- Mobil flották
- Kikristályosodik a Razr 60
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #96641 üzenetére
Az egyik hídépítő mérnök a tervező csapatból.
Próbálták rávenni a megrendelőt, hogy úgy tervezzék, hogy a jövőben villamospályát is elbírjon, de nem. Illetve a másik bukfenc a hídra telepített zöld növényzet, illetve annak fenntarthatósága.
Én is kifejeztem szkepticizmusomat a dologgal kapcsolatban, de próbáltak megnyugtatni, hogy a kormány annak ellenére is támogatja, hogy a városvezetés hagyományosan ellenzéki, illetve az ellenzéki városvezetés is pártolja az új hidat. Olyan 8-10 év múlva közlekedhetünk rajta.
De mindezt csak pletyka szintjén kezelem.
-
-
lorcsi
veterán
válasz
pilóta #96618 üzenetére
~45-50 millaert egy alapvetoen 1960-ban epult haz felujitva sem mernem ra azt mondani, h popec ( tapei kertes haz, amolyan altalanos lakhatasra inkabb kozelebb fog allni a vegen)
raadasul valoszinu kadarkocka…modern erzet teljes hianya, helyisegek varialhatosaga erosen korlatozott
ertekallosaga sem olyan nagyon biztos
persze erdemes megnezni, mar csak a tapasztalat miatt is es a lokacio miatt isui.
nyílászárókról nem is beszeltunk meg…pedig az sem kis kts… belso ajtok… konyhabutor… -
Rawulf
őstag
-
ShadowX
őstag
válasz
pilóta #96151 üzenetére
Mint mondtam, egyetértek, legyen, mert ha csak 1%-nyi esély van rá, hogy segít már megérte. Arra próbáltam rávilágítani, hogy a mai autótulajdonosok többsége azt sem tudja hogy nyílik a motorház, nemhogy tüzet hogyan kell oltani.
Persze ezen lehetne javítani, de amit macilaci írt fentebb, arra kb. az aktív sofőrök 5%-a (vagy annyi sem) lenne képes.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #96154 üzenetére
A a gáztartály elvileg nem robban. Tűzálló, a tartályban lévő gáz tud melegedni, nőni a nyomás. A tartályon lévő biztonsági szelep egy bizonyos nyomásértéknél enged ki egy kis gázt, ami a tűzben elég, majd elzár, ahogy csökkent a nyomás. Ha jól emlékszem, maga a tartály a biztonsági szeleppel 30 percet kell bírjon a tűzben, robbanni akkor fog, ha addig nem ürült ki a tartály.
Minden esetre szeretném, ha velem lennél, ha egy jármű kigyullad.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
pilóta #96151 üzenetére
Ha még nem láttál élőben autót leégni, akkor nézz róla youtube videót.
Amikor már a szellőzőn jön be vagy látod, hogy a motorháztetőn ereszkedik fel a füst, akkor annyi időt maradt, hogy félreállj egy biztonságos területen, ahol ha kiszállsz nem ütnek el és nincs mérhetően nagy mennyiségű éghető anyag a közelben. Leveszed a gyújtást azonnal kikötöd magad, utasoknak is szólsz, hogy kiszállás, gyerekeket kiszeded, ha még kicsik és nem tudnak kiszállni, veszel magadhoz egy telefont biztonságos helyre mentek és hívod a 105 vagy 112 segélyhívót. Ha még nem ég olyan durván és van porral oltód, akkor elkezdheted oltani, de mire végig viszed a menekítési folyamatot már nem lesz mit oltanod azzal az 1 kilós köpködőddel. Főleg ha van egy 1 éves és egy 3 éves gyereked, esetleg anya/mama akárki nincs ott veletek, akkor vigyázol rájuk és nem csalinkázol vissza hősködni. Kis vacak zárlat füstöl lesz időd oltani, de mire lesz elég az a 1kg por? Még 5kg is necces lesz egy beindult tűznek. A mérgező füstökről már ne is beszéljünk. Nem vagyunk egyformák persze, de amikor tűzoltóst játszol és a porral oltóval fújod be a kerékívnél az oltóanyagot ott fog a szádba robbanni a kerékabroncs. A lángokat pedig úgy begerjeszti, hogy a kiszakadt dobhártyád mellé fog járni még egy másodfokú égési sérülés is. Nekem nincs kedvem megsérülni az autóm oltogatása közben. Ha egyedül vagy az lehet más, akkor lehet van jobban időd menteni az autót. De egy 1 milliós autó leégett motortérrel ugyan mit kóstál maradványértéken? Ér 200 ezret a 6 hangszóró meg ülésszett+vas? Ami ennél drágább arra meg ott a casco.
Kamionsofőr ismerősöm múlthéten mesélte: Menetközben feltűnt neki a baloldali tükörben, hogy füstöl a pótkocsi, jobboldali tükörben már lángokat látott. Annyi ideje maradt, hogy félreálljon, gyors kiszállt és kirángatta a királycsapot, előre állt a vontatóval, fogta az 5 kilós abc-t és elkezdte fújni a pótkocsi hátulját ahol lángolt, közben hívta a tűzoltókat. Az az 5 kiló arra volt elég, hogy pont semmire. 5 perc alatt porráégett az egész rakomány. 5 perc! Még felfedezte, félreállt, ledokkolt legyen plusz 10 perc. Mi fér ebbe bele?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #96145 üzenetére
Egyszer történt velem még a Ladával. Országút, füstszag és egy kb fénymásolópapíros doboznyi térfogatú füst jelent meg a kormányoszlop alatt. Azonnal kivettem üresbe, leálltam, gyújtást levettem. Ahogy szálltam ki, pattintottam fel a motorháztetőt és mentem a nyomagtartóhoz. Valami ott lévő rongyot csaptam a kezemre, a másikba egy 2 literes palack vizet vettem és a nyitott palackkal a kezemben csaptam fel a motorháztetőt.
Nem volt semmi, 3 szál vezeték 2 helyen olvadt össze, a szigetelés égése okozott egy kis füstöt.
Az elektromos tápszivattyú állandó töltésű száljának saruja csúszott le a helyéről, testet ért a blokkon és elkezdett izzani. Az autó azért ment, mert az úszóban még volt üzemanyag párszáz méterre. Mivel elég hamar leállítottam, az izzás megszűnt és nem alakult ki tűz. Az autó saját lábán ment haza egy kis szigetelőszalaggal.Ahogy írtad, tűzveszélyes, főleg a motortér. Sok gumi, műanyag cső, szigetelés, bennük olaj, üzemanyag. Ha felcsapod a motorháztetőt, még levegőt is kap, bent zeg-zugos. Tuti nem fogod meg egy porral oltóval. Az 1 kilós, ami elfér az ülés alatt, az kevés, az 5 kilós meg nem lesz kéznél.
Ha tűz gyanúja van, állj le, amint lehet, vedd le a gyújtást és vidd, amit érsz. Utasok, tárca, telefon, csomagtartó. Ne kezdj el oldani a gyerekülésbe szíjazott gyerekkel. Ha nem egyedül utazok, én se a motorháztetővel foglalkozok.
ShadowX: feleségemnek évente 1-2 alkalommal van kötelező tűzvédelmi gyakorlat a munkahelyén. Tényleg tüzet gyújtanak és el kell oldaniuk. Mondta, hogy aki nem tudja, mit csinál, annak nem elég a 3 kilós töltet. Aki tudja, a feléből is megoldja a feladatot.
Stylewars_kp sem széttárja a kezét, csak más a sorrend. Emberek, értéktárgyak, majd a kocsi. Egy kis értékű kocsiért nem éri meg, egy nagy értékűn meg ott a casco.
-
ShadowX
őstag
válasz
pilóta #96148 üzenetére
Igen, de mi a helyzet azzal a rutintalansággal, amit említünk? Általában a motortér az, ami elkezd kigyulladni. Ott pedig megvan az esélye annak, hogy ha felnyitod, akkor rádömlik valami, lángok megcsapnak, stb...ehhez nagy rutin kell, és ezt a tudást rendszeresen karban is kellene tartani, hogy készségszinten menjen az oltás. Amihez először azt kell felismerni, hogy milyen tüzet érdemes egyáltalán oltani....mikor az emberek többsége tankolni alig tud.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
pilóta #96145 üzenetére
Elkezdi befújni a port a veséken keresztül, akkor talán. Rutinnal nem rendelkezik, ideges és kapkod a helyzet miatt. Elkezdi oltani a tüzet azzal az 1kg-s porral oltóval. Egy része mellé megy, illetve gyorsan is kifogy. Nem vagyok benne biztos, hogy egy gyorsan terjedő tüzet meg fogsz tudni fogni egy ilyen készülékkel. Senkit nem is biztatnék rá, ha teljesen rutintalan még fel is pattintja a motorháztetőt... Ha valakit megnyugtat legyen nála, de én előbb szedem ki a családomat a kocsiból és nézem a tábortüzet, mintsem lánglovagot játszak egy 1 milliós autóért.
-
ShadowX
őstag
válasz
pilóta #96145 üzenetére
Egyébként valaki használt már ilyen oltópalackokat?
Rettenet gyorsan kifogynak, kb. 10-15 másodperc alatt. Ha nem tudod hogyan és hová kell fújni őket, akkor kb. halottnak a csók. Szóval nagyon tudni kell mit csinálsz vele és ha ég az autó az tipikusan olyan stresszhelyzet, ahol nem igen tud gondolkodni az ember, mert "menteni" kell a családot/kézzelfogható értékeket (utóbbit ha van idő).
Abban egyetértek, hogy jó, ha van, de tudni kell használni, ami pedig kb. olyan mint az elsősegélynyújtás. Mindenkinek tudnia kellene az alapokat, akinek van jogosítványa, de jó ha 100-ból 1 ember tud valamit és képes is cselekedni.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
pilóta #95372 üzenetére
Nem azt tagadom, hogy a vitaminok feleslegesek. A vitaminok alapvetően szükségesek az emberi test megfelelő működéséhez. Badarság is lenne mást állítani. Én azt tartom furcsának, hogy a pluszban vagy az alapvető vitaminszükségleten felül bevitt K vitamin segítené azt, hogy a fogaim ne torlódjanak össze. A plusz K vitamintól kisebbre nőttek volna?
-
proper
őstag
válasz
pilóta #95280 üzenetére
Nem sokkal gazdaságosabb ha a sok város miatt meg hozza magával az extra szerviz költséget a diesel
vidék esetén meg 1,4 benzin vagy 1,4 diesel szerintem egy kutya
teljesítmény egyiknél sincs fogyasztásban is kb ugyanaznekem c5 1,6 ehdi van és 6,5 az átlagom most 3000km után
-
-
válasz
pilóta #94351 üzenetére
Vidéken meg lehetett beszélni ismerős pékkel. Mórahalmon van valaki, aki vállal, céges bulira szoktunk is onnan rendelni, csak gondoltam hátha helyben is meg tudnám oldani, hogy ne kelljen kikocsikázni érte. De ha nem lesz más, és el is tudja vállani, akkor kimegyek érte. Igen, kemencében sütik!
-
csoszogi
tag
válasz
pilóta #94287 üzenetére
Panelprogram keretében Rolló cserélte, tokkal vonóval. Utána reluxát meg a szúnyoghálót is szakszerűen megcsinálták. Egy tanács: nem kell reluxa, ne akarj, ne hagyd magad rábeszélni, redőny jobb, de látom azt is szeretnél. Keres vissza, szerintem beszélgettünk már erről itt, lehet pont te kérdezted.
-
DarkByte
addikt
válasz
pilóta #94287 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Nekem tíz éven belül cserélt műanyag ajtó-ablakaim vannak, amelyek közül egyik-másik már valahogy nem zár úgy mint kellene, és a januári hidegben már volt hogy zavart. De ötletem sincs mi bajuk van, az én állítgatási kísérleteim nem hoztak eredményt. De már ehhez is közel lehetetlen szakembert találni, mert senki nem akarja a nem saját maga által beépített nyílászárót töcskölni.
Garancia pedig már nincs. Illetve anno valamiért úgy gondoltam kiskunhalasi cég is jó lesz nekem.. ők a nyári csere szezonon kívül nem járnak Szegeden egyáltalán, és hát mikor tudnám megmutatni hogy gond van vele, ha nem mikor hideg van. Szóval soha többet nem helyi céggel ilyesmit.
De gondolkodom rajta hogy szelektíven azt a pár rosszat kicseréltetem megint.
-
martonx
veterán
válasz
pilóta #93932 üzenetére
Tudom, mérgelődtem is a sok kreténre, akik tényleg képesek voltak kivárni a műszakiztatással az utolsó pillanatig. Nekem balszerencsémre tényleg júniusban jár le az öregebb autó műszakija.
Múlt héten meg a motoromat műszakiztattam, amit a helyszínen meg is vártam, közben volt időm beszélgetni az ott dolgozókkal.
Azt mondják, hogy ami még probléma, hogy a Fidesz a covid alatt az adminisztrációs részt tudatosan belassította, azaz X percenként lehet csak felrögzíteni az adatokat a rendszerbe.
És valójában ezért lett most tumultus (a hirtelen megjelent tömeg mellett), mert direkt be van lassítva a vizsga állomások adminisztrációja. -
SirRasor
addikt
válasz
pilóta #93585 üzenetére
Oké, de milyen fűszert? Tényleg, rágugliztam és egyszerűbb csinálni egy keveréket, mint megvenni. De már kidobtuk a régit és fogalmam sincs mi volt benne és milyen arányban. Zöldes volt
csoszogi az komoly dolog, ilyennel ne is viccelj! Először fel kell forralni és úgy elrakni a fagyasztóba, hogy a következő nap már előforralt állapotban tudd...felforralni
-
_Petya_
őstag
válasz
pilóta #93323 üzenetére
Bármilyen lakást meg lehet venni bárkitől, ha el akarja neked adni annyiért amenyit kínálsz érte
A bérleti jognak ehhez nincs köze, ha bérleti jogot veszel, az nem kötelezi az önkormányzatot hogy eladja neked később. Persze dönthet(tek) így, de ennek meg nem előfeltétele a bérleti jog, annak adja el akinek akarja, persze ha van benne bérleti joggal bérlő akkor azt a bérleti jogot megveszi előtte az önkornányzat.
Egy munkatársam pl vett pár éve, ő is meg akarta utána venni, de nem adták el neki (semennyiért sem, tehát nem az ár volt a kérdés).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #92948 üzenetére
Kb 15 éve jártam ott utoljára. Falu, álattartókkal, vegyes tüzelésű fűtési megoldásokkal, kevés bolt van, ott se kapsz meg mindent. Gondolom, ez napjainkban is így van, vagyis fűtési szezonban körültekintően szellőztetsz, azon kívül pedig már van légy és szag bőven, kerti gépek zaja, flex, betonkeverő alkalomadtán. A jó vidéki levegővel általában ez jár.
-
vizslakutya
senior tag
válasz
pilóta #92950 üzenetére
Jó kérdés, egyetlen távoli rokonom lakik ott,ő szegedről ment vissza,így nagyon nem tudom mi ott a helyzet ( sajnos én már a temetőbe járok arrafelé). Kicsit összekapták a falut,utakat ,főteret,stb. De inkább olyan alvó lakhelynek lehet jó,bent éltek a városban, aztán hazamentek aludni,a hétvégén meg lehet 1 jót grillezni ,stb. Az biztos, hogy szegedi lakásáron ott házat lehet venni.
-
vizslakutya
senior tag
válasz
pilóta #92948 üzenetére
Ugyan nem ott lakom,de rendszeresen járok oda (ott születtem).
Felsővárosról 15 perc alatt a faluban vagyok és ebből a legtöbb időt Tarján és Baktó viszi el, vissza dettó. Van már közvetlen pályabusz is naponta többször. Netet nem tudom,de gondolom a T bent van és szolgáltat, legegyszerűbb ha a honlapjukon beadsz 1 lelei címet,az kidobja, hogy mit lehetne használni. -
SirRasor
addikt
válasz
pilóta #92903 üzenetére
Majdnem. Megint ezzel szórakozok 10 perce, de nem megy, ezért is hagytam a fenébe.
Invertálom, majd eltávolítom csak a fehéret (Photoshop, color select), erre a feketét is kiszedi WTF?
Inkscape: bitkép vektozirálása: vagy kifagy, vagy képtelen színre lebontva mit kezdeni a szürkével mind1 hogy állítom. Érdekes módon más képnél nem okoz neki gondotAmúgy jól néz ki ez is
-
SirRasor
addikt
válasz
pilóta #92901 üzenetére
Marhajó
Nekem még kell egy kis idő, mert nincs időm megcsinálni a tervet.
Ez az alap, de Inkscape-vel meg kell dolgozni, mert világos színű pólóra szeretném, tehát nem csak háttéreltávolítás, hanem a szövegek feketére varázslása is kell, de arra nincs eszközöm. Maszkoláshoz meg túl pici a felirat/kép :-/ Vagy keresek ilyen betűtípust, és ráírom... -
SirRasor
addikt
válasz
pilóta #92882 üzenetére
Ez véletlen hozzád tartozik? Nem találtam jobbat...
https://onlinepolo.hu/tervezo -
csoszogi
tag
válasz
pilóta #92697 üzenetére
Milyen típust keresel:
gondolom ilyesmit:
[link]
[link]
Ehhez hasonlót láttam festéküzletekben (Obi, József Attila sugárúton), esetleg egy szaki meg tudja csinálni... (végső esetben: betonkeverő kipárnázva..)
Vagy ilyesmit keresel, mert ez az elterjedt a laborokban:
[link]
Esetleg ez:
[link]Habár festék keverésre, gondolom az elsők jöhetnek szóba.
-
quailstorm
félisten
válasz
pilóta #92691 üzenetére
GMF selejtezésen láttam már az elmúlt 1-2 évben, de most erre nem tudsz már várni, vagy számítani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #92588 üzenetére
Lehet, hogy változott valami, ha már elindult a civil pofátlanítás is az utakon, de korábban (2-3 éve) még egy az egyben le volt írva, hogy nincs bizonyító ereje az ilyen magánkameráknak. A bírói gyakorlat az volt, hogy a bíró figyelembe veheti saját belátása szerint.
Levideózza magának, ha felismerhető rajta a feltételezett rongáló, akkor mit csinál vele? Ha valamikor a szeme elé kerül, szúrós pillantásokkal bombázza, esetleg verbálisan bántalmazza? Tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen, a rendőrség meg majd eljárást indít. Esetleg tegyen ki a lépcsőházba felhívást, ha nem egyedi esetről van szó, lehet, hogy lesz még más sértett is, akik csatlakoznak. A rendőrésg így már nem söpri a szőnyeg alá.
Lehet kérni rendőrségnél, jegyzőnél a közterületi kamerarendszer kiépítését és üzemeltetését a károk megelőzésére, elkövetők kézre kerítésére. Nem csak a Kárász utcára telepítenek kamerákat. -
macilaci78
nagyúr
válasz
pilóta #92583 üzenetére
És hány kamerát szereljen a kocsiba? Klasszikus menetrögzítő kamerákat a szélvédőre szoktak szerelni, 170°-os látószögük van. A pro júzerek raknak hátra is.
A tükörtől a hátsó lökhárítóig nem látnak, holt terük van. Csak azt látják, hogy valaki közeledik az autóhoz, majd az ugyanazon oldalán a másik kamera távolodni látja. A két esemény közt eltelt időből lehet arra következtetni, hogy megállt-e a kocsinál, de lehet, csak a cipőjét kötötte be.
Vesz még annyi kamerát, hogy az oldalsó holt terek megszűnjenek, így az ablak vonaláig látni mindent, de még így is meg lehet húzni a kocsit anélkül, hogy a kamera konkrétan rögzítené.A személyiségi jogok és a GDPR világát éljük, vagyis mit kezd a felvétellel? Mármint ebben az országban.
Nem autós sztori, hanem irodai szarkánk volt régen. A kamera akkor még nem folyamatos videót rögzített, hanem pár képkockát. Megvolt a kép, ahogy az elkövető a fiók felé nyúl, az is, ahogy elhúzza a kezét, de az a konkrét képkocka, amikor a fiókban volt a keze, nem volt meg, a rendőrség pedig bizonyíték hiányában lezárta a nyomozást.
Az sem biztos, hogy szándékos károkozás történt. Gurulós bőrönd, utazótáska cipzárja is karcol. Persze igénytelen paraszt, aki erre nem figyel, de nem szándékos. Nálunk is heringek módjára állnak az autók, keskenyek a parkolók, van, hogy a saját autómba se tudok beszállni. Valahogy elérem a kéziféket akár az anyosoldal felől és kitolom annyira, hogy be tudjak szállni. És a kukások is a kocsik közt kihúzzák 3 lépcsőház kukáit ezen a szakaszon.
Nem azt mondom, hogy felesleges szélmalomharc, de az egyszavas "kamera" megoldásnak nem elég. A megfelelő biztosítás is lehet egy ötlet. Ha rendbe teteti a kocsit és kifizeti a biztosító, akkor is ott lesz a fújt elem, a rétegvastagságmérő megmondja és eladáskor már hátrányban lesz, mert hajlamosak egy kalap alá venni a törött-javított autókkal. Na meg ahhoz olyan értékű autó is kell, hogy egy ilyen biztosítást megérje fizetni.
Orionk: költözz el, vagy vegyél, bérelj garázst, vagy parkold a kocsit szellősebb parkolóba, esetleg párhuzamosan parkolj merőleges helyett.
-
SirRasor
addikt
válasz
pilóta #92549 üzenetére
+vizslakutya: Ez programozható és be is van lőve, hogy éjszaka kisebb hőmérsékletet célozzon meg és azért nem megy, tehát nem kapcsolgatjuk naponta.
Na mind1, nem is ez volt a fő kérdés, hanem a nap közbeni irreálisan magas hőmérséklet, de arra már megkaptam a választ. Valaki szerint jó, valaki szerint nem
-
tlac
nagyúr
válasz
pilóta #92413 üzenetére
fele-fele arányban teszed bele? van már kialakult módszered rá?
nagyrészt egyetértek veled, hogy megcsinálható otthon is
amiatt lehet kicsit problémás, hogy ezt jó eséllyel ezt akkor fogod használni ha már valami gond is van és nem biztos, hogy jó ötlet a gyulladásra még valami egyéb szennyeződést is bevinni, ami még pluszba ingerelheti az orrot, melléküregeket
amit otthon csinálsz, hétköznapi anyagokból, szerintem nem lesz olyan tiszta, mint egy gyógyszertári
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest