Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
vince
őstag
A magyar nyelv értelmező szótára nem tesz ilyen különbséget.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
a kaja egyébként kalóriára, sótartalomra, meg a fene tudja mire még szabályozva van. egyszerűen nem lehet "szart" etetni a gyerekkel, mert nehéz... ízelten az lehet, rosszul megcsinált is, mert jó alapanyagokból is lehet rosszul főzni, de ez ovi, nem egy Michelin étterem.
az én fiam "magán" oviba jár (egyházi fenntartású, nem körzetes) ahová felvételizni kellett. komolyan, nekünk is, meg a gyereknek is. és MÉGIS van 2 hülyegyerek, akik mindent behordanak. a ronda beszédtől kezdve a verekedésen át az érzelmi zsarolásig (kiközösítéssel fenyegetés, manipuláció, klikkesedés, feltételes barátság) minden jelen van - vagy mert apuka hiába kiemelkedő tagja a helyi református közösségnek, otthon egy igazi nőverő tahó, vagy mert a gyerek harmadik a négy CSOK-gyerekből és a szülőknek egy is kihívás lenne.... -
blt-blog
junior tag
válasz
ggeleven
üzenetére
Oke, ertem akkor miert nem vilagos az itteni rendszer. Itt nincs kulon bolcsi. Ovi van 3 honapos kortol ot eves korig, amikor kezdik az iskolat. Amig szobatiszta nem lesz a gyereked, az ovi biztositja a pelenkat, kremet, torlokendot - benne van az arban, tehat az elejen valos igeny, hogy tudd, aznap milyen output volt alul.
Fotok: egy honapban kb 10-15 fotot csinalnak a gyerekekrol, ahogy eppen adodik, ho vegen egy emailben kapjuk meg mind az aktualis honap fotoit. Az elozo oviban az is mind az appon keresztul jott es tolthettem le magamnak.
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Itthon leginkább azért, mert muszáj és nem azért, mert bizalmi kérdés vagy puszta szórakozás miatt.

Magyarországon a 3. életévét betöltő gyermek számára az óvodai nevelés kötelező (legalább napi 4 órában), kivéve, ha a szülő felmentést kér (amit csak különös méltánylást érdemlő esetekben, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyezhet).
Szobatisztaság nélkül nem is lehet menni, szóval itthon ez egy felesleges feature lenne. Mi már annak is örülünk, ha szülinapos vagy közös programos képeket megkapjuk pár napon belül.
-
blt-blog
junior tag
válasz
ggeleven
üzenetére
"Hova teszik az emberek addig a gyereket, ha nekik is 8ra vagy előtte be kellene érni munkába? "
Gondolom munkahelye es munkakore valtogatja, hogy kinek mikor kell beernie. A felesegem nem tud peldaul laptop nelkul meetingelni, en siman letoltam meetingeket a kocsibol vezetes kozben, kihangositva. Valoszinuleg akinek olyan a munkakore, hogy percre pontosan ott kell lennie valahol, neki kisebb a mozgastere. Az en fonokom egy masik orszagban ul, nem annyira erdekli ki mikor jon-megy amig a melo meg van csinalva. Engem sem erdekel, hogy az en embereim mikor hol vannak, amig a melo el van vegezve. -
blt-blog
junior tag
"Főleg, ha napközben az appot töltögeti, addig sem a gyerekekkel van."
Igen, ez egy ellenerv. A kisebbeknel van inkabb jelentosege es ott altalaban a napkozbeni alvasuk alatt viszik fel.Vitathato, hogy ez egy jo feature vagy sem, de amikor nagyon picik voltak, nekunk fontos info volt, hogy mennyit evett, hanyszor evett, hany es milyen pelenkacsere volt.
Nem tudom mik a helikopterszulok de attol, hogy neked nincs vagy nem volt szukseged az infora, attol az masnak meg lehet hasznos.
Ennek semmi koze ahhoz, hogy megbizol-e az ovonoben vagy sem. Ha nem bizol meg minek vinned oda a gyereked? -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk Gyálon van városi közkonyha, ahol főznek az összes oktatási intézményre, valamint idézem: "munkahelyi, szociális étkeztetést, illetve lakosság részére is biztosítunk étkeztetés". Online elérhető az összes étlap bölcsire, ovira és sulira is külön, allergének feltüntetésével. Indokolt esetben biztosítanak tej,-tojás és gluténmentes kaját is és kb minden csoportban van ilyen külön kaját kapó gyerkőc. Nálunk szeretik ezeket a kajákat, de mindenhol vannak finnyásak is (ők otthon sem esznek meg semmit). Ma már a legtöbb helyen tök jó és változatos kaják vannak. Érdemes lehet megkérdezni egy a kiszemelt oviba most járót, hogy mit mondanak róla.
-
BiP
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
tole kapjuk az infokat: fejlodes, fazisok, mennyit evett, kakilt, hanyszor pelenkaztak. Az elozo oviban volt app, amin jottek nap kozben az ertesitesek mindenrol (evett, ivott, pelenkacsere stb)
WTF? Ez ilyen helikopterszülőknek?
Én rábízom a gyereket, megbízom a szakértelmében, nem kell napközben többször egy appon keresztül bizonygatni, hogy végzi a munkáját. Majd a nap végén elmondja, hogy minden rendben volt, vagy mi nem volt rendben.
Főleg, ha napközben az appot töltögeti, addig sem a gyerekekkel van. -
válasz
blt-blog
üzenetére
Vannak benne érdekes szempontok... Az eltérő ország miatt valószínűleg nálunk nagy eltérések vannak.
A kaja témánál érdekes válaszokat kapok... Lehet elcsúszott valami. Tehát, nekem nincs különösebb bajom a húsmentes fogással, vagy a tésztával, vagy úgy bármivel. Nekünk nem kell spec értend, mindet ehet és eszik is. Ezt továbbra is így szeretnénk... én azt szeretném elkerülni amit gyerekként tapasztaltam és bár a nosztalgia megszépít, de mindenki tudja miről beszélek, amikor a spagetti az úgy nézett ki, hogy paradicsomszószt csak a tészta színezésére használták és szó szerint egy csipet sajtot tettek a közepére. Vagy amikor gulyás levesbe volt 3 répa 3 krumpli...és jó esetbven 3 kocka hús, ha nem volt szerencséd, egysem...
Persze mindig lehetett repetázni, a sütemények szélét elkérni, és ízben alapvetően rendben volt, bár sosem voltam válogatós gyerek, mindent IS, megettem.
De azóta sokat változott a világ, és már lehet összefüggést húzni a gyerekkori táplálkozás és a későbbi gastroenterológiai problémák között... -
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A nagyobbik szeptemberben megy iskolaba, az ovi veget toljuk vele. A kisebbik durvan 7 honapja kezdte. Mindketten ugyanabba, nyilvan, csak kulon csoportba. Ket ovit lattunk belulrol, mivel nemreg koltoztunk, hogy a nagyobb majdani iskolaja kozelebe keruljunk, igy a masodik oviban kb 5 honapja vagyunk. Mindketto kivalo minositesu ovoda. Mindkettoben sajat szakacsuk van, aki fozi az etelt minden nap. Az elso oviban kicsit strukturalatlan volt az etrend es kevesbe minosegi volt (kevesbe valtozatos gyumolcsok). A mostaniban ez jobban tetszik: a het ot napjabol mindig egy nap pulyka, egy nap csirke, a maradek harom nap pedig husmentes az etel. Nem vagyunk vegak, sem veganok de szerintunk rendben van az, hogy nem esznek minden nap hust. Napi negy etkezest kapnak: reggeli, tizorai, ebed, uzsi, vacsit itthon kapnak.
Az elozo oviban nem voltak kulon foglalkozasok, ebben a mostaniban vannak. Hetfonkent franciaora, kedden szinhaz / drama ora, penteken pedig tanc orara jar. A szerda / csutortok az joga meg foci lenne, de ugy dontottunk ezek nem erdekesek neki. A kulonorak felarasak a normal ovi dijon felul. Onnan tudtuk, hogy elkezdodott a francia, hogy este a furdokadban egy francia gyerekmondokat kezdett el enekelni. Nemreg elkezdtuk az utcan / boltban a szamokat felismerni, tudja mondani mindet magyarul, angolul es most mar franciaul is.
Az ovi valasztasnal telefonon egyeztettunk nyilt napot, odamentunk, korbevezettek, lattuk milyenek a jatekok, az eszkozok, a gyerekek, a tanarok. Az elozo oviban nagy hidegben, 35 fokban es nagy esoban nem mentek ki. A mostaniban az udvar nagy resze fedett, igy esoben-hoban minden nap kint vannak par orat. Ez nekunk fontos volt. Kirohangaljak magukat, levezetik az energiat, jo levegon vannak - az elso ovihoz kepest amikor az elso az ebolan kivul mindent elkapott, a masodikban a kisebbik sokkal ritkabban beteg.
Az elso het beszoktatassal telt, itt megismerkedtunk azzal az ovonovel akihez tartozni fog, minden gyereknek van egy ilyenje, tole kapjuk az infokat: fejlodes, fazisok, mennyit evett, kakilt, hanyszor pelenkaztak. Az elozo oviban volt app, amin jottek nap kozben az ertesitesek mindenrol (evett, ivott, pelenkacsere stb) az ujban nincs app, nap vegen szoban elmondjak.
Az ujban szerintunk a nagyobbik sokkal onallobb lett, sokkal magabiztosabb lett a szemelyisege. Megtanulta leirni a nevet, felismerni a baratai nevet, felismeri a gyakrabb betuket az utcan, utazas kozben. A kisebbiken is latjuk ezt: masfel evesen felismerheto a dal amit enekel, harom szotagos szavakat mond ki erthetoen, rendszeresen megismetli a felnotteket vagy a tobbi gyereket a maga modjan. Lathatoan sok kozolnivaloja van.
A mieink is megesznek dolgokat az oviban amit otthon nem.
Az elozo oviban volt egy nagyobb fluktuacios idoszak, amikor valtozott a vele foglalkozo szemely de kulonosebb problema nelkul atveszeltuk. Jol kezeltek a valtast. Ovit is tudtunk valtani egy 1 evessel es egy majdnem 4 evessel. Utobbinak nagyjabol negy perc volt beilleszkednie.
A szobatisztasagban sokat segitett, hogy a barataival egyszerre csinaltak, osszekapaszkodtak es vonatozva mentek a mosdoba, elveztek nagyon. A mostani ovi tavaly elkezdte a reggeli utani fogmosast, azota itthon is konnyebb az esti fogmosas es mar ezt is egyedul csinalja - fel eve meg en mostam a fogat minden este.
Nalunk a nyitvatartas 8-18 van es csak karacsonykor a ket unnep kozott vannak zarva.
A szuloket nem engedik be az oviba - ez elsore nekunk furcsa volt (a korabbi oviba bemehettunk). A kapuban kell leadni oket es oda is jonnek ki hozzank nap vegen. Eloszor nem ertettuk, kiderult, hogy az iskolafelkeszites resze - az iskolaba sem mehetnek be a szulok es konnyebb a kapuban elbucsuzni ha mar oviban megszokta.
-
solti
senior tag
nálunk "tiszta" csoport indult, és menetközben átalakult vegyessé, sőt, az óvodában az első ilyen. Kisebb lányom nem panaszkodik, szerintem megvannak az előnyei, de a pedagógust biztos jobban igénybe veszi. Alapjába véve nekem sem volt szimpatikus, viszont nem látom semmi hátrányát így menetközben (nem mondom, hogy nincs, de én nem érzékelem).
Ráadásul a vegyes csoport sem feltétlen azt jelenti, hogy a legkisebbek jönnek a legnagyobbakhoz. Nem mellesleg hatalmas különbség van a gyerekek fejlettsége között még azonos évjáratban is, sőt akár azonos hónapban születetteknél is még nagy csoportban is. Nem egyszerre fejlődnek, és nem is lemaradásnak hívnám, egyszerűen csak különböznek egymástól a gyerekek (és ez így jó) -
kovacsroli
senior tag
Az én gyerekeim is ilyen csoportba járnak, 3 és 5 évesek, csoporttársak. Nem tudnék negatívumot mondani ezzel kapcsolatban, nekünk jók a tapasztalataink, de lehet csak szerencsénk van a közösséggel.
Mindketten nagyon gyorsan beszoktak, pedig nem voltak bölcsisek. A nagyobbak sokat segítettek a beszokásban. A lányom most nagycsoportos, a korabeliekkel nagyon befogadóan állnak a kicsikhez. Persze biztos vannak súrlódások a korkülönbség miatt, de kategórikusan biztosan nem jelenteném ki egyik elvről sem, hogy jobb mint a másik. -
BiP
nagyúr
Mindkettően vannak előnyei, hátrányai. Mindent egybevetve én is a "tiszta" csoportra szavazok, ahol 1 évfolyam van, de az összevont sem ördögtől való.
Inkább azt mondanám,hogy gyerekfüggő, kinek melyik jön be.
Kiközösítés, hiszti, stb. meg tök lutri, bárhol lehetnek nyafogósabb vagy furább gyerekek, ez nem azon múlik, melyik típusú az elosztás. És persze óvónő függő is, hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. -
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Még egy jutott eszembe. Vannak olyan óvodák, ahol összevont csoportok vannak, tehát egy csoportban van a 3 meg a 6 éves is. A miénk nem ilyen, de Öcsém fiai ilyenbe járnak, most pont egy csoportba. Nekem nem tetszik az elv, és a lányom sem örült volna neki.
Mi két bölcsi (~1,5 év) után vittük oviba, tehát nem az volt, hogy akkor van először közösségben. A mai napig nem bírja, ha valaki elkezd hisztizni mellette. Ez a beszoktatásnál meg folyamatos, ráadásul mivel ő önálló volt és szobatiszta, ezért szeptember elején kezdett, majd novemberig jöttek az új gyerekek hetente a csoportba, ugyanazzal a nyafogással. Nem akarat menni oviba, ha beléptünk az ajtón és valaki bent ordított, már görbült neki is a szája. Egy vegyes csoportban ezt minden évben átélik.
Az sem érv, hogy így jobban fejlődnek, hiszen látjuk a családban, hogy a 6 és 5,5 éves gyerekkel nagyon kompromisszumosan játszik a 3,5 éves kistesó, lassabb, "kiközösítik", az a játék, hogy mindig elbújnak előle.
-
vmk
aktív tag
Ha nem haragszol meg kiegészíteném: nem csak állami és magán van, hanem amit említettem pl egyházi vagy más fenntartásúak. Ezekben semmi gond nincs a nyitva tartással.
"Két lányom járt ugyanabba az oviba és ég és föld volt a két csoport."
Áhh ez mennyire igaz nálunk is! Mindkettő csoport jó, de ég és föld."a játékok során ne legyen kötelező a fiu/lány szerepkör. " Kötelező?! Ezen most meglepődtem, hogy ilyesmit "erőltetnek".
Ez (szerintem) kifejezetten pedagógus függő lehet. Nálunk nincs ilyen, simán autóznak a lányok és babáznak vagy főznek a fiúk is (szokták mesélni).Általában nem az SNI-s gyerekkel van gond, hanem azzal amelyiket (bocs, nem tudom máshogy mondani) nem nevelték meg otthon és emiatt nem tudnak létezni tőle a többiek. A óvónő meg vagy nem tudja kezelni, vagy nem meri mert fél a szülőktől... Nem érdemes belekezdenem cifra sztorikba, szerintem mindenki ismeri ezeket hallomásból.
-
Gyereked van. Jópár évig erről szól az élet. Muszáj alkalmazkodni, bizonyos dolgokat elengedni.
Igen, a improvizált életet, meg a végeláthatatlan éjszakázást, meg utazásokat, persze... erről nem nehéz lemondani... De itt és most az ő érdekében próbálok jó döntést hozni. Úgy, hogy amúgy nem sima a pálya, mert általánosságban vegyesek a történetek...
------------------Jókat írtatok, köszi mindenkinek a bepillantást a gyakorlott ovisok világába...

Nem jó, de nem is tragikus. Ami miatt bizakodó vagyok, hogy az 5 perces oviról nincsenek rossz vélemények. Így elég nagy előnnyel indul. A többi sincs extrém messze... 10-20 percek kb, gyalog.
Másik településre viszont nem nézelődünk alap esetben csak ha valami nagy kaki kerül a gépezetbe.solti:
Bocs, később láttam amit írtál. Az állami vs magán például nem volt szempont...mármint nem preferáltuk a magánt. Viszont a nyitvatartási időt nem írtam korábban, de fontos szempontunk. Tehát ha lenne egy 16.00-ig el kell hozni szabály az eléggé körülményes lenne. -
solti
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szerintem (az én buborékomban):
állami ovi preferált: Régi, tapasztalt pedagógusok, és amit talán más nem írt: hosszabb nyitvatartás!! Rengeteg magán helyen későn hozd korán vidd elv van, államik életszerűbbek.
Pedagódust nézz - mert habár változhat - az intézmény csak laza keretet ad. Két lányom járt ugyanabba az oviba és ég és föld volt a két csoport. És ebből kiindulva: ne félj váltani ha valami nem jó Lehet hibázni, de korrigálni kell!
Étkeztetés: nem olyan rossz nálunk államiban (3.ker Bp), ehető, nincs panasz.
Angol: nálunk van/volt, nagyobb járt, teljesen felesleges. Egy My name is... mondatra képtelen volt, mert csak énekelgettek. Ráadásul amit itt tanulna 1 év alatt azt pár nap alatt megtanulja később.
Logisztika: közel, közel és közel.Mi költöztünk, 3 HÉV megállóra van az ovi, még ez is jó. Nálunk alap, hogy nem kocsival megyünk hétköznap akármennyire is kérik a gyerekek, nem akarom elrontani őket. (van autónk)
Amit talán más nem írt: csoport/pedagógus választásnál ne hallgass másra, mások a szempontjaik, mást látnak, más okokból döntenek. Ez sajnos tapasztalat. Viszont ugyanitt az is megvan, hogy nyílt napon első benyomás lehet félrevezető...Amire figyelj: sokat menjenek ide oda, sok udvar, levegő. Ne az "extrákkal" akarják eladni az ovit, hanem standard programok jók legyenek. Nálunk volt közös cirkuszba menetel is, szerintem szuper az ilyen. Ráadásul BKV-val mentek (nagy csoport).
Ezek sokkal többet számítanak, mint egy olyan pedagógiai program, aminél a színes brosúrára több effortot szántak mint a megvalósítására...ui: SNI-s ovistárs is lehet jó, nálunk mind2 lányom csoportjában szuper elfogadóak voltak mindenkivel aki "picit más mint a többiek".
Ami nekem még fontos lenne (bár ez vitatott MOn): hogy a játékok során ne legyen kötelező a fiu/lány szerepkör. A fiú is babázhasson a lány is autózhasson... Csak ez 2026-ban elég ingoványos terep... -
BiP
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nagyjából azt a konklúziót érzem, hogy elvárásaim ne legyenek előzetesen... majd menet közben kiderül.
Gyereked van. Jópár évig erről szól az élet. Muszáj alkalmazkodni, bizonyos dolgokat elengedni.Ami az ovis angolt illeti: feleségem nyelvtanár (+magyartanár is), szerinte is teljesen felesleges. Először magyarul tanuljon meg rendesen, magabiztosan, addig felesleges más nyelvet behozni. Oviban meg pláne.
Ráadásul az angol nagy része egyszerűen rá fog ragadni. Nem késik el semmivel, ha oviban nem tanul angolul.
Persze, ha már van, nem kell eltiltani tőle, mert +1 játékos foglalkozás, de az angol ne legyen szempont.5perc sétás ovira +1
-
vmk
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Azért annyira nem rossz a helyzet. Szerintem a többiek célja sem az volt, hogy ezt fessék le. Inkább csupán tényleg azt, hogy ennyire részletes elvárásaid ne feltétlenül legyenek, mert abból csalódás és idegeskedés lesz csak.
Választani valójában óvónőt érdemes ha van ajánlott (szerintem ez az infó rohadt ritka, mert nincs ismeretség/tapasztalat elsőre), vagy ha nem állami a cél, akkor szimpatikus fenntartót keresni, mint pl evangélikus, református, katolikus stb.Nekem még annyi jó tanácsom lenne, hogy nem feltétlenül a legcsilli-villibb, legfelkapottabb, legeslegújabb ovit érdemes választani. Nagyobb eséllyel lehet belefutni ilyen helyeken problémás(abb) gyerekekbe és talán a nevelői fluktuáció is magasabb szokott lenni. (Én ezt tapasztalom a mi kis városunkban. Aztán meg vitték át a gyerekeket másik oviba...)
És még a bejárás: nem minden áron, de én biztos az 5 perc sétára szavaznék elsőre.
(Ez sok mindent előre vetíthet. Környéken lakó gyerekek, később barátok stb) -
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Azon fog múlni az egész, hogy be tud-e illeszkedni. Nem a kaja miatt lesz ordítás reggel, hogy nem akar menni.
Nálunk a nevelők (dadus) is nagyon jó fejek, az egyik nyugdíj közeli, olyan hanggal, mint a Darth Vader
, de hoz nekik filléres apróságokat, matricákat, aztán boldogan meséli, hogy ezt kapta, mert ő pakolt el először.
Illetve ha van valami gondotok az ovival, azt nem a gyerek előtt kell megbeszélni, mert csak felerősíti benne. Láttam ilyet a családban, hogy úgy nőtt fel a most már 20 éves, hogy minden tanár hülye volt. Most az egész világ az.
-
Köszi mindenkinek
Nem gondoltam, hogy ennyire rossz lesz a helyzet... Ha nagyon leegyszerűsítem az elvárásainkat, akkor azt mondom foglalkozzanak a gyerekkel és etessék rendesen. A leírásaitok alapján már ez is túlzó... Sőt... a fluktuáció miatt az óvónők személye is extra kockázat, hogy jól érzi magát vagy sem.Nagyjából azt a konklúziót érzem, hogy elvárásaim ne legyenek előzetesen... majd menet közben kiderül. Ez is egy lehetőség...de akkor jól értem, hogy az elején a választás mint olyan nem is volt? Vagy az alapján ment, hogy az óvónők mennyire tűntek rátermettnek?
Az angolt nem kell túl gondolni. Nem menőség kérdése. Anno nekem is volt lehetőség és nagyon jó volt, csak az volt a gond, hogy utána nem lett megfelelően tovább gondozva...
Ha heti 1 óra bohóckodás, meg szótanulás van, az is több mint a semmi. Óvodában nem is kell több.Szerencsére a környék tele van hasonló korú gyerekekkel. Már próbáltunk informálódni, de...
nehéz értelmes infót kinyerni... -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Kaja téma.
Nálunk amit otthon nem esznek meg azt az oviban simán betolják és még repetáznak is.
Erős a csordaszellem.
A mi ovink étlapja itt elérhető, nézz rá esetleg, hogy a kinézett ovitoké fent van-e.A többiek nagyjából mindent leírtak.
Nálunk van angol, heti 1 óra, bohóckodni jó. A hittant szeretik, mert csak mese. Heti 2x van logopédia, ami ahogy elnézem a mostani gyerekeket kb. kötelezőnek kellene lennie. -
albiosz
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Az előttem szólók már sok hasznosat írtak.
Lokációt nem írtál, de ha államiban gondolkodtok, akkor nagyobb városokban 20+ fővel kell számolni egy csoportban, így az óvónők lehetőségei korlátozottak. Szerintem fontos, hogy ezt ne ,,kisiskolaként" fogjátok fel. A közösségről, játékról, szabályok megtanulásáról szól. Persze a játékos feladatokkal sokat fejlődnek majd. Tudom, hogy manapság menő, hogy már oviban tanuljon angolul, sportoljon és mellette mondjuk még zenére is járjon. 3 pedagógussal a családban mi ennek nem vagyunk hívei, először tanuljon meg rendesen magyarul és közösségben működni. Mindezekkel később sincs elkésve szerintünk, de a döntés persze a tiétek.
Kaja sokat változott jó irányba az elmúlt 10-15 évben, mi és persze a gyerekek elégedettek vagyunk az ovissal és a sulissal is.
Ahogy írták a többiek, sok változás lehet, pedagógusok jönnek-mennek. Ha vannak hozzátok hasonlóan gondolkodó gyerekes ismerősök a kinézett ovikban, akkor velük érdemes konzultálni, hogy mi a tapasztalat. A pedagógiai módszer mindenhol ugyanaz, koruknak megfelelő, elegendő. Szerintem nagy előny, ha közel van az ovi a lakhelyhez. Hülye gyerek mindenhol lesz.
Egyébként a mi tapasztalataink abszolút jók összességében mindkét gyerek kapcsán. Szerettek/nek járni, sokat fejlődtek/nek.
Olyan betegségeket fogtok elkapni, amikről még sosem hallottál. Sok sikert, szép ovis éveket.

-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Attól félek párszor koppanni fogtok. Nem akarok nektek rosszat, de ha a való (ovis)világ majd szembejön, akkor lehet belőle csalódás. 1 gyerekem már rég túl van az ovis koron, 2 most ovis, a 4. most bölcsis és bizony sokszor lettem volna bajban, ha ilyen-olyan nagy elvárásaim lettek volna az ovik felé. Nagyon sokszor csak sodródik az ember az előre nem tervezhető óvónőcserék, óvónőköltözések, átszervezések, helyettesítések, +3 SNI-s gyerek, tankerületi központ agymenések, betegen behozott és minden körbefertőző gyerekek között.
Egy idő után megszokod és nem is gondolsz arra, hogy vajon milyen pedagógia alapelvek szerint nevelik/tanítják a drága kincseinket.
Magánovi még akár szarabb is lehet, mint az állami a sok pénzes, elkényeztetett kis terrorista miatt.
Sok rossz, de szerencsére sokkal több jó sztorit is tudnék mesélni. A kérdés, hogy meddig érsz rá. Jó kis baráti társaság mellett mindegyik gyerkőcünk imádott és imád oviba valamint bölcsibe járni, pedig több intézményen, pedagóguson és településen is van tapasztalatunk.Kaját elore nem tudod milyen lesz (az évek alatt cserelhetnek beszállító konyhát), az óvónőt indulásnál ismered, de nem tudod, hogy marad-e végig, az intézmény vezetését ismerheted, de nem tudod, hogy marad-e végig, a kezdeti foglalkozásokat ismerheted, de nem tudod, hogy nem lesz-e változás, milyen lesz a szülői közösség, mennyi kezelhetetlen gyerek lesz (akár későbbi új) stb, stb. Sajnos túl sok az ismeretlen tényező.

-
6030D
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ha azt mondom, felesleges előre lefutni a köröket, akkor szomorú leszel?
Mi 3 ovi közül választhattunk, mindegyik kb ugyanolyan távolságra van (gyalog 5 perc gyerekkel). Az egyikben az ismerősünk az szmk-s (vagy valami ilyen), ő mondta, hogy ebbe menjünk, mert két nagyon jó óvónő lesz a kiscsoportban. Így is lett, tök jó volt. Aztán kitalálták, hogy átszervezik a csoportokat, mert nagyok a korkülönbségek, így csak az egyik óvónő maradt, egy 30 év körüli meg visszajött mellé gyesről, és ugyanolyan jó.
Kaját vmi kinti konyháról hozzák, az ottani konyhások csak felszolgálnak, meg a 10órait, uzsonnát készítik. Az étlap teljesen jó, én is elfogadnám, gyerek is szereti, repetázik. Mondjuk sosem volt gond az evésével, bár úgy néz ki, mint akit éheztetnek.
De: hüjje gyerek mindig lesz a csoportban, aztán amelyik megbukik gyurmázásból, azt megkapják nagycsoportban, és tök mindegy, hogy milyen a környezet, ha egy gyerek tönkreteszi a közösséget. Persze, el lehet tanácsolni, csak addig esténként te magyarázod a gyereknek, hogy a Józsikától butaság volt teli talppal belerúgni a Julikába, meg büd*s k*rv*nak nevezni az óvónőt.
Én nem vagyok híve az ovis angolnak sem, a csoporttársak közül is van egy, aki jár, tök jó, hogy tudja, hogy dog, meg house, csak nem érted az öltözőben, mit mond magyarul az anyjának, mert olyan pösze, meg selypít. "Igen, lehet, hogy el kéne vinnünk logopédushoz, de azt mondták kinövi..."
Ja, az sem mindegy, mennyit vannak az udvaron. Az első évben minden nap kint voltak 2x, most ősszel alig. A héten a nagy hóban legalább kint vannak délelőtt. De 3 évre ezzel sem tudsz tervezni.
-
Szeptembertől ovi... Elkezdünk körbe nézni a környéken, hogy milyen lehetőségek vannak. Tudom van aki szerint máris elkéstünk.
Tekintsünk most el ettől.
Alap szinten már szondázgattuk és nem teljesen frissen megyünk bele a témába.
Vannak elképzelések és "követelmények" a részünkről... ami szerintem nem túlzás, de attól tartok így is engedni kell...Kb ilyesmi, hogy rendesen foglalkozzanak a gyerekkel, jól bánjanak vele. A pedagógia módszer és gyakorlat legyen valami, ne csak felvigyázás legyen. Normális étkeztetés ( Nem a paleó vegán lóf.szt értem alatta... csak ne úgy induljon a recepet, hogy negyed kiló zsír alatt megfuttatom a fél hagymát... aztán kap 3 kocka húst, meg 2 lapát tésztát... na ez nem oké. )
Nekem vesszőparipám, hogy legyen lehetőség angolt tanulni.. ha nem is az elején de középső/nagy csoportban mindenképpen. Félek ebből kell majd engednem...és más módon megoldani.
A logisztika szubjektív... azt még kigondoljuk van-e értelme áldozatot hozni a napi sok perc vagy a gyalog 5 perc között...Ezeket csak azért írtam, hogy kb látható legyen miben gondolkodunk... most mindent nem soroltam fel...
Érdekelne, hogy mire kell még odafigyelni és mit érdemes kérdezni ezeken a nyílt napokon amikor körbe nézünk?
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
venom8888
üzenetére
Bocs, de ezt nem tudom hová tenni, egyszer ezt írod másszor azt. Nettó hülyeség, hogy a bolti tej nem látott tehenet. A másik az, hogy a gyereknek normál táplálkozás mellett nincs szüksége többlet vitaminokra. Kicsi még, ha tejjel/tápszerrel alszik el, akkor azzal, ha zavar, akkor napról napra adj neki kevesebbet
-
blt-blog
junior tag
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
Erdekes matek, en se szamoltam ki sosem, mar csak azert sem, mert az elso hat honapban anyatejre (vagy ha nincs, tapszerre) van szuksege, egy eves kortol pedig szerintem mar nincs ra szuksege, sot, inkabb a teljes tej a javasolt. De csak kivancsisagbol kiszamoltam:
Mi kendamilt hasznaltunk, egy doboz tapszer 800 gramm, ha en is 4.5 grammos kanallal szamolok, akkor 800 g / 4.5 g = 178 kanal (de ugyse lesz ennyi, mint kiszorodik, a veget nem tudod teljesen kiszedni stb), 178 kanal * 30 ml = 5.3 liter. Ezt kellene novelni a por terfogataval, ami feloldodik benne (sajat tapasztalat, hogy pl. 150 ml vizbol 165-170 ml tapszer lesz) de mivel allandoan kiszorodik valamennyi, igy amennyit felfele kellene kerekiteni, szerintem le is kene vonni belole.
Egy doboz ara 6540 forint -> 1 liter = 1234 forint. Ket pint teljes tej 523 forint. A ket pint az 1.136 liter, szoval tapszerbol egy liter 1234 forint, tejbol tobb, mint egy liter az kevesebb, mint feleannyi.
Raadasul, mivel hat honapos koratol indul a hozzataplalas es a valtozatos dieta bevezetese, mindazok a vitaminok amiket a tapszerben kap, azokat a valtozatos etrenddel egyutt viszi mar be egy eves korara a szervezetbe. A tej tobbe nem vitaminforras, hanem folyadek es sok-sok kaloria.
Azt nem tudom, milyenek a sovany tejek, mi mindig csak a teljes tejet vesszuk a gyerekeknek, ami azt hiszem 3.5% vagy afeletti zsirtartalomnak felel meg, pont azert, hogy ne vizet igyon.
-
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
venom8888
üzenetére
Ezen még sosem gondolkoztam el, de kíváncsivá tettél:
Amit mi vettünk tápszert DM Bio tápszer 12 hónapos kortól 500gr: 3200 Ft
1 kanálnyi tápszer kb 4,5 gr
Max adagok száma: 111 kanál
1 kanálhoz 30 ml víz adható, azaz összesen 3333 ml vizet lehet adni a tápszerhez. Tápszer + víz összesen talán 3800 ml, de nem tudom hogy a vízben feloldódó tápszer hogyan befolyásolja a térfogatot.
1 literre vetített ár kb. 842 Ft
1 liter tej az árfigyelő szerint (már megérte lefejleszteni a kormánynak
): 314 Ft
1 2 év körüli gyerek átlagfogyasztása 400 ml
1 év alatt várható tejfogyasztás: 146 liter
Tápszerre vetített költség: 122.932 Ft/év
Tejre vetített költség: 45.844 Ft/évÚgyhogy inkább vegyél Magyar tejet, úgy is válságban van a tejipar, a maradékból én speciel karórát vettem, és köszi, innentől kezdve mondhatom a feleségemnek, hogy a takarékos gazdasági döntésem eredménye képen vásároltam meg magamnak
-
mi ellentétben a többiekkel egy 180x80-as ágyat vettünk a rácsos után, ha jól rémlik 3 évesen aludt abban először és most 6 évesen kezd kicsi lenni, meg igényelné a "nagyfiúsabb" ágyat, de sokszor inkább emeleteset akar, tehát ha nem a 200 x 90-re mész rá, akkor azzal számolj, hogy 3-4 évre lesz jó a köztes méret kb
-
Köszi. Mértünk párat a szobában, aminek vannak bizonyos adottságai amihez alkalmazkodni kell. De úgy nézi ki, hogy "ember méretű" ágyat fog kapni... Még a kínálatot kicsit mazsolázni kell.
-
DeFranco
nagyúr
Az itt is többször tárgyalt Dany gyerekágyak voltak jók ilyen szempontból, azokat méretre gyártathattad le, így nem voltál kötve a szabványhoz. Így lett nekünk a szabványnál 10 centivel keskenyebb, de teljes hosszú ágy, ami akár nagykamasz korban is jó lesz.
Kár, hogy már megszűnt a gyártás.
-
válasz
kovacsroli
üzenetére
Tanulj az én hibámból és ne bajlódj átmeneti ággyal.

+1
Az első gyereknek mi is vettünk kisebb ágyat a rácsos után. Teljesen fölösleges volt. A másodiknak és a harmadiknak már felnőtt méretű ágyat vettünk. -
kovacsroli
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A lányunknak vettünk két éves korában egy ilyen ágyat. Alig 1 évig használta, teljesen indokolatlan volt. Most mindkettőnek ilyen van, nagyon szeretjük. Kihúzva tudnak egymásnál is aludni, összecsukva kis helyet foglal, és a fiókok is jól pakolhatóak.
Tanulj az én hibámból és ne bajlódj átmeneti ággyal.
-
bads1
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk montessorin alszik a gyerek, erről nem baj ha legurul :)
Persze hely is kell neki mi 120x200ast választottunk de sok lehetőség van méretben.
Amúgy lábakat is küldenek hozzá ha később fel szeretnéd emelni. -
blt-blog
junior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A nagyobbik durvan ket - ket es fel evesen ment gyerekagyba, majdnem ilyenbe (a mienkek a feje es a laba is racsos, nem teli):
https://media.johnlewiscontent.com/i/JohnLewis/112031002alt2?fmt=auto&$background-off-white$&wid=640&hei=853
Ebben a korban kb 95 centi volt es 16 kilo. En nem mernek az agyra fekudni, de a 22 eves babysitter siman mellefekudt altataskor es elbirta mindkettot. Nem tudom mi a best buy, mi sokat neztunk ikeaban es mashol is. Eloszor olyan agyat akartunk ami tud noni vele, de abban a matrac a lehuzas. Ugyhogy a matek azt adta ki, hogy olcso agyat kell venni es ha kinotte, a testvere megkapja. Nemsokara ket eve hasznalja, es meg mindig van benne kenyelmesen hely.
Legurulasvedo nem volt, hanem en voltam a human vedogat. Az elejen nem akart egyedul aludni, matracon a foldon aludtam mellette - az elso idoszakban hetente 4x - 5x rajtam landolt. O puhara gurult, csak nekem volt mindig egy lab az arcomon. De nem ebredt fel ra sose, meg arra sem amikor kimasztam alola es visszaraktam az agyara.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Gombinyó
üzenetére
Mi mindkettonel egy eves kora korul attertunk a tehentejre es masfel ev korul kezdtuk a cumisuvegrol a leszoktatast. Az ajanlas, amit mi kovetunk az, hogy egy eves kortol celszeru elkezdeni leszoktatni a cumisuvegrol, de az esti tehentejet jobban szerettek uvegbol inni (a kisebbik meg mindig). Nap kozben mar egy eves koruk ota poharbol iszttak, valtozo gyakorisaggal akar fedo nelkuli poharbol - nyilvan a kisebbnek segiteni kell meg.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálunk mindegy gyerkőc 200*80-90es ágyban alszik kb 1,5 éves korától (nyilván az elején leesésgátlóval) és nagyon szeretik! Volt próbálkozásunk ingyen kapott 180*80assal, de inkább váltottunk "normál" méretre. Kettő nagyobbnak Ikea Kura van. Használjuk normál és emeletes ágyként is, kb 4 éves kortól (csak akkor, ha félálomban is nagyon ügyes a gyerek!). Most éppen normál módon van, mert állandóan variáltak, hogy ki melyik helyen akar aludni és meguntam az ágyneműk költöztetését (valamint, hogy a 2 éves mellett állandóan ott kellett lenni, mert felmászott).
-
Gyerekágyat keresünk a lassan 3 éves culának... 95-6 centi... már nem tudom hirtelen és 14 kg... El kéne dobni a rácsos ágyat...
Nem feltétlenül gondolkodtam egy 70-90cm x 200cm nagy ágyban, mondván túl nagy váltás lenne így elsőre...
Igazából egy rendes, normális gyerekágyat keresek, ami pár évig biztosan jó lesz. Természetesen olyan alapvetéseket nem fejtegetek, hogy megfelelő alátámasztás...stb.Van valami titkos tipp, vagy best buy mostanság?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napelem
- alza vélemények - tapasztalatok
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- E-book olvasók
- Villanyszerelés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 - i5-10310u
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 G4i - i5-1235U I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari
- Apple iPhone 15 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-12. gen gar.
- I5 7600K/AURUS Z270X K5/16GB DDR4 2400MHz/256GB SSD/500GB HDD/RX 5600XT 6GB/600W Bronz/Win11Pro!
- Samsung Galaxy S23 Ultra Green 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 200 MP kamera, beépített S Pen
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nehéz értelmes infót kinyerni...
Egy idő után megszokod és nem is gondolsz arra, hogy vajon milyen pedagógia alapelvek szerint nevelik/tanítják a drága kincseinket.

): 314 Ft