- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
A host gépen fut. Végül ez a blog segített életre kelteni a szerveren a tight vnc-t ( / flame on én nem érem, hogy-hogynem de a legtöbb ilyen tech blog írói nagyon figyelmetlenül kezelik azt, hogy mi volt az ő gépükön abban a környezetben előzetesen telepítve / beállítva, és amit leírnak, nem reprodukálható eredmény, tucatszám kotortam blogokat, amikben mind osztják az észt, ami nekik nincs / flame off). Szóval ott tartok, hogy reboot után automata a vnc szerver indulása, win 10-ről ez a kliens ip:port + jelszóval beenged, látok xfce-t, és amikor megyek be arra a menüpontra, hogy átállítsam a desktop felbontását, a fentebbi üzenetet kapom.
A linkelt blogban lényegében update-et javasolnak. Azt megtettem, reboot, nincs változás.
A tightvnc-t mindegyik blogban csak xfce-hez látom javasolni, gnome vagy hasonlóhoz sehol. Nem vagyok biztos benne, miért. Van realvnc kliens is windows-ra, de az azzal kezdi, hogy regisztráljak, mert adatokat akar gyűjteni - azt hagytam a 3.14csába.
-
coco2
őstag
Throubelshootingban kérnék tippeket, mert nem tudom biztosan, mit rontottam el.
Ubuntu minimal-on telepítve lett:
X11:
apt-get install xserver-xorg-core
apt-get install xserver-xorg
apt-get install xorg
apt-get install openbox
apt-get install ubuntu-desktoptightvnc:
apt install xfce4 xfce4-goodies tightvncserver
(a "vncserver" elindítja a szolgáltatást)Gnome:
apt-get install gnome-coreÉs ezek után ha SSH-val belépek, elindítom "vncserver", a kliens oldalon belépek a porton, jelszót elfogadja, és az eredmény:
Valamit biztosan nem jól csinálok
-
coco2
őstag
>Alkalmazásflotta XP-n 2022-ben?
És az még semmi. Azok a nyavajások cpu időt mérnek magukon. Beépített védelem, amit nem tudok semlegesíteni. A cpu thread-et is tovább osztó technológiák (vps) felejtősek mind. Vds minimum. A vmplayer arra kell, hogy dedikáltan tudjak odaadni cpu thread-et egészben. Ami lehetőségeket én találtam, vmplayer (ez alatt teszteltem is xp image-et, tudom, hogy működik), esetleg proxmox (még nem sikerült igazolnom, hogy az xp települni tud abban a környezetben), és persze a qemu/kvm (a proxmox alatt is az dolgozik). Ha létezik még 3. ami nem jelentősen fizetős, természetesen minden tanács érdekel. -
coco2
őstag
A vm kliensek kezeléstechnikája olyan lesz, hogy "indításhoz" mind a 6-7 vm kliensen összetartozóan kell beállítanom ezt-azt. Egy alkalmazás flottáról van szó. Az a desktopos "macera" valójában a felhasználói kényelem, azért ütöm folyton azt a vasat. Ha külön kell hozzájuk fél tucat klienssel csatlakoznom, na az lesz a macera. Elfogadom, ha más megoldás nincs. De bizony vagy fél éven át használnám, és folyamat szidnám a felmenőjét a linux desktopoknak, ha kényszerűségből fél tucatszor kell majd jelszavasan távoli gépre bejelentkeznem ahelyett, hogy párat kattintanék, és egyben kezelhetném őket egy webböngésző ablakban.
XP-t felhúznom eddig egyedül vmplayer alatt sikerült. Ott is csak 1 településképes cd-t találtam. Nem tudom, mi, és miért, de valami nincs rendben az xp-vel.
-
coco2
őstag
A linkeket köszönöm, valószínűleg ezzel fog telni a hosszú hétvégém.
Az x-desktopot főleg azért akarom, hogy megnézzem a google remote-ot, azzal mennyire kényelmes a távfelügyelet. A tightvnc addig marad, míg fel nem tudom rá gyömöszölni a "normálisabbat".
Aztán ha mégis bénának bizonyul, lehet kérek a szerverre egy image reset-et, debi minimalt, és inkább áttelepítem proxmoxnak. A legnagyobb bibi azzal az image konvertálás, meg hogy itt van az image a laptopomon, hogyan fog az a szerverre kerülni "megfelelő" módon, mármint hogy futni tudjon?
-
coco2
őstag
Van arra támogatásom, hogy a vmplayer image-eit alapból futtatni tudjam, vagy nulláról telepítenem kell? Vmplayer alatt 1 image már kész, és ha akarok koppantani másik 7-et, win alatt copy, 1x ráindítok, a mac-et automatán átírja, átírok benne egy ip címet, és kész a klón. Qemu alatt nulláról kell telepítenem.
Más.
Ubuntu-ra x11-et meg dekstopot már húztam, most keresném, hol a /etc/inittab átírni a runlevel-t 5-re, és hát nincsen olyan
Ubuntu-n ha alapból nincsenek runlevel-ek, milyen csomag kell rá, ami "gyárt" olyat? Vagy a runlevelek már kimentek a divatból?
-
coco2
őstag
Azért azt egy kicsit figyelmen kívül hagytad, hogy neked már telepítve van egy desktop a mindenfélékkel, és portok miatt sem kell aggódnod, mert localhost minden. Amíg nincsen desktop, nincs első vizuális rálátás, meg nincsen rálátás semmire, amire a desktopon keresztül lenne.
-
coco2
őstag
A stuffot azért raktam távoli gépre, mert laptopon vagyok, nincsen elég cpu benne, és ezt a korlátos idejű felhasználást leszámítva nem kell nekem sem asztali, sem erősebb laptop, hát vettem egy távoli szervert.
A vm windows-okat az adott host-on sajna be kell tudni állítani. A linux-ra azért akarok desktop-ot, hogy azon lássam egyben a grafikus kimenetet. Ha tudnám előre, hogyan fog alakulni linux host-on a vmplayer-ek default nat hálója, esetleg eljátszadoznék vele tightvnc-t rakni a vm xp-kre. Így viszont találgatni kell a port forwardinghoz. Plusz a vmware player-t előbb telepíteni kell, és nincs különösebben dokumentálva console only setuphoz. A telepítésről találtam blogot ( [link] ) de az még kevés a boldogsághoz. Túl sok a kikotorni való, amire a kényelmesebbik megoldás a desktop telepítés, és grafikus felületen húzni fel a stuffot linux alá.
Egy X11 telepítést leíró blogban ( [link] ) találtam ilyet:
sudo apt-get install fxlrg
Az az "fxlrg" kicsit warez gyanús a listában - mi a fene az az egy csomag? Ha google rákeres, "xorg"-ot adnak a találatok, az "fxlrg"-t nem találom leírva a találatokban. Valahogy nem túl bizalomgerjesztő.
-
coco2
őstag
Szóval tudok tightvnc-vel x11 szerverhez csatlakozni, és már csak az a problémám, hogy nincs is desktop
install-ok után lekérdeztem "df"-et, és azt írja "/" mountra, hogy összes 456.9 gigából foglalt 2.6 giga. És annyi jelenleg a full ubuntu. A fejem terhéig ugyan nem vagyok biztos benne, de mintha egy desktop ubuntu alaphangon 20 giga lenne. Valami nagyon sok minden hiányozhat abból az "ubuntu minimal"-ból.
Van esetleg olyan install csomag gyűjtemény, amit kitaláltak rá, hogy "ubuntu minimal"-ból "ubuntu normális"-t csináljon viszonylag kevés kiadott parancs hatására?
-
coco2
őstag
válasz
PociAti #39904 üzenetére
Azért nem írtam róla semmit, mert a lehető legkevesebb már elég. Vmplayer-ben win xp alatt 2d legacy stuff fog futni. A vmplayer miatt kell az X, és elindításhoz látnom kell, ergo grafikus desktopot kell tudnom látni.
Gondolkodtam a google remote-on, csak hát az a tyúk tojás problémája. Chrome telepítéshez is grafikus környezet kell, és csak ssh-m van. Mire telepíthetnék google remote-ot, már nem kell semmire. Teamview dettó. Ha létezik is win10 alatt x-window kliens, amivel linuxhoz csatlakozhatok, a linux-oldali beállításhoz előbb grafikus környezet kell. Most nézem a tight vnc-t.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Van egy vas, dedikált szerver hosting cégtől. Van rajta ubuntu 20.04 lts minimal install. SSH konzollal be tudok lépni távoli win10 gépről. Grafikus alkalmazásokat szeretnék rajta futtatni a távoli win10-ről.
Célszerűen valamilyen X kellene, és grafikus kliens win10 alá a konzol helyett. Ha több lehetőség is van, bármelyik megfelel. Személyes felhasználásra lesz, nincsen szükségem katonai szintű biztonságra, vagy olyasmire. A kényelem +1 pont. Célirányos blog linkekenek örülnék, sorrendileg mi mindent, és hogyan.
Minden tippet köszönök.
-
coco2
őstag
válasz
lionhearted #38563 üzenetére
A leveleket olvasni elég, ha helyileg tudom. OepnSSH alapból van ubuntun, azt használom belépésre. Localhost default-on hagytam azt a text mezőt.
Az elképzelés nagyon egyszerű. Van egy teszt szerver kint interneten adott domain neven, és meg szeretném kapni az oda érkező leveleket. Még egy kicsit pontosabban az sem lenne rossz, ha az oda beérkező leveleket forwardolni is tudnám, de ne rohanjunk előre. Első körben csak látnám azt a 25-ös portot dolgozni. Jelenleg még azzal is bajok vannak.
-
coco2
őstag
Postfix-el küzdött már meg valaki?
Ubuntu 20 server, postfix apt purge utan ujratelepítettem install guide szerint, és se kép, se hang. Az s-nail nem teszi a dolgát, Maildir nem jön létre. /var/log/mail.err üres. A 25-ös portot ellenőriztem, rajta csücsül a /usr/lib/postfix/sbin/master de látszólag semmit sem csinál. Ha kívülről rátelnetelek a 25-ös portra, süket, mint a nagyágyú. Neten ami hibakereső blogokat fellelni tudtam, ilyesmiről egyik sem tesz említést.
Ubuntu 20 lts-nak van valami direktproblémája postfix-el? Normális az, hogy egy mai linuxon ne keljen életre egy smtp protokol?
Esetleg valami más levelezővel kellene próbálkoznom?
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #38550 üzenetére
Ringyóz 10 különben pont ugyan azt csinálja. Amikor frissítéseket talál, hirtelen minden sokkal lassabb lesz, míg fel nem engedem azokat. Aztán ha letöltötte, és feltelepítette, lőn csoda, újra megy minden normálisan. Remélem, csak összeesküvés elmélet, hogy ugyan azt az update-terrort vezetik át éppen linux alá.
-
coco2
őstag
Köszönöm a tippeket, de lehetőség szerint a legegyszerűbb megoldás után néznék.
Az a mailer szerver semmi extra érték. Nem én telepítettem. Talán csak valami mellé ment. Ha egy reinstall gyorsabb, mint a hiba okát nyomozni, én inkább azt tenném.
Találtam egy install blogot ubuntu 20 alá postfix telepítésről. De itt egy szó sincs TLS-ről
És a mai világ már azért is nyafog. A forward nem lesz normális TLS nélkül.
Létezik ubuntu 20-hoz postfix clean install guide TLS-el együtt? A crypt file-ok már megvannak lets encrypt-től.
-
coco2
őstag
válasz
lev258 #38541 üzenetére
A q betűt köszönöm.
Van egy rendetlenkedő postfix-em, és kotrom a hiba okát.
A mail.err log azt jelzi, hogy elégtelen jogosultság file megnyitáshoz:
fatal: open database /etc/postfix/virtual.db: Permission denied
Fogalmam sincs, miért. Abban a mappában van pld a main.cf config file is, és ugyan azok a jogok vannak ahhoz is:
-rw-r--r-- 1 root root 1571 Jan 14 14:47 main.cf
..-rw-r--r-- 1 root root 12288 Jan 14 14:48 virtual.db
Ami process a main.cf configot meg tudta nyitni, meg kellene tudnia nyitni azt a virtual.db-t is. De a postfix úgy gondolta, ő inkább kilép.Vakarom a buksit, mi a fenéről lehet ott szó. Valaki futott már bele ebbe a hibába?
-
coco2
őstag
Ubuntu 20 szerverre csatlakozok putty-val. Systemctl parancs után mindig ott a visszajelzés, hogy pld 1-8 sorok a 8-ból, és kb ctrl-c az összes, amit tenni tudok. Amikor azt nyomok, visszakapom a $ konzolt, de nem kapok visszajelzést egyetlen beírt betűről sem. Ha beadok pld egy "ls" parancsot, kilistázza a helyi mappát, szóval működni működik a kapcsolat a háttérben, de visszaírás nélkül nagyon zavaró. Egyenlőre csak a systemctl-nél tapasztaltam ilyet. Van erre valami megoldás?
Perpillanat az összes, amit tenni tudok, hogy a systemctl után exit és relogin, mert ugyan abban az ablakban még a következő systemctl-t sem látom, nem írok-e el valamit.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
A kérdés nem tisztán ubuntu linux - ha csak spec tool-ok esetére vonatkozólag nem - de arra is vonatkozik.
File műveleteket végeznék szerveren, sokat. Állhat vagy bukhat a teljesítmény azon, hogy az OS beszedi-e a storage területet cache ram-ba. Tesztek során meg tudom az állapítani, hogy adott pillanatban mekkora storage cache-t használ az OS?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
VsFTP-t használnél win10 alól TotalCommander-rel belépni linux alá, és folyton 500 Illegal PORT command-ot kapok. Linux alatt konzolon kiadom ftp -p localhost, simán belép. Aki használ totalcommander-t ftp-re, szerintem találkozott vele. Jó esélyekkel valamit apróságot nem veszek észre. Kicsi segítség plz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Proxmox VE
- Gumi és felni topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Házimozi belépő szinten
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest