- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #42259 üzenetére
A Dolphin (szerintem) bármilyen hálózatkezelésbe hülye.
Pl. nem talál meg a melóhelyemen 1 gépet se, a Thunar meg a Windows hálózat tallózsáánál megtalálja mind a 4 gépet, meg a 2 nast.
Én az ilyet a Thunarral csinálom, az teljesen normálisan kezeli a hálózatos dolgokat. -
válasz
daninet #42259 üzenetére
Tudom.
Azt csak adalékként írtam, hogy a KDE-hez képest a Gnome-ben ez defaultból megy. És nem kell hozzá külön mountolni semmit, magától tudja. Amit mondtál is, hogy a KDE Dolphinban felcsatolt cucc az csak a Dolphinban látszik.
@nemethg66 : Btrfs és többiek szerintem nem inode-al adminisztrálnak...
-
válasz
daninet #42254 üzenetére
Az ID az inode lesz, az az ext* filerendszer sajátja, nem a SMB-é (különben nem működne a SMB Windowson). Az inode pedig a filerendszeren belül a file azonosítója.
Gyakorlatilag ugye amikor felmountolsz valamit, az heyi filerendszerként jelenik meg, ezért érzékeny rá az OS. (A felsőbb rétegek nem tudják, hogy ami ott van a könyvtárban, az helyi file vagy nem.)Én most próbáltam Gnome Shellt, default megy a távoli megosztást betallóz->programban file open->látja->nyitja, rá tud menteni.
-
sonar
addikt
válasz
daninet #42175 üzenetére
Egyetértek, bár én jó ideje nem váltogatok semmit. Linux Mint Mate itthon a default.
De sosem upgradelek, hanem mindig veszem a fáradtságot és 0-ról telepítek és pakolom fel a konfigjaimat.
Egyáltalán nem nagy művészet. Ilyenkor legalább rendszerezi az ember a dolgait.Ez a disztrohopponálás meg mindenki ahogy érzi. Bár azért jó ha tisztában van a háttérfolyamatokkal.
(hogyan jönnek létre a userek, milyen ID-któl...)
Egy tőről fakadóknál nem kéne, hogy gondot okozzon (pl.: Ubuntu, kubuntu, linux mint)
De pl egy ubuntu-t már suse-val meg arch-kal már nem kevernék.Még nagy linux evangelisták is immutable rendszerekben és konténerekben látják a jövőt
A mégnagyobb izoláció és a könnyen setupolható környezet miatt. De ez nem az asztali kiszolgálókra vonatkozik. -
kpityu2
őstag
válasz
daninet #42158 üzenetére
Én egy fél éve takarítottam le az összeset a gépről, mert felzabált minden helyet. Az a baj, hogy a runtime könyvtárak rengeteg helyet foglalhatnak és a linux alatt mindenből sok alverzió van. A Win alatt volt a.NET 1,2,3,4,5 és annyi ráadásul visszafelé kompatibilisek. Itt meg van a freedesktop.platform meg a gnome runtime könytárak 3.xx-yyyy, meg core18, core20 verzióiból mindenből egy példány, mert a programok sokszor nem tól-ig fogadják el, hanem csak az adott verziót ezért nem használja a már fent lévőt. Csak ki kell adni terminálban a
snap list -all
parancsot és lehet látni, hogy a programok mellé még miket pakolt fel. Oké, szép dolog, hogy mindenféle környezethez készült progit lehet vegyesen futtatni de ennek ára van és ezt az árat szeretik elrejteni. -
válasz
daninet #42158 üzenetére
Nem nagyon szeretik még mindig a Flatpaket itt a fórumon, pedig már nem egy új találmány. Divat YouTube-on pl. a Debiant is Flatpakkel tuningolni, holott annak a rendszernek pont az a legjobb, ha csak a saját tárolóiból telepítesz rá, mert azokkal már ezerszer letesztelték a rendszer működését.
-
-
válasz
daninet #42153 üzenetére
lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc.
Nekem sincs fogalmam se többnyire, igaz 99%-ban már van, mindig ugyanaz...szóval nézd meg és lesz fogalmad, aztán szépen kilövöd, ha csak nem épp egy ütemezett feladat az!
systemd-analyze blame
Nekem a szokásos van itt megint, ami lassít a booton:
ubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.364s (kernel) + 8.555s (userspace) = 13.919s
graphical.target reached after 8.545s in userspaceubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze blame
6.456s NetworkManager-wait-online.service
976ms systemd-udev-settle.service
839ms dev-sda7.device
588ms blueman-mechanism.service
508ms udisks2.service
360ms networkd-dispatcher.servicehát.. én mindent flatpackből telepítek
Ezt ugye nem komolyan írtad? Nincsenek tárolói a Susunak?
-
válasz
daninet #42153 üzenetére
Egy darabig én is használtam Tumbleweedet, nekem a zypper nem tetszett és az, hogy a kodek csomagokat külső tárolókból kellett letölteni.... Nem szeretek ilyen community szemeteket hozzápakolni a rendszeremhez, jobban megbízok a disztró fejlesztőkben.
Ettől eltekintve jó kis rendszer az. Az az 1+ perc boot idő szerintem nem normális, max HDD-nél.
-
kpityu2
őstag
-
PociAti
őstag
válasz
daninet #42138 üzenetére
Ránéztél egyáltalán arra a linkre?
Még hogy nem natív verzió! Ez a lényeg, hogy aki régen nézett rá, az le fog döbbenni azon mennyit változott a világ ezen a területen.
A populáris játékok top10-ből 5 natvie, 5 gold.
Játékosok száma szerinti top10-ből 2 native, 1 platinum, 4 gold, 1 silver, és 2 nem megy.Találomra beleolvasva a kommentek közé egy Gold minősítésű játéknál is ilyeneket olvasni: "Runs better than it did on windows" Ubuntu alapú disztróról van szó.
Biztos megvan ennek is a fóruma, ezért itt befejezem a témával kapcsolatos írást, de ne állítsuk már azt, hogy Lunixon nem nagyon van játék, vagy csak tuxracer és társai futnak, illeve nincs natív játék. A frissen megjelenő AAA-k közül is sok Native, vagy Platinum, de legalább Gold. Jórészt az Anti-Cheat és hasonló speciális megoldások miatt nem minden működik megfelelően, de dolgoznak rajta.
-
PociAti
őstag
válasz
daninet #42135 üzenetére
"Játékok nyilván nem ilyenek, ..."
Ez már nem teljesen igaz.
Nem vagyok jártas a játékok területén, közel 10 éven át semmi nem volt a gépemen, de pár hete egy frissen telepített Kubuntura felraktam a Steamet (ezen a területen a KDE platform a javasolt).
Valami olyasmi áll a háttérben, hogy a Valve alapítója kicsit berágott a Microsoftra, így elég komoly energiát tolt abba, hogy a Wine ki legyen pofozva, így készült el a Proton.
A https://www.protondb.com/explore oldalon ellenőrizheted a játékok kompatibilitását. Vannak amik úgy lettek megírva, hogy egyhamar nem fognak Linuxon futni, mert jelenleg nem megoldott az átjárhatóság, de számos példát lehet felhozni arra, hogy Linuxon folyékonyabban, nagyobb FPS-sel fut egy windowsra megírt játék. -
-
-
válasz
daninet #42127 üzenetére
Nem erre gondoltam.
A Távoli szekcióban azok a helyek a Dolphinban vannak felvéve. Kitallózod egyszer, jobb klikk a könyvtáron, és Hozzáadás a helyekhez. Ha elérhető, akkor meg tudod nyitni később, ha nem elérhető, akkor nem. De nem csinál ilyeneket, hogy leesik, stb...
Asszem erre azt mondta, hogy neked valamiért nem járható út ez a módszer.
A NAS + home szerveren csináltam ezt, hogy a rc.local-ban van egy script, ami felhúzza a hálózati megosztásokat. Megpingeli a célt, és ha pingelhető, akkor mountol -
-
-
daninet
veterán
válasz
daninet #42070 üzenetére
nem működött
Kezd kiakasztani a mountolás. Ugyan ott vagyok, az egyik megosztásom nem csatolt fel.
Látszólag akkor történik ha megnyitok egy útvonalat link-ről pl /mnt/Private/Dokumentumok, valamiért ilyenkor a gyökér könyvtár nem csatolódik. Le kell csatolnom, visszacsatolnom és utána jó
daninet@daninet-pc:~$ sudo umount /mnt/Private
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -afstab most így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=7bac9932-eac9-407d-92ac-1a3212e00b67 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#UUID=37A841DA-3C00-4BAC-BF2A-04C4AECA1AF3 /mnt/d ntfs defaults 0 1
#/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=6F2E-CC47 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
//192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
/dev/sda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 0 -
-
-
-
-
válasz
daninet #41936 üzenetére
Ebben se nagyon látok semmi hibát... Még olyat lehetne, hogy egy régebbi kernelt választasz induláskor, azzal milyen.
-
-
-
-
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41905 üzenetére
Rákerestem a
libgiognutls
és az AppImage párosra a gugliban, volt pár találat, valami gnutls csomagproblémára utaltak a válaszok amiket néztem. Talán az AppImage készítője nem csomagolt be minden függőséget. Itt van egy vim AppImage aminek a terminálüzenetei nagyon hasonlóak a tiédhez: [link]
Itt meg egy github bejegyzés [link] -
válasz
daninet #41888 üzenetére
Valszeg a wallet fel tudta venni, és előbb nyílik ki, mint mountolná a cuccot.
Én mondjuk GUI-s gépen nem csatolok semmit fixre (amin nálam GUI van, az mozogni szokott, tehát nem biztos, hogy megvan a megosztás - ezeken Nextcloud van), de a NAS és a virtuálhost felcsatolja a homesever egyik megosztását, mert oda nyomja a hardver monitoring adatait. Ezt paraszt módon oldottam meg, a rc.local-ban lefut egy script, megpingeli a szervert, és ha van, akkor csatol, beégetett jelszóval. Nem elegáns, de ha valaki a NAS-on (ami alapból kikapcsolt) tudja nézegetni a rc.local-t, akkor már mindegy
Amúgy ilyenkor még a SMB logját érdemes nézegetni.
-
válasz
daninet #41886 üzenetére
Kinek a jelszavát? A megosztásét, vagy az userét? Az 1000-es felhasználó és csoport jogosultságaival csatolod. Ez melyik user nálad? Az /mnt ill. az /mnt/Private-hoz milyen jogok/tulajdonos van megadva? Ha pl. nincs belépési joga az /mnt-hez, lejjebb sem fog jutni az elérési úton.
-
-
-
-
-
-
válasz
daninet #41865 üzenetére
@tordaitibi : "Azaz szeretem a bevált és kezemreálló dolgokat."
Ami a csomagkezelő.Linuxra is létezhet portable szoftver, amit össze lehet rakni statikus könyvtárakkal. Csak nem sokan csinálnak, mert alapvetően nem ez a filozófia. (Pl. letöltesz egy Firefoxot Linuxra, kitömöríted egy könyvtárba, és fut.)
Illetve a 18.04 nem lesz biztonságosabb, ha új böngészőt teszel rá -
válasz
daninet #41860 üzenetére
A Vmware-n BIOS vagy UEFI-s telepítés volt? Olyannak kell lennie a KVM-nek is.
Aztán mehet egy Windows telepítő, és a helyreállítási környezettel kijavítani a Windows bootját, ha nem akarja az igazságot.
A BIOS-os hibaüzeneted annyi, hogy nem talál bootolható partíciót. Az nem függ tőle, hogy konvertálva lett az image, mert a tartalmat nem bántja.
Esetleg a KVM bootmenüjében (mármint a gép részleteinél) nincs valami elnyomkodva?-A fejlesztőnek csak egy verziót kell karban tartani - hát, csomagos cucc esetén is (ráadásul egy fejlesztő csak pár csomagot tart karban, egy szoftver több komponensből áll - a Snap csak annyi, hogy leszedi ugyanazt a cuccot sokszor)
-Sandboxban fut a szoftver - nem feltétlen, és az is kérdés, hogy ez kell-e? de ugyanezt meg lehet oldani csomagból is
-Megoldja a dependency gondokat - csomagokkal se szokott lenni, és cserébe helyet zabál
-Részleges frissítéseket tesz lehetővé - a csomagos felépítés is, az a lényege
-User könyvtárba települ nem system könyvtárba - független attól, hogy telepíted
-Gyorsabb system update mert kevesebb a csomag a rendszerben - pont a Snap lassabb, a csomagok pl. naponta frissülnek (ami éppen), 10-20db, mondjuk 20Mb letöltésével, 0 macerával...Látszik hogy a Snap is mennyire lett sikeres, a Canonical újraírja...
@ubyegon2 :
-
válasz
daninet #41858 üzenetére
BIOS-ra volt telepítve, vagy UEFI-re a Vmware-s cucc?
Ha bebootolsz egy live CD-t ezen a virtuálgépen, akkor látja a winyót, rajta az adatot?@ubyegon2 : Különösebben nem szívtam a Snap-pel én sem (helyet lehet csinálni, ha kikapcsolod, hogy tarCSa meg a régi verziókat), inkább az zavar, hogy feleslegesen van erőltetve, semmi előnye a csomagokhoz képest, és +1 erőforrásfogyasztó bloat cucc.
-
válasz
daninet #41854 üzenetére
Van. Csináltam már ilyet, Vmware-ról KVM-re (amikor cseréltem a hostom Vmware-ről KVM-re), de semmi ilyen baja nem volt.
Tegnap éjjel meg fizikai Windows gép->backup->felhúzzuk vmware-n műsor volt melóhelyenAnnak volt baja...
Kéne hogy mit csináltál, és mi a jelenség... -
válasz
daninet #41842 üzenetére
"enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. "
Csak amikor egyáltalán macerálni kell vele, meg nagyobb háttértár kell, meg lassan jön le, meg mobilneted vanNem 3M-200k különbség szokott lenni, hanem amikor egy Skype telepítő 84MB.
(Pidgint néztem össze, hogy Linuxra 1,8MB a telepítő, Windowsra 8.)
És az a több kód le is fut a gépen, tehát több procit is kér, több ramot."Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al."
Ez nekem is, bár különösebb gondom nem volt vele akkor sem, amikor Snap-et kellett feltenni - és ez inkább Ubuntu sajátosság, Debianon sokkal inkább csomagból megy minden, érdemesebb a Snap/Flatpak/akármit kerülni szerintem."Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része."
Nem kriptikus neve van, pontosan érthető, hogy mi a neve. Windowson ezt egyszerűen nem látod, mert csík van. Ott is lehet, hogy dll-eket pakol az installer mindenhova. (Meg nézz be az update cache-be, ott mik vannak)
A dependency kezelés meg teljesen rendben van, megoldja helyetted.
(Vö. COMCTL32.OCX not found, vagy pl. hiányzik egy Visualbasic komponens, keresd meg, töltsd le, telepítsd fel, reboot, és után amehet tovább a telepítés.)
Adott csomagnak amúgy a neve alapján megtalálod, hogy mi van benne, mit csinál, és a frráskódját is. Nincs ebben semmi kriptikus"Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszó
"
Nem a home-ba települ. Illetve root jelszóóó? Ubuntun a saját jelszavad kéri be.
Windowson az UAC csinálja ezt. Azért kell, mert egy folyamatot emelt joggal indítasz."600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma,"
Az egyes DE-ket a disztróktól függetlenül fejlesztik. Új disztrót meg bárki csinálhat, tehát nem meglepő, hogy sok van. Lecseréled a hátteret, ikonokat, konfigolsz kicsit, és kész is, ugyanaz az Ubuntu, Debian, Suse, Fedora, akármi van alatta, mint a többi alatt.
Én is kiadhatnám az USB-ről futó Debianomat saját rendszerként, mert az egy 4GB-os base-ból lett összekalapálva (olyan is).
-
válasz
daninet #41842 üzenetére
Szívemből szóltál,
annak dacára hogy 5 éve lelkes linux hívő lettem és tényleg egy überf@sza rendszer, úgy alakítgatom ahogy én akarom és még azt is csinálja amit én akarok.
A snapes csomaogok elvileg abszolút naprakészek, naponta többször is ellenőrzi.
Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni. -
growler
őstag
válasz
daninet #41842 üzenetére
Akkor van szukseged flatpak, snap telepitesu csomagokra, vagy
appimage-re, ha fix kiadasi ciklusu OS-en a leheto legujabb
csomagverzioju alkalmazast szeretnel hasznalni.
Ez automatikusan megvalosul az ugynevezett rolling kiadasu
distribuciokon. (Arch alapu kiadasok)
Es ezekkel a 2 vagy 5 evenkenti uj kiadas telepiteset, vagy a
foverzio frissitest is elkerulheted. -
válasz
daninet #41839 üzenetére
"mennyivel jobb mint windows nem kell exe fájlokat vadászni telepítéshez. "
A lényege, hogy minden cserélhető külön, és hogy aláírt tárolókból telepítesz (ami azt is jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy rosszindulatú kód kerüljön bele). Windowson ha kell egy programból újabb verzió, azt nagyrészt kézzel telepíted/updateled, rengeteg duplikáció is lehet az OS-ben (pl. adott library külön ott van minden programhoz telepítve, és minden telepítő bármit bárhova pakol), ebben a modellben viszont egy csomagot több szoftver is használhat.
Illetve nézd meg a frissítési folyamatot, mennyi update jön le egyszerre, és mennyi idő alatt.
Na meg maga a telepítés. Felsorolsz egy rakás cuccot, és beavatkozás nélkül lejön."Számtalan disztró, tucatnyi párhuzamos fejelsztés ugyanarra a problémára és mind 80%-ig van fejlesztve max. minden félkész."
Ja, ezt nem végtelen pénzből fejlesztik cégek(Ugyanakkor elég sok fizetős szolgáltatás fut olyan kódon, amit valaki otthon rakott össze.)
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41839 üzenetére
Helyén kell kezelni a dolgot. Végül is egy ingyenes, önkéntesek által karbantartott cucc. Nem az a baj, hogy ennyiféle van, a linux nyílt forráskódú, mindenki azt barkácsol amit akar. A probléma a félkompatibilitással van, amikor fel tudod rakni a különböző csapatok dolgait egymás mellé csak épp nem integrálódnak rendesen. Vagy épp nem izolálódnak rendesen. A Gnome cuccok ne piszkéljanak a KDE-s cuccokhoz, a KDE-s cuccok ne piszkáljanak a Qt cuccokhoz. Ha felraksz több desktopot, a startmenüben meg a beállításokban ott van mind vegyesen és fogalmad sincs, hogy melyik melyikhez tartozik. És a csomagkezelő se segít ebben.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #41810 üzenetére
Ez a Google synces dolog a "ha épp olyan kedve van, akkor működik, egyébként nem", és általában nincs olyan kedve. A megoldás kb. annyi, hogy vársz amíg megjavítják.
Esetleg monitorozhatod egy terminálban a hibaüzeneteket (sudo journalctl -f), miközben próbálod a beállítást, hátha dob ki valami használhatót. -
-
kpityu2
őstag
válasz
daninet #41812 üzenetére
Ja, aszittem Chrome. Firefoxnak is van ilyesmi, talán az about:config alatt. De próbaképpen megnézheted a Chrome alatt is, hogy ott is van-e a probléma. A böngészőmotorokban van GPU gyorsítás, meg blacklist mindenféle gpu-hoz, csak tippeltem, hátva valami ilyesmi kavar be.
-
-
válasz
daninet #41808 üzenetére
Aham, akkor Condtional Access.
Mondjuk igen, ha a te géped, nem a cég tulajdona, akkor nem várható el, hogy a céges management profil rajta legyen(Nálunk ez még azzal van fejelve, hogy csak a céges OS image-el lehet behúzni is, tehát akármit nem.)
Akkor tényleg nincs jobb, mint amit összeraktálEsetleg ha megigényled, hogy a Teams menjen neked bárhonnan, mert azért a böngészdés hozzáférés nem egy nagy támadási felület.
-
-
válasz
daninet #41801 üzenetére
Ja az OK. De akkor nem az lenne jobb, ha céges Windows, és azon egy VM, amin már admin vagy, és mennek a programjaid? A fizikai gépen megy amin tervezel, és a virtuálison csak a céges cuccok?
De különben ilyen tervezői feladatokra mi brutál workstationt adunk, és hivatalos csomagként kapják a kollegák a CAD szoftvereket, nem kell külön macerálniuk, hogy dolgozni tudjanak.Mondjuk amúgy mindenképpen jó biztonság szempontjából egy ilyen két VM-es megoldás, csak brutál eszi a hardvert.
-
-
-
válasz
daninet #41795 üzenetére
Ez nagyon furcsa, mert nekem Linuxon fut eddig minden Win10-em, és mind a kettőn be van nyomva a 3D, és sima mint a babapopsi. (Mondjuk ilyen komolyabb cuccokkal nem tudom nézni, de be lehet kattintani, és amikor nem vár a háttértárra, akkor gyors. Virtuális WinXP-n vannak 3D használó játékaim, de oda ez a HW is overkill, ami alatta van. Viszont azt írtad, az ablakok is szaggatnak - "Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. " - na ez nincs. És te erősebb hardveren futtatod... nem értem, hogy ha ennyire nincs 3D gyorsítás Windows virtuálgépekhez, akkor itt miért nem szaggat
Tehát nálad is lehetne akadásmentes... )
Ma telepítettem egyet egy T470-re, kapott 2 szálat (2 vCPU), 6GB RAM-ot, akadásmentesen mozog. Szerdán leszek bent, akkor meg tudom nézni, hogy be van-e nyomva a 3D, de tippre be. -
-
daninet
veterán
-
-
válasz
daninet #41788 üzenetére
Pl. az egyik
<domain type="kvm">
<name>win10</name>
<uuid>41d3a46e-224d-42fd-9aa8-165e5983c421</uuid>
<memory unit="KiB">4194304</memory>
<currentMemory unit="KiB">4194304</currentMemory>
<vcpu placement="static">2</vcpu>
<os>
<type arch="x86_64" machine="pc-i440fx-bionic">hvm</type>
<bootmenu enable="yes"/>
</os>
<features>
<acpi/>
<apic/>
<hyperv mode="custom">
<relaxed state="on"/>
<vapic state="on"/>
<spinlocks state="on" retries="8191"/>
</hyperv>
<vmport state="off"/>
</features>
<cpu mode="custom" match="exact" check="partial">
<model fallback="allow">IvyBridge-IBRS</model>
</cpu>
<clock offset="localtime">
<timer name="rtc" tickpolicy="catchup"/>
<timer name="pit" tickpolicy="delay"/>
<timer name="hpet" present="no"/>
<timer name="hypervclock" present="yes"/>
</clock>
<on_poweroff>destroy</on_poweroff>
<on_reboot>restart</on_reboot>
<on_crash>destroy</on_crash>
<pm>
<suspend-to-mem enabled="no"/>
<suspend-to-disk enabled="no"/>
</pm>
<devices>
<emulator>/usr/bin/kvm-spice</emulator>
<disk type="file" device="cdrom">
<driver name="qemu" type="raw"/>
<target dev="hdb" bus="ide"/>
<readonly/>
<address type="drive" controller="0" bus="0" target="0" unit="1"/>
</disk>
<disk type="file" device="disk">
<driver name="qemu" type="qcow2"/>
<source file="/media/colt/store/Windows10VM/generic.qcow2"/>
<target dev="hdc" bus="ide"/>
<address type="drive" controller="0" bus="1" target="0" unit="0"/>
</disk>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-ehci1">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x7"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci1">
<master startport="0"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x0" multifunction="on"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci2">
<master startport="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="usb" index="0" model="ich9-uhci3">
<master startport="4"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x05" function="0x2"/>
</controller>
<controller type="pci" index="0" model="pci-root"/>
<controller type="ide" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x1"/>
</controller>
<controller type="virtio-serial" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x06" function="0x0"/>
</controller>
<controller type="sata" index="0">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x08" function="0x0"/>
</controller>
<interface type="network">
<mac address="52:54:00:e4:78:8d"/>
<source network="default"/>
<model type="rtl8139"/>
<boot order="2"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x03" function="0x0"/>
</interface>
<serial type="pty">
<target type="isa-serial" port="0">
<model name="isa-serial"/>
</target>
</serial>
<console type="pty">
<target type="serial" port="0"/>
</console>
<channel type="spicevmc">
<target type="virtio" name="com.redhat.spice.0"/>
<address type="virtio-serial" controller="0" bus="0" port="1"/>
</channel>
<input type="tablet" bus="usb">
<address type="usb" bus="0" port="1"/>
</input>
<input type="mouse" bus="ps2"/>
<input type="keyboard" bus="ps2"/>
<graphics type="spice" autoport="yes">
<listen type="address"/>
<image compression="off"/>
</graphics>
<sound model="ich6">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x04" function="0x0"/>
</sound>
<audio id="1" type="spice"/>
<video>
<model type="qxl" ram="65536" vram="65536" vgamem="16384" heads="1" primary="yes"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x0"/>
</video>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="2"/>
</redirdev>
<redirdev bus="usb" type="spicevmc">
<address type="usb" bus="0" port="3"/>
</redirdev>
<memballoon model="virtio">
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x07" function="0x0"/>
</memballoon>
</devices>
</domain>
-
-
-
-
-
daninet
veterán
válasz
daninet #41724 üzenetére
az elsőt megoldottam, átneveztem ezt a fájlt
/usr/share/gnome-shell/extensions/ubuntu-appindicators@ubuntu.com/appIndicator.js.bakÚj kérdés:
VMware-t használok win10 virtualizálásához mert munkámhoz kell 1-2 program ami windows only.
A VMware player linux verziója kb mindenben rosszabb mint a windows player. Kikapcsolhatatlan menüsávok vannak amik összenyomják a munkaterületet, illetve ha alvóba megy a gépem a virtuális gép összeomlik és újra kell indítanom. Így lényegében minden ebédszünethez le kell állítanom a virtuális gépet amit nem fogok.
Régebben virtualbox-ot használtam de nem volt rendes grafikus hardveres gyorsítás meg volt valami memória limit.Melyik virtualizációs szoftver ami:
modern minimál UI
rendes hardware passthrough (videokártya, webkamera stb)
alvóba tudom vele rakni a gépet -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest