- Ismerős-ismeretlen lapkával érkezik a Honor 400 család
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Elérhető az Apple TV alkalmazás Androidon
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
venom8888
őstag
Koszonjuk szepen a biztatas
remeljuk jobb lesz valamikor valoban. Amugy a baba egy szepsegkiralyno, ahova megyunk csodaljak a kis cukinkat
-
kovacsroli
senior tag
válasz
venom8888 #18616 üzenetére
Persze, hogy ordít ha délelőtt 10 óta fent volt, hát 1 éves, totál túlfáradt. Nem feltétlenül úgy reagálnak a kimerültségre mint mi, hogy fogjuk eldőlünk oszt' alszunk. Átbillen a mérleg, túlfárad és gatya, ledobja a láncot.
A reggeli alvást hagyjátok el. Tartsátok ébren legalább 11 óráig. Elviszitek ide-oda, maradjon ébren. 11-fél12 között fektessétek le. Rá kell szoktatni, hogy akkor van egy nagyobb alvás. Ott kell vele maradni, az a cél hogy aludjon kb. fél2-ig. Így délelőtt és délután is 5-6 órát lesz ébren.
Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.
-
bads1
aktív tag
válasz
venom8888 #18613 üzenetére
Ez ilyen, meg kell szokni, két éves koráig nem sok változás lesz.
Kislányom most lesz 3 éves, nagyjából 7-8 hónapja alussza át az éjszakát, néha még így is fölébred "cicizni" az anyjával (vele alszik), de már csak fogdossa, sokáig szopizott órákat lógott az anyján napi szinten.Az első év borzasztó volt alvásilag, az alvásmegvonás olyan szintű volt már szinte könyörögtünk hogy tudjunk szusszanni egyet (nem is értem a feleségem hogy bírta), ráadásul én műszakban dolgozom 4:45ös keléssel ha reggelre megyek, ilyenkor külön megoldani hogy legalább pár órát pihenni tudjak.. nem volt egyszerű. De mindig vannak észrevehető fejlődési ugrások amivel kicsit egyszerűsödik az élet.
Egyébként a mi gyerkőcünk annyira aktív elég neki napi egy óra alvás (vagy annyi se) és így is este 10 környékén alszik csak be nagy kínlódások árán.
Szóval ne verjétek a fejetek a falba, így utólag visszatekintve inkább jobb hogy ezt is megéltük a nehézségekkel együtt minthogy egy "mintagyerekünk" lett volna és esetleg más rosszabb dologgal kellene megküzdenünk napi szinten.
-
426os
őstag
válasz
venom8888 #18616 üzenetére
Pár napja nekünk is kb óránként ébredés, kicsi felsírás van, ringatni kell és szopizik is a visszaalváshoz. Eddig jobb volt, bár voltak rosszabb időszakok. Mi biztosak vagyunk benne, hogy ez is fejlődési ugráshoz kapcsolódik. Most 6 hónapos pont, a jelek szerint indulnak a fogai (még nem látszik, de nagyon sokat rág), illetve pár napja kb egyik napról a másikra elkezdett kúszni, illetve a személyisége is változott kicsit. Ezen kívül mostanság napi 3 helyett már csak kettőt alszik napközben.
Kitartást, el fog múlni ez is (legalábbis mi ebben bízunk)
.
-
Semin
őstag
válasz
venom8888 #18622 üzenetére
És lehet, hogy a következő fázisban (elég egy alvásborulás/ növekedési ugrás) majd a te gyermeked alussza át az éjszakát, az övé meg 8x kel fel. Ahogy fejlődnek ez folyamatosan változik, sajnos nem megjósolható mi jön. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy minden gyerkőc egyedi és nincsen “csodarecept”.
Az alvás megvonás nagyon kemény, ezt csak az tudja aki átélte. Ebben az időszakban átvettem a feleségemtől a feladatai jó részét: bevásárlás, takarítás, mosás/mosogatás
rendrakás, főzés. (kajarendeléssel ez valamelyest kiváltható)A maradék időben pedig nálam a gyerkőc. Este pl fürdés/ mesélés altatás lehet egy apás program majd már csak rá kell nézni addig anyuka tud pihizni. Éjfél körül pedig csere.
Így mindketten tudtok 5-6 órát aludni ami már elégséges.
[ Szerkesztve ]
-
ggeleven
őstag
válasz
venom8888 #18618 üzenetére
Mégis tudod hányan így élnek és mennek másnap dolgozni? Hát sokan, nagyon sokan, főleg ha több ha több gyerek is van. Nálunk valamelyiknek biztosan van valami EÜ baja. Az nagyon ritka, hogy mindenki makk egészséges. Egy ilyen is meg tudja borítani a napokat/éjszakákat rendesen. Nem panaszkodásként mondom, hanem csak hogy érezd, hogy nem vagytok egyedül és van, akinek még szarabb.
20%-os kedvezmény az éves AlzaPlus+ előfizetésre! Keress privátban!
-
6030D
őstag
válasz
AssAssynn #18614 üzenetére
venom8888: nekünk szerintem 2 éves koráig így "aludt". Aztán már csak óránként kelt. Múlt héten volt 5 éves, már csak 3x kelt fel éjjel. Nem b@sztatásnak írom, csak hogy ne érezd magad egyedül. (Sógornőmnek volt valami app, amibe lehetett pipálni, mikor mit csinál, nekik éjjel 15-18x kelt fel.)
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
venom8888
őstag
válasz
kovacsroli #18615 üzenetére
Néha mar csak 1 et alszik, pl ma is csak reggel aludt a délutáni kimaradt. Es nem hogy faradtabb, es aludhatna, itt ordit fel oraja már. Már már azt hinném hogy elaludt az asszonnyal erre felsir ujra. Most benéztem hozzájuk, a felesegem mellett alszik az ágyban. Amit nem szeretek,mert tegnap reggel is amíg kiment pisilni az asszony hajnalban, le esett az ágyrol.
Mi a .. ert nem.alszik este. Az alvas tréning is sikeresnek bizonyult kb 3 hétig. Most ujra bolondok haza van,mint azelött.[ Szerkesztve ]
-
kovacsroli
senior tag
válasz
venom8888 #18613 üzenetére
2x alszik nappal.
1. Reggel 9 körül 45 perc kb
2. 3 körül az is 30perc-1 óra kb
Nem próbáltok meg átállni egy darab, de hosszabb nappali alvásra? Marha hamar visszaalszik reggel és utána ez a két rövid alvás szerintem egyet sem ér, túlfárad estére.
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok.
Tudtok ajánlani olyan gyurma kinyomót, ami bírja a strapát?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
venom8888
őstag
A tökünk ki van már. Alvas szakertöhöz fordulunk,mert ez hogy fél orankent fel üvölt a gyerek este 8 tol reggel 6 ig az durva, asszony sír,ki van mar alig alszunk.
-
lorcsi
veterán
A csukas meserádiot ismeritek ?
egesz jo musorok vannak rajtaeladó: vadi új soundcore motion+
-
Semin
őstag
válasz
DeFranco #18609 üzenetére
+solti:
Az én olvasatomban ha az anyja/apja mellette van és simogatja/vigasztalja az semmiben sem különbözik attól mintha az öledben sírna. Ott vagy vele érezhet, megkapja a biztonságot.
Ha a fórumtárs így értette a “sírni hagyni” módszert akkor én értettem félre a dolgot. -
venom8888
őstag
Ugy fogjuk csinálni,hogy 2x kel mar csak fel ejszaka. Hajnali fél 2 korul,es reggel 5 kor. Akkor kivesszük ölbe és igy altatjuk el. Nem hagyjuk sírni.
-
DeFranco
nagyúr
hagyás és hagyás között is van különbség.
az számomra is idegen, ha valaki rácsukja az ajtót a síró gyerekre, mi azt csináltuk, hogy betettük a kiságyba, hagytuk sírni de mellette voltunk, simogattuk ha kellett, érezte hogy ott vagyunk vele, csak a "hisztire" nem az elvárt reakciót kapja.
működött.
@Tothgera30: Vekerdy úr azért bele tudta magát lovallni vad dolgokba, nagyon szimpin hangzik amiket ír, meg nagymamák szép színes hátteres posztokat tudnak belőle okoskodni Facebookra (mijenigaztölle) de azért ezeket megnéztem volna nála a gyakorlatban a nevelésben aktívan részt vevő szülőként.
-
solti
senior tag
no offense, de ez nagyon durva leegyszerűsítés. Itt elvileg mindenkinek van babája, tudjuk, hogy sírás és sírás között hatalmas különbség van. Van amelyikkel hagyom aludni van amelyiknél nem.
(milyen könnyű is lett volna az egész, ha nincs 25 fajta sírása a gyereknek és nem kell mindig kitalálni hogy éppen mi van...) -
Semin
őstag
válasz
venom8888 #18605 üzenetére
Anno erről a módszerről nem olvastam jókat
Lehet, hogy ideiglenesen jó megoldásnak tűnik, de hosszútávon nem fog segíteni."...Nem tudjuk huzamos ideig hallgatni a baba sírását, még az idegen babákét sem, idegesít és tettekre ösztönöz..."
" ...Ráadásul a sírni hagyással alvásra szoktatott babák később egy-egy változás hatására ugyanúgy felébredhetnek, mint előtte, tehát nem oldódik meg ezzel véglegesen a probléma..."
"..Szociális oldalról nézve az történik, hogy ha a baba sorozatosan azt tapasztalja meg, hogy nem kap segítséget, amikor segítséget kér, vagy nem kiszámíthatóan kapja a segítséget (néha érkezik, néha nem), kevésbé fog bízni a világban és az emberekben. Ő maga is kiszámíthatatlanná válik a kapcsolataiban, nem tud majd megfelelően kötődni..."
forrás : [link]
Nagyon sok cikk van a témában, de olyat még nem olvastam, hogy hagyni kell sírni.
Ezt átfogalmazom :
Biztosan van olyan cikk ami "hagyni kell sírni" elvet támogatja, de szakembertől még ilyet nem olvastam.Az biztos, hogy az én fiam soha nem sírta magát álomba.
Ha kellett felváltva keltünk éjszaka, így mindenki tudott aludni 4-5 órát.
Nem volt könnyű időszak, de meg lehet oldani.[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
-
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18603 üzenetére
Elhagyattuk vele az éjszakai ivást igen,de nem volt egyszeru. Este amikor almos,nem.cumisuvegeztettuk mint elotte,hanem csak ringattuk olben, de az sokaig tartott, sirt tovább. Es utovegre mae csak a kiságyba lett berakva, sírt eloszor sokaig kb , utana mar csak 6 percig, vegul meg kb 2 percig. Ejszaka is fel sir,de kb 2 -3 nyikkanás,mint ha álmában csinálná,és alszik tovabb. Hajnalban kb 2x fel.nyikkan,de alszik stabilan 5 ig. És este 7-8 kor megy aludni amugy.
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Az alvas tréning sikeresnek bizonyult. Az ejszakai este 7 töl reggel 6 ig 6x felkelés konkretan vegig alussza az éjszakát, fel sirt kb 2x 2 másodpercre es alszik tovább
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
kovacsroli #18600 üzenetére
Ehhez nem kellett zseninek lenni, gyerekként én is elsajátítottam (jó kis 486-os volt az első otthoni gépünk). Ezek olyan dolgok voltak amiket nem ártott ha tudtál hogy játszhass a gépen.
Més que un club!
-
kovacsroli
senior tag
Anno 13 évesen kaptam az első számítógépemet, persze, előtte iskolában nyomkodtam már PC-t, de kb. a Logoban teknősmozgatás szintjén. Három nap múlva fejből paramétereztem az ARJ-t, RAR-t (emlékszünk még az 1.44 megás chunkokba tömörített játékokra?
), autoexec.bat-ot hackeltem, IRQ / DMA beállításokkal szórakoztam hogy legyen hang a játékokban...
Várj, én átlagos gyerekekről beszéltem, nem született zsenikről...
-
Dare2Live
félisten
válasz
kovacsroli #18596 üzenetére
Anno finommotorika vonalon olvasgattam, hogy mennyi módszert dolgoztak ki rá, alkalmaztak.
Aztán megjelent az egér, preciziós kis mozgások, gyereket érdeklő akármi és aztán a felismerés hogy ez jó lenne rá, aztán pedig a sokk, hogy semmi se indítja be, fejleszti gyorsabban. Bizonyos szempontokból a legjobb. Akkor most tiltsuk vagy sem.
Uez igaz rengeteg más "képernyős" dologra.@blt-blog Amit írsz az valószínűleg egy külön világ. Akit 30éve a szülei ovódás angolra járattak az nagyon 0.1% volt. Most 2025ben se sokkal gyakoribb pedig sokkal több angol ovoda van (100-400.000Ft/hós havidíjjal). Ez a felső pár százalék privilégiuma.
btw a három évesek nagyja magyarul is nagyjából beszél, nemhogy két nyelvet teljesen jól.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
updog
őstag
válasz
A véleményeddel ((erősen!) kontrolláltan használhatják) egyetértek, a levezetéssel nem
"Semmi hátránya nem száramozott abból senkinek, ha nem sajátította el készségszinten ezeknek a használatát.
Ez megváltozott. Mindennapjaink szerves részei ezek az eszközök és ez a jövőben ennél csak durvább lesz. Azt gondolom, ha túl sokáig van letiltva róla a gyerek, hosszútávon hátránya fog származni belőle."A gyerekek irgalmatlan jó problémamegoldók (csak a felnőttek nem hagyják hogy először megcsinálják a problémát
) és az agyuk mint a szivacs.
Anno 13 évesen kaptam az első számítógépemet, persze, előtte iskolában nyomkodtam már PC-t, de kb. a Logoban teknősmozgatás szintjén. Három nap múlva fejből paramétereztem az ARJ-t, RAR-t (emlékszünk még az 1.44 megás chunkokba tömörített játékokra?
), autoexec.bat-ot hackeltem, IRQ / DMA beállításokkal szórakoztam hogy legyen hang a játékokban...
De hogy "modern" példát hozzak: másfél évesem szórakozásból nyomkodta a kezemen a Mi Band-et. Rájött hogy néha rezeg (azt hiszem edzés indítása előtt). Most már céltudatosan 10/7 magától eljut abba a menübe (ha hagyom
).
A gyerekek tudása azonnal alkalmazkodni fog, mihelyt megkaparintanak egy ilyen divájszot, nem kell félteni őket, és nem kell siettetni. De mondom, a megfelelő kontroll melletti használattal egyetértek (bár nálunk a hatévesnek szerencsére csak havonta egyszer jut eszébe hogy elkérje anya telefonját a bogyóésbabóca játék miatt, van elég baj a tv-vel is
), csak annyi helyről hallottam már ezt az érvet, hogy nehogy a mai modern világban lemaradjanak szegény gyerkőcők, na ez a BS szerintem
"vajon ki tanította vagy tanítatta az óvodás gyerekét 20 ével ezelőtt idegen nyelvre"
Nekem szerencsém volt, mert '94 óta van kábeltv-nk
Cartoon Networkon kezdtem angolt tanulni. '95-ben (másodikos koromban) pedig hallgattam a negyedikes osztály angolóráit (ja igen, a faluban olyan osztályok voltak, hogy 1./3. közös teremben, 2./4. közös teremben, és az egyiknek mindig "csendes" óra volt amíg a másiknak aktív), szóval mire 4. osztályba jutottam (akkor kezdődött a nyelvtanulás), kb. a tanár szintjén beszéltem angolul. De valóban oviban azt se tudtam hogy létezik angol
(még mindig: falusi gyerek vagyok, amikor bekerültem a szomszéd városba 5. osztályban, akkor tudtam meg hogy van aki járt olyan helyre hogy "bölcsi", szóval kinézem hogy már akkor is volt ovis angol a sznoboknak
)
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
blt-blog
kezdő
válasz
Szinte mindenben egyet ertek veled.
"vajon ki tanította vagy tanítatta az óvodás gyerekét 20 ével ezelőtt idegen nyelvre"
Szerintem mindenki, akinek a csaladjaban volt masik orszagban levo rokon, ahogy a harom eves lanyom teljesen jol beszel magyarul es angolul is, es ahogy engem is 30+ evvel ezelott jarattak a szuleim ovodas angolra. -
kovacsroli
senior tag
válasz
blt-blog #18588 üzenetére
Anno a hétköznapi emberek életében semmilyen szerepet nem játszottak az elektronikai eszközök. Nem volt a zsebünkben okostelefon, a hátizsákban lapotop meg tablet, nem kapcsolta fel Alexa a villanyt és stb. Volt otthon egy tévé meg egy rádió, oszt' csókolom. Semmi hátránya nem száramozott abból senkinek, ha nem sajátította el készségszinten ezeknek a használatát.
Ez megváltozott. Mindennapjaink szerves részei ezek az eszközök és ez a jövőben ennél csak durvább lesz. Azt gondolom, ha túl sokáig van letiltva róla a gyerek, hosszútávon hátránya fog származni belőle. És itt nem azt mondom, hogy le kell ültetni a tévé elé egész napra és háborús filmeket nézetni vele. Azt mondom, hogy amellett, hogy erősen kontrolláljuk hogy mit és meddig nézhet / csinálhat, igenis a kezébe kell adni a telefont, le lehet ültetni a számítógép elé Word-ben betűket irogatni akár és el kell kezdeni neki magyarázni, hogy ezek az eszközök mire valók, miért jók és mik a veszélyeik (!).
Ezzel együtt osztom a véleményedet abban, hogy rengeteg olyan tartalom van aminek képi világa, jellege, tempója egyszerűen rombolja az agyat, igen. Viszont elérhető egy csomó edukatív tartalom is, ami közben a gyerek nem csak tanul, hanem elkezdi elsajátítani azon eszközök használatát is, amelyek az egész életét végigkísérik majd.
Természetesen mindenki máshogy neveli a gyerekét és itt általában kétféle módszerről beszélgetünk témától függetlenül: jó és másik jó. Azonban egy valami szerintem mégsem jó, az pedig a szélsőség. Mi minden téren próbáljuk mellőzni a szélsőséges hozzáállást.
Még valami, érdekes párhuzam lesz, azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem ez az egyetlen téma, amihez a hozzáállásunk változik a körülöttünk lévő világ alakulásával együtt. Csak hogy egyet mondjak, vajon ki tanította vagy tanítatta az óvodás gyerekét 20 ével ezelőtt idegen nyelvre? Azt nem mondom, hogy senki, nade nem sokan. Nincsenek adataim, de biztos vagyok benne hogy a jelenlegi arány töredéke. Miért? Mert akkor nem volt releváns, legalábbis a legtöbben ezt hitték.
[ Szerkesztve ]
-
blt-blog
kezdő
válasz
f4lcon #18593 üzenetére
Par hete jottunk vissza nyaralasbol, nagyon izgatottan vartuk, hogy a 10 oras nappali repulest sikerul-e atveszelnunk kepernyo nelkul. Biztos ami biztos alapon fel voltunk keszulve: volt nalunk gyerekeknek valo fules (hangero limitalt, parnazott), illetve elore kineztem, hogy az uton a fedelzeti szorakoztatorendszerben milyen mesek vannak, elore ki volt valogatva par mese, amit ismer: amit gyakran olvasok neki, amit az oviban gyakran olvasnak nekik.
Nyilvan korulottunk mindenki kepernyot nezett. Durvan a hetedik oranal jutottam el arra a pontra, hogy oke, kifutottak az otletek, mindent elenekeltunk haromszor, korbejartuk a repulogep also es felso szintjet is ketszer, beszeltunk minden legiutaskiserovel, elfogytak a matricak, a rajzolni valok, megunta a puzzle-t. Elovettem a fulest, beizzitottam a gruffalo-t az en monitoromon es gondoltam odaveszem az olembe.
Husz masodpercet nezte a rajzfilmet, mikor levette a fulest a fejerol es odanyujtott egy konyvet: papa, olvass inkabb.
Eleg boldog voltam.
-
válasz
Dorian #18591 üzenetére
nézőpont kérdése, a gyerek nálunk nagyon hasonlóan nevelkedik.
én elfogadom, ha mások egyébként máshogy gondolkoznak erről a témáról, nincs ezzel semmi baj.
a fiamnál most lesz az oviban egy logopédus és egy pszichológus előadása arról, hogy "épít vagy rombol, az okoseszközök hatásai a gyerekekre" elképzelhető, hogy azt javasolják változtassunk ezen a szigorú hozzáálláson. vagy az is, hogy megerősítenek abban, hogy amíg lehet, tiltsuk.nálunk sokkal nagyobb a probléma most azzal, hogy a gyerek egyrészt kompetitív, azaz mindenben a versenyzés lehetőségét keresi, másrészt nem tud veszíteni, és emiatt hisztizik. mindenben a nálánál nagyobbakhoz méri magát, a rajzolástól a biciklizésig, és emiatt alig van sikerélménye.
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18556 üzenetére
"Ez egy jó téma, kinél mit és mennyit szokott nézni a gyermek? "
A nagyobbik harom eves, a kisebbik le van foglalva azzal, hogy a kezen kivul a kajat is bele tudja tenni a szajaba. A harom evessel epp a minap olvastunk este egy konyvet. Ez egy babaknak valo konyv, rajzolt kepek vannak benne dolgokrol, amikkel a baba talalkozik (fiu, lany, apa, anya, nagyszulo, kabat, sapka, pelenka, bili, bicikli stb). Kb 10-12 oldal, oldalankent 9-10 kep. MIndegyik ala oda van irva a neve magyarul es angolul.
Az olvasas altalaban ugy tortenik, hogy o vagy en ramutatok egy kepre, o pedig mondja mindket nyelven, hogy mi az. Na, van egy kep amin egy teve es egy taviranyito van rajzolva. Ahogy haladtunk a kepeken, ramutat a taviranyitora: telefon! Majd ramutat a tevere es kerdon ramnez: papa, mi ez?
Nalunk ennyi kepernyoido jut, pedig a rokonokkal facetime az van hetente parszor. Mondjuk ez mind tableten - tevenk az nincs, mi sem nezunk, netflixet meg tableten streameljuk magunknak este, ha van ra kapacitas.
Amugy latott mar tevet, nyilvan, nem barlangban lakik. Egyszer olyan fodraszhoz mentunk, ahol a gyerekeknek teve volt kirakva - soha tobbet, azota talaltunk brutal nagy akvariumosat, halakkal. Valamint a repteri lounge-ban ha van csaladi szoba, ott szokott lenni teve - igaz, itt az elso dolgunk kikapcsolni. Ezen tulmenoen amikor kocsmaba megyunk csaladilag ebedelni, ott szokott lenni a falakon - ez ellen nincs orvossag, csak az, ha megprobaljuk a tevenek hattal ultetni.
Tisztaban vagyunk azzal, hogy a dolog elkerulhetetlen, egyszeruen addig huzzuk ameddig csak birjuk. Az oviban nem vettem eszre, hogy emiatt kimaradna beszelgetesekbol, mert ilyenek tortennek:
- amikor az oviban az egyik kisfiunak szulinapja volt, pokemberes taskaban adta az ajandekokat a tobbieknek, igy mi is kaptunk - a lanyom pontosan tudta, hogy pokember volt (egy ideig osszekeverte a vasemberrel, mert a vasember egy utcai plakaton hasonlo volt) tehat pontosan ismerte, mi az, pedig sosem latta kepernyon.
- lehorzsolta az ujjat egy kicsit, az elso gyogyszertarba bementunk ragtapaszert. a polc elott mondom neki, hogy valassz egyet, amit szeretnel. diadalmasan felkialt: mancs orjarat! es mar vette is le a polcrol (en is akkor hallottam eloszor errol a rajzfilmrol, o sosem latta kepernyon)
- Most epp nyaralunk, elfelejtettem elhozni a fogkefejet, bementunk egy boltba venni ma reggel. Mondtam, hogy tessek, itt vannak a gyerek fogkefek, valassz egyet ami tetszik. Vegignezte es hatalmas Elsaaaaaa kialtassal felkapta a fogkefet. Sosem latta a rajzfilmet.
Szoval egyelore en nem latom, hogy barmibol kimaradna.
-
blt-blog
kezdő
válasz
kovacsroli #18554 üzenetére
"Verkedytől ez egy több, mint 20 éves ajánlás, nem? Tekintettel a témára ez ma már abszolút nem lehet releváns, függetlenül attól, hogy ki írta."
Ha ez egy 20 eves ajanlas, akkor szerintem ma sokkal inkabb relevans, mint 10 eve volt. Legalabbis szerintem az en gyerekkoromban maximum annyi tortent, hogy kergetett egy farkas egy nyuszit es sose kapta el. Vagy kergetett egy macska egy egeret es sose kapta el (ha igen, akkor meg konnyek kozott engedte el). Vagy kergetett egy prerifarkas egy nemtommit. Valami madarat. Ekozben a kergetore raestek dolgok, meg ilyesmi, de az egesz el volt intezve annyival, hogy egy puffanas, kis felho es ment tovabb minden.
Namost ami effektek (kepi es hang) manapsag mennek a technologiai fejlodes miatt, amilyen elethuen meg vannak rajzolva, amilyen gyakran esik ra, gyullad meg, stb valaki - hat szerintem ez sokkal brutalisabb, mint regen volt.
Azaz ha 20 eve volt egy x ido ajanlas, akkor szeirntem most sokkal kevesebb kellene, hogy legyen.
-
szotyika77
aktív tag
Fuh, néha kikészítenek a gyerekek. 🤦♂️🤦♂️
Ugyanis hetek óta hetente párszor így zajlik az esténk:
Fürdetés után, általában a párommal megy a fiu (2éves) felöltözni a saját szobájába. Ma is igy történt, majd ordit nekem mosolyogva bentről, hogy Apa, apával öltözök.
Jó, megyek.
Felöltözünk, megyünk tápit csinálni. Itt már sírva ordít, hogy anyával iszom meg a tápit. Oke, igyad anyával.
Beül az anyja ölébe a tápival, ellezd sírni, hogy Apával a szobámban iszom meg a tápit. Oke, bemegyünk.
Majd bent ismét rákezd, hogy Anya, tápi! Jó, jött anya, megitták, majd boldogan szalad hozzám, és hiv aludni.
Aztán boldogan, mosolyogva, egy hang nélkül aludt el.
Imádom ha túlfárad a gyermek, és nem alszik eleget a bölcsiben. 😀😬😂🎉🎉🍾[ Szerkesztve ]
-
xandrush0831
tag
válasz
DeFranco #18565 üzenetére
Persze, az én példám a másik véglet. A saját gyerekemnek én sem hagynám a Dragon Ball-t, se semmi hasonlót. Kérdés, hogy mennyire lehet ezt féken tartani. Nekem sem tudtak például a Private Gold-os megmozdulásaimról a szüleim, pedig nagyon sokat foglalkoztak velem, fejlesztettek. Hiába figyelsz oda, aludnod azért valamikor kell. Egy 7-8-9 éves gyerek azért már képes tovább ébren maradni nálad ha akar, főleg ha hajnaltól dolgozol mint szegény édesanyám.
Persze azóta van gyerekzáras kódolás, miegymás. Az sokat segíthet.
-
updog
őstag
válasz
Ghoosty #18566 üzenetére
"Konrétan Squid Game-et, néznek alsós gyerekek"
Bakker, most írt az osztályfőnök egy emailt (szintén alsós osztály), hogy a gyerekek squid game-set játszanak, erről beszélnek, rajzolnak, és hogy a szülők lesznek szívesek figyelni, hogy milyen tartalmakhoz jut hozzá a gyerek...
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
solti
senior tag
válasz
Ghoosty #18572 üzenetére
csak zárójelben: nem feltétlen élethűbb ma minden. A CGI kismilliószor leesik a vászonról, régen a bábus megoldások sokkal jobban öregednek. Igaz a korábban említett Jurassic Parkra is.
Szerintem mivel több az inger születésük óta, így mások mint mi voltunk. Ahogy mi is megváltoztunk, ahogy Te írod. Vagy elfogadjuk, vagy nem, de a sokkal több inger nem múlik el hatás nélkül -
kovacsroli
senior tag
válasz
f4lcon #18578 üzenetére
Ez nagyon durva.
Pont tegnap gondoltam, hogy megnézem velük a Verdákat (3 és 5 évesek) és mi is csak eddig jutottunk. A lányom is akkor ijedt meg először, amikor Villám legurult a kamionról és eltévedt, majd a amikor a rendőr elkezdte üldözni, de a kegyelemdöfés az volt, hogy megbilincselték és börtönbe akarták zárni.
Ezen a ponton elindultak a PC-hez, hogy inkább raknak be maguknak Nyuszi Pétert, mert "ez egy gyagyaság".Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.
-
Elemental
addikt
válasz
Dorian #18580 üzenetére
Megkerülhetetlen a tévé/telefon. Olyat meg nem lehet, szerintem, hogy tiltja az ember, de nem ad alternatívát.
Nálunk az a jó, hogy a lányom imád rajzolni, alkotni. Amikor kicsi volt, akkor a feleségemmel, aztán egyre inkább egyedül. Órákra elvonul a szobájába, ilyenkor be sem szabad menni hozzá.
Persze a lányomnak (most 13) is van telefonja elsős kora óta. Én nem a tiltásban, hanem a szabályokban hiszek. Pl mind a mai napig, amikor iskola van, hétköznap nincs telefon (ez azért már kezd enyhülni) .
Engedtem a nyaggatásnak, már yt csatornája is van, 10k követővel. Az egyik shortját felkapta az algoritmus, 1,5 milla nézettségig ment.
Nagyon fontos téma nálunk az internetes biztonság, amit fontosnak érzek, arról sokat beszélek. Ha regisztrál valahová (még a segítségemmel), akkor az első, hogy átnézzük az összes beállítást.
Használ jelszókezelőt is.Sajna a közvetlen környezetemben van olyan "szülő", aki azért panaszkodik, hogy a gyerek mindig jön hozzájuk, még kávézni sem hagyja őket. Ezért ott sokkal több a képernyőidő. Addig sem jön a gyerek.
Meg ami nekem furcsa, a kontrollálatlan telefonozás. 5-6 éves gyermekek önállóan neteznek, yt-oznak. -
6030D
őstag
válasz
Elemental #18579 üzenetére
Akartam csinálni madáretetőt, elkezdtünk közösen nézni tableten képeket, videókat ötlethez. Erre oldalt feldobott egy videót, ahol kamera vesz egy madáretetőt, és tele van madárral, meg mókus is jön. Azt szerintem egy napig is tudta volna nézni.
Néztem én is egy darabig, nem tudom hogy csinálták meg, ennyi kiéhezett állat nem lehet egy helyen.
-
Elemental
addikt
A természetfilmmel mi a helyzet? Abból mennyit szabad?
mert ugye mindenki gyermeke csak azt néz
-
először ott volt neki ijesztő, amikor a tréler letér a főútról, elalszik és jönnek a színes autók, másodszor meg ott, amikor Villám elkezdi felgyűrni az aszfaltot Kipufogófürdőben
nem tudta elmondani, hogy mit tart ijesztőnek, és én is nagyon furcsának találom.a hangos zajoktól egyébként tévétől meg mindentől függetlenül fél, ennek majd utána kell járni
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Dorian
félisten
válasz
f4lcon #18575 üzenetére
Rajzfilmben náluk semmi nem ijesztő, a fiam simán nézett vmi hülye dínórobotos rajzfilmet amiben folyamatosan verekedtek, az a lányomat egyszerűen csak nem érdekelte.
Meg a természetfilmek sem ijesztőek nekik, simán megy a szavannás marcangolás, meg az állatorvosi operáció amit még én sem nézek szívesek.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
updog
őstag
válasz
Dorian #18574 üzenetére
Grincs filmből szerintem nincs első és második, van a 2000-es Jim Carreys élőszereplős, ami egy Tim Burton-i szintű elmebetegség (szerintem, feleségem meg imádja
de a gyerekek nálunk is féltek tőle, kb. 5 percet néztük), és van a 2018-as, újabb CGI, amit már simán megnéztünk a 4 évessel is, aranyos, van mondanivalója, vicces gyereknek és felnőttnek is egyaránt.
#18575f4lcon a Verdák első részét 5 évesen nézte meg nálunk a nagyobb először (ebből kiszámolva 3 volt a kisebb, nyilván szinte soha nem akar kimaradni a bátyó filmjeiből), kicsit túl szines és néha túl pörgős, de mi benne a félelmetes?
A Verdák az utakon (a film minisorozat folytatása) na az... ahol konkrétan a Ragyogás inspirálta kísértetház rész van benne...
Szintén tiltólistára került.
-
Dorian
félisten
Nálunk az 5 és 7 évesek még kb. nem is néztek soha "igazi" filmet. (csak rajzfilmet és természetfilmet)
Most nézték az első Grincset, az nagyon tetszett nekik, így letöltöttem nekik a másodikat. De ez valami élőszereplős nem rajzfilm, mondták is, h nekik ijesztő, töröljem le.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
updog
őstag
válasz
Ghoosty #18572 üzenetére
Az van, hogy a hatévesemen látom a valóságot (nyilván nem a világra, hanem a saját gyerekemre interpretálva). Miszerint az ilyen Mancs őrjárat, Ninjago (szerintem minimum 12-es karikás mese...), Tom és Jerry show (jóval lightosabb mint a mi korunkban, de nagyon kell figyelni), hasonlók közben ficánkol, nem bír magával, és utána megy a hiszti hogy még szeretne nézni, ne kapcsoljuk ki, és szokott vállalhatatlanul viselkedni ezek után.
Míg ha öcsivel ül le tv-zni, és megy a Bob mester, Bing, Poli, ezeket totál elmélyülten tudja nézni, szinte meg se moccan közben, és kikapcsoláskor megy a dolgára. Tippre egy hatévesnek is ezek a mesék lennének valók, csak hát iszonyatos nyomás van ugye hogy legyen képben a gyerek legalább a lent említett szinteken.
Pl. Minecraftról dumálnak egyfolytában suliban, meg kell neki Minecraft kártya, karácsonyra Minecraft Legot kért, a különbség az, hogy nálunk neki 0 számítógépezés van egyelőre, tehát csak a többiektől hall róla
De sajnos van olyan (szülőtől tudjuk... legalább nem titkolja) aki már ovi óta órákat játszik vele.
#18571Dare2Live ja, másik visszatérő rémálom, hogy vizsgáznom kell olyan tárgyakból, amikből tudom hogy csak szerencsével csusszantam át. Még szmájlit sem teszek mert nagyon durván tudnak ezek is ütni. Meg nyilván a dínók, vagy a vizsgák csak az álom tárgyai, de nem okai, tehát jogos a felvetés.
[ Szerkesztve ]
-
Ghoosty
őstag
Szerintem nem mások a gyerekek, csak olyan környezetben nőnek fel, ami túl van telítve vizuális ingerekkel. Egy ovisokra írott mese is nagyon gyors eseményű. Ha ez mellett még kikacsintanak nagyobb korosztálynak szánt tartalmak irányába, akkor hozzászoknak ahhoz a mennyiségű ingerhez, amit azok a tartalmak nyújtanak. Ezért válik baromi unalmassá egy régi film, amiben nem pörögtek az események, amiben többet bíztak a fantáziára. A technológiának köszönhetően mindent élethűen be tudnak mutatni, régen meg csak "mintha lenne" volt. Így várja, hogy legyen valami, de elmarad, mert az úgy volt felépítve, hogy majd te odaképzeled.
Nemrég volt a tv-ben a "Volt egyszer egy vadnyugat". Belenéztem, mert áradoznak róla, hogy milyen jó, kihagyhatatlan, klasszikus stb. Hát régen láttam ennyire vontatott unalmas filmet. Abba is hagytam elég hamar.(A Jurassic World amúgy 12 év alatt szülői felügyelet mellett ajánlott kategória, én is engedtem volna nekik kisebbként. 5-6 évesen valószínűleg nem, de olyan 7-8-ban már tuti.)
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz
xandrush0831 #18564 üzenetére
Nehéz téma ez.
Én meg a generációm nagyja az FPS játékok miatt lett tömeggyilkos. Ja nem.
Persze kb bárminek lehet káros hatása. A játszótéren játszásnak is... akárminek.
Baromi jó, hasznos dolgok vannak tableten. Odafigyelve időre, appra... rémítően hasznos eszköz.
Meg miután a gyerek suli után elment edzésre/gitárra és tolni akar 1h minecraftot haverral nem fogom rá azt mondani, hogy nem. Nekem melóztak a szüleim nem volt kontrol 9évesen már 3-4h képernyőidőm tuti megvolt. És a szüleim nem szép válása sokkal-sokkal jobban megütött mint az a 3-4h.A másik oldala ennek, hogy egyre többen vannak 2-3/3+évesek akik kb kontrolálatlanul napi 4-8-12ht! ülnek képernyő elött. Inger, inger, inger. 2-5mps snitt. Itt egy jelentős %nak így-úgy lesz gondja. Hogy épp a digitális autizmus gyüjtőből melyik és mennyire az x. Még családi programoknál is legyen az ebéd, balaton part is nézik. Itt nem arra gondolok, hogy egyszer egyszer hanem folyamat.
Nehéz téma ez.@updog
Nem biztos az elkülönítés volt a probléma. Nekem a ~23éves koromban lévő matek szigorlat ami visszatérő álom volt. Próbálok diferenciálni és nem megy. Az integrálással is küzdök... brr... Pedig 23évesen tuti elkülönítettem a valóságtól.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
updog
őstag
Én 8 évesen láttam a Jurassic parkot, funky volt meg minden, de mai napig visszatérő rémálmom hogy menekülök a rex elől... ezt így előre (se rövid se hosszú távon) nem fogod tudni megmondani, hogy elkülöníti-e majd a valóságtól.
-
középsős, eddig még nem volt probléma belőle
valamelyik nap azt kiabálta, hogy enbappé enbappé, szóval megkérdeztem tőle, hogy tudja-e mit jelent. azt mondta egy "focicsapat"
szóval leültünk, és megbeszéltük mi a különbség a játékos meg a csapat közöttmegmutattam neki képen ki az az Mbappe, és akkor így egy kicsit felkészültebb a következő napokban.
az ovis társai sem nagyon láttak még tabletet, nálunk a gyerek nem körzetis oviba jár, hanem egy reformátusba, ahová "felvételizni" kellett, szóval nem teljesen válogatás nélkül vannak ott a gyerekek, ez igaz a család anyagi helyzetétől kezdve a neveltetés irányvonaláig sok mindenre.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
solti
senior tag
válasz
Ghoosty #18566 üzenetére
Ha egy gyerkőc el tudja különíteni a tv-ben látottakat a valóságtól, akkor szerintem akár meg is nézheti ezeket. Érteni úgyse fogja feltétlen. A lényeg szerintem azon van, hogy tudja, hogy mi az ami tényleg van és mi az ami csak TV-ben. Ha a gyerek mellette sokat van a valóságban, vannak neki programok akkor szvsz nincs nagy hiba abban, ha olyat néz, ami messze túlmutat a korosztályi besorolásán.
(kedvencem az volt, mikor aggódtam, hogy a kb 5-6 éves gyerekemmel milyen lesz beülni Jurassic World vetítésre moziban, mennyire néznek ki stb: hát csak kisgyerekes családok voltak
Minden gyereknek az érettségétől függ, hogy mit és mennyit nézhet.
ui: azt se felejtsük el, hogy nagyon más generáció. Én beszartam a hegy gyomrában c. "remek" sorozat alatt, a lányom meg szétunta magát az első rész alatt és mondta, hogy köszi, nem kell. -
Dorian
félisten
-
Ghoosty
őstag
válasz
Van sok ember, aki nem fogkény bizonyos dolgokra. Mások meg sokkal jobban. Sajnos ezt előre nehéz tudni. Miért lesz egyik ember dohányos és szenved a lerakással, másik meg minden komolyabb gond nélkül egyik napról a másikra lerakja.
A fentit a pornófüggőség miatt írtam. Neked nem okozott gondot, más meg szenved mert igazi nővel nem úgy működik a szerszám, nem ezt szokta meg a filmekből.
Az erőszakos filmek hasonlók, csak más területen. Én magam is láttam elég korán horrorfilmeket. Ez olyannyira kitolta az ingerküszöbömet, hogy volt, hogy elaludtam egy haverokkal történt közös éjszakai horrornézésbe. Másik oldalról meg semmilyen semmilyen brutalitás nem vált ki különösebb érzelmet belőlem. Ezáltal sokkal kevésbé tudom átérezni mások problémáit, félelmeit. A maga idejében pedig én is féltem a filmek alatt, de hozzászoktam.A csoportnyomást meg már megtapasztaltuk egyik gyerekünknél és nem is értem, más szülők mit gondolnak. Konrétan Squid Game-et, néznek alsós gyerekek és mivel az én lányom nem látta, így nem szállhat be a játékba, amit az udvaron játszanak.
Bár amiket elmond, az alapján biztos, hogy részletesen kibeszélik, meg telefonon már mutogatnak egymásnak rövidebb részleteket belőle.Korábban én sem láttam, csak tudtam, hogy nem kevés benne a gyilkolászás. Gondoltam, hogy próbálok neki segíteni és kezdjük el együtt nézni, akkor rögtön látom, hogyha sok neki valami, meg tudjuk beszélni stb. Ennek az volt az eredménye, hogy az első rész közepéig jutottunk, ahol egy késsel megfenyegették az egyik csávót, meg vérzett az orra. Tehát semmi extra, de láttam, hogy megviseli. Rákérdeztem, hogy folytassuk-e és mondta, hogy ne. Én végül végignéztem a sorozatot és utána rájöttem, hogy nem volt jó ötlet nagyon nem nekik való.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Igen. Nem.
Én is mosolyogva olvasom így félig-meddig retrospektív (10 éves a fiam) mert ennyire szerintem sem kell kicentizni (bár amiket Te írsz, az a másik véglet).
Mi is figyeltünk, figyelünk arra, hogy mit, és mennyit néz a gyerek, de inkább mintaadás, normaképzés jelleggel, ami azt jelenti, hogy övé a távirányító, ha épp meseidő van, de ha olyat néz, ami nem neki való (pl. feszt üvöltenek benne, bármi történik, leesik egy kanál, akkor miden szereplő elkezdt torka szakadtából üvölteni) akkor megbeszéljük, hogy ez nem megfelelő tartalom, keressünk mást. Képernyő idő ugyanez, egy ideig mehet, utána pedig megbeszéljük, hogy ennyi elég volt, van ennél jobb szórakozás is, inkább most csinálja ezt-meg-ezt.
Megbeszélés alatt nem azt kell érteni, hogy én deklarálom, hanem tényleg megvitatjuk a kérdést és konszenzusra jutunk. Persze ha beleáll, én is beleállok, akkor sudo screen -off, de alapvetően törekszünk arra, hogy megbeszéljük.
Eleve úgy volt mindig kommunikálva, hogy a TV az élet része, van "benne" jó dolog is, de általánosságban a legkevésbé minőségi időtöltés, ha van jobb alternatíva, érdemes azt választani.
Ugyanakkor tőlem is azt látja, hogy filler időkben a gép előtt ülök, pörgetek valamilyen oldalt, ami nem jó, de mivel 1000 év mire bármire rávesszük (fogmosás, átöltözés, füdés, vacsorázás) nagyon sok olyan mikroidő van, amikor nem érdemes semmibe belekezdeni de várni kell pár percet. Ez nem jó.
Ideje sem nagyon van, igyekeztünk nem helikopter szülők lenni, de csak úgy alakult, hogy pár iskolán kívüli foglalkozással, meg a hétvégi járulékos tevékenységekkel (verseny, családlátogatás, esetleg ritkán barátokkal találkozás) ideje sem nagyon van sem tévézni, sem gépezni. Persze ha lehet, akkor a gépezést választja, de sokkal inkább azt, hogy együtt mario kartozzunk, mint hogy minecraftozzon a szobájában.
-
xandrush0831
tag
Semiképp nem akarok itt okoskodni a kis újszülöttemmel, de nincs ez túlmisztifikálva?
Csak ha magamból indulok ki, én ovi/iskola után Dragon Ball-t néztem, ahol átnyúltak egymás gyomrán. Mégse voltam agresszív, aztán a Dragon Ball-al egyidőben kaptam az iskolában oklevelet a tanulmányaimért is. Életemben talán egyszer verekedtem 20 évesen edzésen kívül (nem én kezdeményeztem), és a figyelmemmel sem volt baj.
Sőt egyszer 7 éves korom környékén az unokaöcsém nagymamájánál megtaláltuk a Private Gold-ot, amire előszeretettel rájártam onnantól kezdve, ha sikerült odáig ébren maradni hogy anyu már horkolt.
Aztán mégis felnőttem, minden probléma nélkül.
Persze nem azt mondom hogy ezt kell nézetni a gyerekkel, de azért egy Pókember pl szerintem erős túlzás.[ Szerkesztve ]
-
Semin
őstag
Képeket/videókat már nézett, és mivel nagyszülőkkel van Facetime így tudja mire való. Bár én jobban szeretem a családi képeket videókat emlékek formájában a TV-n visszanézni.
Nálunk a lefekvés előtti mese mindig egy történet amit együtt alakítunk. Érdekes dolgok sülnek ki belőle, és ahogy látom dolgozik a fantáziája rendesen@Dorian :
Jelenleg vonat mánia van, úgyhogy ma Budapest- Győr vasúton tettünk egy utazást virtuálisan a mozdonyvezető szemszögéből(szerencsére van vágott verzió
)
Ami még nagyot megy az a fejtörők, négy képet látsz, és pl. melyik repülő tud vízre szállni stbstb.
-
6030D
őstag
Az ovis társak se tudják mindig, hogy mi az amit néznek, nem is értik. A lányom például jött haza, hogy a barátnőjével játszottak, és ő volt a Bibinyolc, aki egy macska. Mondtam magamba, hogy király, ez is valami olyan, mint múlt héten a Cséz a Mancs őrjáratból, amit sose látott, de az egyik gyerek zokniján volt, azóta tudja. Csak rákerestem, érdekes macskák vannak manapság.
A gyereknek nem kell játszani a telefonon, bőven elég neki, hogyha megnézitek a családról készült képeket, meg a videókat. Imádják magukat visszanézni. És onnantól már tudja kezelni a telefont.
Könyvekre asszony tippje: Neveljünk olvasókat fb csoport, tematikusan kigyűjtve a könyvek, ajánlások, vélemények.
Aki meg szeret a konyhában is tevékenykedni (mármint a szülő), annak ajánlom a Labi, az erdő pékje könyvet és további két részét. A mesék és a receptek is jók.
Továbbá: Vombat a hóban, Misu könyvek, Bori/Berci, 3-5-8 perces mesék.
-
Dorian
félisten
Szuperhősös filmeket nalunk meg a 7 éves sem nézett, sőt egyaltalan filmeket sem a termeszetfilmeken kívül, azokat viszont hétvegen akar 1-2 órát is.
Tudja, h van pókember meg batman meg ilyesmi de mondtuk, h nem való még neki és kész.
Nincs semmiféle kirekesztődés.
Ovis kor előtt semmiképpen nem való a tablettezés, nálunk először nagycsoportos koraban jatszhatott vele.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Semin
őstag
válasz
f4lcon #18559 üzenetére
de sok mesét valóban nem ismer egyébként, illetve Pókemberről, meg a többi Marvel szuperhősről és Sonic-ról is az óvodában hallott először.
És ez nem okozott "kirekesztési" problémákat? Már úgy értem, hogy ha a többi gyerek nézi ezeket a meséket és arról beszélnek/azt játsszák el ő pedig nem tud ebbe bekapcsolódni.
Azért kérdezem, mert tablet/telefon kapcsán lehet mi is belecsúszunk hasonlóba.
Csak minimálisan használjuk ezeket az eszközöket, a gyerek pedig nagyjából sosem. Úgy fog oviba menni, hogy nem játszott még ezeken soha.[ Szerkesztve ]
-
válasz
kovacsroli #18558 üzenetére
Bogyó és Babóca van rengeteg itthon - mesekönyvben
nagyon (nagyon) sok mesekönyve van, elalvás előtt nálunk napi rutin 15-20 perc meseolvasás, de napközben is sokszor hallgat mesét. most épp az eredeti Micimackó a menő (ez nem a Disney-s) de előtte sokat ment az Oroszlán a karácsonyfa alatt is, meg a Kisegér, aki elhozta a karácsonyt valamint a Csudi a pacsirta is, ezek mind nagy lélegzetvételű, hosszú de összefüggő történetet alkotó mesék, amiket hetekig lehet olvasni a gyereknek, mire a végére érsz.
de megvan szinte minden Kerékmesék, az összes Vadadi Adrienn, egy halom Borsi mese Gáll Viktória Emesétől, az összes Érzelmek erdeje meg úgy általában minden, mostanában felkapott mesekönyv, amiről a feleségem jókat olvas.de sok mesét valóban nem ismer egyébként, illetve Pókemberről, meg a többi Marvel szuperhősről és Sonic-ról is az óvodában hallott először.
[ Szerkesztve ]
-
kovacsroli
senior tag
válasz
f4lcon #18555 üzenetére
Kétségtelen, hogy a linkelt videókból hülyeséget nem tanul a gyerek.
Az ovisok körében népszerű meséket (mint Bogyó és Babóca, Nyuszi Péter, stb.) akkor nem is ismeri a gyerkőc?szotyika77 Mi a fent említett két mesét, illetve még Bori / Berci mesét engedünk nekik nézni, illetve ezeket is olvassuk nekik, megvan az összes könyv mindegyikből. Ezek kellően edukatívak, tanulságos kis történeteket fogalmaznak meg.
Régebben volt némi Bing, Peppa, meg nem is tudom még mi, de ahogy te is írod, észrevehető volt a negatív hatás, azokat rövid időn belül száműztük.Ha hülye vagy az olyan mintha meghalnál. Te nem érzed, csak másoknak fáj.
-
Dorian
félisten
válasz
szotyika77 #18556 üzenetére
Nálunk a 7 éves fiam és 5 éves lányom esténként néz fél óra rajzfilmet amit előre letöltök.
(Mesetévé elé nem ültetem őket, h összevissza nézzenek mindent). A fiam nemrég Dinofroz 2 évadát (ez egy full baromság) vagy Lego Ninjago-t nézte, addig a lányom többnyire Misifu-t vagy ilyesmit. Aztán legutóbb együtt nézték fél órás részletekben a Lenge meséket, Ferdinándot, Grincset, ilyemi.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
szotyika77
aktív tag
válasz
Ez egy jó téma, kinél mit és mennyit szokott nézni a gyermek?
Nálunk hétvégén szoktak napi 1-1 órát nézni, és mostanában rákaptak a Manó TV csatorna videóira, a fiúnk (2) kifejezetten odavan a munkagépes videókért.
Amit még szeret, az a youtubeon található RC kamionos & munkagépes videók.
A lányunk (4) pedig Gabi babát szeret mostanában nézni.
Régen ment Hey Kids, Peppa, Bluey, Mancs őrjárat, de volt olyan mese (főleg Mancs és Peppa) ami után negatív viselkedést tapasztaltunk a lányunknál, így azokat kiiktattuk, illetve rövidült a képernyőidejük is.
-
válasz
jellemzően olyat néz, amit utána el tud játszani a saját eszközeivel, azaz vagy Lego meséket, vagy RC autókkal építést a Bruder gépeivel
mindkettőnek nagy a kínálata, és sokszor sikerül olyat választani, ami kevés villódzással jár. az RC videókat jobban szeretem egyébként, azok sokszor felnőtt szemmel is érdekesekaz meg, hogy Vekerdy ajánlása 20 éves: nem hiszem, hogy egy újszülött 20 éve kevesebb videós anyagot tudott feldolgozni 3 évesen, mint most. abban hiszek, hogy ezek a dolgok a mellettünk élő evolúcióval együtt is csak minimálisan változnak
[ Szerkesztve ]
-
kovacsroli
senior tag
válasz
f4lcon #18549 üzenetére
Verkedytől ez egy több, mint 20 éves ajánlás, nem? Tekintettel a témára ez ma már abszolút nem lehet releváns, függetlenül attól, hogy ki írta.
A linkelt anyaggal viszont egyet tudok érteni.
Egyébként ebben a heti 2x10 percben mit néz nálatok a gyerek?
-
solti
senior tag
válasz
f4lcon #18546 üzenetére
bőven többet tudnak feldolgozni. De szerintem már korábban is írtam, hogy eszméletlen content függő, hogy mit néz. A képernyő csak egy eszköz.... Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy napi 10 perc kalapács idő jár. De hogy 10 percig szögelhet, vagy 10 percig ütheti a tesója fejét vele esetleg 10 percen keresztül hurcolja ide-oda vagy akár csak rajzolgat rá...nagyon nem mindegy...
-
-
válasz
Dorian #18547 üzenetére
a WHO akik köztudottan liberálisak azt mondja, hogy 18 hónapig nulla perc az ideális Képernyőhasználat és a gyerekek - avagy a digitális szocializáció
de a fentebb írt ajánlás Dr Vekerdy Tamástól származik
nálunk például ha nem messengeren nézi a mamát, akkor hétközben nulla a képernyőidő, hétvégén meg 2x 10 perc (egyszer szombaton, egyszer vasárnap) és most lesz 5 éves hétvégén.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
venom8888 #18543 üzenetére
ahogy DeFranco is írja, akár az álmodással is összefüggésben lehet
szokott képernyőt nézni? mesét, filmet, bármit? 3 éves korig nulla perc, utána 6 éves korig kb 10 perc képernyőidő az, amit fel tudnak dolgozni“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18542 üzenetére
Este 8-9 között alszik el. És kb 3x felsír 10 ig. Nem mindennapos az orditva alvas, de most megszaporodott. De pl tegnap 7 kor aludt 5 perc alatt, es nem sirt.
Én nem vagyok valami nagy altató,nalam nem alszik el, a felesegemnek át adom. -
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18540 üzenetére
2x alszik nappal.
1. Reggel 9 körül 45 perc kb
2. 3 körül az is 30perc-1 óra kb
Én nem altatom. -
-
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18532 üzenetére
Probáltuk,de 2.korty utan kiköpi. Meg mostanaban orditva alszik el,küzdeni kell vele,buzza a felesegem.haját stb.
-
ggeleven
őstag
Pár hete szereltem össze 2 Ikea Kurat (egy szobában vannak) és azóta folyamatosan megy a variálás, hogy a 4 lehetőség közül ki hol aludjon.
Ha valaki venne ilyet, akkor nagyon tudom javasolni, hogy tegyen ledszalagot az alsó rész tetejére, ha emeletesként van használva. Imádnak oda bújni és ott kuckózni.20%-os kedvezmény az éves AlzaPlus+ előfizetésre! Keress privátban!
-
szotyika77
aktív tag
válasz
Dorian #18534 üzenetére
Próbáltuk a földre letett matracot, vagy a matrac volt rossz vagy valami más de minden reggel úgy keltem, mint aki egy percet se aludt, hiába aludtuk végig az éjszakàt.
így meg egy extra kemény matracom van az ágyban, azon simán tudok aludni 6 órákat is. 😬Sport is van hetente 2x eddig, 3-4 évente van egy becsípődésem, eddig kibirhato. ☺️
-
Dorian
félisten
válasz
szotyika77 #18533 üzenetére
Miért szenvedés a matrac? Az ágyon is matracon alszol. Derekad meg erősítsd meg sporttal, ne az életmódod szanáld a derekadhoz.
-
szotyika77
aktív tag
válasz
blt-blog #18529 üzenetére
Áh, nekünk megörökölte a nővére 120x200-as ágyát, azon elférünk ketten, nem szenvednék matracon mellettük, főleg nem lumbágós derékkal.
A tesónál próbáltuk, nem jött be, akkor vettük ezt az ágyat.
Nekünk az lesz a következő próba, hogy egy szobába, de külön ágyba tesszük a két gyermeket, hátha igy egyiknek se kellenének a szülők, és mi is nyugodtan aludnánk. ☺️😬 -
venom8888
őstag
Felesegem olvasott egy konyvet egy hires angol,gyerekekkel foglalkozo norol, aki tobb 100 gyerek neveleseben vett reszt, es abban olvasta ezt az alvas treninget, hogy nem itatni kell ejszaka, hanem kivenni,magadhoz venni, el alszik, majd vissza rakni. Es meg tanul magatol visszaaludni a gyerek, a huganal mukodott a dolog, nem tudom nekunk fog-e. Nagy vonalakban irtam le a teknikat, en nem olvastam.
Most mondja felesegem, hogy 5-6 alkalommal kel fel, es cumisuveggel alszik vissza, igaz sokszor percen belul vissza alszik. Fel 3 kor fel is all a kisagyban[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz
blt-blog #18529 üzenetére
Nálunk a lányom 4 eves koráig a szobájában csak az anyjával volt hajlandó aludni. A fiamat rászoktattam az egyedül alvasra, de 6 évesen rájött, h a huga az anyjával alszik, ezért beköltözött ő is a lányom szobájába. Annyi csavar, h most a ket gyerek alszik az ágyban, a felesegem így már nem az ágyban, hanem egy matracon ugyanabban a szobában.
Én meg amúgy is a legjobban egyedül szeretek aludni, enyém az egész hálószoba
Pont tegnap viszont kitalálták a gyerekek, h nálam alszanak, úgyh mentem a vendégszobába. Nem is aludtam jól a nem-megszokott helyemen.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18525 üzenetére
"Én meg a fiam mellett alszok, mert ha éjszaka nem vagyok mellette ha felkel, akkor orditva szalad kifele"
En most probalom levalasztani magam a lanyomrol, kezdem unni a foldon matracon alvast... az elejen jo otletnek tunt...
-
-
szotyika77
aktív tag
válasz
venom8888 #18526 üzenetére
És ha tápi helyett vizet adtok neki, és nem iszik 180-200mlt hanem csak egy pár kortyot?
Ennyi idősen még szerintem örülhettek hogy csak 3x kel és vissza is alszik egyből.
Hallottam olyan legendákat hogy éjszaka félóránként kel a gyermek és csak ringatva alszik vissza, 1 évesen is.
-
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18525 üzenetére
Most 9 hónapos
-
szotyika77
aktív tag
válasz
venom8888 #18523 üzenetére
Mennyi idős a kicsi? ☺️☺️
Ez sajna ilyen, és egy darabig ilyen is lesz, ismerősök mindig azzal nyugtatnak, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Hát én néha vàrom már hogy 3-5 évvel előrébb legyünk. 😬😬
Nekem a 4 éves lányom minden este felkel, és átbattyog az édesanyja mellé.
Én meg a fiam mellett alszok, mert ha éjszaka nem vagyok mellette ha felkel, akkor orditva szalad kifele. 😬 Majd egyszer jobb lesz. ☺️ -
venom8888
őstag
Igyon,de ne ejszaka 3x hogy fel koltse az anyjat
Aludhatna ejszaka
-
szotyika77
aktív tag
válasz
venom8888 #18519 üzenetére
Szerintem nyugodtan ihat, nagy valószinűséggel éjszaka pótolja azt amit napközben nem iszik ugye meg, és kell neki.
Az én lányom 4 múlt és a mai napig megissza az ágya melletti kis asztalon lévő poharából a vizet, ami 2-3 dl. És reggel kelés után 1 pohár víz, és 1 pohár kakaó. -
föccer
nagyúr
válasz
venom8888 #18519 üzenetére
Igyon, amennyi jó esik neki. Ha már nem lesz szomjas, nem fog inni
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
venom8888
őstag
Az normalis,hogy ejszaka meg iszik fél liter tápszert a baba? Ugye ebben benne van 7 órási altatás is. Az ejszakai 3 ébredese.
-
szotyika77
aktív tag
-
Dorian
félisten
válasz
xandrush0831 #18515 üzenetére
Ha reggel adjátok, akkor is fennáll a probléma?
-
Dare2Live
félisten
válasz
xandrush0831 #18515 üzenetére
másik fajta D vitamin, (felnötteknek van 2-3 hetes D-vitamin is) és ha semmi se akkor vannak fényterápiás lámpák.
Ez ugrott be hirtelen.
[ Szerkesztve ]
-
xandrush0831
tag
Megkérdeztük a gyerekorvost, azt mondta nagy gond lenne elhagyni.
Nem mondom hogy nem hiszek nektek, és nem is igazán bízok ebben a dokiban (olyan mint aki szarik az egészre), de orvosi tanácsot nem merek semmibe venni, mivel nem az én egészségem.
Viszont tervben van egy doki csere, rákérdezek majd a következőnél is. -
vans?
őstag
válasz
xandrush0831 #18508 üzenetére
En hagynam a d vitamint, ha egyertelmuen az okozza a panaszokat…
hábm bábm
-
venom8888
őstag
válasz
szotyika77 #18512 üzenetére
Kikopi ,nem szereti semikor, sehol.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18505 üzenetére
"Van valami alvás tréning, hogy nem.adnak.neki semmit,hanem.kiveszik és karban altatják el. Nem tudom müködö lehet e."
Szerintem az alvas trening csak egy kifejezes amit azok talaltak ki, akiknek kellett valami, hogy megnyugtassak a lelkiismeretuket, hogy nem elhanyagoljak a gyerekuket, meg szenvedni hagyjak, hanem treningezik.
-
xandrush0831
tag
válasz
flegga92 #18507 üzenetére
Most azt kapja 4-5 napja, egyelőre ezzel is sír és csúnya szóval élve vergődik minden este 6-tól hajnal 4-ig. Csak akkor volt eddig nyugodt, ha zero d-vitamin volt.
Nagyon sajnálom már, sokszor csukódik le a szeme annyira fáradt, aztán jön a görcs.
Tegnap meggymag párnát vettünk, ráraktuk és bekoppant a szeme fél órára. Örültünk. Ma már hatástalan... (most kivételesen így reggel is fáj neki.)
Ma megkérdezi a feleségem a gyerekorvost is a d-vitamin elhagyásáról.[ Szerkesztve ]
-
flegga92
senior tag
válasz
xandrush0831 #18500 üzenetére
Van belőle D-vitaminos, nálunk is azt kapta végig a gyerek, teljesen megfelel.
-
föccer
nagyúr
válasz
venom8888 #18505 üzenetére
Az nehezebb lesz.
Szerintem nincs vele nagy baj, feltéve, ha nap közben nem lóg a szájába.
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Nálatok is ugy van,hogy csak cumisüveggel alszik vissza este a baba?
8 körül alszik el,és olyan 10 ig 3x fel sír,és cumisüveg a szájba,azonnal alszik.
9 hónapos.
Van valami alvás tréning, hogy nem.adnak.neki semmit,hanem.kiveszik és karban altatják el. Nem tudom müködö lehet e. -
föccer
nagyúr
válasz
xandrush0831 #18500 üzenetére
Nálunk a legkisrebb a D vitamnitól nem tudott aludni, tiszta szar volt.
Elhagytuk, semmi gond nem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ismerős-ismeretlen lapkával érkezik a Honor 400 család
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Hardcore café
- Szemüveges topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest