- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iGO Primo
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Raynes #25014 üzenetére
Az csak téged minősít, ha úgy írsz AMD-s kártyákról, hogy nem ismered az aktuális helyzetet. Annak, hogy mennyi ideje használod, valóban nincs hozzá köze. De a tájékozottságnak (vagy annak hiányának) igen.
Javaslom a jövőben nézz utána annak, amiről írsz. Ez nem csak neked nem szól, mindenkinek. -
BoB
veterán
válasz
Raynes #25009 üzenetére
Nem is azt írtam hogy senki sem használ. Nekem is az volt évekig és nyílt driver-el ment, nem a catalyst-al.
(bár azzal is ment egy darabig)De írtam is, hogy nem hivatalos tárolóból felrakható.
A lényeg, hogy hiuvatalos támogatás nincs már régóta a catalíst-ra, csak a nyílt driver-re, ugyanígy lesz most Ubuntu-n is.
-
válasz
Raynes #24971 üzenetére
a telepítő partíciókezelője hülye, és törli az ext4-et
Ezt írta a kérdező, akkor a törlés szó okozta a zavart, mert a törléskor vagy azonnal (discard) vagy reboot során (cron fstrim) a törlés végleg megtörténik.
Rosszul megfogalmazott kérdésre nehéz korrekt választ adni!
-
spammer
veterán
válasz
Raynes #24797 üzenetére
"Kubuntun valami 20 ezer csomag fölött volt telepítve az első fél évben"
A komplett repót letöltötted, vagy mi a jó Isten? Egy nullával kevesebb még reális(abb) is lenne.
"Le nem szívesen szedek semmit, mert elfér, meg adott esetben ha fent van minél több csomag, akkor később a netről egyre kevesebb függőséget húz le."
Kevesebbet húz le, mert előzőleg már felraktad. Közben sosem szedsz le semmit, ami már nem kell, ezért olyan csomagok és függőségek is fent vannak, amire valójában már semmi szükséged. Ha már Arch, akkor ez szerintem eléggé ellentétes a KISS filozófiával.
-
törölt tag
válasz
Raynes #24765 üzenetére
Most rakok fel minden, az alaptárolókban (main, universe, multiverse) elérhető fontot. Ebben benne van az összes TeX font is. Alig több, mint 2 GB-ot használ fel pluszban. Nyilván lehetne még innen-onnan, mindenhonnan mindent feltölteni, de minek. Itt most a kiindulás tényleg az volt, hogy az alaprendszer települ, azt használja, oszt’ csókolom.
Szerk.: No, végül nem raktam fel, mert iszonyatosan lelassult a letöltés (10 kB/s körülre), de simán elfér, mert fent írtam a telepítés után pluszban felhasznált területet.
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24765 üzenetére
Nálam még a Kubuntu 14.04 KDE is felment a 8 GB-os pendrive-ra, ami nettóban eleve csak 7,6 GB. Pedig a telepítő 10 GB körül írta a szükséges méretet.
Le is volt frissítve, no problem. Igaz én nem pakolok rá sok programot, nem osztom fel a partíciókat se. Az Ubuntu meg ilyen használat mellett bőven elvan 10 gigán, eleve csak 5-6 GB helyet foglal.
-
-
törölt tag
válasz
Raynes #24765 üzenetére
Jelen esetben a 16 GB bőven elég lenne, mert az alap Ubuntu telepítője 8,3 GB-ot elegendőnek ír, a Lubuntu pedig ennél kisebb helyen elfér. Az alap az volt, nem rak rá semmit. Így a 10 GB az még a swap-pal együtt is elég lehet. A telepítés vége messze nincs 10 GB.
És hogy valójában mekkora, azon most én is meglepődtem.
-
válasz
Raynes #24765 üzenetére
No, ez nagyszerű, akkor az új 128 GB-os SSD-re ráférne az Archom? Csak mert, hogy nálad szinte exponenciálisan növekszik az Archod.
Nem vicc, holnap felrakom rá, csak még nem tudom hogyan, múlt év 01.01-én tettem fel utóljára, de akkor is Evo/Lution volt a segítőm. Most leszedtem az Architect nevű iso-t, vagy azzal csinálom vagy colomb2 szakfórumtársunk írása alapján, de ahhoz olvasnom kell folyamatosan, hogy mit írjak be!
Melliket javallod?
-
válasz
Raynes #24671 üzenetére
Te exKUbuntus!
Én a Debiant is megcsináltam pont olyanra, mint a Mint, néha nem is tudom, melyiken vagyok, nem zavara a nonfree rész sem, acsomagokkal is levagyok, ha kell valami újabb, aktiválom a sid vagy experimental depot arra az időre. A körülötte lévő állandó hype és túlmisztifikálás nekem fel se tünt, a Debian az Debian. Az Arch meg Arch és inkább itt érzem, hogy a felhasználói kör kicsit magasabbról tekint le a Debian/Ubuntu és forkjaira. Ahogy említed, nagy az Archuk!
Desktopon valóban felhasználóbarátabbak a Debian származékai, főleg a Mint, ez nem vitás, abszolút kezdőnek nem ajánlok én se Debiant, de kezdőnek már igen, mert azzal már tanul is valamit, nem úgy mint a Mint-tel.
Amúgy meg ne félj, amellett, hogy belepofázok a Manjaro és a Chakra topikba simán, csinálom a feszkót az Arch-topikban is, téged is szívesen látunk.
Szerinted nem lehet észrevenni?
Volt fenn Antergos már tizenX-ként, de le kellett szednem, mert ha másik disztrónál grub-update-et csináltam, vagy 5 percig olvasta be az Antergost, nem tudom miért, eleinte azt hittem, a grubbal van baj, míg nem rájöttem erre a furaságra.
Igen, nagy kár, hogy az Arch topikban nem tudok topikgazdáskodni, valóban.Az ubyegon nicknek semmi köze az Ubihoz, már évtizedek óta megvan. Amúgy is, akkor mintegonnak kéne lennem, ha már.
Látom, mit írkáltok az OFF-ban, F43R jól beindított azzal a divatlinuxos szöveggel.Kicsit keményen kezdte, de most már állnia kell az ütéseket, hogy egy boxhasonlattal éljek.
-
válasz
Raynes #24657 üzenetére
Van egy hasonló, qbittorrent-nox, de az nem daemon. Idézek Githubról:
"Note that qBittorrent-nox is a terminal application and it will not run as a daemon."Tehát nem kell hozzá X, de nem daemonnak fejlesztették. Saját init scriptet is kell hozzá szerezni, vagy screenbe rakni, máshogy megoldani a futásukat.
Nem úgy, mint a:
- transmission,
- deluged,
- rtorrent.
És biztos van, amiről most nem tudok kapásból. -
válasz
Raynes #24662 üzenetére
Az ubuntus jelzőt meg minden itteni archer nevében kikérem.
Higi, ha az Ubuntu topikban írkál valaki okosságokat oktató jelleggel, azt jogosan Ubuntusozzák le!
Eddig a Debiant degradáltad, bár sokáig származékait használtad. Két hete Archoskodsz mindössze, lehet ettől a fellegekbe archerkodtad magad, de állj már le ezzel a minden sz*r stílussal, légy oly bátyám!
Ha nem a Win-t kell szapulni, akkor már jó minden Linux disztró is, ami nem Arch!?
Miért nem az Arch topikban aktivizálod magad?Sorry, ez még korai lenne 2 hét tapasztalattal! -
válasz
Raynes #24662 üzenetére
Az USB-s kérdésem meg mitől lenne agresszív?
Nekem úgy jött le. Volt benne egy erős kételkedés, hogy minek tesz olyat, mikor nem látod értelmét.A második rész meg pont alátámasztja a mondandómat. Hiába teszed a végére a szmájlit, nem tompít az élén. És ez téged minősít, nem mást.
-
válasz
Raynes #24657 üzenetére
Próbáltam emberünket felrázni,
Miből gondolod, hogy ez a te feladatod, ráadásul elég kioktató stílusban.Jó, de szerveren milyen USB-s eszközt akarsz te SMART-ozni?
Még a kérdésed is agresszív.Syl
Na az Apple társaság az igazi általad lefestett népség. Valami problémát beírtam, jött a duma, hogy "rosszul tartod", vegyél másik NAS-t stb...Hogy is van ez? Ha az Apple userek tanácsai nem tetszenek,akkor már "népség", meg lehet (a hátuk mögött) kifigurázni őket, de aki az ubuntu-sok tanácsát nem fogadja el azt fel kell rázni?
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24619 üzenetére
Nincs itt semmi durci, csak te írsz litániákat és magyarázod, írsz bele talán még olyanokat is, amit nem kéne. Én pusztán azt jegyeztem meg, hogy attól még nem vallja mki ezt és nem fog tömegeket megtéríteni, én sem fogom csak eme sorok olvasásra után dobni a multi-boot rendszeremet.
A telepítő készítős infó mondjuk logikus, de mégis volt példa korábban a működésére.
(#24621) colomb2: tudom, hogy UEFI bootnál FAT32-es pendrive kell, de pont Legacy boot módban akarom próbálni, ahova pedig NTFS. Tehát utóbbihoz az UNetbootin is kilőve...
-
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #24609 üzenetére
En meg tudom csinalni SSH-n kenyelmesen amit akarok, aki felrakta az pedig nem biztos, igy valasztott egy neki tetszo DE-t amivel o is kenyelmesen dolgozhat.
Az se veletlen hogy a tobbseg luci-t hasznal (ezert ilyen image-t talaltal), ott kenyelmesebben ossze lehet kattintgatni (bar kicsi eloismeret nelkul meg ez is vicces lehet).King Unique:
"ha NTFS-re van formázva, csak a többi partíciót mutatja. Ha FAT32-re, akkor megjelenik a legördülő listában az sdd1 is" - ez nem biztos hogy baj, ha EFI-n akarasz bootolni ugyis fat fog kelleneni ntfs helyett (legalabbis nalam csak legacy bios bootol ntfsrol, de mivel efirol beszelunk nem hiszem hogy masol nem igy lenne).Hansz: Milyen info kene? Tessek pl itt van ez.
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24613 üzenetére
Ez az állandó megmagyarázás, meg egyoldalú szokásokra való hivatkozás, nekem már kicsit sok. Használok több rendszeren egy rakás USB-s eszközt, letöltök xy partícióra, e-mail mellékletek letöltése, csatolása innen-onnan stb. Tudom mért használok AV-t és kész, az én dolgom.
(#24606) ubyegon2: érdekes ez az Unetbootin is...FAT32-es pendrive-ot látja, de a Win ISO-t már nem tudja rendesen kiírni rá. Leírás alapján NTFS-re kell formázni, de azt nálam nem érzékeli a program. Holott NTFS-3G driver nyilván fent van...
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24610 üzenetére
Az, hogy milyen igényeid és szokásaid vannak, az egy dolog. Nem várható el, hogy a többi felhasználó is így tegyen és gondolkodjon. "semmilyen elvárása nem is lehet" - egyik oldalról valóban nem, de másfelől nézve igen. Ha vásárlónak nevezzük, ha másnak, akkor is ők döntenek, hogy nekik mi felel meg jobban.
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #24599 üzenetére
Amúgy mit zavar az téged, hogy az átlagembernek milyen szokásai vannak, milyen programokat akar használni? Lehetne azt mondani, hogy mindig a vendéknek / vásárlónak van igaza. Nem (kizárólag) nekik kell idomulni a termékhez, hanem a gyártónak kell olyan terméket készíteni, amivel meg tudja nyerni a fogyasztókat és ki tudja elégíteni az igényeket. Kicsit irreális elvárás, hogy az átlag, többnyire szerény ismeretekkel és érdeklődéssel bíró réteg majd csak úgy kilép a komfortzónájából és eldobja minden addigi szokását.
Amúgy meg a Linux Mint Cinnamon az egyik legjobb alternatíva a másik rendszerről érkezőknek. Én is használok tűzfalat és AV-t, ott a Clam, vagy akár az ESET...
-
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #24600 üzenetére
Hat de miert olyan buildet raktal fel amit volt alapbol Luci? (gondolom az volt) Egy csomo helyet elvisz es teljesen felesleges, ugyis mindenki SSH-n keresztul configolja az openwrt-t, ilyenre nem pazaroljak a draga eroforrasokat...
Itt van mellettem egy RPI, jelenleg Raspbian van rajta talan full xfce felulettel, engem ez egyaltalan nem zavart, megcsinaltam SSH-n mindent amit akartam ugyanugy mintha nem lenne rakta xfce vagy akar x szerver. (Nem en raktam ra)
Remelem erzed mire akarok kilyukadni.
-
törölt tag
válasz
Raynes #24578 üzenetére
Bár nem júzernév-jelszavazni kellene, inkább ssh-kulcsozni.
„mert minden évben azt hallom”
Én csak nyolc éve linuxozom, de ezalatt az idő alatt csak olyanoktól olvastam, akik gúnyolódtak ezzel.(#24585) core2
OpenBox/LXDE egy legalapabb rendszerre feltéve szerintem megáll 170 MB környékén. -
válasz
Raynes #24578 üzenetére
Neked ez becsípődött. Attól, hogy te kened vágod a terminált_és_a hozzátartozó parancsokat és azok paramétereit, egy kezdőt igenis elriaszt. Pont lövése nincs hogy melyik mire való és hogyan hívják. Egy kezdő be ssh-zik aztán nézi a kurzort, mint borjú az új kaput.
+ Továbbra sem értem, hogy miért fáj neked, ha fut rajt egy X is. Értem én hogy jót akarsz, és te úgy csinálnád, de még semmi konkrétumot nem írtál arról, hogy milyen baja/hátránya fog származni abból, hogy grafikus felületen kattintgatja össze.Melyik egyszerűbb egy kezdőnek elmagyarázni?
- az apt-get és társait, hogy frissítsen telepítsen keressen meg egy csomagot és föggőségeit
vagy
- a synaptic-al vagy a szoftver központtal megkeresni kedvenc programját, és feltelepíteniHogy lesz így "a Linux desktop éve" 2016?
-
válasz
Raynes #24557 üzenetére
Nem hangzik rosszul, de valójában mennyi erőforrást foglal egy desktop? Főleg úgy, hogy nem használja semmire. Miközben ezt írom Unity alól, FF-al, kevesebb mint 1GB foglalt a 4-ből. Már ha hinni lehet a rendszerfigyelőnek. Szóval se a CPU-t, se a RAM-ot, de még a háttértárat sem terheli meg.
Otthoni szervernek mindegy,hogy fut-e rajt GUI, vagy sem. A kezdőnek nagy segítség, mert ott összekattintgatja ami kell neki. SSH igazából a valódi távoli kezeléshez jó, ha egy szervet teremben van a gép, akár több ezer km távolságra. Ilyenkor a sávszélességen is spórolsz, és tényleg nincs szükség GUI-ra. Ezek karbantartását nem kezdőkre bízzák. Otthon úgyis ott a monitor/billentyűzet a gép előtt, de RDP-n is röhögve átmegy a grafikus felület a belső hálózaton.
Később, ha megvan a sikerélmény, úgy is megbarátkozik valamennyire a terminállal, mert akad jó pár dolog amit nem tud összekattintgatni, és vagy beletanul, vagy nem. Nem biztos hogy a mély vízbe kell dobni ahhoz, hogy megtanuljon úszni.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Raynes #24574 üzenetére
úgy látom még mindig nem tiszta
Vettem egy eeeboxot asus, 2gb ram, intel kis proci, pici ház, külső táp
erre erőszakolom a linuxot és a többi kellő dolgot, nincs rajta monitor se billentyűzet se egér csak addig míg mindent beállítok és onnantól a rendes gépemet használom a kicsit meg távoli asztallal, ennyi vége pont, de ezt már sokszor leírtamwin7-10 megterhelo a gép számára
-
válasz
Raynes #24536 üzenetére
Az ábéegon fel se tűnt, végül is mindegy, mert a gyurmafigura meg a kék lufi mellé ez is befér, csak nem asszociáltam eddig az uborkára, pedig logikusnak tűnik.
Nem akartam csípős lenni, de ezt le kellett írnom, mert bosszant az ilyesmi:
"Olvastál egy cikket, nem értetted, de alkalmaztad az abban leírtakat."
Emellett azért próbáltam meggyőzni a nopara dologgal.
(#24535) Raynes Nekem a Cinmanó bőven elég (főleg, ha Jessie-n frissebbet teszek fel
), még sok is néha, nem kell csilivili, csak normálisan nézzen ki, ilyen LXDE tuningot se csinálnék, akkor már egyszerűbb lenne az LXLE-t felrakni. Unity....no, nem bántom, mert páran mégis szeretik!
Amúgy, ha a desktopom mindent elbír, akkor miért használjak lightos DE-t?(#24538) enginev3.0Logikus. Használd egészséggel.
-
törölt tag
válasz
Raynes #24535 üzenetére
Köszi!
Én alap Lubuntu felületet, egy asztalkép a „turbó”. Ezen kívül nem érdekel a csicsa. Persze, nem mai csúcsgép, „csak” egy négy éves 8560p EliteBook 4 GB RAM-mal. Nyolc éve kezdtem linuxozni, nem túl hosszú ideig (pár napig, hétig) használtam asztalforgatós-hullámzós-kitudjamilyen compiz cuccokat. Ahogy a Win7-en is csak idegesít a sokak által csodált és hiányolt Aero az átlátszó ablakkerettel.
-
törölt tag
válasz
Raynes #24518 üzenetére
Meg az ilyen szövegszerkesztési csodák:
Azt meg ne várd el az emberek részéről, hogy gondolkodjanak. Nekik a pc olyan eszköz, mint a tv. Bekapcsolod, megy. Ha nem megy, akkor először sufni tuning Vér Pitivel. Ha ez sem, akkor ?nj!w>o@uv##w meg Bilgécc és a Windows. Utána esetleg szerviz. A felsorolt eszközöket meg a tehetetlenség és tömegvonzás miatt használják. Egy Acer netbook (korábban írtam) most azért (is) kapott Win 8.1-et, amivel 2 hónapnyi tulajdonlás után sikerült használhatóvá tenni, egy szervizes körrel Windowson (ők tudták rárakni a drivert). A Win azért marad, mert nem mindig vagyok ott, és totál analfabéták a géphez, a rendszerekhez. Az egyik csemetéjük viszont most call centeres segélynyújtó lett, így kikupálódott.(#24522) King Unique
Ennyit a Win8 kapcsán a kezdetektől, vagy még az előttről kezdődött vitáról, hogy kell-e fájlkezelő a Windowsra. Igen, nem kell, hiszen mindenki (Vér Pisti és fertőzési területe) feltesz egyből valami mást. Igaz, ez ne az az ok, amire az MS hivatkozott. -
King Unique
titán
válasz
Raynes #24521 üzenetére
Hasonló stílus, ez jó...
Nem kell ezt megérteni, egyszerűen arról van szó, hogy az emberek ezeket a programokat szokták meg, ezeket szeretik, ezeket ismerik. Hiába van több freeware alternatíva, az átlaguser ezeket nem is ismeri és nem érdeklik. Amúgy nálam is WR van, uTorrent / BitTorent alap, TC-t nem szeretem, helyette UC-t használok. Nero helyett IB, bár manapság nem is írok már optikai lemezeket. DT meg eleve nem kell az új rendszerekbe, mert már tudnak képfájlt kezelni. Igaz alap szinten, de nekem az is elég. -
King Unique
titán
válasz
Raynes #24518 üzenetére
Ezmiez?
Egyébként WR-t, TC-t pont nem kell feszegetni, sokaknák az van fent. Az is egy vicc a gyártók részéről, hogy semmi serial nem kell hozzá, semmi korlátozás nincs, ha letelik az X napos kipróbálás. Nyilván nem fog utána senki kapkodni más szoftver után. Azt meg, hogy Windows alatt mit használnak, mit szeretnek már sok éve a userek, nem kell feszegetni és nem is ezen topik témája. -
Foose
addikt
válasz
Raynes #24480 üzenetére
Hát,miután átnéztem mik vannak nekem itthon lemezen,és mik azok amik megvannak a playonlinuxban,nem sok lehetőség maradt... Viszont nem vágom,pl most wanted megvan a POL-on,nekem lemezen,de amikor tallózni kell a játékot,nem látja a dvd lemezt a POL. Szóval kuka. Akkor most ennek mi értelme van? Csak azért nem működik,mert nem exe?? De hát akkor miért van a POL listájában? Nem egy 200 MB-os game... Nem vágom. Azt jó lett volna pl feldobni,de hát... Nekem lemezen a most wanted cd1-cd4 verzióban van meg. És Ezekből szerintem már rájöttél,hogy nem buheráltam a wine-t össze-vissza minden oldalról,szoftverközpontból cibáltam le a POL-t.
-
Syl
nagyúr
válasz
Raynes #24458 üzenetére
Nem kell vindóz, de az érzésem szerint könnyebb lesz neki. Windows guest-re egyszerűbb telepíteni a guest additions-t, van rá új flash, és valószínűleg a bank követelménye is egyszerűbben teljesül egy win-en, mint linuxon.
(#24464) Foose
Szerintem inkább a PlayOnLinux-ot próbáld. Annak van elég szép adatbázisa. Ha megvan benne a játékod, akkor ő egyedül fogja felrakni a megfelelő verziójú wine-t is, meg magát a játékot is (akár lemezről akár mappába felmásolva a gépre)
-
törölt tag
válasz
Raynes #24421 üzenetére
Nézd, nem azt mondom, nincs igazad a saját szempontodból. Persze lehet akár 50-100 GB is a rendszerpartíció. A kiindulás az volt, hogy elfér-e 10 GB-n. Elfér. A mostani gépemen 32 GB a Win7 és 30 GB a Lubuntu (na, jó, az utóbbihoz még hozzájön a 4 GB swap). Az előbbin alig van plusz progi, az utóbbin csak egyedül a LaTeX 2 GB-ot foglal el. Az előbbin alig van 2 GB üres hely (a képen azért 6 GB, mert töröltem a pagefile-t), az utóbbin 18 GB üres. Pedig szerintem már a LaTeX használata sem hétköznapi.
A browser cache-ek a /home mappában vannak, nem? -
törölt tag
válasz
Raynes #24379 üzenetére
Az Ubuntuban semmit sem kell utálnod, semmit nem nyomnak le a torkodon.
„mert a Canonical öltönyösnyakkendős menedzsere azt látta menőnek”
De azt azért tudod, hogy az egész Ubuntu az ő ötlete volt, ő indította el, mégpedig nem úgy, hogy összehívott pár srácot, söröztek egy nagyot, és másnap a garázsban ébredve elkezdték a munkát. Hanem konkrétan 10 millió dollárra elindította az Ubuntu Alapítványt. A saját 10 millió dollárjából. Persze a sok százmillióból nyilván telik, ahogy a Canonical veszteségeire is.Egy alap (mármint az az alap, ami az általánosan használt telepítővel települ) Ubuntu bőven elfér 5GB alatt.
„Figyelembe kell venni továbbá, hogy 20% szabad helynek mindig maradnia kell a töredezés elkerülése miatt.”
Hát, ez erősen kérdéses. A korábbi gépemen többször messze ezalatt volt a szabad hely (eleve 5% mindig úgy marad), de a ritka reboot-ok miatt még ritkább boot idejű fsck mindig alig pár % töredezettséget írt.„ha elfelejtettem töröltetni az apt-gettel”
És ezt mennyi ideig szoktad elfelejteni? 256MB-hoz elég hosszú idő kell, ennyi helyen elfér 10-12 kernel.„10 giga rendszerpartíció max. Linuxot kipróbálni, tesztelgetni jó…semmi irodai csomag, vagy nagyobb szoftverek, mint GIMP”
Eltekintve attól, hogy ezek mind alapból települnek a fent leírt méretre.Ha 1GB ram mellé használsz bármennyi swapot is, az gyors semmiképp nem lesz.
„Csak ma pl. az Arch lehúzott 250 mega frissítést, ami valami 700 mega feletti plusz helyet igényelt telepítve”
Ezt terminálban az Ubuntun is kiírja, de a frissítésekkel ennyi plusz hely elfoglalását én még sosem láttam. Még kernelnél sem.
Nyilvánvalóan messze nem kezdő linuxos vagy, így számomra érthetetlen a fenti érveid egy része, mivel a tudásod alapján feltételezhetően igencsak tudatod felhasználó vagy.************
[ Módosította: Racecam ]
-
lev258
veterán
válasz
Raynes #24379 üzenetére
A teljességhez hozzátartozik, hogy a Canonical egy profitorientált cég és évek óta nem túl sikeres bevételi oldalon. Így aztán az ilyen próbálkozások mögött egy kis plusz pénzszerzés is ott van. Az, hogy végül kivették a felhasználók tiltakozása miatt, az viszont mutatja, hogy a felhasználók is fontosak nekik. A mobil rendszerük célja is az lenne, hogy idővel stabilabb lábakra álljanak. Utóbbinak én is szurkolok, mert közvetve/közvetlenül nekünk is jó lenne.
alitak: Pontosan milyen videókártya? -
spammer
veterán
válasz
Raynes #24157 üzenetére
Igen, ez itt off, de tessék: csak magadat szívatod vele Makepkg#usage (Notes: nobody user). root-ként nem lehet futtatni! A jelszó kérést sudoersben ki lehet kapcsolni (ha muszáj), a sudo parancsokat is lehet aliasolni. Én sem gépelgetek be mindent állandóan rendesen, az összes fontos parancsom aliasolva van, pl.: alias pacrm='sudo pacman -Rns'
-
törölt tag
válasz
Raynes #24157 üzenetére
Állandó? Én hetente átlagban (ha külön nem telepítek valamit) egyszer, ha használom admin feladatokra. Ehhez képest mindennap többször a screen lock lezárására. Mert a frissítés megy enélkül. Én még azért tesztelem, tényleg frissíti-e a kernelt is, de ha nem, akkor is átlagban csak egyszer ha kell jelszavazni emiatt, és akkor sokat mondok.
-
válasz
Raynes #24100 üzenetére
már te is ezzel jössz. nagybátyám is ezt tanácsolta
de persze segiteni nem akar. ő elindult egy teljesen alap rendszerrel. aztán lépésről lépésre legózta még hozzá ami neki kellett. anno én is megpróbáltam, de már ott elakadtam az install után, hogy legyen egyátalán netkapcsolat a rendszernek.
én meg örülök, hogy ha google segitségével megoldok valami felmerülő "piti" hibát az ubuntuban. például a lenti hibánál már nem kinlódok tovább. találtam hozzá pár leirást, hogy mit kapcsoljak ki a kernelben, de de de de...... hagyjuk!
majd ha már hivatalos, végleges kiadás is támogatja a konfigom, akkor visszatérek a használatrára -
válasz
Raynes #23837 üzenetére
Elég sok ilyen régi géppel megtaláltak az utóbbi 2 évben és érdemben a Xubuntu és a Lubuntu között alig van erőforrás igénybeli különbség (ramfogyasztás kb úgy néz ki, hogy 140 mb xfce, 110 mb lxde, 80 mb icewm), kb akkor van csak értelme Lubuntu-t, esetleg antiX-ot választani a Xubuntu (xfce) ellenében, ha nincs normálisan támogatott (hogy legalább hardveres renderelésünk legyen a weblapokhoz) vga-nk (tehát pl Via S3, Sis, pre Gf2/Radeon, Matrox, 3DfX stb.), ill P4/Pentium M/Athlon Xp/Sempron/A64-nél gyengébb procival rendelkezünk (pl P3, Athlon classic, Celeron, 2.0 Ghz alatti P4 stb), 512 mb éppenhogy használható néhány nyitott füllel (persze hosts file-os szűrés, flashblock alap, esetleg ublock-ot még ki lehet próbálni, de határeset, hogy milyen hatással van a ramfogyasztásra ilyen szűkös esetben), 1 Gb-al már jóval jobb a helyzet (persze swap partíció azért alap, de 1 Gb-nál normál átlagos használat (a fentebb említett eset pl nagyon nem az
) mellett azért ritkán nyúl ki), simán használható és ha vga-ból is van egy kb 9550-es Radír szintű, akkor a 480p-és videó sem akadály a böngészőből, nameg xfce-nek megvan az a jó tulajdonsága, hogyha támogatott vga-nk van könnyedén tearingmentesíthető (amellett, hogy jóval könnyebben konfigurálható), míg antiX-al ez kb. lehetetlen és Lubuntu-val is csak korlátozott esetekben.
Amúgy azzal egyet lehet érteni, hogy egy ilyen 1 magos 1 gigás konfig épkézlábúbb vga-val is csak alap feladatokra lesz használható, a kényelmes általános célú felhasználáshoz kell ma már a 2 mag, 2 giga, hardveres videógyorsításra képes vga.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Hobby elektronika
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Reklámblokkolók topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cyberpunk 2077
- Path of Exile (ARPG)
- Yettel topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest