- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Magisk
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Mit tudunk a Pitaka márkáról, és milyenek a kiegészítőik?
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
R3laX
addikt
válasz GIORGIONE76 #21996 üzenetére
Teljesen jók ezek a procik PBO-val. Frankó kis kombó ez a 3600X+5700XT. Egy ideig filóztam a 2070S cserén az 1080P 240Hz miatt, de teljesen felesleges +30-40K kiadás lenne, meg ott van most a Full AMD feeling . 4400 AllCore-on sem ad többet a rendszer 5700XT mellett 1080P 240Hz-re (multi kompetitív low beállításokon sem, ahol kell, ott hozza a 240FPS-t is).
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Albigator #21986 üzenetére
nekem most 1909 -es windowsom van, ezen megy.
elvileg jovoheten jon a 3700X, majd ugyis tesztelni kell, meg szerintem dobok ra egy friss windowst, a telepito mar ezen a gepen is tenyleg par perc alatt megvan, idoben nem tetel.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
wwenigma
Jómunkásember
1ms-onkent tud állapotot váltani,nem tudod monitorozni gyk. meddig.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
R3laX
addikt
válasz GIORGIONE76 #21993 üzenetére
Kellemes , majd utánanézek a CCX-nek én is jobban.
Nálam meg van hülyülve most a HWinfo. Vmiért nem tudom szétnyitni több oszloposra, ha rányomok a két ellenkező nyílra, akkor nem mutat semmit a többi ablakban csak az elsőben. Nem tudjátok miért van ez? -
GIORGIONE76
őstag
hasonló a konfigunk megcsináltam én is ...
mondjuk nálam az örök téma (autoOC+PBO vs allcore) már rég eldőlt...
de ez az új (ccx0/ccx1-4225/4125 1.26V) beállítás most abszolúte meggyőzött
linkallcore (ccx0: 4225 ccx1: 4125):
allcore (ccx0: 4225 ccx1: 4125):
és azért a hőfokon (cpu/vrm) is látszik a különbség...
a CB R20 meg amúgy allcore: 3784/490 PBO: 3596/508
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Albigator
őstag
válasz hackeeeee #21989 üzenetére
Akkor nálad az a baj sztem. Alulfeszeli a procit...
(#21988) Tomoty
Gyakori jelenség Zen2-nél, de nem általános hiba (inteles rendszernél is előfordul).
Amit talán észre vettem, de nem vagyok benne biztos, hogy akik ezt tapasztalták NV kártyával rendelkeznek. Lehet, hogy mindenki RTX-el. Én pl 2070-el.
[ Szerkesztve ]
-
Tomoty
senior tag
válasz Albigator #21987 üzenetére
Nálam Asus Z390-E + 9600K-nál nem volt ilyen, de a Strix B450-e + 3600X (és 3600XT-nél is) megpörgeti a ventit. VGA egy Asus Strix 2060 Super OC.
Postázás mostanában elég nehézkes, van egy extra aktív 3 éves fiam (aki a 2 nap ovi - majd 1 hét megfázva otthon periódusát éli). Szóval elnézést, ha csúszik az alkatrészek postázása. Sajnos amíg nem hívsz fel, addig nincs módomban jegelni a vásárolandó alkatrészt. Előre köszönöm a megértésedet.
-
Albigator
őstag
válasz hackeeeee #21985 üzenetére
Érdekes.
Csak rövid ideig használtam EDC1-es setupot de BIOS-ra ez önmagában nem volt negatív hatással. Pedig ilyenkor rendesen
"túlfeszelte"a procit. Gondolom ez megint csak CPU, lap és BIOS verzió függő, kinél milyen nyűg jön elő.Az örök rejtély nálam a VGA ventik maxra pörgése post folyamán a 3600X-el.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
Átlag 85% CPU használat az szép.
Neked az adatlapodon szereplő Thermalright TRUE Spirit 140 Direct hűtőd van?
Biztos nem lehet rossz, de nincs a csúcs tornyok között gondolom, ahogy a Mugen 5 Rev B-m se.
A házunk hasonló, viszont nekem S2 van ami hosszabb "picivel".(#21981) hackeeeee
Nálam nem szaggat a BIOS de olyan gagyi az egér mozgása, hogy nagyon nehéz beállítani grafikonos felületen a venti vezérlést.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Create. #21977 üzenetére
Nálam ez a változat sem működik. Rendszegazdagként futtatva sem. Win10 Pro 2004. De Win10 Pro 1909-el sem volt jó..
hokuszpk szerint .NET keretrendszerhez van kötve, de nálam úgy sem ment:[link] és [link2]
De nyul105 szerint sem műkszik rendesen az IBT már.
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Albigator #21972 üzenetére
Amikor 2-3 Warzone multi után nem áll meg, szerintem az kezdésnek elég.
@R3laX: Szerintem ez lap függő.
Albigator: Én annyit vettem észre EDC1-nél, hogy a core clock az persze, stabilan áll 4.4-en, de az alatta (nem jut eszembe, nem vagyok gép előtt így megnézni sem tudom) lévő aktuális órajel jóval kevesebb. EDC 140-en ez nincs, és persze allcore mellett sem. Arról nem beszélve, hogy EDC1-nél össze vissza szaggat a bios, míg normál, vagy AC beállítások mellett ez a jelenség nincs. Ergo nálam tuti, hogy bugos az egész.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
R3laX
addikt
Érdekes, nálam PBO EDC1-nél több a kombinált, mint AllCore 4.3-nál, a többi viszont nem.
(#21973) Albigator:
Autofesz LLC medium EDC1 többi 0.
Nálam 71 volt a max, amit eddig láttam. Átlag ilyen 66 körül van game-ekben a proci. Mondjuk itt tuti rátesz azért a Mesify C is, ami szépen tolja át a levegőt a gépen. -
addikt
válasz Albigator #21970 üzenetére
Nekem is jól szellőzik a házam, inkább az lehet a gond, hogy át se megy a meleg. Ibt maxon pedig ilyen 78-82 fok volt a jellemző. Egyébként, ha pbo+autooc + auto fesz van, akkor játék alatt is képes 80fok peakre. Szóval most rendeltem egy 240-es aiot, megnézem azzal mit mutat. Ja full loadnál nekem is esik vagy 0.03v-ot llc 1-el.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
A bitang car multicore eredmény miatt meg sem néztem.. EDC1 nélkül is 507 pontot csinál R20 alatt. AC 4.2-ben azt hiszem 490 körül van.
@Albigator: Cruncher is 1 órát megy..160-ban.. Most többet nem fogok erőltetni, nem benchre használom a gépet. Szóval ha elmegy 1-1,5 órát blend alatt, úgy h hajtja a procit, és a ramot is, nekem az elég. Amúgy, volt olyan setup-om is, ami pl. bírt 2 óra prime blendet, közben a cruncher elszállt. Sógoromnál meg pl. a 4.3, cruncher-ban megy, prime fél perc után elszáll, így használja lassan 3 hónapja, fagyás, és gondok nélkül... (pl. COD, ami eléggé cpu igényes..)
@HSM: Nekem 1.26875V-vel megy a 4.2, LLC3-mal.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Malibutomi
nagyúr
válasz Malibutomi #21966 üzenetére
Viszont szerintem marad alacsonyabb fclk es offset hosszutavon
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
HSM
félisten
válasz hackeeeee #21959 üzenetére
Nálam pedig annyira nem durva a ram, csak CL18-as, finomhangolni meg nincs idegrendszerem, így csak 50K az olvasásom 3600-on, és kb 70ns késleltetéssel, na, nem lassú persze az sem azért, de nem is egy kihegyezett setup.
Én továbbra is valami anomáliát sejtek az eredményedben, a firestrike mindig is jól skálázódott órajelre, és nálad nagyon nagy a difi aközött, mennyit kéne adnia 4Ghz-en és aközött, amit ad, a 4,2-es eredményhez képest. Ezért is próbáltam ki, FS bug, vagy Ryzen bug, de látod nálam is az elvárásoknak megfelelően jött a pont az órajellel.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát nem tudom.. A ram beállításaim ki vannak maxolva, ~55k másolás, olvasás, és 30.4k írás (azt hiszem).
Hasonló tapasztalatok voltak, akkor ez lehet, hogy a 3dmark bogara, mert 4.3-nál meg ennyit gyorsul, mint amennyit 4G-n lassul..Ergo ~1000 pontot hoz szumma pontban.
Az allcore sztem most már stabil marad, végre, legalábbis remélem, tesztelni kell.. Ezt a PBO dolgot elengedtem most már, végleg..
Annyit kellett most csinálnom, hogy TRRDS 6 és a TRRDL pedig 9 (4-6-ról) a tfaw pedig 24, így most már elvileg oké, vagyis, van ebben a setupban ~1 óra blend..
Véleményem szubjektív...
-
HSM
félisten
válasz hackeeeee #21949 üzenetére
Úgy tűnik, akkor a B450-ben is rossz volt.
Csináltam egy mérést a 3600-ammal, hogyan kéne kinézzen egy 4Ghz eredménynek a 4,2Ghz-hez képest: 5% órajel különbség, 4,5%-os fizikai pontszám különbség [link] , minden más hibahatáron belül. Egyedül a szorzót állítottam 42-ről 40-re, és a feszt 1,2V-ról 1,1-re, hogy hiteles legyen.(#21950) Albigator: Viszont a 2600X más gyártástechnológia, az sokkal többet bír, ott ez nem okozhat gondot szvsz.
Ha minden szálat terheled már jobban visszaveszi magát, mert más (TDC, EDC) limitekbe ütközik, ezért mutattam, hogy néz ki 4 szállal.
(#21951) hackeeeee: Próbáltam én is ezt a sokat dícsért EDC1 meg EDC16-ot, nálam az órajelek fel, a teljesítmény határozottan lefelé változott, így hamar elengedtem ezt is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Valaki meg tudná mondani, hogy az icc max mit csinál pontosan, illetve nekem 510-re állítja alapból, amit pirossal ír már. Mi az a tartomány, ami közt lehet ide beírni? Ez az asrock bios egyre jobban nem tetszik, más biosban írta, hogy mi között lehet állítgatni.
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
gery14
senior tag
Van aki tudna priviben segíteni 3800x all core oc miatt ? a fapad b350 + 1gen rizsa után túl sok az opció az x570 ben..
[ Szerkesztve ]
// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nu, azt hiszem részemről tényleg ennyi volt a PBO..
3dmark FS, 142W, 95A EDC1 vs allcore 4.2GHz...
PBO mellett folyamat 4.4GHz-t ír az RTSS, de kb. semmit sem ér..minden más beállítás azonos..
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Albigator
őstag
Ezt magonként még sose figyeltem, de hwinfo szerint előfordult már 18W a 2600X-emmel is, úgy hogy az összes magot/szálat terheltem:
fesz: offsettel belőve max 1.37V , 4.1 GHz, max 160W de 80 fok alatt bírtam tartani:
Mondjuk ez nem teljesen auto működés, aminél végül is inkább maradtam mert ez sem volt stabil...
3600X-nél 15W-ot láttam maximum tök auto beállításnál Prime95 alatt, de külön nem néztem 4 szálat sosem.
[ Szerkesztve ]
-
Kupszi
aktív tag
Nem kiabálom el magam, egyelőre tesztelek.
De 4.3Ghz allcore 1.248 fix volt-al mennyire számít jónak? Eddig egy Aida teszt elég sokág elvolt vele. Cine-t pedig később akarok ráküldeni.
Pipapapa strikes back again! Avagy újabb tégla a falba!
-
Alpi.
addikt
Én nem aggódom, de én is meg tudom ilyen [csodálatosan kurtítani] a fogyasztásomat ha fixálom az órajelet. Egy bibi van, hogy a hőfok marad meg a PPT érték is ráadásul a teljesítmény is. Egyedül a core power megy át egy csodás zuhanáson.
Nem fogyaszt dupla annyit.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Yany
addikt
válasz Malibutomi #21892 üzenetére
Sikerült valamelyikkel stabilizálni?
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
HSM
félisten
Ó, ne aggódj, ki van az szépen mérve/tesztelve. A jóféle konnektoros mérőm is minden egyes plusz magra +7W-ot mért, tehát nagyságrendileg helyesnek tűnik a HWiNFO 6W-os mérése (80plus gold táp, és jóféle DrMOS-os VRM).
Amúgy ha 12 szálon indítod, akkor magonként a HT miatt kicsit több lesz a fogyasztás, mint amíg csak 1 szál fut 1 magon.
Tudom én, hogy 4,5Ghz-re nem elég, de szükség van-e a 4,5Ghz-re, főleg ilyen áron? Szerintem annyit nem ad már hozzá, hogy megérje, de ez csak az én véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
Beba Snake
aktív tag
válasz SECTORnooB #21938 üzenetére
Lecseszték már ott is. Mondjuk nem félkövér betűtípussal.
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
Alpi.
addikt
Hát valahogy mennie kell 4500 mhz-et. 1,2V-al nem tud sajnos.
Amugy tippre az a 6W 4200-on R15 alatt nem jó érték. Fix órajellel nem jól írja ki hwinfo sajna.
Nézd csak [Nálam így alakulnak a mag fogyik][ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
A PBO limiteket ismerem, köszi, ez volt az első lépésem mikor megkaptam a kockát, hogy ne 91 fokot lássak prime95 alatt, levittem talán 48A-re a TDC-t, úgy már nem ment kb. 85 fok fölé.
De az alap problémát nem oldja meg, szépen látszik az egyszálas mérésedből, hogy egy szálon ugyanúgy ~1,375V-ot kap és 13W a mag, amit éppen terhel. Elindítanál 2 szálon egy friss prime95-öt, AVX + small fft-t ugyanúgy meglenne szerintem nálad is a 18W/mag.
Referenciának, nálam a fix feszes 4,2Ghz-en egy magon az R15 6W/mag, nem 13W, 6W. A pontszám pedig 198.
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
válasz hokuszpk #21931 üzenetére
Annyiból nem hinném a lapot, hogy az SMU a prociban látja a terhelést, és az összes releváns paraméter a helyén lévőnek tűnik, hőfok, áramerősség, feszültség, EDC, Ryzen Master is gyári működést jelez vissza, érvényben lévő (tényleg betartja) limitekkel.
Illetve ha megnézed, a kép készítésének pillanatában is 1,363V-ot kért a CPU, miközben 1,337V-ot kapott. Én itt nem látok gyártói trükközést. (Ettől persze még lehet, de hol? )Az előző generációs CPU-k nem feltétlen jó referenciák, a 3000-es BOOST algoritmusa jóval agresszívebb lett.
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
Azon gondolkodtam sokat, hogy végül válaszra méltassalak -e.
OC! Kiírhatnám azt is, hogy túlhajtás, de szarul hangzik.
Meg merem kockáztatni, hogy sokkal több mindennek láttam vagy terveztem meg a belső felépítését és kapcsolási rajzát, mint te. Ez egy szakmai fórum, még akkor is, ha az idő előrehaladtával egyre kevésbé tűnik annak. Egy adott témáról való beszélgetés során pedig célszerű szem előtt (és tisztában) tartani azt, hogy a többi résztvevő nem feltétlen van azon a szakmai szinten, mint te, így sokszor (legtöbbször) egyszerűbben és közérthetőbben kell fogalmazni, hogy ne zavarja meg a tisztánlátást.
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
HSM
félisten
Szvsz bugos. A hivatalos spec 15W [link] . Fun fact, nálam is ezt mutatja a gép, miközben valójában 15W-os limittel indul, HWiNFO-ból meg lehet nézni, és a gyakorlatban is így működik.
Fun fact 2: ami viszont érdekes, alvó módból ha visszajön a gépem vagy hibernálásból, akkor nálam is bebugzik, és 44W-ra ugrik mindkét limit a Lenovo T480s-emen, ami egyértelműen nem gyári tervezett működés, nem is szereti a gép. Ilyenkor én XTU-val jobb belátásra térítem, semmi értelme, hogy üvöltsön a hűtés, és konstans 100 fokon forrva throttlingolva hozza kb. ugyanazt, mint amit 15W-ból tudna, hűvösen, és sokkal halkabban.
(#21928) Alpi.: Könnyen lehet, hogy nem mind viselkedik ugyanúgy, de látod nálam igen rossz a helyzet.... Miközben kézzel beállítva kifejezetten jó csipnek tűnik.
BIOS nálam legfrisebb AGESA ComboV2 1.0.0.2, és Ryzen High performance power plan volt.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
"Amúgy itt megjegyezném (bár biztos nem fog jót tenni a népszerűségemnek a topikban), hogy a "kék szomszéd" pl. kávétavas rendszere szerintem klasszisokkal jobban és kiszámíthatóbban működik. Van egy 15W-os TDP-jű i5-8250U procim, a nyélgázon 35W-ot is megevő prociból olyan gyönyörűen hozza ki a maximumot 15W-ból, az órajelek és feszültségek okos szabályozásával hogy öröm nézni. "
Gyári spec : [8250U_Intel spec.]
Itt is van ez-az amúgy !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
Nekem viszont úgy tűnik, hogy nem figyeli, és egészen más okokból állt be nálad, ahogy sejtettem.
Nálam abszolút alapon hagyva mindent, gyári PB-al (Ryzen Master szerint is gyári mód, lásd kép) így fest 4 szálon futó Prime95 SmallFFT-vel, ne mondd nekem, hogy ez így értelmes működés, hogy 18W-ig felküldi a terhelt magokat automatán 1,35V-on.
A fix 1,2V-os 4,2Ghz tuningomnál ugyanez nagyjából 11W, akár egy mag van terhelve, akár mind a 6. Szerintem innentől nem lehet kérdés, melyik esetben kap több pofont a CPU. Nem is futtattam a Prime-ot így alapon csak egy nagyon rövid ideig, ez így nekem egyáltalán nem megfelelő.A win10 feladat ütemező persze nálam is szépen tette a dolgát, először a két preferált mag és a CCX-e lett terhelve, és csak egy magot a másikból, majd kis idő múlva elkezdte jobban váltogatni a magokat, hogy nagyjából egyenletesen melegedjen, ekkortájt készült a kép is.
(#21913) hackeeeee: Akkor úgy mondom, ha csak az órajel változott volna, akkor kb. 5% lenne csak a difi a fizikai pontszámban, de ennek a háromszorosa. Ott valami nem volt jó, tippre a 4ghz-es beállítással, vagy a méréssel.
-
ffodi
veterán
Gondolkodtam rajt, hogy ilyen stílusú megnyilvánulás után méltassalak -e még válaszra, végül úgy döntöttem, igen...
De nem írja. Van egy megadott alap és boost frekvencia, ez számít az alapbeállításnak. Ettől bárminemű eltérés esetén nincs garancia a megfelelő működésre (ami persze nem jelenti azt, hogy a valóságban nem fog működni!). Sajnos manapság egy marketinges egy mérnök fizetésének többszörösét is keresheti, már csak emiatt is érdemes lenne annak elmenned. Őszintén szólva én még sosem láttalak a fórumon, pedig már több, mint 16 éve itt vagyok...persze itt sincsenek csodák, hiszen kb. 3 hónapja regisztráltál...noha az is megeshet, hogy valakinek az újra-regje vagy és azt nekem tudnom kellene, vagy eddig read-only voltál és idén jött el az idő a kibontakozásra.#21875
Kérlek mesélj még. Egy hardver (maradjunk PC-vonalon) teljesítményét az egyszerűség és relatíve könnyű összehasonlítás kedvéért általában szintetikus tesztek segítségével mérik, hasonlítják. Itt nyilván léteznek olyan szoftverek, amik ennek vagy annak kedveznek, ettől függetlenül az összehasonlítás kellően objektív tud maradni a legtöbb esetben. A saját példában azért CB R15 mérésből származó eredményeket hoztam, mert ezt a programot mindenki ismeri, tud viszonyítani, na meg azt sem szabad elfeledni, hogy a saját rendszeremmel elért eredményeket hasonlítottam egymáshoz kiszűrve ezzel az általad vázolt problémákat (gyengébbek kedvéért, nem az volt a cél, hogy megmutassam mindenkinek, hogy 24 mag+SMT-vel alapon 6000 pont körül kapok, hanem a különböző beállítások közötti differencia megmutatására fektettem a hangsúlyt). Hozhattam volna neked olyan mérést, ahol alapon, illetve CCX OC mellett lefordítok egy nagyobb FPGA projektet, és melyik esetben hány szekundum alatt végez a szintézis, de nem tettem, mert a legtöbb fórumozó számára ez kevesebb információt hordozott volna...#21878
Nincs itt semmi furcsa. Egyszálas teszt, és az FX8350 ebben köztudottan gyenge. Van nekem elég szórakozásom, jelenleg az, hogy etetem a trollt.#21879
Örülök, hogy sikerült megtalálnod a szó alapvető magyarázatát, csakhogy ez elég általános, jelen esetben pedig egy specifikus dologról van szó. El kell, hogy keserítselek, de ahogy a magyar, úgy a külföldi szakirodalom is használja a "degradáció" kifejezést integrált áramköröknél. Természetesen itt sem feltétlen tönkremenetelről van szó (de a következmény lehet az is), hanem arról, hogy bizonyos körülmények fennállása (vagy épp hiánya) esetén, vagy azok eredményeként az adott chip/áramkör/stb. már nem tudja teljesíteni a gyárilag megadott specifikációt. Topic témájánál maradva, sokat kell sportolni ahhoz, hogy a CPU már a gyári paramétereket se tudja tartani de nem lehetetlen. Legegyszerűbb példája a dolgoknak pedig, amikor egy kitesztelt OC, egyszer csak hibázni kezd."A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
Alpi.
addikt
A képen az az érdekes, hogy hogy osztja ki a 8 szálat ! 2 mag teljesen kimarad, 2 mag folyamatosan 1 szálas módban megy. Ez a gyengébb ccx.
A preferált ccx-nél 2 mag az idő egy részében 1, másik részében 2 szálon dolgozik és a 2 legerősebb mag full 2 szálas Smu-val megy ! Ergo a munka nagy részét egy ccx-en belül próbálja elvégezni, a jobb hatásfok miatt !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
"AMD-bácsi nem szeret ilyen jellegű technikai adatlapokat megosztani"
Igen, én is keresgéltem, hogy mik a pontos alapfeszek, engedélyezett működési specifikációk, de semmit nem lehetett találni, elég bosszantó volt. Nem szeretem csak úgy vakon elhinni, hogy ahogy kiveszem a dobozból, az jó, és csak használjam."high-current load" vs. "low-current load"
Igen, ez is egy érdekes kérdés. Ugyanis nem mindegy, hogy az egész csipre nézed, vagy a magokra. Ugyanis az éppen terhelt magra odakened az 1,4V-ot Prime95 alatt (egy magon is működik ) akkor azon a magon pokoli áramerősségek fognak menni, amit nem fog szeretni, míg az egész csipre nézve egészen "low current" lesz a szituáció. Ugyanakkor, ha egy magon megy csak nagy áramerősség, akkor a terhelésváltáskor fellépő feszültség túllövés jóval kisebb lesz, ami viszont a csip túlélésének kedvez. Illetve, egy magon prime-olva ahogy mondod, jó esetben nem lesz túlzottan magas a hőmérséklet, ami ismét a túlélést segíti.A PB(O)-s észrevételed én csak annyival egészíteném ki, hogy én a sima, gyári PB alatt is brutálisan túlzónak találom a feszültségeket, egy vicc, hogy bőven 1,4V fölé lövi a feszt, miközben kézzel fixen beállítva alig több, mint 1,2V elég neki. De nálam még a Prime95 alatt is 1,3V-ot nyomott magába, 4Ghz-hez [link] , PBO, AUTO OC és minden más nélkül is, csak a gyári PB volt, gyári 3200Mhz ram beállítással.
Ráadásul, ha megemeled a limiteket, máris nem lesz az egész garantáltan biztonságos, ugyanis a gyári feszek csak akkor biztonságosak, ha a gyári limiteken belül marad a működés. (Áramerősségek, tranziens jelenségek!) Tehát az AUTO OC és PBO melletti paramétereket nem javaslom, hogy biztonságosnak vedd, az AMD sem veszi annak, jó okkal! [link] [link]Amúgy ahogy írod, ezt én is megfigyeltem, hogy néha látszólag teljesen indokolatlanul nálam is visszavette magát 4-4,1Ghz környékére, ami indokolatlanul kevés részterhelésen, míg prime alatt az 1,3V és 4Ghz meg indokolatlanul sok. Szép munka.
"A tuning/OC világában eltöltött évtizedek alatt még sosem találkoztam (számomra) optimálisan működő automata OC-val"
Amúgy itt megjegyezném (bár biztos nem fog jót tenni a népszerűségemnek a topikban), hogy a "kék szomszéd" pl. kávétavas rendszere szerintem klasszisokkal jobban és kiszámíthatóbban működik. Van egy 15W-os TDP-jű i5-8250U procim, a nyélgázon 35W-ot is megevő prociból olyan gyönyörűen hozza ki a maximumot 15W-ból, az órajelek és feszültségek okos szabályozásával hogy öröm nézni. Ugyanezt tudja pl. a i9-9900 vagy i9-9900K is (meg az összes többi is), csak a sors fintora, hogy ott alig használja valaki, sok tulaj nem is tudja, hogy van ilyen lehetőség, vagy hogyan kéne beállítani ezeket, mivel ott remekül működik a manuális módszer is többnyire. Gyakorlatilag ott a gyári max turbó, ami közel maximumra tudja hajtani a CPU-t, legalábbis a nagyobb modelleknél, kb. csak beállítod, mit bír a hűtőd és a VRM, és a proci kihozza belőle a maximumot, ráadásul ott ez nem is számít tuningnak, a gyártók is szabadon konfigurálhatják. Ráadásul ott az offsettől sem pánikol be a CPU és esik össze a tempó.Egyébként én is éppen erre jutottam a két hétben - mióta megvan - mint te is, manuál fix feszes OC, okosan beállítva. Neked mondjuk nem semmi munka lehetett ilyen szép precízen belőni azt a sok magot. Én mondjuk lehet beáldoztam volna magonként egy ~50Mhz-et leheletnyivel alacsonyabb feszekért (mégis 16 mag, és relatív erős tranziensek, ha mind terhelve van), de tudom, hogy én vagyok mindig túl óvatos.
Nálam így néz ki az előtte/utána tempó: [link] . Gyári 3200Mhz ram, PB, majd a fix feszes 4,2Ghz, 3600Mhz ramokkal. Ami érdekes, a GPU pontszámaim is nőttek.
És szintén érdekes, hogy csak a fixfeszes OC-val érte el a grafikus pont a 10 éves X5660 Xeonom szintjét:
(#21897) hackeeeee: Itt valamelyik eredmény/beállítás szvsz nem stimmel. +200Mhz órajel (+5%) nem hozhat a konyhára +16% CPU tempót.
[ Szerkesztve ]
-
R3laX
addikt
Visszatérve a procikra, így 1.0.0.6 combo-val jobban tartja nálam a boostot a 3600X. QC-ben eddig pl 4300 volt a csutka, most simán 4350-4375-ön tartja szépen ilyen 44-50%-os kihasználtsággal.
CCX egyébként hogy működik, valaki tud egy jó leírást adni róla? Új bios-szal ezt is beépítették most.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz hokuszpk #21901 üzenetére
A hülyeség fertőző.
Túróst, holnap megnézem a B450-es lapban is, de meglepődnék ha indulna vele, persze mit lehet tudni, láttam már pár "csodát" (előtte használtam benne már pár hetet, tehát tuti a buli).
Amúgy 2 év+ gar van még rajta, úgyhogy nem aggódom.
Csóri R3 2200G nagyon harmatos az R5 3600X-hez képest, dadog a játék hogy na, dacára az FPS nem a béka segge alatt van, "szaggat" Coop módban, bejönnek a zombik azt vége rögtön szegényemnek.
Amúgy egész jól sikerült ez a 2200G, a ramokat viszi 3200-on.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
"ovábbá biztos más is megfigyelte már, hogy kevés mag terhelése esetén (adott CPU magjainak számához viszonyítva) nem egy dedikált mag van folyamatosan terhelve, hanem több magon van elosztva a terhelés (tipikusan egy CCX-en/CCD-n belül), ami vélhetően a relatíve magas VCore által okozott jelenségek, mint például a hőtermelés optimalizálása miatt van így."
Igen, nem lép át egy bizonyos szinten a magok egyenkénti fogyasztásával sem ! 13-14W -ot tisztán, láthatóan nem haladja meg ! Ezt sem véletlenül teszi, gondolom én. Ezeket mind figyelembe kéne venni, mikor kézzel állítgatjuk a procikat ! Sok sok idő kell még, mire ez letisztul a fejekben, ahogy mondod !
Egyébként nagyon érdekes mag terheléseket "rak ki" magának ha csak X szálat dolgoztatunk épp. Ezért is szoktam mondani, hogy egy Cinebench runbol nem sokat tudunk meg a hétköznapi, valós teljesítményből.
Mindjárt előtúrok egy screen-t, valahol meg kell lennie, 8 szálon, hogy osztja ki a melót ! Szvsz izgalmas.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest