- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha tudod futtasd le másik Linuxon és a megfelelő sorokat copy-paste a a grub cfg-be.
Működik, nálam évek óta. Azért kell ezt kernelfrissítésnél megcsinálni mert logikusan nem kerül be az új kernel a grub.cfg-be.
Én is manuálisan csinálom ha frissítit a kernelet.
Itt kutakodj a vendég os grub cfg-be, a amiből most kivágtam az egy blackPanther EFI grub.cfg, de mindegy mert minden linux grub2 így néz ki.
Énnekem a menuentry utáni Ubuntu 18.04.6 LTS rendszeremet klónoztam és ezt tettem be a másik grubba kézzel, hibátlan, most is erről írok.menuentry 'blackPanther OS (desktop) 18.1 (recovery mode)' --class blackpanther --class gnu-linux --class gnu --class os --unrestricted $menuentry_id_option 'gnulinux-desktop-recovery-37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5' {
set gfxpayload=text
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt8'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt8 --hint-efi=hd0,gpt8 --hint-baremetal=ahci0,gpt8 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
fi
linuxefi /boot/vmlinuz-desktop root=UUID=37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5 ro failsafe
initrdefi /boot/initrd-desktop.img
}
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-6A73-D9E1' {
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 6A73-D9E1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6A73-D9E1
fi
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
menuentry 'Ubuntu 18.04.6 LTS (18.04) (on /dev/sdb4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd1,gpt4'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt4 --hint-efi=hd1,gpt4 --hint-baremetal=ahci1,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
fi
linux /boot/vmlinuz-4.15.0-169-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-4.15.0-169-generic
}
A chainloader windows sorok után jön nekem az Ubuntu amit én kikopiztam és a másik grub.cfg-be beillesztettem. Ha neked máshol, más os után fog következni és más a linux os neve sem baj mert logikusan kell gondolkodi és kopi-pasztázni.
Elmented és bootnál már fel fogja dobni annak az indíthatóságát.
Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma. Ha ezek stimmelnek akkor elstartol.
Kernelfrissítésnél kézzel át kell írni a vmlinuz és az initrd számát.Lehet poénkodni is , nekem az Ubuntu így jelenik meg a bootnál:
menuentry 'Kxubuntu portable by sufnituning (18.04) (/dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd2,gpt4' -
-
Szerintem nincs megoldás, SDDM az tényleg hozza magával a fél internetet.
Plasmáéknál a függőségek néha 500 megákban mérhetőek, minden mindenre keresztbe-kasul rá van utalva.
Én már ezt megtapasztaltam, eltávolítottam a KDE vágólap kezelőt és reboot után szembesültem hogy gyakorlatilag nem maradt oprendszer, mindent ami grafikus elvitt magával.
Bootnál F3-mal ki tudtam lépni konzolba és ott fél nap guglizás után sikerült visszapakolászni mindent. Kb. 600 megát huzigált le magának akkor. -
Dhampir
félisten
Létezik Ubuntu Unity Remix 20.04 is.
-
Dave™
nagyúr
Ilyen volumenű programot még valóban nem raktam fel forrásból, inkább csak kisebb utility-k kellettek eddig az AUR-ból. Én Manjarot használok otthon és munkában is, már 4 éve, az egyetlen változás most hogy KDE-ről Gnome-ra váltottam. Őszintén nem nagyon látom az Ubuntu hozzáadott értékét azon kívül, hogy megspórolod az esetenkénti forrásból való fordítást, de ízlések és pofonok.
-
Dave™
nagyúr
Az AUR csomagok is frissíthetőek ugyanúgy pl. a pamac segítségével (ami a Manjaron alapból fent is van). Az hogy forrásból kell fordítani nem nagy érvágás, pár perc alatt megvan még a gyenge i3-asomon is és ugyanúgy megcsinálja a pamac. De ez csak egy dolog, valamiért a widevine sem akart menni Operán, Manjaron pedig rögtön. A médiaváltás szintén nem ment a böngészős tidal-en, Manjaron dettó. A widevine-ba ráadásul jó pár órát bele is öltem, eredménytelenül. Na de a léyneg, hogy most már elégedett vagy. Én nem jutottam el idáig, pedig adtam neki egy esélyt.
-
-
Simán, van neki .deb verziója, de csak akkor eszi, ha mögé írod a -browsert is. Ez a -bsu nem tudom mi a ragya....
(#37378) I02S3F
Szerintem ez inkább az appok fejlesztőitől függ, de most akkor neked a 18.04 okoz érzelmi függőséget vagy az említett haszontalanságok?
Az Ubi a lejárat után nem kap biztonsági frissítéseket, de ettől ha akarod, használhatod tovább is, csak nem nagy okosság.
Különben pontosabb válaszért nézz be a Látóasszonyok topikjába.
-
Erre hogy keres rá az ember? Honnan tudtad h ez a csomag neve?
Évek meg a tapasztalat?Fogalmam sincs, egyszerűen beugrik elsőre valami és arra rákeresek. Szerintem itt a titok:
Látóasszonyok topikja - now COVID sight
Amúgy meg valami logika kell, hogy legyen ezeknek a csomagoknak az elnevezésében disztrófüggetlenül és DE-től függetlenül is. Emiatt ugrik be a tudattalanból, gondolom.
-
Frawly
veterán
De, nagy átlagban több erőforrást igényel. Igaz ez a programtól is függ. Én ezt a snap, flatpak megoldásokat kerülném, tényleg csak akkor tenném fel, ha valaki nagyon kezdőnek kell, és nem tudja más formában beszerezni az adott progit, és nincs meg a tudása rá, hogy forráskódból forgassa.
Továbbra is tartom, hogy neked Archot vagy Manjaro-t kéne arra a gépre feltenni, épp úgy lehet Pantheon-t vagy Budgie-t telepíteni rá, és az AUR miatt nem lennél rászorulva semmilyen snap, flatpak, stb. megoldásra.
A Python 2 és 3 nem kompatibilis, de ez azért nem probléma, mert telepíthetők egymás mellé, megférnek. Amelyik programnak a régi kell, az használja azt. Nem tudom Ubuntu-Elementary- és Solus-vonalon mi a csomag neve, ezt neked kell kinyomoznod.
-
lev258
veterán
A Python terén a 2-es és 3-as változatok nem kompatibilisek. Épp ezért sokáig halogatták a teljes váltást. Ami éppen a 20.04-esben történik meg. Így aztán ne lepődj meg, ha lesz vele némi fejfájás (meg mindazzal, ami használni akarja).
Elvileg a csomagok között még telepíthető marad. -
Frawly
veterán
Ha Pantheon, akkor Elementary. Ez minden DE-re igaz, hogy azzal a disztróval érdemes használni, amelynek a fejlesztői fejlesztik. Így pl. Cinnamont Minttel érdemes használni, KDE-t Neon-nal (vagy Kubuntu), Budgie-t Solus-szal, stb.. Persze, mennek ezek más disztrón is, csak ott lehet nem a legteljesebb élményt nyújtják, lehetnek hiányzó témák, tálcaalkalmazások, hiányzó pluginek, stb..
Egyébként nem értem a distrohoppolásod mostanában. Te már megtanultad az Archot feltelepíteni, használni, onnan nincs értelme váltani, hacsak nem egy systemd-mentes rendszerre, vagy minimalistább disztróra (de azokon meg a DE-nek nincs sok értelme). Így hiába írtam fent, amit írtam, ezt átlagosabb userekre értettem. A helyedben nyugodtan feltenném szűz Arch telepítésre a Pantheont, és nem ezen rágódnék, hogy jajj béta, frissül-e véglegesre, meg LTS-esssss. Ez azoknak fontos, akik nem tudnak maguknak rolling disztrót supportálni, mert kezdők és nincs meg hozzá a vénájuk vagy technikai tudásuk.
-
csixy
addikt
Igen. forrás:arch wiki
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Köszi , ha haza érek kipróbálom! Erre már én is gondoltam, hogy az a művelet a Catalysttól való megszabaduláshoz kellett volna ,de a szűzen telepített rendszeren nyilvánvalóan nincs fent a catalyst és azon próbáltam. No majd nyögök, meg csengetek. Köszi!
MOD: azt is meg fogom nézni.
-
Lehet, nem ismerem, ugyanez a verzió van a compiz oldalán is, most ha ez igazítás, akkor az, de dátum szerint frissebb.
Ezek szerint van ez meg a reloaded. Nincs más.
Az, hogy az Ubuntut ez nem igazán érdekelte, teljesen érthető, épp eléggé érdekelte őket anno, hogy csináljanak belőle egy fő DE-t. Az meg eddig tartott. (lehet, hogy most amúgy keverem a dolgot valamivel)
-
Áhh, azt hittem van valami GUI-s mód
Van, épp említetted is. Az fura lenne, ha lenne még több ilyen, mert ha létezik a világon értelmetlen dolog, az pont a GRUB szépítése. Ki nézegeti a GRUB-ot, hogy milyen, most komolyan? Én pont azt szeretem benne, hogy csak pillanatokig láttatja magát!
-
Rimuru
veterán
/etc/default/grub
?tags: arch wiki, grub, tips and tricks, visual configuration
-
Szia!
Az, hogy nincs könnyű dolgot, gondolom nyilvánvaló. Kapitány ír majd valami cikket a Linuxos VGA-król, nVidiához kéne még neki segítség.
Ha jól vettem ki az eddigiekből, akkor az AMDGPU PRO lenne a zárt meghajtó, ami nem túl sok VGA-t támogat. Itt csak ennyit írnak meg ezt az Ubuntuval kapcsolatos problémáról.
Derítsd ki, milyen a kártyád GCN-je, nézegess sok Phoronix írást, aztán csak eligazodsz egyszer a témában.
Innen kimazsolázhatod a microarchitektúráját az AMD-nek.
A másik kérdésedre meg ott van a válasz az Összefoglalóban, ebben a kategóriában:
Speciális telepítési megoldások fórumtársaktól és máshonnan
-
lev258
veterán
-
Te mondtad, hogy a winyó kiválasztásával indul a rendszer és nem a Windows Boot Managert választva. UEFI esetében az NV RAM-ba berakják magukat a rendszerek, a Windowsnak ez a neve, az Ubuntunak pedig Ubuntu. De mikor indítod a telepítőt, akkor is feltűnik, hogy kétféle lehetőséged van rá, az egyik választási lehetőség UEFI-vel kezdődik. Pl.:
UEFI: HL-DT-ST BD-RE BH10LS30
P1: HL-DT-ST BD-RE BH10LS30
Ha az nincs ott, akkor nem UEFI-re van állítva, hanem Legacy-ra. -
N0zer0
senior tag
Nem csináltam még ilyet, de itt van róla egy jónak tűnő leírás. Egy másik leírás ugyanezt írta Fedorához.
A lényege az, hogy hagyományosan kell telepíteni, de kell hozzá két plusz lépés. Az egyik, hogy ki kell kapcsolni a Fast boot-ot.
A másik, hogy az UEFI boot beállításaiba kell belépni, és ott a secure bootot letiltani, ámbár azt is írják, hogy ma már ez a második lépés nem mindig kell.Szerk.: látom megelőztek, már te is tudod a lényeget.
-
-
Kicsereltem a ket procit.
Az a4-4000 hibatlanul muxik a Win8-as gepben, es az A10-6800 is hibatlan a linuxos gepben.
Azt is kiprobaltam, hogy a windows-os gepet (az A4 procival) linux Live CD-vel inditom el (mas alaplap, mas RAM), es ott is jottek a hibak.
Win alatt ugyanakkor teljesen hibatlan.Tehat az A4-4000 es a linux egy komponense kozott van valami osszeferhetetlenseg.
Kerdes, hogy az en peldanyom a hibas? Vagy a linux driver bugos?Ezt talaltam a temaban: AMD a6-5400K Black Edition with igx 7540D artifacts
A csatolmanyoknal van egy 3gp video. Na, nalam pont ezt csinalja.Ket kerdes merult fel bennem:
- Letezik, hogy ket szinte azonos felepitesu APU kozott lehet ekkora tamogatas-beli kulonbseg?
- Esetleg ujabb kernel javit a probleman? (gugliban nem talaltam errol sok infot)Tudtok olyan Live CD-t mondani, ami friss kernelt es Gnome/Cinnamon/Unity valamelyiket hasznalja?
XFCE/LXDE nem jo, mert ezeknel nincs OpenGL compositing, ami elohozza a hibat.Kossz!
-
-
-
Akkor viszont ugyanilyen megfontolásból lehet célszerűbb a GNOME Shell, hiszen gondolom, hogy akkor az általad használt terjesztés meg azt szállítja alapértelmezetten. A rendszer fő felületét támogatják a legjobban, ahhoz érkezik a legtöbb hibajavítás, és a legtöbb leírás is ahhoz van. A Unity csomagjai elavultak lehetnek más disztribúciók tárolóiban, ráadásul jó eséllyel maximum csak a közösség általi támogatásban részesülnek. Ubuntu esetében a GNOME Shell is ilyen, ha friss csomagokat akarsz, akkor PPA-t kell használnod.
-
-
Aaaz fura. Igencsak.
Egyébként megfordult a fejemben, hogy ajánlom, hogy válts el a magyarról, mert néha okoz ilyen gubancot, de arra nem számítottam, hogy a main miatt van, és pont a magyartól lesz jó.
A friss csomagok is épp fordítva szoktak lenni.Ami az egészben a legszebb, hogy a mainon kívűl kb minden csak tükörszerver, tehát elméletileg lehetetlen, hogy az legyen lemaradva, mikor ő a forrás.
De örülök, hogy meglett a probléma forrása, csak érteni nem értem még.
-
-
Első blikkre jók a kulcsok. Ha úgy sincs más benne, csak a default, akkor katt a restore defaultsra.
Az update manager arra panaszkodik, hogy nem fejeződött be a telepítés rendesen.
Futott már a tipikus sudo dpkg --configure -a ?
Esetleg a következők:
sudo apt-get clean
sudo apt-get --fix-missing installNem tudom pontosan mi van, clean install volt, vagy frissítés?
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
Terminálba beírva ezekkel a parancsokkal tudsz törölni:
sudo apt-get clean
Csomagok telepítésekor minden letöltött .deb fájl a /var/cache/apt/archives/ könyvtárba kerül, és itt is marad, hogy egy esetleges újratelepítésnél ne kelljen újra beszerezni. Egy idő után ezek elég sok helyet foglalhatnak, így a clean paranccsal törölhetjük őket. Ha mégis újratelepítünk valamit, akkor a csomagkezelő letölti a szükséges fájlokat, és visszakerülnek az említett mappába.sudo apt-get autoclean
Az autoclean parancs hasonló a clean-hez, a különbség annyi, hogy csak a régebbi verziójú fájlokat törli, a legfrissebbeket meghagyja.sudo apt-get autoremove
Az olyan feltelepített csomagokat törli, amelyek már nem szükségesek semmihez, csak feleslegesen foglalják a helyet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest