- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali mobilos kérdések órája
Aktív témák
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #1696 üzenetére
viszont user-nek meg elég sok joga van, pl hálózatot állíthat át stb.. titkárnőnek desktop-ra valami korlátozottabb integrált user kellene..
home mappa, openoffice, net, mail, kész
játékok,stb.. de semmi install meg rendszerátállítás
netán van is csak én nem tudok róla?
(persze jogosultságokkal mindent lehet állítani de az nem valami kényelmes ha sietne az ember) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2 #1620 üzenetére
XMMS-ben alapból bennt van, az eSound az. Mplayert nempróbáltam, forgatni nem akarok, másrészt filmnézés közben úgyse akarok mást hogy szóljon
Viszont a hanggal még mindig küszködökMost nem tölti be az integrált hangkártya modulját, erre fogja magát, és amik eddig ott szóltak, most semmi hangot nem adnak ki...Nem tudom az számít-e (lehet ebből lesz a gond), hogy ez egy laptop, és a másik hangkártya így usb-s. Az audio1-re hard link mutat dsp néven. Van még valakinek ötlete mit próbáljak meg?
Amúgy ezt leszámítva csont nélkül felment rá az ubuntu, semmivel nem volt gond (illetve a vga=711 kapcsoló kellett telepítéskor, de csak ennyi) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2 #1589 üzenetére
Kipróbáltam az átlinkelést, de sajna így csak oss alatt lett jó, alsa továbbra se. Hol tudom megnézni mi a modulja, illetve hol tudom állítani hogy ne töltse be?
A másik kérdés ugyancsak a hangkártyával kapcsolatban:
Ha bármi használja a hangot, mellette semmi más nem tudja. Így pl. ha hallgatok mp3-at, nem hallom ha írnak msn-en. Ezt meg lehet oldani valahogy? -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1387 üzenetére
Ó hát persze...ha eleve nem úgy lett fordítva, akkor úgy látja, hogy nincs is...
Én jobban szeretem a kernelben tudni a dolgokat...gyorsan betölt, már a legelején minden hardver rendben van...csak az egyéb dolgoknak kell lefutni, hogy a rendszer is felálljon.
Már csak annak kell utánnanéznem, hogy a wifi-vel mit kell kezdjek. -
Pinya007
aktív tag
válasz
ngabor2 #1171 üzenetére
Köszi a segítséget!
Beállítottam mindent értelem szerint, de most már el sem indul X, hibával megáll és parancssort ad.
''Nem tudtam elindítani az X-kiszolgálót (azaz a grafikus felületet). Valószínűleg nincs helyesen baállítva. Szeretné megtekinteni az X kiszolgáló kimenetét <IGEN>'' azán:
-bash:no job control in this shell
Valamelyik részét beállításnak ennyire el lehet szúrni? -
emitter
őstag
-
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1133 üzenetére
rendben, de mint mondtam, úgy tűnik, h az azu beépített limitere nem teszi a dolgát
ld #1112
de most mintha nem lenne olyan vészes a dolog... kit tudjalehet, h nem vacakolok tovább a keresgéléssel, inkább megbarátkozom a helyzettel
mod: van hogy nagyon belassul a net letöltés közben, máskor meg (pl most) egész jó a sebesség, szal akkor lehet, h nem az azureus a ludas ebben, hanem simán a netkapcsolatom
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1089 üzenetére
Sianisnak köszönöm ismételten a segítséget, az általa ajánlott postfix egyszerűbb volt, mint az exim.
de hogy ne maradjunk probléma nélkül: msn-kliensekkel vagyok épp bajban.
- a gaim 1.5 majdnem jó, csak ha már folyik egy csevegés, és épp pl. egy teljes képernyős ff mögött van, akkor nem ugrik elő. hiába van beállítva, hogy új üzenet esetén ugordjon elő, semmi. a tálca automatikus elrejtésre van állítva (nem szeretem, ha az asztalon figyel, mindenhol ezt állítom be, és nem szeretnék ezen változtatni).
- a kopete majdnem jó, előugrik, meg figyelmeztet, csak épp file-t nem lehet vele küldeni. hiába választom ki a fileküldést, nem csinál semmit. parancssorból is próbáltam futtatni, de nem ír ki hibát. -
Magic
tag
válasz
ngabor2 #1080 üzenetére
Ja, enyemen is volt suse 9.2 kde es neha kin volt kivarni valamit. Most van egy kis problemam, feltelepitettem Ubuntu-t de a telepites befelyezese utan betolteskor megall a grub boot loader-nel es nem indul be... Mi lehet a gond? Megjegyzem a szerver gepemen ment rendesen...
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1040 üzenetére
lehet, h nem jól látom a problémádat (sőt biztos
) de nekem a Thunderbird nagyon bevált
beállíthatod, h percenként szedje le a leveleket, van szűrő funkció is, szóval tudnál vele szortírozni
ragazzo: gnomeban -> rendszer/beállítások/téma -> alapból van egy csomó téma, nekem a Clearlooks jön be leginkább
kijelölöd egérrel amelyiket akarod, és máris átállítja
te talán a téma telepítésére nyomtál, nem? azzal újat tudsz berakni a listába
mod: ha már itt vagyok, megkérdem, h ubuntun hogyan tudom a környezeti változókat beállítani, szerkeszteni, de úgy h tutira globális hatása legyen a változtatásoknak
eddig ugyanis ha export-tal csináltam új bejegyzést, az csak az adott konzolra lett érvényes, nem globálisan
ehhez kapcsolódóan, ugye a set-tel kell megnézni a változókat?vagy van rá más lehetőség is?
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1020 üzenetére
na, ez jó cucc, mármint a fontsel, thx
hát akkor viszont lehet, h az én gépem (vga-driver?) a problémás, mert szörnyen néz ki a helveticával [link] [link]
viszont sikerült kikísérleteznem 1 jobb összeállítást [link]
fontset=''-*-dejavu sans-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-*-*''
asszem ez fog maradni
meg azért megpróbálok áthozni winről pár jó fontot, itt nem sok haználhatót találtam -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1018 üzenetére
nem jó, ez nekem nagyon olvashatatlan, a 10-es túl kicsi, de még ha 13-14-re rakom, ami már olvasható méret, akkor is a betűtípusból kifolyólag élvezhetetlen
mondom, nekem az tetszene, ami alapból van neki font, csak kisebb méretben...
nem tudod, mit használ defaultnak?
mod: közben eololvastam a vi tutorialját, és már egész jól/gyorsan mennek az alapműveletek, naon teccik a cucc!ha az ember ráérez, gyorsabb bármilyen grafikus szerkesztőnél (ááá, gedit? - rá se bírok gondolni, olyan lassan nyit meg 1 dolgot...)
közben megkérdeznék egy alap dolgot: hogyan tudok konzolban eggyel feljebbi kt-ba váltani?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1001 üzenetére
He-he. Kiforrott rendszer mellett már nincs kihívás, ha nincs benne nehézségi szint, úgy könnyű lesz.
Mondtam én, hogy Ubuntuforums-on, vagy Official Wiki-n, szinte minden fent van, némi angol tudással a fórumon fel tudod tenni a kérdést, és fogsz kapni választ... Jó néha kell uppolni, mert azért van forgalom. Bár én szívesen keresgélek nektek, hát ez a legkevesebb, pláne ha valaki nem is annyira tud angolul...legalább én is tisztában leszek, hogy mit kell keresni ha előjön nálam.
Gondolkodom azon, hogyha felmerül egy ilyen gond, akkor az angol wiki-t átületetem magyar ubuntu-ra. Annyi mindent tervezek vizsgaidőszak után, hogy klasszul el leszek foglalva... -
emitter
őstag
na én is hasonlóképpen jártam, vagyis átállítottam a gnome nyelvét angolra, a boinc is átállt.
most a boincot visszaraktam magyarra, ezzel a betűk kisebbek (és normálisabbak) lettek, viszont az ékezetek durvák [link]
és amint látod, a baloldali menü gombjai lelógnak a canvas-rólgnome alatt van mindez, kde-n normálisan néz ki a dolog
meg pl ez is: [link]
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
köszi, már fel is tettem!
mindig elfelejtem megnézni, hogy egy progi megvan-e csomagban is
viszont nem rakta be magát az alkalmazások/játékok közé, hogyan tudom odatenni?
másik, hogy próbáltam a rendszer/beállítások/gyorsbillentyűk-nél a hangnál beállítani, h ctrl+left-re előző számra ugorjon, ctrl+right-ra következőre, stb, de xmms nem reagál rá
vagy esetleg nem ő az alapértelmezett lejátszó? (ha nem ő, akkor hol tudom átállítani ezt?)
egy másik bug, már említettem: [link]
plíz hlp -
emitter
őstag
a configure már talál pár hibát, de azért lefut, a make viszont nem tud továbblépni, annyi hibát talál
szal ./configure:
...
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
checking for style of include used by make... GNU
...
checking ft2build.h usability... no
checking ft2build.h presence... no
checking for ft2build.h... no
...
mi a teendő? mindent felraktam, ami az illető progi előkövetelményeiben le volt írva... -
ngabor2
nagyúr
no, mivel eddig senki nem reagált, az én módszerem mplayer fordításra:
- letöltöd a forrást
- kicsomagolod mindegy hova, csak legyen írási jogod
- belépsz a forrás gyökerébe (tehát ahova kicsomagoltad)
kiadod a köv. elrettentőnek ható sort:
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui,--language=hu,--disable-runtime-cpudetection,--enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
- ez az eggyel felette levő kt-ba (a forrás szülőkönyvtárába) létrehoz egy mplayer-verzió.deb csomagot. ezt rootként dpkg -i segítségével telepíted.
kissé kevésbé csúnyán néz ki, ha az elrettentőnek ható sor helyett:
./configure --enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-menu
make
sudo make install
triót adod ki. ezesetben viszont problémás eltávolítani.
de ez még nem minden!szükséged lesz a kodekekre is, ez is a www.mplayerhq.hu oldalon lesz, elég, ha az alapcsomagot leszeded. telepítése a readme-ben (kicsomagolni és a megfelelő kt-ba bemásolni).
nem tudom, hogy mostanában visz-e magával az alaptelepítés skint, abból is van választék.
feliratokhoz is vannak külön fontok, azt is érdemes leszedni.
tehát nem egyszerű elsőre telepíteni, de szerintem megéri egyszer kínlódni vele, utána egyszerű használni. -
PGee
tag
Hozzáadtam a source list-hez, de xine-lib így sincs, a libxine1c2 pedig telepítve van... A megadott linken pedig számomra ismeretlen formátumban van a xine-lib... Mit kell vele csinálni?
Szerk:
Érdekes módon a xine, ill a vlc képes lejátszani a filmeket, csak a normál sebességnél kissé gyorsabban, de ezzel sem tudok mit kezdeni...
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
szia!
én pedig innen szedtem le prémium változatot, de nekem sem megy [link]
ahogy te írtad, ez az eredmény: emitter@LAPTOP:~/ProgramFiles/OpenOffice.org_2.0.1_hu_FSF.hu_Linux_rpms/RPMS$ sudo dpkg -i *deb
dpkg: error processing *deb (--install):
cannot access archive: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Errors were encountered while processing:
*deb
próbáltam így is: sudo dpkg -i *rpm mert nekem .rpm-ek vannak (nem .deb-ek)
eredmény: (részlet)
dpkg-deb: `openoffice.org-base-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive
dpkg: error processing openoffice.org-base-2.0.1-1.i586.rpm (--install):
subprocess dpkg-deb --control returned error exit status 2
dpkg-deb: `openoffice.org-calc-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive
dpkg: error processing openoffice.org-calc-2.0.1-1.i586.rpm (--install):
subprocess dpkg-deb --control returned error exit status 2
dpkg-deb: `openoffice.org-core01-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive -
Klaymen
tag
''(make bzImage modules modules_install), aztán már ''egyszerű''.''
Esetleg lehet deb csomagot is csinálni, és akkor a következő install után már könnyebb felrakni a fordított kernelt...
apt-get install kernel-package make-kpkg
make-kpkg binary-arch
és utána csak dpkg -i csomagnév.deb, és megcsinál mindent a menu.lst-ben vagy a lilo.confban. -
Ganger
aktív tag
oss kell mert quake oss-s
pontosan, hogy is zajlik ez a kernelforditgatas, mert ez erdekel, linket tudtok adni?
kicsit rauntam google baratunkra, mar egy hete csak keresek dolgokat, es ugy dontottem inkabb kerek egy segitseget, hatha vki tud egy konkret jo linket, nem kell itt keresgelnem, meg most nem is tudok, eljen a melo!!
De legalabb ph oldala bejon
[Szerkesztve] -
-
emitter
őstag
hi!
lenne pár kérdésem:
akkor a kde-t most hogyan rakjam föl? a konstruct szemeteli tele a gépet? ha csomagból akarok telepíteni, azt honnan tudom letölteni?
konzolból hogyan tudok a főkönyvtárba navigálni? alapból azemitter@LAPTOP:~$
-ban vagyok
ez miféle hiba, és mit kezdjek vele?
emitter@LAPTOP:~/ICAClient/linuxx86$ ./wfcmgr
./wfcmgr: error while loading shared libraries: libXm.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
emitter@LAPTOP:~/ICAClient/linuxx86$
ennek a citrix-kliensnek a readmeje azt írja, hogy:GNOME
All distributions: On the Citrix menu, click Citrix ICA Client.
Clicking the Citrix ICA Client option from a menu in the KDE or GNOME
environment starts the client.
ezt hol találom ubuntuban
egyáltalán itt van olyan, mint win-ben, hogy telepített programok listája? -
emitter
őstag
igen, azonosak voltak, vmi java-cuccok lehettek de már kilőttem őket
abban tudnál segíteni, hogy az angol kde-t (3.5) honnan tudom csomagban leszedni? mert a kde.org-on nem igazán találtam ilyet, csak külön forráskódokat... [link]
ha a kubuntut leszedem isoban, és telepítem, akkor az ubi mellé települ, vagy felülírja azt?
légyszi a legegyszerűbb megoldást mondd, annyit szeretnék, h kde és gnome közül lehessen választani indításkor
thx
mod: leszedtem ezt a Konstruct-ot, de nem tudom használni[link] nincs install-fájl benne, semmi végrehajtható cucc
[Szerkesztve] -
pampika
őstag
Nincs
Ez az ipod linuxosítás úgy megy, hogy az oldalukról (ipodlinux.org) leszeded a kernelt, meg 1-2 dolgot és tudod telepíteni. De ott nem találtam ilyen make_fw progit, így azt hittem, hogy az alapból benne van a make-be. De ezekszerint mégsem
Szerk:Közben úgy tűnik, megtaláltam vmi alfejlesztői oldalon ezt a make_fw-t
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
-
emitter
őstag
köszi
de, én cd-s telepítőre gondoltam... miért nem jó ötlet? Mondom, idő nem számít, még 3 nap múlva lesz 1 vizsgám, addig úgysem állok neki telepíteni, addig meg szedhetné lefelé a cuccost
a dvd-s változat miben tud többet, mint a cd-s?
Ha gnome-os Ubuntu mellé le tudok szedni kde-t, meg mást is, akkor minek külön Kubuntu-disztró? -
Roxy
tag
Csá!
Arra gondoltam hogy, esetleg beteszem a nagy gépembe(adatoknál a leírás) a 4,75 gb-s vinyót, és arra teszem fel az Ubuntut.
Ja: ha felteszem a kis vinyóra a linuxot, akkor felrak egy bootmanagert is. Indításnál pedig lehet választani, hogy melyikról bootoljon, Linux v win.Ezt a bootmanagert muszály fetenni, mert a kis vinyót csak akkor használnám, ha linuxoznék. Az nem elég, ha a biosban a kicsi vinyóról bootolok be?
Az nvidiamak milyenek a linuxos driverjai(chipkészlet,vga)? -
escie
őstag
tök vicces, hogy pont olyan mondja ezeket, aki csak minden hetedik szökővben bootol újra.
amúgy, én nem bírtam felfedezni lényegi különbséget a reiser, és az ext3 közt, nem mozgatok sok adatot. volt már mindkettő, most ext van, de lehetne reiser is akár...
válaszolva a kérdés feltevőjének, ext3 vagy reiser közül válasszon... ext2 nem naplózik, de mondjuk bootpartíciónak bőven jó. -
GD
őstag
jah McGuyver és az A-TEAM is szokott érdekes ötleteket előszedni..
amúgy értem mit akarsz mondani
viszont én hajlamos vagyok a kisebb ellenállás felé haladni mint az elektron..minek gyötörjem magam.. a szgépnek kell segíteni nekem és kiszolgálni a kényelmem, nem fordítva.. ennyi erővel adoptálhatnék egy down kóros csecsemőt is.. -
GD
őstag
http://www.ubuntulinux.org/download/
millió mirror van, mit variálsz már megint?mi az úristen az a jigdo?
az hogy közeli vagy sem, nekem asszem németről jött az iso full 130k-val amit a netem bírt..
dvd-t fölös leszedned, u.a. mint a cd csak rajta van a live-is
szedd le cd-be a bríízit oszt béka
vagy korlátos a neted? netán modemes?
egyszerr kell leszedni, utána fél évig ugyse lesz újabb...
ui: ha kell elküldöm postán
amúgy szeretünkcsak haggyad mán a nyakatekert heggesztős módszereket
-
GD
őstag
-
Forest_roby
őstag
először is köszi a segítséget!
''Ha van neted, akkor az /etc/apt/sources.list-be beírod:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted
aztán apt-get update (vagy az Ubuntu mód szerint sudo apt-get update), és utána már mehet is a telepítés''
Ezt a részt nem lehet úgy megcsinálni, hogy letöltöm külön és cd-n felupdate-elem?
(otthon sajna még nincs netem) -
Sianis
addikt
Nos...részben igen
Viszont készülj fel, hogy hosszú ő és ű alapból nem lesz, kezdeni kell majd azzal, hogy keresel olyan betűtípust amin van, van alapból is szóval ez sem gond.
Másik, hogyha nincs chello-s neted, vagy routeren át adsl, akkor kell majd egy KDE magyar csomagot is leszedni, Kynaptic vagy micsoda megtalálja ez nem gond.
Ezek után nagyjából ugyanúgy néz ki a dolog, mint sima Ubuntun.
MPlayer kérdés:
Csomagok amik mplayerek:
mplayer-386 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-586 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
mplayer-686 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
transitional dummy package which can be safely removed
mplayer-amd64 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
Bizony itt ott van az a64 verzió szóval mennie kell!Ha másnem leszeded csomagból és úgy telepíted, de megfelelően beállítot sources.list-el is feltelepíthető
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest