- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zack
nagyúr
válasz
Milka 78 #17000 üzenetére
Ha ref-et akarnak adni úgy, hogy nem cserélhetem a gari miatt, akkor szimplán nem fogadom el. Nem kell a 95 fokos üzemi hőmérséklet. Tehát ha ragaszkodnak a ref-hez, akkor engedélyezzék csak nekem a hűtő cseréjét.
Vagy elviszem nekik a hűtőt, tegyék fel, és ragasszák le. Nekem így is jó lenne. -
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #16865 üzenetére
Lehet, a magyarítás dob rajta, nekem angol van.
No, de jöjjenek a mérések!
Takarított porszűrők 24,5-25,5 fok közötti szoba végig.
Először 1100/1400, táp ventivel:
Lefuttattam paszív táppal is, 2-3 fokkal melegebb lett, arról elfelejtettem fotót lőni.
Utána alapfeszes tuning, 1050/1250:
Azért itt bár a hőfokok még mindig kicsit magasak, de remekül látszik, mennyivel kisebb fordulattal elbírt vele. (A ventiprofil a sajátom volt minden esetben.)
Utána futtattam egy gyári alapórajeleset, 950/1250:
Ez már a szokásos, 85 fok, 3500rpm, nekem hangos.
És utoljára a 850/1250MHz, -20mv beállításom:
Így elsőre soknak tűnik, amit bukok, de nem az. 25%-al lehetne gyorsabb 1100/1400-on, kihajtva a lelkét, de nekem sokkal kellemesebb élmény halkan játszani hűvösen 2500-2800rpm között.
Ami még durva, a konnektoros mérő értékei. 1100/1400-on 440W-ot mutatott, 850/1250-en mindössze 320-at. Azért ez barátok közt is 120W, vagy ha úgy tetszik a komplett gépre vetítve +37.5%-al nagyobb fogyasztás +25% sebességért, nem túl jó arány.
Az 1050Mhz 400W körül kért, a gyári 950Mhz 380W magasságában.
Proci fogyasztás minden képen az OSD tanulsága szerin 37W fixen. Órajelugrálást egyáltalán nem tapasztaltam, GPU Usgae 99-100% volt végig a tesztek alatt.Szerk.:
Az OSD felépítése pedig:
bal legfelül az idő,
alatta balról jobbra, soronként:
FPS
GPU hőfok, GPU usage, GPU real clock
MEM clock, mem usage
<üres sor>
CPU MAx Thread usage, Total CPU usage, MAX Core temp, CPU package Power
GPU temp, FAN RPM
GPU VRM temp, GPU VRM voltage out, GPU VRM POUT
MEM VRM temp, MEM VRM VOUT (bugos), MEM VRM POUT (bugos), GPU MEM USAGE -
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #16838 üzenetére
Rámértem, a legfrisebb 14.7 RC3 AMD driverrel, GPU megkapta +50% power limitet, 1100/1400MHz, FHD maxon, legfrisebb Steam-es TR, maxon, 4X-es SSAA, MotionBlur OFF egyedül.
Amúgy 4690K volt 4500MHz-en, 16GB 2133Mhz CL11 DC rammal, szóval a platform is igen jó kondiban volt alatta szvsz.Az eredmény ugyanolyan lesújtó. Körbenézve a múltkori mentés helyszínén, 28-35FPS, gyalázatosan gyenge.
Mértem egy benchet is, kb. az lett, amire számítottam, hogy nálad ott a +X és a +50Mhz:
Bennehagytam az OSD-t, láthatod, miért nem így használom, 4500rpm, 90-97 fokra melegedett.(a "forrófejű" delid nélküli origi Haswell-em meg 46 fok a legmelegebb mag így 4500-on, no comment, lol)
Mondjuk a 25 fokos szoba még mindig nem kevés a téli 22-23-hoz képest, plussz ilyenkor +40W-al fűti a házam alulról plusszba a passzív táp (450W-ot vett fel a konnektorból teszt közben a komplett gép monitorral) és azt hiszem, nagyon időszerű lenne porszűrőket takarítanom, mert iszonyat koszosnak tűnik már megint, pedig nincs egy hete, hogy full kitakarítottam.
Szóval nekem ez még mindig no-go lenne még így széttuningolva is.Mondjuk így jól meghúzva már éppenhogy, de hozta, amit az előd 280X 2X-es SSAA-val, de azért ennél többet vártam volna ebben a játékban a 280X-->290 cserétől, mint 2X-es helyett 4X-es SSAA azonos FPS-el.... Ja, igen, és a 290 1100/1400-on brutálisan fogyaszt, állati hangos és meleg. A 280X Vapor-X-emnek meg a gyári 1070/1550Mhz meg meg se kottyant, állati halkan és hűvösen.
Van játék, ahol hozza a 290 az elvárhatót a 280X után, de itt ebben a játékban nagyon gyengét villantott az elvárásaimhoz képest. -
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #16817 üzenetére
Najó, de 30FPS az mi?
Annyit a 280X-em is tudott 2X-es SSAA-val kicsit megrángatva. Igaz, én tuning nélkül néztem, de kimaxolva a játékot, 2X-es SSAA-val is befigyel 35-40 közé, 4X-essel meg pl. amit most néztem helyszín 28, ami már játszhatatlanul gyenge.
Jobb felső sarokban minden data, VGA kimaxolva 950Mhz-en, játék is maxon és 28FPS.Itt linkeltem anno 280X és 290 mérést [link].
Tuning nélkül ebben nem alakít meggyőzőt a 290.(#16819) dergander: Nyilvánvalóan sokkal jobb egy erősebb, pláne tuningolt Intel játékra, mint az FX, ezt bármelyik tesztben meg lehet nézni. De a kérdéses Tomb Raider pont olyan, aminek tökéletesen elegendő az FX teljesítménye is a 290X kompromisszummentes kihajtásához.
-
-
-
BullKoxa
őstag
válasz
Milka 78 #16330 üzenetére
Köszönöm a a sok írást! Akkor maradok az eredetileg kiszemelt Giga mellett. Ami mellette szól. Van hűtés a Vram-n és a Wrm-n. Meg a matrica is, ha netán 2 év körüli lesz a kari akkor lehet könnyen pasztázni és esetleg a 6 W/mK GAP-PAD-t rátenni. Szerintem nem árt neki. A gyári az úgyis ilyen 3W/mK-s lehet.
Ja és a Sapphire ( Szinte csak Sapphire VaporX-m voltak 4-5 db ) kizárva most mert 3 év garisra megyek rá. Az MSI Gameing meg baromira túlárazott a Game felírat miatt, biztos sokba kerül ráírni hogy GAMEING.
. Ezt remélem nem fogom eladni .
-
Cseneles
őstag
-
-
TTomax
félisten
válasz
Milka 78 #15571 üzenetére
Azért mert azt írta 100ból megvan amit te írsz is 144 szemben 159el,bár szerintem a Lightningot is meg lehet kapni 159nél olcsóbban,és azért a pcb se ugyanaz mint a gamingé,meg a vrmek is normálisan le vannak hűtve,és barkácsolni se kell,csak berakod és megy nem kockáztatod a garit,mert ugye emberek vagyunk és hibázhatunk,nekem megéri ez a 15K felárat,ha már volt 144K vgara akkor van 159 is,de ne kelljen szerelgetnem.
-
daveoff
veterán
válasz
Milka 78 #15548 üzenetére
Az érdekes, mert nekem a 24°C-os szobában 60% ventivel 93-94°C-os a kártya, éppen hogy tudja tartani az alap órtajelet, pedig már újra is pasztáztam, és kapott új gap-padeket is. Ráadásul most most a házam szellőzése is elég jó, 2db AF140 tolja neki a friss levegőt előről, max fordulaton. Ezért nem értem nálam miért ilyen meleg, az ASIC nálam 74,9%, úgyhogy az alapfeszünk is hasonló lehet, hőfokoknak is hasonlónak kellene lennie. Egyébként az enyém is viszi az 1100-at, de kevés hozzá a hűtés. Már alig várom, hogy én is rápakoljam a hibridet....
(#15552) HSM: Én leszarom, mert fejhallgatóban semmit nem hallok a 60% ventiből sem....
-
daveoff
veterán
válasz
Milka 78 #15241 üzenetére
Én corsair HG10-et fogok venni, már megvan minden csak az hiányzik, elvileg augusztus elején jön. Nagyon kíváncsi vagyok mit fog tudni, én is nagyon bizakodó vagyok vele kapcsolatban. A venti nincs leszabályozva, ugye a refi "mókuskerék" ventijét kell átszerelni rá, és ugyanúgy a kártyára kell rádugni, és a GPU/VRM hőmérséklete szabályozza a megszokott módon, vagy catalystba beállítod manuálisan a max venti fordulatot.
-
Cole86
senior tag
válasz
Milka 78 #14777 üzenetére
Na igen..
Ez a másik dolog amiért meg nem éri meg várni..
A témához szólva csak annyit írok ,h nekem eléggé tuningos procijaim voltak és egy i5 ivy és hasswell közt szint 0 a különbség, így biztosan állíthatom ,h egy 4500mhzes i5-ös simán kivisz 1 db 290est tuningolva is full hdban az esetek 98-99%ban magas ill ultra beállításokon!
Nekem a 290 CF-Xem mellé viszont már kevés volt sajnos 4800-4900mhzen is Bf4 alatt (akkor még nem volt mantle), ezért is váltottam egy i7esre ,de őszintén szólva ez max 2 kártyához kell, feleslegesen erős és drága (4500on járatom ezt is) ,de ez már képes 2db 290est kipréselni legalább, ha megint rászánnám magam (majd 4k moncsi esetén 1x..
)
-
válasz
Milka 78 #14174 üzenetére
Az az űber azért nem annyira komoly, volt akinek 1250, sőt 1300-t is ment a cucca, bár utóbbi kegyetlen ritka.
Miért lenne átlagon aluli? 1175-t ment tuningban, tudtommal ez legrosszabb esetben is átlag.
A sebességhez meg nincs köze, hogy szenvedett a konfigomban a stabilitással.
A proci pedig cserélve lett egy 6 magos 4800-n járó cuccra, az sem hozott ki többet belőle, amúgy is maxon teszteltem.A tesztek és más eredményei is ezt bizonyították amit én megéltem és lemértem, de nem leszólni akarom a 290 szériát, csak lehetett volna picivel izmosabb vagy tuningosabb is.
-
szasanyi
félisten
-
Bossi
őstag
válasz
Milka 78 #11065 üzenetére
Úgy legyen... sokat variáltam, hogy lecserélem a ref. 290-et valami custom 290-re végül mégis úgy döntöttem, hogy a Hybrid felrakása a jó megoldás(persze ez majd kiderül).
A ref. kari jól megy 1170-et nekem is viszi minden szó nélkül, csak a hang ami necces ill. a 94 fokos gpu ami nyáron hajszárítóként fűtené a kis barlangomat...
Amint megvan jelentkezem a véleményemmel... -
Cole86
senior tag
válasz
Milka 78 #11065 üzenetére
ennek igazán örülök
. Most én már a 295x2esen gondolkodom ,de az ultra brutál árától elmegy a kedvem..
(#11066) hdekakas : hajjaj! Az az alsó tú közel a táphoz, nem kap elég levegőt..
Nálam 2db asus dc2es van, jó szellőző ház , oldalról 230mmes kapja őket telibe maxon, alul 140es, felül 200as, elől 200as, hátul felül 120as.
A kártyák között 1 slotnyi különbség van, érdemes kitámasztani ,h ne lógjon le a felső és így még több levegő tud áramolni köztük.
Nálam felső max 81-83 fokos több óra kemény bf4 alatt (ultra q, res scanning 200!!!!)
Alsó kari 78fok max.Venti profilt érdemes csinálni, nekem 70%on mennek maxon kb, de asusnál már nem is gyorsul utána nagyon tovább, hiszen a maxhoz van közel ott már az rpm..
-
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #10140 üzenetére
Szerintem az simán csak túlzás, vagy legalábbis, nem tűnik túl hatékonynak.
Nekem is ez volt, a régi házamban (CoolerMaster Centurion 590) elölről fújt be két 12-es, oldalról egy 14-es és hátra mégegy 12-es kifelé, és tele volt az egész ház lyuggatva, mégis sehol nem volt a hűtőképessége az új házam (SilverStone FT01B) két vacak 18-as 700rpm-es ventijével alkotott produkciójához képest, pedig az újon nem lyuggaás van, hanem kétoldalról hangszigetelőhab vastagon....(Porszűrősre volt csinálva mindkét ház.) Csináltam is két képet, VGA hőfokok előtte:
és házcsere után:.
Bal felül az OSD a GPU és VRM hőfokok és a venti fordulatszám is. Ez még a 7950-em volt, masszívan megtuningolva. Szerintem magért beszél.Az új ház ráadásul szignifikánsan halkabb, praktikusan néma, míg a réginek azért volt itt-ott szélzaja.
(#10144) Areturus: 55 fok a CPU-nak elég kevésnek tűnik, bár AMD-nél nem tudom, pontosan hogy van. De amúgy is oda inkább hűtőméret szokott kelleni. Szerintem nálad is az lehet a gond, hogy bár sok ventid van, de nem hatékony a légcsere. Amúgy ez tipikusan hibája az agyonlyuggatottt CM házaknak, le is kellett egy lappal fedjem az egyik oldalsó ventihelyet a CM590-emben (másik gépet raktam benne össze), hogy ne szökjön ki ott a levegő, konkrétan így hűvösebb, mintha nyitva lenne, vagy mintha benne lenne egy 14-es venti.
(#10145) Th1sN04ll: Ha sok a pocsékolni való pénz, akkor igen. Amúgy egy normális ház vétele is bőven elég. A sajátom nem merem ajánlani (SilverStone Fortress FT01) mert boltban nagyon drága (60K) és inkáb halkságra van kigyúrva. Ugyanakkor egy VGA-s rendszerekhez szerintem zseniálisan jó ház pl. a SilverStone RV03 [link], amiben kapcsolható a venti a hatalmas huzat és a halkság között, és gyárilag is full profin meg van oldva.
Ez csak 40K, amiből amúgy a vízhez a FC blokk is alig jönne ki.
(#10148) Zoli54213: Ezt nem nagyon lehet előre tudni. Amit én javaslok, hogy ha kinézted, olvass utána, hátha valaki próbált az adott típusban 290-est. Azonkívül olyan lapot érdemes venned, amire lehet valamiféle külső tápcsatit kötni.
Alapvetően nem szoktam ilyenekt javasolni, mert nem olcsók, és manapság pénzkidobás drága lapot venni, amikor generációnként kell új, de a 290 esetén én CF-nél már rámennék erre a csatira.
-
daveoff
veterán
válasz
Milka 78 #10032 üzenetére
Szerintem annyira nem lesz izgalmas amikor kinyírja valakinek a kártyáját. Nekem sikerült kombustorral megölni egy 7950-et, utána ment a szívás a garival, de végül jól jártam, mert kifizették a vételkori árát!
Valószínű egy memória csip halt meg, legalábbis én arra tippelek, de lehet a GPU döglött be.
(#10034) HSM: Te is tudod, hogy ez baromság, egy furmarknak mi értelme van, azzal játszol? A másik meg hogy olyan terhelést ad neki amit játékokkal nem nagyon tudsz reprodukálni.
Amikor behalt a kártya nem ment 80fok fölé, VRM 100 alatt volt, és mégis megdöglött!
-
Laja333
őstag
-
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #9325 üzenetére
Itt a GPU-n múlik az egész, mennyire erős a memóriavezérlője. 1600-ig az Elpida is bírja meg a Hynix is. De ahol meg tudja hajtani a memóriavezérlő, ott a Hynix a jobb. 280X-eken a Hynix 1800Mhz-et is tud, vagy akár többet, Elpidából nem nagyon láttam 1650-1700 felett.
(#9332) Sz.Miki: Sajnos előfordul, minden márkánál... Reméljük, hamar legarizzák.
A Sapphire kariján annyiból jobb a helyzet, hogyha ilyen van, otthon tudod gyógyítani az esetek többségében. [link]
Mondjuk ha a csapágy rossz, akkor a zsír sem segít sajnos. -
-
válasz
Milka 78 #8770 üzenetére
Köszi! Hamarosan érkezik két ASUS, majd nyilatkozom róluk. Tippek vannak de úgy tűnik, semmi sem 100%.
-
válasz
Milka 78 #8541 üzenetére
VRM 85-90el ki tudok békülni, a hajtott 7950em se volt "jobb"
Arctic accelero twin turbo 2 - errő írt Pedro, hogy feltette és a hőmérsékleteket is jónak mondta, de aggaszt, hogy később írta, hogy mellette a gpu keményen throttlingol - fix1000mhz és komolyabb terhelés mellett felteszem kevés lenne ez a hűtő
ráadásul képeket se tett fel ígéretével szemben, így azt se tudom, hogy vajon mit kell mókolni/mit kell még hozzá venni (az ára nagyon csábító és végülis 250W-ig jónak írják)...
xtreme4 embertelen árban van/lesz, azt semmiképp nem venném - de még a peter2-t is sokallom, hiszen +2 értelmesebb légkavaróval az is 25+ ezres lesz/lenne
15k környékén jó volna megállni, de egyelőre erre nem látok esélyt -
-
válasz
Milka 78 #8315 üzenetére
13.11 Beta 9.2 - ezzel volt mérve a 7970 is és a 13.12 nem hozott semmilyen gyorsulást ahhoz képest.
Azonos driver kell az összehasonlításhoz.Ezért is mérek 14.1-gyel is, mert sokan beleköthetnek, hogy ősrégi az illesztőprogram, 1-2 fps-n felül amúgy kétlem, hogy a most piacon lévő címek közül akármi is gyorsulna tőle, de jobb a békesség.
-
válasz
Milka 78 #8267 üzenetére
és TTomax: köszi mind2töknek. Ez a konfi nem lenne húzva, sőt, kicsit alul lenne feszelve és a CPU némileg vissza lenne fogva. (tipikus bányászfelállás)
#8269: alkalmasint videóvágásra is használnám a gépet. Ha nem is víz, de legalább egy fejlettebb léghűtőben gondolkodom.
-
-
válasz
Milka 78 #8073 üzenetére
Ugyanaz a vége hangerőben, csak így már stabil az órajel (90-91 fok)
Nagyon bejövős ez a Real-Time órajel állítás, sok játékkal játszok ami nem pörgeti fix 60 képkocka mellett még félig sem a kártyát, ilyenkor meg aranyos kissebb órajelek és laza melegedés lép érvénybe.
-
Laja333
őstag
válasz
Milka 78 #7886 üzenetére
Biztos ennyit bír a 8350.
3DMark viszont 13ezer körüli graphic score-t ad (bár van szórása 12600-13100 között) szóval a kártya szerintem rendben van.
Mivel tudom OSD monitorozni VRM tempet? Nem szeretem ezt a "lefut a teszt majd megnéztem meddig ment fel" dolgot. :S
Malibutomi: Napi használatra nem húzom egyáltalán. Bőven elég úgy is a BF4 multi 70+ fpshez.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Milka 78 #7841 üzenetére
Nem erre gondoltam, hanem a Sapphire kártyáknál fordul elő, hogy BS hibás alapon is, és mehet gariba, ettől félek kissé. Pedig tennék egy próbát vele.
(#7842) ricshard444
Nincs vele gondom, sőt a chip nagyon jó rajta, jó alacsony feszeken megy...játékok alatt max 75 fok volt eddig 1100-on. Csak a kiváncsiság hajt
Mondjuk hosszútávon úgysem használnám sok fesszel.A legtutibb amúgy egy TRI-X hűtés lenen a mostani kártyámra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest