- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Galaxy Buds Core nevű fülesen dolgozik a Samsung
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
A Distrowatchnál mérvadóbb statisztikát nem lehet találni, ez az egyetlen, amire lehet hagyatkozni. De szerintem jól korrelál a valós használati adatokkal.
Az otthoni felhasználók és a szerverüzemeltetők egy egymást részben átfedő halmaz. Szerveren nem láttam még Mintet, Debiant viszont annál többször, és szerintem aki szerveren Debiant használ, az desktopon is Debian vagy Ubuntu alapú disztrót fog használni. Ez szerintem megint csak magyarázza, hogy miért van bent az első 5-ben a Mint, az MX és a Debian.
Hogy az ilyen CachyOS, és a többiek hogy kerülnek olyan jó pozícióba, az jó kérdés. Mivel a DW oldalletöltési számot mér, lehet, hogy a Cachy fórumán vagy valahol be van linkelve a DW oldala, és ez megdobja az átkattintások számát.
-
urandom0
senior tag
Azért manapság szerintem kevés olyan program van, ami csak Ubuntura létezik. Én pont a napokban futottam bele abba, hogy a GlobalProtect VPN kliensét kellett volna használnom, és azt mondták, hogy ez csak Windowsra, Mac-re, és Ubuntura van. Aztán kiderült, hogy van Fedorára/CentOS-re/RHEL-re is, a CLI kliens pedig elfut bármelyik disztrón...
A másik ilyen, a VeraCrypt. Ha megnézed, a Raspberry-s letöltések között csak Debian és Ubuntu van. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy letöltöm a legújabb CLI-s Ubuntu csomagot, kicsomagolom, és tulajdonképpen egyetlen egy lényeges fájl van benne, maga a futtatható veracypt bináris, a többi csak töltelék. Ezt bemásolom a $PATH-ba, és simán tudom használni Rocky Linuxon. -
urandom0
senior tag
Az Ubuntu már csak a laikusok szemében a Linux világ zászlóshajója, akik valahol valamikor hallották, hogy a legnépszerűbb disztró az Ubuntu, és azóta ez él a fejükben. De aki kicsit tájékozottabb, az tudja, hogy a Mint már rég átvette a helyét, a fórumokon is mindig azt ajánljuk, a Distrowatchon is az az első... Ubuntu lassan kiesik az első 10-ből is.
Múlt héten telepítettem Ubuntut, nálam van ufw, és a nyelvi hiba sem jött elő.
A Gnome Tweaks viszont elavultnak számít, helyette a Refine van (bár míg ez a változás lecsorog Ubuntu-ékhoz is, addig még eltelik pár év). Gnome Software nincsen azóta, amióta Snap Store van, nyilván azért, mert azt szeretnék, ha minden snapból lenne telepítve (ezért nincs Synaptic sem). Ez az irány Ubuntuéknál, lehet szeretni, nem szeretni, biztos sokan nem szeretik, de szerencsére van Ubuntu helyett másik disztró, amit lehet használni.Azt aláírom, hogy az Ubuntu előnye mára eléggé elpárolgott. Régen jó volt, amíg kezdőbarát volt, és a Debiannál frisebb csomagokat kínált. De manapság egyedül talán a közösség mérete az, ami az Ubuntu mellett szól.
-
urandom0
senior tag
A nyelv miatt más is panaszkodott.
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie. -
urandom0
senior tag
válasz
User_2 #42963 üzenetére
Ubuntuékban ufw szokott lenni. Ha azt írja rá, hogy enabled, akkor maga a szolgáltatás engedélyezve van, és ha sudo ufw status parancsra azt írja, hogy active, akkor fut is. Add ki a
sudo ufw disable
parancsot, teszteld le az UDP kapcsolatot, és ha akkor sem jó, akkor nem a tűzfal blokkolja. -
urandom0
senior tag
válasz
Tutu7030 #42920 üzenetére
Ez az Ubuntu egyik hülyesége, hogy alapból benne van az Apport, és úgy dobálja fel ezt az ablakot, hogy nem ír semmi plusz infót a hibáról. De az esetek túlnyomó többségében csak valami nüansznyi apróságról van szó, aminek nulla jelentősége van a rendszer működése szempontjából.
Nekem Ubuntu telepítés után az elsők között szokott lenni, hogy ezt a csomagot töröljem. -
urandom0
senior tag
Debianosok/Ubuntusok frissítsetek, biztonsági rés van a needrestart csomagban: https://ubuntu.com/blog/needrestart-local-privilege-escalation
-
urandom0
senior tag
Én Linuxos lemez klónozására sosem használtam egyiket programot sem azok közül, amik a tesztben vannak, úgyhogy nem tudom, melyik ismeri a Linuxos fájlrendszereket. Azt hiszem, talán a Macrium ismeri őket, de erre se mernék megesküdni. De ezek színes-szagos GUI-s programok, nehéz kárt csinálni velük, ezért mertem ajánlani őket.
-
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #42805 üzenetére
Nem rég készített egy fórumtárs tesztet ingyenes klónozó szoftverekről: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
Ezek úgy működnek, hogy ki kell írni őket valami médiumra (pendrive, CD, akármi), bebootolni velük, aztán lehet klónozni a teljes lemezt másik adathordozóra vagy képfájlba.
Mi a munkahelyen a Macrium Reflectet használjuk. Ez azért jó, mert nem a teljes lemezt másolja 1:1-ben, hanem az üres szektorok kihagyásával tud spórolni, tehát ha pl. egy 120 GB-os lemez klónozol képfájlba, nem kell hozzá 120 GB-nyi hely a másik lemezen, csak amennyi, amennyit elfoglal a rendszer.Én otthon csak simán a dd-t használom, ez egy apró segédprogram, minden Linuxban ott van. De elég buta, tényleg csak annyit tud, hogy 1:1-ben másolja a szektorokat, és nagyon oda kell figyelni a paraméterezésénél, mert simán felülírhatod vele bármelyik lemezed. Viszont az elkészült képfájlt fel tudod csatolni Linux alatt, ha esetleg kellene valamilyen adat a lementett rendszerről.
Egy 500 GB-os külső HDD-re szoktam lementeni a rendszerem képfájlba, azt elteszem, aztán megmarad, ameddig kell.Az említett Clonezilla is jó, ez és dd-re épül, de okosabb annál, pl. hálózati meghajtóra is képes menteni.
-
urandom0
senior tag
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!
Egyébként én adtam egy majdnem jó választ. Írtam, hogy úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön
Ő azt válaszolta, hogy: Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van.
Úgyhogy tulajdonképpen megoldódott a dolog.
-
urandom0
senior tag
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ...
Nézd, szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.
Ha valaki csak azért akar Linuxozni, mert van egy régi gépe, ami Windows-szal már nem igazán használható, az úgyis rájön idővel, hogy Linux-szal sem lesz használhatóbb
De ha valaki más okból használ Linuxot, mondjuk mert azt hallotta, hogy biztonságos, vagy mert a nyílt forráskód miatt, akkor úgyis végigmegy pár disztrón/asztali környezeten, mire leragad annál, amelyik a legjobban tetszik neki.Storytime: én Suse-val találkoztam először (akkor még így hívták), azt hiszem egy CHIP CD mellékletén volt. Feltelepítettem, beállítgattam, aztán el kellett mennem valahova, otthagytam olyan 2 órára, a háttérben ment valami letöltés. Mire visszaértem, az asztalon az összes ikon átváltozott .desktop fájllá, nem lehetett rájuk kattintani... valami összeomlott a plasma-desktop-ban. Nekem akkor ennyi elég volt, hogy azt mondjam, hogy jó lesz ez, de kell neki pár év, mire használható lesz. Utána pár évig nem is néztem a Linux felé.
Ha az ember ilyen hibákkal találkozik, az nem jó.Az Ubuntunak egészen a közelmúltig volt egy olyan szokása (vagy tán még mindig megvan), hogy defaultban telepítve volt a whoopsie. Ez azt okozta, hogy mindenféle, totálisan jelentéktelen programösszeomlás miatt ilyen ablakok jelentek meg:
Érted, összeomlik valami random service, amit a systemd úgyis újraindít másodperceken belül, és egyébként a felhasználó úgysem tud vele mit kezdeni, az sem tudja, mi az, de azért ilyen ablakokat dobál fel a rendszer... ebből az jön le az embernek, hogy milyen szar ez a Linux, most lett telepítve, de már bugos.
-
urandom0
senior tag
Végül is megkapta a választ kérdező, megtalálta a hálózati megosztásokat. Akkor meg mi a baj?
Én is Mintet ajánlottam neki, pedig nem is használom (pár napja szépen csendben felkúszott a helyére az OpenSuse). De a Mint tényleg kirak mind UI-ra, frissítések, csomagkezelés, tűzfal, stb. Ubuntuban még egy nyomorult gufw sincs (biztos nem fért bele a 6 GB-os ISO-ba). Ha a kezdő user megkérdezi, hogy engedjen ki valamit a tűzfalon, mit mondasz neki? ufw allow....?
És most akkor nézd meg, egy 10 perce telepített Ubuntu:
Pedig semmit nem csináltam, szólt a frissítéskezelő, hogy vannak frissítések, azokat telepítettem, elindítottam az App centert, rákattintottam a Manage-re, ott is jelezte, hogy vannak frissítések, na mondom akkor "Update all", és erre ez.
Azóta újraindítottam, megint bementem az App centerbe, megint Update all, és megint ez. Ez nevetséges, most ezt meglátja egy kezdő, hát nem az fog a fejében járni, hogy de jó ez a Linux... -
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #42740 üzenetére
A Mint is Ubuntu vonal. Igazából a Mint, a Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Pop OS, Zorin OS, KDE Neon, Elementary OS, Linux Lite és még sok másik disztró, mind az Ubuntun alapulnak.
Ha hosszútávon Linuxot fogsz használni, úgyis idő kell hozzá, hogy kialakuljon a kedvenc felületed. Amíg ez nem lesz, biztos, hogy ki fogsz próbálni több disztrót is. Úgyhogy szerintem mindegy, melyikkel kezded, Mint vagy Kubuntu, úgyis ki fogod próbálni a másikat is -
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #42734 üzenetére
Megoldható, csak máshogy.
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön. Ha itt megnézegeted a képeket step 1-től kezdve, nagyjából ugyanaz a folyamat nálad is: https://www.asustor.com/en/online/College_topic?topic=109Egyébként én is azt mondom, hogy ne Ubuntuval kezdj. Maga az alaprendszer nem olyan rossz, de a felülete eléggé külön utas. A Linux Mint jó olyan szempontból, hogy grafikus felületen majdnem minden be lehet állítani, és oda van rakva minden az ember orra elé.
Egy Xfce felülettel ellátott disztró is jó választás lehet (pl. a Xubuntu, Linux Mint Xfce), de ott kicsit nehezebb az indulás, mert nincs annyi minden kivezetve a felületre.
Illetve egy MATE felületű is jó lehet (pl. a Linux Mint MATE), van, aki szereti (én nem annyira, akkor inkább Xfce).Én leginkább KDE-t használok, szerintem ez hasonlít legjobban a Windowsra, de ennél tényleg rengeteg beállítás van, sokszor én is csak keresővel találok meg olyan opciókat, amiket ritkán állítgatok át.
-
urandom0
senior tag
Így van, ahogy kpityu2 mondja, ezek halasztott frissítések. Csak egy kisebb csoport kapja meg őket első körben, hogy ha súlyos hibák lennének ezekkel a frissítésekkel, ne mindenki szívjon vele. Idővel persze az összes felhasználó meg fogja kapni őket.
apt.conf-ban ki lehet kapcsolni ezt a viselkedést, de nem ajánlott. -
urandom0
senior tag
Csak azért kérdeztem, hogy más disztró látja-e a partíciókat, mert én is a telepítőre gyanakszom. Az az igazság, hogy én eleve nem szeretem a Pythonos programokat, nagyon sokszor van velük probléma. Az pedig, hogy egy telepítőt Pythonban írnak meg, hát egy elmebaj.
Nekem még a 20.24 server telepítőjével volt olyan gondom, hogy a network beállítás után kidobott valami standard Pythonos hibaüzentet, és sehogy sem volt hajlandó tovább menni. Na én onnantól fogva meg sem próbáltam Ubuntu servert telepíteni... -
urandom0
senior tag
Az AM4-es 2016-os, az még egyáltalán nem régi (és lehet, hogy a géped még ennél is újabb). Illetve ha látszódik az SSD, de a partíciók nem, akkor annak biztosan nem hardveres oka van.
Más friss disztrót is próbáltál rajta? Ha igen, az sem látta a partíciókat?
Egyébként milyen partíciókat kéne látni, a régi Ubuntu partícióit? Azt nem próbáltad, hogy a Windows partícióin kívül törlöd az összes partíciót (nyilván adatmentés után)?
Nem lett beállítva Windowsban bitlocker vagy hasonló? -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42579 üzenetére
Ja, ha hibernálni szeretnél, akkor valóban kell a swap.
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció.
Nem nagyon használják ki az emberek. Általában vagy kikapcsolják, vagy altatják a gépüket. Nekem egyik gépemen sincs beállítva a hibernálás, volt időszak, amikor be volt, de akkor is max 1-2x használtam csak.
Az igaz, hogy áramszünetnél kikapcsol az altatott gép, de hát milyen ritkán van áramszünet? Nálunk kb. kétévente egyszer. -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42473 üzenetére
Szóval, az udev.
Linuxban az udev képez hidat a kernel és az eszközök között. Ez felel többek közt azért, hogy mi történjen, amikor egy eszközt csatlakoztatsz vagy leválasztasz. Az udev működését szabályokkal lehet testreszabni.
Általában minden disztró gyárilag tartalmaz több-kevesebb szabályt a/usr/lib/udev/rules.d/
könyvtárban, de mi nem ide fogunk dolgozni, hanem az/etc/udev/rules.d
könyvtárba.
Nekem Logitech wireless egér+billentyűzet kombóm van (az egerét nem használom, csak a billentyűzetet), ezért ide létrehoztam egy99-logitech.rules
nevű fájlt. A fájlnév elején a szám a végrehajtási sorrendet jelzi, ha több fájl van ebben a mappában, a legkisebb számtól haladva a legnagyobbig hajtódnak végre a szabályok.Az én fájlomban egyetlen sor van:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", DRIVERS=="usb", ATTRS{idVendor}=="046d", ATTRS{idProduct}=="c534", ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
Ez annyit jelent, hogy állítsd be a következő attribútumokat a megadott eszközre akkor, amikor az csatlakoztatásra kerül. Csatlakoztatás esemény minden bootnál lefut, meg nyilván akkor is, amikor csatlakoztatod az eszköz.
A SUBSYSTEM, a DRIVERS, az ATTRS{idVendor} és ATTRS{idProduct} attribútumok határozzák meg, hogy mely eszközre kell alkalmazni a szabályt. USB eszközök esetén az idVendort és az idProduct-ot le lehet kérdezni pl. az lsusb paranccsal:
[root@fujitsu-fedora ~]# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 17ef:608d Lenovo Optical Mouse
[B]Bus 001 Device 004: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver[/B]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching HubOtt van a 046d:c534 osztályú eszköz, ez az én egér+billentyűzet kombóm(nak az adóvevője).
Vagy ha kiadod azudevadm monitor
parancsot, és közben bedugod az eszközt, akkor is kiírja az eszközosztály azonosítóját (meg még egy csomó mindent is).Azt, hogy a megadott eszközzel mi történjen, az
ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
attribútumok adják meg. Figyeld meg, ez fontos, hogy a SUBSYSTEM, a DRIVERS és a többi attribútumnál kettő egyenlőségjel van, mert ezek kiválasztják az eszközt, míg ennél a két utolsó attribútumnál egy egyenlőségjel van, mert ezek pedig megváltoztatják az attribútum értékét.
Apower/wakeup
és adriver/2-1.2:1.1/power/wakeup
értékét is disabledre állítottam, emiatt nem fogja felébreszteni a gépet alvó állapotból.Elméletileg elég lenne csak simán a power/wakeup-ot disabledre állítani, de ez nem mindig működik, úgyhogy én
a 2-1.2:1.1 azonosítójú (udevadm monitor
-tól lehet megtudni) USB port wakeup-ját is disabledre tettem, így teljesen jól működik.Neked is egy ilyen szabályt kell csinálnod, átírni az idVendor és az idProduct azonosítókat, valamint az USB portod azonosítóját (gondolom, nem dugdosod át egyik portból a másikba a billentyűzetet), majd kiadni az
udevadm control --reload
parancsot, ez újratölti az udev szabályokat. Lényegében ennyi.Ami még érdekes lehet, az hogy az
udevadm info --attribute-walk
paranccsal le lehet kérdezni az eszköz összes attribútumát. Pl. név alapján:udevadm info --attribute-walk --name=/dev/input/event4
A /dev/input/event4 az én egerem azonosítója (
lshw -C input
parancstól lehet megtudni).Elérési út alapján:
udevadm info --attribute-walk --path=udevadm info --attribute-walk --path=/devices/p/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1:1.1/0003:24AE:2015.0018/input/input94/mouse0
A path-ot az
udevadm monitor
parancstól lehet megtudni.Az ArchWiki cikkét is érdemes megnézegetni.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #42463 üzenetére
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 600M 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot
└─sda3 8:3 0 117,7G 0 part /homeroot@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs 1.47.0 (5-Feb-2023)
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda2 | grep 'Filesystem created:'
Filesystem created: Sat Sep 2 13:26:45 2023
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda3 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda3 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ -
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #42449 üzenetére
Nálam (Fedora 39 alatt) van ilyen fájl:
root@fujitsu-fedora:/etc/grub.d$ ls
00_header 08_fallback_counting 10_reset_boot_success 14_menu_show_once 20_ppc_terminfo 30_uefi-firmware 40_custom README
01_users 10_linux 12_menu_auto_hide 20_linux_xen 30_os-prober 35_fwupd 41_customDe egyébként ez egy bug
Grub-banUbuntuban. A GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paraméter állítható (lenne, ha jól működne) az /etc/default/grub-ban, és biztos, hogy köze van az EFI-hez, mert eleve egy[ \$grub_platform = efi ]
feltételben van az egész.
Itt van a leírás erről az egészről: https://nelsonslog.wordpress.com/2022/08/16/grub-recordfail-30-seconds/Az más kérdés, hogy a GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paramétert csak akkor szabadna számításba vennie a Grub-nak, ha hibásan áll le a rendszer, alapesetben nem.
Egyébként a
stat -c %w /
nálam 2023-09-02 13:26:46.472632875 +0200-t ad vissza, ez biztos, hogy nem jó. Asudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
pedig azt, hogy dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42417 üzenetére
Snap vs. flatpak témában vannak benchmarkok és összehasonlítások:
https://www.ctrl.blog/entry/firefox-linux-flatpak-snap.html
https://medium.com/@TechHutTV/flatpak-snap-appimage-linux-benchmarks-df2bc874ea0bRáadásul pont Ubuntun lassú a snap, ahol azért illene gyorsnak lennie.
-
urandom0
senior tag
Gondolom, a kiadás előtti utolsó néhány nap már nagyon szoros a fejlesztőknek, és nem ilyen "apróságokkal" foglalkoznak, mint a fordítások, hanem a komolyabb bugokkal. Meg hát nem egy random jött-ment akárki ez a csávó, hanem egy Canonical alkalmazott.
És valószínűleg nincs is annyi ukránul és oroszul is tudó fejlesztő a közösségben, aki át tudta volna nézni őket.
Mondjuk itt látszik, hogy voltak már szeptemberi commitjai, és azokat sem javította ki senki idáig. Szerintem ezen felbátorodva gondolta úgy, hogy a kiadás előtt még gyorsan belecsempész néhány troll fordítást. -
urandom0
senior tag
Mik vannak...
Az Ubuntu 23.10-es verziójának lemezképe vissza lett vonva, és jelen pillanatban a hivatalos oldalról sem tölthető le, mert a telepítő ukrán nyelvű fordítása "rasszista és homofób" fordításokat tartalmazott. A fordításokat tartalmazó commitot "Danilo Negrilo" néven küldték be GitHubra, akiről kiderült, hogy az orosz származású Semyon Rindiy az, a San Fransisco-i Canonical egyik munkatársa.
Itt a hivatalos bejelentés: [Announcement] Ubuntu Desktop 23.10 release image is being updated to resolve a malicious translation incident -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #41810 üzenetére
Ez a Google synces dolog a "ha épp olyan kedve van, akkor működik, egyébként nem", és általában nincs olyan kedve. A megoldás kb. annyi, hogy vársz amíg megjavítják.
Esetleg monitorozhatod egy terminálban a hibaüzeneteket (sudo journalctl -f), miközben próbálod a beállítást, hátha dob ki valami használhatót. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41463 üzenetére
Ne is mondd, Dockerrel aztán lehet szívni, még Linux alatt is.
Egyszer egy Jekyll-es oldalt akartam Dockerrel megoldani, mert openSuse Leap és Fedora alatt fejlesztettem, Tumbleweed alatt ment a Jekyll. Csak Leap alatt nagyon régi Ruby volt, ezért a pluginek nem mentek. Na mondom, megoldom Dockerrel... hát persze. Docker alatt ezernyi Ruby errort kaptam, ha az egyiket megjavítottam, jött a következő... hagytam a francba.
A másik eset pedig, ami másfél órás szívást okozott, hogy egy Alpine-alapú Docker image-nél a szerzője úgy gondolta, jó poén lesz, ha az image-ben nem 0-ás és nem 1000-es userid-vel futnak a dolgok, hanem valami 1238 vagy mi volt. Csak néztem, mikor folyamatosan jogosultsági hibát dobott a felcsatolt volume-ra... -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41454 üzenetére
Meg lehet szokni ezt is.
Mindent meg lehet szokni
De azért Linuxon kényelmesebb szerintem. A legutolsó ilyen projektemnél ruby, nodejs és php is kellett, egyszerűbb ezeket Linuxon telepíteni, frissíteni. Előtte Jekyll-t használtam egy bloghoz, Windows alatt elég gyakran karakterkódolási hibába ütköztem, volt hogy jogosultsági problémákra panaszkodott (administrator cmd-ből indítva)... persze, el lehet lenni Windows-on is, nem mondom hogy nem, de nekem a Linux kényelmesebb. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
ActiveX Linuxon tudtommal teljesen felejtős.
A böngészős kamerarendszerek egy része megy Edge alatt, IE módban, másik része valóban csak a saját menedzsment programjával. De szerintem eleve az is tragédia, hogy veszel 2023-ban egy kamerát, és IE kell hozzá....
cctv-viewerrel lehet élő képet varázsolni olyan kamerákhoz, amelyik támogat RTSP-t (szerintem mind ilyen), de ugye pont az lenne a lényeg, hogy az ember vissza tudja nézni a felvételeket, arra pedig csak a gyári menedzsment szoftver alkalmas. -
urandom0
senior tag
Persze, vannak olyan területek, ahol sokkal jobb a Linux, mint a Windows. Én például mostanában CI/CD cuccokkal foglalkozom, Jenkins, Terraform, Ansible, K8s, mellette Go-ban írkálok programot... erre tökéletes a Linux.
De pl. az egyik ismerősöm azért kért a gépére tőlem Ubuntu helyett Windows, mert beiratkozott egy fotós-grafikus tanfolyamra, és ott PS megy orrba-szájba, a beadandókat meg a házit is abban kérik. Most minek erőltetném rá a Linuxot?
A feleségem is jár egy tanfolyamra, ők AutoCAD-et használnak. Abban dolgoznak órán, abban kérik a házit, abban fognak vizsgázni... ez megint az az eset, amikor nincs értelme Linuxot használni.
De például el nem tudnám képzelni, hogy én a webes cuccaimat Windows-on csináljam, hogy a programokat Windowson írjam, és igen, az Android fejlesztés sem olyan kényelmes Windowson. Az meg, hogy az RPi-re Windowst telepítsek... még belegondolni is rosszAz AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép, és rendszermenedzsment szempontjából is egyszerűbb lehet.
-
urandom0
senior tag
Ha mondjuk valaki asztalosnak, gépgyártástechnológusnak, CAD/CAM informatikusnak tanul, akkor olyan CAD programokat KELL használni, amik csak Windowsra vannak....
Ha valaki grafikus tanfolyamra megy, annak Photoshopot kell használnia, ami megint csak Windows only...
Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows....
A feleségem, mint mezőgazdasági mérnök, olyan programokat használ a kertünkben, amik szabályozzák a növények vízellátását, és olyat amivel adott időszakban meg lehet nézni, hogy mennyi ideig lesz napos/árnyékos egy adott terület, persze mind Windows-only...
Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét...
A szoftverek 99%-a létezik Windowsra, és a többségük sajnos csak Windowsra létezik, ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41427 üzenetére
Nagyjából végignéztem a videót, de a végkonklúzió az volt, hogy Zoli maga sem tudja igazából, minek tart még Windowst
De egyébként én is azt mondom, vannak esetek, amikor nem lehet (vagy nem érdemes) leváltani a Windowst, és az egyik ilyen pont a játék. Én nagyon ritkán és nagyon keveset játszok, de ha játszanék, a hátam közepére se kívánnám a Protonnal/Wine-nal való szívást, vagy azt hogy egy-egy játék azért nem megy, mert a cheat engine nincs implementálva Linuxon...A Nobarát én is nézegettem Distrowatchon, de mivel nem játszok, így nem fogott meg. Viszont fura, hogy Gnome-os (gondolom azért, mert alapvetően a Fedora is Gnome-os), ha én kifejezetten gamelésre szánt disztrók csinálnék, azt biztos nem Gnome-os lenne.
-
urandom0
senior tag
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
A felhasználók nagy része instant heregörcsöt is kapna, ha egyik napról a másikra kötelező lenne
Mondjuk én határozottabban hívnám fel rá a figyelmet, hogy figyeljél kedves user, lehet hogy ez meg az az eszköz nem fog menni, ez meg az a program esetleg rosszul működik, amíg újra nem indítod a rendszert... -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.
Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megyMiért?
Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.Erre két lehetséges megoldás van:
1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.
Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.
Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41351 üzenetére
Arcoskönyv megoldása is működik, de ha paranccsorban mountolod, ott is meg lehet adni.
pl.
mount -t cifs -o vers=2.0,username=user_name //server_name/share_name /mnt/A verziószám ezek közül lehet valamelyik:
• 1.0 - The classic CIFS/SMBv1 protocol.
• 2.0 - The SMBv2.002 protocol. This was initially introduced in Windows Vista Service Pack 1, and Windows Server 2008. Note that the initial release version of Windows Vista spoke a slightly different dialect (2.000) that is not supported.
• 2.1 - The SMBv2.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 7 and Windows Server 2008R2.
• 3.0 - The SMBv3.0 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8 and Windows Server 2012.
• 3.02 or 3.0.2 - The SMBv3.0.2 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8.1 and Windows Server 2012R2.
• 3.1.1 or 3.11 - The SMBv3.1.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 10 and Windows Server 2016.
• 3 - The SMBv3.0 protocol version and above.Én úgy tudom egyébként, hogy alapértelmezetten a 3-as verzióval próbál csatlakozni a Samba.
-
urandom0
senior tag
Bonyodalmas lenne, meg kellene oldani, hogy a telefonközponttól a soros kábelt elhúzzuk a szerverekig (ez kb. 120m távolság és egy emelet magasság, falakon, épületeken keresztül), mindezt úgy, hogy ez igazából csak a kimenő vezetékes hívások költségét méri, miközben szinte mindenki mobilt használ már. Elméletileg nyertünk valami projektet, amelynek keretében egy-másfél éven belül le lesz cserélve az egész VoIP-re. Felesleges ezen a cuccon bármit is fejleszteni.
szerk: OpenSuse Leap-en elég régi Gnome Builder van, ezért leszedtem a flatpak változatot, ez egészen friss. Teljesen jól megy, nincs vele semmi gond.
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41313 üzenetére
Munkahelyemen is van egy XP-s gép, mert egy olyan telefonközpont-adatgyűjtő szoftver van rajta, aminek nincs telepítője (a cég is megszűnt már, amelyik fejlesztette), így nem tudjuk lecserélni
Két hete klónoztam le a HDD-t a maradék egyetlen IDE-s diszkre (HDSentinel szerint 18%-os volt a HDD), a zörgő tápot kicseréltem benne, a RAM modulokat leteszteltem, mindkettő hibás volt... de még fut
Netre kötve persze nincsen. -
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41311 üzenetére
Azért XP-vel már igencsak lehet találkozni
A snap-os megoldás szerintem jó lett volna.
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41308 üzenetére
(már) NINCS két főverzió pythonból:
Az alap Bionic Beaverben (Ubuntu 18.04 LTS) még ott van a 2.7.5, ennek az LTS-nek a támogatása pedig áprilisig tart, úgyhogy simán bele lehet futni még 2-es Pythonba vagy arra írt scriptre.
Ez kb. olyan, mintha a Windows XP miatt reklamálnátok.
Az XP mainstream támogatása 2009-ben szűnt, a Python 2-es főverzióé 2020-ban, azért van ott pár év különbség.
-
urandom0
senior tag
Itt már nem is az /usr/bin/python-t symlinkelgetik, hanem magát a binárist, abból is rögtön két verziót
Van, aki pedig ppa-t adna hozzá a rendszerhez... igazából ez mind csak sz*r lapátolás, ha meg lenne oldva normálisan, úgy ahogy leírtam, akkor semmi ilyesmire nem lenne szükség.A disztrófejlesztők helyében én kivágnám az ablakon a mostani megoldást az összes többi hasonlóval együtt (java...), és csak olyan csomagokat engednék a repóba, amik explicit megmondják, hogy melyik Python verzióval hajlandók futni (pl. a script elején #!/usr/bin/python3.7 is már előrelépés lenne a #!/usr/bin/python helyett), vállalva azt, hogy megtörik a visszafelé kompatbilitás, és a Python scriptek átírás nélkül a következő disztrókiadásnál már nem fognak futni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41300 üzenetére
Így lehetett volna visszaállítani:
sudo ln -fs /usr/bin/python3.6 /usr/bin/python
sudo ln -fs /usr/bin/python3.6 /usr/bin/python3Ez egy baromi nagy gányolás egyébként, hogy van a rendszerben egyetlen /usr/bin/python, és az ÖSSZES Python scriptet az futtatja le, miközben van forgalomban a Pythonból két főverzió (2, 3), és ezeken belül is vannak a minor verziók... aki ezt így kitalálta...
A másik meg az, hogy mikor feltelepítetted a 3.7-es Pythont, a minimum az lett volna, hogy rákérdezzen, hogy akkor mégis melyik verziót óhajtod használni.De ennek alapvetően úgy kellene kinéznie, hogy van minden egyes Python script mellé csomagolva egy olyan metafájl, ami leírja, hogy melyik Python verzióval lehet futtatni az adott scriptet, és a rendszer azzal futtatja le, ha pedig nincs telepítve a megfelelő verzió, akkor vagy megtagadja a futtatást, vagy esetleg segít letölteni azt.
Flutterben például ez úgy megy, hogy van egy pubspec.yml fájl minden projekt gyökérkönyvtárában, és van benne egy ilyesmi sor:
environment:
sdk: '>=2.19.0 <3.0.0'És ha az adott SDK nincs telepítve, akkor bizony nem fut le a program. Nem ám az, hogy van egy /usr/bin/python, és az futtat le mindent, ami picit is hasonlít is egy Python scriptre
HaNagyon arrafelé megy ez hogy friss Ubi kell, ez már öreg.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41291 üzenetére
Smplayer nem ppa hanem a legfrissebb verzió, tegnapelőtt töltöttem telepítettema oldalukról a Ubuntusat.
Igen, közben rájöttem én is.
A symlinket hogyan, légyszi szájbarágósan.
sudo ln -fs /usr/bin/python3.7 /usr/bin/python
Szerintem így jó lesz, mert a yt-dlp a /usr/bin/python-ra hivatkozik, amit ha átsymlinkelsz a /usr/bin/python3.7-re, akkor elméletileg mennie kell.
Ha így nem megy, akkor próbáld ezt:
sudo ln -fs /usr/bin/python3.7 /usr/bin/python3Az én Xubuntumon (22.10) az /usr/bin/python és az /usr/bin/python3 is az /usr/bin/python3.10-re mutat.
-
urandom0
senior tag
Viszont @tordaitinbinek az a baja, hogy eléggé régi az Ubi, 18-as. Gondolom oda lassabban megy ki már az aktuális Python.
Elméletileg ez nem lehet gond, mert a bionic-updates-ben van a 3.7.5, és ha megnézed, nála is ezt írja:
python3.7 már a legújabb verzió (3.7.5-2ubuntu1~18.04.2).
Az, hogy a
python3 --version
3.6.9-et ad vissza, azért van, mert arra a verzióra mutat a symlink. Azapt-cache policy python3
pedig a tárolók prioritásait és a pinnelt csomagokat mutatja, igazából ez nem mérvadó. -
urandom0
senior tag
Arra gondolsz, hogy egy virtuális gépen lefuttatják a régebbi Z/OS-t?
Nem tudom pontosan, hogyan zajlik a dolog. Csak sejtem, hogy valami olyan emuláció lehet, ami a processzort emulálja, tulajdonképpen hasonlóképpen, mint egy virtuális gép.
Erre viszont valami egyéb megoldás kéne, nem az a jó, hogy elkezdjük szórni a helyet snap-re meg flatpakre.
Tudod, mit szoktak erre írni külföldi fórumokon? Hogy a tárhely olcsó, $0.5/GB...
Tárhelyfelhasználás szempontjából biztos, hogy nem a legoptimálisabb megoldás a flatpak meg a snap, de egyrészt könnyebben szabályozhatok a jogosultságok (akár grafikus felületről is), másrészt egy normálisan összerakott flatpak vagy snap csomagnál nem fordulnak elő olyan függőségi problémák, mint amivel tordaitibi is küzd, harmadrészt a rendszertől elkülönülve futnak. Ez egyrészt jó biztonsági szempontból is, másrészt azért, mert használhatsz több éves kernelt is úgy, hogy közben az appjaid frissek maradhatnak.
Ha most tordaitibi átállítja a Pythont 3.7-re, azzal veszélyezteti a rendszere stabilitását. Bár kicsi az esély rá, hogy nem fog elindulni a rendszere vagy valami hiba lesz, mert csak minor verziót ugrana, de akkor is van valamekkora veszélye.
De ha nem állítja át, akkor nem működik nála az SMPlayer.
Van még más alternatíva, pl. letölti a SMPlayer forrását, átírja benne a Python elérési útvonalát, és lefordítja magának, de ez megint csak elég macerás, és a frissítéseket is manuálisan kellene kezelnie. Esetleg megpróbálkozhat valami cgroups/firejail okossággal, de azzal ugyan csak nagyon problémás lenne.
Én ilyen esetben simán feldobnám a flatpakos SMPlayert és problem solved. -
urandom0
senior tag
Ha kell, leszeded
Igen, meg annak a függőségeit, meg annak a függőségeit, meg azoknak a függőségeit is...
Jó móka leszNem ilyenkor van az, hogy az újabb library-nek is kéne mennie vele?
Nem, ha a (lefordított) programod a /lib64/libgtk-4.so.1-ra dependel, de neked csak /lib64/libgtk-3.so.1 vagy fent, akkor nem fog elindulni, és ez fordítva is igaz. Azt megteheted, hogy /lib64/libgtk-4.so.1-ra csinálsz egy symlinket /lib64/libgtk-3.so.1 néven, ez sok esetben működik, van amikor nem (főverziók között szinte biztos, hogy nem fog működni).
Az egész arról szólt, hogy azért egy tradicionálisabb Unix elég rendesen át volt gondolva, és az a mai napig alapvetően használatos dolgokból áll. Ha új cucc kerül be, akkor az onnantól értelmezett, de ami korábban megvolt, annak a működése nem kéne, hogy változzon.
De itt nem csak arról van szó, hogy bejön az új cucc, hanem arról is, hogy idővel MINDEN változik, és ha azt akarod, hogy a változásokhoz alkalmazkodjon a szoftvered, akkor karban kell tartanod. Ehhez pedig energia kell, idővel egyre több.
És persze, sok múlik a fejlesztőkön is, de most gondolj, hogy ha a KDE levlistán hetente 3x megkérdezik, hogy mikor lesz Wayland támogatás, akkor a projektvezetőnek nem az lesz a fontos, hogy a KDE 4 libjeit karbantartsák, hanem az, hogy mielőbb legyen Wayland támogatás, és akkor oda lesznek átirányítva a fejlesztők. És szerintem ez is érthető, mert KDE 4 userből van mondjuk 1000 fő az egész világon, KDE 5 userből pedig ötvenmillió.A VMS és a Z/OS (főleg ez utóbbi) azért speciális igényeket elégítenek ki. A mainframek területén az elmúlt ~50 évben sokkal kisebb mértékű változások voltak, mint a PC piacon. A S/360 pont jó példa, mert ott nincs natív visszafelé menő kompatibilitás, hanem először egy emulációs programot kell betöltenie a kezelőnek, és azt tudja lefuttatni a korábbi gépre írt programokat. Az olcsóbb modellekben nincs ilyen emulációs réteg, azokon nem is indulnak el a régebbi programok.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41279 üzenetére
Szerintem csináld meg azt a symlinket, amit írtam, és bízz benne, hogy minden működni fog. Én biztos, hogy ezt csinálnám, aztán ha omlik a rendszer, akkor su módban bebootolva, a fájlrendszert rw-ben felcsatolva vissza lehet állítani.
Honnan van amúgy az SMPlayer? PPA? -
urandom0
senior tag
Viszont ha http-n megnézed a repószervert, ott van az összes régi verzió.
Persze, az archive-ban benne van, csak hát azzal mire megyünk.
Magam részéről még mindig OS szinten néztem; másrészt amennyire tudom, a C egyszerűbb dolog; tehát nem a headerben mondod meg, hogy mi lesz a függőség, hanem attól függ, milyen kódot írsz. Nem csinál meg helyetted semmit.
CMake-kel biztos megoldható lenne, hogy tetszőleges verziójú GTK headerket húzzon be. De mit kezdesz mondjuk Ubuntu 22.04-en egy 16.04-re fordított GTK programmal? Nézegetheted a terminálban a hibaüzenetet, hogy "cannot find shared library...".
Visszafele kompatibilitást én mindig úgy tudtam, hogy a régebbi dolgok mennek az újabb OS, HW, stb. verzióval is.
Igen, ez így van.
BTW szerintem Androidon sem a SDK régebbi verzióját használja, egyszerűen csak régebbi verzióhoz fordítja, ha azt mondod, hogy az az app menjen 7.x-en.
Ahogy @lionhearted mondja.Hogy most konkrétan Androidnál hogy van megoldva, azt nem tudom. De pl. a WinAPI-nál úgy néz ki, hogy volt pl. a MapVirtualKey függvény, amikor a Windows csak ANSI karakterkészletet tudott kezelni. Aztán bejött az Unicode, és csináltak egy MapVirtualKeyA függvényt az ANSI karakterekhez, és egy MapVirtualKeyW függvényt az Unicode karakterekhez, a MapVirtualKey pedig csak egy makró lett, ami a kettő közül hívta meg valamelyik függvényt, attól függően, hogy definiáltad-e a program elején a #define UNICODE (https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/intl/unicode-in-the-windows-api). És ez egy teljesen jó megoldás, mert így ha új programot írsz amihez Unicode támogatás kell, azzal is működik, illetve ha új rendszeren fordítod a régi programot, az is működik.
Ott kezdődik, hogy ilyen szinten nem kéne össze-vissza változnia mindennek.
De változik, és ez szerintem valahol érthető is. Tegyük fel, valaki 1996-ban kitalálta, hogy legyen egy GtkKiskutya függvény, ami egy kiskutyát rajzol a képernyőre. Te, mint GTK fejlesztő, akarod ezt a függvényt maintainelni 2023-ban? Nyilván nem, mert ha minden őskori szir-szart maintainelni akarunk, akkor a világ összes erőforrása is kevés lenne hozzá. Márpedig maintainelni, javítgatni időnként kell, mert közben volt három architektúraváltás, a régi Gnome1 már sehol sincs, stb.
Az biztos, hogy valaki szívni fog, a kérdés csak az, hogy ki
-
urandom0
senior tag
válasz
lionhearted #41272 üzenetére
Nem, sőt nagy valószínűséggel nem fog futni a régi szoftveres környezetben az új kód. De mondom, ez már tényleg a lehetetlen szint, hogy a régi környezetben működjön az új.
Fordítva megoldható, az nem akkora kihívás, de így nem. Abszolút jogos, hogy egy Ubuntu 22.04-re írt szoftvert nem tudsz futtatni 16.04-en, ezt nagyjából semmilyen oprendszeren nem tudod megcsinálni. -
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41268 üzenetére
Szerintem nem fog menni a pythonnal az update-alternatives, másrészt lényegében az is csak symlinket cserél, harmadrészt pedig oké, hogy más eltörik, de most meg az SMPlayer van eltörve, ez sem jó helyzet.
De egyébként jogos a felvetésed.tordaitibi, töltsd le az SMPlayer flathubos verzióját, abban tuti jó Python van
-
urandom0
senior tag
Ott is vannak.
Nincsenek. Az Ubuntu 22.04-ben nincsenek ott az Ubuntu 16.04 csomagjai, pedig akár ott is lehetnének, vagy legalább egy részük.
Amúgy a visszafele kompatibilitás az sehol nem az, hogy az újabb verzióra fejlesztesz, és menni fog a régivel
De, normál esetben pont ezt jelenti. Pontosabban ez úgy nézne ki, hogy fent vannak mondjuk a GTK 43 devel libjei, és te behúzod a GTK 3.24-es headerjeit, és akkor arra fog dependelni a programod. Mint ahogy Androidnál megadod a minSdkVersion-t.
Hogy mire dependel, azt úgy szokás megadni, hogy csomag>xx.xx , ha újabb van, akkor az OK. ...nak kéne lennie.
Persze, egy olyan rendszeren, mint mondjuk az Android, ahol eleve biztosított, hogy elérhető az SDK több verzióban is. De Linuxon pl. ez így néz ki C-ben:
#include <gtk/gtk.h>
Vala-ban pedig így:
using Gtk;
A forráskódban semmilyen verziószámra nem tudsz dependelni, ez a fogalom ilyen szinten nem is létezik ezeknél a klasszikus Linuxos fejlesztőeszközöknél.
A csomagban persze megadhatod, max nem fog feltelepülni régebbi disztrókra.Mondjuk ez máshol sem lesz, ha egy .net 4. -re írsz, akkor 3.5-ön nem indul el
Oké, ez igaz, de a Windows ilyenkor feldob egy ablakot, és felajánlja, hogy letöltheted a korábbi .net-et, két katt és fent is van, és megy egymás mellett a .net 2 meg a .net 4. Egyébként a WinSxs mappában ott van egy rakat régebbi .net assembly (össze-vissza hardlinkelve egymásra).
Fordítva viszont mennie kéne, a régebbi keretrendszeren írt cuccoknak mennie kéne az újabbon.
Hát kéne, ja
De ha a kedves framework fejlesztő azt mondja, hogy mától nincs GtkButtonBox, GtkBox van helyette, használd azt, akkor mit csinálsz?
Fogod, átírod a programod GtkBox-ra, vagy a hagyod a francba az egészet. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41258 üzenetére
A /usr/bin/python egy symlink, valószínűleg a python3.6-ra mutat. Csinálj egy symlinket a 3.7-re: sudo ln -fs /usr/bin/python3.7 /usr/bin/python
-
urandom0
senior tag
Pont ez a lényege az egésznek. csomag ugrik .1 -et, a régebbit kereső cuccoknak mennie kéne vele. Akkor nem megy, ha valaki idiótán írta be a függőségeket, de az egyre ritkább.
Ez kb. a lehetetlen szint
Szerintem egyszerűbb lenne, ha a repókban ott lennének a régebbi verziók is, és a program arra dependel, amelyikre akar.A Gnome más tészta, az egy külön állatfaj. Ők félévente megtörik a kompatibilitást, de ez náluk így van kitalálva. Ahogy mondani szokták, ez náluk nem bug, hanem feature
Egyébként így lehet a legjobban leszoktatni a népet arról, hogy custom témákat gyártsanak, mert mindenki megunja, hogy félévente összerottyanik a kis témája, aztán napokat-heteket kell szüttyögnie, mire újra gatyába rázza. Aztán 6 hónap múlva megint kezdődik előről... -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41250 üzenetére
Saját laikus felhasználói véleményem hogy a Win, és az Android messze túlteljesíti a Linuxokat szoftverezhetőség, és visszafelé kompatibilitás tekintetében.
Ez így van, a Linux híresen rossz a visszamenőleges kompatibilitást tekintve.
A Windowsban sokkal jobban figyelnek erre, Androidon meg pláne. Ott nem az van, hogy van a GTK, aztán arra a verzióra fejlesztesz, ami van a disztróban, hanem eldöntöd, hogy melyik Android verziót támogatod (mondjuk 6-tól felfelé), és akkor tudod, hogy az API level 23-at vagy annál frissebbet fogsz használni, és akkor eleve úgy írod meg az appot.
Linuxban ilyet nem csinálhatsz meg, mert ha az Ubuntu 22.04-ben mondjuk GTK 3.24-van, akkor te hiába írod meg a programod GTK 4-re, nem fog az elindulni.Ugyanakkor ott van az oldalon külön 4 vagy 5 féle Linux telepítő, Ubuntura külön, Fedora meg még másokra.
Akkor most melyik az egyszerűbb..? A fejlesztő részéről?Felhasználói részről abszolút igazad van, fejlesztői részről is, de ez nem annyira visszamenőleges kompatibilitás kérdése, hanem a disztrók fregmentáltsága miatt van, hogy van Debian csomag, van Ubuntu csomag, van Arch csomag, Fedora csomag...
Na ezért is terjedtek el az appimage, flatpak és snap csomagok. Fejlesztői részről szerintem ez a legegyszerűbb.Stabilitás, bugmentesség szempontjából az a nem mindegy, hogy te támogatsz egy rendszert, vagy csak elfut rajta a programod.
De az én, a sima felhasználó számára a Linuxos megoldások sokkalta antifelhasználóbarátok mint a másik 2 rendszeré.
Oké, de te elég sajátosan csinálod a dolgokat
Úgy látom, te sok programot a weboldaláról töltesz le, nem az áruházból. -
urandom0
senior tag
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni...Jó, persze, túl könnyű lenne az úgy élet, ha minden kompatibilis lenne visszafelé
De akár egy bugjavítás is megtörheti a vissza kompatibilitást, nem beszélve mondjuk egy Xorg -> Wayland átállásnál. Vagy amikor mondjuk a KDE Qt4-ről 5-re váltott, és a kiegészítő nagy része meghalt..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteniPedig szerintem nagyon jó a terminálos megoldás, főleg, ha sok gépre kell valamit telepíteni.
Linuxon egy Ansible+a csomagkezelő megoldja a problémát, vagy maximum ír rá az ember egy scriptet, ha bonyolultabb dologról van szó. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41245 üzenetére
Igen, eléggé eltértem a témától ezzel az immutable oprendszerrel. Igazából azt akartam ebből kihozni, hogy ha van egy oprendszered, vannak hozzá programok, ezeket együtt teszteled, együtt adod ki, együtt frissíted, azzal elméletileg növeled a rendszer stabilitását, mint ha van egy oprendszered, a programok pedig külön forrásból származnak.
Konkrét példa, ha mondjuk Ubuntu 22.04 alatt a repóban lévő 3.0.16-os verziójú VLC playert használod, azzal elméletileg - ha a csillagok együttállása is úgy akarja - kevesebb problémád lesz, mint ha mondjuk Windows 10 21h1 alatt letöltöd a VLC playert a weboldalukról, mert az Ubuntu+VLC páros együtt lett tesztelve a maintainer és a közösség által, a hibák
Viszont a VLC fejlesztője nem tudhatja, hogy most a programját Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 1607, Windows 10 21h2... alatt fogják használni. És simán lehet, hogy Windows 10 1607 alatt tökéletesen működik, míg 21h2 alatt meg crashel. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41240 üzenetére
Hú, én ezzel határozottan nem értek egyet
Ez a Windows-os neten megkeres-letölt-telepít szerintem kőkarszik a csomagkezeléshez képest. A Windows is próbál egyébként ebbe az irányba menn a Store-ral meg a wingettel, csak elég lassan halad.Biztonsági és stabilitási szempontból nagy előny az, ha egy rendszer előre meghatározott, fix komponensekből áll össze. Példának okáért, a Windows 7 idején még egyesével települtek a frissítések, és szinte bármelyiket ki is lehetett hagyni, és ennek egyik következménye az volt, hogy a Windows-os gépek rendszere borzasztóan széttöredezett lett, mert a frissítések által gyakorlatilag a Windows végtelen számú változatát futtatták. Később ráállt a Microsoft a kumulatív frissítésekre, amik azért jók, mert az összes korábbi frissítést tartalmazzák magukban, így azonos frissítési szintre tudták felhozni a Windowsokat. Ennek a módszernek a csúcsra járatása az, amit a mobilos oprendszerek (meg pl. a macOS Catalina és a Fedora Silverblue) is csinálnak, hogy maga az oprendszer read-only módban van felcsatolva, és frissítési ágak vannak, amik a teljes rendszert frissítik, nem a csomagokat külön-külön, mint most.
Egyébként frissen telepített rendszernél sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy
dnf install gnome-extensions-app gnome-shell-extension-gpaste gnome-shell-extension-gsconnect smplayer vifm neovim dconf-editor tmux sshfs firefox gimp inkscape -y
, mint a neten összekeresgélni a programokat. Ha pedig több gépet kezelsz, ott pedig lényegesen egyszerűbb minden, ha van csomagkezelés. -
urandom0
senior tag
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
Vagy szedje le gitről a legfrissebb verziót és fordítsa le magának. Az AUR helperek egyébként is ezt csinálják, amikor forrásból buildelnek.
De igazából én ezt nem érzem akkor problémának. DIsztróválasztásnál úgyis az az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire friss csomagokat kínál az adott disztró, nyilván ha nekem friss szoftverek kellenek, akkor nem a Debian stable-t telepítem fel.
Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállítszerk: az sem butaság egyébként, amit a Fedora modulok tudnak, hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is.
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41236 üzenetére
Ez csak arra jó, hogy az átlag user gépe lyukasabb legyen egy windowsnál.
Nem?De az Ubuntu tesz az átlag user gépére. Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag a Canonical levette a kezét az asztali Ubunturól, az csak azért van, hogy legyen. Egy Debian testing+egy Ubuntus háttérkép+iconpack meg egy-két patch, ennyi.
Az IoT-re koncentrálnak, az Ubuntu Core-ra. Nézd meg ezt a screenshotot, az Ubuntu Core videójából vágtam ki:Nem látsz rajta apt-t, mert az Ubuntu Core-ban alapértelmezetten nincs apt.
Azért vették most ki Flatpak támogatást is, mert a Core-ba az nem kell, így minek foglalkozzanak vele. -
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41233 üzenetére
Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért is jó bárkinek a snap.
Azoknak jó elsősorban, akik szeretik, ha frissek a szoftvereik. Az ilyen konténeres csomagformátumokkal le lehet frissíteni az appokat úgy, hogy az alaprendszernek nem kell frissülnie. Most gondolj bele, az Ubuntunak két éves kiadási ciklusai vannak, egy szoftver mennyit fejlődhet két év alatt?
Persze, akinek friss szoftver kell, használjon rövid kiadási ciklusú disztrót, vagy rollingot. Csak ott meg fennáll az a veszély, hogy a friss, kevésbé tesztelt szoftverek, beleértve a kernelt, X-et, mesát, stb. instabilabbak.Illetve abból a szempontól jók ezek a formátumok, hogy ha ki akarsz adni egy szoftvert Linuxra, nem kell külön csomagot készíteni Debianhoz, Ubuntuhoz, Fedorához, Arch-hoz, Suse-hoz és származékaikhoz, hanem elég egy snap vagy flatpak csomag és kész.
És még az, hogy a natív csomagok alapvetően mindenhez hozzáférnek, amihez te is hozzáférsz. Egy emoji picker alkalmazás látja az összes fájlod, el tudja indítani a kamerád, stb. A konténeres formátumok pedig alapvetően csak ahhoz férnek hozzá, amihez jogosultságot adsz nekik.
Persze, vannak hátrányai is, pl. amit te is írsz, a sebezhetőségek, és a nagy méret, lassabb indulási idő, illetve hogy nem integrálódnak olyan szépen a rendszer felületébe...
-
urandom0
senior tag
A Canonical bejelentette, hogy többé nem fogja az alapértelmezett telepítésben szállítani a Flatpak összetevőket, a szokásos 'improve the out-of-the-box Ubuntu experience', ami semmi konkrétumot nem jelent, de mindenre rá lehet húzni. Hogy pontosan mi áll a döntés hátterében, azt legfeljebb csak sejteni lehet, de valószínűleg az, hogy így a natív apt csomagok és a snap mellett nem kell +1 dologra erőforrást fordítaniuk.
Mondjuk szerintem eddig sem került túl nagy erőfeszítésébe a Canonicalnak, hogy a Snap mellett ott a Flatpak. -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41225 üzenetére
Nem kell semmi komolyra gondolni, az egyik egy egyszerű to-do list jellegű app, ahova fel tudod írni a feladataidat vagy bármit, amire emlékezni akarsz, prioritásokat tudsz rendelni hozzá, kategóriákba tudod rendezni és a kategóriák alapján természetesen lehet szűrni is, és az értesítési területen mindig jelen van az app értesítése, amiben az első néhány bejegyzést látod, tehát ha lehúzod a tálcát, akkor azok ott figyelnek folyamatosan.
A másik egy koncentrálást/relaxálást/figyelést segítő app, amiben van egy rakat beépített hang, a madárcsicsergéstől kezdve, a tengerparti hullámok hangjain keresztül a New York-ig utcazajokig többféle hang (jelenleg összesen 36), és ezeket tudod mixelni, ezekből preseteket kialakítani, amiket elmenthetsz... én arra használom, hogy amikor itthon dolgozok, elnyomja a körülöttem tevékenykedő család hangjait. Erre nekem a zene nem jó, nem tudok figyelni tőle a munkára, de az ilyen háttérhangok igen. Ha Play store-ban rákeresel arra, hogy "tinnitus relief", akkor találhatsz hasonlókat.
A harmadik most nincs publikálva, ez egy tavaly megjelent filmhez kapcsolódó app volt. Igazából csak azt akartam felmérni, hogy mennyire van értelme ilyen filmes dolgokhoz kapcsolódó appot készíteni.
A negyedik a munkahelyemnek készült promo app volt.
Az ötödik tervezés alatt áll.
-
urandom0
senior tag
Igen? Kösz a tippet, ezt kipróbálom
Én a Play Store, Google és hasonlók Facebook posztjai alá szoktam kommentelni valamit, ahol látszódik hogy ez egy appfejlesztő entitás, reménykedve, hogy valaki rákattint a profilomra és megtalálja az appjaim
Mondjuk a konverziómérést ilyen esetben el lehet felejteni. -
urandom0
senior tag
A saját appjaim is ezért reklámmentesek. Magam rühellem őket, nem fogok az appba tenni.
Ugyanez nálam is
Az appjaimba nem teszek reklámot (és nincs se telemetria, se spyware, se semmi), viszont Google Ads-on és Facebookon is vannak kampányaim. Bár azok is inkább csak viszik a pénzt, mint hogy hoznák... -
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41197 üzenetére
Nekem azért volt furcsa, mert nem szokták ilyen részletességgel ábrázolni a baba "egyes" testrészeit. A szája még oké is lenne, mert hát oda jön a cumi
De ha ez ilyen próbababa, akkor már érthető a dolog. Mondjuk magamtól sose jöttem volna rá. -
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #41192 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ilyen van. Tehát az ott a baba hasán a köldökcsonk akar lenni, vagy a köldökcsonk ápoláshoz valami vatta? Nem semmi.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41190 üzenetére
Fogalmam sincs, azt a játékbabát én nem tudom értelmezni, főleg ebben a kontextusban, a bikinis modell alatt.
De valószínűleg itt nem is a Google volt a hibás, hanem az Alibaba, amit ugyancsak nem értek, hisz tudtommal ők csak nagykereket szolgálnak ki. Na mindegy, nem offolok.
-
urandom0
senior tag
De jó lenne ha ütemezetten le tudnám állítani a gépet pld a bekapcsolástól számított 12 óra üzem után. Tudtok erre valami scriptet, segédprogramot ajánlani?
A Cron pont erre való. Itt egy kis tutorial róla: https://www.cherryservers.com/blog/how-to-use-cron-to-automate-linux-jobs-on-ubuntu-20-04
Itt pedig az Archwiki, ahol példákkal van szemléltetve a mit-hogyan: https://wiki.archlinux.org/title/cron#Crontab_format
Itt pedig egy segédeszköz a dátum/idő beállításhoz: https://crontab.guru/ -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #40389 üzenetére
Ez melyik Ubuntu? Újabban snap csomagként van bent a Firefox, amivel akadnak gondok. Ilyenkor érdemes eltávolítani a telepített Firefoxot, és feldobni a nem snapos verziót: How to Install Firefox as a .Deb on Ubuntu 22.04 (Not a Snap)
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulank #40327 üzenetére
Az exFAT SD kártyákra, pendrive-okra jó. Én pl. 4K-s kamerához használok exFAT-ra formázott SD kártyát, kell is, mert egy 10-15 perces felvétel is lehet több GB akár.
Amúgy telepítésnél mi van, ha kiválasztok egy fájlrendszert egy partíción, és az nem olyan mint amilyen rajta van, de nem jelölöm ki, hogy formázza?
Általában az van, hogy ha a fájlrendszer telepítésre alkalmas és az adott disztró ismeri a fájlrendszert, akkor fel fog települni rá, ha pedig nem, akkor nem. De a telepítő biztos, hogy jelezni fog.
És mi van mondjuk a btrfs-es, aminek frissülő verziói vannak?
A Btrfs feature készlete fix, az változni már nem igen fog, legfeljebb a még hiányzó részeket implementálják. A driververzió növekedhet, de ez nem jelent problémát, mert az új verzió kezeli a régi verzióval létrehozott fájlrendszert.
Probléma akkor adódhat, ha valaki mondjuk újabb kernel mellé fordít egy régebbi Btrfs drivert, ott lehetnek fennakadások, de ez azért nem túl általános.Csak érdekességképpen, van natív Btrfs driver Windowsra, azt nem tudom, mennyire stabil: https://github.com/maharmstone/btrfs
-
urandom0
senior tag
A legújabb Ubunturól van szó, vagy régebbiről?
Elméletileg (még nem próbáltam) az új Ubiban lévő GNOME 42 gyárilag tud RDP-t. Az más kérdés, hogy ez igazából RDP-over-VNC, azaz nem méretezi át a képernyőt, mint ahogy a Microsoft-féle RDP kliens teszi, hanem átskálázza ugyanúgy, mint a hagyományos VNC kliensek. Legalábbis, ahogy írnak róla.Én viszont Nomachine-t használok, szerintem ez gyorsabb mintkettőnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Steam topic
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
- EA Sports WRC '23
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Revolut
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Crucial 240GB SSD eladó
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest