-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30140 üzenetére
Force-old.
Mi a subystem ID-t, ha ez nem jó? Nem DC2 a tied véletlen?Már látom, van két eltérő subID, szerintem nyugodtan felteheted a linkeltet (ha nem DC2).
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30137 üzenetére
TPU-n az "UEFI supported" rész a BIOS leírásánál sajna sokszor nem ad jó tájékoztatást. Most nézem a 290-es BIOS-okat, és a 3 legújabban van UEFI support.
Ebben pl nincs.
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30135 üzenetére
TPU-n is van sok olyan BIOS amelyikben nincs, kérdés milyen kártyád van pontosan, és az adott esetben megeszi -e a kiválasztott BIOS-t.
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30132 üzenetére
Ezek most kérdések?
Ha másik kártyával megy, akkor és az említett dolgok rendbe vannak, akkor vadászni kell egy olyan BIOS-t, amiben nincs UEFI-s rész, és azzal megpróbálni.
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30130 üzenetére
Ha hangosabban pörög a venti, akkor az azt is jelentheti, hogy egyáltalán nem ismerte fel a masina a kártyát, így egy egyszerű legacy/uefi kapcsolgatással ez valószínű nem fog megoldódni.
PCI-E foglalatba nincs valami retek? Esetleg a CPU foglalatot is érdemes lenne megnézni görbe lábak után keresgélve, vagy csak egyszerűen megmozgatni benne (kivenni, visszarakni) a CPU-t. (vagy azt megnézni nincs -e nagyon megcibálva a hűtő a CPU-n, feltéve, hogy olyan hűtőd van, amit meglehet)
-
ffodi
veterán
válasz
bajnokpityu #30125 üzenetére
Első körben kapcsold ki a fastbootot.
A CSM (compatibility support mode) legyen bekapcsolva (laponként változó lehet a neve), itt tudod hergelni, hogy melyik eszköz milyen módban legyen inicializálva. (uefi vagy legacy)
-
ffodi
veterán
válasz
ericdrawen74 #30105 üzenetére
Akkor szerintem takarítsd ki a PCI-E foglalatot.
Ha ez sem segít, akkor proci ki, vissza, kicsit mozgasd meg a cpu-t a foglalatban.
-
ffodi
veterán
válasz
ericdrawen74 #30101 üzenetére
1, Van értelme lecserélni az egyébként nem olyan rossz gyári coolert ezekre?
2, A tápnak ehhez semmi köze.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #28757 üzenetére
Ha a FET driver megadta magát, vihetett magával szépen mást is. Érdemes lenne a kártya túl oldalán szétnézni, hátha látszik valami.
Egyébként a fázisokat ha kiforrasztod, akkor illene az egészet. Driverek+ FET-ek, tekercs, kondi. Ha sok fázis kuka ránézésre, nem feltétlen érdemes vele foglalkozni.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #28733 üzenetére
Én is jártam már így anno egy 7900 GTX-szel, azóta megfogadtam, hogy csak léghűtés lesz a továbbiakban.
A javítást tekintve pedig, lehet tenni egy próbát, de ahogy látom IC-ket is talált a dolog, ránézésre-tippre a VRM rész "hátoldalán", ilyen IC-ket pedig általában csak donorkártyákról lehet vadászni.
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #28288 üzenetére
Ahogy a kolléga is írja egyedül talán as Asus-okon lehet monitorozni, és ott valóban nem ritka a 90 °C. Miért? Azért, mert elég lightos a gyári hűtési profil, és 60-65 °C környéki GPU mellé beállít 1200-1400 rpm-es fordulatot, amivel a GPU hőmérsékletet simán tartja, viszont a VRM felszökik 90-re vagy még tovább.
Ha azokon is feltekered 60-70 %-ra (2000 rpm+) a ventit bőven lemegy 70-80 °C-ra, vagy még lejjebb is, mindezt tuning mellett.
-
ffodi
veterán
válasz
-Solt- #25773 üzenetére
Lényegesebb, egy szóval sem említettem az ellenkezőjét.
Megjelenéskor is viszonylag jó volt az ár/teljesítmény arány, legalábbis emlékeim szerint 2013 őszén 140k körül vettem a 290x-et újonnan, és akkor az volt a legerősebb kártya. Ha nem lettek volna olyan orbitális driver és egyéb bakik, akkor még talán most is az csücsülne a masinába.
-
ffodi
veterán
válasz
Televan74 #25771 üzenetére
Igen.
A másik oldalról pedig ugyan ez a dolog elmondható továbbra is a teljesítmény/fogyasztás arányokról.
-
ffodi
veterán
válasz
fatal1ty1984 #25445 üzenetére
Szerintem a hűtéssel nincs nagy gond, a procija egyszerűen ennyit tud. Ha golden 2600k procid van, akkor léggel simán megy 5,4-5,5 GHz-et 3dmarkra.
-
ffodi
veterán
Most még el lehet passzolni viszonylag értelmes áron a kártyákat, ha megjelenik az új széria akkor kapásból esni fog az áruk néhányszor 10k-t. (feltéve hogy "helyesen" árazzák majd be az újakat) Emellett van olyan is, aki átmegy NV oldalra, mert mondjuk szív a driverekkel.
"Egy ref kártya mennyire hangos?"
Nagyon. Ahogy már mások is említették a gyári ventibeállításokkal előszeretettel eléri a 94 °C-t és elkezd throttlingolni, ezért kb. 60-65 %-on kell járatni a ventit. Ez pedig már közelít az elviselhetetlen kategóriához. (legalábbis számomra.....)
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #24752 üzenetére
"Azzal kibekkelem az új Radeonokig..."
Nem arról volt szó, hogy unod a Radeonokat?
Egyébként bármennyire is felidegelt vagy szopatott a Hawaii, én is várom az új Radeonokat, nyilván a 380-as széria skip, mert az tulajdonképp egy Hawaii, de a 390x érdekes lehet, főleg ha jól árazzák be
-
ffodi
veterán
válasz
fatal1ty1984 #24750 üzenetére
Persze, az mindenképp megér egy próbát.
odorgg:
Akkor már inkább 960/970-et vegyél.
-
ffodi
veterán
Semmi sem tökéletes és marha nehéz úgy fejleszteni valamit, hogy az minden lehetséges környezetben hibamentes/elvárt működést produkáljon. Az említett hibák többsége pedig a user számára általában észrevétlen marad. vagy ha előjön akkor pl. egy BIOS update vagy ahogy te is említetted valamilyen workaround megoldja.Mindemellett a Hawaii-nál azért olyan "hibákról" beszélünk melyekre még a legtöbb esetben nem érkezett gyógyír (olyan dolgokat kivéve, hogy ezt meg azt kapcsold ki és talán jó lesz, mert mi van ha én azt nem akarom kikapcsolni, mert használom?), vagyis hivatalosan mondhatni igen, driver update formájában, de az a valóságban a legtöbbször nem változtatott semmin.
-
ffodi
veterán
7970-em nekem is volt (és még van is), azzal nem tapasztaltam ilyen anomáliákat (ugyan abban és más környezetben sem), persze a BETA driverekkel ott is voltak érdekességek, de azt betudtam a beta mivoltának.
Mint korábban írtam jó ideje és sok AMD/ATI vga volt nálam, de ilyen szempontból a Hawaii volt a "legmegbízhatatlanabb". A hozzá írt driverek hülyeségei pedig sorra kiidegeltek.
-
ffodi
veterán
Ebben igazad van, én is tapasztaltam anomáliákat asus lapokban, mint ahogy gigában, msi-ben, asrockban stb., hol többet, hol kevesebbet. Szerintem inkább a komplett hardverkörnyezet lehet a kiváltó ok (a driverrel együtt) mintsem önmagában a lap.
Mindemellett azért tegyük hozzá, hogy a korábban párszor már előjött "nem ébred fel a monitor standy módból win alatt" problémát elég sokan visszajelezték, ott nem 1-2 eset volt csak. Illetve az is elég kiábrándító dolog, hogy ha BS-van ne bootolj UEFI módban, kapcsold ki a fastbootot, kapcsold ki az energiagazdálkodást, vedd vissza a VRAM órajelet 100 MHz-cel, ne hagyd, hogy kikapcsoljon a monitor stb stb. Mindezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy volt elég sok ilyen visszajelzés, és még most is folyamatosan jönnek, tehát nem olyan ritka eset az, arról nem is beszélve, hogy bizonyára sok user nem ismeri a PH fórumot, vagy csak read only, aki hasonló problémával küzd.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #24677 üzenetére
Ez igaz, továbbá a BS probléma, ha compatibility issue, ha nem, akkor is jelen van, és többeket érint, mint azt sokan gondolnák.
Ha nem hibás a kártya, akkor is előszeretettel jelentkezik, és ha jelentkezik akkor igen nehéz kitalálni, hogy vajon mi nem tetszik a kártyának. Nálam pl. sok driverrel produkálta, hol idle, hol load alatt, kivétel ezek alól a 13.12, 14.4, és a legújabb omega 14.12, amivel nemrég teszteltem ki. Az ilyen driveres és kompatibilitásos hülyeségek miatt (is) hanyagolom most egy időre az AMD-t vga fronton.
-
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #24389 üzenetére
Ha valami "kazán", akkor az definíció szerint általában azt jelent, hogy nagyon meleg, befűt mindent a környezetében, és általában nem lehet tisztességesen lehűteni a gyári megoldással, és sokszor az aftermarket mókákkal sem. Ha innen közelítjük meg a dolgokat máris máshogy néznek ki a dolgok, de szerintem legyen ennyi elég itt, most...
Kbhont:
Ez érdekes, valószínű valami bug lesz. Próbáld meg a telepítős verziót használni, vagy meglesni a HWInfo-val.
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #24387 üzenetére
Ha a GPU-Z-re gondolsz, akkor az azért van, mert a GTX-eken általában olyan VRM controller van (NCP 81174), amivel nem lehet beszélgetni (pl. I2C-n), tehát nem tudod belőle kiolvasni a VRM tempet. Amelyik kártyán "okosabb" van, azt meg nem kezeli rendesen a GPU-Z (HWInfo igen, és AB is okosítás után). Továbbá ott nincs külön VRM1 és VRM2 mint itt....
Egyébként sok esetben ott is 80-90 °C (vagy több) a VRM temp, más kérdés, hogy ott elég halkan, alacsony ventifordulatok mellett kordában lehet tartani a hőfokokat akár 15-20%-os tuning mellett is.
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #22349 üzenetére
Azaz a VRM.
Egyébként 80-90 °C (és még felette is) üzemi hőfoknak számít a VRM esetén, nem kell ebbe többet látni, mint ami. Természetesen minél hűvösebb, annál jobb, de pár °C feláldozható azért, hogy halkabb legyen.
(Főleg ha jobban megnézem az a ~2500 RPM körüli fordulat nem lehet éppen halk....)
-
ffodi
veterán
Ezt is érdekes olvasni... Off a téma itt, úgyhogy rövid leszek, de ha már a gyakorlati tapasztalatokról van szó, akkor nekem volt HDD RAID0-on oprendszer, sima 7200-asokon és Raptorokon is, de a rendszer általános sebessége meg se közelítette egy SSD-vel elérhető sebesség szintjét.
Az egyébként szerintem is igaz, hogy a szekvenciális sebesség nem sokat számít itt, és sokkal inkább a kis fájlokkal végzett műveletek sebessége a lényeges, nameg az elérési idők. Itt egy HDD-nél (vagy többnél) valóban jól hangzik a 9 ms, nekem a Raptorokkal 6-7 ms- körül volt ha jól emlékszem, de ugye a valamire való SSD-knek bőven 1 ms alatt van, így nagyságrendekkel jobb, és ez bőven érezhető is.
-
ffodi
veterán
Multihoz kevés ez tény és való, jómagam is csak szingliben tolom így a játékokat. Multiban le szoktam butítani a grafikát rendesen, hogy legyen 100-200 fps, és itt már lehet, hogy előjön a "komolyabb" ("gamer") monitor és miegyéb előnye, ahogy írod, de tapasztalatom alapján ez egy alapvetően jó "konfig" (értsd jó és pontos egér, pl. jó - akár 60 Hz-es - monitor etc....) esetén viszonylag elenyésző és sokkal többet számít a játékos reflexe, gyorsasága és ravaszsága. Mondom ezt úgy, hogy 10+ éve FPS-ezem, és volt 1-2 komolyabb időszak is benne.
A kocsival kapcsolatban pedig alapvetőn egyetértek veled, csak valamivel "példáloznom" kellett, és vannak esetek amikor mégis megéri a csere.
-
ffodi
veterán
Éreztem, hogy erre ráugrasz.
A példa általános, és nem feltétlen a konkrét 290x vs gtx980-ra vonatkozik. Arra értendő, hogyha valami valamiben jobb azt tudomásul kell venni, ennyi.
Egy vga-nal sok a változó igen, de ha ott van alatta az erős rendszer, a support, akkor az a jobb, ahol jobbak a számok. A 60 Hz pedig egy dolog. Ha van kellően nagy felbontásod, akkor a mai játékok teljes részletesség mellett kb 50-60 FPS-sel fognak menni, ami ilyesformán talán nem fog limitálni.
Egyébként ha a kisköbcentis újabb, jobb és erősebb, akkor miért ne cserélném ha az anyagiak esetlegesen megengedik? Legrosszabb esetben meg kell venni a másik mellé...
-
ffodi
veterán
válasz
daveoff #21318 üzenetére
Én is játszottam mindkét kártyával BF4-et és én sem tapasztaltam különbséget (AMD Mantle vs NV DX természetesen....). Mindig mindenki azt védi és isteníti amije van, de van egy határ amikor a dolog már átmegy nyálverésbe...
Egyébként pontosan tudom, hogy ilyenkor mit éreznek a delikvensek, én is sokszor elnézegetem a vadi új 4 hengeres kocsikat 1200 köbcentivel 200+ lóval, hogy hú de szép, és erős, de mindig azzal nyugtatom magam, hogy az enyém 5 henger, kétszer akkora lökettérfogattal, és hogy ebbe nyers erő van.
Annyi a "titok", hogy meg kell tapasztalni a dolgokat, majd eszerint dönteni, és ha x jobb, mint y, akkor azt el kell fogadni.
A példa természetesen eléggé sarkított, és sok tényező beleszólhat még a dolgokba, csak a lényeget vázoltam...
-
ffodi
veterán
válasz
fatal1ty1984 #20903 üzenetére
Nana, azért egy 10k-s havi villanyszámla esetén 1k spórolás 10%-ot jelent, az már jelentős. Persze ennyit nem fogsz ezzel spórolni....... Sokan lehet itt verik a nyálukat az 50-100 W-tal alacsonyabb fogyasztásra, mert jól esik, és mert ebben jobb a másik. Én inkább onnan közelítem meg a dolgot, hogy 50-100 W-tal több hőt kell elvezetni/lehűteni, na ez már nem mindegy.
A 20 FPS-es dolog pedig arra értendő szerintem, hogy az optimalizálatlanság és/vagy a nem megfelelő driver miatt vannak FPS drop-ok.
A CPU-ról pedig annyit, hogy nem találsz minden bokorban 5,3 GHz-es 3820k-t, ritka darab ez, így nem szabad általánosítani. Persze az más kérdés, hogy akkora órajel nem is szükséges alapvetőn, elég 4,5-4,7 GHz is.
-
-
ffodi
veterán
válasz
DroiDMester #20891 üzenetére
Érdekes, én nem vettem észre különbséget a 290x után képminőségben..... Mosottabb már az asztal is, WTF??
És igen nem fostalicska TN előtt ülök, hanem tisztességes wide gamutos IPS-ek előtt 2560x1600-as felbontás mellett (természetesen kalibrálva).
HSM:
Lehet mindig felhozni olyan dolgokat, hogy "hát igen ezt is tudja, meg azt is tudja a kártya, de ma még nem használjuk ki".......
Én a jelenben élek, most kell a nagyobb teljesítmény és a rendes driver támogatás, nem fél év múlva. Ha most x jobb, mint y akkor x-et veszem. Ha később megfordul a dolog, akkor váltok y-ra. Lehet hogy a 290x egy fejlettebb kártya és több nyers erő lakozik benne és még sorolhatnám, de amíg ennek nincs valódi előnye, addig nincs miről beszélni szerintem. Tegyük hozzá itt semmi lehúzás és ócsárolás nincs a 290-es széria irányába részemről, ezek szimplán tapasztalatok és tények.
Aztán ha a jövőben lesznek nagy előrelépések AMD-nél, akkor minden másra itt a
Mastercardszekrényemben még a 290x. -
ffodi
veterán
válasz
odorgg #20829 üzenetére
Én kihagyom a felsorolást, de volt nekem is minden, még talán több is mint az itt felsoroltak. (hozzáteszem, 4870 óta javarészt csak piros....)
Az általánosságban elmondható, hogy mindkét oldalon alapvetően hasonló a driveres helyzet, de azért a mérleg nyelve kicsit az NV felé billen. (pozitív dolgokat tekintve...)
Nálam a 290x leváltásának egyik oka a szarabbnál szarabb driverek voltak. A 13.12 és a 14.4 voltak a használhatók, a többivel mindig volt valami f@szság.
Az én gyakorlati tapasztalatom így 1 hónapja zöldként, hogy most igenis le van maradva a support-tal az AMD, és NV oldalon lényegesen jobb a helyzet a driverek tekintetében. Megbízhatóak, stabilak a meghajtók, és amint jön valami új dolog nagyon gyorsan reagálnak. (mindez a GTX 9xx-es szériára vontakozóan természetesen) Ez csak zur Info.....
-
ffodi
veterán
válasz
kulcsarbence #20416 üzenetére
Maximum a hallásod romolhat el! (illetve a tönkremenés és az elveszítés is inkább a hallásra vonatkozhat)
-
ffodi
veterán
válasz
A.C.E. #20145 üzenetére
What?
A hatásfok nem úgy számolandó, hogy a névleges teljesítményt beszorzod a névleges hatásfokkal és kijön egy szám. A hatásfok itt felületesen fogalmazva azt jelenti, hogy a konnektorból felvett teljesítmény hogyan aránylik a táp által leadott teljesítménnyel. Ha 550 W-os a táp, akkor annak "hivatalosan" képesnek kell lennie 550 W teljesítmény leadására, ami a hatásfok függvényében lehet a konnektor felől nézve relatíve több vagy kevesebb. (tehát mindenképp több, mint a leadott, de minél jobb a hatásfok, annál közelebb van a két érték)
A te példádnál maradva egy 550 W-os táp, teljesen terhelve, 80%-os hatásfokot figyelembe véve kb. 690 W-ot ránt ki a konnektorból.
HSM: Lemaradtam a válasszal, látom erre te is ráharaptál.
-
ffodi
veterán
A másik topicban válaszoltam, de röviden ide is leírom. FireStrike alatt ugyan nem sokat számít a CPU score a végpontszám tekintetében, ha az több, mint a GPU score! Ha megnézed a GTX-ek eredményét, az is harmatgyenge, mert valami alapórajeles CPU-val mérték. Itt a GPU score lenne a lényeg, de az pont nem látszik.
-
ffodi
veterán
válasz
Cseneles #19473 üzenetére
Nos ez nem egészen így van, ugyanis a megadott paraméterekkel kvázi regisztereket írsz a VR-ban, ott pedig nem decimálisan kell megadni, hanem hex-ben, vagyis (emiatt is) a 25 az nem 250 mV-ot fog jelenteni.
Röviden, a VR (IR-es gyártmány, ami a ref-eken van) 6,25 V-os lépésekben tudja állítani a VGPU-t, így ki kell számolni, hogy hány lépés a 250 mV. Ez 250/6,25 = 40. A kapott decimális számot át kell váltani hexadecimálisra, így végül azt fogod kapni, hogy 0x28! (tehát 28, nem 25)
Az ismeretlen paraméterek pedig a következők:
Itt azt érdekes tudni először, hogy az Afterburner (vagy más progi) I2C buszon keresztül beszélget a szabályozó IC-vel, tehát a paraméterek ennek függvényében a következők:
wi = írás (írás parancs)
6 = BUS
30 = DEV (eszköz)
8d = Hexa cím, ahova beírod a kívánt értéket (ez nem változik)
00 = Amit beírsz az említett címre (ez a feszértéktől függően változik)Ezért is lehet az, hogy valakinél a konkrét /wi6,30,8d,xx nem működik, mert máshol csücsül az eszköz.
-
ffodi
veterán
Köszi.
C2C valamivel erősebb, így adott esetben jobban pörgetheti, de nem ennyivel. Illetve, a FHD felbontás miatt a GPU kihasználtság szerintem folyamatosan 100 % környékén van, így már csak amiatt sem. + ha nézel másik Haswell-es eredményeket akár itt, akár máshol ott sem ez jön le.
Szóval jó lesz az anomáliának.
-
ffodi
veterán
válasz
Malibutomi #19450 üzenetére
Jah jól ment a Lightning-od, mondjuk azt a nagyon magas fps-t a második tesztben azóta sem értem. Látom, hogy valid a score, de valami anomáliának kellett lennie, mert sehogy sem tudtam ezt kicsikarni belőle, és mások eredményeit is elnézve ez igazolódik.
-
ffodi
veterán
Ez egy hobbi, ez egy szenvedély. Minden kártyám, procim, RAM-om, stb néha-néha meghajtom amit megy, ha jók a körülmények, olykor olyan feszekkel, amik már kicsit az ésszerűség határát súrolják. Egyébként jó meglátás, kicsit sok, 24/7-ben alapfeszen megy 1100 MHz-en.
Egyébként fel is töltöm, FireStrike esetén a tess OFF-os eredményt HWBOT-ra, amivel ezúttal nem szórakoztam, az TESS ON-ost, pedig a PH toplistára.
Egyébként pedig az ilyen csúcsra járatott tesztek esetén az is lényeges, hogy ne fusson lehetőleg semmi a háttérben a teszt alatt, így a hőmérsékletet sem monitorozom. Egy-két előzetes teszt alatt néztem a hőfokokat is, nehogy nagyon elszálljanak, ott a GPU az említett hűtés mellett max 75-80 °C volt.
szasanyi:
Na igen, de ennek ez a lényege és szépsége.
-
ffodi
veterán
válasz
szasanyi #19441 üzenetére
Ez kérlek egy Asus ref 290x, a hűtés egy Alpenföhn Peter és egy Peter 79xx keveréke, a VRM1-en egy gyári hűtőből készített borda van + sünikkel,továbbá van 2db 140 mm-es Noiseblocker PK3 a kártyán, illetve a teszt erejéig volt a vga mellett egy nagy szobaventi full fordulaton + nyitott ablak és letekert radiátor.
Fesz aszthiszem +250 mV volt.
Azt természetesen ne is gondoljátok, hogy ez simán lefutott, mert beletelt vagy 1,5 délutánomba mire lett egy értékelhető eredményem.
Joshi:
Azzal lehet hamarabb meglett volna, de ilyet nem csinálunk.
-
ffodi
veterán
válasz
Televan74 #19424 üzenetére
Ha rám (is) gondolsz, akkor én csak leírtam a hosszútávú tapasztalataimat a 290x-szel kapcsolatban, és morgolódtam kicsit - szerintem jogosan -, hogy mi nem tetszik, és mit nem sikerült az idők folyamán javítaniuk, kiküszöbölniük AMD-éknek. Mindemellett még mindig ez a kártyám van, igaz vélhetően nem sokáig a korábbiakban leírt érvek/érvfélék miatt. Viszont itt akkor zárul a téma, mert ejnye-bejnye lesz.
Más:
Itt egy friss FireStrike eredmény :
-
ffodi
veterán
Örülök, hogy valaki elégedett.
A HD7970 idejében még én is az volt javarészt, de a helyzet csak romlott azóta.
Az is gáz, ha ez alaplapfüggő.
A kikapcsolható ZC pedig valóban jó ötlet lenne.
Abu85:
Hm...elég általános válasz a "lehet bármi" a feltett kérdéseimre.....mindegy is hagyhatjuk ezt a témát.
Még annyi, hogyha ilyen megbízhatatlanul működik ez a technológia akkor miért nem csinálnak vele valamit? Egy start/stop rendszerű autónál sem lenne kívánatos, ha a lámpánál leáll a motor, majd induláskor nem indul a motor valamiért, és csak akksi saru le/vissza oldaná meg a dolgokat.....
-
ffodi
veterán
Ez tiszta sor, de...
ha nincs tuning és 3rd party alkalmazás ami buzerálja a powertune-t akkor miért csinálja? Illetve a RAM és CPU tuning-nak mi köze van ehhez, és ebben az esetben mi számít tuningnak?
Valamint, ha ennyire komplex és érzékeny az egész rendszer, akkor miért nem vették ezt figyelembe már tervezéskor, és kapásból így adták ki?
-
ffodi
veterán
Rendben, értem, bár ezt választ most olvasom tőled először ezzel a problémával kapcsolatban.
Most akkor ezek alapján felelőtlenség lenne azt mondani, hogy a usereknél lévő kártyák jelentős hányada hibás? (az egyszerűség kedvéért mondjuk a fele?) Mert ez is elég gázul hangzik szerintem.....
Szerk.: Látom közben szerkesztetted. Mindegy is, a fenti kérdést nem törlöm, mert kíváncsi vagyok mit válaszolsz rá.
Viszont a szerkesztett szöveg tükrében azt kell mondjam, hogy ha ilyen sok tényező befolyásolhatja a ZeroCore működését negatívan, az sem túl bizalomgerjesztő....
-
ffodi
veterán
válasz
Don't Panic #19389 üzenetére
10ből 9szer nálam is.....
Abu:
Ne érts félre, tisztelem és becsülöm a szakmai tudásod, de ilyen bugokra mindig ezt a választ kapom/kapjuk tőled, csak arra nincs soha magyarázat, hogy ez másik (esetemben régebbi, pl. 13.xx) driverek esetén miért nem jött elő?
Szerk.:
#19395: Tudod az a baj, hogy amikor a kártya van érted és felbosszant ilyen szarokkal, akkor .....
-
ffodi
veterán
válasz
Cseneles #19373 üzenetére
Hm... épp akartam írni egy hosszabb írást a 290x-es, és úgy általában az AMD-s tapasztalataimról, de inkább rövidre fogom és egyben válaszolok is a megjelölt hsz-edre, kezdem az utóbbival:
1. Azért nem látsz, mert még frissek a kártyák és valószínű a legtöbben akik vettek már, nem ezzel kezdik és nem ezen élvezkednek. Aki foglalkozik kicsit is pl. a 3dmarkkal és van ilyen kártyája az már letesztelte.
2. Maradjunk egyelőre a 3dmark 13-nal..... hiszed ha látod....ha körülnézel a neten, akkor rögtön világossá válik, hogy egy kvázi alap gtx 980 kb annyit hoz FireStrike-ban, mint egy teljesen kifacsart 290x.
3. Ha vársz még néhány napot, akkor első kézből tudom neked ezeket az infókat átadni.Tapasztalatok röviden 290/290x-ről (így majd 1 év után):
- Ref hűtés kuka
- Utólagos (lég)hűtés, vagy gyári custom már jobb, de azért ezek is nehezen bírkóznak meg a bőven negyed kilowatt feletti disszipált teljesítménnyel, hátha még tuningolod is...
- Lehet gányolni rá kompakt vizet vagy akár FC blokkot, ami újabb 20-30k, és tényleg stabilizálni tudod vele a magasabb órajeleket, de jó eséllyel itt kb. 1150-1200 MHz körül vége a bulinak, ami valljuk be nem sok a mondjuk 1100-1125 MHz-hez képest, amit egy jó léghűtés "tud".
- A driver támogatás egy rakás fos. Minden játékhoz másik driver kell, tele vannak hibákkal a driverek, amik idegesítőek, pl. nem ébred a monitor standby után, stb.... (talán most a 14.9 BETA n+1 javította ezt, ahogy látom...)
- CF támogatás szintén gyenge, lassan reagálnak a játékok megjelenését követőenGTX980 (vélemény majd egy év 290x és sok évnyi AMD/ATI után):
- Igaz sarkított és nem igazán jó érvelés következik de.....jó a Mantle tényleg, teljesítményben meg is dobja például a BF4-et is szépen, de a konkurencia enélkül is több fps-t produkál (BF4-nél maradva)....ha nem hiszed olvass el külföldi teszteket
- GTX 980 sokkal jobban hűthető, nagyobb tartalék van benne, ez sem vita tárgya szerintem
- Mindig akad néhány olyan játék, ami lényegesen jobb NV-n és fordítva, így szerintem felesleges érvelni, hogy bezzeg a Ryse-ben....
- Ha a teljesítményt nézzük, akkor egy alap 290x és egy alap GTX980 között sok külföldi és magyar tesztet, valamint user véleményeket figyelembe véve 12-20 % difi van. Ha figyelembe veszed azt, hogy egy átlag 290x-et kb. 10-12%-al tudsz túlhajtani egy gtx980-at mondjuk közel 20%-kal, akkor a különbség csak tovább nő
- GTX 980-nak prémium ára van, hiszen ez jelenleg a leggyorsabb 1 GPU-s megoldás, ezen nem kell csodálkozni -
ffodi
veterán
Közben ahogy nézem, ennél a csoda windforce-nál a két BIOS esetén (silent/performance) a ventivezérlésben van eltérés, és silent módban bizony 20-25% tekeri ez a töketlen miközben 80 °C környéki a GPU.
Úgyhogy az ilyen otromba idle hőfokokat elkerülvén, érdemes performance módban használni. (BIOS kapcsoló a vga eleje felé, tehát az I/O shield felé álljon) Vagy csinálni egy egyedi ventiprofilt.
-
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
Az már látszik a képen, hogy azért ilyen meleg a vga-d, mert nem működik a ventivezérlésed, kontstans 20%-on pörög a venti. (ha lehet hinni a GPU-Z-nek)
A korábbi képeket elnézve a legrégebbieken ugyan ez a helyzet, a fixesnél nyilván 100%, viszont van 2, ahol 42 %. Fut a háttérbe az MSI AB, vagy ehhez hasonló program?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged