Hirdetés
- Android szakmai topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi Mi 11 - értékesített büntető
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- MIUI / HyperOS topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
Ma a rendszer SSD-n az egyik particiot kisebbre vettem és a keletkezett maradékból csináltam egy új particiot.
Azóta nem tudok bootolni, csak a grub parancssor fogad.
Netes leírások szerint listázom a particiokat, keresek olyan amin van boot/grub vagy simán grub könyvtár, de egyiken sincs ilyen.
efi/boot és efi/ubuntu van, benne config fajlokkal.
Egy másik particion van /boot, de onnan tovább nem jutok.
Be kellene onnan talloznom a vmlinuz fájlt, de nincs olyan, az ls /boot parancsra azt kapom cannot read outside the partition.
Életre lehet ezt kelteni livecd vagy liveUSB nélkül?
CD meghajtóm nincs is, USB-re meg nem tudok rendszert csiholni, mert nincs másik gépem (vagyis van a céges Alma de azon kizárólag usbc portok vannak). -
aujjobba
addikt
válasz lev258 #38771 üzenetére
A (hd0,gpt1) particion van /efi/ubuntu/grub.cfg amiben root-kent a (hd0,gpt2) UUID-ja van megjelolve.
Probaltam a configfile (hd0,gpt1) /efi/ubuntu/grub.cfg parancsot, de nem jutottam vele elorebb.
Fajlok latszolag nem serultek, legalabbis a (hd0,gpt2) particion latok mindent, ami mukodo rendszeren a /dev/sda1 volt (vagy sda2, nem emlekszem).USB-A port csak ezen a nem boot-olo gepen van, es egy rPi-n, de ez utobbihoz nem tudom a PS2 billentyuzetemet csatlakoztatni, es SSH sincs nyitva rajta, szoval ez a ket opcio kilove.
A laptopon kizarolag USB-C van, abba a pendrive-ot nem tudom bedugni.
Bezarult a kor
Ha talalok nyitva tarto szamtech boltot veszek USB-s billentyuzetet plusz egy USBC(apa) - USBA(anya) kabelt a laptophoz, mindenesetre.Kerdes: ha vegre helyreall a rendszer es keszitek dd-vel egy image-et a rendszermeghajtorol (120GB SSD), akkor azzal legkozelebbi elszallaskor helyre tudom majd allitani a gepet? Siman visszatolom a dd image-et az SSD-re liveUSB-rol es kesz?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz gregory91 #38779 üzenetére
Újratelepítettem, legyalult mindent, azóta újra telepítettem a szervert nulláról.
Találtam leírásokat az előző particio dd mentésének felcsatolására, de sajnos egyik sem működött, nagyon meg lehetett sérülve.
Most majd megpróbálok értelmesebb backup mechanizmust kialakítani. -
aujjobba
addikt
De jo hogy irod, mar joideje kinlodok azon, hogy leforditsak egy ffmpeg-et, ami kihasznalja az intel quicksyncvideo-t hardveres decode/encode miatt, de sajnos sikertelenul, valami mindig elszall a folyamat kozben.
Nem tudna itt valaki forditani nekem egyet? Megkoszonnem szepen.
HEVC-be szeretnek leginkabb kodolni.Celeron G4930 procim van, ha ez szamit.
-
aujjobba
addikt
válasz lionhearted #39035 üzenetére
A render group-hoz kellett hozzaadni vegul.
-
aujjobba
addikt
Adottak az alabbi lemezek/particiok:
Hogyan lehet a leginkabb fajdalommentesen megoldani, hogy
1. a rendszer (jelenleg sda1-2, ext4) atkeruljon az sdd lemezre, ami maradna is btrfs
2. az sdb/sdc HDD-k (nem SSD) ugyszinten btrfs-re valtsanak, es az LVM-et is kivenni aloluk (btrfs-nel nincs ertelme az LVM-nek)
Nincs sem megfelelo meretu tartalek lemezem, se szabad SATA csatolom.
Ami most az LVM tomb, azt szeretnem majd a /media ala becsatolni, es ugy lenne optimalis, ha ott kizarolag azt a ket HDD-t hasznalja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest