- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- iPhone topik
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- iOS alkalmazások
- Egy óra, két rendszer
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Hard user....
Ez egy létező fogalomkör, mások az igényei, több ram, (többszáz megnyitott weblappal dolgozik pl oknyomozó, tanár stb, zene szerkesztés) esetleg sok VRam terjedelmes sávszéllel, (video szerkesztés) stabil os, akár 24/7-ben, vagy gyors Ssd (adatbázis halászat) bármi a szokványostól eltérő.
-
zoltanz
nagyúr
Gyűrtem hard user szinten Debian testing disztrót, (3rd party deb csomagokat dependencia nélkűl telepítve stb) az stabilabb, probléma mentesebb volt (nem tört meg) mint ez a hosszan támogatott Ubi Lts.
Ezért még pénzt is elkérnek céges használatkor !? -
zoltanz
nagyúr
Ppa-val frissítek, majd downagre-delni akarok, törlöm a Ppa tároló, nem downgrade-del
-
zoltanz
nagyúr
válasz
kpityu2 #42979 üzenetére
Usb egér, én is jobban szeretem a Ps/2-őt. Elmúlt a lag is Ezen a notin nincs. Van bluetooth egérentyűm is, de az is Usb-n lóg. Grafikus lassító egy Zintel X3100 (dual Channel Ram-mal 4GB) shader modell 3.0, megnézem Firefox, Chromium alatt megy e a compozitor, WebGL. Esetleg Kodi.
-
zoltanz
nagyúr
Ubuntu Mate telepítőben manuális partícionálásnál, megjelennek a meghajtók, de.semmit nem enged állítani. Villog is a képernyő és laggol az egér.
-
zoltanz
nagyúr
Hasznos ez a külső tárolókból PPA -keresztüli telepítés. Egy 16.04 Mate rendszerre húztam fel a legfrissebb Firefoxot pl
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lionhearted #40048 üzenetére
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lionhearted #40048 üzenetére
MX-Linux (Debian) telepítőben felajánlja a titkosítást fájlrendszerek létrehozásánál.
Majd a telepített rendszer betöltéskor kér egy jelszót, majd megint bejelentkezéskor. -
zoltanz
nagyúr
Titkosított fájlrendszer (Ext4, Btrfs) létrehozásra nincs lehetőség a telepítőben.
Utólólag meg lehet tenni valmivel?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #39995 üzenetére
"Ha nyíltból akarsz újabbat, akkor a Kisak Mesa ppa-ra keress rá."
Köszi!
Elvégeztem, frissült is rendben a nyílt stable Mesa.
Alapvető dolgok pl böngészők (satabil ága) jelenlegi fejlesztési üteme melegen ajánlottá teszi, hogy konzisztens, friss legyen a Mesa grafikus könytárai. -
zoltanz
nagyúr
Próbáltam hozzáadni a stabil Mesa PPA tárolót, de hibákat ír update-kor.
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
Hiba:8 https://ppa.launchpadcontent.net/paulo-miguel-dias/pkppa/ubuntu jammy Release
404 Not Found [IP: 91.189.95.85 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://ppa.launchpadcontent.net/paulo-miguel-dias/pkppa/ubuntu jammy Release” tárolónak nincs Release fájlja.
-
zoltanz
nagyúr
A tegnap megjelent 22.04 LTS -ben a Firefox már csak snap-ből rakható fel, jó lassan is indul... a vég kezdete.
Komolyan ez innovatív újítás? -
zoltanz
nagyúr
Felraktam a LUbuntu 20.04 -et, de a felhasználó bejelentkezés ablakban néha szétfagy. Ugyanez Mate -val stabil. Mi okozhatja?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Hogy tudom telepített 20.04 rendszert csökkentett grafikus módban indítani?
köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39611 üzenetére
Felraktam ezekt is, de továbbra is hiány van: (sima 20.04 mivel csak a főverziókhoz van nvidia zárt bináris meghajtó, másik gépen vannak más OS-eim is persze)
libarchive csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „libarchive” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
Más sikerült imwheel -t felrakni, hogy több sort görgessen az egér (pl böngészőkben Chromium, Opera) -
zoltanz
nagyúr
Próbáltam telepíteni, de ennél a hibánál megállt:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
jamesdsp-pipewire : Függ ettől: libarchive de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
-
zoltanz
nagyúr
"Alig használ CPU-t (sokkal kevesebbet, mint a PulseEffects). Igaz csak eq-t használok, lehet valami más nagyobb késleltetéssel fut és ezt érzed."
Ez is alig használ CPU-t viszont a teljes rendszert lassítja, mintha szuperuser prioritásban futna. Ez alapján települt:
[link] -
zoltanz
nagyúr
Sikerült telepíteni a
pulseaudio
helyett apipewire
-t. Azért az Apple hangot nem éri el a MS windows-nál lehet jobb.pactl info
:Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)
Server Version: 15.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.pci-0000_00_09.0.analog-stereo
Default Source: alsa_input.pci-0000_00_09.0.analog-stereo
Cookie: 4969:9512
-
zoltanz
nagyúr
Mate-n a VLC videó lejátszót milyen PPA-n keresztül tudom frissíteni 20.04-en?
Köszönöm! -
zoltanz
nagyúr
20.04 Xfce állandóan crash hibákat dob a xfwm4 compositor (gondolom hardveres gyorsítással) ezt hol tudom kikapcsolni, vagy szoftveresre állítani?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Megjelent az Ubuntu 19.04 (Disco Dingo)
Lehet majd én is felpróbálom.
-
zoltanz
nagyúr
Sok apró bug-ot, x aktát találtam Armbian-on pl VLC valamiért 2x CPU erőforrást használ videólejátszáshoz mint az Mpv.
Chromium és a FF is "gyors" általában böngészéskor, de nagy ritkán használhatatlan lassú pl gmail, valamiért csak egy magon megy (kompatibilitás felületet nem próbáltam) stb. -
zoltanz
nagyúr
Köszi megnézem majd.
(monitor OSD menüjében nem találtam összehúzásra lehetőséget sajna)
Mivel az egész Armbian vonal sztem kiforratlan, félreraktam egy időre a dolgot, hogy ne legyen rossz szájízem ha megint előveszem. Elmegy addig gazdaságos, csendes Nas-nak 7/24-ben, média box-nak, Androd-dal egy kis netezésre. -
zoltanz
nagyúr
Annyi szépséghiba van Armbian-on most nálam, hogy a 1920/1080 felbontást ha beállítom kb 1 tálca szélesseg hiáyzik mind a 4 oldalnál. (tehát vakon kell egerezni)
Sajnos telepíteni csak egy nem fullHD-s monitorral tudtam, a fullHD-sat nem ismeri fel. Alapbeállításnak sem fogadja el az 1920/1080-t, manuálisan meg teljesen más fájlok vannak mint x86-on. -
zoltanz
nagyúr
Ennyire hideg nincs ma, mint amit a CPU mutat.
Ubuntu/Armbian 18.04 Bionic Beaver (amlogic S912) -
-
zoltanz
nagyúr
Nem találja a Debian 9 (friss 4.9 kernel) az Usb wifi adapter-t, TP-Link WN821N V6 elvileg a 4.3-tól van beépített driver.
lspci, lsusb nem érzékel semmit rá utalót, mikor bedugom éppen, hogy megvillan, azt semmi.De Windows alatt működik, tehát jó.
Másik USB-s adaptert érzékel, a Debian is csak ezt nem. -
zoltanz
nagyúr
A új Chromium-mal az a gondom, hogy indításkor mindig jelszót kér.
Régen csak létrehoztam a felhasználónevemmel egy kulcsot a seahorse-szal, üres jelszókkal és nem volt gond.Mit kell csinálni ilyenkor? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Működésre szeretném bírni a PC házon lévő elülső fejhallgató jack kimenetet, de nem találom az Alsa-ban. Köszi.
Win-en is úgy tudtam működésre bírni, hogy manuálisan át kell kapcsolni a hengkezelőben. -
zoltanz
nagyúr
Érdeklődnék van egy Bluetooth egerentyűm amit Dell Latitude 2120 -el netbook-kal szeretnék használni.
Általában van natív BT chip-hez driver vagy valami non-free között kell szétnézni, külön telepíteni? -
zoltanz
nagyúr
Fel kéne raknom egy mixert XUbuntu -ra (mert kigyomláltam a nagy rendszerigényű pulseaudio-t).
Melyikkel járok jobban (kevesebb "nagy" csomag függősége van), KMix vagy a Gnome Alsa Mixer vagy van ami ajánlott (az AlsamixerGui indításkor szétkapcsolja mindig a sztereó két csatornát, és nem állítható úgy multimédia gombokkal)? -
zoltanz
nagyúr
Ha töltök le egy videót tumblerd néha fullra terheli a gépet, és 1 GB RAM -ot is elfoglal elég sokáig. Nem lehet kikapcsolni vagy valami? Köszi.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Rimuru #32176 üzenetére
Inkább maradtam az alapértelmezett tárolóban lévő MPV-nél, 2017-es, megy minden ezzel is. Amúgy elég sok mindent nem engedne törölni amúgy sem, mert egyéb függőségei vannak.
Érdekes Chromium, felraktam, de hibával elszállt, csak miután upgrade-eltem a rendszert javult meg. -
zoltanz
nagyúr
Most találkoztam egy érdekes dologgal: az új MPV-t telepíteném, de el akarja távolítani többek közt az Abiword-öt. Ezt később nem telepíthetem? Vagy van hasonló alternatíva?
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Szeretnék mentést néhány szoftverről úgy, hogy mielőtt telepíteném a csomagokat (PPA-ból is), le szeretném tölteni a .deb fájlokat és ezeket elrakni. Ezt, hogy tudom megoldani a legegyszerűbben? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Nem nagyon értem, hogy 14.04 LTS-t használok, egy hosszan támogatott kiadásba miért tesznek Beta verziós Grub-ot? LTS azt hittem csak stabil dolgokból épül fel.
-
zoltanz
nagyúr
Stabil a rendszerem, de néha csinál olyat, hogy Xubuntu-n kék lesz az ablakok címsora, ilyenkor visszaállítom beállításoknál. Fluxbox-on ha nyitok egy terminált (random) nincs címsor (át sem tudom helyezni, csak lerakni a tálcára) ablakkezelőhöz nem nyúltam hozzá.
-
zoltanz
nagyúr
Visszatérve a fejlesztésekhez. Amit én még tapasztaltam rendszer frissítéskor, és alkalmazás frissítés/telepítéskor sokszor csak egy mag dolgozik.
A másik, hogy egy gyakran pl egyszerű szövegszerkesztőhöz is sok, vagy 100 fájlt letölteni/telepíteni kell, (tudom ebben vannak függőségek is, igaz nem nem olyan sok) egyet letölt majd telepíti/beállítja majd megint egyet letölt... Sokkal gyorsabb, hatékonyabb lenne ha a szerveren összecsomagolná, és egyben lehúzná, nem azért vannak az SSD-k, Raid HDD-k, hogy a folyamatjelzőket nézze az ember. -
zoltanz
nagyúr
válasz
PeeterssoN #31812 üzenetére
Én Xubit-Fluxbox használok a retro gépemen, napokban jelenik meg egy írás a blogout-on pont ilyesmiről. A RAM-ból nálam még kevesebb is van, viszont egy gyors lemez sokkal simábbá teszi a működést (Raid vagy 7200 RPM-es)
Ezeket a csomagokkal/beállításokkal sikerült "megzabolázni": [Pastebin link] -
zoltanz
nagyúr
Van Thunar-hoz hasonló kis erőforrásigényű fájlkezelő? Ugyanis ez nem jegyzi meg az ha egyes alkönyvtárakban eltérő beállításokat (ikon nézet, részletes nézet stb) használok.
-
zoltanz
nagyúr
Kipróbálom én is a 17.10-et, Wayland-nál ugyanúgy kell új képernyőfelbontást hozzáadni mint X.org-nál?
-
zoltanz
nagyúr
Valamit elkezdtem telepíteni, de lassan töltött le, így kilőttem a terminal-t.
Ilyenkor honnan töröljem ezeket a fájlokat, vagy automatikusan tisztul újraindításkor? -
zoltanz
nagyúr
Találtam egy gyors, (de szerényebb tudású böngészőt) az Athlon procikhoz (only SSE) Netsurf.
A rendszer már-már lightweight Linux-hoz (PuppyLinux stb.) hasonló teljesítménnyel bír, Fluxbox-xal, de Ubuntu széles szofver kínálattal kiegészítve. -
zoltanz
nagyúr
Az mitől van XUbuntu-val, hogy lefut a:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Nincs frissítendő csomag, de a Frissítéskezelő talál? -
zoltanz
nagyúr
Köszi, ennek még utána sem néztem.
Amúgy ezeket szoktam telepíteni beállítani, esetleg ha van jó tanácsokat szívesen veszek:
(bocs a tömörségért, ez a jegyzet inkább magamnak szólt. Írhatna hasonlóról blogot olyan valaki aki jobban vágja a témát, belekérdezni is lehet tőle. Én csak össze ollóztam az infókat a netről)
Pastebin link -
zoltanz
nagyúr
Már két oldalas doksinál tartok amiben jegyzeteltem az Ubuntu + Fluxbox telepítés utáni finomhangolás, személyre szabás dolgait.
(majd készítek aszem azért egy remaster-t is, úgyis lejár a támogatás a 14.04-re)
-
zoltanz
nagyúr
Grafikus driverek frissítése, hogyan megy a 14.04.5 rendszereken? (Intel)
A topik összefoglalóban csak 16.04 -től van segítség, de még támogatott a 14.04 LTS.
Fel kell venni valami tárolót? Köszi!Graphics:
Card: Intel 4 Series Integrated Graphics Controller
X.Org: 1.18.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x768@60.0hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel G41 GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0Kernel: 4.4.0-31-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Xfce 4.11.8 -
zoltanz
nagyúr
Mate-hoz létezik rendes System monitor? Ami minden futó processzt mutat, XUbuntun pl látom az x.org-ot is stb? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Egy DVD-re nem lehet kiírni több disztrót, és valami menüben váltogatnám melyik induljon?
-
-
zoltanz
nagyúr
Friss SMPlayer az audio-nál be van kapcsolva a szofveres equalizer, de mégsem megy, szürkén hozza a menüben is. Találkozott valaki hasonlóval?
-
zoltanz
nagyúr
Jelentősebb gyorsabb a böngészés a 14.04-gyel pl a Facebook, nem akadozik, nem tekeri 100% a procit mint a 16.04.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Akció! Paidashu 10600MAH / 20700MAH Powerbank olcsón!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest