- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #42907 üzenetére
Hibás vagyok, mert egyre kevésbé akarok maceráskodni! Annyit várok el a rendszertől, hogy hiba nélkül működjön! Az Ubuntu-t ismerem a legjobban. Meg tök sok help van hozzá, csak #42904-ben leírt nyamvadt snap! A fene akarja buherálni a rendszert!
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #42904 üzenetére
Na! Mondom felrakom a Fedorát, hogy azon nincs snap, nincs gond. Igen ám, csak a Fedorát annyira nem ismerem. Ráadásul töröltem a /efi partíciót, csak így engedte telepíteni magát. Na ezzel meg ment a levesbe a windows 10-em.
A 10-et helyreállítottam. Sajna munkahelyre szükséges a 10, hiába a Linux-ot szeretm
-
I02S3F
addikt
A nyamvadt inkscape snap nem tudodd a /home alá meneteni. Szórakozok is én ezzel van is nekem időm, munkaidőben, munkafeladatra. Bootolok egy 10-et és azzal megcsinálom pillanatok alatt.
-
I02S3F
addikt
Felraktam azt a nyamvadt 24.04.1-et és az egyik appom (bijiben) elchras-elt. A fene megeszi! Mondom belenyugszok, hogy sok minden snap-ként fut, mert szeretem az Ubuntu színvilágát, meg kinézetét. Erre crash. Hogy nyúvadjon meg! Felmerült bennem, hogy felteszem az előző LTS-t, még supportált. Szeretem az Ubuntu-t!
-
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #42577 üzenetére
Ha jól látom 250 gigás az ssd-je. Erre 32 giga swapot rakni, dúrva!
-
I02S3F
addikt
Szépen meg van hízva a telepítő (4-5GB) és egyik oka ennak a snap (szerintem). Na most, mivel az utóbbi időben nincs kiemelten kezelve a desktop verzió, ezért a közösségi disztribúciók irányát vettem célba. Ugyanis mi előnye van annak, hogy az Ubuntu-t a Cannonical rakja össze? Az én felhasználási célomból semmi.
Szépen lett saját telepítője, meg úgy mindenből csinál magának a Cannonical sajátot. A snap a szervereknek jó. A közösségi disztribek (például a Debian és az Arch) a saját kis csomag(formátum)jaikkal jóval takarékosabban bánnak az erőforrásokkal. Akkor meg miért is érné meg használni?
Nem vitatom, hogy a Mint is egy jó alternatíva. Meg a támogatás kiterjesztés is marha jó. Csak az utóbbi időben elkezdtem vágyódni a friss verziók iránt. Úgyhogy Arch-ot telepíŧettem. Igen sok küzdelem után sikerült megcsinálni a vanilla változatot. (virtuális gépen sokszor sikerült, csak a laposomon, élesben elhasalt a telepítő szkript).
Nem ugyanaz már az Ubuntu, mint a Unity idejében
.
Szerk.: Az Arch-ban egyetlen hátrányt látok a saját szempontomból. Forgatja a programok egy részét az AUR-ból. Namost a kész csomagok telepítése egyszerűbb szerintem.
-
I02S3F
addikt
válasz
savior #42494 üzenetére
"Ha felrakom az új 24.04-et az jár valami hátránnyal?" - Nem ajánlott napi használatra! Igen frissülni fog!
"Jó operációs rendszer ez egyébként?" - Attól függ! Mennyire vagy járatos a témában?Mire használnád az Ubuntut? Mik az elvárásaid, preferenciád a rendszerrel szemben? -
I02S3F
addikt
"A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét?" - Hát figyelj oda. Home user vagyok. Nem mission critical rendszert futtatok. Persze! Semmi gond a 22.04 LTS-el sem (nekem legalábbis), csak tetszik az új-(don)-ság.
"Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?" - Nincs racionális válaszom! " Az újabb, jobb" reményében futok neki az ilyennek. Csak tetszik.
-
I02S3F
addikt
A 24.04 még béta. Gyakorlatilag megéri feltenni? Azt tudom, hogy elvileg beta, nem ajánlott napi használatra. De a gyakorlatban is?
Analógiának a Debian Unstable ágát mondanám. Az sem ajánlott napi használatra, mert nem stabil. Közben a gyakorlat meg az, hogy vidáman lehet vele dolgozni!
-
I02S3F
addikt
Még egy hónap és jön az új lts
.
Volt egy kiábrándulásom a snap miatt és a Fedora, hasonlóan az Ubuntu-hoz probléma mentes, de az Ubuntu a szívem csücske
-
I02S3F
addikt
Ubuntu-t akartam rakni a Fedora mellé. Nem bootolt a gép. Hiányzott nagyon, hogy alvás helyett telepítsek. Backup nem volt. My bad.
-
I02S3F
addikt
+1 Én a partícionálást a telepítőre bíznám az "Ubuntu telepítése a Windows mellé" opcióval. Csúszkán beállítod, hogy hogyan oszoljon el kettejük között a tárterület és kész, vagy előre szabadítasz fel üres particionálatlan helyet, megadod, hogy legyen ext4 és a / legyen a csatolási pontja és készen vagy!
-
I02S3F
addikt
Pure gnome-ot kiegek nélkül használ egyáltalán valaki?
-
I02S3F
addikt
Váltottam Mint-re. Mindig is kézre állt! Nem szükséges állítgatni. A layout is kézre esik, megszoktam. Az Ubuntu erőforrás zabáló snap-jei nem tetszenek! Mint-en a flatpak opcionális, deb csomagok formájában telepítem a szükséges programokat, meg még ilyen formában fellelhetőek.
Majd, ha már csak flatpak és snap lesz, elgondolkodom a használatukon!
Szerk.: @Teagol google nem a barátod?
-
I02S3F
addikt
Köszönöm szépen!
Minden utam az Ubuntu-hoz vezet :)
Bővebben: Próbálkozok más disztrókkal is, ne kérdezd miért és valami valamelyiken mindig nem működik.
Egyszerű felhasználó lettem, minimálisan használok terminált. Képes vagyok egy Arch-ot is felrakni az old-school módon, de mindig borul valami! Problémát már nem oldok meg olyan jól. Ezért mondom, egyszerű felhasználó lettem, belátom! A Mint is jó lenne, de a Cinnamon nem jön be! Marad a Virtualbox barangolásokra!
-
-
I02S3F
addikt
Gyerekek! Megint elővettem az Ubuntu-t. Dolgozni most. Vm virtualbox-ban. Mondom használom a vágólapot. Erre nem működik. Guest additions telepítve, virtualbox ban a fogd és vidd bekapcsolva.
Én nem szívok ezzel! Nincs gond a Linux-al. Csak nem akarok már heggeszteni.
-
I02S3F
addikt
válasz
RoryBreaker #41457 üzenetére
Iso-ból tudsz csomagot telepíteni.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #41427 üzenetére
Köszi!
-
I02S3F
addikt
Ne értsd félre! Természetesen bennem van a hiba! A helyett, hogy érzelmi vitába kezdenék, hogy milyen rossz a Linux, ahelyett hogy megoldanám, inkább nem használom!
Tényleg arra vágyom, hogy gond nélkül fusson minden. Ehhez mérten nyílván az igények sem nagyok. Játék, böngészés, zene hallgatás, néha munka.
Nem akarok már buherálni! Csak viszi az időt! (Nem azt mondom, hogy minden Linuxot buherálni szükséges. Én buheráltam régen.
Játékra meg lehet veszek egy olcsó, régi xboxot. Amit kell azt tud. Bekapcs, meg a play gomb. Kész!
-
I02S3F
addikt
Én nagyon akarom az Ubuntu-t használni, de mindig van valami nyűgje! Az egyik játék a protondb ben platinum minősítést kapott. Nekem lassan tölt be, nem reagál a gombokra (intro->menu).
(alien impact breed)
Mondanom sem kell Windows alatt oob.
Fog spórolni a fene a vassal! Veszek egy bivaly gépet és egye meg a felét a win, nem érdekel! Az a szar windows nem a megszokások miatt működik jobban, hanem mert kevesebb benne a bug, glitch? Fene tudja!
-
I02S3F
addikt
El nem hiszitek! Megoldottam az hard drive not found hibát, amit az ubi telepítés win mellé után dobott!
Nem leírást követtem, hanem kísérleteztem, mert előbbiek nem váltak be!
-
I02S3F
addikt
válasz
arcoskönyv #41180 üzenetére
A Google keresésed miatt volt. Szvsz.
-
I02S3F
addikt
Upgrade-eltem a ramot a laposomban 16 gigára. Kapott az Ubuntu vm 8gigát. Mindjárt használhatóvá gyorsult!
Így nem muszáj natívan futtatni, amivel az a gond, hogy mindig elrontok rajta valamit. Vm-et könnyebb visszaállítani, mint natívat!
Ja! Maradtam Ubuntu-nál. Szükséges beismernem, hogy nem szeretem heggeszteni, ha elromlik valami. Ubival meg gombnyomásra mennek a dolgok :).
-
I02S3F
addikt
Na! Ennyit arról, hogy a /-nek, ha a /home külön van, elég a 20giga.
Ubuntu 22.04. 2x3x is betelt. Hajnal van. Egyszerűen nincs kedvem mindig heggeszteni ezt a csodálatos rendszert!
-
I02S3F
addikt
válasz
vilmaboy #41118 üzenetére
Ha a sima Ubuntu-d van, akkor írd be a keresőbe a drivers szót. Feljön egy alkalmazás. Valamiféle Additional drivers vagy ilyesmi. Ott élesítsd az illesztő programot. Linux esetében legtöbbször nem szükséges gyártótól drivert, vagy más alkalmazásokat felrakni, mert ott van a tárolókban.
-
I02S3F
addikt
Nem jól gondolom, hogy ha az lts verzió elavul, azért a snap-ek frissülnek tovább nem?
Azért 'buntu elég támogatott disztró a maga 5 évével. Ugye már 10 évig is támogatott az Ubuntu Pro-val, csak az nem az átlag felhasználóknak van.
-
I02S3F
addikt
Van értelme régebbi, még támogatott Ubuntu (lts) verziót használni, azért mert az stabilabb? (Pl. : 18.04 vagy a 20.4)
Anydesk, zoom, steam fut rajtuk?
-
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #40469 üzenetére
Köszi szépen!
Egyébként angolul használom az os-t.
A Windows-t magyarul, de csak azért, mert a cégnél is magyarul használjuk Windows-t. Ez pedig azért van, mert nem multinál dolgozom.Azért a Linux-hoz szükséges az angol szerintem, nekem! Ha segítséget akarok találni a problémáimra.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #40464 üzenetére
Nyilván újabb géppel nem lenne lassú!
Egy 9 éves laptopom van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Update 06.18. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest