-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lionhearted #42950 üzenetére
Pedig tudja.
Hogy Live tudja-e azt nem tudom de telepített igen.
Konkrétan nemegyszer előfordult nálam tripla meg még többszörös bootba 4-5 os-sel hogy elfelejtettem hogy a Wint hibernáltam és ráindítottam egy Linuxot.
Szó nélkül csatolta és olvasta csak mikor írtam volna az ntfs lemezt, akkor kiabált hogy ez már nem megy.
Ezek után a malőrök után reboot és a Win hibátlanul felállt hibernálásból.
Nem tudom egy live mennyiben különbözik ebben de meg fogom nézni a melóhelyemen, ott tudok 4-5 Windowst hibernálni és ráengedni egy Ventoyos bármilyen Live Linux disztrót usb-ről. -
válasz
lionhearted #42947 üzenetére
Pont hogy csak olvasni akarná.
Az meg megy gyors rendszerindítás mellettis, így tuti hogy írásvédett a lemez.
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #42583 üzenetére
Desktopnál is jó a sleep. Amíg nincs áramszünet.
-
0519
senior tag
válasz
lionhearted #42530 üzenetére
Jogos, automatikusan nem frissül.
szerk pontosítás -
0519
senior tag
válasz
lionhearted #42520 üzenetére
Arra próbáltam utalni, hogy az eredeti kérdés feltevőjének nem feltétlenül elég annyit írni, hogy "tedd a /boot-ot és a grubot a sata lemezre, és készen is van kb" , mert az már ott volt, a SATA lemezen.
Telepített rendszere volt mindkét lemezen, de nem az általa kívánt nvme indult.
@májkimiki a #42522 -ben kicsit jobban kifejtette mit is kell tennie az eredeti kérdezőnek (aki nem én vagyok). -
0519
senior tag
válasz
lionhearted #42512 üzenetére
Ez után még valahogy irányítani kell a boot folyamatot, hogy az nvme induljon, ne a sata.
Hogyan?
os-prober?Én optimista vagyok az nvme sebességelőnyét tekintve.
KDiskMark meg tudja mutatni a sebességét.
[https://snapcraft.io/kdiskmark] -
ldave
félisten
válasz
lionhearted #42503 üzenetére
Igazából csak mind érdekesség írtam, hisz nem én találtam megoldást a problémára
Amúgy egy RTX 3060-as GPU-ról van szó.
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #42385 üzenetére
A (silány) képemen nem látszik, de (ellenőriztem) mindkét lemez unmount állapotban van. Megpróbálkozom a clonezillával.
-
csabiks
senior tag
válasz
lionhearted #42183 üzenetére
Az app centerből hiányzik a magyar fordítás több helyen, azt ki kezeli? ubuntu.hu ?
-
válasz
lionhearted #42092 üzenetére
...ha kiadják majd még 2025-ben azt a törrent klienst 18.04-re...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #41406 üzenetére
Én csak GRUB-ból reverteltem. Mondjuk nem tudom miért nem lehet a köztudottan bugos kernelt visszavonni, vagy legalább valami patch-et hegeszteni egy héten belül, ha már sikerült összegányolni.
-
daninet
veterán
válasz
lionhearted #41382 üzenetére
Leírom:
A szolgáltatóm nem ad privát IP címet. Unifi hálózatom van itthon, a router tud kliensként open vpn hálózathoz csatlakozni. Szeretném, ha a VPN-en keresztül aktív lehetne a kapcsolatom mintha "normális" szolgáltatóm lenne. Van egy VPS szerver ubuntu 20.04 alapon felraktam az open vpn-t, egy tutorial alapján konfiguráltam, de amint elindítom elvesztem a kapcsolatot a VPS-el. Lényegében mindent kinyitottam a tűzfalban, adtam neki egy allow eth0 meg allow összes port ami a tűzfalnak kell de nem jó. De gondolom ez így eleve nem egy jó stratégia mert bármi eléri a szerverem. A syslog rogyásig van dolgokkal amik meghaladják azt amit értelmezni tudok többek között, hogy blokkolva vannak a kapcsolódási kísérletek. Szóval ez - szerintem- elsősorban ufw probléma nem vpn konfig probléma bár nem tudom megállapítani.
3 napot öltem bele, de nem haladok sehova. Bunkó válaszok külföldi fórumokon, hogy olvassam el a manualt ami értelmezhetetlen számomra. Sajnos semmiről nincs ELI5 verzió, minden manual azt feltételezi, hogy 10 éve hálózatokkal foglalkozok linux rendszereken, ovpn manual különösen bűnös ebben.
Szóval fizetnék érte. Teljesen non profit, nem tudom mennyi pénzért foglalkozna vele valaki, ha túl sok elengedem a dolgot. -
válasz
lionhearted #41275 üzenetére
Nyilván
@urandom0 : "Persze, az archive-ban benne van, csak hát azzal mire megyünk."
Ha kell, leszeded" Nézegetheted a terminálban a hibaüzenetet, hogy "cannot find shared library..."."
Nem ilyenkor van az, hogy az újabb library-nek is kéne mennie vele? Meg hát erre van a csomagkészítés."De változik, és ez szerintem valahol érthető is."
Valahol nem. Az egész arról szólt, hogy azért egy tradicionálisabb Unix elég rendesen át volt gondolva, és az a mai napig alapvetően használatos dolgokból áll. Ha új cucc kerül be, akkor az onnantól értelmezett, de ami korábban megvolt, annak a működése nem kéne, hogy változzon.
A VMS meg a Z/OS pl. élő példák erre, a Z ugye alapvetően úgy van kitalálva, hogy amit egyszer arra a S/360 mainframe-re megírtak, annak az össze skésőbbi OS és HW verzión mennie kéne. (Kell mókolni, azt mondják, de alapvetően igaz.)OK, nem ördögtől való, hogy valami deprecated lesz, de nem mindegy, hogy valami olyan framework, ami minden alá dolgozik, vagy valami olyan, amit egyszerűbb kiváltani. Szerintem ez nagyon a fejlesztői oldalon múlik, hogy hogyan tartja karban a saját kódját.
-
urandom0
senior tag
válasz
lionhearted #41272 üzenetére
Nem, sőt nagy valószínűséggel nem fog futni a régi szoftveres környezetben az új kód. De mondom, ez már tényleg a lehetetlen szint, hogy a régi környezetben működjön az új.
Fordítva megoldható, az nem akkora kihívás, de így nem. Abszolút jogos, hogy egy Ubuntu 22.04-re írt szoftvert nem tudsz futtatni 16.04-en, ezt nagyjából semmilyen oprendszeren nem tudod megcsinálni. -
válasz
lionhearted #41152 üzenetére
Eletembe 1x kellett, akkor azt a tanacsot kaptam hogy a sudoerst mokoljam.
Most mar hogy irtad, ez is opcio, megjegyeztem. Lehet sose kell de nem art. -
válasz
lionhearted #40941 üzenetére
Akár
-
afi0903
aktív tag
válasz
lionhearted #40864 üzenetére
Jelenleg időnként működik, időnként nem. Ha nem, akkor "mount.cifs: permission denied"-ot ír, amikor a könyvjelzők közül meg akarom nyitni.
Mi lehet erre a megoldás? -
BestofJAVA
tag
válasz
lionhearted #40810 üzenetére
Nem tudunk egy esetről sem, mely ellenőrzötten működik. Sőt. Az ARM64 Ubuntu már az előző LTS kiadásban is gáz volt. Nem indult Raspberry-n.
A világ legegyszerűbb dolga cáfolnod. Gyere el, és telepítsd.
Persze a távlatból is segíthetsz. Csupa fül vagyok.
-
BestofJAVA
tag
válasz
lionhearted #40801 üzenetére
Igen, a legújabb firmware.
Memóriakártyára telepített Linux-ból letöltött, majd indított letöltő/telepítő programmal az ARM64 kompatibilis verziók listájának élén az Ubuntu 22.10 állt. Rendben lejött, települt.
Az eredmény: az Ubuntu NEM BOOTOL, NEM INDUL. A pendrive fényein kívül semmilyen életjelt nem ad az Ubuntu.
-
BestofJAVA
tag
válasz
lionhearted #40799 üzenetére
pendrive-ra, mely elöl áll a boot orderben.
-
válasz
lionhearted #40796 üzenetére
Igen.
Igazából az a lényeg (nekem legalábbis), hogy alapvetően van biztonsági javítás, és egyáltalán biztonságos a rendszer. Most ha valami nem megy, akkor muszáj updatelni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #40702 üzenetére
Akkor gondolom a FAT16 partíciót már a Disks utility teszi mellé mindig. Azt gondoltam, hogyha a disks mellé tudott tenni egy ilyen partíciót, akkor a maradék helyre beteszek egy EXT4-et, aztán ennyi a történet. Ezek szerintem mégsem így működik a dolog. Nem világos, hogy miért ezt a formátumot választották valami épkézláb formátum helyett a telepítőknél vagy hogy egyáltalán hogyan lehetne használni az ISO fájlt, amit a Ventoy-nál adnak, hogy írjuk ki lemezre, ha nem lehet másik partíciót mellé rakni.
-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted #40612 üzenetére
Köszi, ez most mondjuk meglepett:
bash: /var/log/auth.log: Engedély megtagadva
-
törölt tag
válasz
lionhearted #40607 üzenetére
Igen, megnéztem Ubi 22-őn az adott betűtípusok telepítését és az OnlyOffice-is. Meg LM 21-en is. Utóbbin mindkét office appban van a kívánt betűtípus az említett csomag telepítése után.
A mentési problémát nem néztem meg. Csak gondolom a mai LO frissítés ezt talán megoldja az Ubin.
Nekem ennyi szívás bőven elég lenne a váltáshoz. -
törölt tag
válasz
lionhearted #40596 üzenetére
Ez sovány vigasz a fórumtársnak, ha emiatt nem műkszik rendesen a LO.
-
válasz
lionhearted #40570 üzenetére
Köszi, megpróbálom
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lionhearted #40048 üzenetére
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lionhearted #40048 üzenetére
MX-Linux (Debian) telepítőben felajánlja a titkosítást fájlrendszerek létrehozásánál.
Majd a telepített rendszer betöltéskor kér egy jelszót, majd megint bejelentkezéskor. -
válasz
lionhearted #39694 üzenetére
Ahha! Ért. Ezek nem voltak meg, nincs One-m, stb.
Valószínűleg inkább upgradelni fogok amúgyKöszi
-
válasz
lionhearted #39692 üzenetére
Nem kételkedek, csak úgy értelmeztem, hogy mindenkinek az, illetve fura amit bemásoltál, mert a leírás meg inkább arról szól, hogy hogyan iratkozz fel, amit úgy értelmeztem, hogy akkor viszont mindenkinek fizetős lesz.
Azért kérdezek ilyeneket, mert nincsenek meg ezek az információk, nem kötekedésből.
-
válasz
lionhearted #39687 üzenetére
Nekem az jött le, hogy az extended support fizetős, az upgrade nem, a fentiek miatt (a 18.04 is ingyenes friss telepítéssel is...).
-
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39668 üzenetére
Köszi ez jó ötlet, majd tesztelek.
Amúgy tegnap minden gond nélkül ment a lejátszás a wifis boxon, majd tesztelem tovább és meglátjuk. -
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39666 üzenetére
Windows laptop van, ha azzal tudom.
Kérdés, hogyan teszteljem?Amúgy - bár ez még nem bizonyított - de tegnap amikor szarakodott a lejátszás a wifis boxon, akkor a torrent épp töltött fel olyan ~300kbyte/s-el. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés.
-
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39664 üzenetére
Igen, smb-n keresztül.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lionhearted #39605 üzenetére
A felhasználó szempontjából szerintem mindegy, hogy mi az oka.
-
MostaPista
tag
válasz
lionhearted #39326 üzenetére
Na igen.
Mostanaban ezeket hallom gyakran:
"Nem en voltam!"
"Veletlen volt!" -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
lionhearted #39227 üzenetére
Vegul linux alol gparted-el elorebb mozgattam az EFI particiot, majd rengeteg felesleges informaciokereses utan raszantam magam a linux particiom expandjara, amit Windows alol a Paragon partition managerrel csinaltam. Szerencsere az expand nem modositott az UUID-n, igy nem volt boot problemam.
Most joval lassabbnak erzem valamiert a gepet, de lehet hogy az az oka, hogy egy Seagate Firecuda SSHD-n van a particio, ami nem tul gyors (de cserebe eleg lassu
) es, bar nem tudom pontosan hogy mukodik az a hibrid flash gyorsitasa, de lehet hogy ujra kell epitenie a cache-t. Amugy nem szoktam kikapcsolni, csak suspendelem. A Windows masik meghajton van, ami egy eleg gyors SSD, de az tul kicsi volt, hogy a linuxot is arra tegyem. Lassan ezt is cserelni fogom.
A lenyeg hogy mukodott a dolog.
-
yoogie
aktív tag
válasz
lionhearted #39149 üzenetére
Na ezt jól benéztem, kösz.
-
bennjoe
csendes tag
válasz
lionhearted #39092 üzenetére
Közvetlen (USB + egér közös receiver). Olykor ha nagyon rossz átdugom a másik USB portba, néha segít egy ideig, néha nem. Egyszer az is segített (olvastam valahol) amikor ki-be kapcsolgattam a wifit (amúgy ethernetről megy állandóan), de ez a "megoldás" sem bizonyult tartósnak...
-
válasz
lionhearted #39086 üzenetére
Kicsit elengedtem a projektet mert teto felujitas van ezerrel es nem volt sok idom pc-vel molyolni.
Ezt az isorespint tudnad nekem szajbaragosan elmagyarazni?
Nekem erdekes rendszerem van, egy usb ssd-n van a hordozhato Ubuntum. Addig nem akarok telepiteni a mini pc-re stabil linuxot amig minden nyavajajat ki nem kuszoboltem. Es melle nem tudom elferne-e, egy 5 eves W10 fut a kis gepen, belove az n-edik fokig.
Es ezt csak akkor cserelnem le a Linuxra ha az is mindenben megfelel. Erre tokeletes tesztalany a kulso hordozhto Linuxom. Ha valamit nagyon elbaltazok, az se erdekes mert 20 perc alatt visszallok egy elozo napi Timeshift mentesre.
A wifit sikeresen kipipaltam, most par napja a kis szabadidomba probalok ra hangot varazsolni. Eddig a Pulse meg az Alsamixer is ures volt, addig eljutottam hogy megjelenik a hangkartya de az Analog sztereo jack csatlakozon nem ad hangot, meg se mukkan, a hdmi meg se jelenik a valaszthato listaba.
Namost elo, futo rendszerre ra lehet ereszteni ezt az isorespint, vagy ez abszolut felejtos, ebben kernem a segitsegedet.
Es amkor meg ott a bluetooth amit nem is lat a Linuxom. A BT. hardvert se latja, csak a Manjaro 21, de hasznalni az se tudja.
Nem egyszeru ez. -
válasz
lionhearted #39086 üzenetére
De ez tényleg egy androidos kínai kütyü, NEXBOX A95X TV Box Amlogic S905 Quad Core, igaz anno egy módszert linkelt anno Linuxos ft, de az elég bíbelődős volt. Tordaitibi kolléga azzal is elügyködne, de én egész évben saját gépre egyetlen disztrót telepítettem meg egyet családon belül, mindkettő új SSD miatt volt. Szóval nincs nagy hopperkedés....
-
aujjobba
addikt
válasz
lionhearted #39035 üzenetére
A render group-hoz kellett hozzaadni vegul.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lionhearted #38853 üzenetére
Amúgy csak nekem tűnt fel, hogy az xp korszakában jobban mentek a gépeken a programok, mint most a winfos10 alatt? Mintha xp alatt több erőforrás jutna egy programra mint win10 alatt, mintha a win10 zabálná az erőforrásokat?! ezért is van nálam dualboot, egy a win10nek 1 az xpnek. (:
-
Szőrös
veterán
válasz
lionhearted #38754 üzenetére
Próbáltam az nem segített, ráadásul Win10 alatt nincs ez a jelenség.
-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted #38686 üzenetére
A gond az, hogy nem korlátozhatom a teljes portot, csak a specifikus login.php fájlt, mert kívülről elérhető kell maradjon a port. Azonban a login.php esetében már nem gond, ha azt a fájlt csak belső lanról tudom elérni, mert van a hálózattal vpn-em.
-
coco2
őstag
válasz
lionhearted #38563 üzenetére
A leveleket olvasni elég, ha helyileg tudom. OepnSSH alapból van ubuntun, azt használom belépésre. Localhost default-on hagytam azt a text mezőt.
Az elképzelés nagyon egyszerű. Van egy teszt szerver kint interneten adott domain neven, és meg szeretném kapni az oda érkező leveleket. Még egy kicsit pontosabban az sem lenne rossz, ha az oda beérkező leveleket forwardolni is tudnám, de ne rohanjunk előre. Első körben csak látnám azt a 25-ös portot dolgozni. Jelenleg még azzal is bajok vannak.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lionhearted #38519 üzenetére
Szia! Nem igen értem, ez a box csak arm64 rendszereket tud futattni, az x86os androidok csak csak x86 vagy 64es gépeken futnak. Szinte tökéletes amúgy a Manjaro linux arm64 gépen. Azon hidaltam be, hogy rá tudtam instalálni a box emmcéjébe, onnan meg olyan gyors mint egy pcn futó linux. És dualbootban tudja a kodit is
az eredeti linux kodit.
.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lionhearted #38511 üzenetére
Én most egy ilyennel szemezek egy ideje amúgy.
[link] Mobil link.
Beelink BT3 Pro II Z8350 4GB DDR4 RAM 64GB ROM 1000M LAN 2.4G 5.0G WIFI bluetooth 4.0 TV Box Mini PC Support Windows 10 US
Erre már mehet normális linux vagy android is mivel nem arm alapú. -
I02S3F
addikt
válasz
lionhearted #38318 üzenetére
Hoppá :)! Ezt nem tudtam.
-
válasz
lionhearted #38291 üzenetére
Jogos, de gondolom érthető hogy ha egyszer bármilyen romot teleptettünk, utána a system maga, azaz OS az csak read only.
Így lett volna helyes, köszi a reagot,
"És ez, a system, vagyis a rendszer partíció a rom flashelése UTÁN soha nem fog1 bit írást sem átélni" -
gregory91
senior tag
válasz
lionhearted #38287 üzenetére
Az én szemem akkor kerekedik ki igazán amikor azt olvasom a specifikációban hogy beépített memória.
-
zsolti1debre
tag
válasz
lionhearted #38158 üzenetére
köszi, megpróbálom!
+sonar:
neked is köszi, de nem tudom, hogy hogyan kellene megoldani azt, amit leírtál?! -
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37988 üzenetére
Sajnos az a gép nem tud smb3-at, így ott nem tudom tesztelni, de ott az nfs hozza érzésre az smb3 szintjét. (10k+ mappák tallózásánál nincsen megdöccenés)
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37986 üzenetére
x86 alapú, meg 10Gbit. Mérést azért nem tettem bele mert folyamatosan használatban van és konzisztens mérést nem tudtam volna csinálni.
Sambánál is nagyon észrevehető volt az én környezetemben, hogy mondjuk SMB1-2-3.
Host OS CentOS 7.6, a kliensek Win10.
SMB3-mal csak úgy szárnyaltak. Hogy mire is gondolok itt ponotsan: megnyitsz egy megosztást ahol 10k+ egyéb könyvtár van kényelmesen pikk pakk tudsz tallózni. (itt 1Gigabit van) míg smb2 protokollal ez halál.
smb1 amit ha jól tudom NTLM-nek is hívank (bocs ha igy kora reggel BL után benézek vmit) szintén elfogadható sebességet produkált.Én azt tudom mondani, hogy próbálgatni kell. Minél több solution-t ismer az ember annál bátrabban és gyorsabban talál rá a számára kedvező megoldásra.
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37969 üzenetére
Valóban?
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. -
Frawly
veterán
válasz
lionhearted #37969 üzenetére
Elhiszem neked, de ez konkrétan mit jelent? A natív linuxos megoldáshoz képest kb. hány %-kal lassabb?
-
válasz
lionhearted #37603 üzenetére
Hová tűnt a #37597?!
-
csixy
addikt
válasz
lionhearted #37519 üzenetére
-
válasz
lionhearted #37398 üzenetére
Köszi, de igazából csak azért akartam Chromiumot, hogy tárolóból származó alkalmazás legyen fent.
Ha már külső forrás, akkor megfelel a rendes Króm. -
gyulank
addikt
válasz
lionhearted #37334 üzenetére
A pkexec nem működött se classic-al se nélküle, a sudo classic után se működött, a gksu-nak nincs telepítésre jelölt változata, a connect megoldotta.
-
trance89
őstag
válasz
lionhearted #37264 üzenetére
Akkor jol sejtem hogy igy kene kineznie az altalam beillesztett soroknak ha 5sec varakozast akarok?
192.168.2.209:/volume1/Filmek /home/ubunti/DiskStation/Filmek nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
192.168.2.209:/volume1/Sorozatok /home/ubunti/DiskStation/Sorozatok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
192.168.2.209:/volume1/Programok /home/ubunti/DiskStation/Programok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
x-systemd.mount-timeout=5 -
sztpega
tag
válasz
lionhearted #37192 üzenetére
A router v1-es, melyhez a a legújabb firmware is 2016-os. Most rámentem én is a v3-ra és ott tényleg egy 2019-es update írja az SMB2-t.
-
Frawly
veterán
válasz
lionhearted #37175 üzenetére
De, szükségszerűen töredezik, igaz csak egyszer, létrehozáskor. A swap partíción sorban vannak az adatok, összefüggő lemezterületen, meg így megadható, hogy a tányér külső szélére essen. Ez volt a lényege eredetileg. De ezek SSD-nél nem játszanak, az SSD nem kényes a töredezésre, mivel nincs mechanikai fejmozgás, meg mechanikus adatkeresés, és az SSD amúgy is összevissza tárol szándékosan, hogy egyenletesítse az írásterhelést a cellák között.
A Btrfs mindig is tudta a swapot, én úgy olvastam, hogy bug miatt nem kezelte jól, nem a cow miatt, cow nélkül is bugos volt egy ideig, de nemrég javították.
A lényeg az, hogy ha valami speciális körülmény (spéci fájlrendszer, régi, lassú HDD) nem indokolja, nem ildomos a swappartíciót erőltetni, ezért tér át swapfájlra is a legtöbb linuxos telepítő.
-
Cyrin
addikt
válasz
lionhearted #37171 üzenetére
azt láttam már én is
azért a szkenner részéhez fel kellett rakni, de azt már a múltkor kisakkoztam hogy mi a módja, úgyhogy most könnyen vettem minden akadályt. viber szokás szerint nem megy, mert régi függőségekre hivatkozik, de azt majd frissítik, most nem fogom átírogatni. egyéb más minden működik.
azt azért nem értem meg, hogy a fekete "fejlécről" miért fehér ablakok nyílnak le...
telepítettem egy vlc snap-ot, valami förtelem lassan csinálta meg, lehet hpgy 5 perc is volt... -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #37161 üzenetére
Én rendes partícióról beszélek, ahol megvannak fixen a határok.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #37159 üzenetére
Akkor lehet én értelmezem rosszul, de eddig azt hittem, a blokk (szektor) szerinti bontás fizikai határokat is jelöl.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #28499 üzenetére
Ez lehet, de a fő hangsúly az LTS-en volt, már csak azért is, mert a vállalati szférában is azzal nyomulnak.
-
kispx
addikt
válasz
lionhearted #28484 üzenetére
Az LTS-ben az a "különleges", hogy hosszú életciklusú így a legtöbb hiba kijavítása után még hosszú ideig lehet használni a gépet. Nincs nekem annyi időm, hogy fél évente random hibákkal szórakozzak. Jó nekem az LTS is. Kipróbáltam a 16.10-et is (csak live-ban). A legelső dolog ami szembetűnt, hogy nem tudtam a wifire csatlakozni. Ilyen szerintem egy otthoni rendszerben is megengedhetetlen. 2-3 hónap alatt egész pofásan rendbe szokták hozni a köztes kiadásokat is. Csak akkor már alig maradt valami az amúgy sem hosszú életciklusából.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #28484 üzenetére
„De valamiért közben az Ubuntu is az LTS-t kezdte el nyomatni”
Ezt egész pontosan tíz és fél éve teszik. -
megema
őstag
válasz
lionhearted #25678 üzenetére
És utána hogy veszem rá a Sambát, hogy elfogadja a felhasználót? Mert nem hajlandó kapcsolódni. UID, GID, majd fájl jogosultságok is módosítva lettek.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #25646 üzenetére
Mivel nincs ezekhez kiadási megjegyzés, így csak erre tudunk hagyatkozni.
-
válasz
lionhearted #25640 üzenetére
Köszi mind2-töknek!!!
Látszik, érdemes kritikus napokon visszajönni prüntyögni
-
törölt tag
válasz
lionhearted #25632 üzenetére
OK, köszi. Sosem néztem, de majd ezek után.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #25630 üzenetére
„Az, hogy security issue, butaság, a deb csomag is roottal fut, ott nem gond?”
Ez érdekes. Hiszen a legtöbb frissítés beállítható automatikusra, így régóta nem kér admin jelszót. Ezek akkor nem admin joggal települnek? -
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25559 üzenetére
Na, mán tőthetem? Kivártam míg frissítesz.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25557 üzenetére
Ne féltsd a vállalat szervereit, nem fogjuk tönkretenni.
Érdemes lehet teljesen újratelepíteni frissítés helyett.
(#25559) lionhearted
-
válasz
lionhearted #25551 üzenetére
Szerintem a torrent-el való töltögetés nem olyan megterhelő.
-
Dhampir
félisten
válasz
Egyébként lehetséges, hogy pár napig érdemes várni a letöltéssel. Az elején előfordulhatnak problémák a friss rendszerrel.
-
Dhampir
félisten
válasz
Ja, csak a kiváltságosoknak.
Egyébként torrent-link nincsen?
-
EQMontoya
veterán
válasz
lionhearted #25497 üzenetére
Hints welcome.
De ha van alternatíva, az is. -
ampulla
aktív tag
válasz
lionhearted #24846 üzenetére
Úgy is tudja használni, hogy az 1. swap partició az SSD-n van a másik Linux meg a HDD-n? A grub látja a Windows-t egy udpate-grub parancs után és be is bootol, azonban az MBR nem tetszik neki valamiért.
-
Raynes
tag
válasz
lionhearted #24774 üzenetére
Nekem akkor sem elég. Pedig nem telepítek sok alkalmazást, talán csak a függőségeik számosak.
uborkaegonnak: telepítve az Arch is csak 3-4 GB között van valahol. Tudom hogyan kell üríteni a pacman cache-t, de akkor is csak 1GB-tal csökken a foglalás, de nem törölgetem, mert bőven van helyem, és nem díszből tették bele.
[root@Courage ~]# df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
...
/dev/dm-2 50G 10G 39G 21% / -
King Unique
titán
válasz
lionhearted #24638 üzenetére
Ezt mos totál félreértelmezed... nem azon volt a hangsúly, hogy itt mit ajánlanak, mit tartanak jobb megoldásnak. Nyilván nem fogják a másik rendszert és berögződéseit ajánlgatni, ez evidens és ok. Pusztán az volt a mondandó lényege, hogy nem kell az említett felhasználói szokásokra annyira rácsodálkozni, ráadásul egy másik OS-nél, hanem tiszteletben kell tartani és nem lehet csak úgy rájuk erőltetni mást. Amit aszem a jelenlegi helyzet ismeretében megint nem kell bizonygatni.
"És igen, aki idejön szerény ismeretekkel és érdeklődéssel, annak hadd kérdőjelezzük már meg az általa elképzelt megoldást. Pontosan azért, mert sok esetben téves alapokon nyugszik, és nem a valódi problémát oldja meg."
Szintén az előző gondolatmenet. "Ők" sok esetben eleve nem is fognak itt feltűnni, mivel nem is érdeklődnek más megoldások iránt. Aki meg igen és alapból hajlandó beleásni magát, az nyilván korrekt útmutatást fog kapni. Nincs is ezzel semmi gond.
-
válasz
lionhearted #24423 üzenetére
Értem, tudom, hogy létezik, de nem a repok létezése lepett meg, hanem, hogy a PPA-ban már ott van a 16.04-hez való verzió a programból. Ezek szerint ez csak nekem szokatlan.
(#24427) alitak Ubuntu azért nem csak Unityval létezik, választhatsz még jó párat. A Mintnek egyik nagy előnye, hogy nincs Unitys felülete, bár biztosan fel lehet rakni rá.
-
Raynes
tag
válasz
lionhearted #24201 üzenetére
Ebben még mindig nem értünk egyet, hiába vitatkoztunk rajta több kört már. Nem elég linuxos rendszerpartíciónak a 10 giga, akkor sem, ha nincsenek steames játékok. Nálam most az Arch LXDE 7,4 gigát foglal, relatíve friss telepítés, még nincs is rendesen belakva, semmi játék vagy nagy program.
Ráadásul ez csak 32 bites, 64 bites rendszernél még az x64-es csomagok is felkerülnek, simán lehet a duplája, és akkor csak alap dolgok vannak fent, IceWM és LXDE, néhány kisebb Gtk-s program, LibreOffice, Wine (üresen egyelőre), TeXlive-basic. A rendszer ennyi, a home/adatok külön partíción vannak.
Figyelembe kell venni továbbá, hogy 20% szabad helynek mindig maradnia kell a töredezés elkerülése miatt. Plusz egy átlag disztró még nagyobb is, mint az Arch.
Emiatt én a rendszernek min. 50 GB-ot adok, és nem overkill. A Kubuntu 14.04 x64 is valami 35 gigát foglalt másfél év után, igaz azon minden szar fent volt, texlive-full, Wine belakva játékokkal, bár a nagy programok, játékok zöme, home, adatok már akkor is külön LVM köteten volt. Épp ezért, most is annyit adtam neki, bár egy atomos kis 32 bites csotrogányon lehet, hogy sok, de legalább biztosan elég, nem leszek úgy vele, mint Billgatya a 640KB-jával.
Ugyanez van a boot partícióval. Sokan azt mondják, hogy 100 mega elég, de nekem Kubuntun a 256 is sokszor betelt kernelekkel, és ha elfelejtettem töröltetni az apt-gettel, akkor elszállt hibával. Emiatt most 512-őt adtam neki, ezen a párszáz megán nem múlik, már 320GB-os HDD-nél sem, nem hogy terás vinyás asztali gépeken. Sőt, ha ez sem lesz elég, és újra kell telepítenem, akkor majd 1 gigát fog kapni.
10 giga rendszerpartíció max. Linuxot kipróbálni, tesztelgetni jó, vagy ha valaki csak kevés programot használ, és ultraminimalista megoldásokat (tiling-wm, terminálos programok, semmi játék, semmi irodai csomag, vagy nagyobb szoftverek, mint GIMP, stb.) alkalmaz. Azért tettem Linuxot, hogy használjam is, napi szinten, egyetlen fő rendszernek, nem csak átbootolgatok néha alá. Persze, idővel majd egyre kevesebb csomag kerül fel rá, szűkül a kör, amire szükség lesz, de nem akarok azon aggódni, hogy jajj, fogytán a hely, nem merek semmit feltenni, meg azt kell nézegetni, hogy mit szedjek le. Az is igaz, hogy az LVM-et elvileg át lehet méretezni (bár a LUKS és a btrfs miatt ebben nem vagyok biztos), de azt nem akarnám eljátszani.
Legfeljebb, ha kihasználatlan marad, akkor lehet a rendszer mellett nem kritikus adatot is tárolni.
Sőt, hova tovább, a swap kötetet még durvábban túlméreteztem, igaz ez nálam speciális kényszerhelyzet. 1GB RAM mellett sajnos kell swap. Ugyanazokat a programokat használom nagyrészt, ugyanúgy, Win7 alatt az 1 GB RAM és az 1,5GB swap rendszeresen elfogyott, most meg ugyanazok a programok a RAM felét sem foglalják le, a swaphoz meg szinte alig nyúl. Mindegy, muszáj volt 6GB swapkötetet csinálnom, később virtual gépezéshez, nagy képek szerkesztéséhez, hasonlókhoz lehet, hogy kell, és a btrfs-ses köteteken nem lehet swapfájlozni, a fájlrendszer nem támogatja, csak ha fájlon belül csinálunk másik fájlrendszert loopdevice-ként csatolva, majd arra tesszük a swap fájlt, de ez meg lassú megoldás. Legalább 2-4 giga swapot amúgy is adtam volna neki, így meg egy kicsit ráhúztam, az a 2-3 giga feleslegben már nem oszt-szoroz. Lehet durvának tűnik, de szerintem az idő be fogja bizonyítani, hogy nem lőttem vele túl. Így is maradt 242 GB az adatoknak, programoknak, az életben be nem telítem, ezen a gépen HD-zni nem érdemes, a torrentes cuccok, archiválás pedig az 1,5TB-os külső HDD-re megy. Most mi értelme spórolni 0,25-2-3-10-20 gigán?
Csak ma pl. az Arch lehúzott 250 mega frissítést, ami valami 700 mega feletti plusz helyet igényelt telepítve. Még pár ilyen, és a 10 gigát kenhetném a hajamra.
-
_ak_
addikt
válasz
lionhearted #24257 üzenetére
Újra lett telepítve végül is az SSH, állítólag most már jó. Próbáltam én is keresni megoldást, de "innen" tényleg meg voltak kötve a kezeim. Köszi azért!
-
_ak_
addikt
válasz
lionhearted #24255 üzenetére
Nem, biztos, hogy jó. illetve, ha direkt rosszat írok akkor: Access denied
-
_ak_
addikt
válasz
lionhearted #24207 üzenetére
Igazából ez a vége:
debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS sent
debug1: expecting SSH2_MSG_NEWKEYS
debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS received
debug1: Roaming not allowed by server
debug1: SSH2_MSG_SERVICE_REQUEST sent
debug1: SSH2_MSG_SERVICE_ACCEPT received
debug1: Authentications that can continue: publickey,password
debug1: Next authentication method: publickey
debug1: Offering RSA public key: /c/Users/andre/.ssh/id_rsa
debug1: Authentications that can continue: publickey,password
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_dsa
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ecdsa
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ed25519
debug1: Next authentication method: password
bpcadmin@xxxxx's password:
Connection closed by xxx.xxx.xxx.xxxElőtte sem írt semmi hibát.
-
válasz
lionhearted #24201 üzenetére
Igazad van ebben, de épp pár napja volt valaki hasonló mérettel, akinél nem volt rendesen beállítva a frissítés és egyszer csak nem indult neki a disztró, később kiderült, hogy a cache eldugult nála. Ritka az ilyen, de ha valaki nem ért hozzá, előfordulhat. Nálam is elfér a legtöbb disztró 6 gigán, amin vannak sallangok, az már 10 gigán, de annak több helyet is hagytam.
Összefoglaló nincs ebből semmi, félreértettük egymást, ilyen is előfordulhat néha
-
válasz
lionhearted #24179 üzenetére
Nem vettem észre a hsz-ed, sorry!
Én nem mondtam, hogy a linuxmint.hu etalon lenne, csak annyit, hogy anno onnan szedtem össze az itteni Mint topikos íráshoz az anyagot, mert abszolút semmilyen összefoglalója nem volt! Ahogy látom a TG megbeszélőben, páran milyen Összefoglalókat csinálnak, csak pislogok.
Laikusként én csak ezt tudtam összehozni, ezért is mondom, bárkinek van bármi használható írása, ötlete, abból össze lehet hozni valamit.
Addig meg ott a link, ami annak segítség, aki nem ismeri a narancsos oldalt.(#24193) cooi111 Az a 10 GB Ubuntunak nem biztos, hogy sokáig elég, 5 frissítés és már tele is van, ha nem üríted mindig a cache-t.
-
válasz
lionhearted #24176 üzenetére
Ahogy nézem lev258 TG társam nem tervezi túlzottan, ubuntu.hu-n Ő van otthon engem pillanatokon belül kiutáltak a földműves stílusú öregek onnan s mivel azt vettem volna alapnak, mint a Mint-nél is a linuxmint.hu leírásáit, így én már kiestem az Összefoglaló készítői közül. (igaz, a linuxmint.hu-ról is kiutáltak, de akkor már kész volt a Mint összefoglalója) Mindkét helyen friss reges voltam, az olyan meg mit képzel, hogy beleokoskodik a topikjukba.
Viszont bárkinek van ötlete vagy összedob egyet, azt szívesen berakjuk, ahogy a kezdőben is a Kapitány írását, mert a mostani állapot sem ideális.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #24169 üzenetére
Nekem is ki volt vele a faxom hogy szó nélkül újraindult mert sürgősen frissíteni kell
Párszor ezt eljátszotta le is tiltottam a frissítést a faxba
Linux normálisan frissít, még a chrome is befrissül úgy hogy nyitva van és dolgozok vele
-
válasz
lionhearted #24169 üzenetére
Jobb, mintha nem kerül rá semmi frissítés, és ementálihoz hasonlatos a rendszer, és a programok. Mivel az userek 70-80%-a pont nem foglalkozik vele, csak "facsézik". De kinek mi tetszik jobban. Nekem böki a szemem, neked tetszik.
-
válasz
lionhearted #24156 üzenetére
Nem is az az érdekes hogy admin joggal állítható, hanem 3-ból 2 rendszer alapból automatice telepíti a javításokat, függetlenül attól, hogy milyen jogosultsággal használod.
-
válasz
lionhearted #24151 üzenetére
Simán áttekertem, mert azt hittem unity-n nincs gnome-os rendszerbeállító. Megintcsak bebizonyosodott hiányos tudásom, aminek hiányát spekulációval hidalom át.
OS X-en nem emlékszem, hogy bármit állítottam volna. Egyszerűen csak települnek. Most rákerestem a Rendszerbeállításokban, és automatára van állítva minden:
-
válasz
lionhearted #24149 üzenetére
Azt még hozzátenném, hogy mindhárom esetben van egy letiltott igazi root. Még winen is. [link]
"az OS X-es példa a tök mezei felhasználóként való automata frissítésre volt példa, ahogy a Windows-on is működik"
Winen sem működik, ameddig egy rendszergazda nem kattint arra, hogy mezei usereknek is engedélyezi. Az automatika meg működik automatán, usertől függetlenül, de ezt is rendszergazda állítja.
OS X-et ennyire nem ismerem, de gondolom ott is van valami turpisság mögötte.
Ubuntu-n egy ideje megy a frissítéskezelő sudo nélkül, de csak addig, amíg nem kell plusz csomagot (lásd új kernel) telepíteni. Az automatika viszont megy usertől függetlenül, de azt egy rendszergazda állítja."Elég nagyot ugrottunk az általad linkelt /etc szeresztős automata updater-től, a szintén általad belinkelt GUI képig."
Az általam linkelt első megoldás így szólt:
"Using GNOME Update ManagerIf you are using GNOME, go to the "System" menu, then "Administration", then "Update Manager", then "Settings".
Open up the "Updates" tab and in the "Automatic updates" section select "Install security updates without confirmation". "
Frissítéskezelő->Beállítások->Frissítések fülön az Automata frissítés. Ez pont ugyanaz, mint a kép.
Csak ijedtedben továbbtekertél. Az /etc irkálása a "finomhangolás" helye. Hogy pl ne csak security update mehessen, hanem minden. Vagy hogy automatán törölje az árva csomagokat. Vagy levelet küldjön. Vagy kikapcsoláskor telepítsen. Vagy darabokban telepítsen, hogy egy hirtelen jött KILL kevésbé csapjon szét mindent. Vagy hogy megszakított telepítést megpróbáljon folytatni.
Ez nagy baj? Ezért linux, mert a fájlokban ott van minden. -
válasz
lionhearted #24149 üzenetére
Szerintem is túl van ragozva, de az OS X-es példa a tök mezei felhasználóként való automata frissítésre volt példa, ahogy a Windows-on is működik, és nem arra, hogy éppen ki az admin és miért/hogyan az.
+ Elég nagyot ugrottunk az általad linkelt /etc szeresztős automata updater-től, a szintén általad belinkelt GUI képig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Mass Effect
- Crohn betegség
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged