Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Google Pixel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Apple iPhone 17 - alap
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
blt-blog
junior tag
válasz
ggeleven
üzenetére
Oke, ertem akkor miert nem vilagos az itteni rendszer. Itt nincs kulon bolcsi. Ovi van 3 honapos kortol ot eves korig, amikor kezdik az iskolat. Amig szobatiszta nem lesz a gyereked, az ovi biztositja a pelenkat, kremet, torlokendot - benne van az arban, tehat az elejen valos igeny, hogy tudd, aznap milyen output volt alul.
Fotok: egy honapban kb 10-15 fotot csinalnak a gyerekekrol, ahogy eppen adodik, ho vegen egy emailben kapjuk meg mind az aktualis honap fotoit. Az elozo oviban az is mind az appon keresztul jott es tolthettem le magamnak.
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Itthon leginkább azért, mert muszáj és nem azért, mert bizalmi kérdés vagy puszta szórakozás miatt.

Magyarországon a 3. életévét betöltő gyermek számára az óvodai nevelés kötelező (legalább napi 4 órában), kivéve, ha a szülő felmentést kér (amit csak különös méltánylást érdemlő esetekben, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyezhet).
Szobatisztaság nélkül nem is lehet menni, szóval itthon ez egy felesleges feature lenne. Mi már annak is örülünk, ha szülinapos vagy közös programos képeket megkapjuk pár napon belül.
-
blt-blog
junior tag
válasz
ggeleven
üzenetére
"Hova teszik az emberek addig a gyereket, ha nekik is 8ra vagy előtte be kellene érni munkába? "
Gondolom munkahelye es munkakore valtogatja, hogy kinek mikor kell beernie. A felesegem nem tud peldaul laptop nelkul meetingelni, en siman letoltam meetingeket a kocsibol vezetes kozben, kihangositva. Valoszinuleg akinek olyan a munkakore, hogy percre pontosan ott kell lennie valahol, neki kisebb a mozgastere. Az en fonokom egy masik orszagban ul, nem annyira erdekli ki mikor jon-megy amig a melo meg van csinalva. Engem sem erdekel, hogy az en embereim mikor hol vannak, amig a melo el van vegezve. -
blt-blog
junior tag
"Főleg, ha napközben az appot töltögeti, addig sem a gyerekekkel van."
Igen, ez egy ellenerv. A kisebbeknel van inkabb jelentosege es ott altalaban a napkozbeni alvasuk alatt viszik fel.Vitathato, hogy ez egy jo feature vagy sem, de amikor nagyon picik voltak, nekunk fontos info volt, hogy mennyit evett, hanyszor evett, hany es milyen pelenkacsere volt.
Nem tudom mik a helikopterszulok de attol, hogy neked nincs vagy nem volt szukseged az infora, attol az masnak meg lehet hasznos.
Ennek semmi koze ahhoz, hogy megbizol-e az ovonoben vagy sem. Ha nem bizol meg minek vinned oda a gyereked? -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk Gyálon van városi közkonyha, ahol főznek az összes oktatási intézményre, valamint idézem: "munkahelyi, szociális étkeztetést, illetve lakosság részére is biztosítunk étkeztetés". Online elérhető az összes étlap bölcsire, ovira és sulira is külön, allergének feltüntetésével. Indokolt esetben biztosítanak tej,-tojás és gluténmentes kaját is és kb minden csoportban van ilyen külön kaját kapó gyerkőc. Nálunk szeretik ezeket a kajákat, de mindenhol vannak finnyásak is (ők otthon sem esznek meg semmit). Ma már a legtöbb helyen tök jó és változatos kaják vannak. Érdemes lehet megkérdezni egy a kiszemelt oviba most járót, hogy mit mondanak róla.
-
BiP
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
tole kapjuk az infokat: fejlodes, fazisok, mennyit evett, kakilt, hanyszor pelenkaztak. Az elozo oviban volt app, amin jottek nap kozben az ertesitesek mindenrol (evett, ivott, pelenkacsere stb)
WTF? Ez ilyen helikopterszülőknek?
Én rábízom a gyereket, megbízom a szakértelmében, nem kell napközben többször egy appon keresztül bizonygatni, hogy végzi a munkáját. Majd a nap végén elmondja, hogy minden rendben volt, vagy mi nem volt rendben.
Főleg, ha napközben az appot töltögeti, addig sem a gyerekekkel van. -
válasz
blt-blog
üzenetére
Vannak benne érdekes szempontok... Az eltérő ország miatt valószínűleg nálunk nagy eltérések vannak.
A kaja témánál érdekes válaszokat kapok... Lehet elcsúszott valami. Tehát, nekem nincs különösebb bajom a húsmentes fogással, vagy a tésztával, vagy úgy bármivel. Nekünk nem kell spec értend, mindet ehet és eszik is. Ezt továbbra is így szeretnénk... én azt szeretném elkerülni amit gyerekként tapasztaltam és bár a nosztalgia megszépít, de mindenki tudja miről beszélek, amikor a spagetti az úgy nézett ki, hogy paradicsomszószt csak a tészta színezésére használták és szó szerint egy csipet sajtot tettek a közepére. Vagy amikor gulyás levesbe volt 3 répa 3 krumpli...és jó esetbven 3 kocka hús, ha nem volt szerencséd, egysem...
Persze mindig lehetett repetázni, a sütemények szélét elkérni, és ízben alapvetően rendben volt, bár sosem voltam válogatós gyerek, mindent IS, megettem.
De azóta sokat változott a világ, és már lehet összefüggést húzni a gyerekkori táplálkozás és a későbbi gastroenterológiai problémák között... -
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A nagyobbik szeptemberben megy iskolaba, az ovi veget toljuk vele. A kisebbik durvan 7 honapja kezdte. Mindketten ugyanabba, nyilvan, csak kulon csoportba. Ket ovit lattunk belulrol, mivel nemreg koltoztunk, hogy a nagyobb majdani iskolaja kozelebe keruljunk, igy a masodik oviban kb 5 honapja vagyunk. Mindketto kivalo minositesu ovoda. Mindkettoben sajat szakacsuk van, aki fozi az etelt minden nap. Az elso oviban kicsit strukturalatlan volt az etrend es kevesbe minosegi volt (kevesbe valtozatos gyumolcsok). A mostaniban ez jobban tetszik: a het ot napjabol mindig egy nap pulyka, egy nap csirke, a maradek harom nap pedig husmentes az etel. Nem vagyunk vegak, sem veganok de szerintunk rendben van az, hogy nem esznek minden nap hust. Napi negy etkezest kapnak: reggeli, tizorai, ebed, uzsi, vacsit itthon kapnak.
Az elozo oviban nem voltak kulon foglalkozasok, ebben a mostaniban vannak. Hetfonkent franciaora, kedden szinhaz / drama ora, penteken pedig tanc orara jar. A szerda / csutortok az joga meg foci lenne, de ugy dontottunk ezek nem erdekesek neki. A kulonorak felarasak a normal ovi dijon felul. Onnan tudtuk, hogy elkezdodott a francia, hogy este a furdokadban egy francia gyerekmondokat kezdett el enekelni. Nemreg elkezdtuk az utcan / boltban a szamokat felismerni, tudja mondani mindet magyarul, angolul es most mar franciaul is.
Az ovi valasztasnal telefonon egyeztettunk nyilt napot, odamentunk, korbevezettek, lattuk milyenek a jatekok, az eszkozok, a gyerekek, a tanarok. Az elozo oviban nagy hidegben, 35 fokban es nagy esoban nem mentek ki. A mostaniban az udvar nagy resze fedett, igy esoben-hoban minden nap kint vannak par orat. Ez nekunk fontos volt. Kirohangaljak magukat, levezetik az energiat, jo levegon vannak - az elso ovihoz kepest amikor az elso az ebolan kivul mindent elkapott, a masodikban a kisebbik sokkal ritkabban beteg.
Az elso het beszoktatassal telt, itt megismerkedtunk azzal az ovonovel akihez tartozni fog, minden gyereknek van egy ilyenje, tole kapjuk az infokat: fejlodes, fazisok, mennyit evett, kakilt, hanyszor pelenkaztak. Az elozo oviban volt app, amin jottek nap kozben az ertesitesek mindenrol (evett, ivott, pelenkacsere stb) az ujban nincs app, nap vegen szoban elmondjak.
Az ujban szerintunk a nagyobbik sokkal onallobb lett, sokkal magabiztosabb lett a szemelyisege. Megtanulta leirni a nevet, felismerni a baratai nevet, felismeri a gyakrabb betuket az utcan, utazas kozben. A kisebbiken is latjuk ezt: masfel evesen felismerheto a dal amit enekel, harom szotagos szavakat mond ki erthetoen, rendszeresen megismetli a felnotteket vagy a tobbi gyereket a maga modjan. Lathatoan sok kozolnivaloja van.
A mieink is megesznek dolgokat az oviban amit otthon nem.
Az elozo oviban volt egy nagyobb fluktuacios idoszak, amikor valtozott a vele foglalkozo szemely de kulonosebb problema nelkul atveszeltuk. Jol kezeltek a valtast. Ovit is tudtunk valtani egy 1 evessel es egy majdnem 4 evessel. Utobbinak nagyjabol negy perc volt beilleszkednie.
A szobatisztasagban sokat segitett, hogy a barataival egyszerre csinaltak, osszekapaszkodtak es vonatozva mentek a mosdoba, elveztek nagyon. A mostani ovi tavaly elkezdte a reggeli utani fogmosast, azota itthon is konnyebb az esti fogmosas es mar ezt is egyedul csinalja - fel eve meg en mostam a fogat minden este.
Nalunk a nyitvatartas 8-18 van es csak karacsonykor a ket unnep kozott vannak zarva.
A szuloket nem engedik be az oviba - ez elsore nekunk furcsa volt (a korabbi oviba bemehettunk). A kapuban kell leadni oket es oda is jonnek ki hozzank nap vegen. Eloszor nem ertettuk, kiderult, hogy az iskolafelkeszites resze - az iskolaba sem mehetnek be a szulok es konnyebb a kapuban elbucsuzni ha mar oviban megszokta.
-
solti
senior tag
nálunk "tiszta" csoport indult, és menetközben átalakult vegyessé, sőt, az óvodában az első ilyen. Kisebb lányom nem panaszkodik, szerintem megvannak az előnyei, de a pedagógust biztos jobban igénybe veszi. Alapjába véve nekem sem volt szimpatikus, viszont nem látom semmi hátrányát így menetközben (nem mondom, hogy nincs, de én nem érzékelem).
Ráadásul a vegyes csoport sem feltétlen azt jelenti, hogy a legkisebbek jönnek a legnagyobbakhoz. Nem mellesleg hatalmas különbség van a gyerekek fejlettsége között még azonos évjáratban is, sőt akár azonos hónapban születetteknél is még nagy csoportban is. Nem egyszerre fejlődnek, és nem is lemaradásnak hívnám, egyszerűen csak különböznek egymástól a gyerekek (és ez így jó) -
kovacsroli
senior tag
Az én gyerekeim is ilyen csoportba járnak, 3 és 5 évesek, csoporttársak. Nem tudnék negatívumot mondani ezzel kapcsolatban, nekünk jók a tapasztalataink, de lehet csak szerencsénk van a közösséggel.
Mindketten nagyon gyorsan beszoktak, pedig nem voltak bölcsisek. A nagyobbak sokat segítettek a beszokásban. A lányom most nagycsoportos, a korabeliekkel nagyon befogadóan állnak a kicsikhez. Persze biztos vannak súrlódások a korkülönbség miatt, de kategórikusan biztosan nem jelenteném ki egyik elvről sem, hogy jobb mint a másik. -
BiP
nagyúr
Mindkettően vannak előnyei, hátrányai. Mindent egybevetve én is a "tiszta" csoportra szavazok, ahol 1 évfolyam van, de az összevont sem ördögtől való.
Inkább azt mondanám,hogy gyerekfüggő, kinek melyik jön be.
Kiközösítés, hiszti, stb. meg tök lutri, bárhol lehetnek nyafogósabb vagy furább gyerekek, ez nem azon múlik, melyik típusú az elosztás. És persze óvónő függő is, hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. -
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Még egy jutott eszembe. Vannak olyan óvodák, ahol összevont csoportok vannak, tehát egy csoportban van a 3 meg a 6 éves is. A miénk nem ilyen, de Öcsém fiai ilyenbe járnak, most pont egy csoportba. Nekem nem tetszik az elv, és a lányom sem örült volna neki.
Mi két bölcsi (~1,5 év) után vittük oviba, tehát nem az volt, hogy akkor van először közösségben. A mai napig nem bírja, ha valaki elkezd hisztizni mellette. Ez a beszoktatásnál meg folyamatos, ráadásul mivel ő önálló volt és szobatiszta, ezért szeptember elején kezdett, majd novemberig jöttek az új gyerekek hetente a csoportba, ugyanazzal a nyafogással. Nem akarat menni oviba, ha beléptünk az ajtón és valaki bent ordított, már görbült neki is a szája. Egy vegyes csoportban ezt minden évben átélik.
Az sem érv, hogy így jobban fejlődnek, hiszen látjuk a családban, hogy a 6 és 5,5 éves gyerekkel nagyon kompromisszumosan játszik a 3,5 éves kistesó, lassabb, "kiközösítik", az a játék, hogy mindig elbújnak előle.
-
vmk
aktív tag
Ha nem haragszol meg kiegészíteném: nem csak állami és magán van, hanem amit említettem pl egyházi vagy más fenntartásúak. Ezekben semmi gond nincs a nyitva tartással.
"Két lányom járt ugyanabba az oviba és ég és föld volt a két csoport."
Áhh ez mennyire igaz nálunk is! Mindkettő csoport jó, de ég és föld."a játékok során ne legyen kötelező a fiu/lány szerepkör. " Kötelező?! Ezen most meglepődtem, hogy ilyesmit "erőltetnek".
Ez (szerintem) kifejezetten pedagógus függő lehet. Nálunk nincs ilyen, simán autóznak a lányok és babáznak vagy főznek a fiúk is (szokták mesélni).Általában nem az SNI-s gyerekkel van gond, hanem azzal amelyiket (bocs, nem tudom máshogy mondani) nem nevelték meg otthon és emiatt nem tudnak létezni tőle a többiek. A óvónő meg vagy nem tudja kezelni, vagy nem meri mert fél a szülőktől... Nem érdemes belekezdenem cifra sztorikba, szerintem mindenki ismeri ezeket hallomásból.
-
Gyereked van. Jópár évig erről szól az élet. Muszáj alkalmazkodni, bizonyos dolgokat elengedni.
Igen, a improvizált életet, meg a végeláthatatlan éjszakázást, meg utazásokat, persze... erről nem nehéz lemondani... De itt és most az ő érdekében próbálok jó döntést hozni. Úgy, hogy amúgy nem sima a pálya, mert általánosságban vegyesek a történetek...
------------------Jókat írtatok, köszi mindenkinek a bepillantást a gyakorlott ovisok világába...

Nem jó, de nem is tragikus. Ami miatt bizakodó vagyok, hogy az 5 perces oviról nincsenek rossz vélemények. Így elég nagy előnnyel indul. A többi sincs extrém messze... 10-20 percek kb, gyalog.
Másik településre viszont nem nézelődünk alap esetben csak ha valami nagy kaki kerül a gépezetbe.solti:
Bocs, később láttam amit írtál. Az állami vs magán például nem volt szempont...mármint nem preferáltuk a magánt. Viszont a nyitvatartási időt nem írtam korábban, de fontos szempontunk. Tehát ha lenne egy 16.00-ig el kell hozni szabály az eléggé körülményes lenne. -
solti
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szerintem (az én buborékomban):
állami ovi preferált: Régi, tapasztalt pedagógusok, és amit talán más nem írt: hosszabb nyitvatartás!! Rengeteg magán helyen későn hozd korán vidd elv van, államik életszerűbbek.
Pedagódust nézz - mert habár változhat - az intézmény csak laza keretet ad. Két lányom járt ugyanabba az oviba és ég és föld volt a két csoport. És ebből kiindulva: ne félj váltani ha valami nem jó Lehet hibázni, de korrigálni kell!
Étkeztetés: nem olyan rossz nálunk államiban (3.ker Bp), ehető, nincs panasz.
Angol: nálunk van/volt, nagyobb járt, teljesen felesleges. Egy My name is... mondatra képtelen volt, mert csak énekelgettek. Ráadásul amit itt tanulna 1 év alatt azt pár nap alatt megtanulja később.
Logisztika: közel, közel és közel.Mi költöztünk, 3 HÉV megállóra van az ovi, még ez is jó. Nálunk alap, hogy nem kocsival megyünk hétköznap akármennyire is kérik a gyerekek, nem akarom elrontani őket. (van autónk)
Amit talán más nem írt: csoport/pedagógus választásnál ne hallgass másra, mások a szempontjaik, mást látnak, más okokból döntenek. Ez sajnos tapasztalat. Viszont ugyanitt az is megvan, hogy nyílt napon első benyomás lehet félrevezető...Amire figyelj: sokat menjenek ide oda, sok udvar, levegő. Ne az "extrákkal" akarják eladni az ovit, hanem standard programok jók legyenek. Nálunk volt közös cirkuszba menetel is, szerintem szuper az ilyen. Ráadásul BKV-val mentek (nagy csoport).
Ezek sokkal többet számítanak, mint egy olyan pedagógiai program, aminél a színes brosúrára több effortot szántak mint a megvalósítására...ui: SNI-s ovistárs is lehet jó, nálunk mind2 lányom csoportjában szuper elfogadóak voltak mindenkivel aki "picit más mint a többiek".
Ami nekem még fontos lenne (bár ez vitatott MOn): hogy a játékok során ne legyen kötelező a fiu/lány szerepkör. A fiú is babázhasson a lány is autózhasson... Csak ez 2026-ban elég ingoványos terep... -
BiP
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nagyjából azt a konklúziót érzem, hogy elvárásaim ne legyenek előzetesen... majd menet közben kiderül.
Gyereked van. Jópár évig erről szól az élet. Muszáj alkalmazkodni, bizonyos dolgokat elengedni.Ami az ovis angolt illeti: feleségem nyelvtanár (+magyartanár is), szerinte is teljesen felesleges. Először magyarul tanuljon meg rendesen, magabiztosan, addig felesleges más nyelvet behozni. Oviban meg pláne.
Ráadásul az angol nagy része egyszerűen rá fog ragadni. Nem késik el semmivel, ha oviban nem tanul angolul.
Persze, ha már van, nem kell eltiltani tőle, mert +1 játékos foglalkozás, de az angol ne legyen szempont.5perc sétás ovira +1
-
vmk
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Azért annyira nem rossz a helyzet. Szerintem a többiek célja sem az volt, hogy ezt fessék le. Inkább csupán tényleg azt, hogy ennyire részletes elvárásaid ne feltétlenül legyenek, mert abból csalódás és idegeskedés lesz csak.
Választani valójában óvónőt érdemes ha van ajánlott (szerintem ez az infó rohadt ritka, mert nincs ismeretség/tapasztalat elsőre), vagy ha nem állami a cél, akkor szimpatikus fenntartót keresni, mint pl evangélikus, református, katolikus stb.Nekem még annyi jó tanácsom lenne, hogy nem feltétlenül a legcsilli-villibb, legfelkapottabb, legeslegújabb ovit érdemes választani. Nagyobb eséllyel lehet belefutni ilyen helyeken problémás(abb) gyerekekbe és talán a nevelői fluktuáció is magasabb szokott lenni. (Én ezt tapasztalom a mi kis városunkban. Aztán meg vitték át a gyerekeket másik oviba...)
És még a bejárás: nem minden áron, de én biztos az 5 perc sétára szavaznék elsőre.
(Ez sok mindent előre vetíthet. Környéken lakó gyerekek, később barátok stb) -
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Azon fog múlni az egész, hogy be tud-e illeszkedni. Nem a kaja miatt lesz ordítás reggel, hogy nem akar menni.
Nálunk a nevelők (dadus) is nagyon jó fejek, az egyik nyugdíj közeli, olyan hanggal, mint a Darth Vader
, de hoz nekik filléres apróságokat, matricákat, aztán boldogan meséli, hogy ezt kapta, mert ő pakolt el először.
Illetve ha van valami gondotok az ovival, azt nem a gyerek előtt kell megbeszélni, mert csak felerősíti benne. Láttam ilyet a családban, hogy úgy nőtt fel a most már 20 éves, hogy minden tanár hülye volt. Most az egész világ az.
-
Köszi mindenkinek
Nem gondoltam, hogy ennyire rossz lesz a helyzet... Ha nagyon leegyszerűsítem az elvárásainkat, akkor azt mondom foglalkozzanak a gyerekkel és etessék rendesen. A leírásaitok alapján már ez is túlzó... Sőt... a fluktuáció miatt az óvónők személye is extra kockázat, hogy jól érzi magát vagy sem.Nagyjából azt a konklúziót érzem, hogy elvárásaim ne legyenek előzetesen... majd menet közben kiderül. Ez is egy lehetőség...de akkor jól értem, hogy az elején a választás mint olyan nem is volt? Vagy az alapján ment, hogy az óvónők mennyire tűntek rátermettnek?
Az angolt nem kell túl gondolni. Nem menőség kérdése. Anno nekem is volt lehetőség és nagyon jó volt, csak az volt a gond, hogy utána nem lett megfelelően tovább gondozva...
Ha heti 1 óra bohóckodás, meg szótanulás van, az is több mint a semmi. Óvodában nem is kell több.Szerencsére a környék tele van hasonló korú gyerekekkel. Már próbáltunk informálódni, de...
nehéz értelmes infót kinyerni... -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Kaja téma.
Nálunk amit otthon nem esznek meg azt az oviban simán betolják és még repetáznak is.
Erős a csordaszellem.
A mi ovink étlapja itt elérhető, nézz rá esetleg, hogy a kinézett ovitoké fent van-e.A többiek nagyjából mindent leírtak.
Nálunk van angol, heti 1 óra, bohóckodni jó. A hittant szeretik, mert csak mese. Heti 2x van logopédia, ami ahogy elnézem a mostani gyerekeket kb. kötelezőnek kellene lennie. -
albiosz
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Az előttem szólók már sok hasznosat írtak.
Lokációt nem írtál, de ha államiban gondolkodtok, akkor nagyobb városokban 20+ fővel kell számolni egy csoportban, így az óvónők lehetőségei korlátozottak. Szerintem fontos, hogy ezt ne ,,kisiskolaként" fogjátok fel. A közösségről, játékról, szabályok megtanulásáról szól. Persze a játékos feladatokkal sokat fejlődnek majd. Tudom, hogy manapság menő, hogy már oviban tanuljon angolul, sportoljon és mellette mondjuk még zenére is járjon. 3 pedagógussal a családban mi ennek nem vagyunk hívei, először tanuljon meg rendesen magyarul és közösségben működni. Mindezekkel később sincs elkésve szerintünk, de a döntés persze a tiétek.
Kaja sokat változott jó irányba az elmúlt 10-15 évben, mi és persze a gyerekek elégedettek vagyunk az ovissal és a sulissal is.
Ahogy írták a többiek, sok változás lehet, pedagógusok jönnek-mennek. Ha vannak hozzátok hasonlóan gondolkodó gyerekes ismerősök a kinézett ovikban, akkor velük érdemes konzultálni, hogy mi a tapasztalat. A pedagógiai módszer mindenhol ugyanaz, koruknak megfelelő, elegendő. Szerintem nagy előny, ha közel van az ovi a lakhelyhez. Hülye gyerek mindenhol lesz.
Egyébként a mi tapasztalataink abszolút jók összességében mindkét gyerek kapcsán. Szerettek/nek járni, sokat fejlődtek/nek.
Olyan betegségeket fogtok elkapni, amikről még sosem hallottál. Sok sikert, szép ovis éveket.

-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Attól félek párszor koppanni fogtok. Nem akarok nektek rosszat, de ha a való (ovis)világ majd szembejön, akkor lehet belőle csalódás. 1 gyerekem már rég túl van az ovis koron, 2 most ovis, a 4. most bölcsis és bizony sokszor lettem volna bajban, ha ilyen-olyan nagy elvárásaim lettek volna az ovik felé. Nagyon sokszor csak sodródik az ember az előre nem tervezhető óvónőcserék, óvónőköltözések, átszervezések, helyettesítések, +3 SNI-s gyerek, tankerületi központ agymenések, betegen behozott és minden körbefertőző gyerekek között.
Egy idő után megszokod és nem is gondolsz arra, hogy vajon milyen pedagógia alapelvek szerint nevelik/tanítják a drága kincseinket.
Magánovi még akár szarabb is lehet, mint az állami a sok pénzes, elkényeztetett kis terrorista miatt.
Sok rossz, de szerencsére sokkal több jó sztorit is tudnék mesélni. A kérdés, hogy meddig érsz rá. Jó kis baráti társaság mellett mindegyik gyerkőcünk imádott és imád oviba valamint bölcsibe járni, pedig több intézményen, pedagóguson és településen is van tapasztalatunk.Kaját elore nem tudod milyen lesz (az évek alatt cserelhetnek beszállító konyhát), az óvónőt indulásnál ismered, de nem tudod, hogy marad-e végig, az intézmény vezetését ismerheted, de nem tudod, hogy marad-e végig, a kezdeti foglalkozásokat ismerheted, de nem tudod, hogy nem lesz-e változás, milyen lesz a szülői közösség, mennyi kezelhetetlen gyerek lesz (akár későbbi új) stb, stb. Sajnos túl sok az ismeretlen tényező.

-
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ha azt mondom, felesleges előre lefutni a köröket, akkor szomorú leszel?
Mi 3 ovi közül választhattunk, mindegyik kb ugyanolyan távolságra van (gyalog 5 perc gyerekkel). Az egyikben az ismerősünk az szmk-s (vagy valami ilyen), ő mondta, hogy ebbe menjünk, mert két nagyon jó óvónő lesz a kiscsoportban. Így is lett, tök jó volt. Aztán kitalálták, hogy átszervezik a csoportokat, mert nagyok a korkülönbségek, így csak az egyik óvónő maradt, egy 30 év körüli meg visszajött mellé gyesről, és ugyanolyan jó.
Kaját vmi kinti konyháról hozzák, az ottani konyhások csak felszolgálnak, meg a 10órait, uzsonnát készítik. Az étlap teljesen jó, én is elfogadnám, gyerek is szereti, repetázik. Mondjuk sosem volt gond az evésével, bár úgy néz ki, mint akit éheztetnek.
De: hüjje gyerek mindig lesz a csoportban, aztán amelyik megbukik gyurmázásból, azt megkapják nagycsoportban, és tök mindegy, hogy milyen a környezet, ha egy gyerek tönkreteszi a közösséget. Persze, el lehet tanácsolni, csak addig esténként te magyarázod a gyereknek, hogy a Józsikától butaság volt teli talppal belerúgni a Julikába, meg büd*s k*rv*nak nevezni az óvónőt.
Én nem vagyok híve az ovis angolnak sem, a csoporttársak közül is van egy, aki jár, tök jó, hogy tudja, hogy dog, meg house, csak nem érted az öltözőben, mit mond magyarul az anyjának, mert olyan pösze, meg selypít. "Igen, lehet, hogy el kéne vinnünk logopédushoz, de azt mondták kinövi..."
Ja, az sem mindegy, mennyit vannak az udvaron. Az első évben minden nap kint voltak 2x, most ősszel alig. A héten a nagy hóban legalább kint vannak délelőtt. De 3 évre ezzel sem tudsz tervezni.
-
Szeptembertől ovi... Elkezdünk körbe nézni a környéken, hogy milyen lehetőségek vannak. Tudom van aki szerint máris elkéstünk.
Tekintsünk most el ettől.
Alap szinten már szondázgattuk és nem teljesen frissen megyünk bele a témába.
Vannak elképzelések és "követelmények" a részünkről... ami szerintem nem túlzás, de attól tartok így is engedni kell...Kb ilyesmi, hogy rendesen foglalkozzanak a gyerekkel, jól bánjanak vele. A pedagógia módszer és gyakorlat legyen valami, ne csak felvigyázás legyen. Normális étkeztetés ( Nem a paleó vegán lóf.szt értem alatta... csak ne úgy induljon a recepet, hogy negyed kiló zsír alatt megfuttatom a fél hagymát... aztán kap 3 kocka húst, meg 2 lapát tésztát... na ez nem oké. )
Nekem vesszőparipám, hogy legyen lehetőség angolt tanulni.. ha nem is az elején de középső/nagy csoportban mindenképpen. Félek ebből kell majd engednem...és más módon megoldani.
A logisztika szubjektív... azt még kigondoljuk van-e értelme áldozatot hozni a napi sok perc vagy a gyalog 5 perc között...Ezeket csak azért írtam, hogy kb látható legyen miben gondolkodunk... most mindent nem soroltam fel...
Érdekelne, hogy mire kell még odafigyelni és mit érdemes kérdezni ezeken a nyílt napokon amikor körbe nézünk?
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
venom8888
üzenetére
Bocs, de ezt nem tudom hová tenni, egyszer ezt írod másszor azt. Nettó hülyeség, hogy a bolti tej nem látott tehenet. A másik az, hogy a gyereknek normál táplálkozás mellett nincs szüksége többlet vitaminokra. Kicsi még, ha tejjel/tápszerrel alszik el, akkor azzal, ha zavar, akkor napról napra adj neki kevesebbet
-
blt-blog
junior tag
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
Erdekes matek, en se szamoltam ki sosem, mar csak azert sem, mert az elso hat honapban anyatejre (vagy ha nincs, tapszerre) van szuksege, egy eves kortol pedig szerintem mar nincs ra szuksege, sot, inkabb a teljes tej a javasolt. De csak kivancsisagbol kiszamoltam:
Mi kendamilt hasznaltunk, egy doboz tapszer 800 gramm, ha en is 4.5 grammos kanallal szamolok, akkor 800 g / 4.5 g = 178 kanal (de ugyse lesz ennyi, mint kiszorodik, a veget nem tudod teljesen kiszedni stb), 178 kanal * 30 ml = 5.3 liter. Ezt kellene novelni a por terfogataval, ami feloldodik benne (sajat tapasztalat, hogy pl. 150 ml vizbol 165-170 ml tapszer lesz) de mivel allandoan kiszorodik valamennyi, igy amennyit felfele kellene kerekiteni, szerintem le is kene vonni belole.
Egy doboz ara 6540 forint -> 1 liter = 1234 forint. Ket pint teljes tej 523 forint. A ket pint az 1.136 liter, szoval tapszerbol egy liter 1234 forint, tejbol tobb, mint egy liter az kevesebb, mint feleannyi.
Raadasul, mivel hat honapos koratol indul a hozzataplalas es a valtozatos dieta bevezetese, mindazok a vitaminok amiket a tapszerben kap, azokat a valtozatos etrenddel egyutt viszi mar be egy eves korara a szervezetbe. A tej tobbe nem vitaminforras, hanem folyadek es sok-sok kaloria.
Azt nem tudom, milyenek a sovany tejek, mi mindig csak a teljes tejet vesszuk a gyerekeknek, ami azt hiszem 3.5% vagy afeletti zsirtartalomnak felel meg, pont azert, hogy ne vizet igyon.
-
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
venom8888
üzenetére
Ezen még sosem gondolkoztam el, de kíváncsivá tettél:
Amit mi vettünk tápszert DM Bio tápszer 12 hónapos kortól 500gr: 3200 Ft
1 kanálnyi tápszer kb 4,5 gr
Max adagok száma: 111 kanál
1 kanálhoz 30 ml víz adható, azaz összesen 3333 ml vizet lehet adni a tápszerhez. Tápszer + víz összesen talán 3800 ml, de nem tudom hogy a vízben feloldódó tápszer hogyan befolyásolja a térfogatot.
1 literre vetített ár kb. 842 Ft
1 liter tej az árfigyelő szerint (már megérte lefejleszteni a kormánynak
): 314 Ft
1 2 év körüli gyerek átlagfogyasztása 400 ml
1 év alatt várható tejfogyasztás: 146 liter
Tápszerre vetített költség: 122.932 Ft/év
Tejre vetített költség: 45.844 Ft/évÚgyhogy inkább vegyél Magyar tejet, úgy is válságban van a tejipar, a maradékból én speciel karórát vettem, és köszi, innentől kezdve mondhatom a feleségemnek, hogy a takarékos gazdasági döntésem eredménye képen vásároltam meg magamnak
-
mi ellentétben a többiekkel egy 180x80-as ágyat vettünk a rácsos után, ha jól rémlik 3 évesen aludt abban először és most 6 évesen kezd kicsi lenni, meg igényelné a "nagyfiúsabb" ágyat, de sokszor inkább emeleteset akar, tehát ha nem a 200 x 90-re mész rá, akkor azzal számolj, hogy 3-4 évre lesz jó a köztes méret kb
-
Köszi. Mértünk párat a szobában, aminek vannak bizonyos adottságai amihez alkalmazkodni kell. De úgy nézi ki, hogy "ember méretű" ágyat fog kapni... Még a kínálatot kicsit mazsolázni kell.
-
DeFranco
nagyúr
Az itt is többször tárgyalt Dany gyerekágyak voltak jók ilyen szempontból, azokat méretre gyártathattad le, így nem voltál kötve a szabványhoz. Így lett nekünk a szabványnál 10 centivel keskenyebb, de teljes hosszú ágy, ami akár nagykamasz korban is jó lesz.
Kár, hogy már megszűnt a gyártás.
-
válasz
kovacsroli
üzenetére
Tanulj az én hibámból és ne bajlódj átmeneti ággyal.

+1
Az első gyereknek mi is vettünk kisebb ágyat a rácsos után. Teljesen fölösleges volt. A másodiknak és a harmadiknak már felnőtt méretű ágyat vettünk. -
kovacsroli
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A lányunknak vettünk két éves korában egy ilyen ágyat. Alig 1 évig használta, teljesen indokolatlan volt. Most mindkettőnek ilyen van, nagyon szeretjük. Kihúzva tudnak egymásnál is aludni, összecsukva kis helyet foglal, és a fiókok is jól pakolhatóak.
Tanulj az én hibámból és ne bajlódj átmeneti ággyal.
-
bads1
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk montessorin alszik a gyerek, erről nem baj ha legurul :)
Persze hely is kell neki mi 120x200ast választottunk de sok lehetőség van méretben.
Amúgy lábakat is küldenek hozzá ha később fel szeretnéd emelni. -
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A nagyobbik durvan ket - ket es fel evesen ment gyerekagyba, majdnem ilyenbe (a mienkek a feje es a laba is racsos, nem teli):
https://media.johnlewiscontent.com/i/JohnLewis/112031002alt2?fmt=auto&$background-off-white$&wid=640&hei=853
Ebben a korban kb 95 centi volt es 16 kilo. En nem mernek az agyra fekudni, de a 22 eves babysitter siman mellefekudt altataskor es elbirta mindkettot. Nem tudom mi a best buy, mi sokat neztunk ikeaban es mashol is. Eloszor olyan agyat akartunk ami tud noni vele, de abban a matrac a lehuzas. Ugyhogy a matek azt adta ki, hogy olcso agyat kell venni es ha kinotte, a testvere megkapja. Nemsokara ket eve hasznalja, es meg mindig van benne kenyelmesen hely.
Legurulasvedo nem volt, hanem en voltam a human vedogat. Az elejen nem akart egyedul aludni, matracon a foldon aludtam mellette - az elso idoszakban hetente 4x - 5x rajtam landolt. O puhara gurult, csak nekem volt mindig egy lab az arcomon. De nem ebredt fel ra sose, meg arra sem amikor kimasztam alola es visszaraktam az agyara.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Gombinyó
üzenetére
Mi mindkettonel egy eves kora korul attertunk a tehentejre es masfel ev korul kezdtuk a cumisuvegrol a leszoktatast. Az ajanlas, amit mi kovetunk az, hogy egy eves kortol celszeru elkezdeni leszoktatni a cumisuvegrol, de az esti tehentejet jobban szerettek uvegbol inni (a kisebbik meg mindig). Nap kozben mar egy eves koruk ota poharbol iszttak, valtozo gyakorisaggal akar fedo nelkuli poharbol - nyilvan a kisebbnek segiteni kell meg.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk mindegy gyerkőc 200*80-90es ágyban alszik kb 1,5 éves korától (nyilván az elején leesésgátlóval) és nagyon szeretik! Volt próbálkozásunk ingyen kapott 180*80assal, de inkább váltottunk "normál" méretre. Kettő nagyobbnak Ikea Kura van. Használjuk normál és emeletes ágyként is, kb 4 éves kortól (csak akkor, ha félálomban is nagyon ügyes a gyerek!). Most éppen normál módon van, mert állandóan variáltak, hogy ki melyik helyen akar aludni és meguntam az ágyneműk költöztetését (valamint, hogy a 2 éves mellett állandóan ott kellett lenni, mert felmászott).
-
Gyerekágyat keresünk a lassan 3 éves culának... 95-6 centi... már nem tudom hirtelen és 14 kg... El kéne dobni a rácsos ágyat...
Nem feltétlenül gondolkodtam egy 70-90cm x 200cm nagy ágyban, mondván túl nagy váltás lenne így elsőre...
Igazából egy rendes, normális gyerekágyat keresek, ami pár évig biztosan jó lesz. Természetesen olyan alapvetéseket nem fejtegetek, hogy megfelelő alátámasztás...stb.Van valami titkos tipp, vagy best buy mostanság?
-
scream
veterán
válasz
venom8888
üzenetére
Mint, ahogy már írták korábban: felesleges összehasonlítgatni, akár egy háztartásban élő, azonos korú/nemű gyerekeket is, mert tök mások, a környezetről nem is beszélve. Más-más személyiség. Nálunk például egyik gyerek se kapott soha tápszert.
Nyilván, ha nektek szülőknek valami nem tetszik, lehet ellene tenni és terelni más irányba a gyereket, különböző eszközökkel/technikákkal.
Szóval a kérdés, hogy ez titeket zavar-e vagy bezavar-e mondjuk a gyerek alvásába (csak amiatt kel, mert megszokta, hogy éjjel kap enni, de mondjuk nem is éhes, stb) vagy fejlődésébe.
-
venom8888
őstag
Már 19 honapos de meg mondig tápszeres cumisuveggel alszik el. Be keverunk 1 nagy uveget,es 3 kicsit. Nalatok ia issza még ?
-
kovacsroli
senior tag
válasz
ggeleven
üzenetére
Nekem "csak" 2 van, de már én is megmosolygom akik eggyel alig bírnak (incl. magunkat is, visszagondolva). Ha csak egyikük van otthon, az olyan mint egy szabadnap.
És akkor hol vagyunk még a 4-hez képest.De a kedvencem amikor megszületik az első, nincs még 3 hónapos, de a szülők már tiktokon nem győzik bizonygatni, hogy ők bizony ugyanúgy utazgatnak, edzenek és szórakoznak mint előtte.
-
BiP
nagyúr
válasz
venom8888
üzenetére
Pár év, és tinédzser lesz, akkor meg felkelteni nem tudod majd

komolyra fordítva, ha eddig mindig elaluldt 15perc alatt, most az első, hogy nem, akkor milyen kérdés az, hogy mikor növi ki? Nem is vált még rendszeressé.
Ha ez az egyedi eset, akkor inkább az a kérdés, hogy mi történt ma máshogy, mint szokott, mi változott a napirendben,(miben tértetek el a megszokottól) ami miatt nem álmos, történt-e ma valami egyedi, amit fel kell dolgoznia, evett-e valami mást, nem fáradt el eléggé, stb.
Vagy időjárás, telihold, vagy tök random.De (nem tudom mennyi idős) persze simán lehet egy nem alvós időszak kezdete is akár, pl fejlődési ugrás, fogzás, stb.
-
válasz
venom8888
üzenetére
Ezekre nem fogunk tudni válaszolni. Minden gyerek más, de még azonos gyereknek is vannak ilyen és olyan napjai. A 2 évesem tegnapelőtt este 30-40 üvöltött lefekvésnél, mert nem engedtem kiszállni az ágyból. Tegnap 5-10 percet nyávogott, de csak szórakozásból röhögve. Ma pár perc próbálkozás után lefeküdt és a perceken belül el is aludt. Holnap megint lehet hisztizik egy sort, ki tudja. Napirend tartva van, amennyire lehet, de mégis vannak totál ellentétes napjaik. Különböző napokon különböző ingerek érik, más volt a napi lefáradás fizikailag vagy szellemileg, nem olyan volt a napközbeni alvás, mint máskor, stb, stb. Egy csomó minden hatassál van arra, hogy milyen az esti lefekvés és alvás.
Nálunk extra fűszer, hogy egy szobában alszik a 2, a 4 és a 6 éves gyerek. Nyilván más a bioritmusuk, napi programjuk, a szellemi és fizikai fejlettségük és leterheltségük estére és mégis össze lehet hozni, hogy egyszerre menjenek aludni (de nem egyszerre alszanak el persze). Van benne meló rendesen, főleg ha az egyikük nyávog/sír/dumál/hülyéskedik/nem akar még lefeküdni és nem hagyja aludni a másik kettőt, de megoldható (és én még élvezem is, egyáltalán nem teher). -
venom8888
őstag
1.5 óraja hintáztatom 19:40- 21:00 ig ,maskor el.alszik 15 peec alatt,most masfel.ora,mar fáj a talpam állni a hinta elött. Mikor növi ki ezt.
-
válasz
venom8888
üzenetére
nálunk 6 éves lesz nemsokára, és már tudja, hogy ki a gyenge láncszem (én)
így értelem szerűen ha kell valami, akkor apát szereti, ha éjjel felébred, fáj a hasa, vagy bármi olyan amikor nem VENNI kell valamit, vagy ENGEDNI (pl +5 perc képernyő idő a hétvégén), hanem segíteni, akkor anya kell. ez ilyen
-
blt-blog
junior tag
válasz
kovacsroli
üzenetére
Majd jobban fog szeretni, ha a kocsikulcs kell neki...
-
venom8888
őstag

-
blt-blog
junior tag
válasz
kovacsroli
üzenetére
+1

- Mami, te nem furdethetsz engem es nem olvashatsz nekem!
- Miert?
- Mert nem vagy a kedvencem, a papa a kedvencem!
- Es miert a papa a kedvenced?
- Mert a papa a baratom! -
venom8888
őstag
Olyan rafimált már hogy nemigaz, amikor adja a puszit az anyjának engem néz
. -
válasz
venom8888
üzenetére
Jesszus, így kemény lesz nektek ez a gyereknevelés.
1000+1 hasonlót tudnék hozni példának. Nincs ebben semmi furcsa és nem kell magára vennie az embernek.
Nálunk mindegyik gyereknek volt olyan korszaka, amikor az anyjukat keresztnevén szólították, nekem meg közben nyomták, hogy Apuci, Apuci!
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Kislanyom 18 honapos. Mondom neki adsz puszit apának? Es az anyjanak ad,vagy a macinak, vagy a falnak,de nem nekem. Pedig regebben adott ha kertem. Ki vagyok ettol.
-
blt-blog
junior tag
válasz
lockdown90
üzenetére
Eredetileg nem az intenzivre indultunk
Eloszor csak feltunt, hogy estenkent kicsit melegebb, 38 vagy alatti homerseklete van. De eszik, jatszik, nevet - csak kicsit bujosabb. Reggelre kialussza, semmi baja, semmi merheto homerseklet. Ez ment ket napig, harmadik este mar komolyabban lazasodott es megjelentek pottyok is a kezen / laban. Masnap reggel telefonaltunk az oviba, hogy csak a nagyobbik megy, a kisebbiket vittuk orvoshoz. Ranezett: HFMD. Csodalkoztunk, hiszen ket hete esett at rajta, de azt mondta a doki, hogy ez visszajohet. Vallat vontunk, oke, nem nagy dolog, lattuk mar korabban is.Estere a teljes hatan otforintos nagysagu piros foltokka fejlodott ki, meg a hasan is aggressziv piros pottyok jelentek meg de meg mindig mosolygott. Szombat reggel rosszabbodott, gyorsan inteztem egy videos konzultaciot a biztositonkon keresztul egy gyerekorvossal. Aki ranezett es azt mondta fogalma nincs mi ez, de tuti nem HFMD, menjunk korhazba. Osszepakoltunk, mentunk, felesegem ledobtam a korhaznal a kicsivel, en meg a nagyobbikkal csinaltam tovabb a napot. Estere mar hivtam a babysittert mert rosszabbodott az allapot es bent is tartottak oket, addigra mar 18 oraja nem evett es nem ivott, az allapota egyre rosszabbodott, a kiutesek is mar az egesz testet elleptek, az elso helyeken ahol megjelent mar lila volt a bor.
Vasarnap deltol megint babysitter en pedig mentem be hozzajuk, tovabb romlott a helyzet, folyamatosan pakolgattak oket a gyerekosztalyon belul, elkezdtek a kezeleseket is dolgokra amik potencialisan lehetnek, de igazabol nem tudtak mi az. Delben a helyzet az volt, hogy nem tudjak, hogy nem-e kellhet hamarosan lelegeztetogep. Mivel fertozesgyanus volt, kulon szobaban voltak. Este 8-9 korul lattuk, hogy a folyoson egy CATS protokoll nevu mappat lapozgatnak, igy sejtettuk, hogy atszallitas lesz (google a baratom volt, onnan derult ki). Vegul ejjel ketto korul bezuhant a vernyomas, a pulzusa mar vasarnap este is 210 korul volt, ugyhogy jott a gyerekmento es atvittek masik korhazba, ahol volt gyerekintenziv. Itt masfel napot toltott el, tovabbra sem tudtak, hogy mi a baj, minden kultura, tenyeszet, vervetel es teszt negativ volt, csak fertozest tudtak megallapitani, de azt nem, hogy milyen. Egy idoben Kawasaki-ra is gyanakodtak, ugyhogy volt mellkasrontgen, hasi ultrahang, sziv ultrahang, latta borgyogyasz szakorvos, fertozesekkel foglalkozo szakorvos, kardiologus, belgyogyasz - szoval kb mindenki. Minden lelete es vizsgalata normalis vagy negativ volt. 7x24-ben nover figyelte, ha el kellett mennie az agy mellol, jott valtas. Folyamatosan jottek a dokik az intenziven vizsgalni, vert venni es ami a legjobb: nekunk elmagyarazni, mi tortenik, mit csinalnak es miert, mire varunk, mi tortenik ha X lesz, mi a terv ha Y lesz. Vegul gyogyszert nem kapott mert elkezdett javulni. Eloszor csak az IV folyadekot hagytak el nap kozbenre, aztan egyre tobbet ult, jatszott, nevetett. Kikerultunk a sima gyerekorsztalyra, aztan onnan egy nappal kesobb haza is, mert az orvosokkal egyutt ugy gondoltuk, hogy az otthoni megszokott kornyezeteben elkezdene enni es inni. Ami vegul igy is lett. Azota sem tudjuk mi volt ez az egesz. Hetvegen volt a nehezebb, megoldani a gyerekfelugyeletet, illetve nehez volt amikor este 10 korul elindultam haza. Het kozben egyszerubb volt, gyakorlatilag a nagyobbat leraktam az oviban es rohantam a korhazba, kisertem oket vizsgalatrol vizsgalatra, setaltam vele, hogy az anyja tudjon kicsit pihenni. Gyakorlatilag mindig valamelyikunkkel volt, nyilvan a felesegemmel tobbet. Meg a mentoben sem volt hajlando elengedni, ugyhogy vegul a szulot kellett a hordagyhoz szijazni es a babat az olben fogva mentek at a masik korhazba.
Amugy a rendszer elott le a kalappal, eleg jol teljesitett onnantol, hogy igazan komolyra fordult a helyzet. Nagyjabol minden ugy volt kitalalva, hogy a szulo helyzetet megkonnyitse, kezdve a korhazi kajatol egeszen az infrastrukturam at olyan aprosagokig, hogy a mentoben kapott egy taskat, amiben volt egy tajekoztato arrol, hogy mi tortenik, miert kellett a specialis mento, mire szamithat, volt benne egy kis ennivalo, gondolva arra, hogy a szulo valoszinuleg regota nem evett semmit, illetve egy pluss figura, hogy a kisgyerekek tudjanak mivel jatszani. Sosem akartam megtudni, hogy mikeppen kezelik az igazan beteg gyereket, de megnyugtato volt latni, hogy ha igazan veszelyben vannak, akkor megkapja a megfelelo emberek teljes figyelmet.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Mi nemreg jartuk meg a gyerekintenzivet egy 16 honapossal. Remelem vagy kiderul mi okozta, vagy nem fordul elo tobbet, eleg ijeszto lehet. Nekunk valoszinusitheto remalom miatt volt hasonlo, de nem ennyire komoly az akkor ket eves nagyobbikkal.
-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Arany szive…
-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Erdemben nem tudok segiteni, de olvasni is borzaszto volt. Remelem mar minden rendben van..
-
Winner_hun
félisten
Vasárnap éjjel 10 hónapos fiam felkelt, sírt, ordított, üvöltött, be-befeszült, hideg volt mindene amit néztem: feje, hasa, háta, lába. 112-t hívtam, gyorsan továbbkapcsoltak. Küldik a mentőt - amíg egyeztettünk, addigra lenyugodott. Az egész kb. 10 perc volt. Kórházban megfigyelésre bent alvás volt. Mivel nem volt több ilyen, ezért nem lehet tudni, mi volt, ha lesz még akkor neurológiai vizsgálat.
Találkozott ilyennel valaki? Kiütések, habzó száj, elkékülés, foltok, rángatózás... semmi nem volt. Csak üvöltés meg befeszülés. -
kovacsroli
senior tag
Sziasztok,
első íróasztalt fog hozni Jézus.
Olyat szeretnék ami ergonómikus, kitart jópár évig, masszív, nem lengyel gagyi. Sajnos az IKEA-ban nem találtam.Ti hol vettétek?
Köszi!
-
6030D
addikt
Csütörtöktől lesz a Lidlben saját márkás "lego". Mi a tapasztalat, mennyire használható az eredetivel?
A favonatnál az ikeás kompatibilitással nem vagyok megelégedve. -
Tonna cucc, hatha valakit erdekel..
-
-
scream
veterán
Esetleg Sophie zsiráf - fogzásnál nálunk jól bevált.
-
6030D
addikt
Tudnátok mondani ötleteket babaszületési ajándéknak? Mi most a trendi?
Olyan család, hogy mindenük megvan, pelenkatortát, babavizet nem akarunk. Eddig a fekete-fehér babaképes könyv nyert volna, erre vettek kettőt.
Árban mondjuk 5-10e között. -
venom8888
őstag
És a nappali alvaskpr is 7böl 4x babakocsiban alszik el kint. De ha anyamnál van,o el tudja altatni az ágyon.
-
venom8888
őstag
Most az az új módija,hogy este csak es kizarolag hintáztatással alszik el, és es az apja én kellek hozzá. Elkezdi az anyja altatni a szobaban,már azt hittem elaludt,de feltámad es kijön az anyjatol hogy apa,apa,és kivezet a hintához. Abban elalszik baba dalokra youtubrol jatszva,majd kivesszük es az anyja már csak finomhanfol vele a szobaban.
-
BiP
nagyúr
Mi Nosiboo Pro-val nyomtuk a 3.gyereknél. (első kettőnél porszívóra orrszi-porszi.).
Ez nem olyan hangos, mint egy rendes porszívó, igaz, kicsit gyengébb is, de a kézi pumpás, meg ez a felszívom a gyerek taknyát dolognál használhatóbb.Ami bejött nálunk is, az a pozitív megerősítés. (oké, nem csokival. Néha volt gumicukor beígérve, de ritkán). Meg sokszor elmondtuk, hogy most ugye jobb, kapsz levegőt.
Aztán hamar rájött, hogy tényleg, és jobban elviselte. -
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
"ehhez képest a gyártók jelentős része nem él ilyen megoldásokkal"
Megneztem most egy webaruhazat, autos ulesek, ebben a kategoriaban, ar szerint sorbarendezve. 29ezertol indulnak, meg a harmadik oldalon is otvenezer alatti tartomanyban voltak az ulesek. A cybex amit belinkeltem, azt most epp nem is latom, csak a solution G-t, de az is 80 felett kezdodik. Egy masik boltban 84-ert arulnak solution T-t.
A gyartok jelentos resze szerintem fost gyart, olcson, ebben a kategoriaban szerintem ritka a keresett funkcio. Nem csak a markanevet fizeted meg egy dragabb ulesnel.
"Most emiatt csak cserélni az ülést"
Pontosan ezert neztunk korbe a piacon alaposan, minden ulesvalasztas elott, mert utolag mar nem akartunk cserelni. -
blt-blog
junior tag
válasz
venom8888
üzenetére
Nalunk valtozo. Nekunk ez jott be, semmilyen gepi vagy elemes nem volt eleg hatekony. A nagyobbik erti es tudja, hogy miert kell, nem szereti, de tudja, hogy jobb lesz utana. Neha csak megkerdezem: kiszivjam az orrod? Igen. Es megyek es kiszivom. A kisebb nyilvan utalja, de 50-50 hogy hagyja-e vagy sem. Szokott segiteni, ha az arcara szivas elott rafujok egy picit az orrszivon keresztul, akkor mosolyog, tetszik neki. Utana szokta hagyni a szivast is.
Amugy meg, szokj hozza, sokkal rosszabb lesz szalkat kivenni az ujjabol, amihez rendesen ket ember kell, hogy biztonsagosan legyen lefogva.
-
válasz
lorcsi
üzenetére
Mit jelent a jobb?

Ez egy nagyobb.
Van szemben egy cukrászda.
Ez csendes.
Ez egy raltív újabb, itt rengeteg gyerek van.
Ez általában dugig van. -
lorcsi
veterán
Biatorbagy-érd kornyeken ismertek jobb jatszotereket ?
4-5 evesnek valot… -
föccer
nagyúr
válasz
venom8888
üzenetére
Ez ilyen sajnos.
Általában utálják. Amit solti is ír, játszani kell vele, akkor talán elfogadóbb, meg azt kell mesélni, hogy sokkal jobb lesz utána. De igen, sajnos legtöbbször lefogós egy ideig, amíg meg nem tanulja. Nagyobbik lányom pl egészen megbékélt vele anno. -
válasz
blt-blog
üzenetére
Köszi... érdekes megoldás. Bár megjegyzem, hogy a problémakör és a megoldás alapján elég általános a jelenség...és ehhez képest a gyártók jelentős része nem él ilyen megoldásokkal. Szóval kicsit wtf a dolog...
Most emiatt csak cserélni az ülést...úgy, hogy nem is biztos, hogy megoldok vele egy problémát, csak reagálok egy aggodalmamra... hát nem tudom. -
solti
senior tag
engedjétek, hogy kiszívja ő is a plüss játékok orrát.. nálunk bevált. Pedig azért az orsziporszi porszívóra dugva ijesztő

-
válasz
venom8888
üzenetére
mi sokat beszélgettünk vele orrszívás előtt, mert nálunk is ment a hiszti
az nem segített, hogy azt vázoltuk mi fog történni (felgyűlik az arcüregben a takony, arcüreg gyulladás, hosszú betegség, antibiotikum, stbstb), ha nem szívjuk ki az orrát, mert 2 évesen még nem tud előre gondolkozni, csak azt érzi mi az, ami MOST nem jó neki
így váltottunk arra, hogy "ez most kell" én kedvesen, de azért erősen megfogtam, feleségem meg kiszívta a gyerek orrából a taknyot. a gyerek közben jellemzően sírt és/vagy hisztizett. és amikor végeztünk, akkor pozitív megerősítés. kapott csokit vagy gumicukrot (nem előre ígértük meg neki, hanem utána adtuk oda) és ő választott játékot, amivel apa és anya játszott vele. -
venom8888
őstag
Sziasztok. Orszivással hogy álltok? Nekem le kell fogni, nagyon utálja, sir tőle. Kinlodas az egesz,ha meg halja azt hogy orr,már nyiszog.
-
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Pontosan ugyanezen aggodalmak miatt kapott a nagyobbik gyerek, amikor a magassaga lehetove tette ilyet: https://www.cybex-online.com/en/gb/p/cs-pl-solution-t-i-fix.html
Idezet:
"The reclining headrest tilts the child’s head back slightly, helping to prevent it from falling forward during sleep."
Es valoban, ha elalszik az ulesben, akkor egy mozdulattal a reteszt megemelem, hatrabillentem es ebbol a poziciobol nem bukott meg elore a feje. Sot, igazabol altalaban hatrabillentett allapotban van, amikor ebren van ugysem tamasztja a fejet, csak sasol elore. -
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
A videóban megkötős egy frontális ütközésnél a fejet megtartja, a testük meg előre mozdul annyit, amit az öv meg az ülés enged. A fejet hátra feszítve...
Mi vettünk gyerek nyakpárnát, de nem szerette, kétszer volt a nyakán, de nyáron melege volt benne, meg télen is zavarta. Ölelgette csak, mint egy plüsst. Fékeztem én is, nem lett baja, és sosem kelt úgy, hogy fáj a nyaka. -
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
A 2 éves fiam számára keresek matracot, de lassan feladom. Mindenhol mást találok. Csak a hideghab, zsákrugós nem jó. Inkább kókusz, nem hab. Ha hab, akkor jó a PUR is. Agyrém.Tudnátok segíteni, merre tovább? Esetleg ha van konkrét tippetek, azért hálás lennék. 180*90 méretben lenne rá szükségem.
Köszönöm
-
Ha már gyerekülés... akadt egy kis technikai gondunk.
Az ülés: Chipolino Max Safe Isofix gyerekülés I-Size 40-150 cm. (360 fokban forgatható...)
A gyerek: 2,5 éves, 13+ kg, 94cm.Menetiránynak előre néz. Elég gyakran elalszik ha megyünk hosszabb távokat. Viszont ilyenkor a fejét semmi nem tartja/fogja... Kisebb fékezésnél is nagyot bukik előre... és van, hogy nagyobbat kell. ( Értelemszerűen nem lehet végtelen féktávot hagyni, mert minden sügér beáll oda... de ez most mindegy)
Az ülés döntésénél viszont 2 furcsaság is van... A döntés mértéke egészen kicsit...én azt mondanám, alig van különbség a 2 végállása között. Kb az van, hogy ülő, meg kicsit döntött ülő... de úgy igazán nem tudom megdönteni.
A másik, hogy ISOFIX-re amikor rákattan a vége, akkor a sín előre nem csúszik...viszont hátrafelé egészen az ülés támláig megy. De jó lenne ha kicsit nagyobb távot hagyhatnék a gyerekülés és támla között. Ez viszont biztonság szempontjából sem tűnik jónak... De ha akarnék se tudnék mert végül úgyis ülésig helyezkedik a gyerekülés háta.
Az pedig, hogy csináljunk egy hátraarcot több okból sem lehetséges...egyrészt a méretei miatt sem, másrészt olyan lázadást rendezne ha nem nézhetné a kormányt, hogy ahhoz bármely eltörpülne az eddigi történelemből...A legnagyobb gond, hogy alváskor nagyon könnyen huppan előre a feje...ez nem jó így... mit lehet tenni? Nyakpárnán gondolkodtam...de az is elég harcos lenne...
-
bugizozi
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Szia!
Épp van egy eladó gyerekülésünk ha esetleg érdekes lehet neked vagy bárki másnak: BeSafe iZi Comfort X3 Metallic Melange gyerekülés
-
scream
veterán
Hali!
Szült valaki esetleg a közelmúltban János Kórházban? Most hogy megy a születési anyakönyvi kivonat kiállítása? Előző gyerkőc 2023-ban év elején született, akkor amikor hazahoztuk, akkor kilépő/zárójelentéssel együtt megkaptuk azt is az anyakönyvvezetőtől, ha jól rémlik.
Most rákeresve, nem tudtam ezt alátámasztani...
-
6030D
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
[link] Huzataikból kb minden kijön gépi mosással. Most van egy világos szék is, az őszi esős időkben néha botrány ahogy kinéz, de mosással (dm oxi) patyolat.
-
Srácok, gyerekülés téma. Ki mire esküszik? Fontos hogy másfél éves gyerkőcnek, menetiránnyal megegyezően rögzíteni lehessen, és három pontos övvel. Britax szimpatikus, mint márka. Esetleg érdemes olyat venni ami 30+kg-ig jó? Vagy akkor már ülésmagasító is elég lehet?
-
-
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
2 éves fiú (2 ovis nővérrel megáldva) ezeket imádja, ami kislánynak is simán bejöhet:
- labda és lufi minden mennyiségben
- gyurma
- duplóból már épít, elleste a csajoktól
- kisház építés kanapépárnákból
- csepphinta és függő hinta
- szerszámok, ezekkel a csajok is játszottak anno
- kézfestés (megfelelő mennyiségű papírtörlővel felkészülve)
- golyópálya nekünk is volt és gurítani szereti
- Mozgás- és egyensúlyfejlesztő pálya
- Ikea PLUFSIG, DVÄRGMÅS és hozzá a ház régről
- könyvek minden mennyiségben
- kiskonyha egy halom felszereléssel
- Egyensúlyozó mini tölcsér Gonge
- fa vonatszett (elég nagy)
- fa építókockák és baby blocks
- mászóka (aldis pont)
- ilyesmi fa mászóka, szintén aldis
- minden, ami autó (pl kukásautó, amit az egyik nővére kérte magának anno és lehet bele pakolni vagy dömper, amibe bele is lehet ülni, amit szintén a csajok kaptak anno)
- hotwheels gurulós pályák, paroklóházak...és van még egy csomó minden, ami most be sem ugrik.
Nálunk a csajok is kaptak egész sok fiús játékot, ha éppen azt kértek és a fiú kezéből sem rúgom ki a babát vagy babakocsit, ha éppen ahhoz van kedve. -
BiP
nagyúr
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
Nálunk 2.5éves fiú, szereti a duplot, már kezdegeti egymásba nyomni a kockákat,
matchboxozni (gyerekek nyelvén hotwheels
),
golyópályát (műanyag színes izé. pl. [link] , még nem épít, de szereti gurigatni),
imádja a diafilmeket, (ha szereti a könyveket, ezt is fogja)
ezeket a nyomogatós foglalkoztató asztal szerű cucc (pl. kormány, tűzoltóhang, mentőhang gomb, stb.)
mágneses rajztábla, meg van filces rajztábla.
gyurmázni szeret nagyon (pl. play-doh, amit könnyű formázni, de most nekünk az ikeás jött be nagyon, a play-doh nagyon ragacsos, a régebbiek meg idővel megkeményedtek/kikristályosodtak) -
Dr. Mózes
aktív tag
Sziasztok! 2 éves kislánynak milyen játékot javasoltok? Keresgéltem, főként a Duplót, Magna-Tilest, vagy valami hangszert javasoltak. Még úgy érzem, hogy az építős játékokhoz kicsi, viszont a rossz idő közeledtével készülnünk kell arra, hogy mit fogunk játszani a lakásban. Könyvből rengeteg van, azokat nagyon imádja, viszont kellene egy kis változatosság.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Itt van, hogy nekunk mi es miert jott be. Szerintunk az az ules ami mindenre jo, az igazan nem tul jo semmire sem. Ettol fuggetlenul lehet, hogy egy adott eletkorban valoban optimalis, de az nem jelenti, hogy evekkel elotte is az volt, vagy evekkel utana is az lesz.
-
vince
őstag
-
6030D
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nekünk Trifix volt, most meg Kidfix van.
-
15 hónapos gyerkőcnek keresnék gyerekülést autóba. Menetiránnyal megegyező lenne ideális (eddig Britax Römer Baby Safe i-Sense-t használtunk), Britax Römer előnyt élvez. Nézegettem ilyen pár hónapos kortól 14 éves korig alkalmazható üléseket. Ez olyan mint a férfi tusfürdő hogy hajra, házra, autóra, kerítésre, mindenre is jó, vagy akár nézegethetem? Tapasztalata van valakinek ezzel?
-
vince
őstag
válasz
mirci18
üzenetére
uBlock Origin - böngésző addon, reklámblokkoló
NewPipe - reklámmentes yt kliens androidra
NextDNS - dns szerver sokféle beállítási lehetőséggel, pl. működhet reklámblokkolóként is. Havi 100.000 lekérésig ingyenesen használható, ezt követően is működik normál dns szerverként, de extra funkciók (mint pl. egyéni szűrőlistákon alapuló tartalom/reklám blokkolás) nélkül.
Melyik megoldásra vagy kíváncsi bővebben? -
mirci18
addikt
válasz
zsoltzsolt
üzenetére
Három különböző fiókot használunk így nem annyira bejövős anyagilag.
-
mirci18
addikt
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Mi nagyon figyelünk a káromkodásmentes beszédre és jól is megy alapvetően, de vezetés közben bajban vagyok.
Egy-egy "hülye", "béna", "Istenem, grrrr!", "mit csinááááálsz?!" rendszeresen kiszalad és ezt marha jól vissza tudják mondani tök más szitukban is.
Egyik kedvenc és gondolom mindenkinek meg is van:
There's a fucking goat outside!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Starlink
- Battlefield 6
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MÁV topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Peugeot, Citroën topik
- További aktív témák...
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nehéz értelmes infót kinyerni...
Egy idő után megszokod és nem is gondolsz arra, hogy vajon milyen pedagógia alapelvek szerint nevelik/tanítják a drága kincseinket.

): 314 Ft

Általában utálják. Amit solti is ír, játszani kell vele, akkor talán elfogadóbb, meg azt kell mesélni, hogy sokkal jobb lesz utána. De igen, sajnos legtöbbször lefogós egy ideig, amíg meg nem tanulja. Nagyobbik lányom pl egészen megbékélt vele anno.
Viszont az, hogy szabadon kell mozogjon a nyak...az oké. De egy nagyobb fékezésnél akkorát tud rándulni a feje, hogy rossz nézni. Ebből nem lehet gerinc/nyak sérülés? És nem a satufékről beszélek, csak egy határozott intenzív lassításról.