- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Kedves kolléga,
Tehát azért ha segítséget kérsz akkor azért azt tedd úgy, hogy tudjunk is.
Az iderakott ömlesztett dolog elemzése, nos hogy is mondjam kulturáltan. Nem túl szerencsés.
Számomra nem világos, hogy miért kell átlapoló címtartomány ugyanarra az interface-re?enpls0f2:
addresses: ["192.168.1.2/24","192.168.0.2/16"
SSH config-ot átnézted, nincs benne limitáció, hogy honnan fogadhat el kérést?/etc/ssh/sshd_config
ListenAddress
Illetve ss paranccsal megnézném, hogy hol hallgatózik az ssh daemon -
sonar
addikt
válasz
daninet #42175 üzenetére
Egyetértek, bár én jó ideje nem váltogatok semmit. Linux Mint Mate itthon a default.
De sosem upgradelek, hanem mindig veszem a fáradtságot és 0-ról telepítek és pakolom fel a konfigjaimat.
Egyáltalán nem nagy művészet. Ilyenkor legalább rendszerezi az ember a dolgait.Ez a disztrohopponálás meg mindenki ahogy érzi. Bár azért jó ha tisztában van a háttérfolyamatokkal.
(hogyan jönnek létre a userek, milyen ID-któl...)
Egy tőről fakadóknál nem kéne, hogy gondot okozzon (pl.: Ubuntu, kubuntu, linux mint)
De pl egy ubuntu-t már suse-val meg arch-kal már nem kevernék.Még nagy linux evangelisták is immutable rendszerekben és konténerekben látják a jövőt
A mégnagyobb izoláció és a könnyen setupolható környezet miatt. De ez nem az asztali kiszolgálókra vonatkozik. -
sonar
addikt
válasz
kevesbence #41912 üzenetére
Ha jól látom ez vmi virtuál disk, csak nem dinamikus méretezéssel?
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
válasz
Formaster #40887 üzenetére
Nem tudom, szerintem nem egészen korrekt az oldal. Write speed-re azt írja, hogy nincs változás.
Ez vmi elméleti matekolós oldal.
Mostanában már nem szerverezek, de ha a raid5 data-nak volt használva (tehát az OS nem arról futott) akkor sem értük el a 2x sebesség növekedést. Viszont írásban is volt rendesen sebesség növekedés.És ahogy előttem is írták a cache amivel lehetett durván növelni a sebességet. (raid kártyán a Read Ahead feature-rel tudtam még látványos növekedést elérni, de csak olvasásban és nagy file-oknál)
-
sonar
addikt
válasz
BestofJAVA #40788 üzenetére
Azért a gondozás túlzás. LTS - leginkább azt jelenti, hogy a fő környezet nem változik az időtartam alatt. Tehát a fejlesztőknek ad egy keretet. (ahol előzőleg dolgoztam ezért használtak CentOS-t/RHEL-t, mert ott hosszabb, volt a támogatás)
Saját tapasztalataim alapján bizton mondhatom, hogy lejárat után vagy vége fele mindig jöttek random furcsa problémák amik igazából csak nagy frissítés után eltűntek.
Az életciklus vége fele már csak az alap dolgok működnek rendesen, az exta igények (kimondottan multimédia) tudnak döcögni.
Én hébe hóba szoktam videót vágni... a friss csomagok, hiba javítások ott már mindig csak az új disztróra jöttek ki illetve működtek tökéletesen.Természetesn ha vki csak netezik vagy egy szimpla ftp server-t üzemeltet annak tökmindegy.
-
sonar
addikt
válasz
BestofJAVA #40783 üzenetére
24.04 lesz a következő LTS, 2 évente vannak LTS kiadások
Ubuntu release cycle -
sonar
addikt
válasz
Dark Archon #40554 üzenetére
Az a baj a MAC-kel, hogy ha nem direktben mész hanem közbe esik egy router stb akkor annak a MAC-je fog megjelenni. MAC szűrést csak LAN-on belül szokás csinálni. Azon kívül kb tökön lövéssel egyenlő.
-
-
sonar
addikt
válasz
g.gergo #40086 üzenetére
Logokban nem látszik vmi?
A home könyvtárban van vmi rejtett file a nevére most nem emlékszem és nincs is nálam most linux-os masina. De ha időrendbe rendezed látszani fog.
Illetve a /var/log könyvtárban is nézzél szét.Illetve még az jut eszembe, hogy CentOS7-en szivtam azzal, hogy vmi apróság el volt konfigolva és időnként összeomlott. Erre a logok alapján jöttem rá.
De simán lehet, hogy vmi bug és riportálni kellene. -
sonar
addikt
Amúgy xrdp is sérülékeny csak úgy tisztán azt se szabad kitenni a netre.
Ez az átméretezés nekem új infó. Majd legközelebb ha lesz ilyen akkor megsasolom.
Az asztalt méretezi át vagy az átvitt képet méretezi át, mert én még csak ez utóbbival találkoztam. (értsd: egyik esetben az ikonok maradnak használható méretűek, másik esetben meg ugye minden nő vagy csökken és egy kicsit torz képet kapsz, különösen ha a nativ 4:3 kliens meg 16:9) -
sonar
addikt
Nos 16 után történt sok változás a rendszerben.
16-ban még klasszik init és networks, 18-ban már systemd és networkmanager illetve ubuntuék folyamatosan változtatják a hálózati konfigurálást, most asszem yaml file-ba kell létrehozni.
Ettől még működhet az upgrade (de én azért előtte backupolnák rendesen) -
sonar
addikt
válasz
MostaPista #39257 üzenetére
screensaver menüpontot nézted?
-
sonar
addikt
válasz
teleahocipöm #38609 üzenetére
shotcut-ot nyúzom egy ideje nekem az jött be leginkább. Openshot-tal én sem tudtam megbarátkozni.
sudo apt install shotcut
-
sonar
addikt
válasz
tordaitibi #38524 üzenetére
Az exFAT MS termék és ha jól tudom 2019-ben kiadták a speckóját és a szabadalommal se élnek. Tehát onnantól mindenki használhatja. 20.04-ben már bent van natívan.
-
sonar
addikt
válasz
I02S3F #38253 üzenetére
CentOS-t én asztali disztrónak nem igazán tudom elképzelni.
Alapvetően megvan benne minden, de nekem asztali distrónak kényelmetlen. A gnome 3-as desktop-ot én nem tudtam megszokni.
Cégnél használunk CentOS-okat, de ott pont azért mert hosszan van egy egységes környezet.
Nem igazán van erőforrás egy két évente upgradelni a SW-ereket.De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása.
-
sonar
addikt
válasz
I02S3F #38250 üzenetére
Szia,
Saját tapasztalat, hogy Desktop környezetben 4 év után mindenképpen érdemes váltani. Sokkal tovább nem jó húzni. Minden fejlődik, jönnek újabb releasek, featurek... hiába mondják, írják, hogy akár 5-10 év, de asztali környezetben a vége fele lehet, hogy egyre több kompromisszumot kell kötnöd egyes programok futtatásával.
Arról nem is beszélve, hogy a gyári repókba is egy idő után egyre kevesebb friss cucc kerül bele. -
sonar
addikt
Nálam bekapcsolva van a secureboot és dualboot-os is a gép.
Már a 16.04 től kezdve semmit se kell csinálni és alapból tudott secureboot enabled környezetben bootolni.
A lényeg, hogy telepítéskor már be legyenkapcsolva mert ha utólag kell akkor az fájdalmas. (16.04 környékén egyszer próbáltam és akkor szivás volt az utólagos váltás, azóta se)
Viszont ha bekapcsolt lesz a secureboot akkor a virtualbox és más virtualizációval is komplikációid lehetnek.
Nem biztos, hogy megoldhatatlan csak nem az első googli link fog segíteni (nekem is van egy bejegyzésem, hogy virtualbox-nál mit kell csinálni)
Illetve egyes driverekkel is lehetnek problémáid kernel update-k környékén. De ha egyszer kidebuggolod akkor onnantól sima liba. -
sonar
addikt
válasz
zsolti1debre #38156 üzenetére
GUI-ból nem tudom, hogy hogyan kellene, de amúgy /etc/fstab -ba kell felvenni az 1TB-s winyót (pontosabban a particiót)
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37988 üzenetére
Sajnos az a gép nem tud smb3-at, így ott nem tudom tesztelni, de ott az nfs hozza érzésre az smb3 szintjét. (10k+ mappák tallózásánál nincsen megdöccenés)
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37986 üzenetére
x86 alapú, meg 10Gbit. Mérést azért nem tettem bele mert folyamatosan használatban van és konzisztens mérést nem tudtam volna csinálni.
Sambánál is nagyon észrevehető volt az én környezetemben, hogy mondjuk SMB1-2-3.
Host OS CentOS 7.6, a kliensek Win10.
SMB3-mal csak úgy szárnyaltak. Hogy mire is gondolok itt ponotsan: megnyitsz egy megosztást ahol 10k+ egyéb könyvtár van kényelmesen pikk pakk tudsz tallózni. (itt 1Gigabit van) míg smb2 protokollal ez halál.
smb1 amit ha jól tudom NTLM-nek is hívank (bocs ha igy kora reggel BL után benézek vmit) szintén elfogadható sebességet produkált.Én azt tudom mondani, hogy próbálgatni kell. Minél több solution-t ismer az ember annál bátrabban és gyorsabban talál rá a számára kedvező megoldásra.
-
sonar
addikt
válasz
lionhearted #37969 üzenetére
Valóban?
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. -
sonar
addikt
válasz
I02S3F #37925 üzenetére
Nos kérlek ez erősen off linuxos topikba való. De megpróbálok némileg tárgyilagosan fogalmazni.
Azért nem telepíthetsz csomagkezelőből mindenhová, hogy ne legyen szétcseszve a rendszered.
A csomagot mikor összeállítják világosan definiálják a függőségeket, minek hol kell lennie.Ha mondjuk tar-t töltesz le azt már pakolhatod ahova akarod. De neked kell gondoskodni a függőségekről, update/upgradek-ről. Rendszert így karbantartani nem lehet. Dolgokat kipróbálni igen.
Snap-ről már sok szó esett. Ma ahhoz fáradt vagyok, majd jön Frawly és felokosít.
-
sonar
addikt
Többféle megoldás létezik. Én kapcsiból 3-at tudok felsorolni
#1 smb.conf-ban van a megosztásnál meg tudod adni, hogy a file-ok, könyvtárak kinek a nevében jöjjenek létreforce group = en_kicsi_csoportom
force user = EN
ha az en_kicsi_csoportom helyére beirod a könyvtárhoz user-hez tartozó csoportot és az EN helyére meg a tulajdonost (ls -all parancsból tudsz lesni) akkor működnie kell
A dolog hátránya, hogy nem tudod, hogy ki turkált, de ez nem is biztos, hogy annyira baj.
#2 - a másik usert is hozzáadod ahhoz a csoporthoz akié a könyvtár. Viszont lehet, hogy csak akkor fog ez menni ha a primary groupja lesz. (ezt most nem tudom letesztelni)
#3 - ACL jogosultságokat állitasz a könyvtárhoz. (egyébként a samba-sok is ezt szokták javasolni, de ebbe nagyon bele lehet keveredni ha nincs benne gyakorlat) -
sonar
addikt
válasz
tordaitibi #37892 üzenetére
sudo az kell továbbra is, csak nem fog jelszót kérni.
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #37889 üzenetére
Úgy is lehet, túrni kell kicsit a man oldalakat és az ember pikk pakk rájön ha érti a logikát.
Itt egy újabb működő minta amit a nagios-hoz csináltam
Itt az nrpe usernek kellett root jogot adni a storcli-hez, hogy a raid tömbök állapotát le tudja kérni.nrpe ALL = NOPASSWD:/opt/MegaRAID/storcli/storcli64
Az nrpe ráadásul technikai user shell nélkül a sudo-val meg szépen hozzá tud férni ahhoz amihez kell.Egyébként meg a sudoers-ben benne vannak a path-ok szóval akár működhetne is ha a ddcontrol ott van valamelyikben.
Defaults secure_path = /sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #37887 üzenetére
Az ALL-ok jók (saját működő mintáimból ollóztam), de lehet, hogy a ddcontrol helyére full elérés kell.
Pl nálam így van megoldva a mountolás, és hasonló van az apt-re istouch /etc/sudoers.d/mysudoers
Cmnd_Alias MOUNT = /usr/bin/mount
sonar ALL=(ALL)NOPASSWD: MOUNT
Cmnd_Alias UPDATE=/usr/bin/apt
# Allow members of group sudo to execute any command
sonar ALL=(ALL)NOPASSWD: UPDATE -
sonar
addikt
Egyébként meg a sudoers elején ott is van amit lentebb mondtam
# Please consider adding local content in /etc/sudoers.d/ instead of
# directly modifying this file.
Ha nano-t szeretnél használni akkor a visudo előtt gépeld be ezt:export EDITOR=nano
Mit irtál be pontosan?
-
sonar
addikt
igen lehet használni a visudo-t is... A conf.d könyvtárak vannak álalában a custom configokra kitalálva. És akkor viheted a file-jaidat különböző rendszerek között. De ahogy jól esik.
-
sonar
addikt
válasz
tordaitibi #37877 üzenetére
Ezt így tényleg ne csináld!
sudoers-ről ezekszerint még nem hallottál, abban tudsz kiadni sudo jogokat úgy, hogy ne kérjen jelszót. Egy minta:touch /etc/sudoers.d/mysudoers
tordaitibi ALL=(ALL)NOPASSWD: ddccontrol -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Hova szeretnél ssh-zni? Kulccsal?
Gyakorlati tapasztalat, hogy új kliens nem tudott a régi ssh serverhez csatlakozni mert gyengének itélte meg a kulcsot (DSA kulcsokat kellett RSA-ra cserélni)
illetve ssh -vvv tud bővebb felvilágosítást adni, hogy medddig jut el a folyamat. -
sonar
addikt
válasz
Black-core #37085 üzenetére
Ha nekem kéne kísérletezni akkor először a file paranccsal megnézném, hogy mi is konkrétan ez a file.
Aztán meg mountoni biztos lehet, tehát a benne lévő cuccokat olvasni (kimásolni és szerkeszteni lehet)
Visszafele út meg attól függ, hogy a file parancs mit mondott rá. -
sonar
addikt
@Timi82- kösz, ezeket még nem ismertem.
-
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36902 üzenetére
Ahogy néztem tud loggolni, állítsd be ha még nincsen.Abból ki kell derülni, hogy honnan mi jön. A másik nehezebb/bonyolultabb út a wireshark-kal való monitorozás. (célszerű minél jobban specifikálni egy capture filter-t, hogy kevesebb adatot kelljen majd turkálni)
-
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36900 üzenetére
Szerintem fut a mosquitto. Ellenőrizd le:
sudo systemctl status mosquitto -
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36895 üzenetére
Én megnézném, hogy ki kommunikál kifele
sudo netstat -tulpn -
sonar
addikt
Nincs, de bonyeszabb kérdésekkel érdemes a Linux - haladóknak topikban bepróbálkozni.
-
sonar
addikt
válasz
sellerbuyer #36537 üzenetére
Mivel kérdezted le a méretét?
-
sonar
addikt
válasz
KiberFox #36301 üzenetére
Én annyit tennék hozzá, hogy ha háló kártyát akarnál venni és virtualizálgatni is akarsz, akkor esetleg nézzél szét dual v quad portos intel hálókártyáknál. Nem egy nagy beruházás, itt a hardveraprón egy duál portos 5k. És akkor lesz sávszéled meg ha akarod akár dedikálhatod is az egyik kártyát direktbe a virtual gépnek.
-
sonar
addikt
Ha már updatelés.
snap-et használ vki?
A VLC miatt felraktam, de az nem világos még, hogy automatán frissíti majd magát v hogyan jelzi, hogy jött új ki verzió? -
sonar
addikt
Hát ez kellemetlen.
Ubuntu-Maker Canonical’s GitHub Account Gets Hacked
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Renault, Dacia topik
- BestBuy ruhás topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Elemlámpa, zseblámpa
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest