem ad ki semmit akkor pedig irany elolvasni hogy mukodik debian alatt a csomagkezeles es telepitsd ami kell. -
Rimuru
veterán
Hogyan célszerű olyan shell scriptet futtatni minden boot után, aminek kell hálózatozás?
Egy régebbi Debianon az rc.local fájl végén volt az email küldő parancs, ami jól működött. Friss Debian9 alatt már nincs rc.local, ezért csináltam rá systemd szolgáltatást, de az meg már a boot legelején fut, amikor még nincs hálózat.
Szóval csak annyi kell, hogy minden bootolás után küldjön emailt a gép a boot esemény tényéről.
systemd service: beleirod hogy network utan induljon (itt le van irva minden ami kellhet), networkmanager eseten pedig van wait-onilne is.
-
Rimuru
veterán
Sziasztok!
Adott egy DELL Latitude E5470 amire szeretnek UEFI boottal, GPT particiosemat koveto pendrive-val Debian 9.5-ot rakni. A letoltott live nonfree iso hibatlan.
Ehhez ugy jartam el, hogy letrehoztam GParteddel egy GPT particios tablat, utana pedig egy FAT32 particiot.
Erre a7z x debian.iso -o/media/valaki/pen/paranccsal felpakoltam az isot.A kesz cuccnal megis ha be akarom tallozni az indito efi fajlt bootnal (grubx64.efi altalaban) semmi hasonlot nem lelek. :/
Mi lehet a gond?
Koszi!
Udv. core2
Az hogy trukkosen van megoldva

-
Rimuru
veterán
Na valami lessz belőlem.. ha másnem akkor a Napnál fűtő...
Letöltöttem egy grafikus felűletes debiant, UUI vel sikerült BootStick-et csinálni!
2 gigás flash memora szépen elkezdett felcsuszni... igaz RAID tömbösítés után 970 mega maradt.
Root jelszó beállitva, felhasználo és jelszava beállitva, telepítés teljes!Ujraindul, és csak parancssorral hajlandó elindulni mintha nem is lenne "asztala" ( kezdem azt hinni hogy nem jót töltöttem le)
Viszont akár a root-al akár a felhasználoval lépek be semmilyen parancsot nem fogad el... csak a helpet listázza ki....Mondjok ott a telepítésnél nyomkodtam ám mindent ( még amit nem is értettem pedig az grafikus felületü volt)
Most merre probálkozzak? Miért nem fogad parancsot?
Szerintem te nem debiant akarsz telepiteni.
Menj a kezdo topicban es kezdj pl mint-el.(rpi-n azert konnyebb mert ott egy mukodo lemezkepet masolsz ra a kartyara, itt pedig vegig kell csinalnod a telepitest)
-
Rimuru
veterán
Azt remelem tudod hogy a synaptic is csak egy reteg a dpkg felett. Nincs a rendszerben alapbol huszfele csomagkezelo.

-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Debiant telepítettem mert szeretnék tapasztalatot szerezni benne, továbblépni a mint,ubuntu stb után.
Pl terminálból felraktam a youtube-dl-ert és a guit leszedtem github-ról .deb állományt, amihez voltak függőségek,amiket megkerestem, vagy pl keepass ugyanez a szitu volt, frissítettem a libreoffice-t a 6-os verzióra, aucidious szintén, ilyesmik.Természetesen terminalból telepítek.
Ha friss programokat szeretnel akkor miert stabil debian agon vagy?
-
Rimuru
veterán
Sziasztok! Kb egy hete "játszom" Debian 9.4 amd64 vel..eleinte fahéj meg púpos , de a kde lesz a nekem való ez már most látszik..

Azt szeretném kérdezni , hogy létezik olyan csomagkezelő, vagy olyan beállítás valamelyik csomagkezelőn amivel nem kell utána vadászni a függőségeket egyenként a pkgs.org-ról vagy a debian szervereiről? Mivel hiányolja őket telepítéskor és kiírja ezért megtalálom,felrakom..csak hát emberi gyarlóság , lusta vagyok..

wut? ami van taroloban azt ertelemszeruen onnan szedjuk, nem is lesz gond vele.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Sziasztok!
Sikerult a debian-t begyorsitani. Install közben kiszedtem minden fölösleges cuccot, és lőn sebesség.

Köszi a tippeket mégegyszer.Viszont máris vannak gondok, amik eddigis voltak, csak most már zavar is:
- gép indulásakor nem műxik a tapipad, nyomnom kell egy Fn+F7 kombót, ami bekapcsolja. Nem tuom, hogy ez normális-e, windows alatt nem próbáltam.
- nem műxik a legtöbb Fn+egyéb kombó, vagyis nem azt csinálja, mint kell. A Fn+hangerő pl. kellene.
- A tapipadra bökés nem műxik, így az alatt lévő gombokkal kell klikkelnem, ami eléggé kényelmetlen.
- Semmilyen 3D gyorsítás nem megy, és bár eddig sok disztrón bekapcsoltam, itt most nem megy sehogy, emiatt pörög a CPU egy SD videó lejátsásakor is.Köszi a tippeket előre is!

1. furcsa, vegso esetben auto inditasba beraknam engedelyezeset (
synclient TouchpadOff=0)
2. indulasnak debian wiki
3. link
4. debian wikiezeket te is ki tudnad keresni.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Sziasztok!
Van egy nagyon lassú, régi laptopom.
Jelenleg egy manjaro fut rajta, mert eddig az Arch származékok futottak leggyorsabban ezen a régi gépen (pedig próbáltam már peppermint os-töl kezdve jó sok karcsú disztrót).
Viszont, mivel kb. félévente használom csak a gépet, fontos lenne, ha nem jönne rá minden alkalommal egy vagon frissítés feleslegesen - elég nekem a biztonsági frissítés.
Emiatt arra gondoltam, hogy egy nem-rolling disztrót próbálok meg karcsúsítani.
Debian ugyanazzal a desktop környezettel határozottan döcögösebb (progik betöltödése, váltás köztük, stb.), mint a manjaro (SSD már van benne).
Olyan érzés, mintha a Debian csinálna a háttérben olyasmiket, amit az Arch nem.A kérdés, hogy merre induljak, ha ki akarom filézni a rendszert?
Sosem csináltam még ilyet.Kössz!
debian expert install, csak a kello komponenseket rakod fel +ez
-
Rimuru
veterán
Mert mindig kesik 3 evet az aktualis allapothoz kepest.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Igen, adtam, ellenőriztem, képernyőképet készítettem.
Arra gondolok, hogy space okozhatna gondot, na de nem nyomtam.Nem vagy benne a wheel csoportban?
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Programverziókból csak a böngészők és a levelezők frissülnek kb., meg még néhány dolog, de egyébként javarészt csak security frissítések vannak, ha ezeket nem nézzük, akkor legközelebb a Debian 10-nél jönnek az újabb programok a stabil ágon

Illetve ott a backports, ha valamiből újabb kellhet, pl mplayerből, de eddig nekem még mindent lejátszott gond nélkül.Hasznal meg valaki mplayert?

-
Rimuru
veterán
A KDE az barhogy kepes meghalni.

-
Rimuru
veterán
Firefox GTK-t hasznal mindegy neki a DE, egy gtk2/3 ablak (nem tudom debian alatt milyen csomag van tippre gtk3) jon fel mentestel, es amugy mondta csak egy i3 van fent neki.
Penty: nekem megjegyzi
-
Rimuru
veterán
Visszatértem.
Rájöttem, hogy nem nekem való az arch. Nincs időm mindent beállítgatni. Jelenleg bunsen-t használok. Egyszerre jött a gépemre az ssd-vel. Meglepő hogy milyen pörgős lett a masina.
Csak egyszer kell beallitani.

-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
pl
pv -
Rimuru
veterán
"továbbra is tartom magam hozzá, hogy vinyón az 1 perc nem sok"
Ezzel kellet volna kezdened. Természetesen elfogadom a véleményeteket de te csak bedobtad, hogy rakjam ssd-re.
Ha ennyi a boot akkor ennyi. Én azt hittem valami gebasz lehet.Csinald mar meg amit mondtam es figyeld a bootot.
Gep inditasnal grubban megnyomod azebetut a megfelelo menupontnal (amit inditani akarsz) es alinux-al kezdodo sorban kiszeded aquietes asplashopciokat utanaF10 -
Rimuru
veterán
Nem lesz gyorsabb, sot lassabb lesz a kiiratas miatt, csak akkor lathatja hogy hol all sokat.
-
Rimuru
veterán
Az LMDE nem biztos hogy pont neked való lenne... (Vagy úgy egyáltalán bárkinek) Akkor már inkább rendes Debian, vagy rendes Mint.
Ha frissen telepített a rendszer, akkor valószínűleg tényleg csak azzal tudnád gyorsítani a dolgot, ha beszereznél egy gyorsabb merevlemezt, vagy ssd-t.
5400-as winyóról anno a KDE-s Debian nekem is kb ennyi idő volt grubbal mindennel együtt, pedig ott nincs splash screen és az effektek is teljesen ki voltak kapcsolva.Ha mar splash screen, eddig miert nem mondta neki senki hogy torolje ki a
quietessplashparametereket a kernel linebol? akkor legalabb latja hogy mi tortenik boot kozben. -
Rimuru
veterán
Sziasztok
Debian mennyire kis erőforrás igényű? Házi servernek kéne
Whatpulse
Plex
Utorrentezek futnának rajta, semmi más, már ha plex megoldható, sajnos csomagfájl nincs hozzá, nem tudom így telepíthető e

KB annyira mint a tobbi Linux ha minimumrol indulsz.
-
Rimuru
veterán
Ha kicseréli, kde meg egyből off, akkor az mélyvíz lehet. KDE-n friss telepítés után minden ootb működik, beállít és kezel mindent (=szinte kiveszi a felhasználó kezéből=kényelmes) itt meg össze kell legózni.
Vagy nem erre gondoltál?(#7809) tlac: Kinek mi jön be. Nekem ami a legjobban tetszik hogy billentyűzettel lehet kezelni az egészet sokkal gyorsabban, nem pedig egérrel kell bogarászni meg pakolgatni az ablakokat. Sokkal testreszabhatóbb mint az összes DE együttvéve. Másrészt, a user kontrollálja a rendszert nem pedig a DE. Egyszer kell beállítani mindent, utána többet nem szükséges foglalkozni vele.
A gépigény is elenyésző, bár ma már ez egyre kevesebbeket érint amikor ~fillérekért van 4GB RAM.Nem, nem erre gondoltam, hanem erre.

Amugy en se azert hasznalom (most mar) mert gyenge a gep, nekem egy dog nagy WM van most fent, memoriabol megeszik 50-100MB-ot, a csomag is 60MB, ehhez kepest egy Openbox vagy awesome semmi.

(#7814) spammer: Amugy pl a kwin is egesz okos, csak alapbol nem ugy van beallitva. A felsoroltak egy reszet biztosan tudja.
-
Rimuru
veterán
Akkor nem neked talaltak ki, vagy csak nem lattal olyat ami szamodra is az lehet.
2012 ota tillingezek (es egyszer valtottam wm-et idokozben), nekem a tobbi nem kenyelmes.
El kell szakadni attol amit az evtizeket alatt tanultal, utana viszont lehet hogy jobb lesz. -
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Cinnamont nem használtam, így a touchpades rész passz. Esetleg az xserver-xorg-input-synaptics csomag fent van? - Ha van olyan a notebookon, touchpad görgetés megy?
(#7805) Penty: i3wm. Kezdőknek teljesen jó. Viszont kiált egy clean install után mert a KDE-s dolgok még beleszólnak. Pl. be akarsz zárni egy rootos ablakot, és felugrik egy figyelmeztető kde ablak
Ezt leszámítva amúgy nem vész, ha te is wm-ezni szeretnél simán felrakhatod a KDE mellé, és váltogathatsz közöttük, még én is így csinálom. Tele van tutorral a net, az egyik legtámogatottabb wm. Amúgy ezek után elég puritán, de pont ez a jó benne."ha te is wm-ezni szeretnél simán felrakhatod a KDE mellé, és váltogathatsz közöttük," - masik megoldas, kicsereli KDE alatt a wm-et igy nem kell valtogatni.

-
Rimuru
veterán
Nem értettem miért kapom még mindig az Xscreensaver figyelmeztetést a régi verzióról, mikor már frissült a tárolókban. Erre nézem, hogy a nagyszülőknél nem volt bekapcsolva a jessie-updates tároló, oda rakták be a frissítést...
Azt viszont gáznak tartom, hogy a flashplugin utódját a freshplayer-t csak a backports tárolón keresztül lehet elérni. Az egész flashplugin akkora security hole, hogy már ki kellett volna dobni a tárolókból úgy ahogy a többi disztró is tette már hónapokkal korábban.
Havonta jon sec update a regi flash verziohoz is (hogy debian tarolokba is bekerul-e azt mar nem tudom), igaz mar nem sokaig, most nem tudom hogy meddig igerte az Adobe, de eleg korai datum remlik.
-
Rimuru
veterán
Szerintem a phonon lehuzza. Arch alatt valaszthatsz phonon-qt4-gstreamer/phonon-qt4-vlc utobbival termeszetesen itt is felkerul.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Ezt a kerdest kb ugy is fel lehetne tenni hogy miert erdemes debiant hasznalni, vagy miert erdemes esr/lst/stb verziot hasznalni.
Azt atnevezesbol pedig semmi hatrany nem er, erre rajottek mozillanal is, ezert fognak ujra eredeti nev alatt futni. -
Rimuru
veterán
Az hogy te csinalod.
En igy csinaltam es nem is nehez, azert ajanlom csak. Syslinux pedig mindenhol elerheto. -
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
KDE-ben van a legtobb beallitasi lehetoseg.
(az reszletkerdes hogy milyen service kell hozza gondolom KDE elintezi)
Set date and time automatically checkbox -
Rimuru
veterán
üdv mindenki
a héten folyamatosan azon "pörgök" hogy windowsról váltok debianra
ebben szeretnék kérdezni pár dolgot. szerettem volna dual bootban felrakni, 2x próbáltam már, sajnos eddig semmi sikerrel, nem akart működni sehogyse, nem ugrott fel az oprendszer betöltés előtti screen ahol kiválasztanám hogy debian vagy windows induljon el, secure boot controlom nincs a biosban (asus x550lb laptop). aki segített nekem telepíteni, nem uefi (vagy csak efi) módban telepíttette mikor kiválaszottam hogy az usb hogy bootoljon, lehet ez volt csak a hiba. az is lehet hogy a laptop korlátolva van és így nem lehet dual bootolni, volt már ilyen felvetés is... szóval fontolgatom hogy main rendszerként használnám debian-t, viszont nem tudom mennyire futnának bizonyos dolgok. sok fórumot meg teszteket bújtam, hol jobb teljesítményt, hol rosszabbat tapasztalnak debian alatt, főleg játékok terén. igen, sokat játszom, munka utáni kikapcsolódás
valamint photoshop, stb... kérdésem az lenne hogy kb mégis mire számítsak?amiket főként használok/játszok és csinálok:
-photoshop (cs6)
-marvel heroes 2015 (erről tudom hogy van steam os változat)
-battle.net (heroes of the storm, hearthstone)
-chrome alatt flash játék
-más játékok (iso képfájlból)körülbelül ennyi lenne a lényeg, ezek lennének fontosak számomra hogy fussanak. amennyire tudom a nem linux támogatott játékok is elfutnak playonlinux illetve wine-al, de szeretném tapasztalattal rendelkező userek véleményét kérni erről
köszönöm előre is mindenkinek 
Olyan modban kell telepiteni ahogy a windows is van (EFI/BIOS). Amit irsz az alapjan csak a bootloader kerult rossz helyre (nem az MBR-be), de ilyen kerdesekre a linux absolut kezdo topicot ajanlom. Amugy amiket irtal azokat hasznald csak windows alatt, jobban jarsz vele.
-
Rimuru
veterán
A te nevedben futó program amúgyis elér mindent ami a te neveden van a /home-odban, ha nincs apparmor, selinux, stb.
Steam -is a home könyvtárba települ.
Off topikban meg írtam a böngésző fertőzésemről, a böngésző pedig nem a saját könyvtáramba volt telepítve.
Nyugodtan lehet /home -ba telepíteni szvsz.
Igen, ezt mondom en is, de ha nincs jog a futtatatasra egy (nagyon) kicsit meg lehet neheziteni a dolgot. Nem csak a steam, ha valaki pl programozik akkor se kenyelmes. Igazabol csak egy jo vedelem van, be se kapcsoljuk a gepet.
spammer: Firefoxban most mar van signature ellenorzes, ez utan eleg egy hash check (bar nem tudom hogy csinal-e barmi ilyet az ff) es maris megtudhato ha tortent valami.
-
Rimuru
veterán
pl eleg a te nevedben futo (rosszindulatu) program ahhoz hogy barmit modositson, igy a bongeszot is megfertozheti. Olyat szoktak csinalni hogy a /home-ot ugy csatoljak fel hogy tiltjak a futtatasi jogot (es meg mast is) a fajlrendszeren, igy onnan nem indulhat el barmi.
olivera88: Persze megoldhato, bar szerintem celszerubb utemezetten futtatni mint mindig figyelni a mappat.
-
Rimuru
veterán
Miért nem? Amelyik disztrónál nem frissül "gyorsan" egy böngésző (Firefox), akkor szokták úgy, hogy a home-on belülre van valahova kibontva, így a rendszertől függetlenül frissíthető, nem mellesleg portable is. A Firefox esetén a komplett profil, az összes addonnal, mindennel együtt amúgy is a home-on belül van.
Biztonsagi kockazat.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Elméletileg igazad lehet, de ha van 8 GB memóriád és alap telepítést csinálsz (úgy, hogy nem szólsz bele a particionálásba), akkor alapból 8+GB helyet fog a SWAP-nak adni a telepítő, így meg a maradék ~2GB hely már kevés lehet a /-nak és a home-nak, még egy lájtos Openbox-os verzióval is.
Ahhoz a virtuális gépnek is kell 8GB-t adni.
Nem tudom milyen hardvere van Geller_1972-nek, és mire fogja használni a gépet, de méret alapján nem biztos hogy komoly dolog így lehet nem is adott meg annyi memóriát, plusz nem hiszem hogy nem figyelne rá mikor pl titkosított LVM-et akar. Virtuális gépre nem is szoktam swapot rakni. 
-
Rimuru
veterán
Amúgy lehet látni a fájl méretéből hogy összesen mennyit használt, mivel nem takarít maga után, ami egyszer le volt foglalva az úgy marad, max felülírod az "üres" rész (ezt kézzel lehet takarítani).
Az én telepítsem Debian szerint 3,9GB a fájl mérete pedig 5,8 bőven elégnek kell lenni a 10GB-nak. -
Rimuru
veterán
Nem dvd-t, hanem az első cd-t töltöttem le. Lekreáltam a virtualboxban neki a dinamikus 10 gigát, beállogattam, majd elindítottam a telepítést. Adtam neki a gazdagép erőforrásaiból két magok, két giga ramot. El is indul szépen, titkosított LVM-et szerettem volna telepíteni, külön /home könyvtárral. Addig jut el a telepítő, hogy kiválasztom az asztali környezetet, (legyen az bármi, nem számít, többet is próbáltam) el is kezdi tölteni, majd telepíteni, de majdnem a végén megáll, arra hivatkozva, hogy a telepítés meghiúsult. Korábban volt hetes Debianom ezen a VM-en és azzal semmi gond nem volt. Lehet, hogy a netinstallból kell majd felépítenem.

Debian telepítő nem ad logot pl tty8-on? (vagy valahol). Alapból a netinstall híve vagyok ha van net, azzal is raktam fel, de pl lvm-et nem csináltam.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
man xdg-mime
Kézzel: ~/.local/share/applications/mimeapps.list
-
Rimuru
veterán
Abban igazad van, hogy ha nem is a Gnome-ból kellene újabb, akkor is esélyes, hogy lenne valami csomag, amiből újabbat szeretnék előbb-utóbb. pl. Gimp, RAW Therapy, vagy kernel, ha vannak benne Radeon-os javítások, stb. Persze, attól függ, hogy milyen újítások lesznek, mert csak azért, hogy újabb legyen nem akarnék váltani semmilyen csomagot.
Körbenézek Fedora/OpenSuse táján is, és majd meglátom.
Amúgy mi a célod? Miért nem jó az amit most használsz?Közben látom #6598. Nem tudom miket használsz, de nekem nem sok problémám van külső alkalmazásokkal, amik AUR-ból vannak azokkal se szokott sok gond lenni (már ha nem orphan).
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
VMware-ben futó linuxban szeretném a TTY felbontását nagyobbra állítani.
Korábban már sikerült, onnan átmásoltam a beállításokat, de most valahogy nem működik, ebben kérnék segítséget.
/etc/default/grub-ban:
GRUB_GFXMODE=1152x864
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keepMásra nem emlékszem, hogy állítottam volna.
Mikor elindítottam, a boot menünél még jó a felbontás, aztán utána visszaáll 640x480-ra.Jó hogy, csak a grubban állítottad be. A framebuffer (is) állítsd át.
-
Rimuru
veterán
Közben láttam, hogy az experimental repóban ott van az a kernel ami nekem kell. (3.18)
A Debian wikiben persze az is ott van, hogy ennek a repónak a használata veszélyes lehet.Ha én innen rakok fel egy kernelt, és maradnék persze a jessie vonalon:
- Amint ez bekerül a stable-jessie vonalba, és már arra is jön esetleg egy sec. update, akkor ez, a még experimental repóból feltett kernel is frissül?- Mennyire lehet "veszélyes" egy forrásból felrakott kernelhez képest?
Gondolom veszélyes mert nincs tesztelve stb. Így kb annyira veszélyes mint amit te forgatsz.
-
Rimuru
veterán
Valahol olvastam, vagy valaki írta hogy ez a kernel bugos, továbbá a szokásoshoz képest elég hamar eltűnt a legtöbb disztróból. Illetve itt azt írja hogy: NOTE, this is the LAST 3.16-stable kernel to be released, it is now end-of-life, please move to the 3.17-stable series at this point in
time. Legalábbis ebből én is azt következtettem ki, hogy ez nem sikerült jól, aztán lehet rosszul gondolom.DAnnyira amúgy én nem ragaszkodom már a folyamatos frissítéshez, tekintve hogy régi gépem van.
-
Rimuru
veterán
Nálam csak az Inteles HD4000 van a gépben, nincs dedikált videókártya...
A MATE-t én is próbáltam, de nekem is ez a tearinges probléma jött elő, amit csak kikapcsolt compositorral lehetett orvosolni, ami azért nem egy megoldás. Összességében nem volt rossz, de a KDE-hez viszonyítva egy elmaradott, amatőr valaminek tűnik.
Akárcsak az Xfce, amit még a Wheezy alatt próbáltam, de ott is ilyen tearing probléma volt mint a Jessie-s MATE-nél, csak nem tudtam semmivel sem orvosolni. Nem tudom, hogy az azóta eltelt idő óta ezt javították-e...
Feltettem egy kis időre a Cinnamont is pár napja, de alig 10 perc után nálam megfagyott (vélhetően a beta állapotú Jessie miatt), így nem volt lehetőségem nagyon belemélyedni a lelkivilágába. Úgy vettem észre, hogy kicsit mintha jobban testre szabható lenne, mint a Gnome 3, bár az igazat megvallva, mivel a Gnome Shell-re épül – ha jól tudom –, nem hiszem, hogy olyan beállításorgia lenne benne, mint a KDE-ben.
Feltettem az LXDE-t is. Nem kér sokat, de legalább rusnya.
Miközben állítgattam, nézegettem találtam benne egy olyan beállítás ablakot, ahol volt egy rohadt nagy OK gomb, ami nagyon igénytelenül nézett ki. Kicsit csiszolhatnának még a kezelőfelület kinézetén, mert bár nem vagyok egy finnyás fajta, de azért legyen már egységes kinézete egy DE-nek. Ne az legyen, hogy valahol normális méretű a gomb, valahol meg egy elnagyolt, odahányt, igénytelen négyzet egy kicsi OK szöveggel a közepén. A fogyasztása amúgy okés volt, alig 150 mega körül kért.Az igazat megvallva nekem egy kis erőforrás igényű, de igényesen megcsinált valami kéne, amit orrba-szájba lehet állítgatni, az igényemnek megfelelően.
A KDE ugyan szép és nagyon igényes, rengeteg beállítási lehetőséggel – olyanokkal is, amelyekkel máshol még csak nem is találkoztam –, de nálam eléggé eszi a gépet, mint említettem.
Nézegetek az Openbox felé is. Nagyon jópofa, tetszik, meg minden (ott pont a minimalizmus az, ami tetszik!), de sajnos nem menne az nekem olyan könnyen; ott nagyon az alapoktól kellene felépíteni a dolgot ahhoz, hogy legyen belőle valami.
Mindenesetre most egyelőre marad egy ideig a KDE, aztán majd meglátom merre lehet elindulni.Nem nehéz felépíteni azt (sima wm-et), de attól is függ mik az igényeid. Van sok leírás a neten pillanatok alatt össze lehet legózni a neked tetsző alkalmazásokkal.
-
Rimuru
veterán
ha többen használják a gépet, akkor már nagyon nem jó, ha a root jelszót többen is ismerik.
Feltéve, hogy rendesen leszűkítve bekonfigurálod a sudo-t. Egyébként viszont csak annyit tettél, hogy a feltehetően jól megválasztott és őrzött root jelszó helyett n darab ismeretlen felhasználói jelszóval (amit akár máshol is használhatnak az emberek és ezért könnyebb lehet feltörni) is lehet root jogosultságot szerezni. Vagyis csökkentetted a biztonságot.
Pont ma láttam egy vicces dolgot. Eléggé le van korlátozva a sudo, egy kivétellel. Ott van egy chown parancs is és még jelszót se kér (természetesen így rootként tudom futtatni).
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Igen jóra gondolsz, kell egy kulcs hogy tudd olvasni a partíción lévő adatokat.
-
Rimuru
veterán
Mivel a Debian nem arról híres hogy gyakran frissülnek az alkalmazások azért írtam, nem a verziószám hajszolás a lényeg. Amúgy pont 35-től kezdve vették ki a támogatást. A Chrome-ot meg nem hivatalos (Debian) tárolóból szeded.
-
Rimuru
veterán
nálam telepítve van a flashplugin-nonfree és akár hol olvasom, azt írják megy Iceweasel-lel és Chromium-mal.
Iceweasel ill. (Linux Mint-es repoból) Mozilla Firefox-szal megy is, de a Chromium nem látja, nincs a chrome://plugins listában. próbáltam a .so fájlt a ../chromium/plugins-ba másolni, de nem hatja meg. mi lehet gond?OS: Debian 7.6
Chromium nem is fogja látni, mivel már nem támogatott az NPAPI (feltéve hogy Debian alatt frissítik a Chromiumot
). -
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Sziasztok. Debian alatt, hogy tudom használni a rendszerre kötött Galaxy S3 telefonom?
Simán rákötve nem képes mountolni, lsusb-vel látom. Neten rákeresve sem sikerült megoldani sajnos, gmtp programmal próbálkoztam, de befagyott miközben próbálta csatlakoztatni az eszközt, úgyhogy azzal sem sikerült orvosolnom a problémát
Végső esetre ott van az adb, azzal is simán tudsz másolni én használtam úgy (nem hiszem hogy lassabb mint az MTP).
-
Rimuru
veterán
Debian CLI-re milyen torrent klienst ajánlatok, illetve ahhoz tudtok valamilyen használati útmutatót küldeni?

rTorrent.
-
Rimuru
veterán
Adott egy gép, Windows 8 telepítve UEFI, GPT, minden szépséggel együtt, felment egy Debian expert install, rendszerbetöltő telepítése pontnál nem kérdezett semmit, de látszólag megcsinált mindent, uefis dolgokat is rakott, UEFI menüben még ott is van hogy debian de utána az üres, igazából nem tudom mit nézzek, saját gépemen direkt nem szórakoztam UEFI-vel.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Másold be /home/név/.local/share/applications/ alá, csak akkor már érdemes kategóriát is megadni, hogy jó helyen jelenjen meg a menüben. pl:
Categories=Network;WebBrowser;esetleg még mime type-ot is állíthatsz hozzá MimeType= sor után.
Korábbi példa alapján:
[Desktop Entry]
Name=Firefox
Exec=/home/én/firefox/firefox
Icon=/home/én/firefox/icon/firefox.png
Type=Application
Categories=Network;WebBrowser;
MimeType=text/html;text/xml;(és így még folytathatod azzal amit szeretnél);Openbox menüjét meg ~/.config/openbox/menu.xml alatt tudod szerkeszteni.
Arra is egy példa:<item label="Firefox">
<action name="Execute">
<execute>/home/én/firefox/firefox</execute>
</action>
</item> -
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Csinálsz magadnak egy saját desktop fájlt, egy gyors példa:
Létrehozol pl az asztalon egy browser.dekstop fájlt, a tartalma meg ehhez hasonló. Ha szerencséd van a panel kisalkalmazásához is hozzá tudod adni.[Desktop Entry]
Name=Firefox
Exec=/home/én/firefox/firefox
Icon=/home/én/firefox/icon/firefox.png
Type=Application -
Rimuru
veterán
Hogy lehetne a Firefox, és a Thunderbird parancsikonját kirakni az asztalra, és/vagy a panelre?
Asztalra fogalmam sincs, panelen pedig csak a telepítetteket lehet kirakni, még a %elérési utat is hiába adom meg, nem mentődik el. Azt meg lehet csinálni, hogy elég legyen terminálba a "firefox" elérési út nélkül?Milyen asztali környezet alatt?
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
4.6.2. Itt sehogy se megy a drag&drop, viszont találtam egy ilyen megoldást, ami működik:
I would normally not consider this to be a howto, but adding a launcher / quickstart to XFCE is really tricky, unless of course you want to do it more or less manually.
Left click on panel > add new item > launcher.
You will now have a properties window. Normally you would have to add Name, Description, Icon, and command manually (what a bitch!).Open applications menu > Accessories > xfce 4 appfinder, then drag your app of choice to the position just below "New Item" in The properties windows of the launcher. Then click "New Item" and the minus sign to remove it (new item), and voilá, you're done.

A lényeg hogy megoldottad, azért 2 év alatt sok minden változhat.

-
Rimuru
veterán
Hát ez a Sabayon sem bírta nála sokáig...
Frissítés után bal felső sarokban a kurzor villogáson kívül semmit nem csinált.
Úgyhogy visszatértem az ismert területre a Debianhoz. Csak most Xfce-vel. 
Kérdés: hogyan lehet egyszerűen a menüben lévő indítóikonokat hozzáadni a panelhez? Találtam valami leírást, de mindenféle file-okban kellene turkálnom, én meg egy egyszerűbb drag&drop vagy jobbgomb / add to panel megoldást keresek.
Nem tudom milyen verziójú Xfce-t raktál fel de Arch alatt simán megy drag&drop.
Vagy jobb gomb -> panel -> új elem hozzáadása -> indító.
-
Rimuru
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Eredeti játékok OFF topik
- BMW topik
- Gaming notebook topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Sorozatok
- Arc Raiders
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- További aktív témák...
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Eladó PC játékok - sok ritkaság!!!
- AKCIÓ! Asus Z170-A Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iPhone X 64GB 89% (3hónap Garancia)
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo Thinkpad P15 Gen 2 - 23 akkuciklus - 27% ÁFÁS (0358AB)
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)