Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi Mi 11 - értékesített büntető
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
Szia !
A linux, több száz MB frissítéssel is sec-perc alatt végez !
Szerintem, ne akard mindenáron a legújabb kiadást telepíteni. A jelenlegi kiadások,
csak köztes / teszt verziók (Ubuntu 16.10, 17.04, 17.10) 9 hónapig támogatott
fejlesztési állomások.
Ha telepítesz, akkor hosszú (5 év) támogatással bíró LTS kiadást válassz.Például: Ubuntu 16.04.2-t, vagy Linux Mint 18.1-et. (hamarosan várható a 18.2)
-
nagyúr
Kérdésem az lenne, hogy itt nem várható ez az állandó vinyó-b#szt#tás ugye?
Ahogy growler szaki mondja: A linux, több száz MB frissítéssel is sec-perc alatt végez !
Annyival egészíteném ki fentieket, hogy akkor zajlik le a frissítés, amikor te akarod, nem a rendszer kezdi el magát random időnként frissítgetni!
A verzióknál mindenképpen a javasoltakat válaszd, ne a köztes verziókat, bár a Linux Mint esetén minden verzió LTS, nincs köztes verzió. ha jól tudom
van egy régebbi laptopom
Ennyire részletes típus ismertetőre nem számítottunk!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
King Unique
titán
Egy átlag laptopban itt maga a 2,5" | 5400 RPM | 8/16 MB cache HDD a gyenge láncszem... Ezek eleve lassúak rendszer alá és pl. egy Ubuntu sem fog annyira pörögni. Lassan bootol majd be és a frissítés is lassabb lesz, mint pl. SSD-n. Tudom, mert próbáltam. Lehet a 10-enél valamivel jobb lesz a helyzet, de nem kell akkora csodát várni. Egyébként utóbbinál max. havi 1-2 összegző update szokott lenni és azok telepítése tarthat el egy ideig. De, ha sok egyéb program is frissíti magát, akkor nyilván azok is hozzáadódnak.
Egyébként legjobb lenne rendszer alá SSD-t tenni, a HDD-t pedig berakni az ODD helyére egy Caddy-be. Persze, ha valami újabb laptop, amiben már optikai meghajtó sincsen, akkor ez nyilván nem opció. Ellenben egy USB-s külső ház igen a HDD számára.
[ Szerkesztve ]
-
laszlohu
addikt
Egyébként bármikor upgrade - elheted 16.04 - ről 17.04 - re,
de csak két lépésben,
először felfrissíti 16.04 - ről 16.10 - re, ezután tudja 16.10 - ről 17.04- re,
nálam be van pipálva, hogy csak LTS - re frissítsen a frissítéskezelőben, így nem zaklat, hogy szeretne frissíteni alverziókra is. -
lev258
veterán
MB vs. GB
Ez zavart.
Egyébként nem kötelező a swap, illetve ennyi RAM mellett akkor szükséges, ha hibernálni is akarsz. Valamint lehet swapfile-t is csinálni, nemcsak partíciót.
Válassz egy grafikus felületet innen és beszélünk róla, mit és hogyan telepíts.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
Ha Ubuntu-t akarsz telepíteni, ne a következő verziótól megszűnő Unityval rakd fel szerintem. Ubuntu Mate vagy Ubuntu Gnome inkább, de ha Windows-hoz közelítő kinézetet akarsz, akkor a Cinnamon és a KDE lesz a kedvenced. A Cinnamon nagyon szép és jól konfigolható DE (asztali kezelőfelület), ezt viszont nem Ubuntu-val kell telepítened, hanem a Linux Mint Cinnamon-t kell felraknod. A KDE felület a legjobban konfigolható az összes közül, sokak szerint már túlzottan is az. Az olvasottak alapján a Kubuntu sem túl jój muzsikál, így KDE-s felületet is célszerűbb a Mint KDE-vel kipróbálni. Mint topik
A Mate felület is a Mint alapfelülete, mégis inkább az Ubuntu Mate javasoltabb helyette.
Van még az XFCE felület is, de erősebb gépekre már a fentiek valók, elbírják simán.
Az Ubuntu változatokat inkább innen töltsd le, volt már gond a magyar oldalról letöltött iso-val.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A gnome-shell az még közel sem a teljes gnome3 felület, azt a
sudo apt install ubuntu-gnome-desktop
paranccsal tudod telepiteni terminalból vagy felrakhatod a synaptic-ból is, azt nem tudom, hogy a szoftverbutik vagy mi hogyan tartalmazza.A beállításokhoz is fontos részek nincsenek a gnome-shellben, mint a control-center és a gnome-tweak, amik a vizuális élmény szempontjából alapvetőek.
Ha a teljes gnome csomagot felrakod, akkor lesz teljes kezelőfelületed, így valami öszvér megoldás lehet, Unity alapon gnome-shell.
Ubuntu GNOME metapackage ezeket tartalmazza, gondolom jó részét a fenn lévő csomagoknak le is cseréli.
A DE-k teljes értékűen más felületet tartalmazó Linux disztrókra metacsomagokkal telepíthetőek. Épp amiattt, mert sok programot sajátjára cserél egy DE metacsomag, előfordulhat, hogy valami nem működik optimálisan. Ezért javasolják kezdőknek, hogy mindig az adott felületet tartalmazó disztrót rakják fel inkább.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szia!
Most feldobta a frissítéskezelő, hogy van rendszer frissítés (16.04.03), elindult a dolog
A fenti verzió van fenn pontosan? Mit jelent az, hogy elindult a dolog, csak úgy magától?
próbáld ki terminalból lefuttatni a frissítést, ott ha elakad, legalább bemásolhatod, amit kiír:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha hosszú a bemásolandó szöveg, akkor használd a pastebin-t!
annó felraktam a dropboxot, de azóta is zaklat néha, hogy installálni kell vmi daemonját a működéshez
Mit raktál fel, valami kliens programot a tárolóból vagy PPA-ból? Ha azt írja, hogy valami kell hozzá, akkor biztosan úgy van, de ezt az infót is betehetnéd ide kicsit pontosabban.
Nem lenne rossz ötlet ezt a videót megnézned : https://www.youtube.com/watch?v=wPorX0R5dSk
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szuper! Igazán nincs mit! Ezek után is csak ezt a frissítési módszert használd, a frissítéskezelőt ki is lőheted vagy hagyd meg jelzésnek, hogy érkeztek frissítések.
A dropboxos dolgot meg megnézzük, ha újra jelentkezik. Bármi számodra fura jelenséget tapasztalsz, mindig próbáld dokumentálni valami módon, különben nagy a szórás és nem tudjuk valójában mi a helyzet.
-
-
Itt én azt látom, hogy tárolóból fel lehet tenni )csak szokás szerint hülye neveket adta neki):
https://askubuntu.com/questions/627638/cisco-anyconnect-compatible-vpn-openconnect-in-ubuntu-15-04
https://askubuntu.com/questions/762183/openconnect-vpn-not-in-network-manager-in-16-04
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
A NetworkManagerben kéne lennie kapcsolatként.
@ALFA : Scriptet is lehetne rá írni. Amúgy 100% hogy van ilyen progi, ami megcsinálja, de hirtelen én sem tudok ilyet. Mondjuk én úgy állnék neki, mint itt, de mostanában elég sok scriptet írok, szakmai ártalom
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
nagyúr
Szia!
Nem fog a többi meglévő partícióhoz nyúlni, természetesen ez a kézi partícionálás esetén biztos. Ott te fogod gyakorlatilag kiválasztani a telepítéshez szükséges particiókat, itt egyértelműen látni fogod a már meglévő / és a /home particiódat, ami már használatban van, ezekhez ne nyúlj hozzá, akkor a telepítő sem fog. (ha van swap particiód, azt is kihagyhatod, a telepítő csinál swap fájlt, bár ez már a 16.04-ben is így volt....)
A képen láthatod, amint kiválasztásra kerül a valami más opció, ez kell neked is!
Egyébként érdemes átfutnod a Képregény Ubuntus részét.
Ha elakadsz vagy nem tiszta, inkább kérdezz, jó most nem nagyon vannak az emberek online......
[ Szerkesztve ]
-
-
mAtech
aktív tag
Orgi és Sonja: Köszi a véleményeket.
Hétvégén felpattant a régi Dell M1330-ra. A Broadcom Wifi modemet nem ismerte fel (egyik ubi verzió sem ismeri fel alapból). LAN-om meg otthon nincs (4G wifi modem van), így nem tudtam telepíteni a b43-installert. Viszont volt talonba egy Intel PRO wifi modem. Kicseréltem gyorsan és azonnal felismerte a linux.
Eddig gyors. Hasítja a biteket a rendszer, mint pap f*sza a langyos vizetHa nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
-
nagyúr
Ne keresd, nincs ilyen, az említett Windowsos program csak terminalos CLI programként tölthető le. A disks program egy vicces valami, azt az oszlopot valami agyalap rakta bele, nem kell vele foglalkozni.
Nagy tudással bírók meg tudják magyarázni, hogy az csak a Tipus-t jelenti, de az akkor is értelmetlen. Nekem anno az 1 napos SSD-re is ezt írta ki, gyakorlatilag abban az oszlopban csak azt képes kiírni.gsmartcontrol használható még, mint a HDS és Disks alternatíva, ez a smartmontools frontend programja.
(#34830) gregory91
Te meg a gksudo-t ne keresd!
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
Van, de külön alkalmazásként kell letölteni:
[link]sudo chmod 777 HDSentinel
Majd ezt(nemhiszem hogy jelszót is fog kérni)
sudo ./HDSentinelubyegon2: Azért a HDSentinel-t ne becsüljük le a CLI-s mivolta végedt,tud az elegendő infót is adni úgyis.
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
nagyúr
Ezt miből gondolod, hogy az SSD dolgozik ilyenkor? Nem a processzor pörög, venti fúj erősen, hőfokot néztél?
Live Linux-szal meg tudod nézni, miként viselkedik, ha a lev258 által javasolt előző kernellel is csinálja?A terhelést tudod monitorozni akár a top, htop vagy a nmon-nal is, utóbbit fel kellene rakni, szerintem célirányosabb, terminalban elindítod és a t , c, m, d billentyűkkel előhívod a szükséges kiiratást.
amire szükséged van
c- CPU
m- memória
d- meghajtók
t- futó folyamatokEgy terminalablakban nyitsz kettőt, a másikban is, így áttekinthetőbb:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
journalctl -b -3
vagy admesg
parancs kimenete is hasznos lehet, pastebin-be másold be és a kapott linket rakd be ide.Pastebinbe bemásolod a szöveget és a nagy ablak alatt nyomsz egy Paste gombot, a felül létrejövő linked oszdd meg velünk. (nem kell regisztrálni meg hasonlók)
-
nagyúr
Valamit kevertem volna, mint ha a -3 végű a hibákat listázná ki, de már mindegy. Akkor az aktuálist a -3 nlküli parancs listázza! sorry
journalctl -b
pastebinnél kimarad a posztoló neve, ha oda bármit beírsz és alul Paste gomb, akkor lesz egyből link, én Entert még sose használtam itt.
és a fentinek a linkje:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ahogy nézem, folyamatosan ezt a hibasort írogatja, de hogy ennek a networkmanager-nek lehet-e köze ahhoz, amit írtál......teljesen tanácstalan vagyok. Mindenképpen meg kell nézned live Linux alól a futást és/vagy az előző kernellel is.
dbus-daemon[802]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z dbus-daemon[802]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: new request (1 scripts)
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: start running ordered scripts...
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: PRC: Renewing lease on enp1s0.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: XMT: Renew on enp1s0, interval 9900ms.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: RCV: Reply message on enp1s0 from fe80::e648:c7ff:fe6b:443b.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): valid_lft 60
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): preferred_lft 30
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): address 2001:4c4c:1363:d000:8aae:1dff:fe0e:945
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:1::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:2::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): state changed bound -> bound, event ID="1d:0e:94Minap néztem egy olyan gép kiirásait, ami processzor túlhevülés miatt leállt, de ott egyértelműen ki is írta, mi a gondja. Először visszavett a processzor teljesítményéből, utána még mindig forró volt és hopp lekapcsolta a gépet. Ott viszont elég volt sűrített levegővel jól kifújni a ventit, pedig annyira túl sok por nem is volt benne, de mégis.......nálad viszont ilyennek nyoma sincs.
(#34898) Frawly
Vicces, de hibakeresésre ezeréve ilyeneket szoktunk javallani! No mindjárt jön akkor ide is légyírtó komád a sysadmin meg fejlesztő szövegével...........
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
A "GUI"-k közötti váltás macerásabb,sok tülerem és elszántság szükséges(pl.: másik GUI-ból származó csomag, "összeomlathatja" az új "GUI-t", a config fájlokról nem is beszélve),inkább egy kész rendszer telepítése ajánlott.Tesztelni(ahogy lentebb már szóba került) live-rendszeren.
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
growler
őstag
Szia !
Például a Lubuntu vagy az antiX vagy a Peppermint OS .
Szerintem, próbáld ki őket live rendszerként - hogy melyik tetszik jobban
neked, és a gépednek is. 2GB RAM elég kevés, ennek ellenére a 64bites
verziókat ajánlanám - mert ezekre több olyan program is telepíthető,
melyek a32bitesekre már nem. -
Frawly
veterán
-
lev258
veterán
Szinte biztos, hogy most is a proci dolgozik vele, nincs hardveres rásegítés. A legtöbb, amit tehetsz, hogy a rendszer alapterhelését csökkented, hogy jusson másra több. Más grafikus felület, effektek kikapcsolása, felesleges háttérfolyamatok csökkentése, ...
Youtube nézéshez a Minitube használata.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Ahhoz adod hozzá, amihez... tudod Olyan partícióhoz tudod, ami mellett van.
Persze át is lehet helyezni a partíciókat. Tehát ha megfelelően eltologatod, akkor bármelyikjez adhatod.
De ha van elég hely a / -en, és külön van a /home, akkor a home-hoz érdemes, gondolom ott vannak az adataid.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
inf3rno
nagyúr
Nem erdemes foglalkozni vele, a lenyeg, hogy mukodik, es a tarhely nagyja megvan. Egyebkent is erdemes kisebbre venni valamivel a helyet, mert a kovetkezo klonozasnal nem biztos, hogy rafer egy hasonlo meretu lemezre. A gyartok kozott szokott valamennyi elteres lenni, hogy mekkora tarhelyet adnak. A 180-as lemez mondjuk nem gyakori, de 2db 240-es vagy 256-os lemeznel lehet szivas, ha azert nem megy at a lemezkep, mert nehany MB-al kevesebb tarhelyet ad az egyik gyarto. A ZFS-nel szokott meg ilyen elofordulni RAID-ben, mert az megkoveteli az azonos meretu particiokat. A BTRFS ebbol a szempontbol jobb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest