-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benex
senior tag
válasz
sh4d0w #16088 üzenetére
igen , de a kommentek között rengetegen hibát irnak, és hogy 13.10-en nem müködik. Itt valakinek hátha van tapasztalata ezen a téren és magyarul tud segíteni
(2x kellett feltennem ma az Ubuntut, elsőre az nvidia drivert, nem jól tettem fel , vagy nem is jót irtam be terminálba és újra kellett tenni. Mégegyszer nem szeretném , inkább biztosra szeretnék menni mielőtt begépelek valamit
)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w #15364 üzenetére
Éppen hasonló megfontolások miatt vettem a fáradságot, hogy a hibákról jelentést írok. Ezzel ráadásul talán másoknak is segítek ami fordítva is jól jön. Kifejezetten tetszik, hogy van erre lehetőség és ráadásul folyamatosan tanulok is, ami a non plus ultra. Úgy is jövőre be akarom fejezni az iskolát végre, mert nagyon csesztetnek miatta.
-
gery2123
őstag
válasz
sh4d0w #15326 üzenetére
Ez így van, és inkább kapjak egy frissitest fél nap késéssel, mint menjen tönkre a rendszer.
n00n: én elhiszem hogy neked nincs vele gondod, minden gép, laptop más tehát ami nekem jó az lehet neked nem. És ez fordítva is igaz. Nekem a 13.10 tökéletesen tette a dolgát, de a 14.04 nem. És semmi gond nem volt vele de egyik bekapcsolas után nem volt semmi szinte.
Azért azt a frissítést amit kell megkapom szerintem, de felesleges tényleg vitázni erről, hisz úgy se lesz igaza senkinek se.
-
buherton
őstag
válasz
sh4d0w #14980 üzenetére
Továbbra sem értem, hogy miért kell egy másik ablak kezelő, ahelyett hogy az X-t tennék rendbe. Gondolom ez is egybe lesz építve a Unity-val, amivel pont az veszti el, hogy más disztrók is könnyen integrálhassák maguknak. Valami olyasmire emlékszem, hogy a 13.10-ben debütált volna, de aztán nem sikerült összehozni, így jött a 14.04 LTS, de gondolom LTS lévén nem akartak rizikót maguknak, mert e nélkül is megér egy misét.
Más: felraktam a 14.04 LTS-t, és egy kicsit elszomorodtam. A sudo reboot -h now nem mindig indítja újra a gépet, ami nekem elég nagy probléma. Ráadásul érezhetően lassabban tölt, lassabban bootol, mint a 12.04. Amikor kiakartam tövistől szedni az amazon seach-t meg az összes többi hülyeséget, akkor ezt azzal hálálta meg a rendszer hogy eltüntette a felső sávot és a launch pad-et. Ezt két újra telepítésnél is megjátszotta. Harmadiknál már a 12.04-t raktam vissza.
-
theiron320
aktív tag
válasz
sh4d0w #14916 üzenetére
Igen pont ezért nem írtam részleteket, hogy ne higgyétek azt, hogy a házimat akarom megcsinálni. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogyan kell felügyelő programot írni mivel kurzuson erről nem hallottam semmit( ha hiszed ha nem). Szóval köszönöm, hogy egyből leendő diplomás munkanélkülinek "neveztél", nem mondom nagyon jól esett. Azt hittem, hogy van rá külön "parancs", és csak én nem találom ezért kérdeztem, szó sem volt arról, hogy egy programot akarok megíratni elejétől végéig. Amit eddig elképzeltem:
A program végtelen ciklusban fog futni, időzítve pedig sleep-el lesz. A programot pedig beteszem, hogy háttérben fusson.
Illetve egy másik kérdés. Awk-n belül van erre lehetőség?
system( "id @user;" valtozo"=$?" );
Sajnos így nem megy. Azt szeretném elérni, hogy átadjam az utolsó végrehajtott parancs eredményét (amit a systemen belül hajtok végre) egy awk beli változónak(valtozo). -
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w #14916 üzenetére
Korábban olvastam a kérését és én is be akartam bökni, hogy aztán mit kellene felügyelni. Aztán meg nálam is bevillant, hogy mintha egy vizsgafeladatról lenne szó.
Más lenne, ha már össze lenne valami dobva és mondjuk nem működik megfelelően vagy a megoldás közben elakad. De másokkal megíratni valamit az elejétől, úgy, hogy aztán hozzá sem szagolunk...
Annak idején TP-ben kellett írnunk egyszerű játékot, ezt volt a belépő a ZH-ra. Mondjuk faltenisz stb. Erre jött az egyik osztálytársam és hozott egy színes, szagos, zenélő játékot. Most mit mondjak, két percig tartott a vizsgája?
-
Aethelstone
addikt
válasz
sh4d0w #14882 üzenetére
Az egy más dolog. Az initial build abból készül, de a végén már köze nincs az eredetihez lényegében.
Mind1. Itt csak azon van a vita, hogy az initial build minek számít. Én nem tekintem Debian vonalnakAki annak tekinti, az is jó, elfogadom
Peace!
Ha tévedek, belátom. Nem akarok ezen vitázni kollégák és kolleginák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w #14783 üzenetére
Akkor most én vagyok a béna user, de még a lehetőségét sem találom a dolognak.
Az adott html-t szőröstül-bőröstül le tudom szedni. Ezzel nincs is baj. De az adott html-en lévő média ez alatt helyezkedik el, külön-külön html-ekre linkelve. Ezt már nem is látja a wget, csak a thumbnail-eket. Lehet, hogy ez valahol állítható, de bénaságom folytán nem találom.megjegyzés: természetesen publikus, minden médiát elérek egyenként, de nagy mennyiségnél mókás volna egyenként szedegetni. Erre Winfos alatt régen volt valami letöltésvezérlő, ami képes volt a weblapot mélységében is elérni és onnan is kiválasztani a tetszőleges médiát. Ezt csak nagyon kevés vezérlő tudja, ezért csinálják a weblapokat így. Példa: html rajta egy thumbnail ami egy másik html-re hivatkozik, ami aztán hivatkozik a képre, videóra akármire. Így ha nem tud a letöltésvezérkő linket követni, csak a thumbnail-t fogja tölteni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w #14778 üzenetére
Igen, a wget most az alapértelmezett nálam. Tökéletesen teszi a dolgát, de a linkeket nem képes követni és ezért nekem most nem jó. Olyan kellene, ami mélységből is képes leszeni a médiát. A wget csak ez egyszerű weboldalakhoz jó, de azt bármi tudja. Azért köszönöm a tippet!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w #14544 üzenetére
Igen. A desktop verzió, napi frissítéssel. Egyébként érdekes ez a hiba, mert a kurzor aktív marad. A teljes desktop háttérkép lesz és a laptop gombjai billentyűzet, hangerő gombok, média gombok meghal. Még a wireless lekapcsolására sem reagál többet. Vagyis minden lefagy a kurzor kivételével.
-
válasz
sh4d0w #14542 üzenetére
Ennek meg semmi köze a .1-hez, ha eltelik egy hónap, ezeket már mind meg fogod kapni.
Egyébként ezer éve nem láttam összecsuklást, tudom, többet kéne unity-znem, és látnám.14.04 is stabilan fut, igaz a libreoffice néha hajlamos feldobni magát, de nem tudom, hogy ez mennyire rendszer specifikus.
Először jött az, hogy nem szabad normál verziót, csak LTS-t. Most már az, hogy LTS-t sem, csak ha már .1. Mi a következő? Ne használjunk Ubit, csak Debiant?
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #14277 üzenetére
No, most már biztos, hogy nem tudok, mert itthonról nem lép be.
Ilyen úri huncutságok mint a mobilnet nem nagyon vannak használatban nálam.Sem okosteló, sem tablet.
(#14276) n00n
Több router-rel azért már sikerült ez a nem túl bonyolult akció, gyakorlatilag 3,5 éve így frissítgetem a gépet, volt, hogy egy hétig Germanyból tettem gond nélkül. De azok a router-ek egy egyszerű D-Link meg egy TP-Link voltak, az itthoni meg egy Linksys. De a nyomi Technicolor-ral nem megy. Múlt héten hívtam a T-Home műszaki segítségnyújtó szolgáltatását is, pont semmit nem tudtak segíteni. Viszont azt mondták, többeknek volt már bajuk ezzel a router-rel. Ha nem sikerül, hibajegy, és kicserélik. Köszike, hogy kísérleti nyúl lehetek. -
n00n
őstag
válasz
sh4d0w #14224 üzenetére
Nem is baj, ha nem kapkodják el. Én örülök neki.
Ha beletennék, akkor az lenne a baj, ha nem teszik bele, akkor meg az. Ki érti ezt.
Más: Egyébként ahhoz képest, hogy a 14.04-es nem sokára megjelenő Ubuntu egy LTS kiadás lesz, borzasztó sok hasznos változtatás van már benne és nem ment a stabilitás kárára.
-
-
-
törölt tag
-
válasz
sh4d0w #14151 üzenetére
Nekem egyedül a Dropbox a bajom, de amint bemásolja a 3000+ fájlt, szerintem nem fogja nagyon terhelni a procit. Nekem eddig nagyon tetszik, és ezek a betűk csodálatosak.
Más: Grafika. A4-3300M, Asus K53TA, APU és diszkrét grafika is van. Fogalmam sincs melyik megy, de nem tudok a gyors gombokkal fényerőt állítani, sőt, semmilyen módon, még a beállításokban sem. Mit csináljak? -
rum-cajsz
őstag
válasz
sh4d0w #14074 üzenetére
én kipróbáltam Nexus 4-en novemberben és februárban, de sajnos annyi a működő rész, ami a videóban is látszik, és kb. pont annyi ideig. 5 perc után reménytelenül belassul minden, és olyan dolgok nem működnek benne alapból, mint pl. kapcsolatok importja. Hátulról megkerülve talán be lehet szenvedni a kapcsolatokat, de mire idáig jutottam, addigra elhatároztam, hogy nem marad.
De gondolom mire ez végleges hardverre kerül, csak összeszedik magukat. -
-
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #13751 üzenetére
Nekem eddig ilyen bajom nem volt, de a 12.04-nél már elgondolkodtam, hogy minek tovább menni, mikor egyrészt régi a gép (6+ éves, már akkor is fapados notebook), másrészt 5 év a támogatás, és minden programra, ami kell, van friss, ha kell.
Ráadásul a 12.04.4 a 3.11-es kernellel jön alapból. -
megema
őstag
válasz
sh4d0w #13530 üzenetére
VirtualBoxot nézegetve nekem a port forwardinggal fűszerezett NAT módra lenne szükségem. Azt meg lehet oldani, hogy a gazdagéppel kifelé semmilyen kommunikációt se folytathasson a virtuális gép (ne férhessen hozzá a publikus megosztásokhoz, de lehetőleg egyáltalán ne is érje el)? Adjak fix IP-t a virtuális gépnek és húzzak fel valami tűzfalat (milyet?) a gazdagépen, ami minden, a virtuális géptől jövő kapcsolatot tilt?
-
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #13368 üzenetére
Köszi. Csak az USB szar.
Majd megy LiveCD-ről.
Akkor már csak egy amatőrnek tűnő kérdés (még sosem kellett ilyennel foglalkoznom): hogy tudom kideríteni, hogy milyen fajta HDD-van: PATA, SATA, SATA2. Ha cserélni kell majd.
(Durva, megnéztem asszony gépén a gnome-disks-szel, hasonlóan "jó" állapotban van. Pedig az enyém 6 éves, az övé alig több, mint 2!) -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sh4d0w #12849 üzenetére
Én is erre gondoltam, hogy amikor formázom a partíciót, valahol beklikkelem a titkosítást, de nem találtam ilyen opciót. Bár amikor létrehozom az admint, van egy pipa a titkosításra, nemtudom ez az? De mi lesz a többi "standard" user titkosításával? Mert a létrehozásukkor már nem kérdez rá a titkosításra.
Nincs "belakva", simán újrahúzom, de mire figyeljek?
-
janos666
nagyúr
válasz
sh4d0w #12842 üzenetére
Windows-nál tuti OS, ilyen a WDDM rendszer, gyártótól függetlenül.
Ironikus módon a Linux-al kapcsolatban vagyok bizonytalanabb, pedig itt biztos közelebbről lehetne vizsgálni a tényeket ha értenék a kernel debugoláshoz vagy megérteném a bonyolult forráskódokat is.Mondjuk elég lenne egy monitor és Crossfire üzemmód Windows-hoz (ott evidens, hogy minden GPU monitorozható\tuningolható legyen, pedig nem feltétlenül, sőt valószínűleg nem lesz mindegyiken egyedi monitor), de egy digitális megjelenítőm sincs kéznél.
A trusty nightly-ra is felmegy a .run -buildpkg ububtu/raring opciókkal összepakolt deb csomag? Mert azt a laptopommal tapasztaltam, hogy jó irányba változott a képernyő/GPU kezelése. Végre nem kell nomodeset és nem lesz VESA felbontás a nyílt forrású driverrel. Úgy rémlik, hogy minden kernel verzióhoz új patchek kellettek.
Repóból szerintem még nem tudok 290-esekhez drivert húzni, szóval a .run file-al játszok. Hacsak nem a trusty repókban megvan már a 13.11b9.4? -
ngabor2
nagyúr
válasz
sh4d0w #12746 üzenetére
tehát ha a live pendrive létrehozásakor megadtam, hogy pl. 500 megát tartson fenn a változásoknak, akkor nem is kell vinyóra telepíteni, fel tud települni rá a driver, és működik rendesen, újraindítás után is. azért kérdezek ilyen alapokat, mert így még sose csináltam rendszertelepítést.
-
rybank
senior tag
válasz
sh4d0w #12335 üzenetére
Nyilván a Cannonical pontosan tudja, hogy mit akar elérni ezzel. Én személy szerint több alkalmazásnak és egy olyan felületnek tudnék örülni, amit csak még kevésbé szükséges konfigolni.
A sulin keresztül hozzájutottam egy Win8-hoz és a Store tele van király játékokkal, amiket ingyen tolhatok és egész jó grafikákkal. Ezt például szívesen látnám buntun is. -
Syl
nagyúr
válasz
sh4d0w #11968 üzenetére
Vagy. Csak virtualboxban nem tudja leellenőrizni a hardveres (in)kompatibilitást a gépével.
(#11969) Mattey
Nem lesz veszekedés. A win nem tudja olvasni az ubuntu partícióját, fordítva viszont megy az írás/olvasás. Mondjuk a közös partíciót (nyilván ntfs) valószínűleg kézzel kell állandóra felcsatolni. fstab-ra érdemes rákeresni itt a topicban.
-
Sonja
nagyúr
válasz
sh4d0w #11885 üzenetére
De neki Intel HD 2500 van?!
Mondjuk mindig nem értem ezt az Intel driveres dolgot. Itt a driver. De van itt több fajta is.
Mesa azt tudom, hogy 3D-hez (játékhoz) való, míg a vaapi a hardware-es videó lejátszáshoz. Ennyit tudok. Viszont, hogy lehet mind a kettő egyeszerre (3D+2D gyorsítás)? Hogy kell telepíteni? Lehet-e egyáltalán 12.04-re az újabb driverek?! Rengeteg a kérdés.
-
Sonja
nagyúr
válasz
sh4d0w #11872 üzenetére
Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Nem is telepítem.
Szerk.: Még egy kérdésem lenne. Fel kell majd telepítenem valamilyen driver-t Intel HD4000 GPU-hoz? Vagy amit feltesz az jó lesz?
Chrome-ban szeretném, ha a Flash videók hw gyorsítást kapnának, illetve VLC alatt is lenne HW gyorsítás!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Fujifilm X
- EA Sports WRC '23
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest