Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Fotók, videók mobillal
- Megjelent a OnePlus 13T
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krissz80
senior tag
válasz
growler #43034 üzenetére
Azzal az a bajom, hogy wine-s nem natív, de majd lehet teszek egy próbát.
De ahogy írtam nem hallottam egyelőre különbséget a ramdrive és a HDD között.Próbáltam Manjaron is, ott vettem észre, azon kiírta a htop a hdd read-et.
Illetve ott be tudom állítani a Jack sample rate-et is, nincs a 48kHz forceolva resaplinggal .
Ott viszont a Strawberry elég hamar kifagy hwplug módban, majd kipróbálom pcm módban is hátha stabilabb.Nemrég kezdtem, de érdekesek, ezek a distrok közötti különbségek.
-
válasz
growler #42692 üzenetére
Sajna nem. Ott csak a telepített snap csomagokat(programokat) listázza, és ugyanúgy csak megnyitni tudom, vagy előhívni a részleteket, de jogosultág gomb nincs.
Elméletileg így kellene kinéznie:
Lehet a 24-en csavartak egyet, és valamiért letiltották ezt az opciót? Aki 22-est használ és van snap csomagja, az rákukkantana, hogy neki megvan még a "permissions" gomb? -
-
-
-
-
válasz
growler #42452 üzenetére
Ez már működik és reálisnak is tűnik.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
[sudo] tibi jelszava:
dumpe2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására
tett kísérlet közben
tibi@TibiXubuntu:~$
Ez most az a gépem a melóhelyen ami tényleg a legelső telepítés, még 2 másikra lett klónozva.
Hazaérek megnézem a másik kettőt de ugyanaz lesz gondolom a végeredmény. -
kevesbence
csendes tag
válasz
growler #41919 üzenetére
A /var alatt vannak a webhostok, és az egyik site a feltöltött képek miatt hízott meg. Egyelőre még nem törölték a jpg és png kiterjesztéseket, jelenleg duplán vannak a webp-vel. Ezért nőtt meg annyira.
@ubyegon2, ezt igen tudom, de ezzel nem vagyok előrébb, mivel az ncdu eleve nem írja azt a +50GB többletet, nem látom sehol. És ahogy láttad, futtattam a du -hs /* parancsot is, ami szintén nem mutatta, hogy melyik mappában kéne keresni.
-
válasz
growler #41239 üzenetére
Errol meg nem is hallottam, koszi.
De ez megint csak felmegoldas ahogy elnezem amik bele vannak drotozva azokat frissiti. Ha jol ertelmezem.
A megoldas hogy maga az app frissitse magat.
Tudom ez itt ordogtol valo es a linuxos csomagkezelessel meg a biztonsaggal homlokegyenest szembemegy. Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni. A gyari tarolok meg, arch es aur kivetelevel finoman fogalmazva tetulassan kovetik a nagyvilagot. Nemegyszer tapasztalom ezt Ubuntun.En elitelem az Androidos csakis kizarolag PlayStore szemleletet is. Mivel en gapps mentesen elek egy custom romon, szamomra valami irgalmatlan tortura egy appot egyaltalan letolteni alternativ forrasbol. Fel nem fogom esszel miert nem lehet a fejlesztotol leszedni. Csak a Play. Szamomra ezert ez egy borton, egy ketrecbezart korlatozott rendszer.
Es igen, ezert kedvelem a mai napig a Windowst. Rakeresek, letoltom, vallalom a kockazatot es telepitem es hasznalom.
-
andatti
senior tag
válasz
growler #40125 üzenetére
Akkor szerinted működni fog a 64 bites, azaz fel lehet telepíteni?
(Kipróbálás volt már pár éve korábbi verziókkal, de nem volt szörnyű, igaz nem is volt stabil, de most, mentés után, inkább egyből telepítenék...)Közben keresgéltem és itt:
https://ubuntu.hu/p/10-egyeb-valtozatok-letoltese
találtam egy rejtélyes BeLin 6.0 MATE asztali verziót 32 bites verzióban, amit leszedek a biztonság kedvéért, mert, ha a 64 bitesre nem reagál, akkor az talán jó lehet, de a neve ennek sem mondott semmit és mintha tavalyi lenne... 2021 10. hó?! -
mezis
félisten
-
-
-
amdni
aktív tag
válasz
growler #39486 üzenetére
Szoftveres RAID-ot szeretnék használni adatmentés miatt (RAID5 4 HDD-vel) ezért nincs már szabad sata port az alaplapon. Gondoltam a PCe + NVME SSD megoldás jó lesz, nem volt arról szó hogy ha a PCIe16 kártya támogatja a boot lehetőséget, az alaplap is, de mégsem működik.
Amint lesz időm tovább próbálom keresni a megoldást, köszi a segítséget addig is.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
growler #39476 üzenetére
Már hogyan láthatná másképp a telepítő. [a korábbi oprendszer látja]
-
tvamos
nagyúr
válasz
growler #39416 üzenetére
Nagyon szeretem, az egyszeru feluletet. Az uj Gnome, KDE abszolut nem jon be. Raadasul eddig gyenge gepeim voltak, es ehez hozzaszoktam.
(#39417) ubyegon2
"Egy 2TB-os WD Blue SN550 NVMe SSD-s és 32GB RAM-mal rendelkező bivaly gépre light disztrót? Ne szórakozz már....."
Ugy van tudod, hogy nagyon szeretem azt, amikor megnyomom a kikapcs gombot, es 2 masodperc mulva csend van, meg amikor a boot 5 masodperc, de nem gyorsinditassal, hanem fullosan. Azt is ruhellem, hogy fancy felugralo vackok vannak, es 2 nap, mire kikapcsolom oket."Ja és a köztes verziókat én se tenném fel rá, 20.04.3 miért nem jó?" De, nagyon jo.
Szuper, akkor ketten mondjatok, hogy 20.04 legyen, tehat az lesz. (lubuntu-20.04.3-desktop-amd64)
(Meg jo, hogy beirtam ide, es nem kezdtem el installalgatni...)
-
válasz
growler #39367 üzenetére
És a Linux jogosultsági rendszerével ezt tökéletesen ki is lehet küszöbölni. Kell csinálni egy kuserfeedback felhasználót, /home/user/telemetry könyvtárt a tulajdonába adni, és beállítani egy 500 jogosultságot, ennyi. Ezt egy post-install script nagyon szépen meg tudja csinálni.
Azért ha valaki cikket ír, legalább annyit megtehetne előtte, hogy feltelepíti a wiresharkot/tcpdumpot, beállít egy filtert a telemetry.kde.org-ra, és futtatja egy-két hétig úgy, hogy az adatgyűjtés szintje a minimumra van véve. Utána a logokban lehet látni, hogy milyen adatok jöttek-mentek.
-
-
-
válasz
growler #39338 üzenetére
Ez a "jövő héten" eléggé relatív.
Ha 1év múlva olvasom, akkor is "jövő héten...
Ismered az anekdotát,
a halál kopogtat Józsi bácsinál hogy itt az idő.
Az öreg aszongya, várjál holnapig, még van elintéznivalóm. Halál rábólint, és az öreg kérésére, hogy el ne felejtse semmiképp, felírja az ajtóra hogy "HOLNAP"
Józsi bácsi azóta is él, ugye mikor jön a halál, csák rámutat a felirásra, Te írtad oda hogy holnap!
Kb. mint a manjaro.hu, 2 éve "Hamarosan! Addig is manjaro.org" felirat fogadja az arra tévedőt.
Pár hete meg már semmi, nincs is a domain, vagyis hát ők akkor hazudtak... -
Eastman
addikt
válasz
growler #39293 üzenetére
Ezek a programok vajon futnának a Sparky-n is? Az Ubuntuval tudom az Aeskulapot és a Ginkót működtetni.
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz
growler #39254 üzenetére
Időközben sikerült a partíciók mozgatása, és a rendszer ismét működésbe lépett a nagyobb / helynek köszönhetően (illetve a Windows se szállt el). De köszi a tippet, rá fogok nézni, bár nem tudom, hogy ott szabadon lehet-e törölgetni.
lev258 Az Ubuntuban egy ideje már az. Az aktuális mellett csak a legutóbbi kernelt hagyja meg, a régebbieket viszont törli.
-
taki01
őstag
válasz
growler #39107 üzenetére
Sziasztok, ezek igen meg voltak. A master és a speaker is maxon van alasmixer-ben. Ha meg gui-ba feltoltam 150%-ra akkor meg torzított. Előtte Win10 volt és tökjó hangosan szóltak a hangszórói. Most találtam archlinux-os leírást hátha segít. Csak azért kérdeztem meg hátha volt már valakinek hasonló problémái.
-
válasz
growler #39075 üzenetére
kiegészíettem a hsz-t, megtalálta a Synaptic.
Kezddem az elején mert nem könnyű meccs.
Van egy 2015-ös Cenovo noname mini PC Intel Z8300 SOC.
Ez egy icipici, másfél cigisdoboz nagyságú gép, akit érdekel, [link]
Előtelepített W10-el jött, 4évig szinte nonstop ment az egyik munkahelymen, nagyon meg voltunk vele elégedve, nem atoemrőmű de FHD-t és még a HEVC-et is viszi, Bt, wireless, usb3, audio ki-be, hdmi és fogyaszt 6 wattot.
A W10 frissítéseivel kezdett lassulni, még visszahúztam rá a 1607es buildot de aztán kiváltottam egy szintén mini de kicsit nagyobb teljestményű PC-vel.
Namost, a hardverfelépítése szerintem egy Android alapó cuccra hajaz, W10 alatt olyan driverek vannak rá hogy égnek állt a hajam, életembe nem láttam még ilyeneket, szerencsére az volt az első hogy lementettem róla az összes drivert, nagyon jól jött újratelepítésnél.
Öszvér megoldásokkal van tele, pl. az ethernet adapter meg a BT. az egy belső USB-re csatlakozik, a wifi meg ha jól emlékszek pci-re, van egy usb3 luka is e az pl. biosba bár látszik de ebbe dugva semmit nem érzékel sak ha az OS felállt már. És van kamera drivere is, meg kamera port, ebből gondolom hogy valami Androidos lapot alakítottak át a kiskínaiak, talán tablet lehetett lánykorában.
Namost mondom kiveszem a fiókból, leporolom és teszek rá Linuxot.
Viszont, nem rendes ugye a lemezkiosztása sem mert emmc van, a lapon van integrálva a lemez, 64GB.
Nagyon normális UEFI biosa van, komolyan mondom neves gépek gyártói megirigyelhetnék, fapad de minden ami kell beállítható.
Nem merek rá addig Linuxot telepíteni amíg Live módban minden nem múködik mert a fene tudja, olyan érzésem van hogy tégla lesz belőle.
Van egy usb-s ssd-re telepített portable, teljes értékű Ubuntu 18-am, ezzel kísérleteztem, és még sok mással is.
Tapasztalatok.
Portable és Live Ubuntu 18-04-- halál, nincs audio, egyáltalán semit nem ismer fel, meg se mukkan, nincs wifi, nincs ethernet.
Ubuntu és Mint 20 -- úgy tűnik hogy van audio, minden oké, DE egy mukkanás nincs a kimeneteken. Nincs wifi, van ethernet.
Arch Manjaro, van audio, tökéletesen jól. Van ethernet, nincs wifi.
Debian, halál, semmi sincs, se hang, se ethernet, se wifi
A blutuszt mindegyik linux felismerte, kidobta az ikont, de egyik sem képes kommunikálni, nem talál meg egyik linux se semmit blutuszon. Se telefont, se egeret, se fejhallgatót, semmit csak karikázik órákig vagyis a BT is szar ahogy van.
És mégegy, lshw-re az Ubuntuk, Mint és a Debian ki se listázza a Broadcom wifit. Nem is látják.
A Manjaro az egyedüli amelyik kiírja, így jöttem rá hogy ez egy Broadcom BCM 4312 wireless kártya. Már ha a Manjaro jól látja.
A Windows "Broadcom 802.11n Wireless SDIO Adapter" -nek látja.
Ezek után amíg live módba nem tudok úrrá lenni a problémákon, addig szerintem felesleges telepíteni. Marha nehéz egy minden kapcsolat nélküli pc-n a kapott tanácsokat kivitelezni, kell még egy pc amin letöltögetek, pendrive aztán átdugdos, ehhez 2 monitor, 2 egér, 2 bill. stb. ezt előzném meg a Live próbálkozásokkal.
Live módba próbáltam a leírtakat, ki majd bejelentkeztem mert reboot ugye értelmetlen.
A portable Ubuntumon természetesen volt reboot is a firmware telepítése után de wifi az nincs.
Hogyan tovább, erről gőzöm sincs. -
-
válasz
growler #38702 üzenetére
Arra már rájöttem, köszi.
Minden disztró ennyire frissítésmániás, vagy ez KDE sajátosság?
A rekord az másfél óra alatt 3x frissített:
Start-Date: 2021-02-25 18:30:01
Commandline: packagekit role='update-packages'
Requested-By: tibi (1000)
Install: linux-headers-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-modules-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-image-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-headers-4.15.0-136:amd64 (4.15.0-136.140, automatic), linux-modules-extra-4.15.0-136-generic:amd64 (4.15.0-136.140, automatic)
Upgrade: libpython3.6-minimal:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), linux-headers-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), linux-libc-dev:amd64 (4.15.0-135.139, 4.15.0-136.140), linux-image-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), libpython3.6-stdlib:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), dnsmasq-base:amd64 (2.79-1ubuntu0.2, 2.79-1ubuntu0.3), libpython3.6:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), python3.6:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), python3.6-minimal:amd64 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.3, 3.6.9-1~18.04ubuntu1.4), linux-generic:amd64 (4.15.0.135.122, 4.15.0.136.123), xterm:amd64 (330-1ubuntu2, 330-1ubuntu2.2)
End-Date: 2021-02-25 18:32:38
Start-Date: 2021-02-25 18:37:25
Upgrade: libtiff5:amd64 (4.0.9-5ubuntu0.3, 4.0.9-5ubuntu0.4), libtiff5:i386 (4.0.9-5ubuntu0.3, 4.0.9-5ubuntu0.4)
End-Date: 2021-02-25 18:37:27
Start-Date: 2021-02-25 21:18:50
Upgrade: python2.7-minimal:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), python2.7:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7-minimal:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5), libpython2.7-stdlib:amd64 (2.7.17-1~18.04ubuntu1.2, 2.7.17-1~18.04ubuntu1.5)
End-Date: 2021-02-25 21:19:03
Minden nap jön valami, hol 1-2, hol 15-20 csomagot jelez, ez egyébként normális? -
-
válasz
growler #38698 üzenetére
Ha a csökött agyammal jól értelmezem, itt kell átírni?
APT::Periodic::Update-Package-Lists "1";
APT::Periodic::Download-Upgradeable-Packages "1";
APT::Periodic::AutocleanInterval "7";
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";
Az utolsó kettő az nálam nulla, én mindkettőt "1"-re állítottam, ha jól értelmezem haAPT::Periodic::AutocleanInterval "1" ;
akkor minden nap lefut?
Nekem az kéne, minden nap mert ez a Kubuntu kb. havi 100 csomago dob fel, szinte nincs gépindítás hogy ne visítozna a panelon a Frissítéskezelő.
A rekordja az másfél óra alatt 3 volt.
Ezért szeretném automatizálni,
rányomok, felugrik a gui, ráadásul a melóhelymen valamiért 1-2 perc mire bedarálja a tükröket, aztán még mazsolázik, majd jalszókérő ablak, jelszó bepötyög, a fene se kíváncsi erre naponta többször is. -
-
válasz
growler #38566 üzenetére
Mert ezen túl vagyok..?
tibi@TibiXubuntu:/snap$ sudo snap remove snap-store
snap "snap-store" is not installed
tibi@TibiXubuntu:/snap$ sudo snap remove gnome-3-34-1804
snap "gnome-3-34-1804" is not installed
tibi@TibiXubuntu:/snap$ sudo snap remove gtk-common-themes
snap "gtk-common-themes" is not installedtibi@TibiXubuntu:/snap$ sudo snap remove core18
error: cannot remove "core18": snap "core18" is not removable:
snap is being used by snap gnome-3-28-1804.
tibi@TibiXubuntu:/snap$ sudo snap remove snapd
snap "snapd" is not installed
tibi@TibiXubuntu:/snap$ dir
bin core core18 gnome-3-28-1804 gtk2-common-themes README
tibi@TibiXubuntu:/snap$
-
Frawly
veterán
válasz
growler #38334 üzenetére
Ez igazából azért nem probléma, mert ma már SSD-knek nem kell töredezettségmentesítés, HDD-knek sem annyira életfeltétel, mióta sok mega cache-el vannak felszerelnve. Simán mennie kell Kubuntun az NTFS partícióknak. Viszont ha valaki már tartósan Linuxozik, átállt, már majd egy éve használja, annak azért viszont javaslom, hogy dobja az NTFS partíciókat. Minden kezeli ugyan, ha fent van az ntfs-3g csomag, 5.11-es kernelbe már kernelszinten lesz NTFS írás is implementálva, de Linux jobb teljesítménnyel, pattogósabban, kisebb prociterheléssel használja a saját fájlrendszereit. Ráadásul a Linuxnak az is az egyik fő előnye, hogy a fájlrendszerei jobbak, gyorsabbak, mint az NTFS bármikor is volt vagy lesz. Tehát az NTFS-hez egy szinten túl nem érdemes ragaszkodni, dobni kell, menteni kell a fájlokat egy másik lemezre, vagy online tárhelyre, és az összes NTFS fájlrendszertől megéri megszabadulni. Feltéve, hogy az ember már nem használ Windowst azon a gépen, vagy ha használ, akkor csak a Windowsnak 1 NTFS partíció legyen meghagyva, de nem több, a Linuxnak a saját linuxos partícióit és fájlrendszereit kell odaadni, adattárolásra is, nem csak rendszernek. De ezt csak akkor ajánlom, ha már valaki tartósan linuxos, míg nagyon kezdő, a váltás egy korai korszakában elmegy az, ha még egy ideig NTFS-t használ. Szuboptimális, de elmegy.
-
-
-
-
-
v.attis
őstag
válasz
growler #37724 üzenetére
Köszönöm, de megmaradok még az "official" verzióknál. Van gondom a kubuntuval is, mert úgy veszem észre annak kissebb a közösségi támogatása, úgyértem bármire rákeresek azonnal beadja az ubuntu-s válaszokat lehetőségeket és kubuntuban semmit nem úgy találok, ahogy a leírásokban.
Azért jól haladok, gyakorlatilag majdnem mindenre találtam megoldást, pl a telefonos összekapcsolás wifin, valami szuper megoldás a Kde connect-el!
Már csak a windows specifikus programjaimat kell kiderítenem hogyan használhatom, vagy 2-3 van csupán. -
v.attis
őstag
válasz
growler #37686 üzenetére
Nos, ez a pendrive telepítés nem sokat ér, baromi lassú. Mivel nagyon rég tervezem, hogy mélyebben bele merülök az Ubuntu világába (régebben is tettem erre próbákat, de az egész család használta a gépet és nekik nem tetszett...) ezért felraknám élesben a Win10 mellé.
A környezet:
- egy 9 éves Intel-es laptopom van, tehát nem i3 és társai világa, hanem még azt megelőző.
- 480GB SSD
- 6GB ram
- integrált Intel vga, de ez jó is, sosem játszom.
Szóval jelenleg 4 partíció van, ebből 3 a windows-é és van egy sajátom, amin dolgozom, adatot tárolok, élek...
Ha jól tudom MBR tábla csak 4-et támogat, mi történik, ha itt lecsípek a D-ből 50 gigát és létre horom a linux további 3 partícióját?
Hangsúlyozom, a D-ről dolgozom, tehát nagyon nagyon fontos, hogy épségben maradjon!
Van külső vinyóm, tudok biztonsági mentést csinálni, de ha megmakkan az egész, akkor vagy 2 nap mire helyre hozom és az nagyon nem jönne jól. -
-
Frawly
veterán
válasz
growler #37660 üzenetére
De vigyázz, az, hogy a HDMI meg DP portod hányas, meg mit támogat, mekkora felbontás, mekkora framerate-en, az elvi korlát. A gyakorlatban limitál a GPU és a CPU ereje is, mivel gyenge hardvernél hiába tudná a csati kitolni a 4K@60Hz-et, ha beesik a framerate, mert gyenge mögötte a hardver. A CPU is számít, hiába a GPU tolja ki a képet, amikor desktopon kell progik ablakát meg ikonokat meg fene tudja miket renderelni, abban a proci is részt vesz, meg játékoknál is vannak feladatai a procinak, ami miatt a gyenge proci limitálhat.
Az én i5-2520M-es mobilprocimban lévő Intel HD3000 IGP már 1080p-n is köhögött, mikor külső monitorra van kötve, igaz ez valami régebbi verziós DP port, de akkor is. Már a desktopon is. Még akkor is köhögött, amikor már eGPU (AMD RX570 4GB) volt a laptopra kötve, modern verziós HDMI csatival, mert a CPU gyengesége továbbra is kijött.
Mert 4K-ra már kell a hardvererő, akkor is, ha a GPU hardveres gyorsít. Eleve a 4K már ott kezdődik, hogy a kijelző sem valami olcsó hozzá, akinek arra van pénze, az lehetőleg ne a GPU-n spóroljon. Ha mondjuk úton van, és laptoppal kell beérnie, és a kis fogyasztás miatt megpróbálja IGP-vel kihúzni, akkor meg érje be addig 1080p-vel, azért az sem kaka felbontás még. Aki meg 4K-t akar, az mindenképp prémium igény ma még, főleg média PC-nél meg laptopnál.
(#37661) cappa72: ezt én is használom, ajánlani tudom mindenkinek. Persze a legtöbb átlag user ettől idegenkedik, ha ezt megmutatod pl. ubyegonnal, a hitéből kitér, meg el fogja mondani, hogy az ő 12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni, de ahogy egész diszkográfiákat konvertál tömegesen az ember, és scriptekben automatizálja a dolgokat, ott jön ki, hogy az a split mennyivel hatékonyabb. Meg ennek az snhtools csomagnak függősége is alig, nem tölt be mindenféle Gtk-s szutykot.
-
Frawly
veterán
válasz
growler #37655 üzenetére
Talán egy UHD 630, Vega 3-8, meg normálisabb, újabb kiadású i5, i7, Ryzen talán viszi a 4K-t, a határon van az erejük. De azt kell érteni, hogy a 4K még rétegigény, IGP-től nem reális elvárni. Akinek tényleg 4K-ra van igénye, az vegyen dedikált GPU-s megoldást. Igen, drágább, többet fogyaszt, de ezt kell tudomásul venni, hogy extra igényekre extra árazás van, bár azért többet is kap az ember a pénzéért, jobb drivertámogatást, több médiakódek kikódolását, jobb teljesítményt 3D-s alkalmazások alatt, FreeSync/GSync támogatást, több display csatlakozót, stb-stb.. Ezeket az IGP-ket arra csinálták, hogy alap 720p, 768p, 900p, 1080p-s kijelzőket hajts meg vele desktopon, meg nagyon alap filmnézésre besegítsenek a CPU-nak, esetleg nagyon régi retró játékokra, annyira régi, hogy ilyen DX8-10 szintjére kell gondolni, max. 2006-8-ig bezárólag és kifújt. Nem valók 3D-s munkára, játékra, nagy felbontású vagy high framerate felhasználásra.
De ha csak ilyen C2D, C2Q, 1-3. genes mobil Core i hajtja, vagy ahogy a kolléga írja lentebb, ilyen lófütykös erejű M3 meg i3, Celeron N, Atom, AMD A4-A6 APU, stb. proci, az térdre fog rogyni a 4K-tól, azt előre garantálom nektek. Ha AMD, ha Intel, ha akármi az IGP. Persze, én tőlem elvárhatjátok a 4K-t, ti fogtok csalódni, nem én.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy IGP-nél jobban számít a procierő is. Dedikált GPU-nél kevésbé, bár egy határig ott is számíthat.
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #37655 üzenetére
HDMI-n vagy DP-n használod?
Frawly Nincs elsőkézből származó tapasztalatom, csak egy intel mini stickkel, az m3 CPU-val meg valami harmatos IGP-vel köhög rendesen, de ott az egész TDP 4W. Az i3-7100-asom HD630-a viszont párhuzamosan tud 4 1080p streamet rögzíteni VAAPI-val, gondolom nem okozna neki gondot egy sima 4K-s megjelenítés. A gond inkább azzal van az intelnél, hogy a HDMI csak 1.4-es, így az limitálva van 30Hz-re. DP-n elvileg megy a 60Hz is.
-
gyulank
addikt
válasz
growler #37486 üzenetére
Ezt írtam én is, hogy úgy rémlik így hívták, és hogy úgy rémlik ezt nevezték át usb creatornak, és az meg csak átmásolja az iso-t, és azt írja ki, hogy fájlrendszer iso9666 vagy ilyesmi. És csak annyit lehet, hogy kiválasztod a lemezképet, és elindítod. Fejlődik mint minden...
-
gyulank
addikt
válasz
growler #37480 üzenetére
Én konkrétan emlékszem, hogy volt egy alap beépített alkalmazás, talán startup disc creator, amiben be lehetett állítani, hogy mennyi helyet használhat fel az live rendszernek, és miután megcsinálta, a maradékot is lehetett használni, ha bedugtam. Most meg minden azt csinálja, hogy átmásolja a lemezképet, és 0 bájt szabad hely van, ha bedugom, meg a live rendszeren sincs. Szóval mégegyszer, hogy biztos érthető legyen, tegyük fel, van egy 16GB pendrive, kijelöltem a lemezképet, beállítottam, ha akartam egy méretet a rendszernek, amit használhat telepítésre, beállításokra, meg akármire amire a rendes telepített is használja, szóval ez nem külön partíció, amit beállítgatni kell, hanem ha nem így van csinálva egyszerűen azt írja, hogy nincs hely telepíteni dolgokat. És még ezen kívül a maradékot nem tudom, hogy külön partícióra tette-e, vagy csak simán lehetett használni a szabad helyet. Most csináltam az usb-creatorral, 16GB-os pendrive, bedugom, és 0 bájt szabad hely. Értem én, hogy kínlódhatnék egyedien, a képfájlhoz, partícionálhatnám, de azzal nem kellett, plusz ettől még a live rendszer nem tudná használni, ugyanúgy, mintha az egészre írom. Attól tartok, hogy ha jól rémlik, olvastam olyat, hogy azt nevezték át erre, szóval lehet, hogy mint minden, ez is olyan fejlett lett, hogy nem tud csinálni semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest