- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Nos urak. Végére ért az smb mountolás sorozat
Itt a megoldás:
Ha fstabbal mountolsz valamit minden fájl kap egy ID-t a NAS-on az SMB szervertől. Ez valami smb protokoll dolog.
Namost ha rendelkezel a NAS-odon ssd cache meghajtóval akkor ugye lementesz egy fájlt, majd pár perc mulva átmozgatja a HDD-re. Az fstab valamiért úgy van megcsinálva, hogy piszok fontosak nekik ezek az ID-k, ha jól értelmeztem Windowson ez nincs így. Amikor a NAS-od átmásolja cache-ből a hdd-re az adatot változik az ID és fstab ettől azonnal összekakilja magát és eldobja a mountotAlant a serverino flag ami default, ez nem fog cache meghajtós NAS-okkal működni, kell a noserverino flag
serverino
Use inode numbers (unique persistent file identifiers) returned by the server instead of automatically generating temporary inode numbers on the client. Although server inode numbers make it easier to spot hardlinked files (as they will have the same inode numbers) and inode numbers may be persistent (which is userful for some sofware), the server does not guarantee that the inode numbers are unique if multiple server side mounts are exported under a single share (since inode numbers on the servers might not be unique if multiple filesystems are mounted under the same shared higher level directory). Note that not all servers support returning server inode numbers, although those that support the CIFS Unix Extensions, and Windows 2000 and later servers typically do support this (although not necessarily on every local server filesystem). Parameter has no effect if the server lacks support for returning inode numbers or equivalent. This behavior is enabled by default.
noserverino
Client generates inode numbers itself rather than using the actual ones from the server.
See section INODE NUMBERS for more information.
-
daninet
veterán
Nah jól újraindítottam már megint ugyanezt a vitát
Mondjuk döntő érveket nem olvastam, nekem még mindig evidensnek tűnik, hogy megnyitom Discover-t, elolvasom a kommenteket milyen a csomag, megnézem a képeket és rákattintok, hogy install. Synaptic meg egyéb GUI csomagkezelők ezt nem nagyon hozzák, azok többnyire egy ablak egy nagy listával, alig nyújt többet mint a terminál.
#42168 hcl
"A filozófia a kérdés. A Unix nem a MS-től megszokott favágásról szól."
Értem, de hol ez a filozófia, amikor megnyitsz egy böngészőt vagy egy levelezőt? Ezek már nem egyfunkciós CLI programok, az első asztali környezetekkel kezdett ez a dolog megdőlni. Gondolom te sem terminálból szöveges alapon kommentelsz ide
Látom, hogy nagy az ellenállás főleg az öreg motorosok között, viszont UX szempontból a dependency problémák megszűnése és az egy kattintásos alkalmazás boltos telepítés hatalmas lépés.
Még nagy linux evangelisták is immutable rendszerekben és konténerekben látják a jövőt.
A dolog szépsége viszont az, hogy, van rengeteg disztró, és ha a fent említett rendszerek lesznek az alapértelmezettek mindenkinek akkor is jut majd neked valami ahol csomagozhatsz, vagy fordíthatsz magadnak.Sokan csinálják pedig, hogy külön /home partíció, és megadja telepítéskor, hogy az ott a /home, ne formázza.
Csak hozzáteszem, hogy igen, csináltam, próbáltam, működik, viszont distro hop esetén a jogosultságok teljesen megzavarodnak és ha nem ötödjére csinálsz minimum ilyet akkor gyorsabb lementeni a config fájlokat és bemásolni a friss telepítésnél
Chris Titus csinál a youtube csatornáján distro hop live streameket és annak ellenére hogy a faszi fekete öves linux user még ő is guglizza a hibákat fél órát miért nem indul a böngészője home könyvtár migrálás után -
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #42157 üzenetére
köszi, nem ismertem ezt a parancsot.
✘ ~ systemd-analyze
Startup finished in 10.503s (firmware) + 5.103s (loader) + 846ms (kernel) + 5.204s (initrd) + 13.617s (userspace) = 35.274s
graphical.target reached after 13.617s in userspaceViszont akkor uefi tököl még egy 20mp-et az elején annak kell utánanéznem az mi.
Ezt ugye nem komolyan írtad? Nincsenek tárolói a Susunak?
Persze, hogy vannak tárolók. Nekem ez így kényelmes, nem kell keresgetnem mi a csomag pontos neve, csak rákattintok hogy install. Van bármi hátrányom ebből?
-
daninet
veterán
hát.. én mindent flatpackből telepítek
próbálok visszaemlékezni volt-e bármi fontos amit zypperrel raktam fel de szerintem semmi. Ezt a kodek dolgot sem értem, ezt hozzák fel mindig negatívumnak. Windows XP-n telepítettem utoljára kodeket
VLC-nek van saját kodekje, Firefoxnak is. Ha felrakom a kdenlive-ot videót szerkeszteni annak is van. Jön a flatpackkel. Mire kell a kodek? Vagy te nem használsz flatpacket egyáltalán?
Zypper meg... hót ugyanaz szerintem mint apt. Beírom, hogy zypper install aztán pörög a terminálban a formázatlan szöveg. Nala az egyetlen ami látszólag kicsit is próbál ezen változtatni.
Zypper repójában nincs tldr de kb ez az egyetlen amivel együtt kell élnem. Elvileg van valami python3 verziója ami használható lenne ha nagyon nem tudnék nélküle élni. -
daninet
veterán
Lutrisból próbáltam. Átváltottam opensuse-re és minden bajom megszűnt. Mind. Az smb csatolás, a hangeszköz váltogatás, a Lutris bajai.
Epic is megy azonnal. Valami nagyon rossz volt a kubuntu telepítésemmel pedig nem mókoltam rajta semmit. Elég rossz "első" tapasztalat volt. Kitartó vagyok az ilyenekkel, nem tántorított el, de rossz PR linuxnak ha valaminek ennyi baja van és az ember elsőre egy ilyen populáris disztrót választ. Lehet, hogy hardver specifikus volt a baj, vagy user specifikus, nem tudom.
Lényeg, hogy megoldódott.Boldog suse user vagyok most.
Egyetlen baja, hogy lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc. Mind1 túlélem, működik. Többnyire úgyis alvóban van. -
daninet
veterán
úgy néz ki többet nem írhatok ebbe a topikba
-
daninet
veterán
válasz
PociAti #42139 üzenetére
"Lunixon nem nagyon van játék, vagy csak tuxracer és társai futnak"
ilyet nem írtam sehol nem tudom ezt honnan vetted. Arról volt szó az eredeti kommentben, hogy kolléga piszkált miért "szenvedek" az Epic Launcher indításával amikor az egy windowsos program.
Tudok a protonról és a natív játékokról is, de egyik sem natív amit játszok, mind proton verziós, illetve sajnos nem futnak olyan jól mint windows alatt. De mindegy mert nem játszok túl sokat ez amolyan mellékes időtöltés, nem görcsölök rajta sokat. -
daninet
veterán
Szerintem distro hoppolok egyet, ez az ubuntu az agyamra megy lassan.
Biztos user error, de ennyi minden?Most a legújabb:
windows fut wirt-managerben. Nincs suspend beállítva a gépemen, mert azt már megállapítottam, hogy sok esetben a guest nem tud visszajönni alvóból. De egy monitor kikapcsolás és lock azért 15 perc után bekapcsol a gépemen.
Ha visszajövök ebédről és újra csatolom a BT fülesem a virt-manager minden esetben a hangszórókra rakja vissza a hangot. Átállítom default eszköz BT füles legyen, csörög a teams és megint a hangszórón szól hiába a füles a default. Ez addig nem változik amíg újra nem indítom a guest-et.Lutrisból wine egyáltalán nem működik, rákattintok, hogy telepítse az Epic Launcher-t és semmi nem történik. Log annyit mutat, hogy:
LogWindows: Error: [Callstack] 0x00000000015509fb EpicGamesLauncher.exe!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007b62b0d0 kernel32.dll!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007bc5f937 ntdll.dll!UnknownFunction []
LogWindows: Error: [Callstack] 0x000000007bc60270 ntdll.dll!RtlCreateUserThread() []
LogWindows: Error:
Initial process has exited (return code: 2304)
Monitored process exited.
Exit with return code 2304
Teljesen kíváncsiságból felraktam virt-managerben opensuse thumbleweed-et, ugyanugy rákattintok Epic Launcher telepítésére és pöccre indul mókolás nélkül
Ja és az smb még mindig néha úgy lecsatol hogy nem lehet visszacsatolni
Szóval Tumbleweed a következő kiszemeltem. Szorítsatok, hogy a home mappát átmásolva ne menjen minden tönkre permission problémákkal
-
daninet
veterán
ez ott van nekem is. Viszont a dolphinba épített smbclientet használja, bármely más program nem tudja elérni. Asszem terminálban cli smbclient kell hozzá, lehet tévedek.
Ezért van fixen mountolva, hogy például a letöltéseim firefox alól könnyen menthetőek legyenek oda tallózás nélkül.Vannak programok amik nem az xdg-desktop-portal-t használják tallózáshoz és mentéshez, és olyankor teljesen láthatatlan a kitűzött smb útvonal.
Szóval csak félmegoldás. Ahogyan windows alatt is kirakod meghajtónak a távoli könyvtárad, úgy itt is a legjobb ha elérhető lokálban. -
daninet
veterán
Nem az a baj, hogy valami elitista vagyok és nem jó nekem dolphin féle mount
A bajom az, hogy amikor be kell gépelni az útvonalat akkor smb://192.... tudod a járást. Hosszú. Sokkal jobb valami rövid útvonal.
Egyébként autofs alatt van egy --ghost tag ami pontosan erre való, hogy elvileg egy szellem mappát ott hagy amire kattintani lehet. Viszont ez csak indítás után működik. Most azon gondolkozom, hogy auto indításba berakok egy shell scriptet ami egyszerűen csak cd paranccsal odanavigál az adott helyre ezzel létrehozva a szellem könyvtárakat.sonar:
Néztem NFS-t, unraid alapú a NAS-om, tudja az NFS-t, de őszinte leszek nekem kicsit magas hogyan működik a permission control. user guid meg könyvtár chmod alapú, szerintem baromi bonyolult.
Itt a reddit link [link] -
daninet
veterán
Megszakértették az okosok a mount problémámat. Unix rendszerű NAS-okról mountolt smb megosztások fstab alatt egy idő után timeoutolnak mert a cifs sz@r. A megoldás autofs használata ami automatikusan mountol cserébe ha 5 percig nem használod lényegesen lassabb mikor rákattintasz. Közben redditen találtam hasonszőrűeket is akik ugyanezzel küzdöttek.
Így most ez megoldódott.
Következő problémám hogy dolphinban a kitűzött mountolt útvonalak eltűnnek amint autofs eltűnteti őket és rootból ujra kell tallóznom.
Csöbörből vödörbe -
daninet
veterán
megfejtettem mi okozza:
Ha újraindítom a gépet és dolphinból vagy krusaderből nyitom meg az útvonalat akkor ok.
Ha újraindítom a gépet és save as / browse ablakból nyitom meg először az útvonalat akkor a mountolt mappa elromlik.
Az számít mit használok először.Őszintén nem tudom ezt mire vélni, talán még valami bug is lehet?
-
daninet
veterán
válasz
daninet #42070 üzenetére
nem működött
Kezd kiakasztani a mountolás. Ugyan ott vagyok, az egyik megosztásom nem csatolt fel.
Látszólag akkor történik ha megnyitok egy útvonalat link-ről pl /mnt/Private/Dokumentumok, valamiért ilyenkor a gyökér könyvtár nem csatolódik. Le kell csatolnom, visszacsatolnom és utána jó
daninet@daninet-pc:~$ sudo umount /mnt/Private
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -afstab most így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=7bac9932-eac9-407d-92ac-1a3212e00b67 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#UUID=37A841DA-3C00-4BAC-BF2A-04C4AECA1AF3 /mnt/d ntfs defaults 0 1
#/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=6F2E-CC47 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
//192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
/dev/sda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 0 -
daninet
veterán
Bajom van, még mindig ez a rohadt smb mountolás, fel nem tudom fogni miért kell valami ennyire bajos legyen
Most az alábbi történik:
Létrehozok egy könyvtárat /mnt/Private hogy majd ebbe mountolom bele az NAS-om megosztását.
fstab-ban benne van a megfelelő sor://192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
Szuper, lefuttatom mount -a és mindent szépen mountol. Elérem a /mnt/Private útvonalat.
Leállítom a gépet, elindítom másnap és a /mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból, ezáltal nem tudom megnyitni a gyökerét az smb share-nek.Így néz ki a /mnt tartalma
Ennek az az eredménye, hogy a /mnt/Private/Documents tartalma elérhető, de a /mnt/Private az nemTörlöm ezt a kérdőjeles valamit, visszacsinálom könyvtárrá, következő újraindításnál ugyanez
-
daninet
veterán
Volt multkor az a gondom, hogy egy appimage nem indult, most egy másik is ezt csinálja, ugyhogy tuti nálam van a gond. A hibaüzi a következő:
Gtk-WARNING **: 11:07:58.321: Could not load a pixbuf from icon theme.
This may indicate that pixbuf loaders or the mime database could not be found.
**
Gtk:ERROR:../../../../gtk/gtkiconhelper.c:494:ensure_surface_for_gicon: assertion failed (error == NULL): Failed to load /home/daninet/.local/share/icons/ePapirus-Dark/48x48/status/image-missing.svg:
Unable to load image-loading module: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders/libpixbufloader-svg.so: /tmp/_MEILbAd9s/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.30' not found (required by /li
b/x86_64-linux-gnu/libicuuc.so.72) (gdk-pixbuf-error-quark, 5)
Aborted (core dumped)
Namost nyilván beírtam google-be, végigpróbáltam a következőket:
sudo apt reinstall libgdk-pixbuf2.0-0javasolták, hogy szedjem ki ezeket a változókat, az appimage majd beállítja magának ha kell:
unset GDK_PIXBUF_MODULEDIR
unset GDK_PIXBUF_MODULE_FILEAzt javasolták rossz az útvonal ehhez a változóhoz úgyhogy újradefiniáltam:
export XDG_DATA_DIRS=/home/daninet/.cache
valahol ez után azt javasolták jobb nem beállítani az XDG_DATA_DIRS változót, úgyhogy megpróbáltam ígyis:unset XDG_DATA_DIRS
sudo update-mime-database /usr/share/mime
sudo apt-get install shared-mime-infoHiba maradt. Természetesen a hibában megjelölt útvonalon elérhető az svg fájl, nincs semmi probléma sem jogokkal sem az útvonallal.
Ha van bármi ötletetek szívesen veszem
-
daninet
veterán
Itt a teljes dmesg indulástól addig, hogy elindítom a VM-et.
Virtmanagerben pause állásba kerül a gép pár másodperc után
Alábbi screenshoton indult a windows és próbálta magát javítani de leállt.
-
daninet
veterán
Tegnapi ubuntu update után kvm nem bootol semmiről
A win10 virtuális gépem nem indult ezért beraktam egy win10 lemezt és az sem indul. Ennél a pontnál lefagy teljesen:
Ez a teljes XML konfigomMit tehetek?
-
daninet
veterán
válasz
kpityu2 #41896 üzenetére
daninet@daninet-pc:~/Documents$ ls
AnyDesk Superpaper-2.2.1-x86_64.AppImage
daninet@daninet-pc:~/Documents$ Superpaper-2.2.1-x86_64.AppImage
Superpaper-2.2.1-x86_64.AppImage: command not found
daninet@daninet-pc:~/Documents$ Superpaper-2.2.1-x86_64
Superpaper-2.2.1-x86_64: command not found
ez az appimage elindult tegnap még simán duplán rákattintva
-
daninet
veterán
Adott ez az appimage ami azonnal összeomlik indításnál. Hol találok ehhez logokat?
-
daninet
veterán
Új nap új gond
Hálózati helyet akarok permanens csatolni.
1. Manuálisan beírtam először az útvonalat, hogy elérem-e és a kwallet felugrott h elmenti a jelszót.
Ezt meg is tette:
2. Szerkesztettem az fstab fájlt, az alábbi a tartalma:\\192.168.1.200\Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
\\192.168.1.200\Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
\\192.168.1.200\Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
a pw fájl chmod 6003. csatolom a meghajtókat, csak a jelszó nélküli Download mappa csatolja magát, a többi üresen csatolódik
Konzol kimenet:
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -a
mount error(16): Device or resource busy
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
Kernel üzenet:
[ 58.513060] Key type cifs.spnego registered
[ 58.513074] Key type cifs.idmap registered
[ 58.513366] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Private
[ 58.535538] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Work
[ 58.546428] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Download
Viszont, ha először manuálisan elnavigálok a Work mappába és kwallet bekéri a jelszót:
Akkor már elérem utána a csatolt mappát.Nem vagyok benne biztos hogy ez a kdewallet műve vagy az smbcredentials fájlt nem érti a rendszer
btw miért kell ennyire bonyolult legyen egy hálózati meghajtó permanens csatolása
-
daninet
veterán
Ha bedobnék egy második videokártyát a gépbe KVM miatt szerintetek milyen kategóriájú kártyát lenne érdemes? Teljesítményre nem kell nagy dolog, nem játékhoz kell, csak hogy photoshopnak megy egykét szoftvernek amit nem tudok linux alatt megoldani legyen hw gyorsítása. Szóval egy IGP teljesítményével megegyező valami bőven megfelelne, de azért annyira modern kell legyen h az ujabb shader modellek meg opengl támogatások meglegyenek.
Természetesen kicsi pénz -
daninet
veterán
nemár, rengeteg előnye van a sandboxolt telepítőknek:
-A fejlesztőnek csak egy verziót kell karban tartani
-Sandboxban fut a szoftver
-Megoldja a dependency gondokat
-Részleges frissítéseket tesz lehetővé
-User könyvtárba települ nem system könyvtárba
-Gyorsabb system update mert kevesebb a csomag a rendszerbenMost ez csak így pár amit fejből tudok, biztos van még vagy 30 előnye. Nem minden kell, hogy snap v flatpack legyen de egyáltalán nem felesleges bloat
-
daninet
veterán
A következőket csináltam:
Volt egy vmware lemezképem. Még vmware alatt felraktam a virtio drivereket nehogy vmi grafikai bajom legyen.
Beírtam ezt terminálba:
qemu-img convert -p -f vmdk -O qcow2 win10.vmdk win10.qcow2
Kaptam egy qcow2 képet. Hozzáadom virtmanagerben
Eredeti wmware rendszerben scsi volt a vinyó ugyhogy ugyanarra állítottam kvm konfigban. Alábbi az eredmény ha indítom: -
daninet
veterán
Van tapasztalatotok vmdk qcow2 konvertálásával? Egy win10 képet szeretnék linux alól indítani.
A qemu-img convert paranccsal átkonvertáltam tehénbe majd virtmanagerben hozzáadtam meglévő képfájlként és a virtgép bootnál nincs boot media -
daninet
veterán
enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al. 4 eltérő rendszerben kell frissitgetnem a dolgokat.
Az apt csomagok meg egy laikusnak teljesen átláthatatlanok. Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része.
Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszóHa csomagokban van nagyon nem kellene, hogy bármit is rakjon a home mappán kívül.
Ja, ezt nem végtelen pénzből fejlesztik cégek
600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma, hanem az emberek akik belefáradnak a fejlesztőkkel harcolásba a bugreport fórumokon és saját disztrót csinálnak
-
daninet
veterán
válasz
kpityu2 #41834 üzenetére
furcsa, ez az egész csomagosdi. Én teljesen friss szemmel nézem a linuxot, 2 hónapja használom mindössze, és sokan emlegették mindig, hogy mennyivel jobb mint windows nem kell exe fájlokat vadászni telepítéshez. Hát.. őszintén a jelenlegi szitu sokkal rosszabb
Furcsa a megosztottság. Számtalan disztró, tucatnyi párhuzamos fejelsztés ugyanarra a problémára és mind 80%-ig van fejlesztve max. minden félkész.De van egy ötletem: csináljunk egy új disztrót ami aztán tényleg a legjobb lesz. Legyen mondjuk Debian alapú Gnome 44-el, ilyen még nincs
-
-
daninet
veterán
Létezik olyan, hogy valami úgy összeomlik, hogy letörli magát?
Bottles-el próbáltam valamit felrakni, összeomlott és konkrétan nincs többet a gépen. De valami furcsa módon tűnt el mert többet a flatpack alkalmazás kezelőjében sem látomA flatpack csomag könyvtárai még látszanak a ./home alatt
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
A naptárral és google fiókkal gondom van ubuntu és gnome alatt.
Ennyi történikAmit találtam fórumtémákat valami intel video driverre vonatkozik, de nekem olyan nincs a gépemben ez egy ryzen konfig.
Átnéztem ezt az oldalt is, de nem találtam semmit. Van hasonló bugreport, de nincs rá válasz
Valami megoldás van erre? -
daninet
veterán
Van egy remote gépem az irodában azt használom anydesken modellekhez.
Ez a windows wm leginkább olyan dolgokhoz kellene amit nem tudok rendesen megoldani linuxon, pl photoshop, teams (intune-al), illetve ilyen kis privát projektek tervezőprogramban mint a házikó amit láttál.
Szóval sok kakaó nem kell, de az is jó lenne ha nem állna be gyenge használattól. -
daninet
veterán
Ez az egész VM-ezés régóta megy, még windows alatt is volt windows VM-em, mert inTune-t használ a cégünk és MS fiók csak úgy loginol be ha a gépem berakom intune-ba és mindenféle policykat raknak a gépemre. Kap a cég egy VM-et a gépemen azt berakom policyba és csókolom.
Prioritást megnézem még. 8 mag legyen már elég nincs több kell a másik 8 a hostnak
-
daninet
veterán
Gyorsan elkiabáltam, valami gyík van az audioval vmware alatt. ha dolgozik a proci recseg ropog kihagy. Teamsen beszélek kollégákkal és mondják hogy kihagy a hangom miközben forgatom a modellt. Vágólap nem visz át csak szöveget.
Kb 2 hónapja vagyok linux alapon a fő PC-men és általában ez a tapasztalatom. Az OS tényleg nagyon jó. Minden szuper, mindent beállítok, mindenre van megoldás. Jó a DE, teljesen testreszabtam. De aztán el kell kezdeni alkalmazásokat használni és szó szerint mindennek van valami nyűgje. Nem csak FOSS szoftverekről beszélek, hanem olyan dolgokról is amikért fizetek, pl Anydesk, Spotify vagy esetleg vmware-ért is fizetnék ha jó lenne.
Nem adom még fel ennyivelKVM alatt "csak" a video gyorsítással volt gond, majd ráfekszek hogy megoldjam, lehet azt az utat kell kitaposnom.
Mindenesetre repoltoltam a hibákat vmware-nek.
-
daninet
veterán
ha bepipálod a 3d gyorsítást virtio driverrel akkor ez a hibaüzi:
windows alá jelenleg nincs opengl támogatás (kvm-el).
Szóval marad a vmware. De nem gond, évek óta vmware-t használok. Mikor windowsos voltam akkor is virtualizáltam egy windowst (intune és céges group policy miatt) vmware-el semmi gond nem volt vele.
A linuxos konzoljuk nem a legjobb, de ez a legjobb a lehetőségek közül, megleszek vele.
Az egyetlen gond a licensz, mert munkára használom. Ha jól működik megveszem majd (bár elvárnám, hogy minimum funciókat belerakjonak pl a toolbar elrejtése) -
daninet
veterán
Nem támogatott windows alatt, a virtio driver 3d gyorsítással egyelőre csak linux guest-eket támogat.
Alapvetően a QXL nem rossz de bármi 3d-t használ oda kevés lehet.
Ahogy látom az egyetlen alternatívája a gpu passthrough-nak a vmware (jelenleg). Van rendes openGL benne, ez miatt gyorsabb, a QXL-ben virtualizált opengl van mesa driverrel -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
Ryzen 7 2700x , van AMD-V virtualizáció és be van kapcsolva. VMware sem indul el nélküle.
Csinálok egy összehasonlító videót nemsoká a 3 opcióról, most fut a windows mindháromban a programjaimmal. -
daninet
veterán
Felraktam win10-et kvm-ben de nagyon gyatra a teljesítmény. Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. Ahogy olvastam a virtio driverek 3d gyorsítást csak linux guest rendszerekhez adnak, windows esetén nem. A gpu passthrough-ba csak beleolvastam de elég nagy falatnak tűnt felét nem értettem. Ráadásul a gépemben nincs IGP, nem tudom, hogy egy kártyával működik-e?
Marad a VMware egyelőre, az mindenféle mókolás nélkül adott 3d gyorsítást. Igaz nem lehet rajta játszani de a tervezőszoftverek amiket használok simán mennek.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
arra van ötletetek a thumbnail készítés miért lassú? Például csinálok egy screenshot-ot, fel akarom ide tölteni és nincs thumbnail a képhez. Kb fél óra mulva már lesz hozzá, mint a többinél is látszik.
-
daninet
veterán
válasz
daninet #41724 üzenetére
az elsőt megoldottam, átneveztem ezt a fájlt
/usr/share/gnome-shell/extensions/ubuntu-appindicators@ubuntu.com/appIndicator.js.bakÚj kérdés:
VMware-t használok win10 virtualizálásához mert munkámhoz kell 1-2 program ami windows only.
A VMware player linux verziója kb mindenben rosszabb mint a windows player. Kikapcsolhatatlan menüsávok vannak amik összenyomják a munkaterületet, illetve ha alvóba megy a gépem a virtuális gép összeomlik és újra kell indítanom. Így lényegében minden ebédszünethez le kell állítanom a virtuális gépet amit nem fogok.
Régebben virtualbox-ot használtam de nem volt rendes grafikus hardveres gyorsítás meg volt valami memória limit.Melyik virtualizációs szoftver ami:
modern minimál UI
rendes hardware passthrough (videokártya, webkamera stb)
alvóba tudom vele rakni a gépet -
daninet
veterán
Sziasztok
hogy tudom eltávolítani innen a futó programok ikonját? Anydesk különösen bugos és a sarokban bárhova kattintok azt hozza elő
Se a flameshot se az anydesk nem kell oda nekem, lent ki van tűzve a dokkonkérdés kettő:
Az megoldható valamivel, hogy ha a dokkon rákattintok egy aktív ablak ikonjára akkor minimalizálja? ugyanugy mint ahogy windowsban. -
daninet
veterán
válasz
lionhearted #41382 üzenetére
Leírom:
A szolgáltatóm nem ad privát IP címet. Unifi hálózatom van itthon, a router tud kliensként open vpn hálózathoz csatlakozni. Szeretném, ha a VPN-en keresztül aktív lehetne a kapcsolatom mintha "normális" szolgáltatóm lenne. Van egy VPS szerver ubuntu 20.04 alapon felraktam az open vpn-t, egy tutorial alapján konfiguráltam, de amint elindítom elvesztem a kapcsolatot a VPS-el. Lényegében mindent kinyitottam a tűzfalban, adtam neki egy allow eth0 meg allow összes port ami a tűzfalnak kell de nem jó. De gondolom ez így eleve nem egy jó stratégia mert bármi eléri a szerverem. A syslog rogyásig van dolgokkal amik meghaladják azt amit értelmezni tudok többek között, hogy blokkolva vannak a kapcsolódási kísérletek. Szóval ez - szerintem- elsősorban ufw probléma nem vpn konfig probléma bár nem tudom megállapítani.
3 napot öltem bele, de nem haladok sehova. Bunkó válaszok külföldi fórumokon, hogy olvassam el a manualt ami értelmezhetetlen számomra. Sajnos semmiről nincs ELI5 verzió, minden manual azt feltételezi, hogy 10 éve hálózatokkal foglalkozok linux rendszereken, ovpn manual különösen bűnös ebben.
Szóval fizetnék érte. Teljesen non profit, nem tudom mennyi pénzért foglalkozna vele valaki, ha túl sok elengedem a dolgot. -
daninet
veterán
Feladtam, ha valaki kis maszek munkában vállalná a tűzfalam beállítását akkor írjon egy privátot megegyezünk. Az a neve hogy uncomplicated firewall és két napja próbálom SSH-n konfigolni és sehogy nem működik
-
daninet
veterán
Sziasztok!
VPN-t csinálok magamnak egy VPS-en, ez egy GUI nélküli ubuntu 20.04. Az alábbi sort akarom a /etc/ufw/before.rules elejére berakni:
*nat
:POSTROUTING ACCEPT [0:0]
-A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 192.168.4.0/24 -j MASQUERADE
COMMIT
Berakom, elmentem, ufw disable, ufw enable és:
ERROR: problem running ufw-init
Bad argument `-'
Error occurred at line: 14
Try `iptables-restore -h' or 'iptables-restore --help' for more information.Problem running '/etc/ufw/before.rules'
Mi a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest