- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Google Pixel topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lowzor #39536 üzenetére
Ugyanígy jártam a Radeon 7950-esemmel. Először az egyik ventije adta meg magát, aztán a másik.
Én fogtam, és leszedtem a hűtőbordáról a műanyag borítást, amibe a ventik be vannak építve. A hűtőbordára ráhefteltem két 12cm-es ventit, a tápkábelüket összekötöttem, és a régi ventik kábelének végéről levágott drótra forrasztottam. Tökéletesen működött, jóval csendesebb volt max. fordulaton is és valamivel alacsonyabb volt a hőmérséklet is.
Szerk.: Persze ha a ventivezérlő adta meg magát, az gáz... Mondjuk akkor is bekötheted a ventiket bárhová (alaplap, külön ventivezérlő, esetleg direktbe).
Amúgy az Ipon gariról vegyesek a véleményeim. Arra készülj fel, hogy legalább 30 napig nem lesz videókártyád... Én inkább heftelnék, ha a kártyával amúgy nincs gond...
-
válasz
lowzor #32898 üzenetére
hmmm akkor nalad valami anomalia van a ter ido kontinuum-ban . A Meleg levego tud magatol is tavozni ,nem kell annak segitseg, megtalalja a lukakat magatol is , ellenben a hideg levego nem fog bejonni magatol ,ot iranyitani kell
alapszabaly : 2x tobb befujo mint szivo !
-
HSM
félisten
válasz
lowzor #32898 üzenetére
Nézd, levegőt kiszívni akkor tud, ha az valahol bemegy. De fordítva is, ha több a befújó, akkor ugyanazok a lyukak a házon a másik irányba kezdenek működni.
Mint néhánnyal feljebb írtam, sajnos elég sok körülmény van, ami miatt elvileg rossz hűtések is működhetnek jól, és elvileg jók is rosszul. Ez van. A legjobb próbálkozni, aztán úgyis kiadja előbb utóbb.
-
kp59
aktív tag
-
zack
nagyúr
válasz
lowzor #32042 üzenetére
Akkor ezek szerint ha veszek egy 970-et ami kb egál egy 390-el 1080p-ben, és ha az OC-t is figyelembe veszem, akkor jobban is járhatok teljesítményben nem?
140k környékén kijönnék (980 G1), míg a 970 G1-el 94k-ból. 970 G1-et megtépve elérhető a 980 szint, ami viszont 390X teljesítmény, viszont ehhez jóval drágábban tudnék hozzájutni, még a 390-et sem úsznám meg 94k-ból.
Érthető a levezetésem?
-
zack
nagyúr
-
Milka 78
nagyúr
válasz
lowzor #31527 üzenetére
Köszönöm ezt kipróbálom ha lesz egy kis időm a gép előtt.Akkor én 16-17 körül kezdek a +150mv-hez.Jól el fogok játszogatni mire kitapasztalom,hogy mennyi az annyi
Malibutomi : Meg ne kérdezd miért,de nekem ez nem akar működni,pedig fent van a progi.Biztos én cseszek el valamit,de nekifekszek még egyszer.Mondjuk én 4.1.1-el tolom,meg valamit be is kéne írni a program ablakba...valamit nem jól csinálok
Bibgr0 : 4.5ghz-n hajtottam a 2500k-t az OC 290-el,egész jól mozgott.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
lowzor #31478 üzenetére
Mély hódolatom ez nekem aranyat ér,mert csak az AB vel tudom fix órajelen használni a karit,de a +100 eddig kevéske volt nekem.
Csak a tisztán látás végett.Ha beütöm a +100-as sort akkor alapból annyin indít és a csúszkán még rá tudok pakolni +100-at ami összesen +200mv?Oliba: Akkor megoldódott
Akkor is dobálja ha fixálod AB-vel?Ne Haven,Valley bench alatt nézd,mert ott az AB nem jó valamiért (dobálja magát) hanem játék alatt monitorozd,irasd ki osd-re,stb...
Basszus vagytok még
Amúgy isten hozott minden megtért kollégát!
Players : Te úgy is "Fury-n" viselkedsz a bünti óta és a pikkelyessel is nagyon megvan az összhang...VISZLÁT!
-
Televan74
nagyúr
válasz
lowzor #31338 üzenetére
Pont ezen filózok én is.Cole nem nagyon tud MSi 390 -t szerezni,még ára sincs a rendelési listában.MSI 390X viszont van. De kb. +22000 Ft a különbség.390 egy pici ocval ott lenne a 390X közelében.
Nem véletlenül kelendő a MSI 390,nagyon jól sikerült kártya lett.
De nincs kedvem heteket várni a kártyára,főleg nem 6 hét nélkülözés után.
És ha már itt járunk (ez egy kicsit off) 390X árában most talán tudna szerezni GTX 980 WF3 -at. De szívem szerint maradnék az AMD vonalon.
-
Speed®
titán
válasz
lowzor #30515 üzenetére
Durván 1.5Xes tempót diktál a TI a 290Xhez mérten +OC, tehát tempóra alatta marad a CFnek, viszont én is azt javasolnám ettől függetlenül. A CF addig tűnik költséghatékonynak, míg a járulékos költségeket nem vesszük figyelembe és optimisták vagyunk a skálázódás tekintetében..
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
lowzor #30474 üzenetére
Házhűtést pont most alakítottam át. Volt elfekvőben egy coolink swift, így előlről kiszedtem az egyik 14cm-es gyári ventit és felpakoltam felülre (a lenti winyók hűtésének megteszi a 12cm-es coolink is)
De nem hinném amúgy, hogy a házhűtés lenne gyenge, a Tri-X is jól érezte magát benne. Szerintem itt megint az Asus DCu2 lehet a ludas. Amúgy nézegettem most teszteket(guru3d,techpower up) a strix-ek is rendre 70fok körül mentek(a hűtés ott is majdnem ugyanaz mint a dcu2) náluk 20-21 fokos szobában. Nálunk most a tetőtérben kb 28-30 fok van.
Erről a BIOS modról tudnál bővebben írni? Akár privátban is?
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
lowzor #30449 üzenetére
és ha a 980 is olyan lesz mint ez? egy antituning melegedős példány? giga wf3-ból simán kinézném amúgy
én már tuningra inkább ne építek semmit.Eddig mindegyik kártyám, amit azért vettem mert hú de marha jól tuningolhatóak (7850, gtx970) mindből hulladékot fogtam ki. Ebben nagyon nincs szerencsém
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
lowzor #30440 üzenetére
Hat itt a topicban en nagyon sok embertol olvastam hogy a 290X ment 1100-at siman alapfeszen.
A 390X-ek meg minden tesztben 1100-1200 kozott alltak meg valahol tuningban.Ahogy Televan is irja.
A 970 igaz hogy jol tuningolhato, de ott kell is az 1400mhz ott van kb egalban az 1150mhz-es 290X-el.
Egyebkent mivel a 970-nel az "alap" hogy boostolnak 1200 korulre, es a tesztoldalakon is ennek az eredmenyet latni, ott sem huzol mar 20%-nal sokkal tobbet ahhoz kepest. -
deadwing
addikt
válasz
lowzor #30305 üzenetére
Igen, win10 alatt jobb lett a DX. Igaz nem sok különbséget érzek, fps kicsit több. High-on használom, mert nálam fontos, hogy ne sűrűn essen le 144Hz alá az fps, így ultra kilőve.
Win7-en még nem frissítettem drivert.(#30313) helkis: kösd be párhuzamosan a kártyákat. Nekem anno hajszálra ugyan annyi volt a 2 kari hőfoka. De ha belegondolsz olyan nincs, hogy ugyan úgy fel tudd helyezni 2 kártyára a blokkot. Annyi eltérés még belefér. Ne foglalkozz vele.
-
Speed®
titán
válasz
lowzor #30309 üzenetére
Anno az első boostmentes Sapphire-OCmat kb. 3 hét után eladtam nullszaldóval, akkora csalódás volt a GTX480 után..pedig 1200on stabil volt, ami azért 50% OC..de b*szhattam, mert ordenáré ganaj módon microlagos volt, csak trémárkokban domborított, ami azért pár kör után veszít az élményfaktorból :S Viszont mostanra úgy tűnik, minden rendben már, aminek módfelett örülök..Cole86 régi PCv2 karija van nálam, amit 1300/1600on tesztelgetett..van hová húzgálni a csúszkákat, ha baj lenne, most csak 1100/1400on járatom. No, offolom magam ;p
-
deadwing
addikt
válasz
lowzor #30224 üzenetére
Ezzel már futottam én is egy kört. Annyira örültem az új dx értékeknek, hogy még a havert is átcsábítottam mantle-ről. Gyorsabban is reagált mint a mantle, de aztán jött a feketeleves. Csak test range-en volt jobb. Multi alatt megfeküdt a dx mint a fene. Mantle még mindig 70-80%-al több fps-t hoz sajnos. Elhiszem ugyan, de nem tudom te hogy tapasztalhatsz mást.
Igaz ugyan az is, hogy win7 alatt néztem ezt. Win10-et is meg kéne néznem, de lusta vagyok rá
-
HSM
félisten
válasz
lowzor #30224 üzenetére
Azért ez erős túlzás.... 45-50FPS a legdurvább részeken azért messze nem "undorító FPS", sokaknak az tökéletesen megfelel, de nekem 70+ tartása volt a cél, így levettem High-ra és jó is voltam. Egy évvel ezelőtti állapot.
Az "észre se venni" nálam már ott borulna, hogy nekem zongorázni való volt a különbség a DX és a Mantle mód input lagja között, pedig nálam kb. egál volt az FPS a DX High és a Mantle Ultra között, ahogy toltam.
-
HSM
félisten
válasz
lowzor #30215 üzenetére
Az AMD-t eddig DX alatt is csak azok a részek ölték meg, amikor millió kis apró szirszar repkedett a levegőben. Átírják a motorban, hogy kicsit kevesebb szirszar repkedhessenen, észre se veszed, és máris jól megy az AMD driveren is. No, meg elvileg javítottak a többszálú működésén is az AMD drivernek, az is állhat a háttérben. De azért nem kéne jobban menjen, mint Mantle-val, azért gyanús csak nekem a dolog, hogy kaphatott valami "könnyítést" a DX-mód.
-
adamcadmon
csendes tag
válasz
lowzor #30068 üzenetére
Köszi, így már értem, egyszerűbb mint gondoltam. :-) Ilyen az alaplapom:
http://ipon.hu/webshop/product/_thermaltake_vn40001w2n_commander_ms_i/180852
Ezek szerint a hátsó venti az fújja be a levegőt, ezért lenne érdemes felülre szívót rakni?
Viszont azt néztem, hogy az alaplapon már csak egy CPU Fan, illetve lent 2 chas fan bemenet van. CPU Fan-be is lehet házhűtőt rakni? -
adamcadmon
csendes tag
-
Habugi
addikt
válasz
lowzor #29826 üzenetére
Nem a VeryHigh fű az ami öli a sebességet?!
(#29815) Peti198506:
Ezekkel a beállításokkal kezd ahogy nálam van [link], a Te kártyád erősebb! Így meglesz a stabil 60+fps és apránként elkezdheted emelni a részletességet.
A felvétel (24fps) egyébként még a játék után kiadott 15.3-4? béta catalystal készült, 15.7 óta jobb ahogy a többiek is írták. -
Zsohi
őstag
válasz
lowzor #29774 üzenetére
Ez az eszmecsere a házszellőztetésről igazán felkeltette a fantáziámat. Szóval gyorsan rá is néztem a gépemre, hogy milyen hatással van a szellőztetés mértéke a videokártya melegedésére. A ház amiben elvégeztem a rövidke tesztet egy Phanteks enthoo luxe, 2db 14-es Phanteks PH-F140XP_BK(gyáraik) ventivel elől amik a levegő házba juttatásáért felelnek és 4db 14 centis Cougar CFT14SB4 venti amik a meleg levegő elvezetésért felelnek a ház hátulján a és a ház tetején.
(Piros: Az automata ventilátor vezérlés, Zöld: Maximális fordulat, ~1200 rpm, Kék: A minimum, ilyenkor ~400-500as fordulaton tekertek a ventilátorokAhogy az látszik semmiféle különbséget nem tudtam kimérni ami a hőfokokat illeti két kör Valley bench. után. Az egyetlen különbség az abban mutatkozott meg, hogy a min. és max. ventilátor szabályzás mellett alacsonyabb fordulaton tekertek a ventik magán a videokártyán. Ami aztán lényegében lényegtelen, hiszen az egyik biztosan zajongani fog... Szóval, ha csak a videokártyáról van szó, szerintem a minimális házszellőztetés is megteszi, értsd: elöl és hátul egy legalább 12 centis venti leszabályozva. Viszont, ha a teljes ház tartalmát nézzük már lehet más képet festene...
(Profilomon látható gépemen végeztem el a méréseket, videokártya 1100Mhz-en tekert gyári feszültségen.) -
DeadMeat
nagyúr
válasz
lowzor #29767 üzenetére
Miért? Mert le hangszigeteltem a házat? Attól még pont ugyan úgy szellőzik, a gyárilag szigetelteken sincs letakarva a venti rács.A simák sem szívják át az alamínyiumon a levegőt.. Nem 6-7 ventillátoros a kuckó az tény, ezért is írtam, hogy átlag ház, átlag körülmények között.. ráadásul az én esetem még jobb is, mert nem kell a cpu és a hdd-k hőjét kiszellőztetni, csak a vga-t. A vrm-ek és a memóriák hőmérséklete nem lepett meg, de nem is érdekelt igazán. Egyszer csak majd megdöglik... De hogy egy ekkora batár nem tud lehűteni egy alapon járó 290-et az igen... Ráadásul mint mondtam a szellőzéssel sincs baj, kábelrengeteg sincs a gépben.
Ha ennyi pénzért lett volna 970 azt veszek. De közelében nem volt, se más alternatíva, ami megérte volna a váltást a 7950-ről.Boltból, garival, újként. A teljesítményével nincs gond. A hangjával van. -
Speed®
titán
válasz
lowzor #29769 üzenetére
A Prodigyban egy alsó 200as felel a friss levegőért, míg felül ott volt a Triton radi 2 kifelé dolgozó ventivel, fuldoklott a TriX..most alul-hátul csak a 920v4 van, felül meg elszívók..így oké. Az Aeneasban a befelé téma nem volt gond, viszont a VGA mellett zárt oldallap volt, légkevereses sütő effekttel..felső ventivel sokat javult. Lényeg, kell a nagy légmozgás, van mit kidolgozni ezek mellett, hogy ne főzzék meg a gép többi részét..és itt jön az, hogy járulékos költségek okán miért is jobb elgondolkodni a másik oldal kínálatán..számomra legalábbis erősen érik a gondolat.
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
lowzor #29759 üzenetére
Semmi más nincs levegővel hűtve, mindent ezen kívül víz hűt, ami házon kívül van lehűtve. (hdd, cpu) Elég szellő van a lapnak, nem is melegszik.A ház hangszigetelve, még véletlen sem akarok/tam kihallani semmit. Egy 7950-nek tökéletesen megfelelt, nem melegedett, nem üvöltött a venti. Pedig még jól meg is volt cibálva.(fesz emelés, ect)Kb 50W-al eszik többet az egész konfig. De nem is érdekel, csak leírtam a véleményem. Egy újabb silány minőségű kacat az asustól, prémium köntösbe bugyolálva. Ha nem lett volna ennyire olcsó meg sem veszem.
Btw tudtam a gyengéiről, utána lett járva mindennek. Gondoltam azért egy ekkora hűtő legalább a chip-el elbír mindenféle extra házhűtés ect nélkül. Magyarán tök átlag körülmények között átlagos házikóban.
-
janos666
nagyúr
válasz
lowzor #29255 üzenetére
Elsősorban a CPU limites szituációkban lesz különbség (ez legegyszerűbben a 3DMark API overhead tesztben, kiváltképp a DX11 multi-thread résznél látható, ami már nem lassabb a single-től és a single is jelentősen gyorsabb a régi driver-el mértnél).
GPU oldalon gyakorlatilag egyáltalán nem ígér gyorsulást, mert lényegében a CrossFire profil is "szoftveres" és a notes-ban erről szól a várható javulás lista. (Persze a játék-specifikus dolgok benne vannak a korábbi beta driver-ekből az ősöreg WHQL-hez képest, de azokon felül többet nem várnék erről az oldalról.)
Ugyanakkor összességében szerintem így elég egyszerre ennyi: durván 30-40% javulás single/multi-thread CPU terhelés terén és végre egy WHQL pecsétes release rögtön Win10-hez is, ahogy egy-két hónapja spekulálgattam már a "miért nincs már új driver?" kérdésre... bár azt hittem kiköpik ezt a verziót a Fury megjelenése utáni pár napban, így mikor nem jött, már kezdtem "aggódni", de ennyi még talán belefért. -
Sotyks94
aktív tag
válasz
lowzor #28921 üzenetére
Bár nem vagyok expert de az még nekem is megvan hogy a meleg felfele száll
Csak nem látom át hogy attól még hogy a felső ventiket megfordítom a gépház aljánál, a VGA-nál miért lenne drasztikusan hidegebb. Magában a gépázban korrekt a hőmérséklet, nem sokkal melegebb mint a szobahőmérséklet. CPU-m sem szokott 60 fok felé menni, pedig az 3,5-ről 4,4-re van húzva. Nem lehet hogy a gondot a GPU venti, vagy a gépház alján lévő venti okozza? (lévén hogy az 20 centire van kb a vga-tól, és pont szembe fúj a vga ventijével.
-
Sotyks94
aktív tag
válasz
lowzor #28917 üzenetére
A házba beépített oldal/elülső ventik vannak amik befele mennek. Esetleg a felsőket tudom még kifele fordítani. Bár a vga ugye lefele fúj, és jelenleg a ház alján lévő meg felfele, így lehet egymásnak fújják csak a levegőt. Szerintem első körben az alsó ventit fordítom meg, hogy a vga-ból kijövő levegő menjen ki alul... talán . Bár nem tudom hogy 1-2 venti forgatás mennyire befolyásolhatja a core hőmérsékletet. Nem hiszem hogy egy venti megfordításától hirtelem a 90-ból 75 fok lesz. Bár jó lenne.
-
Sotyks94
aktív tag
válasz
lowzor #28915 üzenetére
Házszellőzésen nem nagyon tudok hova javítani. Zalman z11 pluszos házban minden lehető slotban van egy venti (max a légáramlat irányán, mert az most eléggé kaotikus. Minden oldalról befele megy, kivéve a proci mögötti hátsó venti, az kifele fúj). Elég agresszív ventiprofilt kapott a kártya, konkrétan 1:1-ben megy (lineárisan) a venti% a hőfokkal (30fokon 30% a venti, 60-60, 90-90). Vagyis ha meghúzom a kártyát akkor mint a porszívó. Nincs légkondi, és a szoba ahol van amúgy is a lakás legmelegebb szobája, így nyáron néha 30 fok felé megy a levegő, akkor lesz ez pláne kritikus.
Akik +100mV alatt is 60 fokkal viszik azoknak mi a titkuk? Vízhűtés?
A problémát nem az OC-ben kell keresni, mert stockként is felmegy kb eddig ha fél óráig 100%-on pörög.
Nálam lehet a gond? Mégis csak a házszellőzést kéne megnéznem, vagy valahol inkább a kártya szellőzését kéne átgondolni? (gyári MSI twin frozr van rajta ) -
Joshi
titán
válasz
lowzor #28613 üzenetére
Igen, de egy ekkora rendszer nagyon sok hőt tud eltárolni ráadásul sokkal hatékonyabban szabadul meg attól. Ha nem lenne klíma a szobában akkor csak idő kérdése lenne és hasonló sorsra jutna mint egy léghűtéses rendszer. Természetesen sokkal több idő mint egy léghűtéses gépnél, ráadásul ott a proci is melegíti a házban lévő levegőt. Az általam épített rendszernek pont az a lényege, hogy a hőleadó egységek teljesen elszeparált helyre kerültek.
-
Asbee
veterán
-
ZozzHUN
addikt
válasz
lowzor #28368 üzenetére
Zárt jól szellőző ház és sajnos nem volt halkabb max 1-2 decibellel
Bár mérőműszer nélkül ez csak szubjektív vélemény lehet.
DCII ventilátor 50% fölött azért már nem mondható susogósnak.
Joshi:
Mert nem akartam kártya nélkül maradni. A ref 290x-et eladtam, ideiglenesen vettem egy 280x dual-x oc-t. Remélem gyorsan legarizzák iPon-os srácok az Asus 290-est, szerencsére annyira egyszerű előidézni a hibát, hogy berakod bármilyen gépbe és produkálja. Mivel a hűtés ezen a kártyán amúgy sem győzött meg, így Gigabyte GTX970 WF3 lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Ingatlanos topic!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xbox Series X|S
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged