- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #39216 üzenetére
Nem akarok beleszólni, de az említett funkciók más disztrókban már előfordultak korábban.
Szerintem előbb hardver szintjén válassz gépet, aztán majd jöhet az OS keresése. -
válasz
GreenGoblin #39205 üzenetére
Ezt most nem ertem.
Verziovaltasnal 2 lehetoseg van.
Egyik a minden megy a levesbe es szuz telepitese az uj verzionak.
A masik meg a verziofrissites amikor a regebbire raereszted az ujabbat. Igy (ha nem is minden 100%-ba) megmaradnak a beallitasok, programok, egyeni dolgok.Igy amit kerdezel azt nem ertem, illetve talan megis.
Ha rafrissitesz a regire akkor a tiszta lap ertelmet veszti mert egy belakott rendszerre frissitesz. Megmarad annak minden egyeni beallitasa, a szoftverek nagy resze.
Backupolni lehet de ne ra a regire.
A regirol mentesz, megmarad vesztartaleknak ha befullad a verzio upgrade.
Ha sikeresen lefutott, a backup szoftvernek (Timeshift) megadsz egy masik mentesi utat, ez egy masik ext particiot jelent.
Es arra iranyitod az ezutani backupokat.
Nalam van egy linuxsave_1804 es egy linuxsave _2004 particio. Ubuntu 18.04 es 20.04.Arrol halvany gozom sincs, nem tudom megmondani neked hogyha rafrissitesz a regire, a Timeshift ezt le tudja-e ugy kezelni hogy innentol tovabbra is az eredeti helyre/particiora menteget de teljesen uj mentesi konyvtarat hoz letre a frissitett rendszernek. Vagy siman elkezdi felulirogatni. Errol gozom sincs.
Valoszinuleg uj konyvtarat hoz letre mert megvaltozott a verzioszam.
De ehhez hely is kell.Jovo heten ki fogom probalni a melohelyi gepemen mert azon van dupla backup es ha barmit elbaltazok vissza tudok allitani mindent ha valami felremenne.
-
lev258
veterán
válasz
Még annyit hozzátennék, hogy a külön /home biztosítja, hogy verzió váltás probléma esetén is teljes biztonságban legyenek az adataid (amiket ott tárolsz).
-
lev258
veterán
válasz
A backup a fontos adatok többszörös mentése. A Timeshift és társai pedig pillanatképet készítenek az adott rendszerről.
-
válasz
GreenGoblin #39198 üzenetére
Fel de értelme nem sok, elvileg akkor kapsz egy olyan rendszert mint amiről a Timeshift pillanatképet rögzítetted.
Vagyis downgradelted az updatet.
Valamint nagyon nem egészséges így használni, kiszámíthatatlan lesz a végeredmény.
Most pontosan nem tudom hogy a Timeshift a helyreállítandó rendszeren törli-e a pillanatképben nem létező fájlokat pedig kb. 40 ilyet néztem végig nemrég.
Ha igen, akkor megkapod a mentett rendszert egy az egybe,
ha nem akkor elképzelhetetlen katyvasz is lehet a végeredmény. -
válasz
GreenGoblin #39200 üzenetére
Az attól függ. honnan nézed. Beleszámolod-e a Kernel, a Debian, és a Gnome fejlesztőit is, vagy csak a szigorúan Cannonical alkalmazottak számossága érdekel. Mivel a kód nagyrészt csak újrahasznosítják, nehéz pontos számot mondani.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #39200 üzenetére
Ilyen funkciókat nem kap meg. Új kernelt és Mesa-t viszont igen.
A Canonical az éves jelentéseiben szokott számokat közölni, más disztróknál néha valaki megemlíti, de pontos adatokat nehéz lesz találni. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #39198 üzenetére
Milyen újdonságokra gondolsz?
A Timeshift dolgokat nem keverném rendszerek (és verziók) között. -
válasz
GreenGoblin #38852 üzenetére
Akkor nem winezhetsz túl régóta. Nekem azért sikerült azt is legyakni élete során, igaz hogy XP és előtte időkben könnyebb volt.
Ubuntu telepítés azóta megvan, mióta 64bitre váltottam.
-
válasz
GreenGoblin #38849 üzenetére
Amit az előző alkalommal láttam tőled, hogy tönkrement a GRUB, te pedig újratelepítettél azonnal; szerintem a legtöbb ilyen hibád utánajárással orvosolható lenne, és akkor nem kéne újratelepítened.
Érdekes módon, ha én méretezek át partíciókat Windows és egy Linuxnak a /-je között, akkor kábé 1 óra alatt megvagyok, úgy, hogy nem sérült sem a Windows, sem a Linux. Te gondolom ilyen esetben újratelepítesz.
Egyszer megsérült a fájlrendszer, feljött a busybox a GRUB helyett. 10 perc google, ellenőrizzem a lemezt ezzel és ezzel a paranccsal, megy a Linux.
Amihez hozzászoktál Windows alatt, hogy nem tudod, hogy milyen problémát mi okoz, és ezért újratelepítesz, az itt nincsen, mert átlátható a rendszer, az, hogy megtalálod-e a hibát, az csak neked fog energiabefektetésedbe kerülni.
Szerintem pedig az alkalmazásboltokon kár rugózni - egyszer telepítek egy alkalmazást, utána használom.
-
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38849 üzenetére
Nem vagyok meggyőződve, hogy a hozzáértők elégedettek lennének a Linux alakulásával (pl. megosztó a snap, a systemd), de azt hiszem a Linux szervernek király, nem desktop os-nek. Aztán majd jön valaki és jól megcáfol :).
-
Szőrös
veterán
válasz
GreenGoblin #38846 üzenetére
Nálam csak ez a fura, lehet az nv driver a ludas szimplán linux alatt mert egyszer már megadta magát. Más gondom még annyira nincs.
-
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38846 üzenetére
Aláírom, hogy nem könnyű. Ha klikk és működik workflow-ra vágysz, arra ott a windows. Az is lehet, hogy az átszokás a nehéz.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38839 üzenetére
Mint írtam, az a tény, hogy ezt az ablakot dobta fel, már önmagában is furcsa. És kétségeim vannak afelől, hogy az Ubuntu képes ilyet okozni.
A Manjaro meg Windows bejegyzés az magyarázható, az UEFI csinál olyat, hogy nem törli ezeket a saját adattáblájából. Nem jelent gondot egyébként. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38837 üzenetére
Ha egyébként jónak tűnnek a dolgok, akkor nem kell újratelepíteni, hanem csak a Grub-ot (rendszerbetöltő) újrarakni. Az viszont nem biztató, hogy ezt a képernyőt dobja neked. Amikor a Grub-nak baja van, akkor is megjelenik, csak tovább nem tudsz menni. Ez meg inkább olyan, mintha a BIOS boot választó menüje jönne elő, ami viszont billentyűlenyomást szokott igényelni.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38832 üzenetére
Ez a Manjaro boot menüje lenne? Vagy a BIOS-é? Mert biztosan nem az Ubuntué (Grub).
Ha egyikre se reagál, akkor Live nélkül esélytelen. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38828 üzenetére
Nem tudok róla.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38818 üzenetére
Átfutottam a múltkori beszélgetésünket, de még mindig nem tudom, milyen hardvered van jelenleg. És igazából azt se részletezted, hogy a korábbi kipróbált disztrókkal mi volt a gond.
Ne érts félre, vannak olyan gépek, amikkel egyszerűen nem jön össze. De az esetek többségében békésen használják a rendszert totál kezdők is évekig, időnként egy-két kérdést feltéve. A snap-es dolgok egyébként lassítják a rendszert bizonyos mértékben. -
Marcsello31
őstag
válasz
GreenGoblin #38815 üzenetére
Jó kérdés, én magára hagytam
. De nálam más programnál jött elő.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38764 üzenetére
Azt azért tudni kell, hogy nem minden hiba, amit a rendszer kiír.
Én azért adnék még egy esélyt, elölről nekifutva újra, minden problémát összefoglalva, illetve hardverinfókkal. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38759 üzenetére
Terminálból indítva ki lehet deríteni, mi lehet a baja.
De én személy szerint idejét sem tudom, mikor használtam a beépített alkalmazásboltot.
Az, hogy mit raknak rá egy gépre, nem indikatív.
Rémlik, hogy voltak gondjaid, de nem emlékszem, próbáltál-e másik rendszert az Ubuntu helyett. -
gregory91
senior tag
válasz
GreenGoblin #38737 üzenetére
Érdekes, pedig (elvileg)támogatnia kellene.Próbáld meg társítani(jobb egérgombbal>"megnyitás mint" vagy "megnyitás ezzel">Másik alkalmazás >majd rákeresel a szoftverközpontra) Gdebi vagy dpkg(terminálos ugyan de tudja ugyanazt) csomag telepítése is orvosolhatná a problémát.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38737 üzenetére
Ha felrakod a GDebi-t, onnantól két kattintással tudsz majd .deb fájlt telepíteni.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38706 üzenetére
Még nem tudom.
Annyit viszont próbálj meg, hogy leállítás ikon helyett Terminálban kiadod a "sudo shutdown -h now" parancsot. Hátha. -
I02S3F
addikt
válasz
GreenGoblin #38695 üzenetére
Ha megróbálod telepíteni, akkor kiírja, hogy ha már volt telepítve.
Kis okoskodással a historyból is ki tudod szűrni (grep meg history parancs)
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38693 üzenetére
Van egy olyan ismert probléma, hogy leállításnál egy időre megakad, 90 másodpercet vár, aztán kilövi a zavaró folyamatot. De ez teljesen szabályos leállítást eredményez végül, csak várni kell.
Ha nálad nem erről van szó, sőt, hibaüzenet is van, akkor megéri utánanézni.
Nem tudom, a laptopról magáról írtál-e már korábban. A rendszer egyébként 20.04? -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38691 üzenetére
Nem ez, illetve nem ennek a hiánya okozza.
Inkább a hibáról írj. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38688 üzenetére
Persze, lehet. Csak nem feltétlenül szükséges.
-
growler
őstag
válasz
GreenGoblin #38688 üzenetére
sudo apt install ubuntu-restricted-extras
(Telepítés közben fogadd el az EULA-t.) -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38669 üzenetére
A használt parancstól függ. Vannak külön snap-es telepítő parancsok.
Chromiumból viszont már csak snap létezik. -
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38666 üzenetére
Egyébként a Google több olyan funkciót is ki fog iktatni a Chromium-ból (és így az azon alapuló böngészőkből), ami eddig része volt. Kizárólag a Chrome-ban lesznek elérhetőek.
Persze a te problémádnak a snap-Chromium+kiegészítők a forrása. -
Véreshurka
senior tag
válasz
GreenGoblin #38660 üzenetére
A KeepassXC Settings > Browser Integration résznél bepipáltad a Google Chromium-ot?
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38662 üzenetére
A 20.04-től kezdve a Szoftverközpontban CSAK snap csomagok vannak. Annak kell utánaolvasni, hogy snap esetén a böngésző kiegészítők működése hogyan történik.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38660 üzenetére
20.04?
Mert snap csomagnál lehetnek meglepetések. Látom Firefox-nál is azzal volt gondod. -
Cyrin
addikt
válasz
GreenGoblin #38653 üzenetére
igen, nem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mobilinternet
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Goddess of Victory:Nikke
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged