Hirdetés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz zoltanz #27442 üzenetére
Én a FreeFileSync-et használom.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Oryctolagus
tag
válasz zoltanz #27546 üzenetére
Nekem is volt gondom a fekete képernyővel. Hol jó volt hol nem, Live esetén is. (Ubuntu 16.04 és 16.04.1)
Aztán múlthétvégén keresgéltem a megoldás után mert nem volt jobb dolgom.Végül a megoldás az lett, hogy a nomodeset paramétert, vagy kapcsolót ki hogy hívja kellett beírni a quite splash --- után.
Nem tudom, hogy ez hosszú távon mit okozhat, de így nálam működött.
Plusz olvastam valami olyasmit is, hogy amint sikerült a rendszerbe belépni érdemes az Additional Drivers-t a Dash-ban elindítani és csekkolni, mert lehet van olyan driver ami megoldja ezt a problémát és utána nincs szükség semmi nomodeset-re még a Live esetében sem.Gondoltam, leírom legalább engem is emlékeztet majd ez hsz.
Jelzem nem vagyok szakértő csak olvasgattam és próbálkoztam.Legközelebb szerintem Kubuntu-t szeretném csekkolni, mert a Live esetén laggolt és vízszintesen szét-szét csúszott az egér környékén a grafika (pedig nagyon tetszik), de lehet ahhoz már kevés ez a kaptár.
Asrock N3150 Beebox, 8GB DDR3, Kingston 120GB SSD Hyperx, displayport kábel, Samsung U28D590 monitor.
Per aspera ad astra.
-
nagyúr
válasz zoltanz #27593 üzenetére
(pl Win7-en pl. ki kell kapcsolni a automatikus töredezettség mentesítőt, mert nincs optimalizálva SSD-khez még.)
Remélem ez a dolog a töredezettség mentesítésről akkor tisztázódott...ha mégsem: SSD-t nem töredezettség mentesítünk! Oprendszertől függetlenül.
Intel-es Sata 2 csatolós gép volt kéznél most csak (így legalább nem melegszik),
Ezt a nem melegszik kitételt mire értetted?
Ez a mintavétel 10 MB ez semmi, minimum 500 MB az alap. De nincs is értelme a gyorsaságot mérned, főleg sata2-vel. Az az SSD jó kis meghajtó, ár/érték arányban igencsak jó!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz zoltanz #27595 üzenetére
Lehet, hogy a 7 még nem, de utána már simán felismerik az SSD-t és nem defragolnak.
Így már nem kell elmagyaráznom nekik!Ez a melegedős dolog elég fura, igaz olyan darabot sem láttam, amin hűtés volna.
Az SSD-s topikban mindig nyugtatnak mindenkit, ha melegedésről tesz fel kérdést. A tied amúgy sata 3-as, így nem érdemes foglalkozni ezzel.Defragnál az számít, hogy ne írd tele teljesen és akkor nem lesz bedugulás nála. min. 7 %-ot üresen kell hagyni.
Használd csak azt az SSD-t, bírja a gyűrődést, azt hiszem 1millió óra az MTBF-e.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #27599 üzenetére
Értem én, csak nem foglalkoztam ezzel még behatóbban. Jó pár SSD-n épp ezért nincs is hődióda, de gondolom a melegedés sem azért olyan magas, mert az SSD pörögne, mert nem is tud. A környezet lehet túlfűtött, az már más lapra tartozik persze.
NVMe-t meg nem is ismerem túlzottan. A satáknál nincs ilyen gond. A tied az, miért aggaszt akkor mégis a melegedés ennyire?
NVMe r/w:
1600/500 MB/s, 2000/900 MB/s, 2300/1300 MB/s, 2500/1400 MB/sBár ennyivel r/w-zne az én sata 3-asom is......
(ha veszel egy Daihatsu Cuore-t, akkor szerintem ne aggódj a Ferrarik fogyasztása miatt)
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #27602 üzenetére
Én még nem tartom szükségesnek. Eléggé kapcsolódik az Ubuntuhoz, és a többihez (Xubi, Lubi).
A Mint-nek gondolom azért lett külön topikja, mert hamar elég népszerű lett és a nevét is az Ubuntu mellett kezdték emlegetni. Emellett bizonyos értelemben a maguk útját járják (bár személy szerint vannak ezzel kapcsolatban fenntartásaim).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz zoltanz #27631 üzenetére
azota, {Juli 2016.} fordult a kocka.. mostmar virtualis gepek futtatasara hasznalom, altalaban 3,4, egyszerre ! es ekozben rateszem a kezem megtapogatni > csak siman Langyos, nem sut !!
nemtalaltam meg eddig mivel lehetne kiolvasni a hofokat ..?..
eleg komoly Enterprise celra meretezett hutoborda van rajta.
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
törölt tag
válasz zoltanz #27652 üzenetére
Nekem nem tűnik egyértelműen gyorsabbnak,bosszantó különbségek viszont akadnak mint pl. akadozó görgetés,hw gyorsítás problémák,tearing etc.
Erőforrás zabáról meg ha a flagship KDE,GNOME,Unity-t veszed alapul nem pedig mondjuk egy xfce-t,nem hiszem,hogy a fürgeség jut az ember eszébe egy vindózhoz képest.Nem azt akarom mondani,hogy a linux nem használható,csak érdemes szerintem nem túlértékelni a desktop képességeit,nehogy aztán csalódás legyen.Pláne a népszerű "felejtsd el a vindózt a linux sokkal jobb keltsd új életre régi pécéd" marketing fényében mert aztán meg jön a pofára esés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz zoltanz #27733 üzenetére
„Azt mondják egy nagyobb rendszer frissítés problémákhoz vezethet”
Őőő, ezt ki mondja? Nekem az elmúlt kilenc év alatt egy, valóban komoly problémám volt, amit nem tudtam megoldani, így újratelepítés lett. Pedig a 7.10-től a 14.10-ig az elején minden félévben az első napon, aztán kényelemből az első hétvégén frissítettem. Ez csak egy nap csúszás, mert általában csütörtök helyett pénteken. -
growler
őstag
válasz zoltanz #27742 üzenetére
Ne haragudj, de szerintem nem jó taktikát követsz.
A frissítések jó része, biztonsági frissítés. (Ezt a Mint frissítéskezelője látványosan mutatja.)
Ha telepíted a "Systembac"-et, és rendszeresen csinálsz visszaállítási pontot,
nyugodtan frissíthetsz...mert ha valami gubanc adódik, ennek segítségével
visszaállíthatod a még jól működő állapotot. (Vissza az időben !) -
lev258
veterán
válasz zoltanz #27855 üzenetére
Ezzel talán előrébb juthatsz. Írnak valami olyat, hogy a zártból ki kell szedni a szükséges firmware fájlt/fájlokat.
Többet én nem tudok segíteni.
Illetve még ez van.
Az Nvidia nyílt helyzete általában véve rossz.[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz zoltanz #27924 üzenetére
Nekem még nem bántotta a win10 a grubot.
Telepitéskor, amikor a partíciókat babrálód, ott nem sda-ra kéred a grubot hanem a "másik" penre (sdc?). Vagyis telepítéskor két pennel dolgozol. Egyik a setup, a másik lesz a grub-é.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz zoltanz #27929 üzenetére
Ha ubuntu telepítéskor nem készítesz külön /boot partíciót, akkor a grub a / partíción lesz, vagyis nem kell vele variálni. Maga az indítója kerül az MBR-be (512 byte?) (amit egy win telepítés felül szokott írni), de maga a kód és a beállítása a /boot-ban van. Ezért szokta magát összetojni a gép, ha az ember a win mellől törli linux partíciókat.
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #28004 üzenetére
Én teljes mértékben Linuxos megoldást javasoltam.
megema: Teljesen jól kell működnie, esetleg érdemes ellenőrizni a dmesg-ben pár dolgot. Persze váltani csak manuálisan tudsz.
Aflamin: Most melyik van fenn? 14.04.3, 14.04.4, ...
Új kernelre és Mesa-ra lehet frissíteni anélkül, hogy teljesen a 16.04-re frissülne.[ Szerkesztve ]
-
-
growler
őstag
válasz zoltanz #28046 üzenetére
Ha felpakoltad a pen.-re a telepítőket, - és ha még van szabad
terület a pen.-en, akkor a telepített rendszereden létrehozhatsz
ezen pl.egy Fat32-re formázott partíciót. (Elnevezheted pl. casper-rw-nek)
Erre bármit letölthetsz/ másolhatsz (4GB fájlméretig) ez [link]egy újraindítás után
is megmarad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest