- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Macrodroid
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ampulla #30517 üzenetére
Ezekhez a bonyolult bootloaderes keveréses megoldásokhoz nem értek, de nálam mindig az utolsó telepítés rakja be a saját GRUB-ját és ha az eredetit akarom újra, akkor terminalból lefuttatom a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot és a grub-update-et is. Lehetne a config fájlt is szerkeszteni a boot sorrend miatt, de az tovább tart.
Disztró frissítések nagyon ritkán frissítik úgy a GRUB-ot, hogy átrakják sajátnak. Partícióra még soha nem raktam GRUB-ot. -
törölt tag
válasz
ampulla #30514 üzenetére
Telepítéskor az Ubuntu betöltője (Grub2) az OS -sel megegyező partícióra kerül. Az Ubuntu indítási paramétereit telepítéskor ennek megfelelően beállítja magának, de a meghajtó ettől még nem fog tudni bootolni. De, ha a meghajtó MBR -jében (vagy bármelyik meghajtón, ami bootnál meghívja) van egy Grub, akkor annak menu.lst -jét ezzel a tétellel kiegészítve át tudja adni a betöltési utasítást az Ubuntu Grub2 -jének. Az adathordozók 0 -tól, a partíciók pedig 1 -től számozódnak. Jelen esetben az első számú merevlemez, első partícióján levő betöltőnek adja át a betöltési feladatot. Ezért kell az, hogy azon a partíción legyen olyan betöltő, ami el tudja indítani az OS -t.
-
Rimuru
veterán
válasz
ampulla #30514 üzenetére
Ugy hogy nem kozvetlenul a rendszer kezdi el betolteni (kernel, initramfs, stb), hanem egy masik bootloadert (jelen esetben ubuntu grubja) ami majd elintezi a tobbit (pont ugyanigy mukodik egy windows inditas grubbol).
Szerintem ez a legtisztabb multiboot eseten, van egy "fo" bootloader (ami mondjuk a main rendszerede) ami betolti a tobbit, es minden OS csak azt modositja ami hozza is tartozik.
-
gyulank
addikt
válasz
ampulla #29999 üzenetére
Az első után kijött egy ilyesmi lista, a második után: Not enough '\' characters in service, és hogy használat -? -R stb.. Amúgy tegnap már rájöttem, hogy ha Lubuntun Thunarba azt írom, hogy smb://IPcím, akkor bejön az Ubuntu stúdiós gép, bár én jobban örültem volna, ha kilistázza. Mondjuk abból nem lehetett másolni, ezért telepítettem, a nautilust, amin szintén be kellett írni. És amúgy a nautilussal szinte semmit nem lehet már csinálni évek óta a thunarral többet lehet, vagy én vagyok béna. De a Lubuntus gépet az ubuntu stúdióról nem tudtam sehogy se elérni. Mobilon pedig el lehet. Bár az sem az igazi, mert én egyedi jelszókat szeretnék. Meg jó lenne távoli asztal is, de az se működik egyik se. Mindenhol csak olyan leírásokat találok, hogy elindítom, beírom a másik valamijét (felhasználónév/IP/jelszó), és már kész is. A Lubuntun nem is lehetett telepíteni a Teamviewert.
-
válasz
ampulla #28753 üzenetére
No, ennek örülök, igazán nincs mit, csak ötleteltünk egyet! Már pár disztrónál tapasztaltam ezt az 1:30-as visszaszámlálást boot alatt, de nem jöttem rá, miért csinálja.
Általában ha valami nem úgy működik, ahogy kéne, akkor vagy a józan paraszti ész vagy a drasztika dob egy megoldást. Ha értenék hozzá, más lenne a helyzet....
Ezekkel a megoldásokkal a problémát megoldhatjuk, de nem értjük miért történik maga a jelenség, kivéve ha mégis rájövünk.
-
válasz
ampulla #28747 üzenetére
A probléma, hogy telepítéskor mindeképp meg akarta formázni a sda5-öt, azaz a swap partíciót.
Úgy emlékszem, ha kijelölöm egy másik disztrónak is ugyanazt a swap-ot, akkor megformázza és beállítja swapnak, nem értem ezt, hogy helyet akar spórolni. Logikus, hogy egyszerre egy disztrót futtatsz és az ugyanazt a swapnak kijelölt helyet használja swapnak!
Ahol visszaszámol, ott is a swap miatt nyekereg a rendszer. Miért nem hagyod, hogy formázza?
nézd meg a blkid paranccsal mit ír ki a partíciókra.
-
ampulla
aktív tag
válasz
ampulla #28747 üzenetére
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device/start timed out.
- Az lemaradt, hogy ennél a tasknál számolt vissza.Lehetséges, hogy amikor megformázta a kali partíciónálója, akkor új GUID kapott a swap? De ha így van akkor hogy tudja felcsatolni ennek ellenére is? Mert ha kiadom a
free
parancsot, akkor ugyanúgy 2.0 GB swap van. Mindkét rendszernél. -
-
Nagytalp
senior tag
válasz
ampulla #28384 üzenetére
Dell E5400 nekem Win alatt produkált képernyő frissítési hibákat és néha Ubuntu alatt is bevillogott kijelentkezés közben. És ezt nem csak egy gép csinálta.
Az általad leírthoz hasonló hibát a kollégám is tapasztalt Windows alatt de ott a böngészővel volt gond. Szóval ez egy bug kombó is lehet akár...
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ampulla #28214 üzenetére
Izéka..
A grubot sda-ra rakd, ne particióra, másrészt ha üres a /sys, akkor tuti nem fog elindulni, azért pampog hogy csatold mert üres, és feltételezi hogy a /sys külön partició lehet csak nincs csatolva.
Szerintem telepítsd újra a pitsába, /home tartalmát mentsd ha nem külön partición van oszt' jóidő.. Esetleg /etc alól ha vannak beállításaid, fstab, ilyenek..
-
-
válasz
ampulla #28207 üzenetére
Valószínűleg csak annyi történt, hogy a Windows okos akart lenni, ezért az SSD-be is bepetézett, mondván az az első lemez, onnan fog indulni a rendszer. Nincs felkészítve a békés egymás mellett élésre. Ezért szokták azt ajánlani, hogy telepítéskor csak a Windows-nak szánt merevlemez legyen a gépben, mert szeret belepetézni a többi lemezre (pl. ha a másik lemezen talál általa ismert fájlrendszerű partíciót, még a rendszerindítő fájljait is oda másolja)
Ha sikerül visszatenni a grub-ot az SSD-re, akkor helyreáll a világ rendje.Ja, és ugye a BIOS-t visszatekerted EFI-ről Legacy-re?
-
ampulla
aktív tag
válasz
ampulla #28201 üzenetére
Üdv.
Sajnos nem jött össze a javítás, ezért szeretnék pár experttől 1 kis segítséget kérni.
Szóval feltettem egy USB-re egy ubit és live alól felmountoltam az SSD-t Nautilussal. Be van rajta kapcsolva a default encryption, amit megad az ubi a telepítéskor. (Full disk encryption talán?), így a sima mount nem játszott, azonban Nautilusból rákattintottam, bevertem a jelszót és utána fel is csatolta. Minden rajta van ahogy néztem semmi nem veszett el, ahogy néztem. Az alábbi helyzetben néz ki a felépítés:
-sda
--sda1 -exteneded
--sda5 -linux
---LVM
----UUID=XYZ-ubuntu-root
----UUID=ABC-ubuntu-swap
-sdb
--sdb1 - ntfsA boot-repair nem nagyon működik a titkosítás miatt, ezért próbáltam újratenni a grubot, de permission problémák voltak. Ha hazaértem akkor el tudom küldeni pontosan mit ír ki.
Valami olyat tudok elképzelni, hogy valamiért a win10 átírta az SSD MBR-jét és abba volt telepítve a GRUB is, így az egész rendszer összeszakadt. Valahogy csak vissza lehet állítani, vagy kijátszani ezeket a dolgokat a boot-repair vagy ez reinstall lesz?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ampulla #28201 üzenetére
Ezek amúgy érdekes kérdések.
Engem pl az érdekelne, ha van egy mbr-be telepített linux rendszerem, és bővítem a gépet egy 3TB winyóval (ugye ezt csak gpt-re bírom formázni a méret miatt) akkor minden további nélkül csatolhatom, kezeli és látja a rendszer?
Vagy csak a boot-nál probléma a gpt?
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ampulla #28198 üzenetére
El lett volna a win10 sima MBR-en is, akkor nem barmolt volna bele a másik lemezbe. Szóval én mindkét rendszert sima legacy módban MBR-re telepíteném és a fastbootot mindenütt kikapcsolnám a BIOS-ban is és a Win10-ben is. Előbb a Win10-et telepíteném az SSD-re (mondjuk ez lenne a linux szempontjából az SDA),de hagynék 3giga helyet rajta a linux swap partíciójának, utána telepíteném a linuxot a másik disk-re (SDB), swapnek az SSD-n meghagyott kis partíciót jelölném ki és a GRUB menjen az SDB MBR-jébe. Így ha az SSD-t bootolom simán indul a win10, ha pedig a HDD-t bootolom akkor a linux bootmenüje ugrik be.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #28140 üzenetére
Gondolom, azóta megoldódott, de a biztonság kedvéért:
"Szóval a gond, hogy a swap (512MB) és a 2. logikai partíció (1GB) is sda6, amit jól lehet látni az lsblk és az fdisk parancsok által."
Ez nem így van, ahogy korábban lev258 megjegyezte, az 512 MB-os SWAP nincs létrehozva. Ahogy látom, csak a helye van meg, sda2-re akartad tenni, csak nem lett rá fájlrendszer (82 Linux lapozó) rakva. Tehát első lépés: ezt megtenni.
Utána törölni az sda6-os (jelenlegi SWAP) partíciót, az sda5-öt pedig kibővíteni az így felszabaduló helyre. (Lehetne törölni az 5-öst is, és az extended-re újra létrehozni egy nagy logikai partíciót, de szerintem akkor már a 7-es indexet adná neki, ami nem annyira szép.)
Szerk: bocs, butaságot írtam, még egyszer megnéztem ezt az sda2-t: nem, ez nem az 512-es SWAP, az tényleg nem lett létrehozva egyáltalán :-) Ez maga az extended partíció neve, erre közvetlenül nem tudsz fájlrendszert rakni, csak a logikai partíciók létrehozásával.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
ampulla #26937 üzenetére
UEFI-nél talán annyira már nem egyértelmű a helyzet, de korábban a Windows bootloader felülírta a Grub boot bejegyzését a lemezen, ha később települt. Így aztán újra kellett tenni az utóbbit.
Elvileg UEFI-ben ezek egymástól függetlenül, egymás mellett képesek létezni. De én se tudom, csak tippelek. Nincs Win-em. -
Thocy a ZAGY
tag
válasz
ampulla #26058 üzenetére
Ugyanilyen gépen nálam 12.04, 14.04 és most 16.04LTS is probléma nélkül fut. A fényerő állításnak talán van tényleg olyan 1 másodperces késleltetése, de a rendszer atomstabil. Virtualbox mondjuk nincs fenn, nekem elég az Ubi (39 évesen, mindjárt három kiskölyök mellett már sem igény, sem idő nincs játszadozni, a munkámhoz pedig nem kell). Amúgy sima i3 proci, 8GB RAM, 256GB SSD, bár nem hiszem, hogy ez számít.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #24867 üzenetére
Ez így oké, de ezek szerint Neked MBR másolataid vannak. Ahogy lev258 is írta, egy lemeznek egy MBR-je van (Master...). De a fenti parancsokkal, amiben ez a rész van:
Drive/MBR/MBR_HardDisk1.dat of=/dev/sdc1
akármelyik MBR másolatot jelenti is az MBR_HardDisk1.dat és ...2.dat fájl, azt (azokat) bemásoltad az sdc winchestered első (sdc1) és második (sdc2) partíció(!) boot recordok(!)-ba (VBR).
Vagy én nem értek valamit nagyon.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #24864 üzenetére
Jaja, kicsit mintha keveredne az MBR és a VBR (Volume Boot Record). Esetleg volt az MBR-ből egy 512 byte-os kimentésed, és talán a dd-kkel ezt az MBR bemásoltad a VBR-be, a partíciók kezdő rekordjába. Ha így van, majd nálam hozzáértőbben elmondják, hogyan lehet helyrehozni
-
-
-
-
spammer
veterán
válasz
ampulla #23560 üzenetére
Nekem így sikerült bootolható win7-es pendrive-ot csinálni (legacy módban):
Gparted, formázás NTFS (msdos), legyen rajta egy partíció. Aztán nem kell semmiféle GUI, csak simán terminálba:
sudo winusb --install /elérési/út/win7.iso /dev/sdX1
X helyére nyilván az usb betűje megy, és a partícióra rakd (tehát kell a szám utána). Nálam ez sdb1 volt.
szerk: a tippet itt kaptam nem olyan rég: [link]
-
újraregelt
tag
válasz
ampulla #20932 üzenetére
Ha van GUI, akkor wireshark, ha nincs, akkor tshark vagy tcpdump. Mind elérhető a debian/ubuntu repo-kból.
Ha netán virtualboxban fut a linuxod, akkor nem árt odafigyelni, hogy a virtuális kártyán engedélyezve legyen a promiscuous mode.
De egy normális hálózaton tényleg csak a broadcast jellegű csomagokat fogod látni azon kívül, amit kifejezetten neked küldenek. -
újraregelt
tag
válasz
ampulla #20930 üzenetére
Pontosan mit szeretnél?
Routeren a tcpdump-ot tudod használni, ha openwrt vagy tomato, dd-wrt stb. van rajta.
Ha komolyabb op.rendszered van, akkor ethereal volt régen, most wireshark a neve, de ugye ahhoz, hogy elkapd a forgalmat, át kell, hogy menjen a géped hálókártyáján is. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest