-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valami ilyesmi van nekem is valahol, de nekem inkább másféle pisztolyokkal volt dolgom meló során. Az ilyen furmányos mesterkedésekhez sose értettem...
Mit gondoltok, miért katona lett belőlem? Hát mert nem értettem semmihez!
Anno megszereltem képcsöves óriási TV-nket, mert se kép se hang nem volt. Utána bekapcs, minden bejön szépen, kb 5 perc múlva nagy durranás, tök sötét lett az egész lakásban és a TV szépen lángolni kezdett! No azóta inkább nem nyúlok elektromos dolgokhoz... kicsit most is parázok ezzel a töltővel!
-
...a zsugorcső nehogy összepunnyadjon már idő előtt a cinezés folyamatának hőenergiájától. meeeer akkó...
Atyaég...ha tudnátok mennyire távol áll tőlem az ilyesmi! Lehet neki se merek kezdeni így! Amúgy cinem sincs szerintem, csak egy szürke táskában egy fura forrasztóketyere. Az a baj, hogy nincsenek már ezek a régi jó barkácsboltok, ahol a szaki még tudta is, mire való az a sok bizbasz, amit a boltjában árul... Van Ubi meg Praktiker osztjónapot. -
-
-
-
A tartalék Dell-en volt egy 22.04 Ubuntu, azért kipróbáltam gyorsan és meglepett, hogy semmi mókolás nem kellett, simán a
sudo apt install nemo
parancsra felrakta, a baloldali Kedvencek közül töröltem a Fájlok ikont, a felugró Appok között meg már default a Nemo jött be a Fájlok ikonra kattintva és ezt az ikont beraktam a baloldali sávba és ennyi. Nemo-t gyorsan kétpanelesre állítottam és már otthonosabb is a rendszer.Ja én a Pop osra is rágyúrtam a Cinnamont és a Pop Os Gnomeja meg ment a pihenőbe.
Dejavu-m van, mintha már kérdeztem volna, de mi az előnye a PoP OS Cinnamonosított verziónak a natív Mint Cinnamonnal szemben? Mert ugye a Cinnamon totál jól a Mint-tel funkcionál, eléggé egybe is van komponálva, mint látszott a Nemo install esetén is.
Azért ez az 5 perc elég is volt az Ubuntu-n.....
-
Csak a poén meg az én szokásos grub határok feszegetése
miatt kérdem,
ha belekontárkodja a grub.cfg-be az efis nvme paramétereit a win chainloaderrel együtt uuid eléréssel, akkor vajon mi lenne? Elindítaná?
Nem tudjuk meg mert a kolléga közben újrahúzta a Linuxát gpt/efi módba csak a kíváncsiság. -
A kolléga legnagyobb gondja hogy valamilyen verzió felett nincs os-prober, illetve nem veszi figyelembe a grub update. Nem egyszerűbb esetleg rávenni ezt az újabb verziós Linuxot hogy használja ugyanúgy mint eddig az os-prober kimenetét? Hogy ezt hogyan erről fogalmam sincs.
Mivel ezeket a kézimunkákat kernelfrissítésnél mindig el kell majd játszani hisz a régit akarná indítani. -
gregory91
senior tag
Ha a grub látja a particiót ez esetben miért is ne,nem az a lényeg hogy milyen fájlrendszert használ mert, cfg, mod,lst stb fájlokból épül fel a grub menüje,holott a kernel és a intrd továbbra is a rendszerparticíón marad.Csak azért alkalmazzák a efi fájlrendszert mert az garancia arra hogy stabilan működik(linux "se ismeri annyira").Így is fog működni egészen addig amíg a ntfs.mod ill. msdospart.mod fájl nem törlődik a helyéről(vagy szektorhiba), különben a rescue grub fogja fogadni.Emiatt érdemes a windows elől elrejteni mert szeret minden elérhető meghajtójába szemetelni.
Ha ismeri fejből a parancsokat akkor a liverendszer grub konzoljából indítani tudja az adott rendszerét.
-
mezis
félisten
Azon kívül hogy a Linux telepítésekor létrehoztam, esetleg csatoltam, nem csináltam velük semmit. Időnként a Windowst is elindítottam a működésének ellenőrzésére, de nem csináltam vele semmit.
Most nem csinálnék újabb telepítést, ha legközelebb telepítek megpróbálom kideríteniLehet hogy a Linux "udvariaskodik" a Windows-al, hátha az is szeretne írni bele?
-
mezis
félisten
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
GYŐZELEM! Az SSD-n....
Ennek a leírásnak a 4. módszerét csináltam meg. Első kísérletre az sda1-et hagytam javításra, de hibaüzenet jött, nem tud írni az sda1-re.
A második kísérlet sikerült, akkor a korábban telepítésnél létrehozott sda5-öt jelöltem ki (EFI, 500MB) és ekkor már nem volt hibaüzenet. Rémlik, hogy korábban a HDD esetében is valami hasonló módszerrel lett meg a "dual boot", de akkor csak saccra, hátha. Nem jutott eszembe a fórumot felkeresni.
Windows is épem maradt, BIOS Boot menüjével választható az op. rendszer.Még egyszer köszönöm a segítséget, oktatást!
Már ki kellene takarítanom azt a sok fölösleges képet, HSZ-t amivel az elmúlt napokban teleszemeteltem a fórumot. A 39778, 39775, 39773, 39772, 39771, 39769, 39767, 39764, 39754, 39734, 39716
HSZ-eimet gondoltam töröltetni.Tudtok ajánlani fórumgazdát?
-
mezis
félisten
Indítottam PEN-ről 1.3.1-es Gparted-et.
sda: SSD, Ubuntu is telepítve rengetegszer, de a GRUB sehogyan sem jön össze.
Win10 betöltődik a BIOS Windows Boot Managerével
sdc: 320GB-os HDD. Erről a tegnapi gigafrissítésig indult az Ubuntu, most már nem indul.
Win10 betöltődik a BIOS Windows Boot Managerével. -
-
mezis
félisten
Gparted: beírom neki a root psw-öt és eltűnik. A tálcán sem jelenik meg mint futó program.
Pedig megtaláltam az Ubuntu Software-ban eltávolítottam, újra installáltam. Ugyanúgy csak a psw benyelésére képes.
Van a Gparted-nek egy Live változata Windows-ra. Legközelebb a Win-SSD-t indítom, 320GB-s HDD-t USB-n csatlakoztatom aztán meglátjuk mit hoz a sors.
Monitor, asztalok: lecseréltem a szélesvásznú Samsung-ot a XEROX 1280x1024-esre, ezt korrektül kezeli. Egy monitor, egy ablak. (A Samsungnál jól indult, de most jobbra a francban volt neki még egy asztalja...) -
mezis
félisten
Sajnos kiléptem a terminálból és nem lőttem le ezt a "számlálós" programot.
Elindítottam egy sudo apt update parancsot és az elkezdett visszaámlálni 30 percig!
Gondoltam leállítom és újra indítom, de nem hagyja magát, most a leállításnál számo vissza, 30 percig!
Hamarabb leállt. Újra indítással most 750MB frissítés megy. Hosszú lesz. Lassú a proc, lassú a HDD. -
gregory91
senior tag
Lehet hogy mégis az mbr partáblára kellene konvertálni mert akkor már rég végzett volna vele(efi-vel így szenvedni nem egy leányálom).....
Találkoztam olyan esettel ahol a telepítő gpt módban indult(mint utána kiderült),de a partáblám mbr volt, úgy akarta a telepítő hogy kétszer futatta a grub-install-t: előszőr efi-nek majd az mbr-nek "címezve", lestem hogy ez hogy(igen,nekem is ezt dobta végül ugyanígy),aztán kapcsoltam hogy ez így nem fog menni(csak mbr módú telepítőben).
Szóval már a telepítés elején lenyomnám azt a nyitó gombot és figyelném hogy mit akar a telepítő. Mert ha itt is eljátssza akkor valami nem stimm.... -
mezis
félisten
Valóban észrevettem, hogy az egér bőven túl megy a két szélen. Volt már korábban is, hogy az End gombra feljött az Ubuntu indító menüje.
Most volt egy újabb cicus képernyőm. Csak az egérrel nem sikerült behúzni az indító menüt, de az End nillentyű leütésre bejött. Korábban is volt már ilyen, de akkor nyomkodtam előtte mindent, ami eszembe jutott.
Megejtettem az utolsó kísérletemet: rendszerbetöltőnek a 0,5GB-os sda5-öt jelöltem ki, ugyanúgy nem tudja végrehajtani a grub-install-t.A következő kísérletem talán ez lesz:
Method 3 To Rescue Grub
If you have dual boot and any of the above steps aren’t working, this might come
in handy for you.
• Get a Windows OS installation DVD, borrow it from your friend or anyone.
(Don’t get Windows XP or Vista DVD.)
• Launch it on your PC and run the installer. This can be done by selecting a
boot medium either by pressing F12 or by setting boot order in your
bootloader. It can be accessed by pressing F2 or Del. or any key your
manufacturer suggests.
• After all your Windows files are loaded then select repair your computer.
Usually, this option appears at bottom of dialog box after selecting a couple
of options.
• If prompted select OS, then in system recovery option choose command
prompt. Now enter this command one by one –
bootrec /fixboot
bootrec /fixmbr
https://www.linuxandubuntu.com/home/ways-to-rescue-or-recover-grub-menu -
mezis
félisten
Kattintottam a módosítás legördülő menüjéből a Fenntartott BIOS boot területet választottam, grub célt hagytam. Folytatást nyomtam, hibaüzenet jött, nincs hova írni a betöltőt.
Ha meg az EFI System Partitiont választom, akkor módosításnál nem ad lehetőséget csatolási pont megadására.lev258: A telepítés azzal kezdődik, hogy ellenőrzi a telepítő készletet. Gondolom ha nem talált hibát, akkor rendben lehet. Az ISO file-hoz nincs kontrollösszeg mellékelve.
-
-
-
Hát de fel sem ajánlotta a Realtek féle verziót. A jelenlegi, meg dkms (open source)verzió között választhattam. Olvastam korábban is ezeket az írásaidat, de úgy tűnik a 20.4.3 már nem is akarja feltenni a Realtek féle driver-t.
Kíváncsiságból átbillentettem dkms-re, de látszólag nem történt érzékelhető változás (reboot után sem), ugyanúgy van wifi, látszólag működik minden. -
-
Igazad van az fel se megy MBR/Bios-ra, a megszokás...
afi0903
Akkor átvette a bootsorrendbe az első helyet,
a Windowsba
shift+újraindításon egérkatt
advanced
uefi firmware settings
Így újraindul az uefibe és ott be lehet állítani a grub vagyis a Linux elsőbbségét.
Ha elindult a Linux biztos kell egysudo os-prober
sudo update-grub
Ez a módszer W10-be így működik, nem tudom a 11-be is, ezen nem váltztattak szerintem.
Még nem volt dolgom a 11-el mert sajnos az otthoni gépeim nem alkalmasak rá, a munkahelyiek meg még nem ajánlották fel a rendszer upgradet. -
growler
őstag
Ahogy nézem, ez egy kb. 10 éves gép - abban az időben kezdett jobban elterjedni
az UEFI. Nem lennék nagyon meglepve, ha ennek a gépnek "Class1"-es UEFI-je lenne.
Class 0: Legacy BIOS
Class 1: UEFI in CSM-only mode (i.e. no UEFI booting)
Class 2: UEFI with CSM
Class 3: UEFI without CSM
Class 3+: UEFI with Secure Boot Enabled -
Köszi a megerősítést, jó ezt hallani, bár főleg amiatt, mert ezek szerint használsz értelmes disztrókat is, ez a minapi érdekes telepítés csak a szokásos faraghatnék volt nálad!
Viszont jó ideje nem frissítem a napi használatú rendszeremet, szerintem a mostaninál is volt valami az elején, amit nehezen tudtam integrálni bele, de mivel x feladathoz azt akarom használni, kénytelen voltam, így egy frissítés bele tudna galádkodni az ilyenekbe. Mindig felrakom az új verziót külön és pár hónapig szokom, próbálom belakni a megszokott néhány programmal aztán egyszer csak már azon működöm egész nap. Mivel a napi melót is ezen csinálom, muszáj nagyon rutinszerűen kezelnem, ha valami is nem olyan, mint a megszokott, az idegesít.
Igazából a bivalyölő Dell 4700M-re már raktam egy új rendszert, ezzel is próbálom magam átszokatni arra a gépre, de egyelőre nehezen megy.
-
A legkönnyebben úgy lehet eltévedni vele, ha a pendriveot, amiről telepítesz, nem UEFI módban bootolod... akkor nem fog tudni arról, hogy UEFI kell neki.
Egyébiránt tucatszor feltettem már UEFI módban, kb a 14es LTS-től kezdve. Alapvetően az NVMe se megy máshogy, mint a SATA, de igaz, hogy vannak alternatív lehetőségeid particionálásra (pl új namespace vagy más szektorméret).
-
dni
őstag
Sziasztok,
itthonra szeretnék csinálni egy kis homeservert egy Celeronos Intel NUC-ra. 128GB SSD van benne és 8GB RAM. A kérdésem az volna, hogy mi volna a helyes megoldás az egyéni particionálásra, ha LVM-et szeretnék ext4 FS-el A 20.04-es server telepítő ide vonatkozó részében a manuális módot választottam, de nem tudok tovább lépni ezen a ponton, mert nem tudok boot drive-ot választani. Ha nem lvm létrehozásával kezdek, hanem boot-ot csinálom meg előszőr, ami nem tagja az lvm-nek, akkor meg ki van szürkítve az lvm kreálás. Mit csinálok rosszul? Hogy lehetne feloldani a problémát? -
peterattila
aktív tag
Na, megvagyok az újratelepítésekkel. Zsír új uefi-s a windows és a linux is. Viszont linux alatt nem látok mért értékeket:
Sorry, no sensors were detected.
Either your system has no sensors, or they are not supported, or
they are connected to an I2C or SMBus adapter that is not
supported. If you find out what chips are on your board, check
http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for driver status.A rendszer Xubuntu maradt, nekem az jobban bejön:
Linux B450M-DS3H 4.18.0-18-generic #19~18.04.1-Ubuntu SMP Fri Apr 5 10:22:13 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Olvasgatva azt látom, hogy lts alatt majd csak későbbi kernellel lesz támogatva?
-
lev258
veterán
-
Frawly
veterán
Na, de miért akarnád a Gimp-et Photoshopnak az álcázni? Ezt már sok windowsos usernél sem értettem, hogy Linuxra váltanak, de az első, hogy teszik is fel a windowsos Luna, stb. témát, meg a vírusirtót meg a tűzfal GUI-t. El kéne fogadni, hogy a Gimp meg a Linux másmilyen, úgy kéne megtanulni használni, ahogy natív formájukban érkeznek. Egyszerűen felesleges plusz munka, meg téves berögződés mindent windowsosítani, adobe-síteni.
Münchenben is azért bukott a projekt, mert kvázi Windowsként használták a Linuxot. Aztán rájöttek, hogy Windowsként a Windowst jobban megéri használni. Micsoda konklúzió!
De épp így windowsos beidegződésnek tartom az LTS kiadásokat is.
-
-
-
-
-
-
-
MBR-es (meg az van rajta, amit ráteszek). Jelenleg egy BIOS only gépen próbálgatom (most már), így az UEFI nem tud bekavarni, de így sem lesznek meg az UUID-k boot közben.
@lev258 : Aszerint, tehát akkor az csak UEFI-hez jó (siettem, nem olvastam el részletesen, gondoltam sok baja nem lehet). Na mindegy, most akkor telepítek egyet mindjárt BIOS-sal is.
-
-
Lathronos
őstag
"Jó-jó, csak miért openbox? Tudom-tudom .... az erőforrások ... akkor menjünk tovább ... egyszerűen kapcsoljuk ki a gépet, mert úgy nem fog erőforrásokat zabálni, vagy mittomén használjunk újra DOS-t! Nem ?"
Na jó, készítek olyan KDE remastert, aminek még egy i9-7900X és 128 GB RAM is kevés. Így jó lesz?
Viccet félretéve készítek Cinnamon-t is.
-
-
Mióta Arch klónokkal fárasztod magad, kissé marha kérdéseket teszel fel.
A mikrosütődre már KDE-t teszel?
Puppys disztrókat minek raktál fel valamelyik flexelt szörnyűségre? Minek építesz olyan csodamasinákat, amit a fenti logikád alapján nem is lenne éremes bekapcsolni?
Egyébiránt nagyon jók ezek a remasterek, mert ha valakinek alacsony gépigényű disztróra lenne szüksége, kap egyet konyhakészen, mert amúgy kezdőnek az Openbox nem barátságos elsőre.
(#32871) futpalika
Ajajj, még egy napot várnod kell!
Kattints rá Lathronos nickjére és nézd meg a blogbejegyzéseit, akkor megtudod mik azok a remasterek.
-
Ez csak annyit jelent, hogy nincs fent a catalyst.
Ha a xorg-ot, mesa-t ujra installalod, akkor fent lesz mar a nyilt radeon driver is. Onnantol nincs vele gond, muxik es kesz.mod: Visszaolvasva a manjaro topikban, ha hianyzo felbontast akarsz beallitani, akkor ez egy jo leiras: [link]
-
petir
senior tag
Maradnék az Ubuntunal ha ugy van jelenlegi ket gepemen Mateet hasznalok.
A T610-es 2magos procit foglal magában 1.65Ghz magonkent. ( talan i3 ? nem vagyok benne biztos )
Van benne 16GB-os SSD lapka meg begyűrtem mellé egy 1TB-os HDD-t.
+van benne 4 GB RAM-om.Amugy jelenleg egy Xpenology fut rajta csak van egy kis bajom. A DLNA-an lejatszott film neha ugy dont megakad ezen en kivagyok...
Ezert szeretnem a kovetkezot:
UbuntuMate felrak az SSD-re. Display porton osszekot a tv-vel. Egy letoltokliens + VLC es nem erdekel senki es semmi. Lejatszom siman ugy tuti nem akad meg.
Kerdes , hogy erre a hardverre a mate es amit szeretnek eleg e ?
Vagy van valakinek valami más javaslata esetleg a "problémára"?Meghallgatok bármit
-
Rimuru
veterán
-
csixy
addikt
Már kezdek rájönni, hogy nem annyira fontos ez . Csak valahogy ki kellett guglizni hogy a 'Super + f' billentyű kombinációban a Super a Windows billentyűt jelenti.
BDW : hadd kérdezzem meg, hogy akkor linuxul hogy hívják a jobb alt (alt gr) billentyű mellett lévő billentyűt , hogy legközelebb ne essek hasra agyilag , ha ezt esetleg használni kellene? -
ampulla
aktív tag
Ez tiszta sor nekem is, de miert barmolja össze a másik lemez MBR-jét? Nem értem... Semmi köze hozzá a win10-nek, 1 másik lemezen van. Anyway, az elméletben kellene neki műkodni mert képes az EFI a hybrid megoldásokat kezelni. A Secure boot ki van kapcsolva, a hybrid mode on, a fastbootot nem néztem még. Köszi a segítséget, nekipróbálok.
-
Dhampir
félisten
Érdekességképpen, ha jól emlékszem rá, akkor a Candy Crush Soda Saga automatikusan települ és frissül Windows 10 alatt, egy Windows-felhasználót alaposan meg is rémítette.
-
Dhampir
félisten
-
-
Biztos, hogy nem az a baja, ráadásul a rendszer újraindítása is aktiválja az új szabályt. Nekem a hibaüzenetből úgy tűnik, hogy a képpel, a kép formátumával van a gondja mintsem a ráaggatott kütyüvel. Rákeresve nem te vagy az egyetlen akinek ilyen problémája van, szóval javaslom, hogy kutakodj egy kicsit te is a témában (mivel van megoldott is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest