- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
megema
őstag
válasz
gregory91 #35713 üzenetére
Igen, GRUB parancssor fogad. Korábban megoldottam onnan is, de legutóbb BTRFS-re telepítettem a rendszert, így nem sikerült teljesen (initramfs parancssorig jutottam a frissített kernellel). Nem volt kedvem küzdeni vele, inkább korábbi kernellel indítottam, majd visszaállítottam a frissítés előtti snapshotot és helyben frissítettem.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Továbbra is olyan gonddal küzdök, hogy a grub-efi-amd64 csomag SSH-n keresztüli frissítésétől megfagy a gép, állíthatom helyre. Ha magán a gépen végzem a frissítést, akkor semmi gond.
El lehet ezt kerülni valahogy?
Nem tudom, hogy mennyire kapcsolódhat a két dolog, de egy sima
reboot now
esetén is képes elakadni a leállítási folyamat közben.Logot hiába nézem, nincs benne semmi érdemleges.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Adott egy Ubuntu Server 16.04.3 gép. Évek óta gondot jelent, hogy ha SSH-n keresztül futtatok apt dist-upgrade-t, akkor GRUB frissítés esetén csontra fagy a gép, leszakad a hálózatról, billentyűzet rádugásra, reset gombra nem reagál, képet nem ad. Kizárólag erőltetett kikapcsolással lehet megoldani, ekkora viszont GRUB parancssor fogad és lehet mókolni, hogy életre keljen. Ha a GRUB nem frissül, semmi gond sincs frissítéskor.
Bármi ötlet? Futtassam háttérben a frissítést, mert a hálózatról leszakadás miatt megszakad folyamat, és ez okozza a galibát? Szerintem pont fordítva, valami fagyás miatt szakad le. Nem tudom mi köze lenne a GRUB-hoz a hálózatnak...
-
megema
őstag
Sziasztok!
Headless működő (Openbox-szal indított Kodi megy csak rajta, se DM, se más WM nincs egyelőre) Ubuntu Server 16.04.2-re szeretnék VNC-t telepíteni, hogy új session-t létrehozva dolgozhassak a gépen. A lényeg az lenne, hogy teljesen Mac-esként működjön, azaz a macOS gyári kliensével felhasználónév és jelszó megadásával lehessen csatlakozni. Van erre megoldás? Esetleg csatlakozás utáni felhasználó választással?
Egyelőre virtuális gépen próbálkozom, de csak annyit sikerült elérni, hogy Real VNC (VNC Viewer) klienssel csatlakozzak, majd XDM login screen-en tudok felhasználót választva belépni. Más DM-rel ennyire sem akart működni. A gyári kliens az így konfigurált szerverre nem is lép be és előtte jelszót kér, pedig nem is lenne rá szükség. Volt már bárki hasonló cipőben?
A VNC-hez és a gyári klienshez a kényelem miatt ragaszkodnék, mivel az RFB portot Avahi-val hirdetve a macOS fájlkezelőből egy kattintással lehetne csatlakozni. Korábban XRDP-t használtam, ha nem lesz jobb ötlet, akkor lehet az lesz végül.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Mi van a szerverekkel mostanában? Bődületesen lassú a csomaglisták és frissítések letöltése is. Ubuntu 16.04.2, semmi mókolás. Pár hete raktam fel egy Debian virtuális gépet, akkor is feltűnt, konkrétan használhatatlan.
hu.archive.ubuntu.com-ról próbáltam most fájlt letölteni más gépen, böngészőből, ugyanolyan lassú. A net viszont hibátlan.
Ezen felül már megint idegbajt kapok. Frissítek, erre megáll, a gép lehal a hálózatról és csontrafagy. Billentyűzetet hiába dugok rá, semmit sem reagál. Mindjárt kikapcsolom, gondolom hegeszthetem a GRUB-ot megint, hogy egyáltalán bebootoljon.
Ilyenkor mi van? Háttérben kéne futtatni a frissítést SSH-n, mert a hálózatról leszakadás miatt megszakadt SSH kapcsolat miatt fagy le? Korábbi konfignál, 14.04 ilyen nem volt frissítéseknél. Nem is értem, hogy csinálhat ilyet. Ennél nem ez az első alkalom, de tuti, hogy az utolsó.
-
megema
őstag
válasz
szőr Artúr #28595 üzenetére
A te esetedben még megérteném, hogy grub parancssor fogad (bár akkor is el lehetne kerülni), de nálam se grub, se kernel frissítés nem volt. Egyszerűen csontra fagyott valamitől.
De, lehet fordítva. Nem a sor elejét néztem.
Nekem gyanús, hogy a dhcp-client-nél akadt el, de akkor sem kellett volna lefagynia, max. megszakítani az SSH-t és a frissítést.
-
megema
őstag
válasz
lev258 #27996 üzenetére
Oké, ezt nem tudtam. Viszont annyiban a Dell is hibás, hogy ha nem működik megfelelően valami Ubuntu alatt, akkor ne adják már Ubuntuval előtelepítve és felmatricázva a gépet.
Ha már az AMD-t említed... Arról tudsz valamit esetleg, hogy egy Intel HD Graphics + AMD HD5650/6550 páros hogy muzsikál? Mert az Windows alatt botrányos. Kizárólag a notebook gyártó driverével működik megfelelően, de úgy is volt már vele gubanc.
(#27997) tomtyi: Mondatokat én is ki tudok ragadni, de egészében úgy látom nem ment át. Segítek egymás mellé rakni a lényeget: "akkor az Ubuntu/Ubuntus driver készítője a hibás", "Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni"
Tehát ha a drivert az NV csinálja (és nem az Ubuntu hibájából nem úgy működik, ahogy kéne), akkor az NV a hibás. Nekik kéne megfelelően támogatni. Én úgy vagyok vele, hogy vagy csináljanak valamit jól, vagy sehogy. Ha nem megy a GPU váltás, akkor ne rakják bele az opciót a driverbe, hogy megszivassák az embereket az NV GPU totális eltüntetésével.
-
megema
őstag
válasz
#40553216 #27994 üzenetére
Igen, alapvetően Windowst értettem másik rendszer alatt.
Attól függ, hogy miért nem megy. Ha egy elterjedt hardver/hardveres megoldás nem működik megfelelően Ubuntu alatt (ami Windows alatt rendben van), akkor az Ubuntu/Ubuntus driver készítője a hibás. Ha Windows alatt sem, akkor a gyártó. Ha a gyártó ritka/egyedi hardverrel szereli a gépet, majd olyan rendszert telepít rá, ami nem támogatja azt, akkor szintén a gyártó.
Például az említett 3460-ból egy hónapos korában dobtam ki a Dell 1704-es WiFi-t és ment a helyére egy Intel, mert Windows alatt is problémás volt. Viszont az Optimus - lehet, hogy rossz, de - nem egyedi megoldás, elég elterjedt volt. Azt Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni. Majd gépen megnézem a videót, most mobilról írok.
-
megema
őstag
válasz
#40553216 #27988 üzenetére
Ha másik rendszerrel nincs probléma, akkor miért a gép lenne szar? Egyébként meg egy szóval sem mondtam, hogy szar lenne az Ubuntu. De az tény, hogy sok szívás tud vele lenni. Nem véletlenül ingyenes. Bizonyos esetekben olcsóbb megvenni a Wint, mint munkaórákat beleölni az Ubuntu hegesztgetésébe.
Amikor egy 1 éve megjelent (asztali) hardvernél kernel meg driver cserélgetéssel kell szórakozni, hogy megfelelően működjön az aktuálisan legfrissebb Ubuntuval, akkor nem tudok annyira odalenni érte. Amikor egy GPU váltás képes láthatatlanná tenni egy hardvert, akkor nem kapok röhögőgörcsöt. Amikor egy alverzió frissítésnél képesek egy samba config fájlban átírni a WORKGROUP-ot kisbetűsre, hogy véletlenül se működjön a megosztás alapból, akkor szintén nem fogok tapsikolni nekik. Tudnám még sorolni, de felesleges.
Ha tetszik neki a hardver, akkor nagyon jó tud lenni az Ubuntu. Ha nem, akkor meg nagyon rossz. Ennyi.
-
megema
őstag
Elhiszem, de nekem már a gyárilag telepített 12.04.x is problémás volt, azért került kapásból Win a helyére. Aztán később fejlesztés miatt raktam mellé Ubuntut, de nem sokáig kellett.
-
megema
őstag
válasz
brickm #27975 üzenetére
Én is használtam 3460-on Ubuntut, igaz nem sokat. Ez egy i7-3612Q, 8 GB RAM, NV GT 630M modell.
Nem tudom, hogy hogy gondolták az Ubuntut (12.04.x) hozzá, mert még a touchpad sem működött vele normálisan gyári állapotban. Gondolom az ujjlenyomat-olvasó sem, de arra nem emlékszem. Fent maradt a gépen, mert elfér. Nemrég frissítettem 14.04-ről 16.04-re kíváncsiságból (mert amúgy sosincs használva). NV driver nélkül nem volt vele gondom, de miután felraktam nem volt hajlandó elindulni a grafikus felület, úgyhogy le kellett gyalulni. Még 12.04.x alatt olyan is volt, hogy NV driverben átváltottam Intel GPU-ra, amit olyan sikeresen megoldott, hogy teljesen eltüntette az NV GPU-t, Windows alatt sem látszott az eszköz. BIOS frissítés hozta csak vissza.
Lehet, hogy ingyen van a rendszer, de bődületes szívások tudnak vele lenni. Nekem is volt benne részem bőven. Utána kell nézni minden egyes hardvernek, mert lehet, hogy nem, vagy nem megfelelően támogatott egy-egy disztribúció alatt.
Ennek ellenére HTPC/otthoni szerver gépen, illetve szerveren továbbra is Ubuntut használok. HTPC felhasználásra is rengeteg szívás tud lenni, főleg platformváltás esetén, mégha a GPU ugyanúgy Intel is marad.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van egy Ubuntus VPS-em, amit webszervernek használok. Mindenféle adminisztratív tevékenység kizárólag VPN kapcsolódás után végezhető rajta. Belekezdtem egy projektbe, amihez felhúztam egy SSH alapú Git szervert és másoknak is hozzáférést kéne biztosítanom. Arra gondoltam, hogy egy (VPN nélkül elérhető) külön porton, kizárólag egy adott csoport tagjainak és kizárólag publikus kulccsal biztosítanék hozzáférést. Ha jól látom az sshd_config man page-ét, akkor ennek semmi akadálya. Match feltételekkel megoldható (az új körülményekhez alakítva az alapértékeket, majd a VPN-es címtartományra match feltételekkel többet megengedve).
Viszont pár kérdés:
1) Mit gondoltok, jó ez így? Érdemes külön portot használni, vagy engedjem a 22-es port elérését VPN nélkül is és bízzam a belépni próbálókat a Fail2Banre?
2) Ha az adott felhasználó csak a git-shell-t tudja használni belépés után, akkor hogy működnek a hook-ok? Írtam egyet, ami push után automatikusan szinkronizálja a Git változásait egy mappába rsync-kal, hogy weben azonnal látható legyen. Így gondolom nem futna le a hook sem. -
megema
őstag
Nem tudom miért ilyen kritikus kérdés ez, hogy minden egyes alkalommal belekössön valaki, legközelebb inkább kihagyom.
HTPC/NAS gép. Ha bele kell nyúlnom valami miatt SSH-n/RDP-n, akkor 99%, hogy root jogosultságra szükségem lesz. Akár egy fájlmozgatáshoz is, ha áthelyezés után rendbe kell rakni a különböző jogosultságokat. Így meg (otthoni környezetben, tűzfal mögött) teljesen felesleges még egy felhasználó, amit csak sudo su-ra használok. Ennyi.
-
megema
őstag
Azt hittem már megint, hogy kivágom az ablakon a gépet... Ubuntu 16.04.1, xrdp-n dolgozom root-ként, gondoltam frissítek egyet Terminálon keresztül. PATH-ban nincs benne ez-az-amaz, nem tud frissíteni. Akkor belépek SSH-n, frissítek úgy. apt dist-upgrade 93%-nál megáll, nincs tovább. Leszakadt a hálózatról és csontrafagyott a gép. Odamegyek, rádugom a billentyűzetet, semmi reakció. Gombbal kikapcsolom-bekapcsolom, grub parancssor fogad.
Megoldottam, de ez akkor is elfogadhatatlan. Az lesz a vége, hogy áttérek egy használható Linuxra és magamnak fordítgatom a csomagokat, amik miatt Ubuntura szorulok.
-
megema
őstag
válasz
#40553216 #27180 üzenetére
Ez alapvetően egy szerver gép, a kulcsszó az SSH.
Mindennek megvan a maga felhasználója (Kodi, hálózati megosztások elérése, stb.). Viszont ha valami miatt bele kell nyúlni SSH-n a rendszerbe, akkor teljesen felesleges az a plusz egy lépés, amikor biztos, hogy sudo-t igénylő módon kell belenyúlnom.
Alapjában véve látom értelmét a sudo-zásnak (sudo / sudo su), mondjuk asztali gépeknél, illetve biztonsági megoldásként. De ebben az esetben feleslegesnek tartom.
-
megema
őstag
válasz
#40553216 #27176 üzenetére
HTPC + NAS gép, így SSH-n belépve az esetek többségében szükség lenne sudo-ra.
(#27178) lev258: Igen, csak az Intel van (HD Graphics).
-
megema
őstag
válasz
Lathronos #27161 üzenetére
Nem rajtam múlt... Sajnos korábbi Ubuntu nem volt opció, mert az Intel video driver túl régi volt bennük és problémákat tapasztaltam.
(#27162) lev258: Syslogot néztem, de semmi gyanúsat nem láttam. A NetworkManager és a PulseAudio szokott nyafogni, de leállításnál nem akad meg a naplózás, rsyslogd leállása az utolsó sor. A splash screen-t már kikapcsoltam, de még nem volt időm tesztelni.
ASRock N3150-ITX
1 x 4 GB Kingston HyperX Impact 1600 MHz
Kingston SSD, 2 db WD Red HDD
BE QUIET! System Power 7 300W(#27163) Nagytalp:
apt update, apt dist-upgrade
(root usert használok) -
megema
őstag
Sziasztok!
Miért kér az Ubuntu 16.04 frissítések telepítését követő újraindítás után ismételt újraindítást?
Nem egyedi eset, többször tapasztaltam már. Utánanéztem, most a frissebb kernel nem aktiválódott, amiatt kérte.
Összefügghet azzal, hogy hosszabb uptime után nem tud leállni/újraindulni a gép, megfagy a splash screenen, így kézzel kell leállítani? A frissítés is mindig így zajlik.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van valami normális megoldás arra, hogy fájlmozgatás közben lássam terminálban, hogy hol tart? Nem egyesével, hanem a teljes műveletre vonatkozóan. Most próbáltam az
rsync -ahr --info=progress2
-t, de nagyon gagyi. 100 GB-ból 20-nál jár és kiírja nekem, hogy 99%-nál tart, majd visszaugrik 2x%-ra.Miért olyan nehéz másolás előtt lekérdezni a teljes méretet rekurzívan és ahhoz igazítani a százalékos kijelzést?!
-
megema
őstag
Sziasztok!
AFP protokollhoz Netatalkot telepítettem a Ubuntu 16.04 NAS gépemre. Szépen megy is minden, viszont minden egyes újraindítás után egy magot sokáig 100%-on terhel a tracker-miner. Valahogy meg lehet oldani, hogy ne tegye ezt? Az AFP-n keresztül kereséshez van rá szükség, ami rendben is működik. Viszont nem értem, hogy miért kell minden egyes újraindítás után újraindexelnie. Bármilyen, a megosztásokon történő fájlművelet után úgyis frissíti az adatbázist...
A másik kérdés, hogy ATI Xpress 200M videokártyához milyen disztrót érdemes felrakni?
-
-
megema
őstag
válasz
lionhearted #25678 üzenetére
És utána hogy veszem rá a Sambát, hogy elfogadja a felhasználót? Mert nem hajlandó kapcsolódni. UID, GID, majd fájl jogosultságok is módosítva lettek.
-
megema
őstag
Hogy lehet olyan felhasználót létrehozni, akinek van home mappája, de belépni nem tud a rendszerbe? Kizárólag SMB megosztáshoz kellene.
Próbáltam úgy, hogy /usr/sbin/nologin shell-t állítottam be, így SSH-n nem is enged be, viszont a login képernyőn listázódik a felhasználó (belépni nem próbáltam). /bin/false megoldaná?
Lehet valahogy javítani a Samba teljesítményén? Az olvasási/írási sebességre nincs panaszom, ac-s WiFi-n eléri az 50 MB/s-et is. Viszont OS X-es géppel csatlakozva a sok fájlt tartalmazó mappákat lassan listázza. Pl. egy ~800 elemű mappa 30 másodpercig tart elsőre, amíg nem cache-eli az OS X. Ez korábban 5 másodperc volt, de azóta szerver oldalon változott a hardver (Intel G2030T » N3150), kliens oldalon pedig frissült a rendszer. Inkább az OS X-et gyanúsítom, de hátha lehet ezen javítani szerver oldalon... Windows-os géppel gyors a listázás, Ubuntu 14.04-en viszont szintén lassú, bár ott meg gondok vannak a WiFi-vel (most próbálom rendbe rakni).
-
megema
őstag
válasz
Rimuru #25636 üzenetére
Az EFI partícióhoz nem nyúltam korábban, mivel ha egyszer a teljes meghajtó törlésével telepítek, akkor hogy a fenébe maradna ott bármi is. Ezek szerint tévedtem, mert megtaláltam debian mappát is.
Majd meglátjuk az eredményt, ha legközelebb UEFI-ben járok...
(#25638) Dave™: Köszi a tippet! Ez a rész kimaradt. Viszont az nem teljesen igaz, hogy minden mappa egy-egy bejegyzés, mivel az ubuntu kétszer szerepelt, mappa meg persze csak egy volt.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Hogy lehet duplikált UEFI boot bejegyzéseket törölni? Mivel több rendszert is végigpróbálgattam, így most két ubuntu és egy debian is szerepel (és talán működnek is), bár csak egy 16.04 van fent tisztán telepítve (a teljes meghajtó felül lett csapva). Ezt a leírást próbáltam korábban, de úgy tűnt, hogy nincs hatása a BIOS-ra.
-
megema
őstag
Másnál is szórakozik a Transmission (2.82)? Be van korlátozva 6 MB/s-re, erre 5 MB/s-nél nem igazán megy feljebb. Ha kikapcsolom a korlátozást, akkor viszont belehúz. A korábbi konfignál jól működött, de alaplapcsere + 14.04 újrarakás óta ezt csinálja.
Szerk.: Úgy látszik a Transmission Remote GUI-val van valami gond (korábban nem volt). Webes felületen látszik, hogy 5-6 MB/s között ugrál.
-
megema
őstag
Sziasztok!
14.04 alá fel lehet valahogy rakni a xenial Xorg-ját? Nem igazán értem, hogy az miért nem elérhető (xserver-xorg-lts-xenial), ha a kernel igen. Lehet tudni, hogy mikor lehet felrakni?
Van bármi különbség, ha ma rakom fel a 16.04-et, vagy ha várok a jövőheti megjelenésig? Valaki használ Kodi-t 16.04 alatt? ~1 hónapja még az első film indítása után teljesen elment a hang. Ez megoldódott már? Intel Celeron N3150-em van.
-
megema
őstag
válasz
lev258 #25157 üzenetére
Próbáltam a 16.04-et, de sajnos ahogy elindítottam egy filmet Kodiban, teljesen elment a hang HDMI-n. Úgyhogy azzal nem szenvedtem tovább.
Most ott tartok, hogy megpróbálok forrásból fordítani, mert 14.04.4-en az xserver-xorg-video-intel-lts-wily a csomag neve, viszont ilyet semmilyen ppa-ban sem találok. Vagy inkább cseréljem le a teljes Xorg-ot simára? Mi jár a legkevesebb szívással?
Ha megoldható, akkor most már maradnék a 14.04.4-nél. Nem szeretnék több újratelepítést egy ideig...
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van valami mód arra, hogy friss (akár daily) xorg-ot rakhassak fel? Kodi alatt gondok vannak az Intel N3150 procim GPU-jával. A videogyorsítás, frekvenciaváltás, stb. tökéletes, de a Kodi menüjében lépegetés animációja lassú, akadozik. Ubuntu 14.04.4 és 15.10 alatt is ez van (bár ugye ez a részük - kernel és xorg - ~egyforma). Kernelből 4.5-öst használok, mert 4.2-essel és 4.3-assal mindenféle hibákat naplóz a rendszer.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Létezik valami NAS-okhoz hasonló webes felület Ubuntu alá, ahol egyszerűen be lehet állítgatni mindent? A Webmin nem tetszik, akkor már inkább kézzel csinálom.
Pár hete OpenMediaVault 3-ra váltottam, aminek nagyon tetszik a webes felülete. Viszont fejlesztettem a gépet (Intel Pentium G2030T » N3150), és azóta egyszerűen nem tudom összehozni, hogy elinduljon a Kodi. A korábbi konfiggal simán ment az OMV 3 (headless Debian 8.3) + LightDM + Kodi autologin, most viszont megakad a képernyő boot közben, még mielőtt bejönne a Kodi. Nem fagy le, csak nem vált át. LightDM nélkül bejön a parancssoros login képernyő. Mi lehet a gond? Direkt Intelnél maradtam, erre azzal is gond van.
Az a probléma, hogy ha teljesen ki akarom használni a hardver multimédiás tudását, akkor Ubuntu kell a Kodi-hoz. Ubuntun viszont nem működik az OMV webes felülete.
A korábbi konfignál a HTPC igényekből engedve meg tudtam oldani a problémát, de most nem hajlandó működni...
-
megema
őstag
Sziasztok!
Lehet valahogy futó rendszerre backupot visszatölteni? VPS-t költöztetnék másik szolgáltató, és nincs más ötletem.
Játsszak a partíciókkal? Live Linuxot nem tudok futtatni, automatikusan telepítik a kiválasztott rendszert.
Tudtok leírást ilyen műveletre?
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki profi levelezőszerver témában?
Van egy komplett szerverem ezen leírás alapján (+ SPF, DKIM). Nemrég feltűnt, hogy az amavisd-new és/vagy a spamd pár naponta egyszerűen lehalnak. Nem látok semmi hibajelzést a logban, azon kívül, hogy a Postfix nyafog miatta és nem megy a levelezés. Ezért belőttem a Monitot is a leírás alapján, mivel az kimaradt korábban. Így legalább újraindítja, ami lehal.
Neten keresgélve mindössze arra jutottam, hogy kevés RAM esetén minél lejjebb kell venni az Amavis által futtatott folyamatok számát, így a $max_servers-t 3-ról levettem 1-re (a Postfix configjában is).
Bármi ötlet? Ubuntu 14.04 Server, VPS (1 mag, 1 GB RAM).
Illetve egy off kérdés, hátha tudjátok a választ. Nem jó az rDNS-em. Ezt hol és kinek kéne beállítania? A domainemhez PTR rekordot nem tudok beállítani, nincs olyan opció a regisztrátor admin felületén. Esetleg a VPS szolgáltatónál? Ott sem látok rDNS opciót. Vagy nekem kéne a VPS-emen? Kicsit homályos ez a téma.
-
megema
őstag
válasz
nemurea #22381 üzenetére
Nincs mit! Amúgy nem elrettentésnek szántam, mert akármennyi szívás is volt vele, használni nagyon jó. 12.04-nél a fő gond a videogyorsítás volt. Sandy Bridge prociba integrált GPU-nak nem volt túl jó a támogatása, így lecseréltem egy hasonló Ivy-ra és mindjárt nem volt gond. 14.04-nél meg a változások okoztak gondot.
-
megema
őstag
válasz
nemurea #22350 üzenetére
Normál Ubuntuval indultam (12.04 Desktop). A kezdetekben mindenes gép volt: XBMC, SMB, miniDLNA, LAMP + mail server, XRDP. XBMC felületre jelentkezett be automatikusan, egyébként szerverként működött. SSH-n vagy XRDP-n keresztül irányítottam alapvetően. Aztán úgy alakult, hogy a 14.04-re frissítés hazavágta az egészet, így újratelepítettem nulláról és különválasztottam a publikus szolgáltatásokat, azaz a LAMP + mail szerver Virtualboxos Ubuntu Serverre költözött. Nemrég pedig inkább bérelt VPS-re költöztettem a publikus dolgokat.
Meg lehetett volna oldani Ubuntu Serverrel is az egészet, de inkább a Desktopnál maradtam valamiért.
Úgy vagyok vele, hogy csak minél tovább működjön az egész, mert elképesztő szívások lehetnek. A 12.04-gyel szívtam az elején, de pár újrarakás után már beletanultam. A kernelekkel is gond volt, módosított XBMC-t kellett használni, mert a videogyorsítás vacakolt. Aztán a 14.04-nél teljesen más dolgokkal szívtam, egyes szolgáltatásoknak teljesen más volt az alapértelmezett configja. Ha egyszer beállítja az ember (és ilyen-olyan frissítések nem vágják haza a rendszert), akkor nincs gond. Csak lehetőleg ne kelljen újrarakni. Főleg ne verziófrissítéssel...
Használat szempontjából elégedett vagyok a rendszerrel. SSD-vel kb. 10 mp egy reboot. Nem kéne Windows.
-
megema
őstag
válasz
Froclee #22343 üzenetére
Köszi, megnézem!
(#22344) Gyick: Tudom, de az kényelmetlen. Mivel az Ubuntus HTPC/szerveremen van úgyis minden, ezért egyszerűbb lenne, ha már letöltéskor keresne feliratokat. Mondjuk ha DLNA-n néznék valamit, akkor ne kelljen másik eszköz, hogy leszedjem a feliratokat.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Tudtok olyan feliratletöltő programról, ami képes egy mappát figyelni és automatikusan letölteni? Nem akarok bohóckodni a kézi, illetve kliensen programmal való letöltéssel. Alapvetően natív programot szeretnék, de lehet XBMC kiegészítő is, ha van ilyen.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Két Ubuntu Servert szeretnék összekötni VPN-en keresztül. Az egyik egy VPS fix IP-vel, domain névvel, a másik pedig egy itthoni, 0-24 üzemű gépen Virtualbox-ban futó példány. Első körben egyetlen célja lenne, mégpedig hogy a levelezés itthon legyen tárolva. Elsősorban a VPS kevés tárhelye, másodsorban a biztonság miatt.
Az már biztos, hogy OpenVPN-re van szükségem, csak a részletek nem tiszták.
1) Nyilván a VPS-re lenne célszerű a VPN szervert telepíteni. Viszont mennyire fogna vissza egy egymagos VPS-t a folyamatos kapcsolat?
2) Mivel itthon dinamikus IP-m van, így mi történne IP változáskor?
3) Meg tudom valahogy szabni, hogy csak a levelezés menjen VPN-en keresztül a két gép között? Minden más kapcsolatot a saját internetelérésükön folytassanak. A szervernél ez nyilván automatikus, inkább a kliens az érdekes. Gondolom a kapcsolat típusa határozza meg.
Van valami normális összefoglaló cikk, amit érdemes lenne elolvasnom magáról a(z) (Open)VPN-ről, amiből kiderül, hogy pontosan milyen beállításokat kellene használnom?
-
megema
őstag
válasz
megema #19940 üzenetére
Remek, hogy mindig magam válaszolom meg a feltett kérdéseimet...
14.04 alatt már semmi szükség sincs a külön dnsmasq csomag telepítésére, de ezt mindenhol elfelejtik leírni. A NetworkManager dnsmasq-ját bekonfigoltam, hogy a helyi hálózatból érkező kéréseket is fogadja, cache-eljen és olvassa a hosts fájlt.
/etc/NetworkManager/dnsmasq.d/dnsmasq.conf (létre kell hozni):
cache-size = 10000
listen-address = «gép helyi címe»
addn-hosts = /etc/hostsA lényeg, hogy ebben a fájlban ugyanúgy lehet konfigolni, mint korábban az /etc/dnsmasq.conf-ban.
-
megema
őstag
Sziasztok!
A helyi hálózathoz be kellett állítanom egy DNS szervert az Ubuntus gépemre. A NetworkManager dnsmasq-ja ki lett kapcsolva és felraktam a külön csomagot. A gond csak az, hogy pár másodperccel előbb indul el a dnsmasq, mint hogy lenne hálózat, így minden egyes újraindítás után újra kell indítani a szolgáltatást.
Valahogy meg lehet oldani, hogy utána induljon? Vagy esetleg arra van megoldás, hogy a NetworkManager dnsmasq-ja ne csak a helyi gépet szolgálja ki, hanem a külső kéréseket is?
-
megema
őstag
válasz
N0zer0 #19628 üzenetére
Köszi! És biztonsági szempontból van értelme különválasztani?
Az elsődleges problémát megoldottam ezen leírás alapján. Én a második módszert választottam.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Fel kéne húznom egy szög egyszerű DNS szervert az Ubuntu 14.04.1-es házi szerveremre, mert a net szolgáltatómtól kapott router nem alkalmazza a beállított port forwarding-ot / DMZ-t, ha belső hálózatból szeretném elérni a külső címemet (legyen az IP, vagy arra mutató domain). A saját routeremen (ASUS RT-AC66U) gyári szoftverrel nem találtam megoldást egyéni DNS bejegyzés hozzáadására, és csak emiatt nem szeretnék szoftvert cserélni. Ha valaki mégis tud rá megoldást, az is érdekel.
Tehát azt szeretném megoldani, hogy az Ubuntus gépem a hozzá intézett domain lekérdezések közül csak azokat kezelje, amikhez van bejegyzés készítve. A többit továbbítsa a router felé. Ezt mivel tudnám a legegyszerűbben megoldani? A korábbi, utólagos szoftverrel használt routernél egyszerűen a hosts fájlba kellett beleírni a kívánt domaint, mert az ott gyűjtötte a fix IP kiosztásokat. Egy ilyen megoldásnak örülnék a legjobban.
--------
A másik dolog, ami érdekelne, hogy hogy kezeli a dual LAN-t az Ubuntu. Jelenleg a privát feladatokra a "fizikális" gépet használom, a publikusakra (webszerver, levelezés) pedig Virtualboxban futtatok egy Ubuntu Servert. Felmerült bennem a gondolat, hogy fizikálisan is el lehetne különíteni a kettő hálózati forgalmát, ha a másodlagos LAN csatit kiosztanám a virtuális gépnek és a kábel másik vége nem a saját routerembe, hanem a szolgáltatóéba menne. Láttok benne fantáziát? Lenne értelme?
-
megema
őstag
Nálatok jól működnek Transmissionnel a magnet linkkel (is) használható publikus oldalak? Nálam egy ideje nem tud csatlakozni egyik ilyen trackerére sem. A hazai, regisztációhoz kötött oldalakkak semmi gondom.
-
megema
őstag
válasz
leslieke #18065 üzenetére
Az AirPrint támogatás miatt nem tehettem vissza a gyárit, de tegnap visszaváltottam Gargoyle 1.6.2-re sima/RC3-as OpenWrt 14.07-ről és megoldódott a probléma. Ez viszont anno a nyomtatómat nem szerette annyira. Volt, hogy megmakacsolta magát egy idő után a router, és addig nem ismerte fel a nyomtatót, amíg gépre nem dugtam, majd vissza. Ez meg 14.07 alatt nem jelentkezett...
-
megema
őstag
Sziasztok!
Újabb minidlna-val kapcsolatos gondom van. Az utóbbi időben újraindítás (service vagy gép) után x idővel nem hirdeti magát a hálózaton, vagy csak lassan. Kell negyed óra a TV-mnek, hogy felbukkanjon a források között. Telefonon egyáltalán nem találom, ha szkennelem a hálózatot. Elmentett cím alapján viszont gond nélkül működik. Ha újraindítom a gépet vagy service-t akkor egy ideig jó. Ez lehet hálózati probléma is? Avahival hirdetett SMB-vel semmi gond sincs.
Ezen felül továbbra is néha-néha megszakad a film lejátszás.
Az új funkció, hogy megjegyzi hol hagytam abba a filmet?
-
megema
őstag
válasz
leslieke #17811 üzenetére
Igen, a lehető legfrissebb.
Teljesen véletlenszerűen jelentkezik a probléma. Tegnap az egyik filmet 1 óra után, a másikat meg 10 perc után hagyta abba. Most tűnt fel, hogy csak a 8200-as port volt átengedve a tűzfalon, szóval kinyitottam az 1900-asat is. Viszont múltkor még nem használtam tűzfalat...
-
megema
őstag
Sziasztok!
Sajnos újfent miniDLNA-hoz köthető gonddal jelentkezem. Samsung F5300 szériás okostévén nézem a filmeket, és az utóbbi 1 hétben véletlenszerű idő után egyszerűen abbahagyja az adott film lejátszását, és mintha véget ért volna, a következőt kezdi el a mappából. Korábban ilyet sose tapasztaltam. Mivel csak az említett TV miatt van DLNA szerverre szükségem, így eléggé zavaró a dolog. Tapasztaltatok már ilyet? Bármi ötlet?
-
megema
őstag
Nekem is gondom akadt (Saucy-ról) Trusty HWE-re frissítés során 12.04.4 alatt. Azóta nem működik XBMC-ben a hardveres gyorsítás (VAAPI), pedig logok alapján minden hibátlan. Vainfo jónak tűnik, XBMC log szintén. 14.0 alpha XBMC-t kell használnom, hogy korrekt legyen a VAAPI és a 24p Intel Ivy GPU-val. Linkeltem a logot a fejlesztőknek, ők mondták hogy minden oké. Van valami ötletetek? Másik lejátszót még nem próbáltam.
14.04-et nem rakhatok fel, mert nem működik rajta a ventilátorvezérlőm szoftvere.
Esetleg próbáljam meg Saucy kernellel? Xorg ugye Trusty-s...
-
megema
őstag
Ha már TRIM... Eddig discard-ot használtam 12.04-en, most megcsináltam ez alapján cron-ba.
Akkor ezek után fstab-ba csak errors=remount-ro maradjon? Eredetileg az volt csak szerintem.
UUID=##### / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1 -
megema
őstag
válasz
stopperos #16627 üzenetére
Igen.
Azért se értem, mert amikor tavaly feltelepítettem a 12.04.2-t, akkor a médiafájlok elérési útjain kívül semmit sem kellett állítani. Most meg a 12.04.4-et telepítve ezt csinálja...
SMB-vel is hasonlóan szívtam amúgy. Korábban azzal sem kellett semmit csinálni, most meg véletlenül sem lehetett látni a megosztásokat. Annyi volt a baja, hogy a config fájlban "gyárilag" kis betűvel volt írva a workgroup...
-
megema
őstag
Sziasztok!
12.04.4 alatt frissen telepítettem a miniDLNA-t. Bekonfiguráltam a mappákat, minden jól működik, kivéve, hogy nem indul el a service automatikusan. Logfájlban nem ír semmi hibát, kézzel simán indul.
sudo update-rc.d minidlna defaults-ra azt írja, hogy már léteznek az indítószkriptek. enable-t is nyomtam rájuk, de semmi.
Mi lehet a gond? Adjam hozzá a 14.04-hez szükséges repo-t? Korábban nem volt ilyen gond telepítésnél, konfigurálás után simán működött...
-
-
megema
őstag
válasz
kriszpontaz #15794 üzenetére
Épp ezt akartam megkérdezni, mielőtt még nagyon belaknám a gépet...
Tegnap megfordult a fejemben, hogy ha nem lenne 5 TB-nyi ext4 partícióm, raknám is fel valamelyik Windows-t (legálisan)... Nyilván hirtelen felindulásból, mert nem lenne megoldás több szempontból sem. De az biztos, hogy sok gondtól kímélném meg magam és időt spórolnék.
Milyen gépen próbáltad? Nekem az elsődleges az XBMC (Ivy GPU gyorsítás, 24p, autologin XBMC felülettel) és az SMB hibátlan működése lenne, minden egyéb másodlagos.
Van javasolt / nem javasolt változat a különböző GUI-k közül, vagy mindegyik rendben van?
-
megema
őstag
válasz
megema #15785 üzenetére
A csatolás részét én néztem be, de kicsit fura volt az egész. Parancssorból nem hagyott másolni sudo cp-vel sem, viszont gondoltam egyet és sudo-val indítottam el a Nautilus-t. Úgy semmi baja sem volt...
14.04-gyel más is tapasztalja az alábbiakat?
- TV képernyőhöz igazításra van állítva, XBMC gui rendesen jelenik meg (Ubuntu is), de egy valós full HD (1080 soros) mkv-t függőlegesen összenyom, vízszintesen meg megnyújt. Át kellett állítanom az egyik arányállító opciót 1.00-ról 0.95-re, és úgy normálisan jelenik meg.
- SMB nem működik normálisan. Ugyanúgy bekonfigoltam, ahogy korábban 12.04-en, és nem fogadja el a megjegyeztetett felhasználómat (OS X-ről). Délután megnézem másik gépről is, hátha kompatibilitási gond, vagy csak az OS X szórakozott...
xRDP-t használ valaki? 12.04 alatt fel kellett rakni a gnome-fallback gui-t, majd egy .xsession fájlban beállítani, hogy azt is használja, és működött is. 14.04 alatt továbbra is pontozott háttér fogad egy x egérmutatóval. Ahogy olvasom másik gui-t kéne felrakni, majd kipróbálom...
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem kezd tele lenni a hócipőm az Ubuntu-val...
-
megema
őstag
válasz
Ablakos #15784 üzenetére
Dettó. Most szívok vele, hogy rohadna meg...
Most nem azért, de a live Trusty mi a francért csak olvashatóra csatolja fel a meghajtókat? Nem is történik semmi, ha átcsatolom írhatóra. A másik ami érdekes, hogy az újratelepítés opciót választva a Grub-ot tönkrevágja, és még a /var/www mappát is letörli. Törném el a kezét, aki ezt így találta ki.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Tapasztalt valaki problémát 12.04-ről 14.04-re frissítés során / után? Nincs időm nulláról újrahúzni a gépet, így jó lenne tudni mi a helyzet... Jelenleg friss 3.11-es kernellel minden rendben van.
Fontos szoftverek: XBMC, SMB, miniDLNA, Plex, LAMP, Avahi, Netatalk, xRDP.
Van bármi probléma (Pentium) Ivy Bridge-nél XBMC-s GPU gyorsítással / 24p-vel? Jelenleg 12.2-es XBMC-t használok, mókolt GPU gyorsítással (wsnipex repo). Iris Graphics GPU-s gépen próbáltam a 13.0-ás utolsó betáját, teljesen jól működött alapból is. Ivy-nál is jó már? Mert akkor azt is felfrissíteném.
-
megema
őstag
válasz
lionhearted #14016 üzenetére
Simán rakjam fel a zárt driver mellé így a bumblebee-t?
-
megema
őstag
válasz
#68216320 #14013 üzenetére
Zárt driver választóból raktam fel a sima 331-est. Igen, támogatja, csak ez így elég fura. Más nem tapasztalt ilyet? Így nem merem átrakni Intelre megint, pedig az jobban működik. Azt most meg nem mondom, hogy Intelre átrakás, majd NV Settings által kért ki-bejelentkezés után vissza lehet-e rakni, de újraindítás után nem volt Prime opció és teljesen eltűnt mint eszköz. A Win 8.1 is csak valami hang eszközt listázott (NVIDIA Virtual ...).
Most a 331 updates ment fel, de azért vicces, hogy a NV Settings kilépésnél elszáll, hibajelentést akar küldeni.
-
megema
őstag
Na most kicsit nagyon berágtam. Átváltottam NVIDIA Settings-ben az Intel GPU-ra, azóta se az Ubuntu, se a Windows 8 nem észleli az NVIDIA kártyát eszközként (lspci / Eszközkezelő), vissza se tudok váltani. Először újrahúztam az Ubuntut, mert az hittem, hogy már megint abban szállt el valami, de nem...
Ez mi? BIOS-ban nincs opció a GPU váltásra.
A vicc az, hogy a Vsync hiányát videóknál megoldotta az átváltás Intel-re.
-
megema
őstag
2012-es modell, szóval nem új. Ubi meg 12.04.4, ami bizonyos részeiben új, bizonyos részeiben meg nem.
Nyilván én is úgy értettem, hogy a Dellnek ciki.
Mondjuk azt a szívást, amit április óta HTPC-nél is előadtam Ubuntuval, nem kívánom senkinek. Nem volt egyszerű belőni a Sandy-s grafikát és videógyorsítást (GPU hang-ek, stb), a java meg csak akkor jött, amikor a 24p-t is meg akartam oldani. Amíg fel nem raktam a Saucy-s kernelt 12.04.4-re, nem mentek simán a dolgok.
-
megema
őstag
válasz
megema #13938 üzenetére
Megoldottam a telepítést kiterjesztett partícióval.
Touchpad-et nem ismerte fel, sima egérként működött, görgetés nélkül. Szerintem ez azért egy eredetileg Ubuntuval érkező gép (Dell Vostro 3460) esetén ciki. Szerencsére külső telepítéssel sikerült megoldani, de nem az igazi. Egyujjas görgetés felejtős, az esetek döntő többségében nem érzékeli. Kétujjas használható. Miután felraktam nem indítottam újra, mert működött kapásból. De csinált többször is olyat, hogy megfagyott a kép. Ctrl + Alt + F2, majd Ctrl + Alt + F7 és minden működött tovább.
Ez mondjuk lehetett az NV drivertől is...
Az ujjlenyomat-olvasóhoz nincs támogatás, de hála egy vállalkozó szellemű fejlesztőnek, ez is megoldódott.
Az mennyire normális, hogy aktivált (331-es) NV driverrel olyan, mintha nem lenne VSync se VLC-ben, se YouTube-on? HD anyagnál jön ki igazán, de SD-nél is jelentkezik. A hardverrel nincs gond, gyorsítás nélkül is röhögve kéne vinnie (Ivy i7 4 mag 8 szál).
Továbbra is úgy gondolom, hogy a Linuxok (vagy csak az Ubuntu?) még nem versenyképesek a Windows-zal és az OSX-szel, legalábbis notebookokon. Persze, erről nem a rendszer és a fejlesztői tehetnek, hanem a hardvergyártók, akik nem nyújtanak támogatást. Az OSX nyilván fix eszközökre készül, ha az Ubuntuhoz is úgy állna az ember, hogy hozzáválogatja a hardvert, akkor nem lenne gond... De attól még tény.
Asztali gépen (HTPC + szerver) is használok Ubuntut, ott azért jóval kevesebb gond van vele, talán jobb választás is volt mint a Win.
-
megema
őstag
Már nem tudom pontosan mi volt a gond vele, de úgy rémlik, mintha a touchpaden kattintást nem érzékelte volna. Ubuntu matrica volt a gépen, meg a füzeteiben is nyílt forráskódú szoftverről van szó.
Az ujjlenyomat-olvasó Validity, úgyhogy felejtős.
De mindegy is, nem ez a lényeg, hanem a felrakás.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Windows 8.1 mellé szeretnék egy (64 bites) Ubuntu 12.04.4-t felrakni. UEFI képes a gépem, de Legacy módban lett telepítve a Windows, mivel gyárilag Ubuntu volt rajta és nem turkáltam a BIOS-ban a váltáskor.
Ilyen esetben hogy kellene nekiállnom? Jelenleg is 2 (látható) partíció van a gépen: egy a rendszernek, egy az adatoknak. Az adatpartícióból lenyestem 100 GB-ot, viszont az Ubuntu nem hajlandó kezelni a partíciókat telepítésnél. Mindet látja, de csak az új partíciós tábla opció aktív.
Gyakorlatilag első nap le lett törölve az Ubuntu (12.04.x) róla, mert még a touchpadet se kezelte normálisan. Nem igazán értettem, hogy így hogy jöhet ki a gyárból a noti. Ilyenekben történ előrelépés az utóbbi 1 évben? Ujjlenyomat-olvasót tud kezelni az Ubuntu? Szerintem akkor még az se működött.
-
megema
őstag
válasz
Aethelstone #13535 üzenetére
Kipróbálom, köszi! A konkrét feladatra maradna az Ubuntu, de most csak ez a kombináció volt kéznél.
-
megema
őstag
válasz
stopperos #13533 üzenetére
Host only-nál hogy lehet? Annál mondjuk nem lát ki a virtuális gép a netre.
Mit csináljak, hogy el tudjam érni a virtuális gépet? NAT-nál a gazda gép belső (VirtualBox által létrehozott) címét se tudom pingelni, Host only-nál igen. A virtuális gépet viszont egyiknél sem, bár ez a NAT-nál természetes.
Egyelőre Hyper-V-ben telepített Ubuntura felrakott XP-vel próbálkozom.
Ez volt kéznél...
-
megema
őstag
válasz
sh4d0w #13530 üzenetére
VirtualBoxot nézegetve nekem a port forwardinggal fűszerezett NAT módra lenne szükségem. Azt meg lehet oldani, hogy a gazdagéppel kifelé semmilyen kommunikációt se folytathasson a virtuális gép (ne férhessen hozzá a publikus megosztásokhoz, de lehetőleg egyáltalán ne is érje el)? Adjak fix IP-t a virtuális gépnek és húzzak fel valami tűzfalat (milyet?) a gazdagépen, ami minden, a virtuális géptől jövő kapcsolatot tilt?
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van egy mindenes gépem, amin Ubuntu 12.04.3 fut. Eddig nem volt időm a biztonság kérdésével foglalkozni (tudom, érdekes...), de most már illene. A fő szerepkörei a NAS, a torrent és a HTPC (XBMC autologinnal). Emellett viszont használom még web- és levelezőszerverként is, bár utóbbi egyelőre csak dísznek van beüzemelve. Ezért a routeremen port forwarding van beállítva (80, 443, 25, 465, 587, 993) a gép felé. Alapvető dolgok le vannak védve (url-es mókolás, fiók nélküli/nem helyi fiókkal levélküldés), de gondolom komolyabban is kellene foglalkozni a témával (tűzfal?). Nyilván mindenféle támadást jó lenne kivédeni, vagy legalábbis a gépen tárolt, nem publikus adatokhoz való hozzáférést meggátolni. Ami olyan, hogy a hálózati megosztás is csak azonosítással megy, nyilván le van védve 700-as jogosultsággal. Viszont van publikus megosztás is, aminek a fájljait (nem a megosztáson keresztül) az XBMC is használja. Gondolom ott az xbmc felhasználót kéne hozzáadni a tulajdonos csoportjához, majd 740/750-et beállítani.
Viszont az is felmerült bennem, hogy az XBMC mókolgatása miatt (Intel HD-n pl. 24p miatt kernel és driver próbálgatás), nem lenne-e amúgy is egyszerűbb a szerver feladatokra egy virtuális gépet csinálni, ami ugye alapvetően nem látná a kérdéses adatokat, és a hálózaton is valahogy izolálni, hogy ne lásson senkit, csak őt lássa mindenki. Ez ugye egy esetleg hardver hiba esetén is jól tudna jönni, mert a levelezőt felhúzni, azért nem volt egyszerű (virtuális domain-ek, stb.).
Mit gondoltok? Egyáltalán az izolálás megoldható? Esetleg az is, hogy a virtuális gép is a routertől kérjen IP-t? Hálózat témában van még mit tanulnom, és fogok is...
Van bármi hátránya, ha virtuális gépet futtatok? Procit alapban nem terheli jobban gondolom, csak memóriából nem árt több.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Milyen FTP kliens ajánlott Ubuntu alá? FileZilla sajnos hibás fájlokat produkál (kisebb vagy nagyobb(!) a fájlméret az eredetinél), bareFTP meg nem tud normálisan könyvtárakat listázni és össze is tudom omlasztani. Windows alól WinSCP-vel simán másolok ugyanoda FTP-n (Sambáról olvasva az említett Ubuntus gépről), hibátlan az átvitel. Minden más felhasználásra szintén hibátlan az Ubuntus gép, nem tudom mi lehet a gond.
-
megema
őstag
válasz
stopperos #12464 üzenetére
Köszi! Vagy mégse?
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-raring
Így csináltam. Frissült a kernel, meg minden más, ami kell.
XBMC-ben (mással nem nézek filmet) javult a Képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez opció (24p) film indításkori alkalmazása, de egy kis frame drop még van indításnál, és a hang is később indul (de szinkronban van). Kicsit off, de erre van ötleted esetleg? Ha nem kapcsolom be ezt az opciót, akkor nincs frame drop.
Viszont most ha átkapcsolom a forrást a TV-n, majd várok amíg elaltatja az XBMC a képernyőt, majd megpróbálom XBMC remote app-pal felébreszteni, akkor nem történik semmi. Egérmozgatásra visszajön a kép, XBMC megfagyva fogad (vagy ugyanúgy hangyafoci és TV ki-bekapcsolás után fogad megfagyva). Syslogban semmi, XBMC logban semmi. Ha kilövöm az XBMC-t, akkor:
Nov 23 00:35:04 Castle kernel: [ 5001.150843] xbmc.bin[4502]: segfault at 968 ip 00007ff1119fe56c sp 00007fffb4b41120 error 4 in libX11.so.6.3.0[7ff1119c3000+130000]
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: client 4204[0:0] has disconnected
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: client connected from 4733[0:0]
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: 1 client rule loaded
Nov 23 00:35:07 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4917 of process 4917 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Nov 23 00:35:07 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 2 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4923 of process 4917 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 3 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4924 of process 4917 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 4 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4927 of process 4927 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 5 threads of 3 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle pulseaudio[4927]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.Szóval TV-forrás váltásra fagy meg, kb. mint az RPi. Viszont itt (még) nincs CEC...
Simán bejelentkezve ugyanúgy jelentkezik a hangyafoci, mint eddig. Szóval csak rosszabb lett...
Megpróbálom visszacsinálni.
Viszont úgy néz ki, hogy nem kell elaludnia a képernyőnek, elég forrást váltani a hangyafocihoz. Legalábbis most.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Senki sem tapasztal olyat, hogy ha átkapcsolja a monitort/TV-t másik bemenetre, eközben a gép lekapcsolja a képernyőt, majd visszakapcsolja a TV-t a gépre és utáná ébreszti fel a képernyőt, akkor hangyafoci és fekete képernyő váltják egymást folyamatosan? Ilyenkor TV ki-bekapcsolás után rendesen lehet látni a zárolt képernyőt / XBMC felületet, amit éppen használok. Ha előbb a gépet "ébresztem fel", és utána váltok bemenetet a TV-n, akkor nincs ilyen.
Ubuntu 12.04 felfrissítve, 3.5.0.43-as kernel, HDMI kábel. Az i915_enable_rc6=0 boot opció elhagyása miatt Intel Pentium G645T-ről (Sandy) G2030T-re (Ivy) váltottam, de a helyzet változatlan... Amíg nincs távirányítóm, hanem XBMC remote app-ot használok, addig nem gond, de ha lesz távirányító (valószínűleg PulseEight HDMI-CEC adapter), akkor elfogadhatatlan hiba lesz. A gép éjjel nappal megy (NAS, webszerver), így máshogy nem tudok spórolni, csak képernyő kikapcsolással...
Kutattam a témában, de eddig semmi konkrétumot sem találtam. A 3.12-es kernelt is felraktam kipróbálni, de semmi változás.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 10.04.4-nek milyen alternatívái vannak? Egy IBM R40-re kéne felrakni, amiben a videókártya (ATI Radeon 7500) a 10.10-ben volt támogatott utoljára. A 10.04.4 tetszett, csak grafikai furcsaságokat produkált (zöld Ubuntu felirat a rendszertöltés elején). 12.04.3 non-PAE-t is próbáltam, de 1024x768-ban nem tetszett annyira. Ilyen felbontáshoz és nemsokára 768/1024 MB RAM-hoz mit tudtok ajánlani?
-
megema
őstag
Sziasztok!
Backup készítésre milyen programot tudtok ajánlani? Van egy mindenes gépem (szerver + NAS + HTPC) Ubuntu 12.04.3 Desktop alapokon, és a különböző meghajtókat (partíciókat) különböző módon és rendszerességgel kéne lementeni. A rendszermeghajtóról mondjuk napi szinten kéne lemezképet készíteni, a többi meghajtó tartalmát pedig fájlszinten kéne mondjuk hetente/kéthetente/havonta egy külső meghajtón frissíteni. Ez megvalósítható egyszerűen, vagy érdemesebb lenne szkriptet írnom?
-
megema
őstag
válasz
joecontra #10000 üzenetére
Nálam az újraindítással nem volt gond, viszont kikapcsolni nem lehetett a 12.04.2-t. A leállítási animáció megállt és hibaüzeneteket írt ki a teljes képernyőre, majd megfagyott. Persze kernelfrissítéssel magamnak okoztam a gondot (bár szervernél nem fontos a leállítás), aztán a legújabb frissítés megoldotta...
Múlthéten a hálózattal szívatott, gondolt egyet és egyszer csak nem tudott kinyúlni a netre. Viszont mindenhonnan el lehetett érni, és a szerver is látta a hálózatban lévő eszközöket...
Tetszik az egész, de azért napi használatra maradtam a Win 8-nál (eredeti) a gyárilag Ubuntu-s notin. Ha saját telepítéssel lettek volna gondok, az egy dolog, de a gyári telepítéssel is feszegette a használhatóság határait egy bika notin. Bár kezdek elcsábulni, de mindig előjön valami probléma, ami eltántorít. Értem én, hogy ezt ingyen fejlesztik, és a Windows is tud érdekes dolgokat produkálni, de ha hardveresen nincs gond, akkor maximum kényelmetlenségekről beszélünk.
-
megema
őstag
Jól megszívatott ma a 12.04.2 a szerveren. Elszállt a net hozzáférés, és a ping sem reagált semmit, ha külső címet (vagy IP-t) adtam meg neki. Belső hálózaton működött minden, kívülről is elérhető volt a gép. Csak nem volt hajlandó kifelé kommunikálni. Újraindítottam, átállítottam a DNS-t, resolveconf-ot letöröltem, hálózati kapcsolatokat is töröltem, de semmi. Aztán átdugtam a gép másik (szintén alaplapi) LAN portjára a kábelt, és minden jó lett automatikus kapcsolattal. Visszadugtam a korábbi portra, továbbra sem volt jó. Újraindítottam kihúzott kábellel, majd a rendszer felállása után visszadugtam, és minden jó lett. Az eredetileg használt kapcsolatoktól csak annyiban különbözik az automatikus, hogy nincs letiltva benne az IPv6...
4 órát szívtam vele. A vicc az, hogy a frissítések között semmi olyan sem volt, ami ezt okozhatta volna. Viszont most már jó a kikapcsolás is, nem fagy bele.
-
megema
őstag
A miniDLNA általi thumbnail-készítés kérdése továbbra is érdekelne.
Senki se használ XRDP-t? Az előzmény hozzászólásomban részletezve van a gondom.
Az eltávolítást megoldottam az adott időpontban telepített csomagnevek fájlba gyűjtésével, majd a fájl megadásával az apt-get remove-nak.
-
megema
őstag
Még két dolog lenne:
1.) Letöröltem a PS3 Media Server-t, viszont autoremove után is csomó, addig nem kellő csomag fent maradt. (Pl. JRE, VLC) Ezeket csak egyesével tudom leszedegetni?
2.) XRDP-n csatlakozva csomó rendszerbeállítás vagy program nem használható, mert nem engedi feloldani a lezárást. Ezzel lehet valamit kezdeni?
-
megema
őstag
Milyen DLNA szervert ajánlanátok 12.04.2-re? Elsőre a PS3 Media Server-t raktam fel leírás alapján, de nem sikerült bescannelnie semmilyen filmet thumbnail hibára hivatkozva. Most miniDLNA van fent, ez jól működik, viszont nem jelenít meg thumbnail-eket. Ha erre van esetleg megoldás, azt is megköszönném.
-
megema
őstag
válasz
lionhearted #9639 üzenetére
Ezt hogy érted? Minden egyes gépen, vagy csak a szerveren? A névszerver is figyelembe veszi a hosts fájlt?
-
megema
őstag
Sziasztok!
Meg kéne oldanom egy hálózati problémát. Netcsomag váltás miatt lecserélte a T-Home a HGW-t/digitális elosztót egy routeres változatra, amivel csak a szívás van. Ha a külső IP-met, vagy az arra mutató domaint belső hálózatból akarom elérni, akkor ez a csoda sz*rik a port forwarding-okra és maga kezeli a kéréseket. Arra gondoltam, hogy felhúzok egy névszervert az Ubuntu-s szerveremre, majd a saját routeremet arra állítom rá. Ez alapján valamiért nem sikerült, a dig SERVFAIL-t dob a domainemre. Esetleg tudnátok egy nálatok már bevált leírással szolgálni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- BestBuy topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- iKing.Hu - Motorola G86 5G Dark Blue Használt, karcmentes állapotban 8 GB RAM / 256 GB tárhely
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Be Quiet! Pure Rock Pro 3 univerzális CPU hűtő (3év gari van rá 1x volt ki probálva )
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest