- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
V.Stryker #42888 üzenetére
15 Ways to Tweak Nemo File Manager in Linux to Get More Out of it
Linux Mint fájlkezelőjét érdemes felrakni Ubuntura is, sok plugin van hozzá, de alapból is jobb kétablakos filemanager, mint a default Ubuntus.
Alternative File Managers to Ubuntu 24.04's Default Nautilus
-
válasz
V.Stryker #42886 üzenetére
Igazán nincs mit!
Sejtettem, hogy még nincs ebben gyakorlatod, amúgy ezt linkeltem volna:
XnView Classic Alternatives for Linux
Elég sok program crossplatform, de tényleg az a legjobb még az elején, ha rákérdezel.
A linkelt oldal egész jó, így is tudsz csoportosítani, csak szűrni kell Linuxra:
Jól áttekinthető, látod a platformokat, etc..
-
válasz
tordaitibi #42862 üzenetére
5-6 éve le lettem oltva Linux ügyben
De max jobbító szándékkal!
Ezért kell tanulni és nyitni minden irányba.
Azért én úgy vagyok ezzel, hogy vannak szakterületek, amik túl veszélyesek ahhoz, hogy én megpróbáljak bennük jeleskedni! Az nem okoz fizikai veszélyhelyzetet, hogy mennyit balfackodsz a Linuxszal, de az én villamossági ügyeskedésem más tészta!
Készen van már? Már működik is a laptop? Aha... mintha látnám, Laptoplátó Tibi topik, jó lesz ez, ügyi vagy.
Örülök neki, hogy végre Te lehetsz a másik oldalon!
De nincs kész semmi, mert nem kapkodom el. Holnap frissen csak, amúgyis mindent elő kell halásznom, mert mindent minig megtalálok, de pont akkor, mikor az a valami qrvára nem kell! Ami miatt óvatosabb vagyok, az az is még, hogy éppen azért vettem ezt a nagyszerű Dell Latitude notit, mert a HP Elitebookom töltésének érintkezése kezdett nagyon rossz lenni. Azon csak külsérelmi harapások voltak, szóval ezt nem tudom a nyuszira kenni!
Minő szerencse, hogy 67W-os a telóm töltője, így nem is hajt a tatár sem. Max kényelmetlen, mert nem hosszú, mint a Dell töltőkábel. (szigszalagot egyelőre csak pirosat találtam, pedig direkt van fekete is)
-
Valami ilyesmi van nekem is valahol, de nekem inkább másféle pisztolyokkal volt dolgom meló során. Az ilyen furmányos mesterkedésekhez sose értettem...
Mit gondoltok, miért katona lett belőlem? Hát mert nem értettem semmihez!
Anno megszereltem képcsöves óriási TV-nket, mert se kép se hang nem volt. Utána bekapcs, minden bejön szépen, kb 5 perc múlva nagy durranás, tök sötét lett az egész lakásban és a TV szépen lángolni kezdett! No azóta inkább nem nyúlok elektromos dolgokhoz... kicsit most is parázok ezzel a töltővel!
-
...a zsugorcső nehogy összepunnyadjon már idő előtt a cinezés folyamatának hőenergiájától. meeeer akkó...
Atyaég...ha tudnátok mennyire távol áll tőlem az ilyesmi! Lehet neki se merek kezdeni így! Amúgy cinem sincs szerintem, csak egy szürke táskában egy fura forrasztóketyere. Az a baj, hogy nincsenek már ezek a régi jó barkácsboltok, ahol a szaki még tudta is, mire való az a sok bizbasz, amit a boltjában árul... Van Ubi meg Praktiker osztjónapot. -
válasz
tordaitibi #42856 üzenetére
Ha tapétáznod kell, abban is tud segíteni, olyan technikával leszedi a tapétát, hogy csak pislogok, hogyan tud egy sima falfelületre ragacsolt tapétát lerágni?
-
válasz
tordaitibi #42854 üzenetére
Hobbielektronika...no ez nem jutott eszembe, szerencsére egy nyuszis fórumtárs írta azért a notebookos topikba.
Szerencsére már azt harapta el, ami bemegy a gépbe, semmi rágcsálás, egy határozott harapás és mindhárom belső vezeték kampeca!
Köszi, elég jól leírtad, miként kéne megoldanom! Tény, hogy akárhány ilyet próbáltam eddig, mindig belevágtam a vezetékbe...Holnap felkészülök a műveletre, előkeresek mindent, aztán kiderül mi sikeredik. Tutira van valami forrasztószerkezetem is, bár soha nem használtam, meg egy Swissarmy multiszerszám is, azon talán van valami blankoló... Ennek a zsugorcsőnek viszont utána kell néznem, tuti nincs itthon, mivel azt se tudom mi a fene az! De a kábeleket nem tudom rosszul összetekerni, erre gondolt a gyártó.
Köszi a helpet neked is, remélem nem lesz túl rövid a kábel a többszöri próbálkozás miatt!
Ja és bocs az offért mindenkitől!
-
válasz
tordaitibi #42851 üzenetére
Azért az apt frontend csomagkezelőkből is készülnek időnként újabbak, amik jobban managelik a csomagokat, de egyébként az apt is korszerűbb lett, mint az apt-get.
Érdemes megnézni, milyen tulajdonságai vannak a nala csomagkezelőnek!
Nala apt Frontend for Linux
Nala is a Neat Alternative to Apt on UbuntuAmúgy meg minek is kell bármilyen tipusú programból többféle? Sőt! Minek kell ennyi OS? Van a Windows osztjónapot! De abból is elég lenne a 0.1-es verzió, na jó legyen a 3.1-es!
Amúgy meg Tibikomám, inkább pillants rá léci erre a kérdésemre, Te nagy elektrovarázsló hírében állsz, hátha...
Nam akarom jobban amortizálni a nemrég beszerzett notimat! Sajna ugyanez nem mondható el a törpenyusziról...egy percre hagytam rejtés nélkül a noti vezetékét, már le is csapott rá!
-
válasz
csendes #42825 üzenetére
Semmilyen upgrade időzítésről nem esett szó. Te írtad, hogy ilyen rosszul még sosem sikeredett verziófrissítés. Ami fura, mert semmi különös nem történt, én meg csak leírtam neked, mik azok, amik miatt lehetnek furcsaságok. Pár külsős drivert újra fel kellett rakni? Nagyszerű, ez alap egy főverzió frissítésnél, egyébként amit beraktál link, ott is egyből azzal kezdi, amit írtam.
Miért nem vártál mondjuk 08.15-ig(egyetlen nap)? Nincs messze már, viszont akkor már a rendszeren belül lehet upgrade-elni, amit egy packages manager/frissítéskezelő talán megbízhatóbban is kezel, mint ha valaki külső leírások alapján nekiugrik. És még egyszer, frissíteni a xx.04.1-re érdemes, az lesz a stabil, nem az, amit az előre meghatározott naptári nap eljövetelekor kényszerűen ki kell adniuk!
-
válasz
csendes #42821 üzenetére
Akár várhattál volna az imént javasolt 24.04.1-es verzióra is, napokon belül kijön, hivatalosan holnapra írták. Minden főverzió upgrade-kor javasolt minden 3rd party app, driver eltávolítása a frissítés előtt, lehetőleg minél inkább egy saját tárolókból kialakított rendszerrel kell nekifutni a dolognak. Ubuntu oldala is említi, hogy a rendszeren belüli upgrade csak a 23.10-nél biztosított ill majd a megjelenő 24.04.1-nél.
Leírások erősen javallják ezt is áttanulmányozásra: Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) Release Notes
Úgy látom itt is említik a lényeget:
Upgrades
Users of Ubuntu 23.10 will be offered an automatic upgrade to 24.04 soon after the release.
Users of 22.04 LTS however will be offered the automatic upgrade when 24.04.1 LTS is released, which is scheduled for the 15th of August.Ha nem fentiek szerint jársz el, akkor szembesülhetsz pár nem megfelelő működéssel, ez pont ugyanolyan, mint a köztes kiadások, ott sem titkolják, hogy lehetnek hibák.
-
Ja, nem ment könnyen, de tényleg azt hittem csak mellékesen van ott a Mintstick ablaka, a másikra koncentráltam inkább, de kicsit a felfogásom is lassú lehetett.
Amúgy annyira nem offoltunk mégse, mert nem Arch vagy RedHat témáztunk, hanem egy Ubuntu deratíváról beszéltünk. Max féloff, de felfoghatjuk tanulságosnak is a thread-et, sokan majd Ubuntu helyett Linux Mint-et akarnak, ha olvassák.
Én nem bánkódom emiatt.
(#42801) tordaitibi
van ám jobbklikkes menü-->formázás
Winen.No, más se hiányzott, mint a Windows hülyeségei!
De aztán belejöttem Gparted és társaiba.
Azért ez nagy megnyugvás nekünk! Gondolom neked is.
-
Ja értelek már! Eléggé össze tudtál zavarni, azt hittem a particionáló screenshotja is okkal van odarakva. Azt meg nem tudhatod, hogy az a jobbgombos kiegészítő kifejezetten a Mintstick-re van drótozva, de ki akarna amúgy merevlemezt formázni egysoros jobbgombos menüből?
Pendrive esetén logikus, hogy bedugpd, jobbgomb és felugrik a pendrive-író. De lehet neked nem logikus, no mindegy, ez így jól van ott, ez a lényeg.
Nem is merem megkérdezni, mi a fenének raktál be a Mintstick ablak mellé egy totál más funkcióval bíró program képét, ennyi erővel még berakhattál volna médialejátszó képét is!
-
válasz
kpityu2 #42792 üzenetére
Azért ne vesszetek össze.
Dehogyis, ilyenről szó sincs! Mi egy páran így szállunk le a bicikliről! Szép is lenne ha Linux disztrók miatt vesznénk össze. Windows erőltetése már esélyesebb lenne... Szóval ezeket így lebeszélgetjük, aztán megy minden tovább.
De ez még nem jelenti, hogy annyira kicsiszolták mint a fizetős oprendszereknél.
Még jobban pedig, bár ezt inkább csak a Linux Mintről mondhatjuk el!
-
Hogy jön ide az Ubuntu installhelper?
Nem az ubiquty része a particionáló is? Háde!
Akkor olvass vissza ebbe a topokba! Az elmúlt hónap(ok) tele van a problémáimmal (és azok megoldásaival).
Biztosan láttam, de ugye ha régieknek vannak gondjai, az más, mintha egy most kezdő akad el. De amúgy ne sajnáld, hogy letöröltettük kollégával az Ubuntut, ez a gyakorlás része, mindenki törölt már százszámra disztrókat és rakott fel másikat, ez ilyen. De most már visszagörgetek és megnézem, milyen gondok voltak, amúgy én nem is erre utaltam, hanem arra, hogy ami a Mintnél hiba, ugyanaz van az Ubuntunál is, az ubiquity miatt.
Az a gyanúm amúgy, hogy a pendrive író appok lebutítottak és szerintem nem kezelnek particiókat, bár ők maguk létrehoznak, ha szükséges. Ez nem tuti, de ezerszer használtam a Minstick-et és szerintem ilyen, meg a többi is.
Ha kizárólag pedrive-okhoz hozták létre akkor miért jelenik meg a merevlemez jobbklikkes menüjében a "Forrmázás" menüpontra kattintva?
Kizárt, hogy ilyen történjen. Semmi köze egyiknek a másikhoz. Ha már egy megírt pendriveról zajlik a telepítés, minek is jönne be a pendrive író? Valamit megint benéztél!
-
Nem mellesleg miért Pendrive formázónak hívja magát? A merevlemezek formázásához másik program szükséges?
Ez bizony így van, de nem csak a Mintstick, hanem a többi pendrive-író appnál is, ISO és egyéb képfájlok kiírására van, nem meghajtók formázására. De nem is tudok egyszerűbbet elképzelni, mint ezt a megnevezést: pendrive formázó! Szerintem direkt értetlenkedsz, mert ez még nagyanyámnak is egyértelmű lenne... Ha ez így egy kezdőt összezavar, akkor ne is menjen PC, notebook közelébe, mivel azért egy pendrive és a merevlemezek között csak különbséget tud tenni.
Ezen nincs mit védeni, egyébként az Ubuntu installhelper particionáló része szerintem egyértelmű és mint írtam, ugyanezt használja a Mint is. Az nálad fura, hogy a Mintnél csuda hibákat fedezel fel, az Ubuntunál meg nem.
Mivel lehet mégsem viccelsz, így legyen mindenkinek egyértelmű:
Pendrive (ehhez kell a pendrive formázó)
Merevlemez, alias HDD
Mennyivel egyszerűbb így óvodás szinten, nem?
-
Még csak azt sem mondhatod, hogy nem ismerem a Mint-et, és látatlanban, vakon vagdalózok.
Látom, ismered, bár igen szerencsétlen eset ha egyszerre akarod használni a particionálót és a pendrive író Mintstick-et. A linkelt képen legalábbis ez látszik. A menet közbeni particionáló meg az ubiquty installhelper amúgy közös Ubuntuval, a Mintstick az Mint-es és kifejezetten pendrive-hoz van, nem HDD-hez. Úgy látom több időt kéne ismerkedéssel töltened.
De már az elején egy olyan butaságba futottam
Hát igen, csak nem a rendszer butaságe ez, hanem a useré.
Különben már többször leírtam, hogy a kollégának nem csak a Linux Mint, hanem a Kubuntu is javasolva volt kipróbálásra. Azt is leírtam, miért nem az igazi kezdőknek az Ubuntu, de ezt is százan leírták már a Kezdő topikban. Gondolom ez nem különösebben zavar, csak hajtogatod ugyanazt, min t a pereces.
Nem áll a többi felett a Mint, egyszerűen sokkal jobb totál kezdőknek, mert mindent megcsinál GUI-ból egy default install után, amit akar a user. Ubuntun ez sajnos nincs így.
-
...ahogy Windows-on
Erre én galádul bedobtam a windows-like kifejezést.
No mindegy, annyiban jobb lenne a Kezdő Linuxos topik, hogy ott azért majd mindenki őszintén írhatna és azt írná 10-ből 9 ember, hogy inkább egy Linux Mint-et rakjon fel az alap Ubuntu helyett. De egyébként itt sem szentségtörés egy kifejezetten Ubuntu alapú disztrót javasolni szerintem. Nem is értem mi a gondod azzal, ha valakinek egy sokkal használhatóbb és jobb rendszert javasol bárki is, az a gond, hogy ez Ubuntu topik?
Hát akkor nyugodj meg:
System:
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-39-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 nobleLegyél büszke, egy újabb Mintes...
Hogy mi?
Az nekem jó, ha valaki kezdőként a jobb rendszert fogja használni? Egyszerűen egy megtévesztő infó alapján rakta fel a kolléga az Ubuntut, de ha már így történt és láthatóan nem igazodik el benne, akkor már hagyjuk, had szenvedjen vele? Írjuk le, hogy nem baj, jó lesz ez neked, igaz ahhoz, hogy be tudd állítgatni, fel kell raknod egy gnome-tweak nevű csomagot...egyszerűen nevetséges az egész!
És még egyszer leírom, javasolva lett a Kubuntu is a Mint mellett.
-
válasz
I02S3F #42775 üzenetére
Valóban, teljesen igazad van! Ki is ment a fejemből, pedig ez volt a lényeg.
(#42776) tordaitibi
Jogos, csak valahogy egyszerre írtatok fórumtársunkkal, aki sosem javasol, megvárja míg más teszi azt meg és abba köt bele.
A nyamvadt snap meg azért jött elő, merthogy Ubuntu. Nem? De!
Köcce a békebeli sportszeletet! Sorry, most tényleg ártatlan voltál, mégis lehurrogtalak!
Mondanám, hogy jobban figyelek erre ezentúl, de úgyse lenne igaz...én most nem vagyok antialkesz, mivel rohadt melegek vannak!
De miért nem raksz fel Nautilust?
-
válasz
tordaitibi #42772 üzenetére
Neked is csak egy kérdésem van: miért nem jó, amit javasoltam a kollégának? Van ellenérv? Mert az nem az, hogy Te mást használsz. Egyébként is mi a baj azzal, ha többet is kipróbál? Szóba került a Kubuntu is alternatívaként, remélem az nem vált ki hisztirohamot egy Ubuntu topikban.
Miért nem raksz fel Nautilust?
Elegem is lett ebből a snaphuszárok topikjából teljesen...
-
Tök feleslegesen szívattátok szegényt.
Azzal, hogy egy sokkal kezelhetőbb rendszert ajánlottunk egy normálisan használható fájlkezelővel? Tényleg nagy szivatás. Nem a Gnome-mal van a baj, hanem azzal, amit az Ubuntu használ belőle. A Nautilus fájlkezelő nincs totál lebutítva? Dehogynincs, mindenki lecseréli valami másra. Most javasoltuk volna egy alapból snapfüggő lebutított rendszer farigcsálását ahelyett, hogy egy valóban jó és kezdőknek is könnyen használható Linux Mint-et ajánlunk?
Nincs ebben több, kár ezen ennyire kiakadni. Azt felesleges lenne hozzátennem, hogy ha én ajánlok valamit, akkor azt ajánlom, ami szerintem jobb, ugyanezt tedd Te is, de ne kritizáld azt, hogy más mit javasol, főleg ha értelmes ellenérved nincs.
-
válasz
tordaitibi #42767 üzenetére
Az én képemen épp a Synology NAS-om elérési lehetősége van, az nálam belefér az elérésbe. Nem értem, mi a problémád.
paolinho is a NAS-t szeretné elérni, ha jól emlékszem. HA az zavar, hogy megosztás van a sorba írva, szerintem engedd el, elérés, megosztás...NAS szerintem mindkettőt szereti, nem?
De hogyhogy csak 3 fájlkezelőd van? Nem kavarodsz bele, mint majom a házicérnába?
-
válasz
paolinho #42763 üzenetére
Nem nagyon ismerem a Gnome-ot, sőt a Linux Mint Cinnamont is többnyire feltelepített állapotban használom, pár CLI appot rakok fel, fontokat és a témát változtatom és használom, ami defaultban van. Ennek ellenére rengeteg lehetőséged van, mivel a Mint Ubuntu alapú, annak a tárolóit használja, így elég sok programot fel tudsz telepíteni, plusz a Cinnamon felület is Gnome alapú, de akár KDE appokat is fel lehet rakni.
Viszont néha kíváncsiságból megpróbálok ezt-azt, most a SHIFT+prtsc gombot megnyomva beszürkült a display és kijelölés módban tudtam képet menteni!
(ALT+prtsc meg úgy látom teljes ablakot screenshotol) (valamit villant a Ctrl+prtsc is amúgy...)
Ihol-e:
Szóval megy itt sok minden, ha az ember kíváncsi! Ilyenek miatt is szeretem a topikban a kérdéseket, mert különben sose próbálnék ki semmit! A semmiből kezdve minden, ami rámragadt, az a kezdők kérdéseinek köszönhető! Nem vicc.
(alapból egy laikus örök kezdő vagyok én is)
-
válasz
paolinho #42760 üzenetére
Passz, sose használom. A Képernyőkép app egyszerűbb, beírod a Menübe, ami ott megjelenik, jobbgombos módszerrel ki is rakhatod a panelre vagy máshová...
kb ennyi és egyértelmű lesz egyből...
Most amúgy mégis használtam a prtscreen-t. Ez is menti a Képek mappába az aktuális képet, a Nemo filekezelőt megnyitod és jobbgombbal katt, megnyitás a Pix appal, ott le tudod vágni a képet és elmenteni. Érdemes a Nemo-t kétpanelesre állítani amúgy. Default kis méretben jelenik meg és egyablakos, de amit a Beállításokban megváltoztatsz, nem kell menteni, bezár/kinyit és már olyan, amit beállítottál.
-
válasz
paolinho #42755 üzenetére
Ja még az install folyamat ment...a default letöltési tükörről lassan jöttek le a csomagok szerintem, de ezt az első normál indítás után majd be kell állítani, úgyis a Frissítéskezelő-vel célszerű kezdeni. A Szerkesztés / Szoftverforrások fülön tudod kiválasztani, leggyorsabb letöltési tükröt, sokat számít, mivel az alap az USA tükör.
Kicsit hagyni kell, míg megkeresi a legjobbat...mindkét sorral meg kell ezt csinálnod:
Ha ez megvan, nyomhatsz is a Frissítés gombra és utána a Végrehajtásra és lefut az első upgrade...
-
válasz
paolinho #42753 üzenetére
Mondjuk a Telepítés a "Kérjen segítséget" részen iszonyat hosszan megy
Ezt nem tudom, hol lelted, de ha egy régi gépen live-ban betöltődik a rendszer és elkezdi az install folyamatot, plusz nyomsz egy Help gombot, ami nyilván próbálja behívni a Firefoxon a Mint help oldalát....no ez nem fog menni, nem lesz elegendő erőforrás hozzá! Szerintem szakítsd meg az egészet!
Adj időt magadnak, hogy megismerd kicsit a telepítést, ez a Kézikönyv minden lépést bemutat képekkel, magyar nyelven, szerintem megéri átnézegetni, ha mégis elakadsz, a Kezdő topikba írd le, mit csináltál pontosan, mivel csináltad és mi a hibajelenség.
-
válasz
paolinho #42750 üzenetére
Célszerűbb a Kezdő Linuxos topikba írni majd a felmerülő kérdéseket, bár van a Linux Mint-nek saját topikja is, de a distrók többsége Ubuntu alapú ill Ubuntu deratíva, így a Kezdő topik a tuti!
Egy Ubuntut használó az Ubuntu alapú disztrókkal kapcsolatos kérdések 98%-ára tud válaszolni, ugyanez igaz a Linux Mint használókra is, de még a Debiannal kapcsolatos kérdések is megvannak a Kezdő topikban. Az alapok ugyanis ugyanazok.
Ez a neofetch:
Terminalt előhívod, beírod a neofetch-t, Enter és screenshot...
Sose használom, mivel az
inxi -Fxxx
terminalba beírva, akár szövegesen is bemásolható Programkód gombbal szerkesztve...ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-39-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Laptop System: Dell product: Latitude 5520 v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: Dell model: 063MV5 v: A00 serial: <superuser required> part-nu: 0A21
uuid: <superuser required> UEFI: Dell v: 1.36.0 date: 03/22/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 24.1 Wh (68.7%) condition: 35.1/62.3 Wh (56.4%)
volts: 15.2 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: discharging
CPU:
Info: quad core model: 11th Gen Intel Core i5-1135G7 bits: 64 type: MT MCP
smt: enabled arch: Tiger Lake rev: 1 cache: L1: 320 KiB L2: 5 MiB L3: 8 MiB
Speed (MHz): avg: 671 high: 1150 min/max: 400/4200 cores: 1: 1118 2: 400
3: 400 4: 400 5: 400 6: 400 7: 1150 8: 1102 bogomips: 22118
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: Dell
driver: i915 v: kernel arch: Gen-12.1 ports: active: eDP-1
empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:9a49
class-ID: 0300Nem másoltam be az egészet...ebben minden fontos adat benne van hardver és szoftver szinten, kérdéseknél sokat segít.
-
válasz
kpityu2 #42747 üzenetére
Sose tudtam driver keresgélésnél, hogy akkor most hanyas Ubuntu is kell nekem...
Bocs, de ezt azért nehéz komolyan venni. Alapból a telepített rendszer ezer helyen mutatja ezt az infót, ha más nem, a tárolóiból látod, mivel Ubuntu tárolókból dolgozik a sajáton kívül. Az interneten 3 sec rákeresni és akkor már jó ideig tudni is fogod, mivel az alap és az 1, 2 ,3 is ugyanazon Ubuntu alapra épül.
Tévedtem, 2 sec volt ezt megtalálni!
https://linuxmint.com/download_all.php
(#42749) I02S3F
Az egyáltalán nem baj, ha kicsit distrohopperkedik a kezdő! Sőt! Onnan derül ki, neki melyik fekszik jobban. Én is sokáig hopperkedtem, igaz 10 év óta a Linux Mint Cinnamon volt az állandó rendszerem.
-
válasz
paolinho #42740 üzenetére
De én maradnék az Ubuntu vonalon
Linux Mint Cinnamon is Ubuntu alapú egyébként, viszont a közutálatnak örvendő felesleges snap erőltetése nélkül. De amúgy nem telik semmibe először kipróbálni a Kubuntu-t, utána a Linux Mint Cinnamon. Fordítva nem ajánlanám, mert akkor a másodikat már ki se próbálnád.
Mindkettő kezedre állna, nekem a KDE felület túlzottan bonyolult, de nem akarlak rábeszélni, nézd meg őket.
-
válasz
paolinho #42734 üzenetére
Igazán nincs mit!
Nagyon régesrégi gépen talán nehezen megy, de a mostani asztali felületek erőforrás igénye már eléggé közelít egymáshoz, de tény, gyenge gépeken az LXQT, XFCE és Mate felületek ajánlottabbak.
Lehet rosszul látom, de az Ubuntu tűnt a legkomplexebbnek
Sajnos csak annak tűnik, de maga a filekezelő totál le van butítva, ahogy urandom0 #42736. hsz-ében láthatod is, meg lehet oldani, hogy ugyanúgy megoldható legyen minden, mint a Linux Mint Cinnamon és a többi felületében alapból grafikus felületen megoldható. Amit beraktam screenshotot, az egy alap telepítésben van így, ezzel szemben csinálhatod ezt is:
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön. -
válasz
I02S3F #42731 üzenetére
KDE is windows-like, sőt még az XFCE és a Mate is eléggé az, egyedül a default Ubuntu által használt Gnome nem az. Nyilván a Cinnamon az, ami funkciógazdag, de még elég egyszerű is a beállítgatása. Alap user használatra szerintem a KDE az túl sok és bonyolult is a személyreszabása.
-
Egy ideje már megy ez a Kept Back Ubuntu alapokon, ha az egyik csomagkezelő nem frissít, a másik lehet igen.
Nálam épp most a
sudo nala update && sudo nala upgrade
tart vissza csomagokat, viszont az apt csomagkezelővel meg frissült ugyanazon pár csomag.================================================================================
Kept Back, Will Not Be Upgraded
================================================================================
Package: Old Version: New Version: Size:
linux-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-headers-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-image-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
================================================================================
Summary
Upgrade 60 Packages
Kept Back 3 Packages
#
63 frissített, 7 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 451 MB.
A művelet után 297 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$
Resolving the Error “The following packages have been kept back”
-
Pár napja raktam fel EFI-s notebookra, most megnéztem a régi legacy-s notin is, mindkettőn lefutott az installhelper frissítése után a telepítési folyamat. Hiba nem volt menet közben.
Normál install volt 3rd party alkalmazások nélkül. Mintstick pendrive-íróval írtam ki az iso-t. -
Ja a boot splash-ra gondolsz, hogy annál látható lenne, hol akad el a boot folyamat! Ez egy jó ötlet, tényleg nem kell kivenni a GRUB-ból a quiet splash opciót, a felfelé nyíl lenyomására látható a folyamat.
(#42641) tordaitibi
A Del gombot nem tudtam, hogy előhívja az is a splash-t, de a felfelé nyíl egyszerűbb nekem.
-
Persze hogy nulla, mert _nem_javasoltam_semmit. Csupán a nyilvánvalóan hibás elképzelésekre hívtam fel a figyelmet.
Akkor csak a szokásos önkéntesrendőrködés, értem. Arra nagy szükség van mindenütt, itt is. De ha már így van, miért nem jelentkezel Topikgazdának?
Nem tudom Ubuntu-n hogyan lehet előhívni a a boot konzolt...
A leírás, amit linkeltem, épp ezzel kezd, de ezek szerint meg se nézted, mert téged csak a tompikás csíkos megfogalmazás zavart. atyaisten...
-
Ahhoz képest, hogy mindenkit kiosztasz, mi is a javaslatod a problémára?
Lehet ettől jobban érzed magad, de a javaslatod nulla, így a hsz-ed is kb annyi.
A repteres képem meg csak egy záróakkord volt, előtte volt egy szerintem valid javaslat is a Ubuntu 22.04 boot repair how to guide leírásban. Persze ha a vakokat és világtalanokat említjük.... azt biztosan nem láttad.
Amúgy szakmai szempontból mi a bajod a recovery boot-tal?
-
válasz
tordaitibi #42626 üzenetére
Véletlenül nem betelt a partíció? Nincs rajta üres hely, így nem tud elindulni.
Két bejegyzéssel előtted én akkora fehér csíkot látok, ami még dajcs tompikán is kifogna!
ihol e:
No de ne csak okoskodjak itten, a leírás elején lévő recovery bootolást próbálnám meg elsőként:
Ubuntu 22.04 boot repair how to guide
Főleg a
dpkg
és agrub
sorok érdekesek itt, ha jól értem, afsck
már volt.Öreg Ubuntu, öreg SIM kártya és most meg öreg szemüge!? Te is öregszel erősen...
focirajongóknak csak...
-
Mondd, kibírná az egód, ha valaki tesztelné a meglévő eszközeit, ahelyett, hogy neked hisz?
Elég sokat olvasgatom az SSD-s szaktopikokat és ugyanilyen helyzetben lévő userek panaszkodnak, hogy napok óta szenvedve próbálnak rájönni, mi baja az SSD-jüknek vagy milyen SSD-t kéne venniük, mert hallották, mennyivel gyorsabb az NVMe...Nekik is elmondják ezerszer, amit itt most kollégának leírtam. A felesleges csalódástól próbálom megóvni emberbaráti szeretetből, semmi köze ennek az egómhoz.
Fogalomzavarod van, az nem útszéli stílus, hogy javasoltam, olvasgass SSD témában! Úgy éreztem, hasznodra válna, de ha ez téged sért, akkor sorry! Viszont így tobábbra is ismeretek nélkül, az optimizmusodra hagyatkozva fogsz tanácsokat osztogatni. Ez nem szerencsés dolog!
-
Tudok olvasni, láttam is a Asus P8B75-V alaplapját leírva. Mivel szóba került, hogy gyorsabb lesz az NVMe SSD-től, ezzel kapcsolatban írtam pár tényt éppen a régi hardverösszetevők miatt. De nem kell a tények alapján döntsön, dönthet az alapján is, hogy te leírod, reménykedsz, hogy gyorsabb lesz!
Amúgy nem ártana neked sem az SSD-kkel kapcsolatos alapvető dolgokat átböngészned, ha van kis időd rá. A reménykedés ezekben az esetekben kicsit kevés!
Ez után még valahogy irányítani kell a boot folyamatot, hogy az nvme induljon, ne a sata.
Ez alapján talán nem is csak az SSD-kről kéne olvasgatnod!
-
Szekvenciális sebességtesztekben van is különbség, de rendszer vagy program/játék betöltésénél pár sec a különbség, ilyen YT videó számtalan van:
NVMe M.2 SSD PCIe vs. SATA SSD vs. SATA SSHD vs. SATA HDD Game Loading Times
A rendszer napi használata során, főleg régebbi hardverösszetevők mellett, tuti semmi különbséget nem érzékel a user. Még egyszer említem, nem a szekvenciális sebesség különbséget kell nézni!
-
válasz
Ablakos #42509 üzenetére
Úgy olvastam az nvmne gyorsabb, mint a sata 6Gbs port
Ha a Sata3 SSD-re gondolsz, az max 600 Mbps sebességű.
PCIe bővítőkártyában van nvme meghajtó.
Ennek a sebessége viszont függ a gép és a bővítőkártya PCIe sebességétől. Egy dolog az NVMe SSD tulajdonságai között szereplő szekvenciális sebesség és más dolog, ebből adott csatoláson keresztül mi képes átmenni.
PCIe 1.x - 250MB/s per lane (16x == 16 lanes)
PCIe 2.0 - 500MB/s per lane (thus 16x PCIe 2.0 is 8GB/s)
PCIe 3.0 - 1 GB/s per laneEzt a sebességet növeli a PCIe verzió után jelölt szorzószám. Kb itt látod:
Amúgy ha látja a rendszer, akkor tároló meghajtónak tökéletes lesz. De semmi extra ill érzékelhető gyorsaságra ne számíts a Sata SSD-hez képest.
az nvme lemez tartalmazza a további (/; swap stb.) partíciókat
Az úgy érdekes lesz, max a swap-ot tedd arra, a / és a többi rendszermappát ne.
A /home vagy egy külön tároló/data partició még inkább jó. A rendszer futtatást nyugodtan bízd a Sata SSD-re, ebben tényleg semmi érzékelhető különbség nincs a két SSD között, mivel itt nem a szekvenciális írás/másolás a lényeg, hanem az access time. -
válasz
tordaitibi #42470 üzenetére
Kösz, hogy röviden vázoltad fórumtársunknak a helyzetet, szerintem mindketten ritkán nézünk be az Ubi topikba ééééééésssss csak most fogtam fel a kolléga nickjét igazából! Ablakos...
De jó, hogy nem én beszéltem neki a Winről...
Ubuntu humor....még ilyent!
-
válasz
tordaitibi #42461 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #42461 üzenetére
Tuti nem állok a sötét oldalra, annyi pálinka a világon nincs!
Amúgy először nem is magamra értettem a poent...
Leltem egy Ubuntut, azon meg ez mutatja, de nyilván ha logokat nyitogat az ember,
term.log
és társai, ott is megvan az első bejegyzés. Nálad szerintem az asda1
nem valid, csak elsiklottál efelett kissé.sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
ubyegon@UbMte2204-8570p:~$ sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
Apr 30 18:12:19 ubuntu-mate kernel: [ 0.153557] PM: RTC time: 18:12:00, date: 2023-04-30 -
válasz
tordaitibi #42451 üzenetére
Fura, nálam az a rövid parancs működött innen
How To Find Exact Installation Date And Time Of Your Linux OS
Amit growler kolléga írt, az is jó. Nekem ezek nem írtak ki semmit:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | grep "Birth" | sed 's/Birth: //g' | cut -b 2-11
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | awk '/Birth: /{print $2}'
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo stat / | awk '/Birth: /{print $2}'Akkor ez a GRUB probléma tényleg Ubuntu bug lehet.
-
válasz
tordaitibi #42449 üzenetére
Emlékszem a thread-re, voltak is számomra meglepő megoldások, addig azt hittem működnek az addig ismert egyszerű módszerek.
Dehát Linuxról van szó és hát a világ is folyamatosan változik, nincs bajom a Linux folyamatos változásaival sem.
...akármit csináltam vele 30 másodperc maradt a várakozás.
Ha nyomtál egy Entert, akkor is?
Hogyan lehet megnézni egy rendszerről hogy mikor telepítettem, kíváncsi lennék.
stat -c %w /
-
válasz
tordaitibi #42446 üzenetére
Meg az erre vonatkozó irodalom is csak hiszi.
Mert még az is meg tud lepődni az Ubuntu csodáin!
Mint, Debian még a normál módon működik, épp akkor csekkoltam le, amikor ezt olvastam...de lehet nem is az Ubuntu hülyesége, hanem a kedvenc UEFI-m miatt van!?
/etc/grub.d/00_header
Egyik említett disztróban sincs ez a 00-ás fájl.
-
-
válasz
Mardel #42237 üzenetére
...mert valami hibát ír ki, elvileg az oldal nem támogatja a linuxot.
Azt azért sejted, hogy pont az alapján lehetne pontosabbat mondani, amit nem írsz le, a valami hibát ír ki az qrva kevés!
Firefoxon megnéztem, működik, bejön az oldal, de évek óta ezt tapasztalom, ha ránézek. Egyszóval az nem igaz, hogy az oldal nem támogatja a Linuxot. Kell a pontos hibaleírás, akár mobilfotó is jó...
-
válasz
daninet #42153 üzenetére
lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc.
Nekem sincs fogalmam se többnyire, igaz 99%-ban már van, mindig ugyanaz...szóval nézd meg és lesz fogalmad, aztán szépen kilövöd, ha csak nem épp egy ütemezett feladat az!
systemd-analyze blame
Nekem a szokásos van itt megint, ami lassít a booton:
ubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.364s (kernel) + 8.555s (userspace) = 13.919s
graphical.target reached after 8.545s in userspaceubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze blame
6.456s NetworkManager-wait-online.service
976ms systemd-udev-settle.service
839ms dev-sda7.device
588ms blueman-mechanism.service
508ms udisks2.service
360ms networkd-dispatcher.servicehát.. én mindent flatpackből telepítek
Ezt ugye nem komolyan írtad? Nincsenek tárolói a Susunak?
-
válasz
kevesbence #41921 üzenetére
Nem figyeltem, akkor ez valami virtual dolog, értem. Az ncdu szerintem valós lemezfoglaltságot monitoroz.
-
válasz
kevesbence #41912 üzenetére
Ha már az ncdu-t használod, az adott soron enter-t nyomva kibontja a kurzor alatti mappát...
Ncdu a NCurses Based Disk Usage Analyzer and Tracker
Itt van help a használatához.
(#41919) growler
Volt már ilyen, hogy a /var-ban extreme méretűre híztak a logok.
-
Maradok hopper, én azt élvezem.
Megértem én, hosszú évekig hopperkedtem én is.
(most is van kb 7 disztró az SSD-n, de csak addig érdekeltek, míg felraktam, ill kielégítette kíváncsiságomat)
Értsd meg, hogy a Cinnamon nálam szaggat, lagzik (animáció).
Erről már esett szó másik topikban, user error simán, no de nem baj, anno hopperkedésem közepén elkezdtek érdekelni az ilyen kihívások is, volt a legelején is nyilván, de azt kevésbé élveztem. A mai Linux mellett minden megoldható, nyilván gyenge CPU és kevés RAM az nyűgössé teszi kicsit...
-
Továbbra sem szeretem a Cinnamont, bármennyire is fáj neked
Nem ismered, az van itt a háttérben!
A Mint-et bírnám Gnome-mal vagy KDE-vel.
Hát akkor rakd fel a Plasma-t Mint-re, egyszer csináltam ilyet, Cinnamon mellé felraktam, KDE csomagok nélkül főleg, eszméletlen jó lett. Mivel nem pofonegyszerű, a felesleges hopperkedés helyett jóval nagyobb sikerélmény is lehetne számodra!
Gnome-osítani jóval könnyebb lenne, de azt meg minek...
-
válasz
tordaitibi #41864 üzenetére
Jó Uby lassan mazsolázod át a hozzászólásokat
Hát ja, minden egyre lassabban megy már a mi korunkban! Például rebootoltam a Látóasszony topikot is a táltos-sal összevonva és eközben alig látok, mert erőltettem tegnap a spéci munkaszemügémet...
mert 101% alapjuk volt az abban leírtaknak.
Volt már szó arról, hogy matekoznod már nem kéne...a 100% az nem a tizedet jelenti!
Amúgy értem én ezt a snap-os ragaszkodást, de csak nálad...no de a lényeg, hogy végre találtál másik fórumtársat, aki ezerrel használja, nagyon nem érti, de morog...szóval azért gondoltam ezt az újabb Blogtopik javaslatot! Winekézés nem fogna meg, ilyen topikokba nem nézek be sose.
Azért milyen szerencse, hogy nem a 8.04 Ubuntura cuppantál rá véglegesen, mert azzal aztán lenne fejvakarás!
-
inkább az zavar, hogy feleslegesen van erőltetve, semmi előnye a csomagokhoz képest, és +1 erőforrásfogyasztó bloat cucc.
Sokakat ez zavar, mert az még OK, ami a Mint-nél van, hogy ott van választhatóként a Flatpak, de nincs semmi kényszer, hogy azt használd. Sőt, utóbbi Ubuntu verzióknál már egy
laikus
nem is képes felrakni egy.deb
verziót! (ahogy olvasom, a Mint dobja is a Flatpak-ot)A hely dolog meg...amikor először teszteltem, a .deb verzió 46MB, a Flat/Snap meg 886MB helyre települt. Anno 120GB-os SSD-m volt 7 disztróra, szóval nem volt mindegy. Most 1,92TB hely nagy része üres, de nehogy már!
-
Te a Mint-et utálod meg a Cinnamont persze, sokan meg a Snap-ra épülő rettenetet az Ubuntunál.
Ezen kívül még nem érezted hátrányát a remek Snap-nak? Majd fogod.
Téged amúgy zavar, hogy az apt csomagok meg egy laikusnak teljesen átláthatatlanok?
Nem én írtam, szóval....amúgy tényleg milyen dolog már, hogy a laikus sem látja át a Linux telepített csomagjait! Azt hittem az úgy van, hogy egy
laikus
úgy amblock nem érti az OS gépház alatt történő dolgokat.Te laikus vagy?
Én igen, de már jó régóta.
-
válasz
tordaitibi #41844 üzenetére
Mehettek is
szobára, akarom mondani a Linuxekéző blogtopikodba! Ritka az olyan user, aki minden létező csomagkezelési formában mindent fel akar rakni és bevallottan még nem ismeri a Linuxot, de bosszantja, hogy nem látja, miket rakott fel az apt...(mert ugye ha látná, akkor meg mi lenne...hát az, hogy miért nem tudja ő, mik azok)
Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni.
No itt van ez is, neked se jó őgy ahogy van, pedig tudod, miért van, hogy a snap csomagok így települnek...de méééééééééééérrrrrrvanígy???? Mi lenne velünk nélkületek?
Legyen már egy új blogot léci...
ez lehetne a címe:
Szeretem a Linuxot, de miért úgy van minden, ahogy van? Miért nem másképp van, hogy akkor arra kérdeznék rá, miért úgy van!?
Olyan jó lenne daninet ft értetlenkedését is ott olvasni....
-
válasz
tordaitibi #41775 üzenetére
A szinoníma szótárban és az idegen szavak szótárában egyértelműen a "mazochista" a leginkább passzoló a tevékenységedre
Azért ez abban az esetben fedné teljesen a valóságot, ha Windowst is használnék...de azt anno kb egy hónap alatt töröltem az életemből.
Esetedben áll a 100% mazochista jelző!
De a blog írást semmi nem szárnyalja túl, ott szinte azonnal megvan a visszacsatolás, röpke órák alatt jön az 50-100 negatív komment
Ne is mondd, a blogjaid határozottan hiánypótlóak voltak! Nekem nagyon bejöttek! Nem írsz mostanában újat, csak összegyűlt már annyi tapasztalás...
-
Fene a gusztusod, hogy nem mindegy, min ölöd meg
De nem konzolból öltem meg, abból hoztam vissza!
Anno Debian 7, 8 eszméletlen stabil volt, alig lehetett kinyírni, örültem, hogy végre sikerült....legújabb Cinnamon raktam fel, azt nagyon nem szerette.
Az a baj, hogy valós helyzet sosem az, mint amit otthon sikerül csinálnod...
Nyilván, de én csak itthoni rendszernek használtam Win helyett. A szerver dolgok ma is kínaiak nekem.
-
Tanulni abból is lehet, hogy nem az éles géped vered szét
De én épp a valós helyzetben előforduló problémák megoldását akartam megtanulni!
Pont ennek köszönhetően tudtam visszahozni a két év próbálkozás után megölt Debian 8-amat konzolból, akkor nem volt semmilyen másik gép még mobilon sem volt netem. Csak ültem a gép előtt és szépen jöttek elő a konzolos parancsok...
Ma már tuti nem sikerülne, mert csak használom a rendszert.
Dualbootos gépem nekem is volt, de egy idő után rájön az ember, hogy jobb azt elkerülni.
Ha a dual egyik része a Wint jelenti, akkor egyetértek!
-
Jobb erre virtuális gép. Kevesebb szívás.
Sose használtam még virtualt, talán épp azért, amit írsz! Anno pont abból tanultam, amit tanultam, hogy élőben raktam fel mindent és ha szívás volt, azt szépen utánaolvasva, próbálgatva megoldottam. Mondjuk én valóban nulla ismeretekkel kezdtem neki a Linuxnak, ahogy azelőtt a Windowsnak is. Valahogy meg el kellett sajátítani az alapokat.
Vagy ha fizikai, akkor tartani egy olyat, ami nem baj, ha megborul.
Megborul...na bumm, a megírt pendrive nem csak egyszer használatos!
Plusz a már meglévő disztrók is ott voltak!
A mostaniakban meg a security+a kikapcsolás nehézségei érdekesek
Ja, az új Dell Latitude 7400 2in1 Win11-gyel voltak is valami gubancok, mikor felrakta magát és rebootoltam először! Csak az érintőképernyő miatt hagytam életben a W11-et a notin...
-
Amúgy otthonra, egy OS-sel mindegy is.
Egy OS...
Mostani 2TB-os SSD-re néha azért kíváncsiságból felrakok néhány disztrót, mint anno, bár már nem hopperkedem.
De különben a fene tudja, egy OS-es UEFI telepítésekkel sosem volt bajom, Secureboot is kezelve van, stb.
Lehet nekem se lenne, ha nem a HO Elitebook-on próbálom először az EFI installt, a közel 10 éves eszközökön még elég sajátos UEFI megoldások voltak, talán emiatt sem tudtam megkedvelmi ezt a szörnyeteget.
Pár hónapja egy Dell Latitude-on egész szerencsésen megoldottam az EFI-s telepítéstm Wint is meg kellett hagynom...nem volt nagy ügy, de nyilván itt a topikokban kaptam segítséget.
(#41763) tordaitibi
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Atyaég, teljesen belepirulok, enyhe túlzásokba estél, de köszönöm, jól esik.
Valóban leragadtam lassan a múlt évezredben...de ha eljön az az idő, mikor már tényleg csak EFI-t enged a gép...szerencsére az még pár év, még ez a jóval gyengébb HP Elitebook 8570p is fut jó ideig, ha kampeca lesz, akkor meg kénytelen leszek billentyűzetet cserélni a Dell Precision M4700-on...
-
Os-Prober valamiért tényleg nincs Ubuntun, és akkor származékain sem
Persze, Debian kezdte előző verzió óta, de nyilván felraktam Mint-re is az os-probert, le is futott és csak a Debianokat meg az Ubuntu alapúakat tallózza be! Mondjuk a Manjaro és egyéb rolling initramfs átíródása intel-re eléggé megzavarhatja a grub-update lefutását...[link]
UEFI bootidő régen is érdekes volt a notebookon...[link]
Amúgy mi a káosz az EFI-n?
Amblock az egész egy kaosz!
Amúgy nem tudom, mert valahogy megoldottam az új desktopon is, de be vagyok oltva ellene, így nem is emlékszem soha a következő UEFI-zésnél, mik a lépések.
Szerintem piszok vén vagyok már, emiatt ragaszkodom állandóan a Legacy-hoz.
-
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
/dev/nvme0n1p1
Erre a sorra gondolsz? Szerintem itt semmit nem kavar be, NVMe esetén így osztja ki a megnevezéseket a rendszer.
sda1
nvme0n1p1a1=meghajtó+partició
n1p1=meghajtó+particióA téma többi része az nekem egyrészt óriási kaosz meg UEFI+Win...
Ami mostanában nekem is feltűnt, az a GRUB meg az os-prober érdekes viselkedése, Debianon egyből ment minden, ahogy engefélyeztem az os-prober lefutását, a Mint viszont így sem tallózza be csak az apt disztrókat, Manjaro és rolling társait nem.
Érdekesség, hogy nemrég összerakott desktopon az NVMe SSD-n az UEFI-s disztró bootideje a nyamvadt EFI miatt jó hosszú, beraktam a Sata SSD-t, arról 5 sec alatt bootol a rajta lévő Mint. No meg ugye, amit sokan nem értenek, ugyanolyan gyors a rendszer Sata SSD-ről, mint NVMe SSD-ről. De ezt a Flash SSD topikban már elég sokszor érintettük...az NVMe 6-10-szeres sebessége az szekvenciális, sustained írásnál jön elő, nem rendszer és programok futtatásánál.
Amúgy super a gép, be is raktam a dobozába és használom a jóöreg Sata SSD-s HP 8570p-t.
(mondjuk ez a Sata SSD jóval többe került, mint két 1terás NVMe Samsung 980, de túl is éli azokat 5*)
-
válasz
inf3rno #41623 üzenetére
Egyébként 6 kernel nem férne el 140MB-on és a boot mappa szerintem nem is fogyhat el, max a / van alulméretezve.
Nekem előbb 2 darab kernellel 133MB-ot mutatott a boot mappa, raktam bele még pár kernel image-t és most 450MB-ot mutat, kb addig pakolhatnám bele a sok kerneleket, amíg el nem fogy a hely! A / helye nyilván.
Egyszóval ott valami más gubanc lehet....
-
válasz
inf3rno #41620 üzenetére
sudo apt-get autoremove --purge
Ez jó parancs, minden szükségtelen elemet eltávolít, csak ugye a system a használatban lévő mellé még szükségesnek ítél +1, a legutóbbi
fallback
kernelt!Nézd meg, mennyi maradt
sudo dpkg --list | egrep 'linux-image|linux-headers'
parancs segítségével és távolítsd el manuálisan. -
válasz
tordaitibi #41259 üzenetére
Aham, valóban L és félre...
De már értelek, mondjuk nem is volt előttem egy archklón képe, hogy könnyebben megértselek. De ahogy nézem, a mostani Mint 21.1-ben még PPA sincs felvéve, egész jól elvagyok a natur felrakott rendszerrel is.
-
válasz
tordaitibi #41255 üzenetére
abban igazat kell adnotok hogy míg arch alatt 1 kattintással bejelölhető maga a szoftveres kánaán
Egy kattintással 100 programot felraksz AUR-ból? Érdekes elmélet...azért én arra is emlékszem, hogy egyetlen csomag nevét beírtam az AUR-ba és feldobott egy tucat fura elnevezésű verziót a programból, no most mire abból a laikus kiválasztja, melyiket kellene neki felraknia, addig én békésen bemásolom azt a pár megszokott PPA-s sort a sources.list-be, frissítek és egy sorban terminalból felrakom a programokat. Igaz nem vagyok egy Archer, lehet azért megy ez nekem ilyen bonyodalmasan!
Mondjuk az alapján, amiket írsz, Te sem vagy nagy Archer!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest