- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
Mivel rengeteg dolgot módosítanak az Ubuntu-n mire Mint lesz belőle, így a mi megoldásaink lévén Ubuntut használunk, a te esetedben nem jelentenek biztos megoldást. Ez valami Mint specifikus megoldást igényel. Talán a Mint topic-ban valaki vagy a már említett linux mint közösségi oldalon kimarite tud megoldást.
-
Lathronos
őstag
Mint fórumon vagy a hivatalos közösségi oldalon nem tudnak megoldást?
-
Lathronos
őstag
Linux Mint 18+IGP. Így már mindent értek.
Hát akkor esetedben mást kell találnod a tearing javítására, mert ami Ubuntu-n működik, az rendszerint Mint-en nem. Főleg 18 és 18.1 esetén.
Ráadásul nálam olyan sete-sután viselkedik, hogy mellőzöm a használatát az Ubuntu 16.04-gyel egyetemben. Gondolom vissza tudod állítani a Firefox-ot. Ugyanúgy kell csinálnod ahogy leírtam. Én a saját, módosított Ubuntu Cinamonom 14.04-emet használom, azzal perfektül működik az Intel IGP.
-
Értem!
Mondjuk az ilyeneket eléggé titkolják is, nagy nehezen én megszereztem neked az infót!
ha lesz netkapcsolatod, akár te is megpróbálhatod majditt egy szigorúan titkos felvétel a distrowatch-ról! megnézés után azonnal megsemmisítendő !!!
-
Nincs mit megoldanod, nem kell még frissítened, várj még vele pár hetet, hiába kerül be stabilként a frissítési rendszerbe, amiatt, amit Syl mondott ne kapkodjuk el.
(#28969)-ben ott vannak a smilék is ám! Ez a kapom az ívet poenos akart lenni.
Írd csak le, ha van valami, de még ne frissíts!
-
Dhampir
félisten
Ez igazából már a Mint topikba való.
Számomra pozitívum, és itt le is írtam, hogy alapból kezeli a a Realtek 8821AE wifi kártyát, valamint az adott hardverkonfigurációnál a gyorsgomb is működött (Cinnamon kiadás).
Ezzel a wifi antennatípussal más felhasználóknak is meggyűlt a baja, ezért tartom érdemesnek a közlését. Sajnos csak pendrive-ról futtatva tesztelhettem. Például Ubuntu 16.04.1 telepítése után nem működött. -
Ne szórakozz már, én biztosan nem mondok erre semmit, a te figyelmetlenséged miatt kapom az ívet két napja!
mi van, ha valamit félrekattintasz?
A két nap alatt összegyűjtött tapasztalataid nem azt sugallják, hogy inkább ne csinálj semmit?Egyébként az Ubuntu topikban kérdezed, hogy érdemes-e frissíteni a Mint-et.
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, úgysem olvasod el a segítő javaslatok minden fontos részletét.
-
törölt tag
Nem bántásiból, de számomra kicsit össze-vissza írsz. Itt azt írtad, hogy a Mint „alapból enged a fájlkezelőben rendszergazdaként hozzáférni”. Én erre írtam, hogy ha ez valóban így van, azaz egy fájlkezelő alapból admin joggal indul, az rossz. Tudom, hogy a Skype nyelvi fájljait admin joggal kell felrakni, de a jogosultság ideiglenes megszerzése (terminálban sudo vagy gui-on gksu/kdesu vagy a felületnek megfelelő) pont erre van. Annak alapján, amit leírtál, te root-ként használod a gépedet, másképp nem tudom elképzelni, hogy alapból admin jogokkal indul a fájlkezelő.
-
A Cinnamon 18 64 bitest tetted fel, gondolom.
Például alapból enged a fájlkezelőben rendszergazdaként hozzáférni,xubuntun nem sikerült.
A Nemo fájlkezelő jobb kicsit az XFCE fájlkezelőjénél. Az Opera függőségét nem értem, kipróbáltam és semmilyen függőségi problémába nem ütközik.
Remélem innen töltötted le.
Ha gond van, tedd be ide a Gdebi képét, mint fent én, az pontosan kiírja a függőségi problémát.Függőségi akármire hivatkozik. Könyörgöm ! ! ! Ne így írjátok le a problémát ! ! !
Sokkal testreszabhatóbb ha jól látom...
Ezért mondtam, hogy próbáld ki, de te csak rápillantottál!
90% hogy ezt fogod megtartani, ha kicsit ismerkedsz vele!
(#28935) King Unique
Belefuthat kellemetlenségbe, de kizárólag így látja Foose ft is, hogy gyorsabb, lehet csak ezért tetszik meg neki először. A többi csak imitáció.... Azt meg hagyjuk már, mi okoz problémát! 5* annyi problémát jeleznek a topikokban a pendrve-ról való telepítésnél!
Másik érv, hogy aki Linuxot használ, el kell sajátítania a telepítés módszereit is, saját érdeke. A virtuált csak akkor használjuk lehetőleg, ha nincs más mód, azzal nem lehet kipróbálni egy disztrót, nem ugyanaz! A pendriveról futtatás meg a perzisztens módra jó, meg ha tényleg csak belepillantasz valamibe.
-
Dave™
nagyúr
Tudom, de ha valamit csak kipróbálni szeretnél, akkor telepíteni max VM-ben célszerű, lásd eseted. Ubeygon Mint párti és meg volt róla győződve hogy nálad is maradni fog, ezért mondta, hogy telepítsd, de ettől még nem volt jó ötlet. VM-ben és Liveban lassabb lesz ugyan, mint natívan, de arra bőven elég, hogy kipróbáld. A Live kifejezetten erre készült.
ubyegon2: de, a rendszer ugyanaz lesz, csak lassabb lesz mint natívan, de elég ha ennyit tud. Ha nem a Mintről lett volna szó, szerintem te sem javaslod, hogy telepítse mellé kipróbálás céljából.
-
King Unique
titán
A Mint telepítése nyilván nem cseszi el, attól még mindkettőnek indulnia kell. Viszont ezek szerint leszedted a Mintet. Hát ez gyorsan ment...Ha valaki nem tudja, hogy élesben biztosan telepíteni akar-e egy Linuxot, akkor a kipróbálásra való a virtuális gép, live rendszer, vagy akár egy USB-meghajtóra is fel lehet telepíteni, ahol magára az eszközre kerül a GRUB.
A live rendszer alapértelmezetten angol és a billentyűzetkiosztás is, de ezeket át lehet állítani.
-
Syl
nagyúr
Grub repair: http://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd
vagy
telepíted live környezetre a Boot-Repair programot
-
King Unique
titán
Nem kell akkora tárhely egyik Linuxnak sem, legalábbis magának a rendszernek nem. Én nemrég csináltam egy friss 18.1 Cinnamon telepítést és 15 GB-os partíciót adtam neki (mindent a / gyökérbe csatoltam), amelyből eddig csak 5,8 GB-ot foglal. Illetve a kezdő topik összefoglalójában is le van írva, hogy akár 10-15 GB is elég neki. De nyilván nem kell kicentizni sem, lehet többet is adni, ha valaki nagyon meg akarja pakolni.
Értelemszerűen külön partícióra telepíted a Mintet és ha utólag ledózerolod, akkor nyilván csak azt törlöd, a másik rendszerét nem. Itt ami talán kicsit bekavarhat, az a rendszerbetöltő. Az újonnan telepített rendszer GRUB-ja (default beállításokon hagyva) felülírja a régiét, de ez még nem különösebb gond, mert jó esetben mindkettő benne lesz a boot menüben. Viszont, ha az újat eltávolítod, akkor előfordulhat, hogy újra kell telepíteni a GRUB-ot pl. egy live rendszerről.
-
kispx
addikt
Igen, adatvesztés nélkül is visszalehet csinálni. (Már ha a Mint-et nem számítjuk veszteségnek
)
Kb ugyanannyi helyet foglal, mint a Xubi. Azt hiszem 16 GB partíció méret alatt reklamál, de csak 3-4 GB-t fog foglalni. De lehet, hogy rosszul emlékszek.
1) Gparted-del lecsípsz pár GB-ot a Mint-nek.
2) Majd a mint telepítőjében amikor megkérdi, hogy hova telepítse, akkor válaszd ki, hogy "valami más"
3) A lecsípett partíciónak add meg a "/" csatolási pontot.
4) Folytasd tovább a telepítést. Majd ha felment és nem tetszik, akkor
5) Fogod a Xubi telepítőjét és helyreállítod a grub-ot.
6, Majd a Gparted-del törlöd a Mint partícióját és hozzáfűzöd ahhoz a partícióhoz, amelyből lecsípted. -
Ne hagyd magad lebeszélni, ha a Cinmanót még nem ismered!
Rendszerigény és konfigolás szempontjából is kb az XFCE és a KDE közé lehet belőni, de nagyon szuper DE szerintem, igaz én elfogult vagyok erősen. Mindenhez Cinnamont használok, bár van egy XFCE-s Mint-em is.+1 a Mint-re, de igazából nem live-ban érdemes kipróbálni, hanem a másik mellé telepítve, ha van 10-15 giga helyed. A frissítési metodikája miatt nem szeretik néhányan, de aki gyakorlottan használja, azt az nem zavarja abszolút. Eleve nem frissítéskezelőből frissít az ember, ha egy terminal parancsot kell csak kiadni a frissítéshez.
sudo apt upgrade && sudo apt upgrade
-
holyseat
csendes tag
Szerintem nem. En egy Lenovo Ideapad-on probalgattam egy rakas disztrot a napokban es ahogy neztem a Mint (18, 64 bit, Cinnamon, KDE, MATE) mindig lassabb volt mint az Ubuntu hasonlo verzioja. Jelenleg egy Ubuntu Budgie -t hasznalok (igaz csak tegnap ota), de igencsak meg vagyok elegedve vele. Imadom ezt a Solus fele Budgie UI-t.
Egyebkens a specifikaciok amin tesztelgettem:
- Intel Core i3 5005U
- Intel HD Graphics 5500
- 4GB Ram
- 1Tb 5400rpm HDD.Ui: Persze tudom XY beallitas meg ilyen olyan tweak utan biztos jobb, csak ez engem nem erdekel.
-
Dave™
nagyúr
Valóban ezt lehet olvasni mindenhol, de szerintem (értsd: nekem személy szerint) jobb a sima Ubuntu 16.04. Először nézd meg live rendszerben vagy egy VM-ben hogy tetszik-e, aztán ha bejön akkor tudsz váltani. Azért mert sokaknak tetszik valami még nem lesz jobb, pláne nem biztos hogy neked is tetszeni fog.
-
lev258
veterán
Nem mindegy, mely verziókról beszélünk. Én LibreOffice-ból a fresh ppa-t használom.
Az OpenOffice újabban inkább csak foltozgatásokat tartalmaz, funkcionálisan már nem bővül (ebbe belefér a pps támogatás javítgatása is). Emellett egyre többször hangzik el, hogy ideje lenne lehúznia a rolót, a nem kevés biztonsági hiba miatt is. -
Segítő szándék vezérel, nem az anyagi lehetőségeidet akarom firtatni:
Nem akarok fogadni, de egy Sony MDR-ZX300-zal / Sennheiser HD-407-tel ilyen gondod nem lenne szvsz. A hama igen érdekes gyártó. Van amikor jó cuccokat csinálnak, de több a kevésbé jó, én ezért kerülöm őket...
Illetve valami normális DAC-t felvonultató hangkártya sem lenne rossz a hangzás érdekében. Mondjuk Xonar DG vagy DS.
Üdv. core2
-
Dhampir
félisten
Alkalmanként Koss Porta Pro fejhallgatót és Creative Sound Blaster Play! (a felkiáltójel a nevében van benne, tehát nem valamiféle különlegességet kiemelő felkiáltásnak szánom) USB-re csatlakoztatható külső hangeszközt használok (Bodz cikke alapján K-Mic KM720 néven is kapható olcsóbban), amik Linux és Windows alatt egyaránt beváltak.
-
-
Lathronos
őstag
Ahogy hangszórók esetében is, itt se mindegy mit használsz. Ha kristálytiszta kiegyenlített hangszínre vágysz, bizony 7-8000 Ft-ot minimum rá kell szánnod erre a célra. Sony-ból már egész jókat lehet kapni ennyiért. Na meg az integrált hangchip se a legjobb választás és a hangfájl tömörítésének módja is befolyásolja nem is kicsit a minőséget, valamint a lejátszó szoftver. Javaslom a flac-ot mp3 helyett, igaz, hogy a mérete a többszöröse, de a minőségbeli különbség óriási. Lejátszóból pedig használd a DeadBeef-et. Meg fogsz lepődni, ahogy annak idején én is mikor kipróbáltam. Azóta se vagyok mást használni zenelejátszásra. Van benne equalizer is, a hangszín testreszabásához. Továbbá kipróbálhatod a PulseAudio Equalizer-t is, az is sokat képes javítani a hang minőségén.
-
spammer
veterán
deb telepítés:
GUI-s: GDebi
Terminálból: dpkg"Valami segítség hogy ne mindig itt kérdezzek,hol található 16.04-ről? "
GoogleDuckduckgo -
BoB
veterán
Hátránya a 14.04-nek, hogy csak azok a csomagok támogatottak, amik a main-ben vannak (pár ezer csomag). A universe tárolóból elérhetőek nem támogatottak 5 évig (több tízezer csomag). Ez azt is jelenti, hogy biztonsági frissítések is elmaradnak.
Ilyen biztonsági rés van például az említett VLC-ben is 14.04 alatt (és 12.04 alatt is): [link]
Ezzel ellenőrizheted nálad milyen csomagok vannak feltelepítve amik nem támogatottak:
ubuntu-support-status --show-unsupported -
Lathronos
őstag
16.04 még nem mondható kiforrott stabil rendszernek(egyelőre), így mindenképp javaslom, hogy maradj a 14.04.4-nél én is azt teszem. Ha xubuntu-t újra akarod húzni, esetleg tehetsz egy próbát a friss ropogós Voyager remasterem-mel is ami ma készült el, az xubuntu 14.04.4-ből lett összerakva némi extrával fűszerezve, alapból magyar nyelvű és vígan elfut a konfigodon. Ha többet nem is, egy próbát talán megér. Én jelenleg is ezt használom. Van benne pl. SMTube is, amivel VLC-n keresztül tudod nézni a YouTube videokat akár HD-ben is, arról nem is beszélve, hogy így kevesebbet fogyaszt mintha böngészőből néznéd. ) Itt linkeltem is róla 2 db demo video-t
-
Dave™
nagyúr
Ez kb. olyasmi erős hardver, mint a HTPC-m. Amíg 2GB ram volt benne, viszonylag sokat swappolt, bár a is igaz, hogy nem kíméltem, meg nekem Unity volt, nem a takarékosabb XFCE. Ha az a kérdés menne-e akkor igen a válasz, de nézd meg van-e olyan új szolgáltatás ami érdekel. Egyébként még jó darabig támogatott, szóval nem sürget semmi sem. Egy SSD és/vagy +2GB ram rengeteget gyorsít egyébként a rendszeren.
-
spammer
veterán
Ez semmit nem mond, kb. olyan, mint Windowson a "Something Happened".
Illetve rpm helyett ugye deb-et akartál írni? Mert Xubuntut használsz és innen is alap esetben deb jön le.
Terminálból kellene indítani, hátha ír valami hibaüzenetet. Ha a sima Opera indul, akkor meg kell keresni, milyen néven fut a developer (lehet, hogy más a bináris neve), htop vagy más feladatkezelővel nézd meg. Esetleg szedd le addig a sima Operát, és akkor tuti nincs kavarodás.
De egyébként nem véletlenül Developer, azaz nem stabil változat, ráadásul te 14.04-et használsz, ami ugyan LTS, de a csomagok nagy része meg elég régi. Nem biztos, hogy ez a kombó működik. Talán valaki más ki tudja próbálni, aki még 14.04-et használ, hogy nála is összeomlik-e.
--
(#25747) Lathronos: Nocsak, MOC és Ranger, vajon hányan használják is?
-
-
Raynes
tag
Úristen, egy Firefoxszal is mit össze nem tudsz szenvedni, hallod
Reset gomb, most erre tennék be egy facepalmos smileyt, ha lenne.
Egyébként pedig a tar.bz-s verzió is használható, van külön frissítéskezelője. Plusz ha magyar verziót szedsz le, innen vagy a Mozilla FTP-jéről, akkor még nyelvi csomagot sem kell hozzáadni. Ennek ellenére áll itt is a szabály, hogy a csomagkezelőből telepíteni jobb, látom meg is tetted, helyes. Reméljük legközelebb meg már úgy is menni fog, hogy a falból nem kell kitépned a konnektort hozzá.
Ráadásul a terminálos csomagkezelő annyiból jobb, hogy ha hibaüzenet van, azt azonnal látod, könnyebben javítod a hibát. Grafikus csomagkezelőnél is meg lehet nézni a hibát, miért nem települt, de macerásabb, alapból nem mutatja.
-
Raynes
tag
Az mdf egy képfájl, lehet Linux alatt is csatolni PowerISO-val, igaz nem tud olyan másolásvédelmet emulálni, amit a Daemon Tools. Viszont a legtöbb játéknak nincs is jelentős másolásvédelem a lemezein, főleg nem a tört játékoknak, legfeljebb csak a futtatható állomány ellenőrzi, hogy eredeti-e a CD vagy DVD, de erre meg Windows alatt is kellenek a NoCD-s törések. Plusz a PlayOnLinuxos telepítők is úgy vannak megcsinálva, hogy nem nézik, eredetei-e a lemez, és nem a warez miatt, hanem pont azért, mert Linux alatt a másolásvédelmek nem támogatottak legális játéknál sem. Sőt, mivel az mdf az Alcohol 120% formátuma, így általában már nem tartalmaz másolásvédelmet.
Úgy látom a hozzászólásaidból, hogy alapvető informatikai ismereteknek vagy híján, pl. képfájlok kezelése és csatolása. Nem bántásból írom, de így ne akarj warez game-ekkel játszani, pláne ne Linux alatt Pedig hidd el, Linux alatt is lehet, mindent fel lehet csatolni, és futtatni. Alig van játék, ami nem fut Linux alatt, de még azokat is fel lehet telepíteni, vagy el lehet indítani, legfeljebb játszhatatlanul bugosan futnak, meg lefagynak, de nem az van, hogy fel sem tudod telepíteni, vagy el sem indul. Ha el sem jutsz addig, hogy fel tudd telepíteni, akkor tényleg jobb is, ha hagyod az egészet.
A warez game-ezés még Windows alatt is szopós tud néha lenni, gondolom azt te sem gondoltad, hogy majd egy nem kompatibilis, Wines formátumokhoz emulációs réteget alkalmazó, számodra új OS-en majd könnyebben fogsz játszani, csak megnyomsz egy Next-Finisht, és minden úgy megy majd minden, mint Windowson, vagy még könnyebben is.
@ábéegon: mielőtt szólnál, nem, nem adtam tippeket a warezhez, csak tisztáztam általánosságban néhány alap dolgot.
-
Foose
addikt
Vááá,nem jó
Terminálból felraktam,de valami kiír a végén hogy mindent zárjak be ami firefox. De hát semmi nincs... Gép restart,44.01 verzió,de benne a könyvjelzők,és angol. Hol lát még firefoxot a gép hogy nem akarja amit én? Firefox oldalán is azt írja hogy magyar a letölthető. Még akkor is,ha nekem 64 bites rendszerem van.
-
lev258
veterán
"Legutóbb a firefox oldaláról töltöttem le a telepítőt."
Ez a baj. Linuxon magától frissül, a nyelvi támogatással együtt, amint elérhető lesz. Te meg a manuális telepítéssel megkavartad. Nálam még 44-es verzió van, vagyis még nem jött ki a 45-ös (nem került be a tárolókba).
Most nézem, béta. Akkor ne lepődj meg semmin, a nyelvi támogatás aktuális állapotán se. -
Ezzel a többnyelvű weboldalak elsődleges nyelvét állítod
A locale parancs mit ad terminálban?
[link] Nyomj neki szerintem egy refresht ha más nem segít (ezzel tudtommal a FF profilodból minden a linke közölt beállítás ugrik).
"Ha jól emlékszem,valamiért lepucoltam anno.... Legutóbb a firefox oldaláról töltöttem le a telepítőt."
de ott tar.bz2 formátumban van meg, az nem jó. mármint működik de körülményes használni. Ha tudod hol van távolítsd el, és rakd fel a csomagkezelővel, ahhoz lesz nyelvi támogatás is.
Üdv. core2
-
-
Bocs,de ennyire hülye én sem vagyok
Dhampir ft-ban ez fel sem merült, de benned sem az, hogy nem mindenki ismeri mások képességeit ismereti szintjét, ezért csak segíteni akar szimplán!
A komolyabb gond ott van az ilyen megfontolt írással, amire cigam ft is utalt, nem teszel jót senkinek, csak remélem, hogy a "nagy tisztogatók" nem figyelnek fel rá.
A továbbiakban a topikon kizárólag jogtiszta wines játékok, programok virtuális futtatásáról essen szó!
-
-
-
Rimuru
veterán
Nem olvastam vissza.
Pl csinalsz egy ilyen mappaszerkezetet:
cd
├── cd1
├── cd2
├── cd3
└── cd4
Felmasolod mindegyikbe a megfelelo cd tartalmat, es winecfg segitsegevel felcsatolod oket. Normalis esetben ilyenkor nem fog toled semmit se kerni a telepito, hanem latja oket es hasznalja is, ergo egybol feltelepiti.
winecfg -> Drives ful, itt szepen be tudsz allitani mindent (pl lehet CD meghajtot is valasztani a tipusnal).
A nem exeket is el lehet inditani, kb ugy ahogy windowson is, valahogy ott is megy. -
Raynes
tag
Lehet használni a CD-s telepítőt is, rendesen elindítod a setup.exe-jét, a Wine majd lefut vele. Ha nem menne, attól még a feltelepített játék futhat, akkor viszont csak a POL-os telepítő játszik. Attól, hogy valami nincs fent a POL-os listában, attól még futhat. Nem egyszerű Linuxon wines játékot telepíteni, de adott esetben nem is nehéz, ne add fel túl korán. Még akár POL nélkül, sima Wine-nal is lehet játszani, legfeljebb körülményesebb néhány játékot feltelepíteni. Meg lehet szokni.
-
lev258
veterán
Ez annak tipikus esete, amikor a POL nincs mindenre felkészülve. Pontosabban a Wine-ban neked beállítani a CD-ROM-ot, hogy lássa megfelelően. És akkor még ott van a CD-n levő másolásvédelem kérdése is, ha van rajta. Tehát nem minden esetben könnyíti meg a dolgokat. A Wine megismerése hasznos lehet a számodra. Emellett a Wine adatbázisában is írnak néha lemezes játékokról és az ott szükséges módszerekről.
(érts DVD-t mindenütt)
-
Raynes
tag
Igen. Mindent csomagkezelőből telepíts, úgy lehet a legnagyobb hibamentességet elérni, és úgy frissülnek a csomagok is. Ellenkező esetben csak gányolás, a rendszert is hazavághatod vele, csomagütközések fordulhatnak elő, frissülni sem fog az adott szoftver. Ha a csomagkezelőből nem hajlandó települni, akkor a hibát kell megoldani, ami okozza, nem megkerülni azzal, hogy akkor nem csomagkezelőt használsz, hanem külső forrásból telepíted kézzel. A Linux nem Windows, hogy mindenféle weboldalról vadássz hozzá telepítőket és mindenféle szart, meg kézzel bontogasd. Persze néha szükség van az utóbbira is, ha pl. egy csomag nem található meg sem a hivatalos, sem a kiegészítő tárolókban (pl. PPA), akkor nem marad más megoldás, de az nagyon kivételes eset.
A csomagkezelő majd gondoskodik róla, hogy miből hány bites verziót kell telepítenie. A Wine és a PlayOnLinux pont az a műfaj, ahol a 32 és 64 bites libek is felkerülnek. Be lehet állítani, hogy 32 vagy 64 biten működjön. Vannak ugyanis windowsos játékok, amelyek 64 bites gépen is csak 32 bites Wine-beállításokkal futnak, pl. Mafia 1. Sőt, általában is javallott 32 bites beállításokkal Wine-ozni, mert a legtöbb játék úgy jobban fut.
-
-
-
Mivel a Wine nem minden játékot támogat egyazon minőségben, így jó lenne tudnunk a játék nevét, hogy egyáltalán elindul-e.
Illetve jó lenne tudni hogy milyen VGA-d van, fent van-e hozzá a zárt meghajtó illetve hogy van-e direct rendering-ed.
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep renderÜdv. core2
-
Szia!
Egy pár gondolat:
1. Forráskódból nem telepítünk, csak ha tudjuk mit tartalmaz pontosan illetve nagyon tudjuk hogy mit csinálunk illetve mit csinál a kód. Jó ha tisztántartható a rendszer.
2. A wine pont olyan dolog ami kismillió formában beszerezhető a Szoftverközponoton keresztül, vagy egyéb biztonságos formában.Inkább azt mondd el, hogy mit szeretnél telepíteni, mert a natúr Wine-nál lehetnek jobb alternativák is.
Üdv. core2
-
-
Én úgy tudom az opera motorja a webkit, de midegy is, a lényeg a flash verziószáma. Az Adobe 11.2-ig adta ki linuxra, manapság meg már a 20-as verziónál tart. Nekem egy flash alapú videómegfigyelő rendzeren aka-do-zotta lej-átszás. A vége az lett hogy Chrome a google-től. Nekem sem a szívem csücske, de a beépített flash 20-as és pöc röff játsza a videót.
Nem feltétlen a böngésző lett lassabb, vagy erőforrás igényesebb, hanem az oldalak teltek meg olyan tartalmakkal, amiknek a feldolgozásához, megjelenítéséhez kraft kell. -
Nem normális, de ha jól olvastam, az Opera is Chrome alapú, nemrég voltak ilyen problémák itt is, de lehet, hogy az abszolút kezdő topikban.
Rákereshetsz, mi a megoldás vagy akár használhatsz olyan böngészőt, ami jól működik!
Lehet valami védelem se ártana ezek ellen a FB beágyazottak ellen, mert előbb utóbb kellemetlen trükkök áldozata leszel.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- OLED monitor topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest