- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
urandom0 #39953 üzenetére
Manjaro Gnome-ról váltottam, számomra sokkal jobban egyben van. A snap valóban problémás, de 2 perc alatt kiváltható Flatpakkel, ami viszont remekül működik. Nincs tökéletes rendszer, de ez egy remek release lett, és elég könnyen lehet javítani a problémáit, Manjaro-n ennél sokkal fundamentálisabb gondokkal lehet találkozni.
-
Dave™
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
válasz
lionhearted #39605 üzenetére
A felhasználó szempontjából szerintem mindegy, hogy mi az oka.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #39599 üzenetére
Nem egyértelmű a helyzet szerintem, mert az EasyEffects a Pipewire-t használja, ennyiből nem lehet tudni, hogy a kettőből melyikkel van a gond. Én ilyen - késleltetésre kifejezetten érzékeny - csomagokat biztosan nem telepítenék Flatpakból, ha nem muszáj. A ppa-ban gondolom megtalálható az EasyEffects is.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #39593 üzenetére
A Pipewire zseniális. Nekem minden audiohoz kapcsolódó gondon megoldotta (EasyEffects késleltetése nagyságrendekkel kisebb, mint a PulseEffects-é), plusz rögtön lett aptX BT kodek, míg Pulse-szal csak SBC volt. Manjaro-n ráadásul csak egy meta package telepítése szükséges, és használatra kész.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #39193 üzenetére
Ez erősen értelmezés kérdése, mert ha minden flavour hivatalos, akkor nincs semmi, ami ne lenne hivatalos Ubuntu változat, pedig csak az Ubuntut fejleszti a Canonical, mint fejlesztő. Ezzel szemben pl. a Neon bár nem diztribúció, az közvetlen a Plasma fejlesztőitől van, ami miatt de facto eléggé hivatalos kiadásnak tekinthető. A Kubuntu mindig is kicsit mostohagyerek volt, a többi flavorrel egyetemben.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #39190 üzenetére
Tudtommal sosem volt az. Kubuntu is a community developed and supported project.
-
Dave™
nagyúr
válasz
bugizozi #39187 üzenetére
A Kubuntu egy community változat, nem hivatalos, a Neon-t pedig a KDE csapata készíti, ez már elég nagy érv mellette, és akkor vedd mellé a stabil LTS alapot a rolling KDE-vel, ami azonnal megkap minden frissítést (gyorsabban, mint az Arch pl.) és rendkívül jól és olajozottan is működik, sokkal kevesebb buggal találkoztam, mint pl. Manjaro KDE alatt. Igazából kicsit olyan, mintha az Ubuntu meg az Arch (Manjaro) előnyei lennének ötvözve a hátrányaik nélkül, nagyon ki van találva szerintem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
batyuska100 #38959 üzenetére
a GT1030 igazán csábító a 30 wattos fogyasztása miatt
Akkor mit szólsz egy Ryzen 7 4700U-hoz, ami 30W-ból hozza a 1030GT és egy i7-9700 teljesítményét egy NUC méretű (ASUS PN50) eszközben? -
Dave™
nagyúr
válasz
batyuska100 #38955 üzenetére
Ja így már értem. Nekem egyszer volt rövid ideig nVidia kártyám Linux alatt, már az SDDM (bejelentkező képernyő Plasma alatt) is problémás volt, konfigfájlt kellett szerkeszteni, hogy ne legyen minden bolhaméretű. Intellel, AMD-vel semmi gond. 5+ éve használok kizárólag Linuxot otthon és munkában egyaránt, szerintem inkább a kártyát cseréld mint a motivációd
-
Dave™
nagyúr
válasz
batyuska100 #38953 üzenetére
Az nVidia-s gépedben nincs integrált GPU? Mert semmi előnyét nem látom egy alsóbb kategóriás nVidiának egy nem túl régi intel integrálttal szemben, sőt, Linuxon utóbbi sokkal jobb élményt nyújt.
-
Dave™
nagyúr
válasz
batyuska100 #38948 üzenetére
Intel és AMD integrálttal az ég világon semmi problémám nincs, elég sok gépen. Az egyik ráadásul egy Surface
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38877 üzenetére
Értem, de sok másik 6W TDP-s processzor is van, az N3150 a legalja. Pl. N4200, N5000, m3-8100Y, de ezek mind mobil CPU-k, ahogyan a TDP is sugallja. Nekem más a tapasztalatom, de érezhetően jobb üzemidőt csak a TLP-vel sikerült elérnem, és KDE Neon alatt, ami sokkal kevésbé van telepakolva egy Manjaro/Kubuntuhoz képest. Viszont míg Windows update alatt nagyon felforrosódott a Surface Go 2 hátulja, addig a Neon alatt alig-alig melegszik, és sokkal gyorsabban végez is, közben pedig lehet bármi másra is használni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38875 üzenetére
Ezek kb. használhatatlan CPU-k, gyakorlatilag Atom új köntösben. Én nem veszem észre az update-et, pedig a Core m3-Y8100 sem egy acélos darab (de közel 3x gyorsabb annál, amit hivatkoztál). Ugyanez Windows alatt tűzforróra melegítette a tabletet, KDE Neon alatt pedig gyakorlatilag fel sem tűnik hogy fut a háttérben. A desktop gépként használt mobil Ryzenes processzorom pedig 10x gyorsabb, és ez még mindig csak egy mobil processzor 15W TDP-vel. Sajnos az intel a mai napig ad ki szemeteket az alsó szegmensben, ami már a megjelenésekor is elavult volt. Ez nem igazol semmit sem, mert ezen minden lassú lesz, maximum máshol van az ingerküszöböd.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38856 üzenetére
hehe.. a Win zabálná az erőforrásokat...
Nem. A programok és szoftverek, na azok igen.Elég egy Windows update ennek cáfolatára
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38515 üzenetére
Te linkelted azt. Én is mini PC-t használok itthon, asztaliként, TV-re kötve. Egy ilyet: link Ez is alapon 10W alatt van, teljes terhelés alatt (CPU+GPU) sem éri el az 50W-ot, miközben az asztali középkategóriát hozza teljesítményben. A legjobb tulajdonsága, hogy ki/bekapcsolja a TV-t a HDMI-n keresztül, így már azzal sem kell külön foglalkozni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #38507 üzenetére
Ne haragudj, de ez biztosan nem hasít semmivel sem. Már akkor low-end volt, amikor kijött 8 éve.
-
Dave™
nagyúr
válasz
I02S3F #38492 üzenetére
A dd-vel az a baj, hogy az a teljes lemezt (vagy eszközt) másolja, nem csak a ténylegesen foglalt területet. Ezt utólag - backup célokra - nyilván lehet tömöríteni, de az alap probléma marad, miszerint ha kisebb eszközre akarod kíírni, akkor az nem fog menni. És ne hidd, hogy egyforma pl. két 32GB-os kártya, ha a minimálisan nagyobbat akarod a kisebbre írni, nem fog menni, csak fordítva. Hogy ezzel mit lehet kezdeni nem tudom, egyszer régen utánaolvastam de nem annyira kézenfekvő a megoldás, hogy megérje vele foglalkozni. A Clonezilla ezért jobb megoldás, a dd viszont kényelmesebb és mindig kéznél van (meg képfájlt írni is tökéletes).
-
Dave™
nagyúr
válasz
Marcsello31 #38485 üzenetére
Ahogyan fentebb is írták, dd. Használata:
sudo dd if=/dev/sdx of=mentes.akarmi bs=4M status=progress
Ha látszólag lefutott, utána:sync
Amint ez is lefut, akkor végzett, addig nem így addig ne is vedd ki a kártyát. Egy apró megjegyzés: a teljes kártyát le fogja menteni, teljesen mindegy mekkora a foglalt terület, tehát 32GB lesz a fájl. Ha nem erre írod vissza, és akár csak minimálisan is kevesebb írható cella van a másik kártyán, akkor hibára fog futni. Nagyobbra mindig lehet persze.
1) Az sdx sd kártya esetén valami mmcblk0 vagy hasonló lesz, ez a forrás eszköz
2) Visszaírásnál ugyanez, csak az if (input file) és of (output file) felcserélendő, és itt nagyon vigyázz, hogy a cél a megfelelő eszköz legyen, mivel kérdés nélkül felül fogja írni a képfájl tartalmával.Clonezilla lenne a másik, de azt érdemben nem használtam.
-
Dave™
nagyúr
válasz
vadkörte #38330 üzenetére
Szerintem csak így lehet. Így rá van kényszerülve az ember a problémák megoldására, és egyrészt rengeteget lehet belőle tanulni, másrészt sok új dolgot lehet felfedezni, miközben végleg el lehet engedni a Windowst. Én is így csináltam 5 éve, igaz még volt egy virtuális gépem az Office miatt pár évig, de ma már bőven kiváltja az online Office, vagy még inkább a Google Docs, így már évek óta nincs más a gépemen, még virtuális formában sem. Egyiken sem a 3-4 közül. Ja és amikor megléptem alig tudtam valamit, de aztán gyorsan belerázódtam - muszáj volt
-
Dave™
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
válasz
Synaptic #37951 üzenetére
Én Surface Pro-val kezdtem a Linuxos pályafutásom, még a wlan sem működött normálisan (a vicc az, hogy Windowson sem volt sokkal megbízhatóbb, mert valami gagyi Marvell vezérlőt sikerült belerakniuk). Aztán valahogy minden egyre simább lett, a legutóbbi épített gépemen meg a mostani Ryzenes mini PC-n minden flottul megy Manjaro-val, már-már unalmasan simán.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #37870 üzenetére
A systemd nagyon megosztó, ám mégis szinte minden disztribúció átvette, szerintem vehetjük természetes evolúciónak is. Nekem nincs semmi preferenciám egyikkel sem, de szerintem teljesen jól működik és nem baj, hogy nem kell mindent fájlokban keresgélnem. Valamiért szinte mindenki átvette, az ultrakonzervatív Debian meg a külön utat járó Arch is, tehát nem lehet azt mondani, hogy a Red Hat lenyomta mindenki torkán. A Pulseaudio meg egy tök jó dolog, az Alsa minden, csak nem felhasználóbarát, és akkor ott vannak a PA szolgáltatásai is, pl. az audio stream átirányítás/küldés több eszközre. Az Electronnál még mindig az a helyzet, hogy a Skype meg hasonlók esetében vagy ez van, vagy semmi. Senki sem fog natívan fejleszteni egy alig mérhető rendszerre, így viszont egyszerre le tudja fedni mindhárom desktop OS-t. Szerintem ez egy hatalmas dolog. Úgysem futtatsz 1-2 Electron alkalmazásnál többet, ez 500MB-1GB RAM, nem hiszem hogy szűk keresztmetszet lenne 2020-ban, főleg hogy vagy ez van vagy semmi. A sima böngészőben futó webes alkalmazásoknál azért többet kapsz az Electronnal, mert itt flexibilisen tudod összerakni az egészet, van rengeteg modul a node.js-hez, elég csak a JS-t ismerni a backendhez stb. A legjobb része pedig, hogy még komoly tudás/tapasztalat sem kell hozzá, elég ha valamennyire ismered a webes technológiákat. Ha ez vigasztal, a hivatkozott fejlesztés egy célszoftver lesz egy szűk szegmens számára, nem fogsz vele találkozni
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #37865 üzenetére
A Linuxnak már így is rosszat tett a népszerűsödés, egyre inkább viszik multik (Red Hat, Canonical) a bloatosodás, windowsosodás irányába, lásd Snap, konténerizált univerzális csomagformátumok, systemd, pulseaudio, Elektron-alapú bloatok, Gnome-KDE és nagyobb DE-k, tabletesített, butított felületek, flat dizájn, egyéb káros tendenciák. Nem, ne legyen népszerű, legalábbis ne ilyen áron. Ott van már a Windows, semmi értelme a Linuxból is n+1. Windowst csinálni, mert az a tömegelvárás. Aki ilyet akar használni, annak már ott a Windows, mai gépeken mindegyik fut normálisan, 5 dolláért megvehető az eBayen egy kulcs hozzá, nem akadály gyakorlatilag senkinek.
Nincs olyan, hogy a Linux bloatosodik, ez így teljesen értelmezhetetlen. Az Ubuntu szerintem is rossz irányba megy a Snap erőltetésével, de az még mindig nem egyenlő a Linux-szal. Az összes variáció és kombináció azért létezik a disztribúciókból, mert valakik megcsinálták, mások pedig használják. Ott van a lehetőség és a szabadság arra, hogy azt használj amit csak akarsz. Szerintem a legkevésbé sem lehet párhuzamot vonni a Windows-zal, ami gyakorlatilag egyféle megoldást kínál az ezernyi problémára, szemben a Linux a szinte végtelen variánsával. Az Electront nagyon könnyű félreérteni, illetve ha valaki csinál belőle pl. egy rendszermonitor alkalmazást annak valóban semmi értelme, de kicsitől a nagyig egészen kiváló dolgok hozhatóak ki belőle, szerintem zseniális már maga az elgondolás is, hogy egy web app legyen becsomagolva asztali alkalmazásba. Így van Linuxon is VS Code, Atom, Skype, hogy csak párat említsek - Electron nélkül nem biztos hogy vennék a fáradságot a támogatásra. Én is készülök egy Electron alapú alkalmazást fejleszteni, mert azzal oldható meg egy komplex probléma egyszerűen és elegánsan. Nem az eszköz a lényeg, hanem hogy mire használják. A flat dizájnt sem értem mi a bajod vele. Ez egy stílus, használhatsz helyette bármit, szerintem minden disztribúción elég nagy a szabadság ebben a kérdésben. -
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #37839 üzenetére
Pont ez az óriási ellentmondás a dologban: a snap direkt ezeket a felhasználókat célozza, mert egyszerű és kényelmes, csak van egy csomó árnyoldala, ami miatt pont a hozzá nem értőket szívatja meg a legjobban. Van pár apró előnye, cserébe rengeteg hátránya, én kerülném. Az AUR pedig verhetetlen, valóban.
-
Dave™
nagyúr
válasz
v.attis #37831 üzenetére
Nekem az evolution vált be a legjobban amikor használtam klienst, a Thunderbirddel az volt a legfőbb gondom - azon túl, hogy ronda - hogy rendszeresen össze-vissza méretezte a betűket. A Kmailt meg sem említem, email klienssel még nem küzdöttem annyit mint azzal. A geary nagyon fapados, de megy, a Trojitá is nagyon fapados és nagyjából el is fogytak. Az Exchange szűk keresztmetszet lehet, ha kell, a Thunderbirdhöz elvileg van kliens. A webes alkalmazások jöl működnek, az outlook is, munkára most azt használom (meg a gmailt, cégfüggő).
-
Dave™
nagyúr
Azt hiszem örökké hálás leszek a Microsoftnak a Windows 10-ért. Ha nem kapott volna el az undor tőle 5 éve talán sosem váltok Linuxra, és nem tanulok meg rengeteg olyan dolgot, ami azóta rutinszerűen megy. Félnék a CLI-től, nem ismernék alternatívákat, nem tudnék parancssorból videót vágni, jpeget tömöríteni és teljesen hidegen hagyna a fejlesztés. Most viszont pont az Electront tanulmányozom, és a rossz hírével ellentétben szerintem a maga nemében zseniális. Ez csak úgy eszembe jutott
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #37655 üzenetére
HDMI-n vagy DP-n használod?
Frawly Nincs elsőkézből származó tapasztalatom, csak egy intel mini stickkel, az m3 CPU-val meg valami harmatos IGP-vel köhög rendesen, de ott az egész TDP 4W. Az i3-7100-asom HD630-a viszont párhuzamosan tud 4 1080p streamet rögzíteni VAAPI-val, gondolom nem okozna neki gondot egy sima 4K-s megjelenítés. A gond inkább azzal van az intelnél, hogy a HDMI csak 1.4-es, így az limitálva van 30Hz-re. DP-n elvileg megy a 60Hz is.
-
Dave™
nagyúr
Kikapcsoltam az inteles hibajavításokat próbaképpen, érzésre sokkal fürgébb lett minden (gondolom nagyrészt azért, mert főképpen a HyperThreadinget érinti, az i3-7100 anélkül pedig csak egy Pentium). Azt hiszem marad így, annak nagyon kicsi az esélye hogy meghekkeljenek, így viszont lehet kitolom még az életciklusát 1-2 évvel is akár. Az inteles drivernél nem tudom mit használtál, disztribúció/DE függvényében valóban lehet szívni a tearinggel, de a nomodesettel most tear sincs és a teljesítménye is jobb mint a video-linux driverrel. 4K-n viszont láttam már köhögni ezeket, oda valószínűleg az UHD630 is kevés, kellene valami normálisabb iGPU az új intelek alá is, már x generáció óta szinte ugyanazt sütik el.
A dVGA-kkal nekem sok problémám van, a legnagyobb gond az áruk (nem használom ki úgysem) meg a fogyasztástuk, az intel iGPU-ja pl. normál esetben 1W alatt marad, HEVC encode alatt 6W körül fogyaszt. HTPC-be/általános célú PC-be - ahol nincs játék - tökéletes, feltéve ha nincs tearing.
-
Dave™
nagyúr
Bennem is felmerült ez, de ehhez annyira olcsón kellene venni egy Kaby i7-est hogy tényleg megérje amennyiért nem hiszem hogy lehet belátható időn belül. A végén jobban megéri platformot váltani, úgy nem egy leáldozott valamibe önti az ember a pénzt, 20-30% valós többletteljesítményért. Játszol is rajta vagy miért lett külön 1030GT? Nekem Manjaro Gnome van de még ez is teljesen fürge, csak a két mag a szűk keresztmetszet ha pl. virtualizálni szeretnék vagy Blenderben bohóckodni. Meg igazából bármi kicsit CPU intenzívebbet futtatni
-
Dave™
nagyúr
Én HTPC-t használok asztali helyett (kanapéról, TV-vel). Jelenleg egy i3-7100-at, de fogalmam sincs merre és mire váltsak. Nem játszom, a fogyasztás viszont érdekel, ezért mindenképpen APU-ban gondolkodom. A Ryzen 4000G még nem kapható, de hiába szól mellette az ár/érték arány, szoftveresen biztosan az intel megoldása a kiforrottabb és megbízhatóbb. ITX-es alaplapokban sokszor 10-20 ezer Ft eltérés is lehet (B460 vs. B550), és a választék is sokkal kisebb. Alkalmanként használok ffmpeg-et, amit kivétel nélkül az iGPU-n futtatok. Az AMD-féle AMF nemrég lett elérhető Linuxon és még állítólag sok a gyerekbetegsége, a lesajnált HD630 viszont 2,5-3x sebességgel enkódol valós időben H265-re pár wattból. Ezek után hiába erősebb mondjuk 30%-kal a 4000G sorozat a processzorban (a GPU teljesítménye max ffmpeg szinten érdekel), egyáltalán nem tűnik olyan rossznak egy i3-10100 vagy akár egy i5-10400. Az áraknak kellene kicsit igazodni a teljesítményhez és akkor egy könnyű döntés lenne, de ez szerintem csak a Zen 3-mal fog eljönni, arra már kénytelen lesz az intel árat csökkenteni, ha még a tavalyi generációval sem igazán versenyképes. Aztán lehet rosszul látom
-
Dave™
nagyúr
válasz
kenguru99 #37606 üzenetére
A topikjában úgy rémlik Windows alatt a 4K-val akadtak bőven gondok, nem tudom ez Linuxon jelentkezik-e, illetve megoldódott-e már. Lehet célszerű lenne ott is rákérdezni, hátha van olyan aki Linuxon használja. Nekem eddig az jött le, hogy nem teljesen problémamentes de már piacon vannak jó ideje és nem követem a helyzetet egy ideje.
-
Dave™
nagyúr
Ilyen volumenű programot még valóban nem raktam fel forrásból, inkább csak kisebb utility-k kellettek eddig az AUR-ból. Én Manjarot használok otthon és munkában is, már 4 éve, az egyetlen változás most hogy KDE-ről Gnome-ra váltottam. Őszintén nem nagyon látom az Ubuntu hozzáadott értékét azon kívül, hogy megspórolod az esetenkénti forrásból való fordítást, de ízlések és pofonok.
-
Dave™
nagyúr
Az AUR csomagok is frissíthetőek ugyanúgy pl. a pamac segítségével (ami a Manjaron alapból fent is van). Az hogy forrásból kell fordítani nem nagy érvágás, pár perc alatt megvan még a gyenge i3-asomon is és ugyanúgy megcsinálja a pamac. De ez csak egy dolog, valamiért a widevine sem akart menni Operán, Manjaron pedig rögtön. A médiaváltás szintén nem ment a böngészős tidal-en, Manjaron dettó. A widevine-ba ráadásul jó pár órát bele is öltem, eredménytelenül. Na de a léyneg, hogy most már elégedett vagy. Én nem jutottam el idáig, pedig adtam neki egy esélyt.
-
Dave™
nagyúr
Azt hiszem ennyi volt az Ubuntu, ment is fel a Manjaro Gnome, csak pár dolog ami ott kapásból megy vagy minimális állítás kell hozzá, Ubuntun pedig nem:
-nincs snap (csak ha akarom)
-van tweak tools alapból
-alapból engedélyezett a bal felső hot corner
-alapból van multimédia billentyűs vezérlés, és megy Opera mellett is (amit nem akarnék letiltani a Tidal web miatt)
-egy sima átmásolással megy a Widevine Operában, Ubuntun sehogy sem akart
-nem kell szórakoznom a ppa-kkal meg deb fájlokkalDe legalább megpróbáltam
A Gnome viszont tetszik, most nagyon kézre áll, még ha hiányzik is pár dolog a Plasmából.
-
Dave™
nagyúr
Félreértetted, én a böngészőre akarok ráhúzni egy fájlt, vagy egy másik programra, csak nem vált ablakot. Ha engedélyezem a bal felső hot cornert, úgy megy, csak körülményes onnan kiválasztani. Ez a konverter meg baromi régi, szerintem nincs frissítve, legalábbis nem találtam nyomát hirtelen. Ami zavar még, hogy sok alkalmazás után érezhetően belassul a rendszer, nektek ezzel nincs gondotok? Nem is a ram a gond, mert 16GB van és csak 7 körüli a foglalás, de érezhetően lassabb. Ötlet?
Sonja: nem segített
-
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Meguntam a KDE-t aztán gondoltam ha már váltok adok egy esélyt az Ubuntunak ismét, a 16.04-et nagyon szerettem, futólag szoktam is használni itt-ott, szóval tudtam kb. mire számítsak. Azért van pár meglepetés, ezek között ott van a Snap, de azt mondjuk kikerülöm, azt sem értem miért ilyen problémás a multimédiás billentyűk kezelése (be kellett álltítani kézzel, illetve a Chrome alapú böngészőkben is tiltani kell ezt a funkciót, hogy ne lopják el a fókuszt), viszont amit teljesen nem értek hogy miért nem megy az ablakváltás a drag & dropnál. Rá akarok húzni egy fájlt a nautulisból a böngészőre és hiába áll a dokkolón az ikonján, nem vált ablakot. Ha nem teljes képernyős akkor persze megy, de az ikonra nem hozza elő. Ötlet? Illetve van valami nautilusba épülő akármi ami tud képet konvertálni? Az image-converter csak ezt nem tudja (png-jpg), ezen kívül mindent.
Ja még egy fontos: Opera widevine megy valakinek? Manjaro KDE alatt elég volt a Chrome-ot telepíteni, itt vért pisilek és akkor sem megy (az Opera fórum már megvolt).
-
Dave™
nagyúr
Lehet le vagyok maradva, de pár éve volt egy ismert szinkronizálási hiba az Evolution-ben, amit csak az újabb verzióban javítottak. Viszont mivel újabb verzió volt, ehhez újabb Gnome kellett, amihez meg újabb Ubuntu. Persze elvileg PPA-ból meg lehetett oldani, de az már erőteljes mixelés szerintem. Rollingnál meg ilyen ugye nincs.
-
Dave™
nagyúr
mindig frissül az adott program, hiába LTS
Ehhez nem kellene snap, a KDE neon pont ezt csinálja hagyományos tárolókkal/csomagokkal. Továbbmegyek, nagyjából ez lenne a logikus egy LTS-nél, nem az ami most van. Attól nem lesz stabilabb valami, hogy 2 évig őrizgetjük benne a bugokat.
-
-
Dave™
nagyúr
De neki Gnome alatt nem jó... KDE alatt van (vagy csak volt?) egy ismert bug, ahol is ha engedélyezed (alapból így van) a GTK programoknál is a KDE színprofilt, akkor a tooltipek nem lesznek olvashatóak. Ha kiveszed a pipát, egyből jó. Más hasonló jellegű hibát nem láttam még a 3 év alatt (Manjaro KDE).
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #35850 üzenetére
A két legfontosabbat ne hagyd ki: tab billentyűvel parancsot lehet kiegészíteni (pl. dat tab = date parancs, de da tab többször kihozza a da-val kezdődő parancsokat, nagyon hasznos ha nem tudod pontosan. A másik pedig a help, ami pl. ls --help formában használható, kilistázza az opciókat, valamint ad egy alap áttekintést a használatról.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Szigii #35843 üzenetére
Lehet én voltam rosszmájú, de két szituációt tudok a helyzeted mögé tenni: A), téged ez baromira nem érdekel csak túl akarsz lenni rajta, B), nem zárkózol el, de nem jók a körülmények és így volt egyszerűbb. Igazából mindkét esetben magadat csapod be, kb. mintha megcsináltatnád valakivel a matek házid. Meglesz az eredmény, esetleg kapsz rá jegyet is, de tudni nem fogod mi történik és ha mégis kellene éles helyzetben, akkor nagyon kényelmetlenül fogod magad érezni.
A legfájóbb része a történetnek számomra az, hogy több pontra is elég magyarul beírni a google-be amit szeretnél, és rögtön az első találat lesz a megoldás. Pl. ötös pont kapásból, ráadásul sok helyen még az is le van írva, hogy ennek mi is az értelme is miért így van. Nálad viszont semmi akarat nem mutatkozott ezzel foglalkozni, azon túl hogy bedobtál 3 képet egy fórumra... Ez alól szerintem nem mentség az sem, hogy suttyó a tanár (az tényleg nem szerencsés, ha hangot ad a szélsőséges véleményének), mert ha valami, akkor az Ubuntu tényleg borzasztóan jól dokumentált és a kérdések többsége csak egy gyors keresés. Ha úgy jöttél volna ide, hogy nem megy a (hasamra ütök) 8,13,18,21,24 és ezeket próbáltam, mi a baj, az egészen más hozzáállás lett volna.
Na de én már csak ilyen gonosz vagyok, szerencsédre (?) Frawly megszánt, így ezt gyorsan letudtad. Kár, hogy elrontotta a sorrendet az ötösnél
ui: nem kell virtualbox sem meg VT képes gép, elég egy live install (telepítő pendrive), pont ugyanúgy tudsz gyakorolni a laptopon is, amiről írtál (feltételezés).
Ne értsd félre, nem bántásból írtam, meg remélem nem az a konzekvencia az egészből hogy direkt nem akarnak segíteni (tisztelet a kivételnek), csak ez nem jó hozzáállás sem itt, sem az élet bármely területén. Ha neked nem fontos foglalkozni vele, másnak miért legyen az? Ha meg igen, akkor tegyél érte legalább minimális erőfeszítést.
-
Dave™
nagyúr
A fenti kifejezetten a Dell G5 15 5587-re vonatkozott. GPT-s telepítővel még senki sem járt sikerrel tőlünk, pedig már 4 gépre is telepítettünk Windowst, többen is. A gépben van egy 512-es SSD és egy talán 1TB-os HDD a gyári konfiguráció szerint, természetesen az SSD-re telepítettük.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #35391 üzenetére
Akkor mondom így: Windowsos kollégák rengeteget telepítenek, van előre gyártott telepítős pendrive és nem ment egyiknek sem. Ez a gép (konkrét típus) valamiért csak MBR-es telepítővel megy, pedig próbálkoztak vele többen is. Érteni senki sem értette, csak azért tudtam ilyen magabiztosan rávágni hogy ez a gond mert már túl vagyunk ezen. Többször is
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest