- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
MostaPista #39520 üzenetére
Pedig van topikja! Ott talán hamarabb választ kapsz.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #39406 üzenetére
Azt is lehet.
Vagy a
--script-opts=ytdl_hook-ytdl_path=/usr/bin/yt-dlp
opcióval indítjuk az mpv-t, vagy (ha az SMPlayer-t használja az illető) a ~/.config/mpv/config fileba kell írni:script-opts=ytdl_hook-ytdl_path=/usr/bin/yt-dlp
Máris a yt-dlp-t fogja használni.Szerk.: Lehet a közvetlen elérési út nélkül is megadni, ha path-ban van (
=yt-dlp
), de én így szeretem. -
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #39404 üzenetére
Nem kell átnevezgetni! Erre való a symlink (Szimbolikus link), és yt-dlp frissítésnél sincs gond.
-
Sonja
nagyúr
A hivatalos Flatpak PPA-t kellene használnod. Jelenleg az 1.12.1-es verziónál tart.
-
Sonja
nagyúr
Esetleg ez a videó segíthet.
-
Sonja
nagyúr
Így állítsd be!
Gondolom ez működik 20.04 alatt is.
-
Sonja
nagyúr
válasz
cappa72 #38635 üzenetére
Én úgy látom, hogy ez egy bug, ami elvileg javítva lett. Itt írnak róla, de az utolsó előtti hozzászólás szerint nincs javítva, és itt egy másik bugreport is, ugyan ezzel! Érdekes.
Szerk.: Ha még nincs fent, akkor tedd fel a python3-smbc és smbclient programokat.
sudo apt install python3-smbc smbclient
-
Sonja
nagyúr
Most jelzett a rendszer, hogy elérhető a 20.04.1-es verzió, és hogy frissítsen-e! Wow.
-
Sonja
nagyúr
Sajnos GUI már nincs (csak Gnome alatt), így CLI-ben kell majd ügyködni.
Kár, dehát ez van. Itt van róla szó (pont MATE alól, de ez szvsz mindegy).
-
Sonja
nagyúr
Hű, én is használom a Fingerprint GUI-t most is 18.04 alatt, szóval köszi a rossz hírt!
Mi a fenével lehet ezt majd kiváltani?!
Én a billentyűzetemben lévő olvasót használom (Lenovo Preferred Pro USB Fingerprint), szóval nekem is kell.
Nem néztél utána más fingerprint kezelőnek? Mert én megyek akkor keresgetni/olvasgatni.
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #37134 üzenetére
Úgy igazából nincs nagy bajom vele, de pl. az Xfce újabb kiadása (a 4.14) ami a 20.04-ben lesz, jobb. Kapásból van benne színprofil kezelés, nem kézzel kell vele foglalkoznom (ezt már próbáltam Arch alatt, azért ismerem). Meg pl. a Wine újabb verzióit se bírom feltenni, mivel kellene neki az FAudio, az meg nincs a 18.04 tárolókban. Kézzel meg nem bírom lefordítani, mindig valami hiba van vele, és feladtam.
Van PPA-s sdl2-backport verzió is, de azt meg nem szeretném. Itt van erről szó egyébként. Szóval már nem lenne rossz az a 20.04.
Köszi a választ!
-
Sonja
nagyúr
Mivel még sosem frissítettem az Ubuntut a következő verzióra (csak friss install volt eddig), így a kérdésem az, hogy a most csütörtökön (Április 23.) megjelenő 20.04-re egyből tudok frissíteni 18.04-ről? Vagy várni kell pár napot míg lehet?
-
Sonja
nagyúr
válasz
szucstom #36593 üzenetére
Ez így nem is fog menni. A drivernek legalább 5.2-es kernel kell (Intel oldalán írja is), a 18.04.3-ban alapból 5.0 van. A legegyszerűbb, ha backportolt iwlwifi-et telepítesz. Hajtsd végre a következőt terminalban:
sudo add-apt-repository ppa:canonical-hwe-team/pc-oem-dkms
sudo apt update
sudo apt install backport-iwlwifi-dkms
Utána újraindítod a gépet, és elvileg már fel kell ismerni a wifi hardvert. -
-
Sonja
nagyúr
Linux alatt egyik böngésző se használja hw-es dekódolásra a GPU-t videóknál. (Ez reméljük változni fog a Vulkan API ezen kiterjesztése végett.) Chromium-ból lett készítve VAAPI haználatára egy változat, azt használhatod rá. Ezt a PPA-t használd.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Ma már frissült 18.04.3-ra.
Nekem egyébként nem volt gondom az "új" 5-ös kernellel, sőt! A leállítás már nem tart 30 másodpercig is akár, hanem csak 5-6.
-
Sonja
nagyúr
A 18.04.3-nak ma kellett volna megjelennie, de kernel-es probléma miatt eltolták jövőhétre.
-
Sonja
nagyúr
válasz
peterattila #35616 üzenetére
A Pro-ban is benne van a 10.0.14393 verziótól kezdve. Beállítani pedig így tudod!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Az apt-daily.service ilyen lassú szuttyogására a megoldás, hogy terminálba
sudo systemctl edit apt-daily.timer
, majd beírni ezt és mentés (Ctrl+O, majd Ctrl+X a kilépés):# apt-daily timer configuration override
[Timer]
OnBootSec=15min
OnUnitActiveSec=1d
AccuracySec=1h
RandomizedDelaySec=30min -
Sonja
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #34172 üzenetére
more /etc/group
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #33813 üzenetére
Nem, nem (csak) az van benne. Az 390.77-es is benne van, ami az LTS verzió (én is ezt használom). Miért ne lenne biztonságos?!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #33423 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
válasz
SirAlo #33380 üzenetére
Indítsd így terminálból a böngészőt:
google-chrome-stable --password-store=basic
Jelentkezz be Chrome-ba, majd várd meg, amíg leszinkronizál mindent. Utána kilépsz, majd most rendesen elindítod, és elvileg jól fog működni.
Szerk.: Ha így nem működik, akkor más a gond. Nálam csak ennyi kellett.
-
Sonja
nagyúr
válasz
ubyegon2 #33333 üzenetére
Alapból rendelkezik a WM (Xfwm) kompozitorral, amit helyettesíthet az ember alternatívval (compiz, compton, stb.). Választási lehetőség nincs XFCE alatt a beállításoknál sehol. A beépített már rendesen elboldogul a vsync-el, nem úgy mint 14.04 alatt. Ott nekem is alternatívot kellett használnom.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#61392896 #33275 üzenetére
A Xerox Phaser 3250 nyomtatónak van gyári drivere, azzal nem próbáltad?
Letöltöd, kicsomagolod, majd terminálba belépve elindítod a media/P3250/Linux mappában lévő ./install.sh paranccsal.
-
Sonja
nagyúr
válasz
taki01 #33212 üzenetére
Akkor nagyon egyszerű. Beállításokban megkeresed az NVIDIA X Server Settings-et, és elindítod. Utána a bal oldalt az X Server Display Configuration-t választod, majd alul az Advanced... fülre nyomsz. Ekkor megjelenik a két opció Force Composition Pipeline és Force Full Composition Pipeline. Kipipálod a Force Full Composition Pipeline opciót és Apply, majd leokézod a változtatást. Ennyi, legközelebbi indításnál is már mindig be lesz ez kapcsolva. Egyedül akkor kell ezt újból elvégezni, ha a driver-t frissíted.
-
Sonja
nagyúr
Sikeresen átálltam Xubuntu 18.04 LTS-re Ubuntu Studio 14.04 LTS-ről.
Teljesen tiszta telepítés volt, immár az új SSD-re. Végülis nem ment olyan simán, elsőre minden, mert ezzel a systemctl-es beállítással megszenvedtem (most használtam először). Az MPD-t nem sikerült olyan könnyen beállítani, de végülis sikerült. Ezen kívül egy bugba is belefutottam, ami már a 17.10 óta jelen van (ez), de erre is van megoldás (részben kerülő, de nem baj). Ezen kívül mindent sikerült beállítani (kopp-kopp), szóval elégedett vagyok.
Meglátjuk hosszabb távon, hogy mi lesz.
Viszont egy normális twitter kliens nincs erre a Linux-ra, az tuti.
Már minden klienst kipróbáltam, de egy se úgy viselkedik, ahogy kellene. A legjobb a Birdie, de az új verzió (régebbit használtam a 14.04-en, ott működött szépen) nem az igazi. Minden jó vele, a kivétel az, hogy nem ad üzenetet, ha jön tweet, mikor a system trayben van. Így nem sok értelme van használni, sajnos. A többivel is vannak gondok (Choqok, Turpial, corebird, stb.), és kevés olyan, amik egyáltalán futnak a háttérben és a system tray-ben vannak.
Szóval a twitter-t innentől kezdve nem tudom használni, csak ez a "hátrányom" származott az átállásból.
-
Sonja
nagyúr
Ezért kell NFS-t használni a NAS-on megosztásra Linux-hoz. Olyan lesz így, mintha csak egy meghajtó lenne a NAS (és jó gyors is). Én Synology NAS-on is ezt használom, és 110MB/sec a másolásom rá/le róla.
Ui.: rsync-hez ajánlom a grsync GUI-t, azzal talán egyszerűbb.
-
Sonja
nagyúr
Kissé fura, hogy az Ubuntu Studio 18.04 nem LTS!
Ez így érdekes.
Azt hiszem nézek más disztro után (és elhagyom a lowlatency kernelt).
-
Sonja
nagyúr
Holnap vajon tényleg megjelenik a 18.04 LTS?!
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Rontani ront, de ezt a mindennapi használatnál nem fogod észrevenni. Ha meg zenét hallgatsz, akkor pedig olyan lejátszóval tedd, amiben szépen be tudod állítani az ALSA-s bitperfect lejátszást. Ez lehet az mpd + valami kliens (pl. ncmpcpp, amit én használok), de lehet valami GUI-s is (pl. DeaDBeeF). Ez utóbbinál lejátszónál a kimeneti bővítmény-nél az ALSA output plugin-t kell kiválasztani, a kimeneti eszköznél pedig azt, ami alá a "Direct hardware device without any conversions" opció van írva. Így nem nyúl bele semmi a hangba. Én is így használom.
Ui.: Pl. Audacious lejátszó is tudja ezt, de szerintem több minden.
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #31295 üzenetére
Külön java program töltődik le, amit használni kell majd.
-
Sonja
nagyúr
MPV-nek meg kell adni jelszó/password párost is, hogy lejátssza. Ilyen formában:
mpv smb://USER:PASSWORD@SERVER/SHARE/file.mkv
Ha engedélyezve van a guest (anonymous) hozzáférés, akkor így:
mpv smb://guest:@SERVER/SHARE/file.mkv
KDE alatt egyébként így kell lejátszani hálózaton lévő videókat!
-
Sonja
nagyúr
válasz
zoltanz #30423 üzenetére
Biztos régi verzió az SMPlayer.
Ma jelent meg a legfrissebb (17.4.2), tedd fel azt.
Szerk.: Itt van, hogy kell feltenni.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins -
Sonja
nagyúr
Opciók -> Beállítások (Ctrl+P) -> Hálózat -> Youtube (and other sites) fülön a Support for video sites opciónál kiválasztod az mpv + youtube-dl opciót.
-
Sonja
nagyúr
Az
apt-get update
végén ezt írja:Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libreoffice-l10n-en-gb libreoffice-l10n-en-za libreoffice-l10n-hu
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 3 nem frissített.Ezzel mit lehet kezdeni?
A LibreOffice frissítése után írta ezt. A hivatalos PPA-t használom egyébként hozzá, és jelenleg az 5.3.2.2 van telepítve.
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
zoltanz #29491 üzenetére
Először is állítsd át a beállításokban a Hálózat -> Support for video sites opciót mpv + youtube-dlre. Ha van youtube-dled, akkor terminálban frissítsd a
sudo pip install --upgrade youtube-dl
paranccsal. Ezek után már szépen le tudja játszani.Szerk.: Ha nincs pip-ed, akkor installálnod kell:
sudo apt-get install python-setuptools
sudo easy_install pip -
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Megjelent a Microsoft SQL Server Ubuntu-ra!
Microsoft-os tárolóból telepíthető!
-
Sonja
nagyúr
Én meg eleve azt akarom, hogy ne a böngészőben játszak le streameket (twitch, livestream, stb.) és videókat (pl. youtube, stb.), hanem a megszokott lejátszómban (mpv). Egyébként csak a link kell a livestreamhez (pl. itt ez a macskás), majd terminálba
mpv streamlink
és már játssza is, ami ez esetbenmpv http://livestream.com/accounts/4175709/floofy
. -
Sonja
nagyúr
Megnéztem. Nálam alapból ki van kapcsolva a Flash Google Chrome-ban, így HTML5-öt használ az oldal. Tökéletesen működik. Utána bekapcsoltam a Flash-t, és szépen működik a flash player is, semmi gond.
Kipróbáltam Firefox alatt is (49.0), és ott sincs semmi gond egyik lejátszási móddal se (HTML5, Flash), gyönyörűen lejátssza.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest