- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyrin
addikt
válasz
GreenGoblin #38653 üzenetére
igen, nem...
-
Cyrin
addikt
Például
link -
Cyrin
addikt
kicsit váratlanul ért ma, hogy az Ubuntu nem tud DVD-t lejátszani alapól...
-
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #37510 üzenetére
nézpont kérdése, kinek mi a szemét. ha letörlöd a programot, és aztán később pl mégis felrakod, a beállítások megmaradnak. a homeban meg azt törölsz amit akarsz.
-
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #37357 üzenetére
mielőtt telepíted a win-t pendriveról, vedd ki az ssd-t. boot menüből lehet majd váltani.
-
Cyrin
addikt
Az is milyen már, hogy ha letölt az ember egy deb telepítő file-t, akkor nem tudja ám telepíteni dupla kattintással, mer milyen dolog már az, hogy az ember nem a snap store-ból telepít ---> ez veszélyes!!!
A gdebi-t eleve kihagyják az ubuntu alaptelepítésből (ubuntu mate-et telepítettem pénteken abban pl. benne van alapból), és a dupla katt-al az archive manager nyitja meg a file-t. A kezdő megint meg van lőve, és kulloghat vissza a snapstore-ba... -
Cyrin
addikt
Ezen háborogtam korábban. A snap programok nincsenek integrálva az adott rendszerhez. Nem a rendszerhez tartozó file kezelőt nyitják meg pl. De olyan gondom is volt, hogy pl az xnview nem volt képes elmenteni a változtatásokat ha snapből lett telepítve.
Ezt túl erőltették már megint. Kezdők mindent snap csomagként fognak telepíteni, aztán meg csodálkoznak ha ez az nem megy rendesen. -
Cyrin
addikt
válasz
lionhearted #37171 üzenetére
azt láttam már én is
azért a szkenner részéhez fel kellett rakni, de azt már a múltkor kisakkoztam hogy mi a módja, úgyhogy most könnyen vettem minden akadályt. viber szokás szerint nem megy, mert régi függőségekre hivatkozik, de azt majd frissítik, most nem fogom átírogatni. egyéb más minden működik.
azt azért nem értem meg, hogy a fekete "fejlécről" miért fehér ablakok nyílnak le...
telepítettem egy vlc snap-ot, valami förtelem lassan csinálta meg, lehet hpgy 5 perc is volt... -
Cyrin
addikt
válasz
I02S3F #37167 üzenetére
Én ma tettem fel, mindent beállítottam, jól müködik eddig.
A wifis nyomtatót csak bekapcsoltam, és már fel is rakta, anélkül hogy bármilyen menüpontot megnyitottam volna... Ilyen még nem történt velem, mindig legalább drivert kellett telepíteni, de volt hogy azzal se ment.
Gyorsabb, gördülékenyebb mint a 18-as. -
Cyrin
addikt
válasz
#63718632 #37042 üzenetére
azt tudom még elképzelni előnyként a nagy snap csomagolás erőltetésével, hogy egyrészt mindig frissül az adott program, hiába LTS nem lesz leragadva egy régi verziónál, kettő, hogy a snap csomagot tálán az adott program készítője tartja karban, nem az ubuntu?, de ezt nem tudom, mert eddig nem is érdekelt.
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37034 üzenetére
én még olyan verziót láttam a youtube-on, amiben tényleg két store volt, egy snap store, meg egy normális
erre most mi van? csak egy... -
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37031 üzenetére
pontosan ez az, terminálból, synaptic-kal lehet feltenni mást is, de hiába van elngedélyezve pl az universe tároló, a software centerben akkor is csak snap van, ahogy láttam. (majd még tesztelem)
egyszeri user, pedig onnan telepít.
nekem a snap csomagokkal csak gondom volt eddig, le is vettem mindet, mert nem megfelelően működtek együtt az adott rendszerrel.
most meg rászabadítják mindenkire kéretlenül. -
Cyrin
addikt
kipróbáltam az új bétát, modernebb kinézetű.
de hogy ez a software center csak snap tárolós cuccokat hoz ez gáz. hova vezet már ez?
-
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #36964 üzenetére
Az pedig full támogatott a hplip dokumentációja szerint, mennie kellene minden mókolás nélkül.
-
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #36958 üzenetére
típus?
-
-
Cyrin
addikt
válasz
#20749568 #36922 üzenetére
nem egészen, csak nem netezésre kell használni.
az én fiam kb ilyen netbook-on nézte a meséket. letöltöttem, rámásoltam, erre tökéletes volt.nemrég vertem szét egy ilyen inspiron 1018 netbook-ot, hogy kiszedjem belőle az egyetlen valamit is érő alkatrészt a HDD-t, xbox bővítéshez tökéletes.
de addig is használható volt chrunchbang++ futott rajta... -
Cyrin
addikt
Csak infó: A most frissített 5.0.0.23-as kernellel nem indul az nvidia kártyás hp elitebook 8540p laptopom, "bootloop" az nvidia résznél, előző 4.18-assal minen ok. (18.04 LTS)
Pedig pont a napokban gondoltam rá, hogy milyen stabilan működik egy jó ideje az ubuntu
-
Cyrin
addikt
válasz
szaszayanou #36101 üzenetére
Kugli első találat, de lehet tovább keresni.
link -
Cyrin
addikt
válasz
szaszayanou #36101 üzenetére
Inkább a 11-es verziót telepítsd, az LTS .
A 12-esnek mindjárt vége a támogatásának.
link -
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36058 üzenetére
privát ment
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36056 üzenetére
mit foglalkozol vele mi van rajta? indítsd a rendszert pendrive-ról
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36054 üzenetére
de, vagy valamelyik funkcióbillentyű felhozza a boot sorrendet külön is.
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36052 üzenetére
az nem kell neked
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36048 üzenetére
az ubuntu hajlamos dobálni ezeket a hülye üzeneteket, de asszem ki lehet kapcsolni.
a mint nem fog ilyeneket írni.
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36045 üzenetére
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36043 üzenetére
64-es kell, pl cinnamon
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36040 üzenetére
próbáld ki a 16.04-es Ubuntu-t is, vagy a 18.3-as Linux Mint-et, talán az jobban kézreáll.
A 18.04.-essel nagyon sok gond volt a nyomtatók kezelésével, én is belefutottam, a linux fórumok is tele voltak vele, bár azóta már sokat javítottak rajta.
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36037 üzenetére
Milyen linux ez?
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36034 üzenetére
amit írtam korábban a linkek azt írják ha jól kerestem ki a típusodat, hogy kell hozzá a plugin telepítése a nyomtatáshoz, az megvolt?
-
Cyrin
addikt
válasz
bringasisti #36015 üzenetére
hplip telepítve van?
Ezeket tanulmányozd át:
Hplip támogatott nyomtatók
[plugin telepítése, ha kell] -
Cyrin
addikt
Users of any Linux distribution based on Ubuntu u18.04 LTS, such as Linux Mint 19.1, Zorin OS 15 and elementary OS, will be able to take advantage of this.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #35600 üzenetére
Így van, xubuntuval sose voltam kibékülve, számomra még a Lubuntu is sokkal jobb volt. Munkahelyen meg kb fele időt Linux Lite-ot (XFCE) használtam, aztán Mint XFCE-t. Most a tárgyalóba vettem nekik egy kis Brix gépet a nagy monitor alá, és arra is Mint XFCE ment. Az említett MS rajongó kollégám ezután azt kérte, hogy az otthoni laptopjára is rakjak inkább linuxot...
-
Cyrin
addikt
válasz
zeus_2k14 #35595 üzenetére
jó, kicsit rádömlesztette az infókat.
1. nézz meg bemutató videókat az ajánlott asztali környezetekről pl youtube-on (Ubuntu, Linux Mint XFCE, Linux Mint Cinnamon, Linux Mint Mate)
2. amelyik teszik azt letöltöd (akár mindet), és pendrivra írod. erről a pendrive-ról indítod a rendszert, nem telepíted, csak kipróbálod.
3. amelyik ezután is tetszik, azt telepíted.
Ubuntu helyett inkább a Linux Mint valamelyik változatát javaslom.
-
Cyrin
addikt
válasz
zeus_2k14 #35587 üzenetére
én 4 éve munkahelyen (is) használom a linuxot, és eddig mindent meg tudtam vele oldani, az MS Office dolgokat is (az ms office is feltelepíthető, de nem feltételen szükséges), a szemben ülő meg csak panaszkodik a Win10-re meg az MS Surface csodára amit használ.
rajtam kívül idős szülőknél is ez van, illetve a 9 éves lányomnak is ez van a laptopján, ha ők tudják használni neked is menni fog.
itt vagyunk segítünk, a géped adatait add meg.
-
Cyrin
addikt
válasz
halhatatlan #35345 üzenetére
nincs
linux programokkal kapcsolatban pedig ide fáradj át:
[link] -
Cyrin
addikt
válasz
halhatatlan #35343 üzenetére
én is azt használtam, amíg túl nem bonyolították...
-
Cyrin
addikt
válasz
halhatatlan #35341 üzenetére
benne van a szoftverközpontban, csak rá kell keresni (ubuntu szoftverek)
-
Cyrin
addikt
válasz
halhatatlan #35339 üzenetére
openshot
-
Cyrin
addikt
én is hozom a problémát:
Synology DS409 NAS. Linux Ubuntu 18.04. Korábbi router Netgear WNDR3700, új router ASUS RT-U66_B1.
Hétvégén router csere volt. Korábban megjelent a file kezelőben a Diskstation önállóan a hálózatoknál, viszont nem mindig, de akkor is elérhető volt a workgroup mappából.
Most azt vettem észre, hogy sehol semmi, ha a workgroupra kattintok, akkor azt írja ki, hogy "a hely nem érhető el, a megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: Nincs ilyen file vagy könyvtár"
A NAS-nak fix ip-t adtam a routerben, ha beírom, hogy smb://NAS fix ip címe, akkor bejön minden ahogy kell.
Most kivettem a fix ip-t így is ugyanaz a helyzet.
Egész eddig valami hálózati problémának tűnt, DE
átmentem a Mint 17.3-as gépemhez, és minden gyönyörűen megjelenik a hálózati fül alatt, a Diskstation kint virít, nem kell bemászni a workgroup-ba, de ha bemegyek az is működik és ott van. Sőt ahogy kell az ubuntus gép is megjelenik, az Ubuntu alól viszont semmi a Mint-es gép sincs sehol.(mondtam már hogy a 17.3 a legjobban működő rendszerem? nincs szkennelési, nyomtatási probléma, működik ez is, ahogy kell
)
lehet valami frissítés b@szarintotta el az ubuntun? mivel korábban működött legalább a workgroupból.
-
Cyrin
addikt
A Linux kényes a jogosultságokra. Viszont több felhasználó esetén meg bármelyik felhasználó a másik home könyvtárában simán garázdálkodhat...
-
Cyrin
addikt
na végre volt időm feltenni manjaro helyett a 18.04.1-es Ubuntu-t.
egy kicsit ellegeltem a külső monitor (46"-os tv) beállításával, hogy tükrözve menjen minden a bejelentkezéstől kezdve. de sikerült.
programok telepítése simán gördülékenyen ment, kedvenc mindent megszívató draftsight progim is felment, igaz csak gdebivel, amit külön kellett telepíteni.ami durvább szívás a canon 5350-es multi nyomtatóm volt, a 17.3-as mint még jól kezeli, simple scan is látja, a 18.3-as már csak a canon terminálos ezeréves programjával a scangearmp-vel tudja, ez meg semmit sehogy, se nyomtatás, se scan.
persze nem az ubuntu hibája, canon lassan 8 éves driverét kéne rávenni hogy működjön új rendszerrel. valami dán forum leírás segített...soha többet canon. samsung multina is a scan része nem megy 19-es mint alatt, ami eddig 18-as alatt működött. hp-t kell venni. -
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
Infó: A Lubuntu a 18.04-gyel duplájára emelte a RAM minimál és ajánlott méretét a 16.04-hez képest...
-
Cyrin
addikt
Nálam egyből van kép, csak kiterjesztett asztal, én meg tükrözést akarok. Ha beállítom nincs kép a másik monitoron, ha tovább állítgatom mindkettőről eltűnik a kép...
Lehet hogy az nvidia driver megoldaná, de ha feltelepítem akkor a beállítások nem indulnak, így nem lehet beállítani a tükrözést sem. -
Cyrin
addikt
Beletört a bicskája az Ubuntu 18.04-nek (és a jóöreg stabil és kiforrott X-nek) egy egyszerű képernyőtükrözésbe ugyanzon a felbontáson, még van hova fejlődni ezek szerint, így egyelőre használhatatlan nálam.
-
Cyrin
addikt
Lubuntu 18.04 is tölthető, nem LXQT...
-
Cyrin
addikt
Ahogy emlékszem nekem alapvető programok hiányoztak anno xubuntuból, pl synaptic vagy gdebi, amik pl. Lubuntuban alapból benne voltak. Most nem azért hogy nem lehet feltenni, de nem ér meglepetésként amikor használnám hogy nincs...
-
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- sziku69: Szólánc.
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Vicces képek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest