- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Macrodroid
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Az egyik újabb hplip verzióval volt gond, az usb-s nyomtatók jó része használhatatlan lett. Azóta már javították, bár az nem biztos, hogy ezt a disztrók is megkapják. Nem tudom, ez okozza-e a gondot Mint-en, de lehetséges. Én nem használom.
Tudomásom szerint támogatást még nem szedtek ki belőle. -
Hja kérem a licence/szabadalom nagy úr. Nem véletlen van még mindég külön bepipálandó tételként a multimédia kódek támogatás. Az mp3 támogatás is csak 2017 óta lehet benne alapból, mert akkor járt le a hozzá kapcsolódó szabadalom az USA-ban.
A CSS védelemmel ellátott DVD-k "kikódoló"ját sem tehetik disztribúció részévé, mivel ütközik az USA-beli DMCA-val. -
stopperos
senior tag
Jogi problémák vannak, még a tárolóban sem lehet a megfejelő csomag. Csak egy olyan csomag van, ami letölt egy külső helyen tárolt fájlt. Valahogy így
-
Na az érdekes, nem találom sehol a Tweak-ben ezt a beállítási opciót. Nálad Waylandra van állítva? Mondjuk nekem a HP 8570p-n nem nagyon hiányolom a beállítást.
De, megvan! Betűbeállításoknál van, ami a Mint Cinnamonnál is megvan ezer éve.
Akkor nem is értem, mi ez a nagy újdonság azzal a 3 mérettel rendelkező Frakcionálással!
(#37384) májkimiki
Ez valami super, benne van a tárolóban is.
Az a hang egyszerűen idegborzoló.
Nem találom a tapipad kétujjas görgetés iránycsere opcióját! Idegesítő így használni.
-
lev258
veterán
A GDebi-t már korábban elhagyták.
Persze én is használom; telepítem, ha hiányzik. Az, hogy rossz programmal van asszociálva a .deb fájl már valóban lehet hiba (mondjuk ha nincs GDebi, akkor az Archive Manager a logikus), de azt teszteléskor kellett volna jelezni bug-ként. -
Igazad lehet, Ha viszont valaki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Linux az nem Windows, az botladozzon csak a hülyeségei miatt. Ha arra lusta valaki, hogy pár órát annak szentel, hogy utána olvasgasson, mi is ez a nemwin oprendszer, azt nem tudom sajnálni. Sőt! Lóf*sz a s*-be.
(#37250) tomtyi
Tényleg ilyen ez, mehet nyugodtan vissza, ha ennyire leszarja a számára ismeretlen rendszert. Aki hülye, az is marad, szokták volt mondani.....
-
No, ezek szerint csak megvan a snap célközönsége.
Az is milyen már, hogy ha letölt az ember egy deb telepítő file-t
vs
A kezdő megint meg van lőve, és kulloghat vissza a snapstore-ba...
Első és utolsó mondatrész nekem nem áll össze, mert az a kezdő, aki tudja, hogy egy .deb fájlt is letölthet és telepíthet, ehhez megszerzi a Gdebi csomagot is.....érted mire gondolok? Szóval előbbi emberünk már csak nem olyan béna, hogy jobbgomb/társítás művelettel ne tudná telepíteni mégis, amit akar. Ha mégsem és valahogy odakeveredett csak a .deb kiterjesztésű csomag, akkor lásd az első mondatomat.
-
A snap letöltési sebessége nagyon tud ingadozni, ezt tapasztaltam én is. Van mikor alig üti meg a 300kB/s sebességet... Ha jól tévedek nincs igazán jól disztributálva úgy, mint az apt mirrorok.
Ennek ugye lehet oka, hogy az apt mirror készítése kvázi triviális és FOSS, ellenben egy Snap Store Proxy. Egyébként elvileg ezen a CDN-en van... -
-
4X-en én is akartam bl-t nyitni, egy éve aleod ft még linkelte is az Ubuntu módszert, de valahogy elmaradt nálam, de szerintem ebben a PPA-ban is voltak flash tools-ok. Windows nem akartam felrakni, amikor még érdekeltek a custom ROM-ok.
A mostani Mi 9SE kérdés csak példa lett volna, mennyire nem idevaló egy kérdés attól még, hogy mondjuk Ubuntu/Mint-et használok. Amúgy nekem nincs semmi gondom a telóval, egyszerűen super ás nem egy ólajtó méret.
-
Dave™
nagyúr
mindig frissül az adott program, hiába LTS
Ehhez nem kellene snap, a KDE neon pont ezt csinálja hagyományos tárolókkal/csomagokkal. Továbbmegyek, nagyjából ez lenne a logikus egy LTS-nél, nem az ami most van. Attól nem lesz stabilabb valami, hogy 2 évig őrizgetjük benne a bugokat.
-
-
Frawly
veterán
Ja, ez tényleg gáz. Nem használok Ubuntut, de aggasztó, ha ők elterjesztik ezt, akkor az összes disztró átveszi szinte. Pont elég istenverése a Pulseaudio, systemd is, nem kell erre még a snap pluszba.
Nyilván terminálok apt-tal lehet tárolókból nem snap-os csomagokat is telepíteni, de hát az egyszeri Ubuntu-user nem nagyon szed elő terminált.
-
teleahocipöm
senior tag
Most elindítottam a HPLIP -t, semmit nem csináltam másként, mint a múltkor, beírtam a nyomtató ip címét és rögtön megtalálta, látom a tintaszintet is, meg mindent amit korábban csak usb-re kötve látott. Nem is értem a dolgot, hogy eddig miért nem működött, csak szivatott egy egerem bánja ... Köszi szépen a segítséget.
-
bringasisti
őstag
-
bringasisti
őstag
1 napja vagyok Linux rajongó, előtte Windows volt, most csináltam egy frissítést azóta nem akad. Van egy ablak a nyomtató beállítás PPD fájl telepítése. Ha rányomok akkor a letöltések > és ott a follow-me.ppd fájt korábban letöltöttem és hiába nyitom meg nincs olyan opció hogy futtatni tudjam. Sajnos én meg nem tanultam iskolába a számítás technikát. hplip-3.19.6.run is fent van -
Van még jó pár jó XFCE-s disztró, csak azokat nem ismerem és például az MX-nek is vannak elég ravasz dolgai particionálás/telepítés során, amihez nem árt tudni, mit is akar éppen a rendszer!?
Az említett MS rajongó kollégám ezután azt kérte, hogy az otthoni laptopjára is rakjak inkább linuxot..
Ez olyan, hogy amikor meglátják, nem is értik először, hogy mit látnak....ez lenne a Linux, kérdezik! Hát én nem is gondoltam ezt, juuuj ez tetszik!
Mer'ugye mi tudjuk, hogy rengeteg home user Windowsos azért nem használ desktop Linuxot, mert nem látta még, ha meg hallott róla, akkor csak rosszat. Persze akik ezt mondják, azok is csak hallották még nagyon régen, hogy a Linux...huhúúú az ördöngtől való.
-
jó, kicsit rádömlesztette az infókat.
Volt most pár szabad kártyám (hsz) ki kell használnom, ráontom a kollégára, mindenképpen idő kell neki, mire ezeken átrágja magát, de most jó ideig nem tud többet kérdezni!
Ubuntum nincs egy ideje, de a Mate változat az jó, Xubuntu helyett viszont ezerszer is Mint XFCE, de nem dönthetek senki helyett. Az én ismereteim meg kb ki is merülnek ezen a szinten, ezért le is írtam mindent egyszerre, amit tudtam.
A LM csatorna vagy valamelyik hyper kolléga úgyis beadja a rolling/Manjaro oltást és én inkább abban a huzakodásban nem veszek részt........
-
growler
őstag
Tegnap letöltöttem, SHA256-ra ellenőriztem, az Etcher-el írtam
ki pen.-re - ez a kiírást ellenőrzi - és live-ban kipróbáltam a
18.04.2 Mate-t. (Naprakész állapotra frissítve.)
Grafikus felületen beállítottam a magyar bill. kiosztást - nem váltott át.
Terminálba: setxkbmap hu > erre a panelon is mutatta hogy átváltott
"hu"-ra, és a terminálban ellenőrizve az "y" bill. lenyomva "y"-t irt.
Ezután:
1; Ha bezártam a terminált, azonnal visszaváltott "en"-re.
2; Ha nem azonnal, akkor egy viszonylag rövid idő után vettem észre hogy
"en"re váltott.
Az az észrevételem, hogy ez inkább az Ubuntu Mate felületű kiadásaira
jellemző - más kiadások Mate felületein nem annyira. -
Szia,
Nekem is Canon van, bár csak egy MG3051-es, de a 18.04(.1) és semmi ilyesmi probléma, minden funkció megy pöccre. (Pedig csak wifi kapcsolaton van rálógatva minden a hálózatra.)
Kipróbáltam a kezdő Linuxos topikban többek által is ajánlott SMPlayert, tetszik, a VLC meg repült.
-
vlevi
nagyúr
Én a 17.10-el jártam úgy (kb 3-4 napja telepítettem), hogy konkrétan bejelentkezni sem tudtam, amíg le nem húztam a HDMI-re csatlakoztaott TV-t. (NVidia 1060 kártya). A TV-n konkrétan hangyafoci ment, vagyis összevissza pixelhalmaz, a monitoron pedig nem volt hajlandó megjeleníteni semmit.
Miután összevadásztam, hogy merre található az Nvidia driver, úgy már meglett, és működik.
De, lehet szidni a windowst, azért az átlagfelhasználót gyorsan kikészíti az, hogy Linuxban sok mindent csak utánajárással, parancssorral, lehet megoldani, és akkor is csak úgy, ha az embernek van valamennyi számítástehcnikai előképzettsége. -
bogil99
aktív tag
Ennyi lenne az össz eltérés közöttük? Itt ezt olvastam: "gyengébb géphez xfce-t, közepeshez mate-t, ha pedig elég jó géped van cinnamont". Ezt lehet alapul venni?
(#32837) futpalika
Értelek. Ennek milyen előnyei vannak? Esetleg valamit másképp kezel, valami jobb benne? Mi miatt szeretted meg? -
Degeczi
nagyúr
Munkáról van szó, ahol nem tükrözést használ az ember, hanem kiterjesztést.
Ott alapban a Gnome3-as Ubuntuval kapsz egy töküres második képernyőt, amire csak a Dock-ot tudod kirakni, már a felső panelt sem (utóbbira ugyan létezik egy "multi-monitor" extension, de elég bugos, és pl. az indikátorokat az sem tudja megduplázni a második monitoron, szóval túl sok haszna nincsen)
Ha meg nyomsz egy "pöttyös gombot" az alkalmazáslistához a második monitoron, akkor is az elsőn jelenik meg a programok listája...Lehetne még sorolni, rengeteg gond van a többmonitoros munkával Gnome3 alatt, ami elég zavaró Unity után, ahol mindez jól működött.
-
LógaGéza
veterán
Fel is raktam, eddig tetszik, használhatónak tűnik, köszönöm a tippet
Mivel még sose használtam Openboxot, ezért lenne 1-2 kérdésem:
- Magyarításra van mód anélkül, hogy egyenként át kell írjam a menu.xml elemeit?
- Asztalra hogy tudok kirakni parancsikonokat? Valahogy egyszerűbben el tudja majd indítani onnan, mint kutatva a menüben.
- Láttam Lathronos Ubuntu Openboxos remasterjében a rádióadások megoldását, ami nagyon tetszett, azt át tudom emelni ide? -
-
.Benett
tag
Köszönöm mindenkinek, akkor megpróbálok egy új Ubuntut. Egyébként csak netezére használja a tesóm így az egyetlen progi egy firefox lesz rajta kb... Gyárilag egy 8Gb SSD van benne és mivel egy f*stalicska az egész ezért egy forintot sem szeretnék rákölteni.
fészbukk bejön = örülünk... ennyi
-
kriszpontaz
veterán
Akkor miért van a telepítő DVD-n Saucy-ra utaló mappa stb.? Mire épül?
(#15798) megema: A Cinnamon verziót teszteltem az adatlapomon szereplő konfiggal, plusz feltettem egy Celeron D + 1GB RAM + ATI 9600 XT 256MB gépre, és azon is szépen elketyegett. HD videókat szépen vitte, játékokat telepítgettem rá (Torchlight, stb.) azok is szépen futottak. Minden kézre áll benne, jobban bejön mint az alap Ubi, pedig eddig csak azt használtam.
A gyenge gépen a Lubuntu, Xubuntu telepítő valamiért live módban képet sem adott, ezzel semmi gond nem volt. -
-
Nekem azóta sem vált, de az xorg.conf -ba bedrótoztam a második monitor felbontását, és csók.
Ahhoz is csak azért volt erre szükség, mert egy jó minőségű, ámde EDID tüsik nélküli VGA kábel vezet oda (amikor éppen van két monitorom, de általában csak egy - amelyiken normális kábel van, azon alapból jó a felbontás).Nem jöttem rá, mi a megoldás, izél működni a GUI-s cuccuk.
Nekem nem a frissítés tette tökre amúgy, attól még ment, csak a második monitoron nem lehetett felbontást váltani.
Emiatt tettem vissza a régebbi drivert, attól nem lett kép. Neked nem volt kép a frissítés után?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Horgász topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged