Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Megjelent a OnePlus 13T
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Macrodroid
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Frawly #38994 üzenetére
Hat... ugy tunik, hogy a hatterben tortentek dolgok...
Letoroltem a swap file-t is, igy elindult a gep, es minden jonak tunik de...
A df ezt allitja:
/dev/sdb1 30639744 25220156 3840132 87% /
De nem tudom, hol vannak az adatok, mert a disk space analizer szerint meg:
Na most ezt en nem ertem. Nekem hianyzik vagy 5GB, ami 30-nal eleg sok. Vagy valamit rosszul ertelmezek?
/tmp mappaban van 4GB. Azt kitorolhetem?Ja, nem, csak 4K van benne... -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #38965 üzenetére
Ha jól emlékszem így két ilyen kártya vásárlása után, DDR3 RAM-os verzió sose volt a GT1030-ból, SDDR4-es viszont igen és az a kerülendő, szemben a GDDR5-össel.
Megnézve, a gyári Nvidia oldalon (azért Google cache-ből, mert valamiért amúgy a holland nyelvü Nvidia oldalra menne tovább a találatról) is ezt írják: [link]
-
tvamos
nagyúr
válasz
Frawly #38919 üzenetére
Ugy nez ki, hogy a teamviewer-t stabilan nem szereti... arra mindig dob egy hibat, amit meglatva ujbol megprobalok frissiteni, es akkor mar mindenfele ossze-vissza hibakat dob. (Le kell nyugodni, es nem azonnal ujrainditani az update-et, hanem figyelmesen elolvasni a hibauzeneteket.)
Vegul ezt a tarolot kivettem a listabol, es igy mar minden rendben.
-
válasz
Frawly #38863 üzenetére
ja, arra teljesen jó, zenelejátszónak, nem csak offline tartalmat, de online streamet, rádiókat, stb. hallgatni is. Rákötsz egy USB-s DAC-ot és a hangminőség is jó lesz.
Ugyehogyugye?Csak freenk cappát nem szabad rajta hallgatni, attól beadja a kulcsot
Ez mongyuk' gonosz vót', de jó! -
válasz
Frawly #38859 üzenetére
Még zenehallgatós gépnek javallható egy régi gép.
Nálunk egy HP Compaq nc6120 volt évekig a zenehallgatós - talán mint13-mal vagy ubuntu 16.04-gyel -, míg teljesen be nem adta a kulcsot. Böngészés más akkor halál volt, most meg...
A mostani "nagy" (aztali) gépet sem tudom, hogy meddig lehet majd jól használni, de azért egy 4-5 év távlatában talán még igen. -
válasz
Frawly #38857 üzenetére
"De hiába fut a sovány Linux jobban, ha nagyon muzeális, gyenge gépről van szó, akkor az mindenképp belehal, amikor elindítasz rajta egy böngészőt, beröffented a modern webet."
Maximálisan igazad van, egyébként több fórumon fennt vagyok és lehet valami kéjes érzés abban hogy őskövület gépekre minimal disztrókat varázsolnak fel, a 200MB ramhasználatot sikerül fél napi szívós munkával 160 alá vinni és rózsaszínű ködbe úszva újságolják hogy fut is.
Igen, a disztró, csupaszon.
Csak az általad említett böngésző azonnal agyonveri, de nem kell ki se menni a netre, egy FHD hevc videó de még egy HD is térdre kényszeríti a vasat. -
GreenGoblin
őstag
válasz
Frawly #38836 üzenetére
Manjaro már rég nincs rajta. Nem tudom miért mutatja még egyáltalán. Mikor feltettem az Ubuntut akkor úgy telepítettem hogy törölje az előző rendszert. Sosem volt ezen a gépen dual boot.
Közben szereztem egy ubuntu live boot-ot. El leszek a telepítéssel és a belakással ma. -
Marcsello31
őstag
válasz
Frawly #38829 üzenetére
Reklámozza a tököm
.
Aki akarja úgy is rájön a megoldásra, mert minden fent van a neten. De tényleg, a szutykos androidhoz képest 100jobb, Tervezem azt, hogy majd veszek hozzá egy 1tbos merevlemezt, filmeknek képeknek adatoknak, és teljesen jó, Sajnos a 32gigabyte emmc csak arra elég hogy rajta legyen a Linux. Próbálok majd csinálni egy youtube videót azért, akit érdekel ne keljen 1000felé mennie. Na mindegy, Nem lehetetlen a történet. -
Marcsello31
őstag
válasz
Frawly #38825 üzenetére
Szia! Azt mondod, hogy ne reklámozzam? Mert akkor meg tartom magamnak a dolgot
.
De sokkal jobban ki jön a box teljesítménye így, mind android9 alatt! Az arch64 linux ami most van rajta, nagyon jó! Megtaláltam a rá való linuxos dtb fájlt, Ez a legfontosabb fájl, Mert ez majdnem olyan mint egy pcn a bios. Azaz begy betöltésvezérlő,driverekkel teli fájl, ami linuxra íródott, és a boxommal kompatibilis. Na ennél a megoldásnál a boxom cpu sebessége nem 1800mhz 4x, hanem 2100mhz 4xer. Mali gpu drivere fent van, hang van, lan van,ráadásul gigabites lan. Lehet csinálok tényleg egy blogot erről, képekkel stb. A saját ötleteim alapján raktam össze a rendszert, mert hivatalosan erre nincs linux....az arch64 linux ami odroid c4 panelre íródott elvileg, de annak a hardwerje megeggyezik a h96max x3 hardverjével, ezért is sikerült rá tennem
. Vicces, az arra íródott rendszer jobban teljesít az én boxomon, mint amire kitalálták
. Lesz majd egy blogom erről lehet, és akit érdekel megtalálja, szerintem semmi kárt nem okozok ezzel, mivel linux. a boxba hardwerileg nem nyúltam bele, csak oprendszeresen, és bármikor visszarakható az android.
De a kodi mátrix legújabb programja rohadtgyors. nálam ez a box így marad.
VAn rajt sok progam linux alatt, még az arm alatt is.
-
válasz
Frawly #38790 üzenetére
A helyzet az, hogy Mate desktop environment van fent, az új gnómot nem sikerült megszívlelni (maradiság).
Itt nem leltem olyan beállítási lehetőségeket, mint amiket a Gnome-nál írtak.A script futásjoga rendben, a
mate-screensaver-command --lock
nem igényel különleges futtatási jogot. -
Marcsello31
őstag
válasz
Frawly #38790 üzenetére
Szia! Megpróbáltam bebootoltani a parancsal a wi95.img, ez azért lenne jó, hogy régi játékokkal tudjak játszani win95 alatt, dosboxból, itt a kép, mintha nem tudná megnyitni, Válaszul azt írja hogy The image must be on a host or local drive
Drive E Does not exist. De a dosbox program legalább már megy.
Ez nálam már csak a dosbox.conf fájl konfigurálásán múlhat szerintem.
kép: [link]
Szerinted milyen parancsal lehetne elindítani a win95öt vagy 8at dosbox alatt? -
gyulank
addikt
válasz
Frawly #38792 üzenetére
Hát az Ubuntu igényelte az EFI partíciót, szóval az úgy indult elvileg. De én szoktam frissíteni, és pl. pár napja frissítettem, azóta időnként lefagy egy darabig, de nem volt grub baj. És ma se volt semmi telepíteni való. Az indult volna alapból, de mindegy mi indult volna alapból, mert alapból a grub menü indulna el, ami most ezt csinálja helyette. Tehát nem az van, hogy nem találja a partíciót, mert amúgy akkor azt írná ki, meg előtte lenne menü.
-
-
-
válasz
Frawly #38627 üzenetére
Ezt nemrégen kifejtettem.
Nem vagyok terminálos se powershelles alkat.
És az átlagnak nevezhető több milliárd pc használó ebben nagyon hasonkít hozzám.
Az hogy eddig egyáltalán eljutottam, annk más, már sokszor részletezett oka van, de én nem akartam csk önhibámon kívül kellett valamennire beletanulnom.
Gui alól biztosn szűkebb a keresztmetszet de nekem 20 év alatt se Winen, se Linuxon a legvadabb rémálmomba se jutott eszembe hogy parancssorból partícionáljak, címkézzek, fájlrendszert hozzak létre.
Ott a gui, kiválasztom a lemezt, megadom a méretet, labelt, kész. Ez kb. 5 kattintás.
Igen, beírattam fstabba a partíciót. Megbíztam a disks alkalmazásban mert azt nálam 5623x okosabb emberek írták meg és pont erre írták hogy elvégezze ezt dolgot./dev/disk/by-label/ADAT_1TB /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Ezt én meddig gugliztam meg fórumoztam volna...? Azt se tudom mi mit jelent. És megmondom őszintén nem is érdekel.
Egy csatolási pont miatt nem akarok tanulni mert minek, mert ott a disks alkalmazás.
Winbe hasonlóan feék egyszerű, azt még LinuxMind Zoli is elismerte nem egy videójába hogy a Win Lemezkezelője egy teljesen jól sikeült korrekt egyszerű alkalmazás.
Ugyanilyen jó a disks is. Dehogy tanulom én meg a nosuid meg a többit egy csatolás miatt.
"Már pedig a kézimunkának több előnye is van:"
Ebben maximálisan egyetértek veled. Csak nem OS-nél hanem a barátnőim vonatkozásában
"kézi fstab-ot egyszer kell megcsinálni, UUID-vel lehetőleg"
Mondj nekem egyetlenegy átlagos Micikét, Géza bácsit, bárkit, nagymamát, diákot átlagembert aki ehelyett:
ADAT_1TB helyett ezt
F6D0E09DD0E06579 fogja magolgatni meg bemazsolázni, meg a Fájlkezelőbe mindenhol UUID alapján egy pillantással azonosítja a partícióit.
Én nem az biztos mert perpill 10 darab van a gépbe.tibi@TibiXubuntu:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 549M 0 part /media/tibi/Rendszer számára fenn
├─sda2 8:2 0 39,7G 0 part /media/tibi/windows10
├─sda3 8:3 0 37,1G 0 part /media/tibi/Mindenes
└─sda4 8:4 0 39,1G 0 part /media/tibi/b40534ef-0fb4-424a-94
sdb 8:16 0 931,5G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 41G 0 part /
├─sdb2 8:18 0 722,7G 0 part /media/tibi/ADAT_1TB
├─sdb3 8:19 0 68,5G 0 part /media/tibi/winsave
└─sdb4 8:20 0 69,2G 0 part /media/tibi/linuxsave
sdc 8:32 1 29,4G 0 disk
└─sdc1 8:33 1 29,4G 0 part /media/tibi/32G_PEN
sdd 8:48 1 3,8G 0 disk /media/tibi/ATMENETI
Ha ezeket label nélkül, csak UUID-vel írná ki, én azonnal meg is őszülnék mire azonosítanék egy partíciót. 1UUID van, az a Manjaro partíciója,
a / meg eléggé beszédes, az az Ubuntu ami alól most írok.
"Ez különösen akkor jön jól, ha dd paranccsal vitézkedik az ember, vagy particionál és formatál, azoknál nagyon meg lehet szopni"
Pontosan így van. Egyetértek.
Ezért nem így csinálom hanem guis célszoftból ami kiírja az adott lemez összes paraméterét, labelt, méretet, az eddig a lemezen lévő partíciókat, egy pillantással átlátható felületen.
"Ezt még 20-30 éve linuxozó vagy unixozó veteránok is be tudják szopni, nekem van ilyen ismerősöm, lemezképet akart kiírni pendrive-ra, még terminálban is csinálta, de reflexből nyomatta be a dd of=/dev/sdb"
Ez a legrosszabb példa neked, és a legjobb példa személyemnek mert ha a vérprofi linuxos veterán nem a terminálba huszárkodott volna hanem label alapján beazonosítja a pendrájvot, vagy urambocsá' elindít egy Etchert, akkor ez a szopás nem jött volna létre.
Én még olyat soha nem hallottam se nem tapasztaltam hogy az Etcher vagy a Rufus megírt volna cserélhető lemez helyett egy rendszer vagy adatpartíciót.
Kb. elmondtam a véleményem. Semmi huszárkodás vagy csakazértis nincs bennem.
Leírtam hogy én mit miért és hogyan, tudatlanul, egyszerűen csinálok.
Köszönöm a beszégetést és eszmecserét. -
válasz
Frawly #38624 üzenetére
En osztonosen tiltakozok barminem kezimunkatol ami fstabturkalassal, konfig fajlok terminalos piszkalasaval, nanoval es ilyenekkel jar.
"A csatolásra tippem, hogy van két ugyanolyan label-lel ellátott partíciód"
Lehetelen.
2 lemez,sda
rendszer szamara fenntartott
win10
Mindenes
Manjarosdb
Ubuntu
ADAT_1TB
winsave
linuxsaveEs van ezekivul 3 pendrive
atmeneti
Ventoy
32gb_penSehol nincs masik ADAT_1TB vagy ADAT_1TB1
Es mint leirtam, barmikor elo tudom idezni a duplikalt csatolast, az ADAT1TB particiot 5-10x le majd felcsatolom es megjelenik duplan.
De mindegy nemerdekes. Bedrotoztam fstabba, termeszetesen 250 kilometerre elkerultem a terminalt, rabiztam a gnome-disks guira.
Varom a fejlmenyeket.
Eddig kb. 3 havonta jelentkezett magatol a hiba.
Vagyis barminemu user error kizarva de mint irtam mindegy, tulelem. -
tvamos
nagyúr
válasz
Frawly #38386 üzenetére
Ez egy Dell Latitude E6420. Core i5 van benne, meg ez az NVS 4200M. Valahogy 19.04 alatt jó volt már egyszer... Csak már nem emlékeszem, mi volt a megoldás. Pedig akkor is küzdöttem vele pár órát.
Az úgy volt, hogy az nvidia oldalán ezt a 334-est írta, hogy támogatja a 4200-at.
20.04 LTS-t próbálom most.
-
válasz
Frawly #38386 üzenetére
Egyébként jól mondod, ott van az a 18.04 tárolójában is.
Meg 21.04-ig (Hirsuit) mindben.
Van, mikor tök felesleges ez az LTS szarozás és Arch azbezzeg téma. Most az volt.(#38385) Merula Alba
A gond az hogy van egy 1TB-os SSHD NTFS-re konvertálva ami eddig Win 10 alatt futott hibátlanul.
A Win lezárta, ezért nem tudod használni Linux alatt. Akik ismerik a Wint, megmondják, mit kell kikapcsolni, ha addig nem jössz rá magadtól.
-
-
válasz
Frawly #38320 üzenetére
Megértelek. és el is fogadom amikt felhoztál.
Csak Te, és mások is 1 dolgot értsenek meg velem kapcsolatba.
Nekem az OS, se a Linux, sem a Windows, sem az Android nem hobbim.
Hanem használati eszközöm, olyan mint az autóm vagy a bármi más.
Ennek ellentmondani látszik hogy évek óta nyűglődök, pontosabban fogalmazva nyűglődtem több fórumon, itt is. Viszont ez a megszűnt.
És ennek oka hogy sok-sok szívás után (amit nem érzek önhibámnak erről sokszor írtam hogy egy teljeséggel érthetetlen és magmagyarázhatatlan hardver inkompatibilitás miatt nem ment nálam 6 disztró, és az Ubuntu pedig a 7. hónapja tökéletesen megy, úgy vigyázok rá mint szűz lány a lábaközére) a Linux beállt nálam egy olyan állapotra ami nekem teljességgel megfelel.
És én ezek után nem fogom babrálni, nem akarok vele semmit bütykölni mert nekem ez nem hobbim vagy kielégülésem hanem nekem egy használati tárgy.
Ugyanez volt androidon. Első ilyen eszközömnél mindennapos vendég voltam az Android szakmai topikba, megtudtam hogyan lehet rootolni stb.
Jelenleg 3. éve élek egy Xiaomi telefonnal.
Az első hónap eltelt azzal hogy megkértem a hivatalos, legális bootloader nyitási engedélyt, majd kipróbáltam 4 custom romot.
(MIUI nekem nem, azzal nem tudok együtt élni, se a Google kötelező szarságaival és erőszakosságával)
Majd a 4 közül választottam, ennek 3 éve és azóta 1x fordultam elő a szakmai topikjába kérdéssel.
Mert nekem így jó a telefon, teljesen azt és úgy csinálja ahogy nekem tetszik. Éppen ezért hozá sem nyúlok, nem kotorászok benne adb-n, nem babrálom a systemet, nemt urkálok benne terminál emulátorral. Mert jól működik.
Ugyezt játszottam el az eddigi összes Windowsommal is.
Megcsináltam ahogy nekem jó, a mostani W10-be nem épp egyszerű néhány dolgot beállítani, rendszeres látogatója és kérdezője voltam a W10 topiknak.
Miután mindent belőttem ahogy nekem kell, azóta nem voltam abba a topikba. Mert minek?
És a mostani Linux, az Ubuntu.
Eddigi írásomból lejöhetett hogy általánosságba kedvelem a stabil megoldásokat.
A fél tucat disztrót sem disztróhuszárságból próbálgattam 2 év alatt hanem azért mert mindegyik szépen csődöt mondott a hardveremen és nem hittem el hogy egyedül én vagyok ennyire nyomorék.
Miután az Ubuntu felkerült a gépemre, először el se hittem hogy nem produkálja a megszokot anomáliákat, a fagyásig terjedő napi szopatásokat.
Kezdtem tesztelni, kapott mindent, gyilkoltam. Miután mindent hiba nélkül, békésen tűrt, elkezdtem belakni.
És kb. 1-2 hónapja volt az utolső hogy itt, és más topikokban tanácsot kértem, egy kis szkript megírásához ami a kényelmemet szolgálja.
Ez is megszületett, és ezzel a rendszer beállt a 100%-ban nekem elvárt és megfelelő formájára.
És én innentől kezdve békén hagyom. Nekem nem kell a terminál, se semmi piszkálgatás. Mert jól működik. Innentől kezdve bekapcsolom, használom, ennyi.
És tudom hogy itt sokan nem rekednek meg ezen a szinten. Piszkálgatják, élvezik hogy valami újat kicsalogatnak belőle, faragják.
Másik fórumon valaki hatalmas örömmel jelemtette be hogy sikerült lefaragni a RAM használatból DE cserékkel meg minimal koncepciókkal 50-100MB-ot, így feláll a rendszere 500 megával.
Megemeltem neki a kalapomat, elismertem a munkáját.
Másik oldalról meg picit megmosolyogtató. Nekem 8GB ramom van. Most őszintén, nem azért vettem a gépbe hogy az használja...?
Nekem meg feláll a rendszerem 660 megával. Ki a lőtéri sánta kutyát érdekli? Ha van még 7340MB ram?
Meg minek farigcsáljak bármin, ha van egy 1TB ssd-m, amin nem mindegy hogy a Win, vagy a Linux épp 26, csak 18, vagy épp 100GB helyet foglal?
Azért tettem a gépbe hogy használjam, swappoljon rá, tegye a dolgát.
Amiket leírtam, azzal az átlagos felhasználók 99,9999%-a így van ahogy én. A maradék mérési hiba.
Elhiszem hogy ez egy szakmai topik. Elhiszem, hogy itt az átlagnál többen vannak fúr-farag alkatok, akik szeretnek bíbelődni a rendszerükkel.
Elhiszem hogy a terminál nagyon-nagyon jó célszerszám mert magam is tapasztaltam néhányszor.
De ez nem az átlag. Az átlag hozzám hasonlóan belakja a tendszerét és 5-10 évig használja utána.
Nem fog man parancsokkal meg leírásokkal bíbelődni. Majd jön ide a topikba ha belefut egy-egy számára megoldhatatlan hibába, pl. új nyomtatót nem tud használni stb.
Aztán gépiesen copi-paste a terminálba, működik az új nyomtatőja megköszöni a segítségeket és évekig ide se néz.
Kb. átment amit szerettem volna kifejezni?
Kérdezhetitek, akkor miért is vagyok még itt, ezekbe a Linuxos topikokba?
Talán, mert itt egészen jó fej emberkék vannak (pl. a W10 topikba elszabadult már rég a kivagyiság, van ott 4-5 valóban nagytudású emberke és azok a kiskirályok, ez nem jó), ezt az Ubyval és néhány más emberkével lefolytatott többszörös csatározásaim ellenére is állítom, Ő is teljesen jó fej csak talán nem találjuk a hangot egymással de ez nem gond.
És mégegy, az évek alatt talán valami ragadt rám a koszon kívül, és ha alapfokú, egyszerű kérdéssel talál ide valaki, próbálok segíteni. Amit tudok. Én is sok segítséget kaptam és jó érzés valakinek továbbadni.
Hát kb. ennyi. -
válasz
Frawly #38312 üzenetére
"Míg terminálban visszahúzol egy .conf fájlt, vagy kiadsz egy sor parancsot "
Elhiszed hogy így 60 felé múltkor rágugliztam hogy mi az ami kilistázza az usb eszközöket? Az lsusb. Nevess ki nyugodtan.
Életembe nem fogok fejből beírni a terminálba 10-20 sort, amiket csinálok ez 99%-ba valahonnan kivág, terminálba beilleszt.
EZ gyorsabb mint guin 15 kattintás? Csak a kivág-beilleszt 40 kattintás"Az a baj, hogy a Windows meg a Mac elhitette az emberekkel, hogy a grafikus felület a hatékonyabb"
Megint el fog söpörni a népharag, de egy hardver lekérdezésnél, működő-nem működő eszköznél, driver csere, frissítés, eszköz tiltás, engedélyezés és még sok művelet, erre egy wines Eszközkezelőnél humánusabb megoldást nem láttam még.
És a Lemezkezelője is teljesen emberbarát. (az igaz hogy sok más meg szar rajta)
Az emberek zöme inkább vizuális alkat mint autodidakta bemagolós/írogatós fajta.És mégegy, amit sokszor megfigyeltem, és nemrég egy kolléga is említett ilyesmit egy hsz-ba.
Valahogy így,
"egy keményvonalas Linuxosnak a gui említése is istenkáromlás.Oké, az a keményvonalas maradjon meg teminálba,
egyébként gőzöm sincs terminálba hogyan lehet filmet nézni, tévét nézni, mailt olvasni és írni, böngészni a kedvenc elektromos és egyéb szakmai fórumjaimat, képeket nézegetni-szerkeszteni, elküldeni a barátomnak, csetelni vagy élőszóba viberezni, egy wifire csatlakozni, bankolni, stb. stb.
Ha az említett keményvonalas linuxos emberkének a Linux a HOBBIJA, akkor lelje benne örömét, de ne kényszerítse másokra.
Azokra, akik egy pc-be, laptopba a szórakozást, játékcentrumot, a hálón szörfözést, másokkal kapcsolattartást és kikapcsolódási formát látnak. fotelből intézik a pénzügyeiket, ésmég 1000 másra használják.
Arra hogy megkönnyítse és segítse az életüket, komfortosabbá tegye.Komolyan mondom, néha olyan érzésem van hogy nem azért nem terjed el a Linux mint desktop rendszer mert nem jó, pedig nagyon jó! Hanem mert ezek a típusú "keményvonalas" emberek mintha a saját féltett játékszerüknek-tulajdonuknak tekintenék és senkit nem engednének a közelébe se.
Majd a nagy tömegek guin nézik a pina.hu oldalt, meg ilyesmi, jajjj nee.Megint a vesszőparipám, ha pl. Androidot meg mediaboxot csak CSAK parancssorosan lehetne használni, hányan telefonálnának meg tévéznének a világon..?
Vagy PH-t csak terminálba lehetne használni, hány tagja lenne ennek a fórumnak?Van egy ésszerű határ, ez mindenkinél más-más és ezen nem lehet átkényszeríteni az embereket.
Ezeket NEM azért írtam le mert a Linux nem használható jól gui alól, hanem hogy az átlagfelhasználóra ne kényszerítsen senki olyat amit a 99,9% nyűgnek él meg.
Ne kelljen a terminált használni.
6 Wines gépen 5 év alatt 2x kellett regeditet használnom és 3x kelett parancssort nyitnom.
5 év alatt. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Frawly #38232 üzenetére
Én Hálózatokból is majdnem megbuktam. Pedig csak a cisco command line interfacen kellett volna beállítani
Egyébként azt mondtátok, hogy Ryzenes videókártyához keresek disztrót. Az R9 290 nem igazán Ryzenes. Kb 7 éves videókártya. Biztos, hogy ehhez is az AMDGPU driver kell? Teljesen komolyan mondom, hogy a
lshw -c video
parancsra azt írta ki, hogy:driver=radeon
A Manjaro meg nem mondott semmit csak, hogy linux driver.
Tudjátok ez azért furcsa mert van a laptopom, amire Zorint tettem. Igaz, hogy kb a videókártyámmal egyidős, de pont olyan jól működik rajta a Zorin mint a windows. Semmi bug és feltudtam rá húzni a KDE-t terminálból. Szóval olyan jól működött, hogy elhatároztam, hogy az asztali gépre is Linuxot teszek.
Én az Ubuntu 12.04LTS-t láttam utoljára amikor a Hatlábú Farkas még arról csinálta a videókat.
Most talán megint elment a kedvem a Linuxozástol 8 évre. Tudjátok ha tényleg egy hét alatt összetudnék rakni egy működő rendszert és ne csak a szenvedés lenne vele. Én tényleg szívemet, lelkemet beleadtam. Mindent megpróbáltam. :/
-
válasz
Frawly #38212 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Ez ilyen, a Linux nem annyira felhasználóbarát,
Hál'istennek.Alapvetően ez az első ilyen furcsa dolog, mert jellemzően az ilyen lekérdezések jóval egyszerűbbek Linux parancssorban, mint kattintgatva eljutni a megfelelő gui-képhez.
Ami mégfurább, hogy kevés volt a találat a gugliban, és mindegyik az említett leírást hozta (lspci -v, glxinfo -B).
Mivel gyanús volt, hogy nem igazán hifi a visszaadott érték, ezért a kezdő topikba is rákérdeztem, és aztán végül jött is a választ.
Nem zavar, hogy más az ati és nvidia közötti lekrdezési metódus, a "zavaró" az volt, hogy nem hozott találatot a gugli. Vagy rosszul kerestem.
De így legalább nyoma lesz itt a fórumon, és más is rátalál. -
-
válasz
Frawly #38153 üzenetére
Köszönöm, a ddccontrolt megoldottam, és majdnem önállóan, a ddccontrol helpje és kb. 2 órai netes turkálás után.
#!/bin/bash
#vilagossag=100%
sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-4
sleep 1 ; sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 90 dev:/dev/i2c-4
Ez a világosság 100%, ebből a kis szkriptből van 4 darab, 25, 50, 75, 100% értékekkel, a fényerőt és a kontrasztot változtaják. Be van gyorsgombozva, valamint a panelen elhelyezve, így egérrel is kényelmesen lehet 4 fokozatba állítgatni a fényerőt.
a 0x10 a monitor led backlight, a 0x12 a kontraszt érték.
Valamint a sudo miatt vagy beírom minden parancsba aecho jelszavam | sudo
- paramétert, vagy hozzáadom a sudoers fájlhoz a ddccontrolt.
Ez utóbbit választottam. -
válasz
Frawly #37975 üzenetére
Ez igaz, azt nem tudom hogyan lehetne így megoldani.
Én évekig szenvedtem ezzel a bosszantó kis hibával,
nekem bootnál mindig a hdmi audioval indul de 10 monitor sleep-ből 3x átvált a belső hangforrásra.
Ezért a scriptet parancsikonoztam, a panelon figyel, és kapott gyorsgombot is.
Nekem ez bevált, sokkalta egyszerűbb egyet kattintani mint végigmenni a hangbeállításokon és visszakapcsolni a hdmi audiot. -
-
Synaptic
senior tag
válasz
Frawly #37949 üzenetére
Őszintén örülök a sok segítségnek
a linux alatt el is kell.
1996 ban kerültem a mostani munkahelyemre. Kezdetben Unix szervereink voltak betárcsázós 2400-14400kbs modemekkel. Telt múlt az idő beköszöntött Novell kora hozzánk is, W3.11 és W95 kliensekkel és pár NT4 szerverrel karöltve . 2000 után cserélődött a szerverpark és országos hálózatunk lett windows os alapokon. Ma kb 1000-1500 kliensünk van megyénként.
Ezt csak azért írtam le , mert tisztában vagyok mi a root felhasználó a és cpslck sincs beragadva.A linux viszont nem szeret engem. Kb 20 alkalommal telepítettem ilyen-olyan linuxot al elmúlt 2 hétben. Volt olyan disztro amit többször is. A legfurcsább az egészben hogy sima, next-next-finish es telepítésnél sem volt mindig egyforma a végeredmény. Nincsenek nagy elvárásaim a linuxxal szemben .Kis video+böngészés+1-2alap játék.
Nem hinném hogy ehhez a hármashoz linux alatt , minimum programozónak+matematikusnak és atomfizikusnak is kell lennie az embernek. Bár az is lehet hogy ezen negatív tulajdonságai miatt kerüli minden olyan ember aki ragaszkodik a feltelepítem és működik dolgokhoz.
De nem hagyom magam eltántorítani bár néha-néha rezeg a léc-Peace-
Most Manjaro-Xfce van fent és most ez talán működik.
-
Synaptic
senior tag
válasz
Frawly #37862 üzenetére
Köszönöm
A nas mappelgetést az smb.conf -ban elhelyezett
client min protocol = NT1 vagy CORE oldotta meg.A 450 es driver kubuntu és Manjaro alatt működik. Azért próbálom erőltetni
az újabbat , mert nem hiszem el , hogy ezen a konfigon beakad a kis ablakban előtérben futó vlc
, egy másik tetszőleges ablak megnyitásakor. Bár ez lehet a KDE bib-je is. -
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #37870 üzenetére
A systemd nagyon megosztó, ám mégis szinte minden disztribúció átvette, szerintem vehetjük természetes evolúciónak is. Nekem nincs semmi preferenciám egyikkel sem, de szerintem teljesen jól működik és nem baj, hogy nem kell mindent fájlokban keresgélnem. Valamiért szinte mindenki átvette, az ultrakonzervatív Debian meg a külön utat járó Arch is, tehát nem lehet azt mondani, hogy a Red Hat lenyomta mindenki torkán. A Pulseaudio meg egy tök jó dolog, az Alsa minden, csak nem felhasználóbarát, és akkor ott vannak a PA szolgáltatásai is, pl. az audio stream átirányítás/küldés több eszközre. Az Electronnál még mindig az a helyzet, hogy a Skype meg hasonlók esetében vagy ez van, vagy semmi. Senki sem fog natívan fejleszteni egy alig mérhető rendszerre, így viszont egyszerre le tudja fedni mindhárom desktop OS-t. Szerintem ez egy hatalmas dolog. Úgysem futtatsz 1-2 Electron alkalmazásnál többet, ez 500MB-1GB RAM, nem hiszem hogy szűk keresztmetszet lenne 2020-ban, főleg hogy vagy ez van vagy semmi. A sima böngészőben futó webes alkalmazásoknál azért többet kapsz az Electronnal, mert itt flexibilisen tudod összerakni az egészet, van rengeteg modul a node.js-hez, elég csak a JS-t ismerni a backendhez stb. A legjobb része pedig, hogy még komoly tudás/tapasztalat sem kell hozzá, elég ha valamennyire ismered a webes technológiákat. Ha ez vigasztal, a hivatkozott fejlesztés egy célszoftver lesz egy szűk szegmens számára, nem fogsz vele találkozni
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #37865 üzenetére
A Linuxnak már így is rosszat tett a népszerűsödés, egyre inkább viszik multik (Red Hat, Canonical) a bloatosodás, windowsosodás irányába, lásd Snap, konténerizált univerzális csomagformátumok, systemd, pulseaudio, Elektron-alapú bloatok, Gnome-KDE és nagyobb DE-k, tabletesített, butított felületek, flat dizájn, egyéb káros tendenciák. Nem, ne legyen népszerű, legalábbis ne ilyen áron. Ott van már a Windows, semmi értelme a Linuxból is n+1. Windowst csinálni, mert az a tömegelvárás. Aki ilyet akar használni, annak már ott a Windows, mai gépeken mindegyik fut normálisan, 5 dolláért megvehető az eBayen egy kulcs hozzá, nem akadály gyakorlatilag senkinek.
Nincs olyan, hogy a Linux bloatosodik, ez így teljesen értelmezhetetlen. Az Ubuntu szerintem is rossz irányba megy a Snap erőltetésével, de az még mindig nem egyenlő a Linux-szal. Az összes variáció és kombináció azért létezik a disztribúciókból, mert valakik megcsinálták, mások pedig használják. Ott van a lehetőség és a szabadság arra, hogy azt használj amit csak akarsz. Szerintem a legkevésbé sem lehet párhuzamot vonni a Windows-zal, ami gyakorlatilag egyféle megoldást kínál az ezernyi problémára, szemben a Linux a szinte végtelen variánsával. Az Electront nagyon könnyű félreérteni, illetve ha valaki csinál belőle pl. egy rendszermonitor alkalmazást annak valóban semmi értelme, de kicsitől a nagyig egészen kiváló dolgok hozhatóak ki belőle, szerintem zseniális már maga az elgondolás is, hogy egy web app legyen becsomagolva asztali alkalmazásba. Így van Linuxon is VS Code, Atom, Skype, hogy csak párat említsek - Electron nélkül nem biztos hogy vennék a fáradságot a támogatásra. Én is készülök egy Electron alapú alkalmazást fejleszteni, mert azzal oldható meg egy komplex probléma egyszerűen és elegánsan. Nem az eszköz a lényeg, hanem hogy mire használják. A flat dizájnt sem értem mi a bajod vele. Ez egy stílus, használhatsz helyette bármit, szerintem minden disztribúción elég nagy a szabadság ebben a kérdésben. -
válasz
Frawly #37849 üzenetére
Már amennyire kikapcsolható, mivel éppen itt esett szó róla, hogy annyira nem eccerű ez sem.
Remélem Linuxhater ft majd segít a kérdezőnek, ha neki annyira pikkpakk megy ez. Én is próbáltam persze, de hol vagyok én attól az elmélyült tudástól, amit tordaitibi ft képvisel, főleg a nagyszerű blogja alapján.A keyringek feleslegességével abszolút egyetértek, mióta Linuxot használok, nem volt rá szükségem, bár engem nem nagyon zavart, mert Chrome-ot csak órákra tettem fel eddig, ill nem használom, csak igen ritkán. Ahogy említed, mindenki használ vagy jelszókezelőt vagy a böngésző saját profilmentését, sync-jét. Valóban zavaró tud lenni ez a dolog. Egyébként a Mint alatt már kikapcsolásra került a Timeshift tolakodása telepítéskor. Van, de csak ha kell, akkor használod, igaz az előző verziónál is sokan csak félreértették, hogy azt kell is használni.
Ebből is látszik, hogy azért figyelnek valamelyest a felhasználói visszajelzésekre, legalábbis Mint-nél, de a Seahorse valahogy benn marad.tordaitibi kolléga, miért gyilkolod magad még mindig ezzel a galád Linux-szal? Ha nem windiszkrét nagyon a kérdésem.....csak a topikod miatt kérdezem, mert ott érződött, hogy rettentően fáj neked, hogy Linuxot akarsz használni.
-
válasz
Frawly #37846 üzenetére
Támogatom.
KDE alatt szerencsére a KDE Wallet pofonegyszerűen kikapcsolható, ha esetleg alapon be volt.
Debianon pislogtam mint nyúl a fűben mikor minden böngészőinduláskor, bármelyik háttérpartíció megnyitásakor, a wifire csatlakozáskor állandóan pötyörészni kellett.
És mindig mert csak az adott session alatt jegyezte meg, reboot után minden elölről.
És azon nem is olyan egyszerű kikapcsolni. -
törölt tag
válasz
Frawly #37846 üzenetére
Csak egyet érteni tudok veled.
Az idő 3/4-e azzal megy el a kezdők segítésében, hogy az ilyen és ehhez hasonló felhasználó barátnak mondott. Amúgy pont nem azt szolgálja dolgokat megértessék velük.
Ja, meg a snap-es Viber is pl. Korlátozott jogok, nem tud a user fájlt küldeni. A debes csomagból telepítve meg minden működik. A kezdő meg mit talál legelsőnek?
Nem is folytatom. -
v.attis
őstag
válasz
Frawly #37776 üzenetére
Kipróbáltam néhány napig a Manjaro KDE-t és elég jó volt. Abban van egy bug, a Kdeconnect nem éri el a telefon belső tárhelyét, javításra vár a világ, tehát nyilvános a hiba.
Aztán ma elkezdett duplikálni a szoftver telepítője fájlokat, de vagy 2 órán át, már 1 GB-ot duplikált.
Mivel még nincs tökéletesre belakva a rendszerem, ezért vissza pattintottam a Kubuntu 20.04 LTE-t. Jelenleg tökéletes, abszolut semmi hiba nincs vele, egyetlen leállása sem volt semminek.
Jelenlegi tudásom mellett azt modom, hogy a Manjaro KDE és a Kubuntu van versenyben. Ubuntu, Mint Cinnamon nem tetszik, KDE Neon volt a legrosszabb, szinte semmi nem ment rajta, ki is esett a versenyből szinte egy délután alatt.Biztos, hogy a laptopomnak is van köze a bugokhoz, ez egy 9 éves Samsung gép, Intel belsővel, de nem csúcs gép... amikor megvettem sem volt az. Ettől függetlenül nagyon megbízható, mondjuk vigyázok is rá nagyon.
-
v.attis
őstag
válasz
Frawly #37752 üzenetére
Funkcióra jó volt, sebességre is első osztályú, egyszerű volt a beállítása.... de wifin kb 300 Mbit jön, és amíg volt letöltés gyakorlatilag a gép lefagyott. Na jó, nem, de egy ablak megnyitás is sok időbe telt.
Lecseréltem a qbittorrentre, ezzel nincs ilyen baj, észre sem lehet venni, hogy fut. -
szoke12
őstag
-
válasz
Frawly #37672 üzenetére
Az A10 le tudja játszani.
Igazad lehet, mert úgy rémlik anno FHD-nél nagyobb felbontást is simán vitt. 2160 volt talán, de 4K is rémlik. Tényleg megnézem holnap. Mondjuk az A10 még egész erős a régi APU-k között, gondolom.
Minden nagyobb lejátszó tud már feliratot megjeleníteni, stream alatt is, ki-be kapcsolhatóan.
Persze, de valami online feltöltőoldalra raktam be és aki nézte máshol, valamiért nem jelent meg neki a felirat. Egy ilyen sorozat volt, más esetekben nem volt ilyen gond Én meg nem néztem még akkor soha ilyen stream módszerrel felrakott filmeket, szóval egyszerűbb volt ez a megoldás. Meg igazából érdekelt, hogyan, mekkora méretben konvertálgat a ffmpeg. Ha már belekezdtem, legalább valami érdekeljen a dologban.
Amúgy az ilyen fenti kínlódások sarkalltak arra, hogy qrva gyorsan vegyek egy NAS-t.
-
válasz
Frawly #37670 üzenetére
Ezt a 4K kicsit furcsállottam, hogy régi hw-ek is csak úgy lejátsszák, de majd megpróbálom a desktopon az A10 5800K-t beüzemelni, ha hazamegyek, hogy az mit szól hozzá.
Feliratégetés az szerencsére egy-két alkalom volt, nem nekem kellett, de valahogy gyorsan meg kellett oldani, hogy felrakjak egy filmet stream-be és más ötletem nem volt. Arra viszont jó volt, hogy elkonvertálgattam az ffmpeg-gel kicsit.
Egyébként rühelltem régen is az égetett feliratot.
-
válasz
Frawly #37662 üzenetére
12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni,
Te agylágyulásban szenvedsz?
Meg is magyaráztad, miért kényelmesebb, ha csak pár fájlnál kell megcsinálni valamit. Anno srt-t kellett égetnem pár filmre, pár órát beleöltem, mire sikerült cli-sen. Ha lett volna GUI-s módszer, pár kattintással megcsinálom azon. Mi ezen a nehezen felfogható? Ki az a marha, aki ilyen esetben is szenved órákat, amikor a gépe bírja a pár kattintásos módszert is?
(#37666) cappa72
Jajjjjj
(#37667) Dave™
Értem, akkor sorry, én követtem amúgy, de mégis a 4K maradt meg bennem. Többnyire próbálom Frawly komát követni, most nem nagyon sikerült.
FHD-vel nekem sem szokott gond lenni egyik öreg gépemen sem.
-
growler
őstag
válasz
Frawly #37662 üzenetére
Háát, nem tudom ... Tavaly nyáron lett felújítva a PC-m. Akkor került
bele az i5-8600. Előtte, (2010-től) egy i3-530-as volt benne az IGP-vel.
i3-530 -> [link]
i5-2520M -> [link]
Az 530-as benchmarkja lényegesen gyengébb mint a 2520M-é.
Ennek ellenére a legkisebb anomália nélkül lejátszotta a FHD-s tartalmakat.
HDMI kapcsolat / LCD TV viszonylatában. -
válasz
Frawly #37240 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra.
Ezt a távoli rácuppanást a telóra írtam, bocsi, nem írtam külön. Notit mikor elviszem itthonról, akkor messzire viszem, még a 2,4-hez képest is.
Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000
Xiaomi 3G, az Asus az csak simple meg régi már. Abszolút együttérzek veled, kicsit fura is, hogy tőlünk nyugatra mennyivel szarabb a netes helyzet, ilyen szempontból tényleg ki van nyalva a magyarok s*gge, nekem nem is hiányzik a gigabit, el is tudok képedni, mikor a Digis topikban vinnyognak, hogy nincs meg a giga és nem tud egész nap maxon torrentezni a nyomoroncbaromja. Mi a qrvannyát torrentel 24h-nban valaki giganeten? De már mobilnetnél is olvastam hasonló vinnyogást! Na az ilyeneket raknám be egy évre olyan albérletbe, ahol Te copsz!
Idióta lakástulajokat mindenütt megveszik a szolgáltatók a szar beetetős ajánlataikkal.
Amúgy remélem szerencséd lesz és a mostani hülye ottani helyzetek miatt olcsóbban is szerzel jobb albit, mert szar net mellett tényleg kényelmetlen. Ennyire hozzászokunk a jó dolgokhoz! Ezért is lesz kegyetlen, ha kilövik alólunk a netet egy konfliktus során, a tinik fele egy hónapon belül öngyilkos lesz!
-
válasz
Frawly #37238 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen tömbházban az 5GHz-t használom minden eszközön, mivel itt ugye nem játszik be a távolság, nem is ezzel szembehelyezkedve írtam, csak jeleztem, hogy a távolság fogja megmondani, meddig tudom használni ezt és mikor vált át 2,4-re. Azt hittem a lakótelepi penetráció miatt ez a dolog köztudott. Bár amíg nem volt dualos routerem, simán elvoltam az egysávos Asus routerrel is. Itt szerencsére nem olyan galád a wifi, amúgy ez a gigabites router jóval nagyobb távolságból is rácuppan a telómra, mint az előző.
-
-
Gyurka6
őstag
válasz
Frawly #37209 üzenetére
Hali!
Köszi a válaszod!
Valóban egyszerűbb lett volna újra húzni, csak nem sudo rendszernél működik, mivel ezután root-ként jelszó nélkül enged be. Itt viszont kicsit bonyolultabb a helyzet. Azonban egy másik lemezen/gépen levőt elindítva annak a kódolt jelszavát bemásolva, megoldható volt, ill.kézzel írtam be, mert az mc-nek is más a kezelő menűje, ugyan egy d helyett D lett beírva, de már csak kíváncsi voltam, hogy ugyanúgy van a kódolás v. nem. Ill. hogy itt is működik-e a csere, az igazi az lett volna, ha visszafejthető és megtudom mit írtam be kétszer is, ami nyilván nem elütés volt. -
válasz
Frawly #37174 üzenetére
Köszönöm a kiegészítést. És akkor én is hozzáteszek még egyet, a swapfile nem szükségszerűen töredezik, mivel előre foglalt helye/mérete lehet az ezt támogató fájlrendszeren.
BTRFS, és más CoW vagy log-structured fájlrendszerek működésükből fakadóan nem partnerek a swapfileben, mivel minden írás kvázi "másolással" ér fel. BTRFS-nél ezt megoldották azóta, de máshol figyelni kell. -
-
válasz
Frawly #37143 üzenetére
Hard Disk Sentinel 5.00 (8/3/2017)
Újdonságok, újabb funkciók:"új lemez-tesztelési és javítási funkció: Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez javítás
mely a gyenge/függőben lévő szektorokat javítja: rákényszeríti a merevlemezt az állapot javítására és a hibás szektorok kizárására (reallokáció) ha szükséges. Használható nem csak másodlagos, de rendszer-meghajtókon is" (regisztrált Pro változatban) forrásNekem ebből az jön le, amit ír. De anno ezt gyakorlatban is tapasztaltam. Viszont igazad van, a badblock jóval egyszerűbb, ha azt a pár parancs kapcsolót ismered. Nem ugrott be, de azt is használtam egyszer. Ha az a cél, hogy az ember gyakorolja a weak vagy bad sectorok detektálását ill kizárását, javítását, akkor jók ezek. Használni rendszer alá ilyen HDD-t nem jó ötlet.
-
törölt tag
válasz
Frawly #37091 üzenetére
„Meglepődve tapasztalom, hogy a snapshot helyét nem tudod konfigurálni, mindenképp arra a csatolási pontra teszi őket ./.snapshot mappába, amiről a mentés készül. Ez elég kínos és szakmailatlan megoldás.”
Nekem nem így tűnik.
ArchWiki, Snapper:
Create a new configuration
# snapper -c config create-config /path/to/subvolume
This will:
. create a configuration file at/etc/snapper/configs/config
based on the default template from/etc/snapper/config-templates
. create a subvolume at/path/to/subvolume/.snapshots
where future snapshots of for this configuration will be stored. A snapshot's path is/path/to/subvolume/.snapshots/#/snapshot
, where#
is the snapshot number
. addconfig
toSNAPPER_CONFIGS
in/etc/conf.d/snapper
. -
leviske
veterán
válasz
Frawly #37091 üzenetére
Köszönöm, hogy utánajártál helyettem.
Igazából az openSUSE említi is, hogy nem szabad olyan értelemben biztonsági mentésként tekinteni a snapshotokra, hogy hardverhibát kivédenének.
A snapper elvileg a btrfs CoW tulajdonságát használja ki és akkor jön jól az általa készített snapshot, ha én javíthatatlanul félrekonfigurálok valamit, a zypper vét el fatális hibát, vagy a leszedett frissítés törött.
Amúgy a linux offban kifejthetnéd, hogy miért alakult ki ez a vélemény a openSUSE-ékról.
-
leviske
veterán
válasz
Frawly #37088 üzenetére
Azt hogy tudom elérni, hogy a snapshotok ne a root partícióra kerüljenek?
Egyébként az EFI partíciót csak azért hagytam ekkorára, mert anno, még anyám gépén a KDE neon az upgrade után panaszkodott, hogy kevés az 500MB tárhely. Így végül kénytelen voltam nulláról újrarakni a gépet. Miután az NVMe-s cucc eleve csak efi/root/swap célokra van, nem éreztem fájónak ennyit hagyni neki.
-
leviske
veterán
válasz
Frawly #37082 üzenetére
Igazából az alap gépemre került, az openSUSE helyére, miután a snapper annyira telepakolta snapshotokkal a root tárhelyet, hogy kidobott a gép.
Kb egy hónapja vettem egy NVMe-s SSD-t, amiből 190GiB a root, 32GiB a swap, ~1,5GiB az UEFI és ~32GiB particionálatlan. Ennek a társa pedig egy SATA3-as, 525GB-os SSD, ami teljes méretében /home. Ez a séma volt openSUSE és Ubuntu alatt is.
Viszont a ma reggeli bekapcsolást követően nem csinálta ezt. A dock is reszponzív és az áruház is elindul. Az Ubuntu esetében kell bármiféle plusz konfigmódosítás, ha NVMe-re települ? Mert azt tudom, hogy az openSUSE alapból más konfigurációban települ, ha érzékeli, hogy nem SATA csatolós SSD-re kerül.
mod: a többi alkatrész egyébként egy Ryzen 1700, egy Radeon RX480 és 16GB RAM nagy vonalakban.
-
válasz
Frawly #37038 üzenetére
Ezzel nem nagyon értek egyet, hogy az LMDE azért van, amit írsz, de ha más nincs, marad az. Mostanában Debiannak is sok fura dolgáról olvasok, Archklónok nálam használhatatlanok, Chakra kampeca....
Kis méretű SSD meg egyre inkább nem kelendő, azért nem emelkedik annyira az ára szerintem. Tiszta szerencse, hogy pár hónapja nem bírtam megállni, hogy ne vegyek már egy WD Blue 3D 500GB-ot.
Ezt a snap dolgot tényleg nem értem, ugyanúgy fenn vannak tárolóban a csomagok, de azt főleg nem értem, miért terjedtek el ezek a konténeres megoldások. Ennyi előnye tényleg nincs.
No mindegy, a Mint az örök, én nem aggódom.Ja és a Solus, jó is látni itt a kollégát, már hónapok óta ki akarom próbálni ezt a spéci disztrót.
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37034 üzenetére
én még olyan verziót láttam a youtube-on, amiben tényleg két store volt, egy snap store, meg egy normális
erre most mi van? csak egy... -
válasz
Frawly #37034 üzenetére
a Mint az Ubuntu-alapúsága miatt az elsők között lesz, aki ezt az újítást adoptálja.
Nagy marhaság, mivel Ubuntu régóta használ snap-ot, a Mint mégsem vette át, hanem a Szoftvercenterben külön Flatpak részleg van, ha valakinek arra szottyan kedve. Speciel én 6 éve nem használom az ilyen szoftverbolt-szerű cukiságokat, így aztán ezt ugyanígy mindenki megteheti. Nem is értem, mitől okoz ez ekkora nyekergést, ez kb olyan, mint amikor valaki felrak egy disztrót és nyekereg, hogy leszedte, mert nem tetszik neki. Mert nehogy már pár kattintással más témát rakjon fel.
Szóval no para, de ha emiatt valaki más disztrókhoz menekül, ő baja. Mármint természetesen nem baj, csak érthetetlen.
Az SSD árak meg erősen emelkedőben vannak, szóval......
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37031 üzenetére
pontosan ez az, terminálból, synaptic-kal lehet feltenni mást is, de hiába van elngedélyezve pl az universe tároló, a software centerben akkor is csak snap van, ahogy láttam. (majd még tesztelem)
egyszeri user, pedig onnan telepít.
nekem a snap csomagokkal csak gondom volt eddig, le is vettem mindet, mert nem megfelelően működtek együtt az adott rendszerrel.
most meg rászabadítják mindenkire kéretlenül. -
celafat
tag
válasz
Frawly #37019 üzenetére
Köszönöm a segítséget, a másik módszerrel sikerült. Gondoltam, hogy fontos a megadott programok típusszáma is, ezért kezdetben nem akartam más, újabb verzió számúakkal kísérletezni, de mindegy minden alapon megpróbáltam és az simán felment.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.Az meg lehet, hogy az állandó jelszavazás az user védelmét szolgálja, de nekem inkább bosszantó. Otthoni környezetben illetéktelenek nem fognak a gépemen turkálni, az asszony előtt sem rejtegetek semmit.
-
-
válasz
Frawly #36983 üzenetére
Értem, köszi szépen.
Igazából a kérdésem lényege, hogy az Elementary tartalmaz-e olyan módosításokat, ami miatt esetleg rosszabb lenne, mint egy Ubuntu. Pl. instabilabb bizonyos patch-ek miatt, stb.
Mert ha nincs, akkor nálam is egyértelmű a választás.Nem ugyanarra a gépre menne ez az OS, mint amin dolgozom.
A Fedora és az Arch az otthoni desktop gépen van munkára és általános dolgokra.
Ez meg egy családi közös laptop lesz, aminél fontos nekem, hogy minimális befektetés kelljen az üzemeltetéshez, és a családnak meg bejött a Pantheon.Ennek a gépnek csak az üzembentartója leszek, használni félévente egyszer fogom, amikor valamiért nem otthon dolgozom, és kell valami gép (otthon desktop gépem van csak).
-
Snowy_owl
őstag
válasz
Frawly #36974 üzenetére
Igazad van, feladtam, nincs már igazán kedve hekkelgetni semmit sem. Ha megy megy, ha nem akkor olyanhoz nyúlok ami biztosan működik. Annyit megtettem, hogy végigpróbálgattam a három drivert, a két zártat, meg az az utolsó nyíltat, ettől többet most nem volt kedve. Még kihúzza ez a gép Windows 7-el egy két évig, amíg még frissítik a böngészőt, aztán meg vagy megy a hulladékfeldolgozóba, vagy újrapróbálkozom a linuxal.
-
törölt tag
válasz
Frawly #36965 üzenetére
+(#36962) ubyegon2
Az f3 saját oldalán jó részletes a leírás, annak alapján csináltam. Így van egy 32 GB-s.
Közismert, annak, aki vagy vett már, vagy IT-val foglalkozik vagy egyszerűen csak utána néz. Asszony egyik sem. Lehet, valami ismerőstől kapta az ötletet és eszébe sem jutott megnézni, mert nem saját igény okán keresett 2 TB-st, így nem futott bele a keresők több tízezer forinttól kezdődő találataiba. Ez van. -
huliganboy
addikt
-
sellerbuyer
őstag
válasz
Frawly #36556 üzenetére
Ez a probléma egy teljesen másik gépen van, mint amiről netezek, erről a gépről nem szeretnék bejelentkezni a Prohardverre. Ha a szövegmásolás lett volna a legegyszerűbb megoldás, akkor azt választom, így azonban a screen shot is bajos, ezért fotóztam. Ez volt a leggyorsabb, legegyszerűbb.
-
duo
addikt
válasz
Frawly #36504 üzenetére
benéztem: nem pamixer hanem pamix van debian alatt. nem ugyanaz
pamixer csomagot és libbost-options1.65 csomagot levadásztam egyesével ubuntu tükrökről
gdebivel felraktam.
~$ pamixer --list-sources
Sources:
0 "alsa_output.usb-Roland_UA-S10_SPUA86d0b22c7e42d0680e3af2b01efa-01.multichannel-output.monitor" "Monitor of UA-S10 Többcsatornás"
ezt dobta.
még jövök h mi lett.
@cigam. az összeset végigpróbáltam. azért is váltottam smplayerre. amit nem szeretek annyira amúgy. -
duo
addikt
válasz
Frawly #36502 üzenetére
köszönöm. pont erre.nezelodok. a pamixert ha elinditom terminálban, ugyanúgy megy a mutatvány. Jelen pillanatban Openboxban beirva autostartba hogy pamixer & nem történik semmi. Xfce alatt is csak akkor ,ha terminálban imditom. Akkor még induláskor ott az ablak.
De a megoldás ez lesz szerintem amit mondasz. Még jeletkezem
-
SP4C3
veterán
válasz
Frawly #36492 üzenetére
"Nem tudom miért ragaszkodsz a grafikus felülethez"
- Mert már kinőttem a DoS-os környezetből és szerintem ez jobban néz ki és nem mellesleg több infót közöl, mint ez."...a ping egy egyszerű diagnosztikai eszköz, tipikusan az a dolog, amihez a terminált kitalálták. Ez az a műfaj, ami grafikus felületen sem kényelmesebb semmivel."
-Ezzel azért erősen vitatkoznék. Tehát szerinted a terminált a ping miatt alkották? Nemsemmi."Gépelgetni így is kell, mikor ebbe a grafikus felületű izébe beírod a host nevet."
Igen, beírom, hogy 1.1.1.1 meg azt, hogy 100ms meg megnyomom, hogy START.
Ezzel szemben terminálba csak annyit kellene, hogy: ping -t -a satufaek.org (itt nincs olyan opcióm, hogy mekkora intervallummal küldje a pingeket, mert az mindegy, hogy 2 darab 1másodperces ping között hány csomag veszett el... MikroTik netwatch-ban is ezt rühellem legjobban a legkisebb intervallum 1mp, ami lófaszra se fog rávilágítani.)
Ezután, másolhatom ki az egész outputot egy libreoffice calc táblázatba, ahol kell egy rakás formázást készíteni, mire valami hasznavehető infót kapok a min-max értékekről és a veszett csomagokról) Ez aztán a kényelmes és egyszerű megoldás, már írom is a scriptet... Ho-ho-ho-hogyne!Egyszerűen mánián kívül nem sok értelmét látom egy ilyen grafikus ping-nek.
-Ha hiszed, ha nem: Ezzel az egyszerű 2.40 MB-os programmal (és nem mellesleg szabad software-rel) megtaláltam olyan hibát a hálózaton, amit egy több ezer eurós szuper-mega-tutti-extra monitoring system észre sem vett!"Win alatt muszáj volt, mert ott a legutóbbi időkig nagyon tré volt a parancssor, de Win10-en fejltesztettek rajta, így használható."
-Nem tudom neked mi volt benne a tré, amire kellett, arra mindig is jó volt. Arról meg pláne fogalmam sincs, hogy mit fejlesztettek rajta. (haparancssorCMD utódjának csúfolt PowerShell-re gondolsz, akkor grat. az is egy rakás szar, mintha valami third-party kínai fejlesztésű fasság lenne, még C++-ban programozni is könnyebb, mint ~!@#$%^{}][ karaktereket egy terminálba írkálni)Maradok Tisztelettel!
-
BLC
tag
válasz
Frawly #36434 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Pont az általad leírt metodikával oldottam meg a problémát.Most kezdtem el barátkozni az Ubuntuval, macOs-t használok, ami nem is olyan távoli rokon
. Egy régi All-in-One Pc-t próbálok felturbózni a család számára napi használatra.
A Telegram tapasztalatom alapján sajnos Mo.-on nem egy elterjedt közösségi "hír" csatorna, chat-szoba gyűjtő. Így amit kerestem, nagy valószínűséggel az érdeklődés hiányában felszámolták. -
válasz
Frawly #36417 üzenetére
Értelek én, de egyedül Mint alatt tapasztaltam, hogy hiába választom ki boot alatt a nyelvet, később kell ez a terminal parancs, Debian és Ubuntu alatt nem kell, ha jól emlékszem.
Mivel a kolléga Mint-et akart felrakni és ott ez gond, megemlítettem neki, biztosan örült volna, ha a Arch meg Gentoo és Debian wikikből idézek, de nekem, mint mezei kezdőnek inkább az egyszerűbb dolgok mennek csak.Szerintem azért nem raksz fel Mint-et, mert ez a mindennapos szopás teszik neked, amivel az Arch állandóan megörvendeztet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Horgász topik
- Könyvajánló
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik
- PayPal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- KIÁRUSÍTÁS! Utolsó darabok - 40AC Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 dokkoló + 135W AC + TB3 kábel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest