- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Jogos, viszont van aki idegenkedik a symlinktől.
Viszont így frissül a yt-dlp, ebben teljesen igazad van.
Legjobb lenne az eredeti felállás, viszont a youtube-dl 2021. 6. hónapba volt utoljára frissítve, csak nem lesz elárvult projekt belőle.
Vagy ami mégjobb lenne, magába az Smplayerbe, pontosabban valahol az mpv motor paramétereibe átírni.
Ez viszont meghaladja a képességeimet. -
Igen, ezeket már telepítettem, mert mert ezek nélkül még az smb fájlkezelés/megosztás sem ment.
Kár, hogy egy éve jelent meg a 20.04, és nem foltozták még be.
Megpróbáljam egy 20.10-nél is?(nem komoly)
Hát a második linken gyakorlatilag ugyanúgy a 16.04-et hozza fel pédának, mint ahogyan nálam is az volt a működő...
ó... és van ubuntu felhasználóazonosítóm...
ééééssssmegvan...
AuthInfoRequired username,password
DeviceURI smb://<your username>:<our password>@<your cups device uri>
Ez kellett a/etc/cups/printer.conf
-ba.
De ez csak workaround, nem igazi megodás.
Minden más eszközről megy (win10 2 gépen, ubu 16.04 3 gépen)... ez most kb. két órámba került. De most megy. -
Hm... végülis nem rossz a kiindulópont.
szerkesztettem, újraindítottam a szolgáltatást, és:
Eddig az smb nyomtató tallózása nem ment. Most viszont igen, és kiválasztható!
Igaz, még nem nyomtat, de már ez is előrelépés...
Köszönöm!szerk.: illetve a nyomtatási feladatok esetén "hitelesítésig visszatartva" ... na persze a hitelesítést (usename password) sem működik...
-
Tim82
félisten
Na, akkor ez megszűnt működni csak úgy magától Xubuntu 20.04 alatt, valószínűleg egy update vitte magával.
Azóta be sem lehet állítani újra ujjlenyomatot. Nem hardverhiba, mert maga az ujjlenyomatolvasó amúgy látható, sőt, BIOS alól tudom törölni az eltárolt ujjlenyomatokat. A csomag eltávolítása, majd újratelepítése sem segített.
Szerk.: magic! kb. 30. nekifutásra hajlandó volt újra elfogadni ujjlenyomat hozzáadást.
-
törölt tag
A beta ISO-ból már kiindúlhatsz, ha nagyon váltani akarsz. Van egy 300 MB nagyságú frissítési csomag telepítés után. Aztán xfce4, xfce4-goodies csomagokkal meg van a 4.14-es is. Wine 5.0-3 és az egész 20.04-es csomagkészlet.
A LightDM helyett meghagytam a GDDM3-at, ott már be lehet Xfce-re jelentkezni.
Annyit észre vettem, már máskor is. Ha Gnome-os alaptelepítésre teszek még Xfce-t, akkor a Synaptic nem indul csak Gnome alatt. Itt csak homokórázik. -
Frawly
veterán
Ez nem csak a Sharpra igaz, hanem az összes nyomtatóra. Ha nem akar menni a saját driverével, vagy nincs hozzá linuxos driver, de a nyomtató tud valami általános leírónyelvet, PLC, PS, vagy hasonló, akkor az ahhoz a nyelvhez való generic drivert kell feltenni. Így nyomtatni lehet vele, igaz lehet néhány nyomtatóspecifikus, meg minőségállítós funkció nem lesz elérhető, de mégis több, mint a semmi.
-
SP4C3
veterán
Úr Isten, ez azért fájt. Alap funkció, 2019-et írunk, lassan 2020.......
Half-life 2-t és L4D2-t elindítottam, azok 60fps-sel (vsync) futottak. Tehát egy elég összetett grafikát meg lehet oldani, de egy egyszerű videó decode-olást még nem sikerült?OBS tudja használni azt a rohadt grafikust, hamár van...?
Software-rel (azaz CPU-val) videót encode/decode-olni olyan, mint kapanyéllel kenyeret szelni. Nem arra van.
-
xtend
senior tag
Köszönöm, igen ezt már megcsináltam.
@lev258:
Most ilyen a boot:sudo systemd-analyze blame
19.661s dev-sda1.device
18.891s systemd-journal-flush.service
16.514s ufw.service
14.541s apparmor.service
13.111s console-setup.service
10.637s snap-gtk\x2dcommon\x2dthemes-818.mounta sudo systemd-analyze critical-chain pedig ez:
graphical.target @28.742s
└─multi-user.target @28.742s
└─getty.target @28.742s
└─getty@tty1.service @28.741s
└─system-getty.slice @28.739s
└─setvtrgb.service @28.669s +69ms
└─systemd-user-sessions.service @27.650s +26ms
└─network.target @27.648s
└─NetworkManager.service @24.629s +3.019s
└─dbus.service @24.436s
└─basic.target @24.414s
└─sockets.target @24.414s
└─snapd.socket @24.386s +28ms
└─sysinit.target @24.383s
└─systemd-timesyncd.service @24.129s +253ms
└─systemd-tmpfiles-setup.service @23.901s +192ms
└─systemd-journal-flush.service @5.008s +18.891s
└─systemd-remount-fs.service @3.542s +1.461s
└─systemd-journald.socket @3.474s
└─system.slice @3.473sfélkövérrel kijelöltem ami a terminálban piros.
@(#35178) s1999xx
nem csinál semmit ESC-re nekemNa mind1, lehet ez a laptop ennyit tud vagy ilyen lassú a HDD-je....bár engem csak az zavar, mert azért váltottam winfos-ról ubuntu-ra, hogy gyorsabb gép legyen, erre lassabban tölt be mint a win10
-
Frawly
veterán
Ez jó neked, én simán csodálkozok rajta. Hozzáadja a PPA tárolót, lefrissíti a csomaglistát, akkor nehogy már ne találja meg a tárolóban az egyébként ott lévő csomagot. Vicc az egész. Max. ha valami cosmic-es tároló nem stimmelne, akkor csak a függőségekre írná ki, hogy nem telepíthetőek.
Azt sem értem, hogy a zárt driver miért nem megy neki. Az ő kártyájához való, legújabb verzió, igazából a disztró sem olyan régi (se a 18.10-es, se a 19.04-es), hogy ne menjen. Ilyen mélységébe nem tudok belemenni, nincs AMD kártyám, lehet a Studio kiadás sara, én megpróbálnék a helyében egy sima Xubuntu 18.10-es, rá az ukuu-t, azzal feltenni a 4.20.2-es kernelt, meg utána telepíteni rá a 18.50-es AMD GPU Pro drivert.
Szerk.: most látom, sima Ubuntun megy. Mondtam én, hogy a spéci, low latency kernel zavar be neki.
-
Nem tudom milyen tároló az az 0ubuntu1-pop1, de a Mint Tara-n innen van fenn a 396-os driver is. Egy hete a GUI-s illesztőprogramok telepítőnél csak 390-es volt fenn.
(#34159) Tutu7030
Nekem sincs sem a HP8570p-ben sem a desktopban, múlt héten volt egy 8560w nálam nvidia quadro 1000-es VGA-val.....kifejezetten örülök, hogy dedikált VGA nélküli notit akartam csak venni!
-
Szia!
Ertem, koszi!
Miutan elkuldtem, ereztem, hogy valami nem kerek a kommentemmel. Mire eszbekaptam, addigra meg nem tudtam mar szerkeszteni.Biztonsag alatt inkabb arra gondoltam, hogy ugyanolyan viselkedesu-e a hivatkozott repoban levo csomag mint a "gyari" Ubuntus? Tehat minden szukseges dolog telepul vele?
Nem lenne tulsagosan szivderito mondjuk egy le nem forditott nvidias kernelmodul miatt a kovetkezo bootnal fekete kepernyovel talakozni. (Fedoran rpmfusion hasznalatakor nem ritka vendeg ez utobbi, legalabbis nalam).
Udv. core2
-
-
Köszi, az alap beépített kompozitor volt eddig rémesen *r, ezért érdekelt. Ez meglep, hogy nincs alternatíva, bár már rémlik, hogy mikor a béta1-et feltettem (futpalika kedvéért) akkor sem találtam, akkor már érthető. A Mate verzióban meg van választási lehetőség, a Mint XFCE-ben is, azért az XFCE-ben is felfért volna.
Mate-n kellett is állítanom, mert a HP 8470p-n meglepően tearingelt, compizra állítva nem volt gond.
Anno kérdeztem is, hogyan tudom megnézni, mikor melyik VGA van használatban, mert laptopkhoz nem értek, mindig csak egy VGA-s gépeim voltak, ill már annyi sem, csak APU van desktopban. Gondolom, sokan használnak két VGA-s laptopot, de valahogy 10 kérdésemből 1-2-re ha kapok választ, olyan, mintha nekem csak válaszolnom lehetne itt.Azt tudom, hogy nVidiánál van valami switcher, de itt semmi: (rakjam fel erre is a Mint Cinnamont)
infók a gépről, hátha.....Felrakod és kipróbálod. Furfangos és bonyolult kérdéseidre úgyis csak így kaphatsz kielégítő választ.
Furfangos és bonyolult kérdések......és ezt pont futpaca írja!
Agyam elvetem.
-
-
-
Ha dátummániás vagy te is, akkor a Studio verzióra még várhatsz, annak még most jött ki csak az utolsó rc verziója. De gondolom milliomos és időmilliomos is vagy.
Nekem még mindig megvan a majd egy hónapja felrakott Mate 18.04 beta2, ma is frissített, szóval mire ti meglátjátok 26-án + egy hét a 18.04_et, nekem már pont az vigyorog a gépen.
(ha csak le nem szedem, mert van az SSD-n pár halott Arch klón, ami foglalja a helyet)
-
zoltanz
nagyúr
Köszi, ennek még utána sem néztem.
Amúgy ezeket szoktam telepíteni beállítani, esetleg ha van jó tanácsokat szívesen veszek:
(bocs a tömörségért, ez a jegyzet inkább magamnak szólt. Írhatna hasonlóról blogot olyan valaki aki jobban vágja a témát, belekérdezni is lehet tőle. Én csak össze ollóztam az infókat a netről)
Pastebin link -
duo
addikt
köszi deadbeefet használok magam is.
de az lenne a legjobb ha nem is kellene pulse-ot használnom egyátalán.
az a baj, hogy a PCM csatorna sehogy nem állítható alsával. szoftveresen.
pontosabban openbox alatt belőttem, és tudom szabályozni meg egérgörgövel is a lxpanel tálcaikonját.
csak épp nem történik semmi. :/ -
Volt mostanában AMD-s VGA-d? Költői kérdésnek szántam.
Nekem az van, amióta otthagytam a Win7-et, 3,5 éve. Azon kívül, hogy első hetemen a Wheezyvel szenvedtem abszolút kezdőként, amíg ráügyeskedtem a fglrx-et, ill. egyáltalán kiderült, hogy olyan is van, no ezen kívül soha semmi gondom nem volt az AMD-vel, pedig most APU-m van, amire szintén mondják, hogy problémás. Mint és egyéb Ubuntu változatok és származékok esetében abszolút problémamentesek voltak eddig a megjelenítésék. Most felraktam tisztán a 18.2 Mint-et még padoka PPA nélkül és semmi gondja nincs. Most lefagyott, mert feltekertem a memória értékét 2133-ra 1333-ról, de ez más jellegű gond lehet, elég bonyolult nekem a lapom BIOS-a, már párszor sikeresen elpiszkálgattam.
---------------------------------------------------------------------
Minden új most, nincs fenn semmi plusz, mondjatok már nekem léci PDF szerkesztőt, mert nagyon nem találom, mi volt az, ami jó volt valamikor, elég ritkán használom.
-
lev258
veterán
Itt most a probléma nem a dual-VGA-ból jön, hanem az Nvidia driver telepítéséből. Erre mondhatnám én is, hogy ha csak Intel lenne, nem lenne gond.
Egyébként AMD-vel, egy rendes kernellel és Mesa PPA-val egyáltalán nem problémás, ennyire biztosan nem.
De most már befejezem, mert ez már nem a kérdezők problémáiról szó. -
Chip-es Süsüm nekem is van
És mekkora királyság volt - vagy lett volna, ha akkoriban normális csomagkezelők vannak, amik képesek függőségeket feloldani. Még a 10-esben is mindennek baja volt mindennel.
Ami abszolút jó volt, az a KDE-s Ubi 8 és 9, azokat szerettem legjobban. -
-
A macskás videó megy, de egyetlen offline videót se tudok megnézni vele.Még a címük is más, pl. http://livestream.com/ESA/marsarrival/videos/139370629
Visszaszívok szinte mindent. Láttam egy narancs felkiáltójelet a Chrome sarokában. A Ghostery plugin fogott meg vagy nem tudott mit kezdeni egy javascriptel. Amint levettem a ghostery-t elindult az offline videó lejátszás.
Kíváncsi leszek holnap az élőre.Köszi a segedelmet, és a tippeket!
-
-
Közben visszamentem ff-ra, és valóban lejátsza, de ez már felvétel. Ezekszerint az élő adással van gondom.
Megnéznéd holnap 10-kor az élőt?!colomb2: Nem én eröltetem a flash-t, hanem a livestream.com, amin keresztül közvetítik az eseményt.
-
lev258
veterán
Ez igaz, ha frissítéssel érsz el oda; ha frissen letöltesz egy 14.04.5-öt, abban nem fog menni. Sokan elfelejtik, hogy mindegyik alverzióból kétféle létezik (sima frissítés, valamint HWE-új ISO). Frissítéssel, ha nem használod a HWE-t, akkor maradsz korábbi kernelen/xorgon/mesa-n. Friss ISO-nál már az újat kapod.
Azért szoktam így megfogalmazni kezdőknek, mert ők nagy valószínűséggel a legutóbbit töltik le a régebbi verziókból is. -
Szia!
Akkor ha jól értem esetemben ez az elgondolás jó, nem?
Ezt beletolom az
rc.local
-ba:mkdir /tmp/chrome
mount -t tmpfs -o size=4096M,mode=0744 tmpfs /tmp/chrome/
chmod 777 /tmp/chrome/ -RMajd utána csinálok egy ilyet:
rm -rf ~/.cache/google-chrome
ln -s /tmp/chrome/ ~/.cache/google-chromeEllenörzés meg a
cat /tmp/chrome
-mal.Üdv. core2
-
spammer
veterán
ncmpcpp, cmus, ezek azoknak jobbak, akiknek sok zenéjük van és rendesen tegelve is vannak. Nekem nincs sok zeném, és még azok sincsenek rendesen tagelve, ezért nekem jobban megfelel a moc. Amúgy meg a Spotify-t tolom.
(#25753) Dave™ : van értelmük. A GUI (X) a mindennapokban sajnos elengedhetetlen, pl. a normális böngészés miatt, viszont ezen kívül (meg a Spotify) én mondjuk szinte minden fontosabb dologra CLI-s programot használok, mert gyorsabb, könnyebb, és gyakran okosabb is. A ranger-nek nincs párja a file managerek között, bár az mc is jó (aki a kétpaneleshez van szokva, annak mondjuk nem jó a ranger). Plusz ott a tmux is... ha jól össze van így rakva egy környezet, akkor a $3ggedet is kitörli.
-
-
lev258
veterán
Azért annyira nem vészes. Elsősorban olyan fejlesztőknek szánják, akik eddig is használták a bash-t.
A megvalósítás pedig úgy történik, hogy a Linux-os bash rendszerhívásokat átkonvertálja egy réteg a háttérben Windows-os rendszerhívásokká. Kicsit olyan, mint a Wine, csak épp fordítva.
palota: Az a hibaüzenet kicsit furcsa. Még mindig Live alatt vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- OLED monitor topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest