- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
trifo
csendes tag
válasz
gregory91 #41513 üzenetére
Köszi!
A
configfile
parancs segedelmével be tudtam bootolni az új diszkről. Csak a "boot flag" GPT-s megfelelője hiányzik róla, ahogy nézem. A GRUB az valamiért a régi diszkről töltődik be, pedig próbáltam rábeszélni, hogy az újon is legyen. Sőt, apartívió tipusa szerint a régi nem is kéne keresgélnie. -
-
válasz
gregory91 #40860 üzenetére
GRUB-on simán túljut, mivel az SSD elkülönített boot része mondjuk hibátlan...nem meghalt még a vezérlő, max haldoklik, szóval....
Ezek a
driver probe device
meg? device driver attach
sorok a képen simán utalhatnak meghajtóhibára is, legalábbis tippre. Szóval a kernel próbálkozna, mint malac a jégen, de valami eszköz illesztése nem valósul meg. Laikus szemmel legalábbis ezt látom.Te mit látsz a kernel logban?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #40694 üzenetére
Mindegy, felraktam a 20.3-as Mintet, az ismeri a billentyűzetet és mégis megy a wifi róla, ahogy nézem. Teljesen rendben van eddig, egyedül a billentyűzeten az érintős egéren valamiért nem megy a tap meg double tap, de maga az egér működik. Az érintő kijelző is jó. Majd pár év múlva kukázom, ha addig nem javul meg a Mint 21 telepítője és lejár rá a support. Mindjárt teszek rá egy Wireguard klienst meg egy Firefoxot, ha nem az ment fel alapból, aztán rendben is van arra, amire nekem kell.
-
-
-
gregory91
senior tag
válasz
gregory91 #40409 üzenetére
Mivel az előző kommentet már nem tudom szerkezteni:A windows-os részt inkább mellőzd(mire át böngézem a kommenthalmazod).
Bár ha el akarod kerülni hogy a következő alkalommal(nagyobb rendszerfrissítés,kernel-frissítés grub--install használat) a grub felismerje a win11-et akkor gyors-indítást és a hibernálás egyes formáját lehetőleg mellőzd. -
gyulank
addikt
válasz
gregory91 #40400 üzenetére
Eléggé részletesen elmondtam már mindent ezzel kapcsolatban. Ezerszer telepítettem már W11 óta, és még sosem ismerte fel a W11-et, ezért írtam úgy, hogy még a 22.10 sem ismeri fel, de írtam, hogy csinálok új bejegyzést amit nem is nekem kell kitalálnom, csak átírom benne a partíciót, és el tudom indítani. De a valós problémára senki nem mond semmit. Mondjuk a 20.04 is lefagy néha. W11 nem. De a 22.04 teljesen használhatatlan.
-
andatti
senior tag
válasz
gregory91 #40179 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
Végül a gnome kommander nem vált be, mert belefagyott, kiírta ugyan a(z) (csatlakoztatott) eszközt, de hiába böktem rá, összeomlott, küldte is a jelentéseket... Aztán telepítettem a file zillát, (ftp-hez) de az nem látta a külső eszközt...
Majd leszedtem a duble commandert és lőn, az látta a 2 terrás külső vinyót, kattintva bele tudtam menni a fájl rendszerbe és ftp-re is fel tudtam menni, és dupla ablakos... ...szóval igazad lett. Valóban. Így nem kell "bántanom" a laptop vinyóját, mehet egyből a külső eszközre...A közel 30 Gb nem tudom hogy jött össze, a lemezkezelőn mutatta, hogy 251 Gb a kötet és 219,2 Gb a szabad... Pedig semmi fájl nem volt akkor még tárolva.
A nyelvi beállítást majd még megnézem, bár elvagyok vele így is. -
válasz
gregory91 #39994 üzenetére
Az a jobbik eset, de valahogy az integráció sosem jön ki. Azaz nekem eddig nem jött . Pl. a serverre rakott XFCE -n nincs networkmanagerem, illetve nem lát semmit.
@ubyegon2 : "vagy úgy hagyjuk a rendszert, ahogy az install feltelepíti. "
Alapból nekem is ez, ugyan rohadt sok minden fel van húzva a napi használós T430-ra, de az alaprendszerbe nincs nyúlkálva. A virtuálhost, NAS, homeserver meg annak lett összerakva, ami, annyi belenyúlással, ami ahhoz a funkcióhoz kell. -
válasz
gregory91 #39894 üzenetére
Azért nem ennyire fapadosan
Hanem így, ez amunkahelyi MBR-os gépem Windowsra vonatkozó része, otthoni gépen megnézemha hazaértem melóból hogy mi az eltérés az efi indításnál.
menuentry 'Windows 10 (ezen: /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-B264E25064E2173F' {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd0,msdos1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 B264E25064E2173F
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root B264E25064E2173F
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
-
válasz
gregory91 #39823 üzenetére
Idezem magamat:
"Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma"Persze hogy nala, nalad vagy akarkinel mas lesz az uuid es ezert irtam hogy annak az inditando rendszer part uuid-ra kell hivatkoznia.
Amiket en felhoztam peldanak ott egyezik az uuid de azert mert a gyari, rendes, a lemezre telepitett rendszerekrol van szo, lathato hogy legutoljara egy blackPanthert telepitettem.
A masik amit a hsz. vegen emlitettem az meg a az usb-s 1 teras ssd-n hordozhato rendszerem grubcfg-je.
Nem zavarja semmi, ha bemasolnam a megfelelo sorokat a munkahelyi vagy egy akarmilyen, akarhol levo szabvany grubot hasznalo linux grubcfg-be es bedugnam a hordozhato ssd-t akkor bootnal szo nelkul megjelenne az inditomenube es enterre siman elstartolna.
Az hogy sdc4 vagy sdx123 az nem zavarja, part uuid alapjan megtalalja es elinditja.
Azt nem tudom mit szolna az msdos/mbr es a gpt azonositok osszekeveresehez de szerintem az is hidegen hagyna.Ugyanigy mukodik a Ventoy. Bedugom barmilyen pc-be es vegigsopor a lemezeken, particiokon es ha van a pc-n Windows meg 5 Linux telepitve, barmelyiket kepes elinditani minden hokuszpok nelkul mert a megfelelo particio megfelelo kernelet es a hozzatartozo initrd-t inicializalja. Azaz ha en most a gpt-s gepemrol letorlom az efi particiot, ahol az osszes os, Win, Manjaro, Ubuntu meg a blackPanther inditobejegyzese benne van, akkor bar a pc meghalna, bootkeptelen lenne de a Ventoyt bedugva barmelyik telepitett os-t egy enterrel el tudom inditani.
Ugyanezt csinalja egy bootpendrajv is csak az ugye nem tud keresni oprendszereket. hanem te adod meg neki a rajta levo grubnak a parametereket. -
csixy
addikt
válasz
gregory91 #39818 üzenetére
Én azt az úri huncutságot csinálnám, hogy egy USB-s SSD-re, vagy HDD-re telepítenék egy rövid kis linuxot UEFI-set , de úgy, hogy saját efi partíciója legyen, így nem barmolná szét a régi telepítés grubjait és ez már felvenné a saját grub menüjébe az összes többi os-t. Az új rendszer grub menüje segítségével bebootolnám a suse linuxot és ha már ott vagyok a Suse linuxomban akkor lehet partizánkodni (sudo grub-install /dev/.... vagy ahogy azt a suse wikije diktálja, sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg ) és kész. Tudom, kicsit munkás, de az én paraszti eszemmel a tudási hiátusaimat áthidalva célra vezet. De ha van egy bootolható USB-s linux telepítésem, akkor már megint győztem ... sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
-
válasz
gregory91 #39816 üzenetére
Nekem hogyan indul el 1 éve minden nap az Ubuntu?
A grub.cfg-ből kopiztam, ahol a "Kxubuntu portable by sufnituning 18.04" van. A hekkelt, másolt-tákolt beillesztett grub.cfg.
Az uuid megmondja hova menjen, ott meg a boot alatt keresi a neki megadott számú vmlinuz meg az initrd-t. Ha ezek megvannak akkor elindul.
Legalábbis nálam többszöri gyilkolászások után is.
Amit piszkálok, az nem a saját grub.cfg! Hanem azé a rendszeré AMIRŐL indítani szeretném a másikat. Kézzel belepiszkálva. Az os-prober meg az update-grub hajszálpontosan ugyanezt csinálja csak gépesítve. -
csixy
addikt
válasz
gregory91 #39777 üzenetére
Most már láthatjátok, hogy UEFI és GPT rendszerről van szó. Típusos windows telepítős partíciós séma a 100MiB esp, a 16MiB msftres, a windows NTFS partíciók és még a négy-ötszáz MiB-es windows recowery-izé-bizé partíciók is megvannak. Midkét telepítésen ott van a linux gyökér partíciója is. Kérdés hogy a linux ubuntu mappája rendesen betelepült-e az EfiSystemPartícióba (a HDD esetében az előzmények alapján igen). Ez a linux mint esetében a lenti képen van ábrázolva. Én az Ubuntut csak ugatom, nem értek hozzá eleget. Próbáljatok Ti segíteni. A linux índításához szerintem be kellene szállni ebbe az utálatos Főnix BIOS-ba és a bootsorrendben a linuxot előre tenni ugye felfele. Figyelek, segítek, ha lesz ötletem. Üdv ... CsIxy
-
mezis
félisten
válasz
gregory91 #39763 üzenetére
Ma ismét letöltöttem az Ubunt-ut. Érdekes módon a ma letöltött csaknem 300MB-al hosszabb a 3 nappal ezelőtt letöltöttnél. Megtaláltam az SHA256-ot a maihoz, stimmel. Megint a Rufus-al készítettem a PEN drive-ot. Volt még néhány kísérletem, ugyanazzal végződtek mint tegnap. Most viszont van egy rövid lista az utolsó műveletekről:
Ugyanez volt, amikor a korábban létrehozott 500MB-os sda5 volt kijelölve rendszerbetöltőnek.
Itt abbahagytam a rendszerbetöltő, csatolási pont variációkat, inkább visszacsavartam a 320GB-os HDD-t, amiről rendben beindul a Linux. Most is egérrel kellett "tetemre hívnom" a "másik kijelzőn" bujkáló dolgokat:
Ezt azért csináltam, hogy megnézzem GPT vagy MBR:
Lehet hogy egyszerűbb lenne egy diszk klónozás?
-
csixy
addikt
válasz
gregory91 #39751 üzenetére
Nem olvastad az előzményeket és az általad idézett mondatom alapján nem kellett volna ugyanazt leírnod mégegyszer más mondatszerkesztésben. hisz ugyanazt ítram én is hogy :
"Az mbr max 4 elsődleges particiót támogat.Akkor miből veszed hogy gpt az adott partició?"
Nézd meg a 39736 hsz képeit.Most nagyon pontosan mellélőttél.
-
lev258
veterán
-
-
afi0903
aktív tag
válasz
gregory91 #39542 üzenetére
Ez is cannot find EFI directory-t ír.
Ezt próbáltam meg legutóbb:
sudo mount /dev/sdb5 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
sudo update-grub
exit
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/sys
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt/Ezzel létrejött a Grub menü választója. Viszont nem azokat operációs rendszereket listázza amik a gépemen vannak, hanem egy korábbi állapotot, amik már nincsenek rajta, és emiatt ezek el sem indulnak.
És újra kiválasztható a Windows az UEFI-ből. -
-
-
válasz
gregory91 #38984 üzenetére
Ezek a "partíció összenyomások" nem mindig jók.
Pláne külső eszközökkel. Winen a saját Partíció zsugorítása még nem hagyott cserben, bár nagyon ritkán használom, nem sokszor kellett.
Da az mégiscsak az os saját célprogramja és többet tud az épp futó os-ről mint a külső programok.
Kolléga jobban járt volna ha swapfájlt csinál, szerintem a külön swap partíció lejárt lemez. Én sokkalta praktikusabbnak találom a saját partíción belül a swapfájlt, sokkal homogénebb a lemezszerkezet, pláne nálam mekkora katyvasz lenne a több os miatt, még + partíciók, így is néha 17 van felcsatolva. :-)
És megoldható a swapfájlba hibernálás is, bár az nekem pilótavizsgát igényelt + OKJ gyorstalpalót és tanulmányutat Linushoz eszmecserérede ha nekem sikerült, akkor egy középső csopis ovis gyerek is megoldja.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #38920 üzenetére
Azt azért ne ajánlgasd csak úgy. Bár már régen néztem, de úgy rémlik, leállt a fejlesztése. Amikor még működött, akkor is okozott néha teljes fagyást egyes eszközökkel. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán működik-e még aktuális rendszereken vagy csak rosszabb lesz tőle a helyzet.
Ők egerekről beszélnek, te meg wifihez javasolsz valamit. -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #38867 üzenetére
Keveset értek belőle, de az, hogy egyáltalán felmerülnek ezek a kifejezések, az számomra csak azt mutatja, hogy az unetbootin szórakozik.
Mindegy, használd, amit szeretnél, csak kezeld a helyükön a dolgokat, ha már véleménynek/tapasztalatnak szántad az eredeti kommentet. -
Marcsello31
őstag
válasz
gregory91 #38814 üzenetére
Értem, köszi! Most jelenleg azzal szórakozok, hogy készíttetem egy 4gbyte méretű imgt, amire feltelepítem a winfos95öt, amit majd átmásolva a linuxos dosboxban futtatnék le.
A pcmen virtual pcn keresztül telepítem fel a winfost, az imgbe. az img fájlt ha kész, át másolom a linux doxbox mappába, majd dosboxxal elindítom a feltelepített winfost.4gbytera méreteztem, ez már sok mindenre elég,
Elég kevés értelmes program van arm alapú linuxra, sajnos. Többet ér még mindig ha android van rajta, de szeretek mókolni.
-
Marcsello31
őstag
-
aujjobba
addikt
válasz
gregory91 #38779 üzenetére
Újratelepítettem, legyalult mindent, azóta újra telepítettem a szervert nulláról.
Találtam leírásokat az előző particio dd mentésének felcsatolására, de sajnos egyik sem működött, nagyon meg lehetett sérülve.
Most majd megpróbálok értelmesebb backup mechanizmust kialakítani. -
Véreshurka
senior tag
válasz
gregory91 #38708 üzenetére
Köszi!
Közben kipróbáltam más ubuntu alapú disztróval (Trisquel) is, és ott úgy volt a grub-nál, hogy 1. próbálkozásra nem volt jó, lehetett még egyszer próbálkozni. Akkor gondoltam rá, hogy esetleg ez lehet a probléma, és valóban úgy tűmik egyelőre, hogy ez lehetett az. A működő 18.04.5-ös verzióban azért, hogy haladjon a dolog titkosítási kulcsnak az 1234-et adtam meg, ott gondolom azért ment. Viszont furcsálom, hogy a 20.04-es ubuntu nem kínálta fel a rontott jelszó javítását, hanem rögtön letiltott és jött a grub rescue. Még valamikor a hétvégén ki fogom próbálni 20.04-el újból.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viszont ha már itt tartunk... A grub alatti billentyűzetet nem lehet más kiosztásra állítani? Az Arch wikiben láttam, hogy ott van lehetőség erre ackbcomp
paranccsal, de ez nem elérhető. A neten meg ugyan vannak különböző leírások, de kísérletezni nem szeretnék, illetve e szerint [link] meg nem lehet. -
-
válasz
gregory91 #38294 üzenetére
Ne fizikailag értelmezd mind adattárolót.
A romot azaz a rendszert felírjuk a megfelelő tárhelyre, és ha nem babráljuk a pl. telefont, tabletet, akkor az ott az idők végezetéig csak olvasva lesz.
A példádnál maradva azt a partíciót szó szerint ki lehetne váltani ROM csippel amibe örökre beégetve van pl. a 7.xx-es Android.
Csak akkor nem lehetne frissíteni soha 8.xx, 9.xx Android verzióra amit a telefonok meg is csinálnak maguktól, és ezért is írja ki minden eszköz hogy csak feltöltött akkuval fog neki a procedúrának mert egy ilyen upgrade felülírja a systemen a régit.
És ha egy félig felírt systemnél elmegy az akku akkor azt a telefont halandó user nem hozza vissza az életbe.
Ezért van írható memórián azaz partíción.Marcsello31
A témára visszatérve, a boxokhoz teljesen tök vagyok, nem tudod a linuxot a belső emmc memóriába beírni? és arról bootolni?
Akkor nem kéne az sd card se pendrive.Szerk, közbe látom sikerült!
-
Marcsello31
őstag
válasz
gregory91 #38294 üzenetére
[link] Ez már a tv box romjából indul, belső emmc tárhelyéről, teljesen leszedtem a gagyi androidot, úgy hogy helyére ubuntu linuxot telepítettem fel
A box memóriáját megosztottam egy fájlban, 4gbyte ramból elvettem 2gbyte ramot a videó gyorsításnak meg a malihoz. 100jobban fut így mint sd kártyáról,. sd kártya meg meg marad filmeknek
.
-
válasz
gregory91 #38289 üzenetére
Akit nem érdekel, lépje át, hosszú.
Az Android, bár linux származék, teljesen máshogyan épül fel.
Gyakran 8-10 partíció van a beépített EMMC nanad flash memórián kialakítva.
Ez a memória legközelebb az ssd nand felépítéséhez hasonlít, mem.kártyánál, pendrájvál gyorsabb és nagyságrenddel több írást visel el.
Teljesség igénye nélkül a partíciók:
preloader
Ez felelős a legeslegelső életjelért, ez dönti el hogy a bekapcsológomb, a hangerőgombok, az usb csati csatlakozva-nem csatlakozva esetén milyen módban induljon a készülék.
Normál indítás, recovery, factory reset, flash mode.
Ha ez sérül, az eszköz minden kapcsolata elveszik a külvilággal, csak mechanikusan, külső programozó kábellel lehet újraírni amit a chip lábaira csatlakoztatnak.
Recovery.
Ebben egy mini os lakik, ha a preloader ezt indítja, itt lehetőség van flash mode, azaz usb-ről a teljes rendszert feltölteni a nand chipbe.
boot, bootloader.
Nevében is mutatja, ebben lakik a kernel, a betöltés, bootolás további eszközei.
Eszközfüggően jön a misc, persist, hasonló érdekes nevű partíciók.
ezeken laknak a létfontosságú driverek, képernyő, touch screen, usb stb. driverek, telefonnál az imei számok, hardver beállítások, készülékspecifikus adatok.
data partíció.
Átlagusernek láthatatlan, erre települnek a programok, appok, ezt írják-olvassák használat közben, a böngészők, sms app, stb.
cache.
Átmeneti tároló, temp jelleggel.
system.
Ez maga a rendszer, az OS.
belső tárhely, belső sdcard.
Az egész tárolóhelyól az user ezt az 1 partíciót írhatja-olvashatja, ezen vannak a fényképek, erre azt tesz amit akar a felhasználó.Namost.
Romolásnál gyakorlatilag csak a sytem partícióra írunk, flashelünk fel egy másik OS-t, custom, azaz főzött romot, vagy visszatöltjük a stock, azaz a gyári romot.
És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata.
A készülék legelső indítása azért tart hosszú ideig mert erről a system partícióról ilyenkor kibontja, telepíti az öszzes dolgot, appot, framework, java stb. környezetet a data partícióra.
És ez, a system, vagyis a rendszer partíció soha nem fog1 bit írást sem átélni, ez csakis olvasva van, erre a rendszer soha nem ír, ezért ROM-olás lett a neve ennek a folyamatnak. -
Marcsello31
őstag
válasz
gregory91 #38146 üzenetére
Hali! Holnap mutatok videót is az egészről, csak hogy lássátok ti is hogy meddig jutottam el vele, meg hogy tényleg elindítottam, most már a legfrissebb Ubuntut. Jövök három képpel, remélem láthatóak lesznek majd.
Szinte alig alig akad, de az a bizonyos gpu driver kellene rá. Már találtam névszerinti rá valót, de csak holnap próbálom feltelepíteni, az eddigiekről meg csináltam mentést. De igaza van annak a pár fórumozónak itt, hiába, még mindig az android a legjobb ezeken a vasakon. De mint érdekességként azért annak jó.
[link]
[link]
[link] -
Marcsello31
őstag
válasz
gregory91 #38141 üzenetére
Már ki próbáltam a h96max x3 Coreelec kerneljét ubuntu alatt, persze azonnal kernel panicolt.
Hagytam az ő fájlait a beállításokban ahogy kellett, Annyit már elértem, hogy nem akad a rendszer, gyors mint állat! Progamok filmek normal desktopos ablakalatt nem akadnak már, A Firefox sem laggol teljes kinézetben. Az origo ha megnyitom az alatt szintén nem akad. Gyanítom hogy a videó gyorsítás hiányzik még neki, mert minden más meg van. Annak már utána néztem, hogy az én h96max x3mam processzora: amlogic s905x3 processzoros. Android alatt az aida progam ezt a gpu nevet látja: gpu: arm. Típus: mali-g31 60hz. opengl es 3.2
Gondolom ha rá tudnám ezt telepiteni a linus ra akkor az is 100os lenne. Na mindegy. A videó már meg van, csak szerkesztem, és megmutamom hogy jártam, eddig. Mentésem van már róla ha gáz lenne. Értem én hogy az android is linux alapokon fut, csak kíváncsi vagyok hogy mit lehet még kihozni ebből a vasból. (: -
válasz
gregory91 #38076 üzenetére
Cáfolom, ugorj át és nézd meg a 2016-os telepítésű, 2 klónozást és minden eddigi updat-et átélt W10-emet.
33,4GB méretű jelenleg, ebbe benne van 8GB hiberfile+1024MB swapfile és vihargyors.
Csak némi törődést igényel, de ezt igénylik a Linuxok is, nemrég takarítottem el 4,4GB logfájlt és 0,8GB egyebet egy fél éves Ubunturól. -
-
sztpega
tag
válasz
gregory91 #37190 üzenetére
Előbb lesz Win10. Végülis a workaround az lesz, hogy ftp-n keresztül is el lehet érni a HDD-t és most a 20.04-ről beállítottam ezt a lehetőséget. Az éjszakai keresgetés eredménye az a megállapítás, hogy sok SMB1-et használó eszköz esetén az smb.conf fájlba elhelyezett client min protocol = CORE segít, de sok eszköz tulajdonosának marad a dühöngés.
-
megema
őstag
válasz
gregory91 #35713 üzenetére
Igen, GRUB parancssor fogad. Korábban megoldottam onnan is, de legutóbb BTRFS-re telepítettem a rendszert, így nem sikerült teljesen (initramfs parancssorig jutottam a frissített kernellel). Nem volt kedvem küzdeni vele, inkább korábbi kernellel indítottam, majd visszaállítottam a frissítés előtti snapshotot és helyben frissítettem.
-
xtend
senior tag
válasz
gregory91 #35059 üzenetére
Közvetlen az eszköz tud scannelni (fénymásolni) ahhoz pc sem kell, csak 1 gombot megnyom az ember. De pl lehet olyat választani,hogy képbe, fájlba, emailbe scannel ott azoknál kiírja, hogy PC-s kapcsolat és onnan nem lép tovább. Szoftverrel meg még mindig semmi. Ubuntu sem találja a scannert
A dpkg -l | grep Brother parancsra ezt kapom:
ii brdcp7030lpr:i386 2.0.2-1 i386 Brother DCP-7030 LPR driver
ii brother-udev-rule-type1 1.0.2 all Brother udev rule type 1
ii brscan-skey 0.2.4-1 amd64 Brother Linux scanner S-KEY tool
ii brscan3 0.2.11-4 amd64 Brother Scanner Driver
ii cupswrapperdcp7030:i386 2.0.2-1 i386 Brother DCP7030 CUPS wrapper driver
ii printer-driver-brlaser 4-1 amd64 printer driver for (some) Brother laser printers
ii printer-driver-ptouch 1.4.2-3 amd64 printer driver Brother P-touch label printerstehát elvileg fent van a driver és a scanner driver is...úgyhogy nem vágom...
-
xtend
senior tag
válasz
gregory91 #35056 üzenetére
Köszönöm a segítséget, felraktam mindent a Brother oldaláról, de semmi. Annyit értem el vele, hogy így már a Nyomtatók listájában van DCP-7030 (ez működik és ez az alapértelmezett) és DCP7030 a manual install után. Ez nem csinál semmit, tesztoldat sem nyomtat.
(#35057) Frawly:
Továbbra sincs scanner. "No scanners were identified. " -
Frawly
veterán
válasz
gregory91 #34872 üzenetére
A HDS-sel az a baj, hogy sokszor még hülyeséget ír akkor is, ha ismeri az adott meghajtót, ha meg nem ismeri, akkor pláne. Meg a linuxos verziót eléggé elhanyagolják, több mint egy éves az utolsó verzió belőle, és nem ismer egy csomó meghajtót, amit a windowsos változat igen.
Linux alatt a legjobb a smartmontools csomagból a smartctl -a parancsot használni, az mindent megmutat az adott meghajtóról, és nem ír hülyeséget.
De ha valaki windowsos szentimentalitástból szeretné a linuxos HDS-sel is megnézni a meghajtóját, akkor arra ügyeljen, hogy
1) mindig a legújabb verziót használja
2) mindig rendszergazdai jogokkal futtassa (su, sudo, stb.), egyébként nem fogja tudni kiolvasni a meghajtó adatait a HDS
3) lehetőleg -verbose -html -r report.html paraméterekkel hívja meg, mert így a szem számára is szebb, böngészőben megjeleníthető infókat kap, benne egy csomó extra adattal, amit alapesetben nem ír ki a konzolba a HDS.A sudo chmod 777 helyett jobb a chmod +x segítségével futási jogot adni neki.
-
válasz
gregory91 #34872 üzenetére
Nem becsülöm le a HDS-t, de azért igen távol áll a Wines programtól ez a cli-s megoldás, Linuxon vannak jó GUI-s alternatívák is helyette, amit használhatunk. Kezdőkről van szó.
(#34870) gregory91
Próbáld meg használni a grafikus sudo-t, ha nem hiszel nekem.
[link]Mint alatt a második parancs működik, Ubuntu alatt nem tudom......
~$ pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
~$ xed admin:///etc/fstab
Szólj, ha van még amit nem értesz.
-
Formaster
addikt
válasz
gregory91 #34826 üzenetére
Felraktam egy ubuntut, jelenleg ott áll a dolog, hogy laza 1 nap alatt sikerült a drivert betölteni, felismeri a kártyát, eddig ok.
TVHeadend is látja, a muxokat is megtalálja, viszont az adókat már nem keresi le. Próbáltam ezt a tutort mert úgy fest nem egyedi eset ezzel a kártyával, de semmi.
Rendben, akkor váltanék mumudvb-re, de nem tudom hova kell létrehozni a config fájt, mert a mumu mappája írásvédett, azt szintén nem tudom hogyan lehet módosítani.
Nyilván hiányoznak alapvető linux ismereteim, mielőtt bárki megszólna, de kitartó vagyok. Bármilyen ötletet köszönettel fogadnék.
-
Regirck
senior tag
válasz
gregory91 #33647 üzenetére
Sziasztok!
[Ezen kérdésemre még mindig keresem a megoldást.]
Volt egy javaslat, de az sajnos nem oldotta meg a problémám...
-
360xbox360
tag
válasz
gregory91 #33627 üzenetére
Már kipróbáltam mindenféle variációt és nem működik, azért kétlem hogy a beállításokban lenne a hiba. Én még mindig a bios updatere vagy valami windows frissítésre gondolok, mert előtte ment rendesen ami felvolt telepítve és ennyi változott mióta nem megy. Majd megpróbálok egy másik bios-t hátha. Köszönöm az eddigi segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest