- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hellboy0415
aktív tag
válasz
odorgg #42256 üzenetére
Csak játékra használtam volna de én is elengedtem főleg, hogy 90k. Azért szerettem volna mert már régóta kiszerettem volna próbálni egy CF rendszert hamár az új lapom képes rá és úgy voltam kicsit segít a rog matrix platinumnak. Vitrinben tartásra kicsit sokallom még az 50k is. Akkor inkább marad egyedül.
-
enginev3.0
félisten
válasz
odorgg #42015 üzenetére
Sikerült, leszedtem róla
Működik a kártya, de a vrm2 hőmérséklet megragadt 57foknál, se le se fel nem mozdul, aida64 szerint
Az amd programból miért került ki az overclock? Visszább akarom venni a teljesítményét kicsit, és a feszültséget is, megcsináltam ugyan az MSI afterburnerrel, de nem tudom mennyit vehetek vissza a feszből.
Memória 1000mhz-n van, gpu pedig 900mhz
-
Speed®
titán
válasz
odorgg #41890 üzenetére
Nikkelezett réz, elvileg nem bántja. Gyári állapotban van még, garimatrica stb., szóval biztosan segítene már egy rendes kence is, de ha már..
Annyira nem vacakok az Akasa slimek, csak a VRMet félteném velük. Gyárilag ugye azt kezeli a borda, sünizgetni meg nincs sok humorom. -
Speed®
titán
-
oliba
őstag
válasz
odorgg #41766 üzenetére
Keret van rá, de attól még nem szeretnék áldozni. Amúgy a mostani 290-es kártyával is, ha tehetem, akkor 2560x1440-es felbontásban nyomom VSR-rel
Elkanyarodva a témától. Az csak nálam van, hogy az Adrenalin driverrel a GPU tuningom visszább kell venni, mert eldobja a játékokat? Eddig 1100MHz-en ment, de elég gyakran kifagytam a játékokban. Azóta 1075MHz-re vettem vissza és még nem volt fagyás. Persze tudnám ellenőrizni egy korábbi driverrel, de nincs kedvem azért legyalulni és régit feltenni. Más is találkozott ilyen hibával?
-
oliba
őstag
válasz
odorgg #41764 üzenetére
Hát én is vennék Freesync-et, mert azért már csereérett a monitor. Az a baj viszont, hogy a mostani kártyához már nem akarok új monitort. Ha vennék új kártyát, akkor jó lenne a Vega56, vagy 64, de amilyen árban vannak, kb egál lenne az 1080+gsync. A másik probléma, hogy a következő széria milyen lesz AMD-nél? Egyelőre csak egy kis órajelemelésből adódó sebességnövekedésről vannak pletykák, míg NV vonalon azért már láttuk, hogy mire is képes a Volta...
-
Rica
senior tag
válasz
odorgg #40128 üzenetére
Koszi szepen! En is ugy sejtettem, hogy szakira lesz szukseg. Remelem jovo heten lesz idom szetszedni. Elotte meg par masik dolgot is helyre kell rantani, mert a kep ugyan mar nem esik szet, de meg mindig bekoszon a kek halal, de ez mar nyilvan nem a vga hibaja, ha nincs is benne a gepben
En sajnos londoni szamuzott vagyok, de itt is meg fogom talalni a megfelelo szakembert, ha szukseg lesz ra, mint ahogy Akoska is csodat tett annak idejen a procimmal. -
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #39808 üzenetére
Azért ez így nem igaz
ha tényleg csak ennyi lenne, akkor nem gyorsulna 7-8%-ot a 290 a 390 biosával azonos órajelen...
39802 @HSM
Persze, és azért dobjuk el a az AFR multigpu-t, mert olyan jól fekszik neki, hogy az előző képkockából egyre több adatot használunk.
Meg az is,hogy 7-8 render step-ből áll egy kép megalkotása,amit aztán a végén kombinálunk. Mondjuk itt lehet párhuzamosítani, ha a lépések függetlenek egymástól.
Ok,nem lesz tőle táltos, de a tekert időzítések se hoznak önmagukban olyan sokat. Amúgy ha megnézed oc.net-en a fury bios hergelő topikot, ott is tekerik már az időzítéseket. és gyorsul, tehát ha nem is teljesen az, de valamilyen mértékben szűk keresztmetszet annak ellnére, hogy a gpu design-ok latency toleránsak.
(csak egyre inkább megyünk abba az irányba, hogy a cpu gpu-sodik és fordítva)
39803 @laci.csabi: annyira nem értek hozzá, meghagyom azoknak akik igen, igazából erre (is) lenne jó a vs topik,ha kicsit kevesebb indulatot és vallás vinnének bele az emberek
-
HSM
félisten
válasz
odorgg #39595 üzenetére
Köszi a tippet, próbáltam.... Talán még emlékszel, én voltam az, aki a közfelháborodás ellenére csak 900/1250Mhz-en használtam a Giga 290 WF3-am, mert úgy volt csak halk, -20mV fesszel.
És persze, akkor még ez elég is volt mindenre, amit játszottam vele.
Ez a mostani kártya is egész jól bírja, -20mV-al ez is jónak tűnik a gyári 1050/1350-es órajelein. Lehet, majd tesztelgetem még, hogy érdemes, 900/1100-on BF4-eztem vele, mikor barátnő aludt, ilyen 70 fokok és 1600rpm, néma csendes venti volt az eredmény.
(#39598) Ghoula: Igen, pont ez a bajom. Az XFX BIOS-al nincs bizalmam, mivel egy egész más felépítésű kártyáról való.
Strix is bár hasonlóan néz ki, mégis máshogy van megoldva, azt is kihagynám.
Szval én egy 390X DC2-ről származó BIOS-al lennék boldog, de még csak nyers 390X DC2 BIOS-t sem találtam neten.
Rákukkantok majd erre az XFX/DC2 hibridre, köszi a linket!De a szívem vágya egy eredetileg is ilyen karira paraméterezett BIOS lenne.
Egyébként egész szépen megy.
A hűtésben szinte semmi tartalék nincs Vsync nélkül OC-re, ahogy használom, de gyári értékeken meglepően szépen elviszi, tolerálható zajszinttel.
Amúgy a backplate kapott nálam egy ventit, meg majd adok neki mégegyet, az nagyon nem tetszik, hogy gyárilag beszorul oda a meleg, és szétfűt mindent a gépben ami a közelében van.
Az az érdekes, nekem volt előtte egy rövid ideig egy 290 OC DC2-m, és azon is ilyen 69% ASIC volt, a mostani 290X OC-m is 68%...Enélkül szertinem nem is nagyon bírna vele a hűtő. Amennyire így másfél év távlatából emlékszem, a 290 WF3-asom, ami 80% ASIC volt, az alulfeszelt 900Mhz-emen alig fogyasztott kevesebbet, mint ez az Asus 290-em 1000-en.
Bütykölni nem szeretném amúgy, még van rá másfél év garim, azt szeretném épségben tudni, szval addig marad a backplate átszellőztetése.
-
Chapel
addikt
válasz
odorgg #37115 üzenetére
gpu,cpu,vram hőfok/kihaszáltság a határokon belül, msi ab mindig fut, néha fraps is.
Amit eddig leszűrtem, hogy valszeg ennyit tud a 290, +10% tunning van, tesztelgetni, meg főzni, plusz pár fpsért nem fogom. Egyértelműen szintlépés kell vga terén az eddigi tapasztalatok alapján, ha 1440p-at akarok, stabilan.
A ram csere közben pont meglesz, gazdaságosan, így nem sajnálom annyira rá.Ha úgy van a sok-sok év és még több kari után akár átállnék zöldnek egy 980-al, de ott a 3,5/4gb megint limit lesz és ez már tény, látom. Vicc, azért a pénzért +2-4gb simán mehetne. No de nem célom a flame semmiképp. Nem hiszek az elvaktultságban, csak az összesített ár/érték arányban...lehet ezért amd az állandó lakóm.
-
Chapel
addikt
válasz
odorgg #37110 üzenetére
hmm, ma is tanultam valamit, köszöntem!
btw jó látni Grimes-t, nem csak itt hagyott mély nyomot a sorozat, zseniális
szerk: Nos, az eredmény közel sem annyira folyamatos mint kellene. Talán még a cpu tunning+ram csere nyomná meg, de gondolom mint általában, a vga lesz a szűk keresztmetszet.
-
Chapel
addikt
válasz
odorgg #37108 üzenetére
1200p-n játszom (Dell u2412m) és Gta V az egyetlen ami 3,5-3,8 gb-ot eszik, de ugye az sem limit még.
Mivel váltani akarok nagyob monitorra (ezért az 1440p) így felmerült a 8gb igény lehetősége. Persze nem tudom, mert nem próbáltam még úgy semmit, szóval lehet nincs akkora difi, hogy kellene a 8gb.
(6gb lenne az ideális, 8 az szvsz parasztvakítás érzés, mert 4k-nak lehet elkél, de egy ilyen vga meg kevés ahhoz amennyire látom. aztán persze lehet tévedek.)
Hát ja akkor tényleg nincs égbekiállító különbség.A procit nem cserélem mert még alapon is bőven elég játék és PS/Lightroom-ra. Lassan felmerül hogy van e értelme lecserélnem 16gb 2600/2800mhz-re, a mostanit...no de nem offolok.
Kösz
-
Picco
addikt
válasz
odorgg #36763 üzenetére
nagyon szepen koszonom, ezzel rengeteget segitettel
nem szamitottam ilyen kozeli eredmenyekre, oszinten meglepoek szamomra...hat akkor ugy nez ki marad a Z800 es lehet a kozeljovoben kap egy masodik 290-et ha szuksegesse valik es talalok jo aron gumtree-n.egy dolgot hagytam le a szuksegesbol talan, hogy en win7 64bit alatt futtattam.
-
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #36426 üzenetére
A gene blokk melle azt kuldtem,szoval van olyanod.
De kb barmelyik normalisabb boltban kapsz. A parametereit nem tudom, de kb egyutt fut a vrm es a gpu pedig joval a gyari fesz felett jarok. A 17es fujipoly biztos szetalazza,de mint mondtam ar/ertek aranyban jo.
@Proci: Ezt a kerdest epitett vizesnek nem tesszuk fel,mert elkezdi osszeszamolni...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
odorgg #36422 üzenetére
nalam sima EK van mindket GPUn.
a Matrixnak mindegy, a VTX3D TUL "290X SE" meg a masodlagos kari. mondjuk VRMet egyszer meg kene nezni rendszerben is, de par fok engem nem erdekel
.
volt az a szint amikor legen kb addig cserelgettem a cuccot amig el nem mentem a hatarokig (IFX14 /w backplate, polirozva, proci polirozva, MX2/4, TY140 tandem), szep volt jo volt de ha 5 fokon mulik barmi is akkor egyszeruen alul van meretezve a hutes.
-
colossal89
tag
válasz
odorgg #36403 üzenetére
Köszönöm a választ, még olvasok sokat utána csak azután editorozom.
Egy elgondolkodtató dolgot láttam Aida64 Extreme 5.20.3400 ban Mantle résznél a 290 re a teljes értékű 290X paramétereit írja 2816 Core ill 176 TMU. Mantle alatt tényleg a teljes értékű Gpu dolgozna? Vagy mi okozza ezt a kiírást?Ghoula: Köszönöm, szólok ha elakadnék.
-
digo00
tag
válasz
odorgg #36108 üzenetére
Oké.Köszi kipróbálok mindent amire van lehetőségem.Vannak számomra nem egyértelmű apróbb dolgok is.Ha esetleg ezekre tudnátok válaszolni megköszönném.
pl. van a kártyán egy UEFI/Legacy gomb az milyen állásba legyen?
A kártyán van 2db 8 pines csatlakozó a tápomon pedig 4db 8 pines ugy hogy 2-2 van ketté osztva.Azt ugy dugjam be,hogy a megosztottat vagy mind a 2-ből egyet egyet?
Esetleg a biosban valamit nem kell állítani a hőfokkal kapcsolatban nemlehet hogy ott van valami limit elállítva? Alaplapom MSI B85 E33.
És az integrált VGA ba csak át kell dugnom a kábeleket vagy kell is valamit állítani a win-ben?Mert próbáltam átdugni de nincs kép. Procim i5 4670.Előre is köszönöm. -
digo00
tag
-
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #35824 üzenetére
Nagyon úgy néz ki új TR-el és 390 biossal nem fogok dűlőre jutni, gyári timingokkal sem tudom stabilizálni a kártyát.
Pedig nagyon kéne az a kis plusz,mert úgy inkább 60fps van mint alatta, 290-el pedig 50-55.
Próbáltam több fesszel,alacsonyabb gpu órajel,emeltem vddci-t,semmi.
Visszamentem 290 biosra, 1500-on viszi 1250 Stilt timingokkal, semmi képhiba. Érdekes,mert eddig más nem akasztotta így ki, de ez jobban terheli a memóriát,az tény.
Lehet futok egy kört DCII-es 390 biossal, hátha a VRM configgal is van valami, de hiába megy magas órajelen a gpu,ha az MC meg gagyi benne. Remélem sikerül a srácoknak dekódolni a biosnak azt a részét, mert nekem valami köztes időzítést kéne belőnöm az MC-nek. -
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #35824 üzenetére
Nem,abban is az van,legalabbis 1250 igen. Nezd meg editorral a timingokat. Elvileg 1250 es 1375 szinelni fog. Ha nem probald meg oda bepotyogni az 1250est es nezd meg ugy az 1375ot. 1500hoz pedig a sajat biosodbol az 1250es timingot. Ha nem megy akkor az 1375ost. Egyesevel nem varialnek az ertekekkel mert ki tudja mit allit. De full copy egy masik biosbol szerintem vallalhato. Meg egy dolog,bar gondolom ezt probaltad,de vcore emelesre hogy reagal az 1500? Esetleg megprobalhatsz egy kis vddci-t adni neki de ne felejtsuk a gyari offszetet,igy max 12mv-ot adj. 1.05 fole ne nagyon menj vele tartosan. Tesztre azt mondjak mehet 1.1 is de felette mar nagyon rizikos.
-
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #35810 üzenetére
A 390es gyarijanal minden jobb,az 8 gigashoz valo. A modbiosban gyarilag stilt van 1250 es talan 1375re is. Ertelme van 1500nak is,mert a savszeled tobb lesz,kerdes az adott program mennyit kamatoztat belole. Alap biossal gyorsultam 1375>1500 igy erre lottem 390biosban. De ahogy FS nem gyorsul 390 biossal igy arra gyanakodnek nekem 1500on mar hibazik a vezerlo es ecc-zik,de amig ezt nem tudom monitorozni vaktaban tapogatozas. Az idozitesekrol nem is beszelve, egeszen tudomanyos
-
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #35806 üzenetére
A 390es tuti nem jobb mint a sajatod mert azok 4Gbites chipek,lazabb timing-okkal. Stilt jo,de kb 1% a difi nalam 1500on a gyarimhoz kepest,az meresi hataron belul van. 1250en viszont erdemes hasznalni. Nezd meg vs topik csinaltam par merest kulonbozo bios es memorajel kombokkal. 390 bios+1375 stilt timinggal pl a leginstabilabb nalam sztem felette valthat a memvezerlo is strapet,pedig az lett volna az arany kozeput.
-
Ghoula
senior tag
válasz
odorgg #35766 üzenetére
Nagyon szívesen!
Ha ebből sikerült, a gugli fordítással sem voltál túl messze.
Melyik feszt emelted?
Nekem az 1500-hoz kellett idle-ben az 1V, alatta néha szétesett a kép, meg BS-ezett.
A Stilt timing-okat buktam 390 biossal,sajnos új TR megfektette és pár percenként színes foltokat dobált.
Gyári 1250-es timinggal egyébként eddig jónak tűnik, 1% sincs a difi, így nem erőltetem.Mivel kolléga nem válaszol,akkor nézzünk egy példát:
+75mV offszet, és emelt órajelek beégetve
(kép neve csalóka, nem 100 az hanem 75)
Amit látni kell:
emelt órajel felső táblázatban, emelt mem órajel.
Mivel nekem a gyári fesz DPM7-ben 1250mV, ezért oda a pointer(65288) helyére beírjuk az 1350-et.
Illetve beírjuk ide is az 1150-et az órajelhez.Alsó táblázatban az 1375-ös mem órajelet végigírjuk mindenhol, és ott is a DPM7-nél beírjuk a kívánt feszt.
Következő lapon szintén végigvezetjük a 3d feszt mind a 4 táblázatba a DPM7-nél
(Elviekben itt is egyeznie kell, de gyanítom itt lehetne UVD-t limitálni, de ahhoz nem ártana tudni, hogy, mit olvas ki ebből a driver, kísérletezni persze lehet)
És kész is, végig gyári feszen megy a kártya,csak a legfelső DPM-nél kapja meg a 100as offszetet.Alulfesz ugyanezt a metodológiát követi, csak pl. -50mV offszetnél 1200-at írsz be (az én esetemben) a feszhez és az órajeleket nem bántod.
Aztán jöhet DPM6, ha ezzel nem vagy elégedett.
Limitálod az órajelet arra, megnézed azon a frekin mennyire lehet levinni a feszt, átírod.
És így tovább. -
aftercooler
aktív tag
válasz
odorgg #35330 üzenetére
Köszi!
De sajnos hiányos akkor, amit kaptam mert nincs annyi borda, csak kb a fele.Kénytelen leszek más után nézni, ehhez mit szólsz ? Nem tudom elég-e és kompatibilis-e az r9 290-hez, mert a leírásban nincs benne az r9-es széria.
Vagy milyen aktív hűtőt javasolsz, ahová nem kell borda vagy ha kell is, valami normális aktív hűtés megfizethető áron.
Ezt néztem:
[link] -
mcwolf79
veterán
válasz
odorgg #34115 üzenetére
A Crimson-nal a 15.11.1-es textúra bug benne maradt. Eltűnő vagy épp fekete textúrák egyes pályákon, eltűnő égbolt . Ezek a fény minőségének alacsonyabbra vételével orvosolhatóak. Néhány szöveg a menüben eltűnt a Crimson driver-rel.
Én vissza raktam a 15.10 bétát, azzal sehol sem tapasztaltam grafikai hibát. -
CsonkaImo
addikt
válasz
odorgg #34115 üzenetére
Néha becsúszhat egy-két kellemetlen probléma, sajnos benne van. Egyenlőre nálam sincs hiba, de a Battlefront nekem sincs meg. Ennek ellenére biztos van alapja, mert sok helyen írják, illetve videó is van bőven a jelenségről. Volt már ilyen a másik oldalon is. Biztos javítják.
-
-
Habugi
addikt
válasz
odorgg #33905 üzenetére
Ez az eredményed 290-el konkrétan ősdurva!
Ennél csak 2db jobb eredmény van, mindkettő X-es chip, az egyik egy Lightning és nudli ~200p Graphics score a difi..Kicsit félek mert a Grenadákat eleve jobban határra húzták, nem tudom mennyi tartalék lesz benne, tépném majd mint floki a lábtörlőt.
-
-
válasz
odorgg #33068 üzenetére
Van a gépen Ab természetesen,mert mindenki azt használja nv és amd kártyákhoz egyaránt.
Lehet rosszul tudom...
AB nem műxik amd kártyákkal ?Ha csak ezen múlik letörlöm az AB-t.
Már fentebb is leírtam hogy csak a 390 miatt nem fogok új win10-et felrakni,most raktam új win-t.
Hogy megtudjuk-e... hát nem tudom...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- 3D nyomtatás
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged