- Yettel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Töröltem úgy a snapshotok felét, valamit elutasított, mert függ másik snapshot tőle, viszont ha többször hajtottam végre ugyanazt az utasítást, akkor sem fogytak el, pedig el kellett volna. Valszeg nem fedte le a tőlük függő snapshotokat a törlés valami miatt. Remélem nem esik szét a rendszer ettől, meglátjuk, megpróbálok bootolni, kívánjatok szerencsét!
-
inf3rno
nagyúr
Ja megpróbálom, csak nincs most energiám fájlokat másolgatni, meg iyesmik. Majd később foglalkozok vele, ha nem lesz ennyi meló. Mondjuk most kísérletezős kedvemben vagyok, lehet Manjaro vagy Fedora lesz inkább KDE-vel, ami nem Ubuntu + Gnome vonal. Fedora már volt egyszer régebben, akkor elég stabil volt, de akkor csak tesztelgettem a disztrókat, azért nem tartottam meg hosszan.
-
inf3rno
nagyúr
Arra lyukadtam ki, hogy ebből valszeg újratelepítés lesz. A zsysnek van egy csomó snapshotja különböző mappákban, és nem tudom, hogy eltörök e valamit, ha törlöm őket. Valszeg igen, úgyhogy kuka a rendszer. Egyébként is az, fél éve nincs hang a gépen egy bugos kernel update miatt, és nem tűnik úgy, hogy javítanák. Körülnézek, hátha van másik disztró, ami elmegy. Nekem régi kernellel is jó lenne, nincsenek annyira új hardverek, elvileg az 5-ös verzió eleje még jó volt hang szempontból.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
UberMutant #41621 üzenetére
ZFS. Annyi extra van, hogy fent van a ZSys, ami csinál snapshotot minden rendszer módosításnál. Lehet amiatt fogyott el a hely?
Ja ahogy nézem elképzelhető, sanoidot ajánlják helyette inkább.
-
inf3rno
nagyúr
Ubuntu 22.04.2 LTS most azt írja nekem, hogy nem tudja a frissítéseket letölteni, mert elfogyott a tárhely a boot partíción, amit valami 140MB-ra méreteztek by default. Töröltem a régi kerneleket "sudo apt-get autoremove --purge", amit használtam rá, de semmi változás. Fura, de ugyanannyi a rendelkezésre álló hely "df -h" alapján, pedig törölt egy csomót. Bármi ötlet? (Esetleg alternatív OS? Kezd már tele lenni a tököm ezzel, hang pl. már fél éve nincs kernel bug miatt, a bootnál meg elmeditál 15 percet a titkosítás feloldása, ami eddig kb. 1 másodpercet vett igénybe.)
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy félrecsúszott benne, nem értem én sem. Pedig csak egy Wordpress oldal volt. Három napig kínlódtam vele, aztán feltettem egy Ubuntut, azzal ment csont nélkül.Régebben Jetbrains cuccok, most Vscode van, bár ennél az automatikus kiegészítés eléggé el van veszve néha. Webalkalmazásokat, webszolgáltatásokat fejlesztek elsősorban, ritkán mobil appokat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41460 üzenetére
Nekem pont fordítva volt. Linux-al többet bajlódtam a fejlesztői környezettel eddig, mint Windows-al. Érdekes módon Windows-nál egy Docker-es projektnél volt csak komoly gondom, ott nem volt hajlandó ugyanúgy viselkedni a container-ben a cucc, mint Linux alatt, pedig elvileg ez lenne a Docker lényege. A végén nem is találtam rá megoldást, feltettem egy Linuxot, aztán annál simán ment.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
Én sokáig el nem tudtam képzelni, hogy laptopon fejlesszek, aztán most WAMP + laptop van, mert kb. 1 hetet vagyok itthon egy hónapban. Most már áttelepítem az asztali gépet a másik lakásba, aztán megoldódik ez is. Nézem, hogy 2.5x nagyobb a monitor kijelző területe, mint a laptopé. Meg lehet szokni ezt is. Fejlesztés terén én több webalkalmazást fejlesztettem Windows, mint Linux alatt, és nem érzek hatalmas különbséget. Más a fejlesztő környezet telepítése, de a legtöbb IDE, szerver, verziókezelő, stb. megy mindkét rendszeren, más meg nem kell a fejlesztéshez.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
Win7 virtuális gépen vagy ilyesmi? Nekem még anno XP is megvolt valahol, csak kellett a tárhely, aztán ment levesbe az a VM.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #41411 üzenetére
A játékokat Win-re írták, elég nehéz reverse engineerelni a Win API-t, főleg, hogy zárt forrású az egész kód. Glitch terén az van, hogy a Unix moduláris, és a sok apró modul összehangolására nem szán sok disztró elegendő időt. Ezért van például, hogyha bizonyos disztrók alatt titkosított meghajtót csatolok, akkor GUI-n nem jön be a jelszót bekérő ablak, hanem szimplán nem tudja csatolni, és konzolból kell. Rengeteg ilyesmi van, ami megoldható, és bizonyos disztrókban meg is csinálták, másokban nem. És ez csak a GUI, a motorháztető alatt valszeg ugyanez van sok helyen. Így meg sok a bug vagy a nem implementált feature. Én ennek tudom be. Lehet még esetleg, hogy sok csapat fejleszti az egyes részeket eltérő tudással, aztán valaki nem üti meg a szintet, az MS-nél meg jobb a minőségbiztosítás, mert ott céges szinten szabályozott. Aztán még ott van az is, hogy a célokat hogyan tűzik ki. Nem csak úgy nekiállnak, hogy én most lekódolok valamit, amihez kedvem van, hanem megmondják nekik, aztán ezért kapják a fizetésüket. Sokkal célirányosabban lehet így dolgozni. Erre azért a Unix közösségben is rájöttek, mert sok projektnél van finanszírozás meg fizetés. Ilyesmi okai lehetnek, de nem a Winet kell nézni, mert az csoda, hogy van, hanem a natív Linuxos vagy BSD-s programok hibáit.
A kernel bug hozzáadása mondjuk külön érdekes, mert elvileg a kernelt magas színvonalon fejlesztik. Nem is tudom mi csúszhatott félre. Mármint elvileg nem is Ubuntunál kell keresni a hiba okát, hanem a kernel fejlesztőknél, ha tényleg az a hibás. Az meg ez a projekt 1 millió feletti committal: [link]. Amennyire én tudom a legnagyobb open source projekt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #41406 üzenetére
Én csak GRUB-ból reverteltem. Mondjuk nem tudom miért nem lehet a köztudottan bugos kernelt visszavonni, vagy legalább valami patch-et hegeszteni egy héten belül, ha már sikerült összegányolni.
-
inf3rno
nagyúr
Alpine mindig is érdekelt, csak nem vagyok akkora superuser, hogy mindent konzolból fejből meg tudjak oldani, a fórumon meg nem voltak valami segítőkészek annak idején. A FreeBSD a minimál dolgok közül ilyen szempontból jobb volt. Igaz, hogy az se full GUI-s, de nagyon segítőkészek voltak. Szerverre docker containerbe viszont állítólag az Alpine az egyik legjobb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #41398 üzenetére
Ja lehet, hogy az lesz a vége. Egyelőre jegelem a dolgot, mert sok a meló. A distro hoppingot is már meguntam, valamelyik mellett le akartam tenni a voksom. Azt hiszem az lesz, hogyha végzek ezzel a projekttel, akkor rászánok 1-2 hetet, hogy beállítsam az új szervert, átrakjak minden fájlt meg webszolgáltatásokat írjak a keresésükre, aztán utána a felszabadult 1TB helyre felszórok több divatos disztrót, és elkezdem próbálgatni őket, hátha valamelyik bejön. Nagyjából már 5 éve ez a cél, csak mindig volt valami szoftver, hardver, idő, pénz hiány. Most úgy néz ki összejön. Ezt a gépet lepasszolom majd barátnőmnek irodai munkára, az újba meg megy a PCIE Gen4 NVMe SSD meg az 56Gbps hálókártya, aztán akkor fullos lesz a rendszerem. A szerveren agyalok még, mert ott csak PCIE Gen3 sebesség van, és visszafogja az adatátvitel sebességét, de egyelőre az is gyorsabb lesz, mint amit valaha láttam. :-) Ez ilyen, mint amikor az ember azon gondolkodik, hogy milyen édességet egyen legközelebb.
-
inf3rno
nagyúr
Nem érted a lényeget: Ubuntu 22.04.1 LTS
Másoktól is hallottam, hogy sírnak, hogy az Ubuntu lejjebb adta a színvonalat. Nekem is úgy tűnik. A Mint-en gondolkodok, de elvileg az is Ubuntutól függ, tehát ugyanez lenne vele. Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani. Eleget mókoltam már régebben a FreeBSD-vel, meguntam az életérzést, hogy mindenért vissza kellett nyúlni a konzolhoz, meg a fórumon kérdezősködni, hogy milyen módon kell megoldani a problémát. Ott is kb. mintha egy random generátorból toltak volna valami oda nem illő parancsot, aztán azzal mindig működött. Elég vicces volt, de soha többet.
-
inf3rno
nagyúr
A dmesgnél ugyanaz a lényeg, mint a fenti hibaüzenet. Igazából most nincs kedvem mélyebben foglalkozni vele. Kicsit utánaolvastam, sikerült beletenniük a kernelbe egy bugot, ami ezt okozza, aztán többeknek elment a hang kernel update után. Nincs időm revertelni vagy ezzel kínlódni, gondolom a következő update javítja majd, addig meg átmásolom a zenéket a másik gépre, aztán kész. Pedig örültem, hogy végre tudok zenét hallgatni normális hangminőségben. :S [link]
-
inf3rno
nagyúr
Napló nézőt nyitottam meg, ott ezt találtam: hdaudio hdaudioC1D0: no AFG or MFG node found
Csak valami inteles cuccot látok alsamixerben, de fogalmam sincs mit kéne látnom, ha DP-vel küldöm AMD kártyáról LG monitorra a jelet. Valszeg a DP-nek szerepelnie kell a nevében, úgyhogy gondolom az se látja.Ja ahogy nézem ez a no AFG lesz a gond: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Megint Ubuntu 22-vel szopok. Olyan 1 hónapja nem kapcsoltam be a gépet, most bekapcsoltam, a szoftver update előtt ment a hang, utána nem ismeri fel a kimenetet. DP-n keresztül megy a hang a monitorra, annak a jackjére dugtam rá a hangfalat. AMD a videokártya. A kimeneteknél csak a standard digital output és headphones jelenik meg, a DP nem. Bármi ötlet? Kezd már kicsit kiidegelni az Ubuntu 22 a szarságaival, nem sokára letörlöm, aztán felrakom a 21-est. Elvileg az ezerszer stabilabb, mint ez a rakás szar. -
inf3rno
nagyúr
Tudtok olyan append only megoldásról, amit a ransomware nem ér el? Gondolok itt arra, hogy egy szövegfájl csak appendelhető, vagy egy mappában csak létrehozni lehet fájlokat, törölni nem? Általában csak a felhasználó jogosultságaitól függenek ezek, aki volt szerencsés futtatni a ransomware-t, vagy ezek elmennek egészen root jogig különböző sérülékenységeket kihasználva?
Tulképp csak azért kérdem, mert gondoltam rá, hogy az asztali gépemre tennék egy backupot, ami rendszeresen ment akár napi többször, és lenne egy külső USB-s, amit csak ritkábban használnék.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #41217 üzenetére
Ez egy NAIH feljelentést megérő megoldás, ami náluk van, ha még mindig ilyen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #41214 üzenetére
Akkor máshogy kezeljük ezeket a dolgokat, én szimplán csak rezisztenssé váltam rá. Évekkel ezelőttig észre sem vettem a reklámokat, csak miután más rámutatott egy háztartásban, hogy ott vannak, és milyen jó, mert ő pont azt nézegette. Akkor is visszakérdeztem, hogy mi, mintha valami szűrő lenne, ami kitakarja őket. Mostanában meg már megbarátkoztam velük, bár sok hasznukat nem látom. Inkább a saját cégem reklámozásához merítek ötleteket, vagy látok néha kimondottan vicces reklámokat. Szerintem téged azért idegesít, mert a pszichológiai hadviselés is ugyanezeket az eszközöket használja csak más célra, ahogy a politika és a csalók is. Az egyedüli dolog, ami mérsékelten irritál bennük, hogy mobilon nincs korlátlan sávszélességem, és rengeteget elvisznek belőle, de a korlát túllépése után is viszonylag használható a mobilnet, úgyhogy annyira nem érdekel az sem.
-
-
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #41070 üzenetére
Ja izé, vírus függő, hogy mennyire lopkodja a samba jelszókat. A legtöbbje szerintem nem elég fejlett ahhoz, hogy lenyúlja a kézzel beírt jelszókat, csak amire automatikusan rá tud csatlakozni, azt bántja, esetleg ha menet közben rácsatlakozol, akkor azt is. Illetve általában aktívan kommunikálnak a gazdájukkal egy szerveren keresztül, aztán ő ad nekik parancsokat, ami az is simán lehet, hogy töltsön le még kétszáz másik kártevőt, úgyhogy tuti biztosat nehéz mondani a témában, mert bármi lehet. Csak úgy nem szokott jönni amúgy, kell valaki, aki meggondolatlan, és lefertőzi a gépet a hálózaton.
-
inf3rno
nagyúr
Én ilyesmire gondolnék, hogy létrehozott valami lock fájlt, aztán elfelejtette eltakarítani, mert mondjuk elment az áram, etc. Nem hiszem, hogy újra előjön.
Szokták bántani a zsarolóvírusok a megosztott meghajtókat is. Azzal szoktak szívózni, hogy a lemezképet először törlik a rendszer visszaállításról állítólag, aztán az alapján sokszor el lehet kapni őket úgy is, hogy a vírusirtó nem ismeri fel őket. Linuxra nem annyira elterjedtek, de Windowsnál gyakoriak.
-
inf3rno
nagyúr
Ha úgy érted, hogy két eltérő userrel, akkor most hozd létre a második usert az első gépen is, aztán nézd meg, hogy azzal tudsz e csatlakozni. Ha azzal sem megy, akkor egy usernek valamiért egy kapcsolata lehet csak. Az meg szinte biztos, hogy konfigurációs probléma. Vagy SMB vagy Linux beállításoknál kell keresni.
-
inf3rno
nagyúr
Amennyire én látom az a különbség a VPN szerver meg a VPN gateway között, hogy az első szerver gépen fut, a második meg hálózati eszközön, pl. routeren. Nézegettem régebben, de csoda router meg firmware csere kell egy wireguardhoz, szinte minden csak openvpn-t támogat, ami nem olyan jó, azért inkább szerver mellett döntöttem. Persze azóta lehet változott a piac, és valami out of the box támogatja, passz. A másik ami miatt ez mellett döntöttem, hogy bármikor tudok olyat, hogy virtuális gépre rakok egy pfsense-t, aztán megoldom ezen a gépen egyúttal a routert is. Erősebb CPU-t, több memóriát bármikor rakok bele. Szóval valahogy ezt hardver szempontból biztosabbnak érzem. Nagyon sokáig vergődtem amúgy, hogy legyen e külön valami komolyabb router, de aztán most egyelőre ide lyukadtam ki.
-
inf3rno
nagyúr
Itt az a lényeg, hogy az otthoni hálózatommal kötöm össze a távoli gépet titkosított csatornán. Külső VPN szolgáltatóval nem lehet ilyet. Ott a max, hogy a VPN szolgáltató és a kliens gép között titkosított a forgalom. De persze lehet, hogy én értek félre valamit, abból, amit írtál.
A héten nagyon sok a meló, de legkésőbb szombaton felteszem a szerverre a hypervisort. Még egy SSD hűtőt és adatkábeleket várok hozzá, de gyakorlatilag kész van a vas.
-
inf3rno
nagyúr
Vannak kintről elérhető szolgáltatások, de azokat csak VPN-en keresztül akarom. Most vagy virtuális gépre teszek valami router+tűzfal+IDPS oprendszert, pl. pfsense, vagy veszek arra is egy kütyüt, és külön lesz. Én inkább afelé hajlok most, hogy kevesebb kütyüm legyen, és virtualizáljam, de nekem fontos az is, hogy az optikai belső háló max sávszélességgel menjen. Elvileg a CPU tud virtualizációt, az alaplap meg támogatja az IOMMU-t, szóval ha szerencsém van, akkor menni fog. Most nem vagyok otthon, de jövő héten ránézek majd a gépre.
-
inf3rno
nagyúr
Kicsit utánaolvastam, szerintem KVM lesz rajta. Az ESXi-ről azt olvasom fizetős rajta a Docker, ezen meg elvileg lehet direktbe Dockert feltenni, ami hatalmas előny, mert tudok több webszolgáltatást futtatni vele containerekben, teszt szervernek használni, stb. Igazából ami nekem számít, hogy meglegyen a hálózaton az 56Gbps amennyire lehet, és szinte egyáltalán ne vegyen le a sebességéből, mert nagyjából az SSD is tud annyit. Az a gond, hogy amíg nem jön meg kábel a hálókártyákhoz, addig nem tudok benchmarkolni ezzel kapcsolatban. Különben elég gyorsan eloszlanának a kételyek, hogy mennyit számít sávszélességben a virtualizáció. Összerakok gyorsan néhány Ventoy scriptet, amíg még itt van a videokártya, aztán utána eladom.
-
inf3rno
nagyúr
Azért írtam, hogy nem szempont, mert ha kell, akkor teszek bele 32GB-ot, aztán kész. Utánanézek a KVM-nek majd. Az ESXi azért jött képbe, mert valaki írta régebben, hogy minimális a sávszél veszteség ha azon keresztül megy a hálózat, a Linuxnál meg jóval nagyobb veszteséget mért.
-
inf3rno
nagyúr
Az 1GB memória nem lesz annyira szempont, inkább a CPU és a hálózat sávszélessége érdekel. Valszeg két féle OS lesz rajta, az egyik szervernek, a másik hálózati forgalom figyelésére router+tűzfalnak + IDPS-nek, azért is érzem indokoltnak az ESXi-t. A lényeg, hogy muszáj monitoroznom, hogy mi történik a hálózaton ahhoz, hogy otthon tudjak dolgozni biztonságosan, külön gépet meg nem akarok most venni csak erre a célra. Ez a gép az alapja amúgy: [link], ebbe vettem M2 SSD-t és 2x56Gbps hálókártyát.
-
inf3rno
nagyúr
Van videokártya meg monitor is, de már nem akarok azzal szórakozni, hogy berakom a gépbe. Talán 1 hónap múlva tudok érdemben foglalkozni a témával, addigra eladom a gépet. Az ESXi azért tetszene, mert felteszem most az alap rendszert akár monitorral, beállítok rajta egy SSH-t, aztán majd később eldöntöm, hogy virtuális gépre mit teszek fel. Valszeg lesz egy pfsense és valami Linux a szervernek.
-
inf3rno
nagyúr
Köszi!
Nyitottam rá topikot külföldi fórumokon, hátha: [link] [link]
Jó lenne ESXi-re feltenni egy pfsenset és egy Ubuntu servert vagy Alpine-t. Legalábbis ez volt az eredeti tervem, de majd kiderül. Egyelőre még nem vagyok benne biztos, hogy mit akarok ettől a géptől. Régebben routert szerettem volna építeni belőle, talán most is router és szerver egyben lesz. Elég erős mindkét funkcióhoz.
Talán meg is van, amit kerestem, úgy nézem a Ventoy támogat valami hasonlót. Imádom. :-) [link]
Sajnos nem opció, hogy másik gépen előtelepítem, mert azokon nincs M2 foglalat. Maximum bit pontos másolatot tudnék csinálni egy SATA3 SSD-ről így, aztán kiterjeszteni a meghajtót az M2 SSD-re. Úgy valóban egyszerűbb lenne, ha ez így automatizálható. Ha nem, akkor még megvan a passzív kártyám, azt tudnám használni ideiglenesen, de ha elmegy aprón, akkor nem fogom emiatt visszatartani. -
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Nem desktop kérdés. Megoldható valahogy, hogy úgy telepítsek Linuxot, hogy nincsen videokártya a gépben? Körülbelül annyi kéne, hogy feltesz nekem egy SSH-t egy előre beállított jelszóval vagy publikus kulccsal, amin keresztül utána beállítom a rendszert. Esetleg még arra gondoltam, hogy ESXI menjen fel ugyanígy, aztán arra teszem fel a Linuxot az egyik virtuális gépre.
-
inf3rno
nagyúr
Van bármi lehetőség, hogy a hangerőt alkalmazásonként beállítsam?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40907 üzenetére
Bármi lehet. ZFS-nél block checksum van, ott egy blokk szokott sérülni, és az azon lévő fájlok. Ha töredezett a lemez, akkor ez sok fájlt érinthet, és nehéz megmondani, hogy azon belül pontosan melyik fájl sérült, ott meg kell nézni az érintett fájlokat egyesével. SSD-nél nem tudom, valószínűleg ott is. Előfordulhat ugyanez, ha kisebb hibák vannak. Ha nagyobb a hiba, akkor kuka az egész, és a teljes lemezt vissza kell állítani.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40905 üzenetére
Szerintem csináld a mostani géppel ZFS-el, és csinálj backupot róla. Az adatvesztés ellen a biztonsági mentés véd, a RAID inkább arra jó, hogy ne kelljen leállni, ha tönkremegy egy lemez, illetve gyorsítja az írást, olvasást, ha olyan típusú.
A ZFS-nél érdemes nem a teljes lemezre, hanem partícióra csinálni a RAID-et, és egy picit lecsípni a partíció méretből. Azért jobb így, mert a ZFS-nél nincs olyan, mint a BTRFS-nél, hogy eltérő méretű lemezekből rakod össze a tömböt, csak azonos méretűek lehetnek, aztán ha egy kiesik, és később pótolni kell, akkor elképzelhető, hogy másik gyártótól nem lesz bitre pontosan ugyanaz a lemezméret, később meg már macerás átméretezni. Ha esetleg tartasz attól, hogy fizikailag ellopják a lemezt, vagy valaki hozzáfér az adatokhoz ott helyben, akkor a ZFS támogat fájlrendszer szintű titkosítást. Amennyire én tudom a többi fájlrendszernél külön LUKS kell, és az jóval macerásabb, hogy van egy RAID-ed, és még arra külön teszel titkosítást.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40900 üzenetére
Nem muszáj, enélkül is ritka az adatvesztés. Ha nem vállalkozás adatai vagy ilyesmi, hanem pl. családi fotók, akkor egy sima backup készítés is elég lehet. 1-2 fotó elvesztése nem szokott világvégét jelenteni.
Az ECC-re váltás nem annyira egyszerű manapság, mert százezer felett vannak az ECC-s Intel lapok, az AMD ECC támogatása meg consumer grade lapokon nem tudni mennyire létező vagy megbízható. Nekem van egy régi s1151-es ECC-s lapom, azt el fogom adni az aprón, mert én is túlzásnak érzem, bár leginkább azért, mert nem megy bele egyszerre egy M2-s kártya és egy 56Gbps optikai hálózati kártya, így meg értelmét vesztette a mostani belső hálómban. Én inkább áttérek arra, hogy EXT4, dupla backup, és fájlonként csinálok mindenre checksumot. Aztán ha sérült valamelyik fájl, és hibás a checksum, akkor nyomozok, hogy vajon a backup vagy a szerveren lévő fájl e a hibás. Nekem itthonra nem kritikus, hogy 24/7 fussanak a szolgáltatások, illetve eleve úgy írok mindent, hogy támogassák ezt a fajta megközelítést pl. event storage-ből kimentve minden event külön checksumos fájlba kerül. Ha űzlethez kell és fontos, hogy állandóan menjen a szerver, akkor ECC és ZFS szerintem a legjobb megoldás. A BTRFS esetleg annyiból rugalmasabb, hogy eltérő méretű lemezekkel is működik, de a ZFS-t egy fokkal megbízhatóbbnak érzem.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40896 üzenetére
A ZFS és BTRFS azért jobbak egy sima EXT4-nél, mert block checksum van rajtuk, amit ellenőriznek olvasásnál, és ha RAID-be teszed őket, akkor automatikusan javítják a sérült adatot, ha van redundancia. Volt régebben ilyen városi legenda, hogy a hibás memória miatt ez az ellenőrző mechanizmus felülírhatja a jó adatot is hibással, mert a checksumja nem jön ki. [link] Úgy tűnik nem volt igaz. Viszont az ECC így is erősen ajánlott, ha fontos az adatod integritása. A többi RAID megoldásnál úgy tudom nincs ilyen checksum, és ott vagy vége a világnak, ha az egyik példány sérült az adatból és felhasználói beavatkozás kell, vagy simán felülírhatja a hibással a jót. Legalábbis olvastam erről is régebben. Van még azt hiszem olyan funkció ezekben, hogy tömöríteni lehet az adatot, aztán ott még jobban be tud kavarni a hibás memória. De már olyan 5 éve olvastam ezekről, amikor összeraktam itthonra a szerverem. Azóta sem használtam. Kiderült, hogy nincs időm erre, meg egyelőre megúsztam a hibás SSD-ket. El is adom a cuccot nem sokára, aztán maradok egy sima EXT4-nél meg sűrű backupnál.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Formaster #40883 üzenetére
Nekem eddig, ami sebességben a legtöbbet számította az a buffer méret, olyan tizedére húzta le a sebességet a túl alacsony buffer méret. Igaz az nem RAID volt. ECC memória nélkül nem nagyon állnék neki szoftveres RAID-nek, ha meg nekiállnék, akkor BTRFS vagy ZFS lenne.
-
inf3rno
nagyúr
Van arra valami javítás, hogy a videok egy részében a hang mély, mintha goauldok beszélnének és recseg? Youtube, videa teljesen jó, de pl. ennél torz a hang: [link]
-
inf3rno
nagyúr
Érdekes cikk. Ennyire minimálba azért nem mennék le, a FreeBSD-vel már szívtam eleget.
Ha itt is csak ennyi kéne a hangerő szabályozó gomb működéséhez, akkor simán kikeresném. Azt hiszem az nem működik rajta, meg van még egy gomb, amire már nem is emlékszem, hogy mi volt, de emiatt bármi lehet, amit akarok. Ami még zavaró, hogy a power gomb egy nyomásra zárol, viszont a következő nyomásra leállítja a gépet ahelyett, hogy visszakapcsolná a monitort.
-
inf3rno
nagyúr
Közben nekem sikerült megtákolni, hogy legalább Firefox-ban menjen: [link] Tulajdonképp ez proof of concept is egyben, hogyha DE vagy OS szinten támogatnák az egy ujjas használatot, akkor akár elég lenne beletenni egy apró átalakító programot, ami az egy ujjas eseményeket két ujjassá alakítja.
-
inf3rno
nagyúr
Akkor giten nyiss neki issue-t, hogy mennyire kell neked ez a funkció, hátha megkönyörülnek. Én nem értem az enyémet, annyira fapados, mint állat. A kurzor követi az érintést, és olyan, mintha az egérrel kattintanék, ennyit tud. Ez így teljesen használhatatlan bármire. Gondolom ha felteszem Mint helyett az Ubuntut, akkor ugyanide jutok, mert a driverrel van a gond.
-
inf3rno
nagyúr
Én azt nem értem, hogy mi ez, hogy a drivertől függ, hogy van e multi touch vagy single touch támogatás, és nem lehet kedvedre kapcsolgatni vagy átállítani, hogy csak single touch legyen. Az egész arra utal, hogy pocsék a tervezése a szoftvernek, és hiányzik legalább egy absztrakciós réteg.
-
inf3rno
nagyúr
De nem egyedi, mert amit írtam Dell tablet is ugyanezt használja. A kereső szinte csak azt dobja ki, ha beírom ezt a driver nevet.
Érdemes ezt megnézni: [link]. Azt mondja multi touch-al működnie kéne out of the box a kijelzőnek. Ez volt 8 éve. Hát ahhoz képest mégsem megy, és nem is hiszem, hogy támogatja a multi touch-ot, legalábbis az alapján, ahogy a Windows-ban működött.
Még az lehet, hogy a Mint-nél csesztek el valamit, és az Ubuntun tényleg működik, nem értem. Többen is írják, hogy rendben van.
-
inf3rno
nagyúr
Ha libinput helyett synaptics-et állítok be a drivernek, akkor meg sem jelenik a beviteli eszközök listáján. A logokban az van, hogy valami multitouch drivert próbál használni hozzá, ami biztosan nem jó rá. A régi synaptics driverek vajon kompatibilisek az új kernellel? Elvileg volt köztük olyan, ami működött.
-
inf3rno
nagyúr
Megpróbáltam ScrollMethod-ot edge-re állítani, de semmi reakció. A Tapping on meg ilyesmikre is azt írja, hogy property "Tapping" doesn't exist, you need to specify its type and format. Úgy tűnik, mintha a driveren semmit nem lehetne állítani, és ezért van az, hogy a GUI-n sem lehet. Viszont a synaptics driver lehet, hogy jobb lenne akkor, hátha azzal lehet valamit kezdeni, ha már ez elhasalt.
-
inf3rno
nagyúr
Találtam egy fájlt a keresővel, valszeg ez lesz az: /usr/share/X11/xorg.conf.d/40-libinput.conf
Ebben úgy nézem már nem driverre meg ilyesmire határozzák meg a szabályokat meg nem konkrét eszközre, hanem "libinput touchscreen catchall" van, ami végülis elmegy, mert csak egy érintőkijelző van rajta. Gondolom ennél kéne még beleírnom valamit, hogy 1 ujjal is működjön. Mindjárt megnézem, hátha a libinput leírásában van valami erről.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PS Plus előfizetések
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest