- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #34091 üzenetére
Nézd, régen használom én is. Korábban betörtek a windowsomba, meg ezerféle vírusom volt. Dacára a fizetőps Avira internet sec softvernek. És tetszett a gyorsasága is. Tetszettek az ingyenes programok sokasága. Tetszett a fórumokban a segítőkész hozzáállás, stb. Mindez mára elolvadt! A fórumokban gúnyolódás, szemétkedés hegyek vannak, a windows már gyorsabb, több a valóban jó ingyenes program, ingyenesen megakadályozható a betörés, lehetőség van a vírusmentes használatra is. Azthiszem itt a vége nálam a linux korszakáénak.
Elköszönök: szevasztok!
-
törölt tag
válasz
lev258 #34089 üzenetére
Nemtudom. Most újrarakom. Nem értem miért nincsen linuxra egy normális karbantartó szoftver. Hát ki a fene tud így szakértelem nélkül találgatni? Mióta is van desktop? Mióta is ajánlják felhasználóknak? Aztán mégis kiderül, hogy csak hozzáértő programozóknak van megcsinálva?
Igen, elégedetlen vagyok! Azthiszem mégsem rakom újra. Megyek vissza windowszra és kész.
-
törölt tag
Hát ezzel a BleachBit progival megjártam. Mindent beixeltem, kivéve az üres hely törlést. 3 GB-al megnőtt a rendszer helyfoglalása.
A Stacer meg alig talált valamit.
Nem ezt vártam. Mikor felraktam és belaktam, 11GB volt a teljes rendszer. Most 34. Azt gondoltam közelíteni fog a 11-hez, hiszen azóta nem igazán raktam föl semmit.
-
törölt tag
Illetve nem.
A Nautilus-wipe funkciót nem tudom hogyan kell elindítani? Segítenétek?
-
törölt tag
Nah, minden ajá
nlott programot kipróbáltam. Mind megy. Mégegyszer köszönöm nektek a segítséget!
-
törölt tag
Köszönöm a segítséget nektek mindkét kérdésben!
-
törölt tag
Lehet ragaszkodni a gui-hoz, de néha át kell lépni a korlátokat
Nem! Nem "kell", csak "lehet". Ha én nem csinálom, akkor nem lehet. Megvan, rá az okom, de ha kifejtem, további gúnyolódásokhoz adok alapot. Ehhez semmi kedvem.
Ha linuxban nincsen megoldás, van a windowsban. Ennyi. A linux nem highlander, hogy "csak egy lehet". Van másik.
A linux rendszerben van olyan program mint a windowsban a ccleaner?
-
törölt tag
Esetleg ha lehet még egy kérdésem: egyszerű kezelésű, szakértelmet nem igénylő linuxe-rendszer tisztító programot tudtok ajánlani? (Kézi megoldások nem érdekelnek.)
-
törölt tag
Szóval nincs rá egyszerű program? Köszönöm a választ!
Esetleg ha lehet még egy kérdésem: egyszerű kezelésű, szakértelmet nem igénylő linuxe-rendszer tisztító programot tudtok ajánlani? (Kézi megoldások nem érdekelnek.)
-
törölt tag
Sziasztok!
Légyszíves ajánljatok nekem egy egyszerű kezelésű winchester wipe funkcióval rendelkező programot. (Parancs nem érdekel.)
-
törölt tag
válasz
#20749568 #33371 üzenetére
Írtam. Nem helyette keresek. Nem virtualizációban akarom megoldani. Nem dualbootos windowsban. Wine alatt szeretném. A 14.04-ben minden faxni nélkül ment ez a három progi. Négy évvel később meg nem. Miért? És hogyan lehetne mégis? Ezt kérdezem. És megkérek mindenkit, hogy ha nem tud valós megoldást, ne írjon semmit! OK?
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #33364 üzenetére
Nem helyette, mellette! És nem, ezek nem helyettesítik a tudását egyiknek sem!
Tudom, hogy a jóakarat beszél belőletek ilyenkor, de engem néha ez a veryprimityv hozzáállás nagyon tud már idegesíteni. Kíméljetek légyszi!
Ja-igen, mégvalami. Mindhárom tökéletesen ment 14.04 alatt!
-
törölt tag
Azért még három windowsos programot fel kellett volna tudni rakni a Bionic alá.
1 ImgBurn
2 MiniTool
3 Rufus
Sajnos nem működnek. Az első el sem indul. A másik kettő meg nem látja az egységeket. Kár, mert már összesen csak ezek miatt tartok windowst a gépemen. Ha működnének, nekem már nem kellene windows egyáltalán. Tudnátok segíteni?
-
törölt tag
Köszi!
-
törölt tag
A parancssori memória-fájl tartalmát hogyan lehet törölni?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33327 üzenetére
Viccelgetsz velem, rendben. Azért elmondom, hogy sokkal gyorsabban indul, gyorsabban tölti a programokat, stb. Élvezetesebb vele a munka.
A másik kérdésedre: nem erőltetek én semmit sem. Persze először azt akarom, hogy minden működjön ami a régin is. Aztán lehet továbblépni.
-
törölt tag
Nem tudom van-e aki figyelte, szerintem a 18.04 kb 20%-al gyorsabb mint a 14.04 (ugyanazon a gépen). Ehhez jött még most a friss Firefox gyorsulása is. Le vagyok nyűgözve...
-
törölt tag
Most így néz ki a Xubuntum pofázmánya:
-
törölt tag
válasz
#61392896 #33322 üzenetére
firefox https://accounts.google.com/signin/v2/identifier?continue=https%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F&service=
parole /home/xy/Dokumentumok/Zene/incoming_message.wav
A felső megnyitja a gmail levelezést, míg az alsó hangot ad, ha levél ékezik. Természetesen mást is meg lehet szólaltatni. Kerestem magyarul, bársonyos női hangon, de sajnos nem találtam.
-
törölt tag
Segítsetek légyszi!
Az XFCE-nek van tálcán megjelenő levélfigyelője. Ba is állítottam, működik is. Elkékül ha van friss levél.
Én ennél többet szeretnék. Van két sor, amit nem tudok kitölteni:
A "Run on click" és a "Run on new messages". Jó lenne, ha az első kattintásra megnyitná a Gmail oldalát. A másik pedig lejátszana egy hangfájlt ha levél érkezik. Ehhez kellene a segítség. Mik lehetnek ezek a parancsok?
-
törölt tag
Helyzetjelentés a Xubuntu 18.04 64bit oprendszer pillanatnyi állásáról:
Minden tökéletesen működik! Minden program, amit akartam települt és friss. Ma frissült a Libreoffice és a Firefox is.
A 16.04-től már nincsen fejlesztés alatt a Systemback, de ennek ellenére hiba nélkül fut.
A Virtualbox ppa-ja továbbra sem jó. Hibát jelez. Tehát a friss rendszert kézzel kell telepíteni.
A Wine alatt egyetlen programot nem tudtam csak még felrakni, az ImgBurnert. Persze sok értelme nincsen, csak már megszoktam. Érdekes, hogy még a 14.04 alatt tökéletesen ment.
Összességében elmondható, hogy a rendszer gyors és hibátlan, érdemes lehet áttérni rá, ajánlom!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33282 üzenetére
Bocs, de nem vagyok képzett linux szakember. Azért megpróbálom mégegyszer.
Leszedtem minden drivert. A nyomtatók közül kitöröltem a Xeroxot. Keresést nyomtam a nyomtatók ablakában. A linux azt mondta, hogy keresi a drivert. Megtalálta. Leokéztam, majd a felugró driver-listából elkezdtem sorban kipróbálgatni amik voltak. Az egyik (már nem tudom melyik) sikerrel nyomtatott, nem adott hibaüzenetet. Úgyhagytam.
Mégegyszer elnézést, ha ez valakinek kevés lenne, de nem tudok többet mondani.
-
törölt tag
-
törölt tag
Van még egy órási gondom a Bionic-kal. Nem megy vele a lasernyomtatóm.
A 14.04-esen ment, de az 32bites volt. Ez 64-es. Talán azért nem megy vele.
Régebben írtak egy Samsung driverről, de már elfelejtettem melyik volt az. Az enyém Xerox Phaser 3250.
Segíthetnétek. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
lev258 #33200 üzenetére
Nem. Egyáltalán nem erről van szó. Azért nem sikerül, mert túl rövid jelszót adok meg.
Installkor egy betűset adtam, az egyszerűség kedvéért. Most meg akartam változtatni egy három betűsre. Végül most kiírta, hogy túl rövid. Eddig nem írta ki. Azt hiszi az ember, hogy teljesült, de nem. Most, a huszonvalahányadik próbálkozásra meg kiírja, hogy rövid. Ki érti ezt?
Egyébként ne mondja már meg nekem a rendszer, hogy mit csináljak. Ha rövidet szeretnék, csinálja meg. Igen, ebben tudtok (tudnátok) segíteni. Ha akartok. És persze ha tudtok.
Egyébként nem vagyok odáig ezért a ti tanár-diák viszonyt erőltető módszereitekért. Kocsit is használok, de egyáltalán nem akarom magam autószerelőnek képezni. Itt is ez a helyzet. Csak használni szeretném (és már használom a 8-as óta). Persze ahhoz előbb be kell állítgatni. OK, megküzdök vele. De miért van az, hogy ami a 14.04-ben tök jól ment, azt megváltóztatták? Utálom az ilyet.
Egyébként pedig ha nem akartok segíteni, ne segítsetek! Mindig udvarias voltam, megköszöntem a segítséget. A tanítást köszönöm, de nem kérem.
-
törölt tag
Root jelszócsere?
Passwd root
Bekéri a régi jelszót. Megadom.
Kéri kétszer az új jelszót. Megadom kétszer.
Kilépek.
Újraindítok. Kipróbálom. Még mindig a régi jelszót fogadja csak el.
Mit rontok el?
-
törölt tag
válasz
lev258 #33174 üzenetére
Mert közben rakok fel programokat. De neincsen ott a .wine. pedig már alatta van a Note++, a TC, stb. Ezek mikor felraktam őket, szépen működtek is. Ugye az install végén ott a pipa az elindításhoz. Szóval van Wine, vannak programok, csak éppen semmit nem látni belőlük.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33168 üzenetére
Mégegyszer elnézésedet kérem! A kérdezéshez is tudás kell. Én már elég rég használom, de eddig gondtalan volt a napi használat. Most meg tucatnyi probléma jött elő.
Tudod az is ám a probléma, hogy te nem használod a Xubuntu Bionicot, nem használod alatta a VBét, nem használod alatta a winet ésígytovább. Ha használnád, már neked is meg kellett volna küzdened ezekkel a gondokkal. És akkor nem is lenne viszontkérdésed. Csak válaszod.
-
-
törölt tag
Xfce alatt (Xampp Bionic) hol lehet látni a WINE alá feltelepített programokat?
-
törölt tag
válasz
#61392896 #33156 üzenetére
Talán furcsának tünhet, de lehet az egészért a w10 frissítés a felelős.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33154 üzenetére
Nem vagy komoly. Hát hogy a francba írnám be ezeket, ha fekete képernyő fogad?
Egyébként pedig nemrég frissítettem a w10-et. Fekete képernyő fogadott. Talán más van itt. Talán hardver prooábléma? Talán vírus? Ki tudja...
Egyébként az inteles asus alaplapokon az alaplapi videókártya is inteles. Azt hittem ezt mindenki tudja. A védett mód pedig tényleg az ami.
Mindegy, egyenlőre fogalmam sincsen mit kéne csinálnom. Mivel a 14.04-esem tökéletesen működik, maradok annál.
-
törölt tag
Nah, erre varrjatok gombot! Új indítás után a Bionic szürke képernyőt produkál. Ha védett módban indítom, akkor fekete. Elromlott. Pedig Asus alaplapi videókártya, 16GB RAM, I5, stb. És mielőtt kérdeznétek, biztosan nem matattam olyan helyen, ami ilyesmit csinálhatna. A Firefoxal, a levelek lekérdezésével voltam elfoglalva.
Ötlet?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #33141 üzenetére
Értem, köszönöm.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #33133 üzenetére
Ismét hálás köszönet!
Lehetne még egy kérdésem? A régi 14.04-es rendszeremen a gnome-gmai-notifier tálcás levéllekérdező volt használatban. Mivel több levélcímet is használok (a családban mindenkinek van), ezért nem jó akármelyik. Ezt a régit nem tudom feltenni. Amik meg vannak, vagy nem tálcásak, vagy nem többcímesek. Segíthetnél ebben is. Please!
-
törölt tag
Szeretném átvinni a Firefox könyvjelzőimet. Ki is exportáltam .json fájlba. Csak a Bionic Firefoxba behívni nem sikerül. Hogyan kell?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest