- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Hamis órák itt nem kívánatosak, semmilyen formában.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dzsi23
addikt
válasz
hallador #233576 üzenetére
Uhh... a ladás-fordos-'g.i.joe-s'-kádáros-csomolungmás mázt lehámozva, azt mondod, hogy azért pontatlan az órád, mert régi? Most is gyártásban van a Core (legalább is tippelem, hogy gyártásban van, mert nagyon sok helyen kapható ma is), és ez nem egy mechanikus óra, aminek vásárlásnál leginkább az érzelmek dominálnak, hanem egy sportóra, aminél a funkciók és a pontosság a lényeg. Akkor meg kit érdekel, mióta árulják? Ott van pl. a DW-5600E, jóval régebbi, mint a Core, és +-15 másodperc a megengedett havi eltérése, nem 1-2 perc. Mennyi eltérés is van a Core leírásában? Le merték írni, hogy +-90 másodperc, vagy inkább nem írtak semmit?
"azt mondjuk nem írtad le, hogy mihez képest"
Leírtam, hogy az összes kvarcom, de nyilván nem fogom típus szerint felsorolni az összes Seiko, Citizen, Casio, Bulova, Zeppelin, Timex, Pulsar, Lorus, Fossil, Michael Kors, Carnival, Ted Baker, stb. órát, ami a hosszú évek során nálam járt, mert semmi értelme. De mind havi 10-11 másodpercen belül volt, csak egy Pulsar volt, ami havi 15-öt produkált.
"A Core nem a ma gyermeke a múlté azzal kell összehasonlítani nem a GS-el."
Ugye, hogy nincs a felsoroltak között GS, és nem is beszélt róla senki.
Van egy Q&Q-m, amit 2004-ben kaptam, 10 éve vár új elemre, talán meg is kapja a héten, megérdemli már. Aztán majd beszámolok róla, mennyit téved naponta.#233583 hallador:
"Fossil van a feleségemnek kB 10 éves, az elején 2 évente kellett elemet cserélni most már évente na erről ennyit. Reméljük tudod miért mert számomra nem így tűnik."Az egész onnan indult GreenGoblin szeretne Core-t venni, te pedig válaszoltál neki, hogy "Siet kb 1 - 1,5 percet. Ez kb normális is egy ilyen sima quartz szerkezetnél."
Egyrészt nem írtad, hogy a tied mennyi idős, és azt sem, hogy mennyit tért el, amikor megvetted, viszont a korábban linkelt Core-os videóban is a pontatlanságra panaszkodott a tesztelő, és "új" óra volt.
Másrészt egyik "sima" kvarcnál sem normális ekkora eltérés. -
BloodRay
veterán
válasz
hallador #233583 üzenetére
Ki a franc mondta neked, hogy filléres órákról van szó?? Azt írtam nem voltak drágák és a modernebb órák amiket felhoztam se a legolcsóbb darabok.
De én nem tudom mit beszélek miközben szerinted normális a havi 2-3 perc eltérés a néhány éves kvarcoknál(akár 10 wow)... -
BloodRay
veterán
válasz
hallador #233578 üzenetére
Ha írok neked típust jobban érzed magad?
Nem kell teljesen hülyének nézni, nem anno 1 millás órákat hasonlítok mostani 20.000-esekhez...
Egyik se drága óra amiket írtam, a kifejezetten olcsóbb kvarcaimat fel se akartam hozni neked, de megnyugtathatlak egyik se tér el havi 15s-nél többet... És akkor ebben már a Fossil, Lloyd és Tayroc is benne van...
Írhatok neked teljes típuslistát, de attól még a havi 1-2 perc kvarcnál borzasztó rossz érték marad. -
BloodRay
veterán
válasz
hallador #233576 üzenetére
Ez az evolúció dolog nem nagyon stimmel.
Nálam a 76-os Type II Seiko évente kb 2s-et siet, a 84-es Seiko-m meg havi 10-15s-et siet kb. Rádiós Citizen, Casio kb 2-5s-et térnek el havonta pontosítás nélkül, Suunto-m havi 10s-et késik.
Havi 1-2 perc kvarcnál szerintem rengeteg. -
dzsi23
addikt
válasz
hallador #233565 üzenetére
"Siet kb 1 - 1,5 percet. Ez kb normális is egy ilyen sima quartz szerkezetnél."
Ha csak havi 1 perccel számolunk, az is 2 másodperc naponta, az nagyon soknak tűnik. Az eddigi legpontatlanabb kvarcom is 0.5 másodpercet tért el naponta, és akkor már kicsit csalódott voltam, mert az összes többi 0 és 0.3 között volt.
#233566 Fall-N:
Hm, nem tudom, nem akarok meggyőzni senkit, csak megérteni próbáltam. Megérteni nagyjából sikerült is, egyetérteni meg úgysem fogunk.#233568 Taylor79:
Ez a világos tényleg jó.A percmutató lehetne kicsit hosszabb, hogy jobban elüssön az óramutatótól, de a színek tök jók.
A "limited edisön, meg mentsük meg a mittudoménmit" Seikok nem tudom, hogy jönnek most ide, de szvsz. elég jól néznek ki, a marketing halandzsától függetlenül... engem sem a rizsával vettek meg, hanem a számlapokkal.
-
mufi
senior tag
-
dzsi23
addikt
válasz
hallador #232732 üzenetére
"Ma a Svájci óra a hülyének is megéri illetve csak a hülyének éri meg."
A japán óra megéri? Egyáltalán mit takar egy óra esetén az, hogy megéri? Nem azt, hogy a viselőjének tetszik, örömet okoz a viselése, jól érzi magát benne, és ad egy kis pluszt a megjelenéséhez? Ja, meg izé, az időt is mutatja, de azt most hagyjuk. Nem lehet, hogy valakinek pont egy svájci óra okozza ezt az érzést? Vagy nem tudom, mire gondolsz.
-
pulutodurumo
őstag
-
-
Empsepo
senior tag
válasz
hallador #231879 üzenetére
Japán. Ez oké.
De veszel egy akármilyen japán automatát, amikor elviszed óráshoz egy tisztításra, olajozásra, az árához képest sokat fogsz fizetni.
Ha egy drága japánt veszel, arányosan sokkal többet fogsz fizetni.
( Bele sem merek gondolni, mennyi lehet egy GS nagy szervize. )De most tényleg, ha valaki vesz 5 millióért egy Rolexet legyen már kerete öt évente egy karbantartásra.
Vagy ne vegyen.Félreértés ne essék, én nagyon nem vagyok a lehúzós karbantartások pártján.
Ezért is kerestem másik órást a híres drága helyett.Ja és amúgy a 2824et nem sokkal többért csinálta meg, mint a Seikomban a 7s36ot.
-
-
Amatőr123456
csendes tag
válasz
hallador #231872 üzenetére
A barátom Audit vitt sima olajcserére (vezérlés nem volt) azt mondták kb. 200 eFt lesz. 220-al ment érte, a számla 250 eFt lett volna!? Azt mondta bocsi, de nincs nála kártya, és csak 220 kp. Mondták, hogy O. K. akkor adja a 220-at!? A következőt már egy maszek ugyanazzal az olajjal 60-ért megcsinálta. Sokszor pofára megy. Gondolom az óránál is előfordultl ilyen aránytalanság. Ha valakinek telik drága órára, akkor teljen szervízre is.
-
Amatőr123456
csendes tag
válasz
hallador #231869 üzenetére
Nem mindegy hogy egy Dáciát viszel, vagy egy BMW-t, Mercit, Audit időszakos szervízre. A szervíz anyag, de az óra díj sem egyforma. A Drága autó fenntartása többe szokott kerülni, pedig alapvetően szűrő, olaj, szíj stb. megy mindegyikbe. Meg kell fizetni a Márkanevet...
-
dzsi23
addikt
válasz
hallador #231853 üzenetére
"Svájciból, csak olyan órát szabad venni, ami legalább 5 - 10 000 Euro"
"csak akkor éri meg egy svájci óra, ha 5 - 10000 Euro"Nekem ez nem úgy hangzik, mintha magadról beszélnél, de legyen úgy.
#231854 xEon1337:
"Persze ha érzelmi szál köti az embert az adott példányhoz, akkor ez nem akkora gond.."Ha valami tetszik, akkor nem vagyok iránta közömbös, azaz máris érzek iránta valamit... érzelmi szál pipa!
Racionális érveket ne várjon senki, mert az nincs a mechanikus órák mellett.
-
dzsi23
addikt
válasz
hallador #231839 üzenetére
"Svájciból, csak olyan órát szabad venni, ami legalább 5 - 10 000 Euro ott már megéri a szerviz."
Ha volt már 20 japán órám, de megtetszik egy svájci, netán még a szervizelés is belefér a költségvetésembe x évente (bár általában nincsenek meg annyi ideig az óráim), ne vegyem meg, mert maga az óra nem elég drága?
#231827 csabiks:
Microbrandek is beleférhetnek a keretbe.
Amúgy ha nem fontos a koronazár (vagyis nem viszed vízbe), akkor a Seiko 5-öst választanám a könnyebb felhúzás miatt, és ha esetleg 2-3 év múlva nagyon karcos lesz az üveg, cserélheted zafírra. Pontosságban kb. ugyanolyan. -
hallador
addikt
válasz
hallador #231845 üzenetére
Én sem márka szervizbe hordom a sajátjaimat, na nincs sok, az említett pr50- amit azért örököltem meg, mert a gazdáját jól le akarták húzni, és amikor vette az órát 55000 Ft volt, majdnem ennyiért szervizelték volna... (Köszi WDL)
Meg egy Marvin 560, ami meg valójában abból a korszakból van, amikor a svájci óra azt jelentette, amit ma próbálnak róla elhitetni. Igaz most kb 65 éves és még megy, de itt 5000 Ft egy szerviz, a pr50-et meg 12000 Ft-ért szervizelték, illetve tartották karban, mert mint kiderült nem kellett mit cserélni rajta.
Szóval értem amit írsz, csak megkérdezném, hogy aki nem figyel oda, szerinted hova fogja vinni az óráját, a becsületes órás mesteremberhez, aki 40 éve ezt javítja, vagy a svájci nagy közös lehúzó gyárba? -
rbalint88
addikt
-
rbalint88
addikt
válasz
hallador #231839 üzenetére
Azzal nem tudok mit csinalni, hogy nem tudsz ertoen olvasni. Nem azt irtam, hogy markaszerviz, hanem jo hiru orasnal (pl Hantos, Pesti oras, de biztos van mas is), sot meg kulon irtam is, hogy meg draga orat se vinnek a butikba, ha sima alap werk van benne. De neked fix idead, hogy rohaggyon el az osszes svejci, mert egyszer teged lehuztak. Sajnalom
fagyallo: nekem is az elsodleges oram egy seiko, szoval nincs #csakasvajci kattanasom. Csak hallador visszatero frocsogesere reagaltam azzal, hogy a Magnum altal javasoltakat ne vesse el emiatt, ne szukitse feleselegesen a latokoret, ennyi tortent
-
rbalint88
addikt
válasz
hallador #231833 üzenetére
Ot evente illik szervizeltetni, de sokan tulcsusznak vele es megis jol mukodik az orajuk. Egy alap werk szervize 40ezer korul megvan jo hiru orasnal. Seiko v miyota v eta/sellita werk ugyanannyi kb. Ilyen erteku
orat meg nem feltetlenul erdemes a hivatalos szervizbe vinni, az is inkabb szerkezettol fugg mondjuk. Eta 2892 alapu breitlinget, omegat nem vinnek a butikba szervizeltetni sokszaz euroert, ha egy atlag oras is meg tudja csinalni. -
SOAD19
addikt
válasz
hallador #231811 üzenetére
"A szűrt fény kB 50 - 80 óra alatt tölti fel."
Ha épp nincs rajtam az óra, akkor a polcon figyel, nem rakom el zárt dobozba. Azt gondoltam, hogy azért nem fog leesni low-ra, ha azért szórt fényt kap. De, ezek szerint kevés neki, néha kell egy kis napfény is. Mindegy, úgyis jön a nyár, majd kap a pofájára.
-
fagyalllo
őstag
-
g0n21
senior tag
válasz
hallador #228213 üzenetére
Szerintem itthon 4-6 olyan szerviz van, amelyik ebbe az első vonalba tartozhat szerszám/eszköz/certifikáció szintjén. Tempora, Millenium, WDL, Baross u. 20, Sas u-i. és talán az Edison u-i szerviz. Akit kihagytam volna attól töredelmesen elnézést kérek.
De az 5-20m közötti sáv az, amelyikre még mindig simán lehet mondani, hogy igényes munkát végző műhely, sőt, itt is le tudják szervizelni azoknak az óráknak a 99,5%-át, amiket a fent említett helyek is, de nem gyári képzés alapján, és/vagy certifikáció nélkül, viszont ugyanolyan minőségben - lsd Hantos, vagy Pesti órás. Hozzá kell tenni, hogy egy bizonyos szintig nem rocket science az óraszerkezet szervizelése egy tapasztalt órásnak. A nehézségek és a speciális képzés hiánya az új, addig nem ismert megoldásokat használó werkeknél, vagy szuperkomplikációknál van (93** co-axial, percütő, Rolex YM II, stb... ). És van még jó néhány órás, akiről jókat hallani, egész biztos, hogy nem ismerem mind, mint Kristonék, Dzsana, stb...Viszont lehet hagyatékokból, piacolásból is beszerezni majdnem mindent, igaz, valószínűleg nem lesz korszerű, de a munka elvégzésére alkalmas lehet.
-
fagyalllo
őstag
válasz
hallador #228210 üzenetére
Nagyon szép a lelkesedése és kitartása, de elég kiábrándító volt látni, hogy még mindig mennyire az útkeresésnél tartanak. Mármint a hazai iparra nézve kiábrándító, aki ezt látva szidni meri a kínai óraipart...!
És basszamármeg, sehol egy maszk, rögtön pacsiznak, nemár!
-
fagyalllo
őstag
válasz
hallador #228174 üzenetére
De, ilyenekkel szerelnek, mert ezekkel lehet rendesen dolgozni. Menj be bármelyik nívósabb óráshoz és meglátod.
Az órás saját érdeke, hogy mennyi szálló por kerül a műhelye levegőjébe, mert utána neki kell szopnia az órák pormentes összeszerelésével.
Én nem számítógépeket, hanem telókat szerelek egy paró, egyszemélyes szervizben, de bizony Wera és Wiha csavarhúzókat használok, mert azokat egyszer kell megvenni. Van olyan Wiha T6, amit 15 éve koptatok és már használtan került hozzám, de még mindig hibátlanul teszi a dolgát. -
g0n21
senior tag
válasz
hallador #228122 üzenetére
Szerinted egy 104 ezer forintos Orient Mako 3-nak mennyi a szervize, vagy egy 78 ezer forintos Ray II-nek? Ott is kifizeted az óra árát 3-4 szervizciklus alatt. Hát még ha a szakszervizbe viszed. A 250 ezres Orient Star-nak is inkább 40-50 körül lesz a szervize, semmint 20 ezer.
A Seiko butikban mennyiért szervizelik a 4r36-ot, ami a 95.000 forintos Seiko 5 Sports-ban van?
Ebből a szempontból ezeknek is "irreális" a szervizköltsége, hiszen 15-25 év alatt kifizeted az óra árát szervizre, nem?
Szerintem lezárhatjuk. -
törölt tag
válasz
hallador #228122 üzenetére
A világért sem akarok belefolyni a vitátokba, ezt a témát a végtelenségig lehetne boncolgatni. Én amikor elkezdtem az órázást meghatároztam magamban, hogy mit akarok és mit tudok bevállalni, szerencsém, hogy "igénytelen" vagyok, így a japcsi órák tökéletesen kielégítik az elvárásaimat, nem azt mondom, hogy soha nem lesz svájci órám, mert a használt piacon akadhat jó vétel, de svájci automata órám nem lesz, az általad boncolgatott okok miatt. Persze aki megteheti, vagy olyan körökben mozog, hogy elvárás a presztizs márka az vegye, mindenki maga dönti el, hogy az óra fenntartására szükséges pénzt kipengeti avagy sem.
Ha kimész az utcára ott sem csak suzukikat látsz, pedig azok a legfenntarthatóbb járgányok. -
g0n21
senior tag
válasz
hallador #228082 üzenetére
2,5 milliós Breitlingeknek, amik B01-gyel vannak szerelve, 600 eur a szervize. Például. A táblázat, amit linkelsz a Breitlingtől, kanadai dollárban van, ami 230 forint, nem 360.
Azért, mert egy svájci mércével alsó kat. Tissot-t elviszel a gyári szervizbe és lehúzzák az ottani árakkal a bőrt is rólad, arról nem tehetek. A világ sokszínű, nem fekete-fehér. Azt az órát, amit nem éri meg gyári szervizben szervizelni, azt elviszed független óráshoz. Értem, hogy utálod a svájciakat azért, mert a szerviz szerinted drága, de ez az ellenállás sokkal inkább egy szándékos tehetetlenségnek tűnik részedről. Azért mert nem volt jó tapasztalatod, attól még nem biztos, hogy egy egész ipar szemét, max nem te vagy a célközönség, ennyi.
Egyébként a szervizárakon való rugózás nem értem miért jó móka. Brutális mennyiségű pénz kell egy olyan szervizhez, amit a svájci gyártók elfogadnak szervizpartnernek. Beletesznek 50-80-100 millió forintot egy 4 emberes szervizre (meg még efölött megtalálod a megfelelően képzett és képezhető embereket, ami elég ritka) és utána 15 ezerért szervizeljék a 2836-os ETA-t? Vagy mi az elvárás? -
dzsi23
addikt
válasz
hallador #227570 üzenetére
Igazából nem hiányzik semmi a listáról, mert a címe "10 Iconic Space Watches", vagyis ez nem egy teljesen átfogó felsorolás, hanem egy szubjektív 10-es válogatás. Pl. a Glycine sem szerepel rajta, és biztos van még pár.
Bár én biztos nem hagynám le a G-Shockot a listámról, és ha az űrbe mennék, biztosan vinnék egyet magammal.
-
-
zola96
senior tag
válasz
hallador #226324 üzenetére
Abszolút egyetértek.
Lehet,hogy a Zeppelinemben csak valami banális hiba miatt merült le az elem.. De ha nem impulzus vásárlás lett volna és jobban utánanézek nem azt választom,hanem egy Seiko quartzot vagy bármi mást. Bár a Zeppelin Ronda kaliberes, de na. Most szerencsém van,hogy még van rá gari és az elkövetkező 2.5évben is van még rá, de ha 2 évet nem bír ki benne egy elem és egy sima mégcsak nem is chronos óráról beszélünk az elég ciki.. Elengedném én is a svájci quartzokat, annyiért már tényleg gondozásmentes, rádios citizenek vannak stb..szilagyi84: szerintem inkább áldozz rá picit és válassz Tisellt.
-
-
Fall-N
veterán
válasz
hallador #224411 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy mindig ha Casio akkor G-Shock, pedig nagyon jó budget órákat is gyártanak. Nekem van 3 db olcsóbb 17-30 ezer Ft közti ársávban óráim tőlük és teljesen jó minőségűek. Mind SS tok és szíj, Myota kvarc. Csodák nincsenek, amin tud spórolni a gyártó az az, hogy a szíj csörgős és hajtogatott szemes. Egyedül kivétel a Beside az tömör szemekből van és nem zörög. Van nem egy saját Casio kvarc szerkezetes is, amelyik 10 évig elketyeg egy elemmel.
De ott az Edifice család is kicsit drágábban.
-
Fall-N
veterán
válasz
hallador #221179 üzenetére
Valahol egyetértek vele, de van megoldás. Jó órás szaki aki elvégzi jóval olcsóbban a szervizt vagy kvarc óra. Én utóbbi mellett döntöttem. Ha jelentősen többet keresnék akkor nem érdekelne, hogy drága a szerviz és simán kifizetném. Cserébe tényleg élethosszig és tovább ketyeg az óra. Persze itt most a normális szerkezetekre értem nem a műagyag alkatrészes vackokra.
Vagy kell venni egy Rolexet és annak az értéke úgyis csak nő, ha vigyáz az ember rá.
Előző hsz szerk.: valóban lévő olaj = váltóban lévő olaj, csak a billentyűzet átjavította.
-
Eugene Roe
őstag
-
válasz
hallador #199868 üzenetére
Egy óra áránál és értékénél talán a legkevésbé fontos tényező a szerkezet. A tok, számlap, indexek, mutatók, korona, szíj, csat (stb) megmunkálásának minősége sokkal látványosabb és fontosabb megkülönböztethető jegy, mint a szerkezet típusa. Magasabb kategóriákban már lehet jelentősége, de a tömegszerkezetek (eta, sellita) nem határozzák meg az óra árát.
-
Misi1979
őstag
válasz
hallador #199820 üzenetére
"Seiko 6602 1987 óta a családban. 4 * szervizelve Seiko szerviz, utolsó alkalommal 15 000 Ft-ból karbantartva fillérekből megvan 1971-es óra."
vs
"Nekem van egy Seiko 6602-1990 majdnem 50 éves, és eddig amióta nálunk van (25 éve), egyszer járt órásnál."
link 2017-ből, Tőled.
Itt azért érzek némi ellentmondást, de lehet ez egy ilyen, ellentmondásos nap.
-
Misi1979
őstag
válasz
hallador #199802 üzenetére
Még egy választ megengedek magamnak. Nem mondom, hogy bennfentes vagyok, mert (szerencsémre, meg az órákéra') nem szervizelek, viszont talán az itthoni szervizesek nagy részét ismerem. Meg a munkájukat is.
A lényeg, hogy jelenleg 10e forint környéki összegért nem nagyon lehet utcáról beesve olyan óraszervizt találni, aki megbizhatóan és jó minőségben, gondosan és alaposan le tud szervizelni egy eta automatát. Hogy ez jó dolog-e vagy rossz, azt most engedjük el, ezért a munkáért a reális ár kb a duplája.
Azok az órások, akik ezen ár alá mennek, azok azért teszik/tehetik ezt, mert:
-nyugdíjasként, már hobbiból csináljákés/vagy
-nem olyan alaposak, mint kellene, spórolnak dolgokon, műszereken, kenőanyagokon, szükséges műveleteken (rugóház kipucolása, valaki?)
(+ügyfélszerzési okok)
Mindig van valami kompromisszum. Órástól függ, hogy kisebb vagy nagyobb, meg hogy közli-e Veled ezt, vagy utólag derül ki.
Normális, megbízható minőséget folyamatosan produkáló (független) órás viszonylag kevés van. De tényleg, kb másfél kezemen meg tudom számolni őket. Ha hozzáteszem a feltételekhez azt is, hogy olcsón dolgozzon, máris ott tartunk, hogy nem tudok órást mondani (olcsó itt most az az ár, ami számodra is olcsónak volt tekinthető). És igen, egyik órás sem fogja azt mondani neked, hogy 12e lesz a szerviz és ezért te ezt meg azt a kompromisszumot fogod kötni. Azt fogják mondani ezek a szervizesek, hogy "más ezt az órát 30ért venné csak a kezébe".
A Te/Ti Tissot órátoknál van jobb példa is, pl a kb minden családban előforduló vintage Doxa/Marvin/Cornavin óráké (és az olcsóbb ruszkikról nem is szólok most). Egy ilyen óra normális szervize bizony manapság a gazdasági totálkár minősített esete (svájci óráról van szó még mindig!), függetlenül attól, hogy az adott óra gyönyörű állapotban van vagy picit romos.
Mi a teendő ilyenkor?
-Az ember költse a Doxa/Marvin/Cornavin értékét arra, hogy az adott óra megbízhatóan ketyeghessen tovább? -Esetleg nézzen körül olyan helyeken, ahol némi kompromisszummal, de olcsóbban dolgoznak, te értelmezésedben: "földön járnak"? Mennyi is lenne a reális szervizelési ár mondjuk egy 10e forint értékű Doxánál? Egy 5ezres Marvinnál? Egy háromezres Cornavinnál? És még sorolhatnámA lényeg az, hogy egy szervizelés után Te csak azt veszed észre az órán, hogy az ketyeg, meg viszonylag pontos a friss beszabályozás után. Meg szebb is az óra, kapott polírt mondjuk, grátisz.
De hogy cseréltek-e benne tömítéseket, hogy tényleg olyan alaposak voltak, amilyennek kell lenni ahhoz, hogy 5-6-7 évig tudja azt a pontosságot, amire a szerkezet képes? Hogy megvan a maximális járástartaléka és azt meg is tartja jó sokáig? Ezek a dolgok nem most fognak kiderülni.
Sok ilyen "olcsó" szervizt láthattunk már és bizony a legtöbb ugyanilyen örömmel kezdődött ("Dejó, milyen jó áron megcsinálták az órám!"), picit felöntve némi kárörömmel ("Dejó, hogy nem vittem XY szervizbe, ott 2.5x ennyiért vállalták volna a zsiványok!"), aztán valahogy mindig jött az, hogy "Valamiért késik/siet/megáll az órám, mi lehet a gond?", aztán ilyenkor általában visszaviszik az olcsón dolgozó óráshoz, aki tüneti kezelést alkalmaz, esetleg néha kitalál némi technikai hókuszpókuszt ("elromlott a züttyenőrotor a peckesrücsninél, új kell bele, de nem lesz ez annyira olcsó, 10ből szerencsére megáll, más helyen ez 50 lenne!") majd boldogan hazamész, lám, milyen tehetséges és olcsón dolgozó szakira akadtál. Órád visszakapod, örülsz. Egy ideig. Aztán ugyanaz a hibajelenség. A mocskos züttyenőrotor!- gondolod. De balsejtelem fog el. Elviszed egy másik óráshoz. Aki ugyan drágábban dolgozik, de az órára ránézés miatt csak nem kér pénzt- gondolod, meg ezt írták a fórumon is. Drágább órás szétszedi az órádat és megállapítja, hogy szervizelni kell, mert full redva az egész. Vagy "csak" kritikus helyeken nem volt megtisztítva. Vagy túltolták és szörcsög az egész az olajtól. Jaigen, az új szervizszámla az eredeti ár 2.5x-e lesz, de te már ott hagytál a másik helyen akkora összeget, amennyiért a drágább órás elsőre megcsinálta volna..
Ja igen, az autós metaforád. A jó órás olyan, mint a jó autószerelő. Nagyon nehéz találni ügyeset, lelkiismereteset, olyat, aki épp jól ért ahhoz, amit vezetsz ÉS még jó áron is dolgozik.
-
Deskdiver
senior tag
válasz
hallador #199800 üzenetére
Szerény véleményem szerint ha valaki úgy gondolja ,hogy egy mechanikus óra lehúzás az kb. nem jár messze az igazságtól. Ezen felül ha olyan érzések kavarognak a fejében ,hogy a fenntartási költsége átverés szagú, felesleges pénzkidobás, hülyének nézés és ezen túl sokat töpreng akkor szerintem nem engedhet meg magának egy mechanikus órát. Egy kb. 25mm átmerőjű, minitatűr, esténéként több száz alkatrészből álló mechanikus gép, nemhogy szervizelése, de még sérülés nélküli szétszedése sem egyszerű feladat. Ha valaki nem hiszi próbálja ki.
Szerencsére választási lehetőségek adottak a szerényebb fenntartási költségű órákat illetően. Azokból érdemes választani. -
válasz
hallador #199783 üzenetére
Tudsz esetleg (akár privátban is) adni egy kontaktot az óráshoz?
Adott egy jó barátom Oris Big Crown Pointer Date órája. 22-23 éves, érettségi ajándékba kapta. Az elmúlt 15 évet fiókban töltötte. De mivel múltkor meglátta rajtam az Orisomat, elfogta a nosztalgia, és kitúrta a fiók mélyéről. Elvitte egy idióta órás kóklerhez, aki hozzá se nyúlt csak azt mondta neki, hogy hordd nyugodtan. Ha megy, akkor hajrá, nem lehet semmi baja.
Elhozta hozzám, és kiderült, hogy a 23 év alatt még sosem volt szétszedve. Mondtam neki, hogy ez gáz, le kéne szervizelni, de mikor elmondtam, hogy 30-40 pénz lesz, kiverte a víz, hogy neki ennyit nem ér. Már olyanokat mondott, hogy hordja, amíg meg nem áll, és akkor viszi szervizbe. Mikor mondtam, hogy ez nagyon rossz ötlet, akkor azzal jött, hogy inkább visszadobja a fiók legmélyére. Eladni nem akarja, mert szüleitől kapott ajándék. De a 12000 forintra még rá tudnám beszélni.
-
Misi1979
őstag
válasz
hallador #199783 üzenetére
Egy órásmester nem attól lesz rendes és becsületes, mert “csak” 12ezret kért a Tissot szervizre. 12e forint reális ár akkor, ha nem kell drága eszköz/szerszámparkot fenntartani, alkalmazott béreket, rezsit fizetni, egyéb járulékokról nem is feltétlen beszélek.
Azt pl tudod, hogy bizonyos szerkezetek megfelelő minőségű szervizeléséhez milyen eszközök és fogyóanyagok, pl olajok kellenek? Azt tudod, hogy a Tissotodban lévő szerkezethez, ami újonnan kb 40-50e forintos tétel, ha elveszik vagy javítás közben megsérül egy fogaskerék, máris ráfizetéses a munka a mesterednek? És ez csak egy eta alapwerk, jó alkatrészbázissal. Persze igen, azért órásmester, hogy ne hibázzon..
A lényeg, 12 ezer az az ár, amiért nagyon kevesen fognak jó minőségű munkát végezni (pláne Budapesten) egy ilyen órán. Max barátilag.
Szerencsédre neked ez most összejött, ahogy látom, értesz is ahhoz, hogy ezt meg tudd ítélni, gratula az órához és még sok boldog évet nektek! -
Csigusz 1
aktív tag
válasz
hallador #199639 üzenetére
Nem, csak elolvastam a többiek feltételezéseit, és lehet benne valami.
Engem egyszer a fészbúk letiltott 24 órára, mert megosztottam egy cikket.
Valaki feljelentett egy több éve megosztott cikk miatt (ami mellesleg teljesen semleges hozzáállású volt - igaz a melegekről szólt). Több év után törölték. Ezt egy bejegyzésben megjegyeztem. Ismerőseim kérdésére, hogy mit töröltek, egy hozzászólásba újra betettem a linket. Néhány óráig, amíg fent volt, ismerőseim sem értették a dolgot, szerintük is teljesen semleges cikk volt. Aztán az a valaki ismét feljelentett, törölték az új bejegyzést, engem meg 24 órára kitiltottak és megfenyegettek egy végleges kitiltással is...
Pedig, ha elolvassák (az egyébként rövid) cikket, akkor rájöhettek volna, hogy túltolták a dolgot.
Szóval van tapasztalatom az indokolatlan feljelentgetőkkel... -
-
g0n21
senior tag
válasz
hallador #199439 üzenetére
Veled jó beszélgetni!
Mondjuk nem nekem, de valakinek biztos...
Szerintem ha megpróbálsz afelé nyitni, hogy az óra árak egyáltalán nem magyar pénztárcára lettek kitalálva, akkor talán (!) megérted amiről beszélek.Az átlag órás, akiről nem tudunk semmit 12ezerért csinálja. Kúl. Ő egy standalone órás, isten tudja milyen eszközparkkal, meddig tud nyomáspróbázni, milyen tömítések vannak nála, ha szükség van rá, satöbbi.
Szuper dolog, hogy egy egyemberes műhelyben meg lehet valamit ennyiért csinálni valamit. Ahova én járok, és nem márkaszerviz, ott is legalább 20-25e egy 2824-2. És nem azért, mert éhes, hanem mert a szervizelés egy fokkal bonyolultabb, minthogy leírjuk azt az 5 folyamatot, amiből áll; + 12k szerviz ár mellett nem fog fenntartani egy több fős céget.
Aminek te ekézed az árait, az pedig egy cég, ahol a recepcióstól a könyvelőn át a beszerzőn keresztül az órásokig ki kell termelni a rendesen kifizetett bérüket.
Igen, a te/ti /barátod szempontjából egy tök kellemetlen helyzet, hogy a Tissot márkaszerviz a felsorolt dolgok miatt nem tud 12 ezer forintért szervizelni. És ne azt nézd, hogy milyen típus, hanem hogy milyen werk.Tény, hogy a "maszek" órások olcsóbban dolgoznak, mint a hivatalos szervizek. Én se járok hivatalos szervizbe, mert nekem is sok, és nem minden esetben érzem azt, hogy megéri annyi pénzért oda vinnem.
Csak attól, hogy annyiba kerül egy szerviz, mint az óra valamikori értéke, nem kell azt gondolni, hogy a világ szemét, csak végig kell gondolni a működési folyamatokat.Mivel látványosan nem akartad megérteni amit írtam az autós példával, ezért inkább nem próbálom elmagyarázni, mert tényleg semmi értelme. Céges autó, az... elképesztő.
-
g0n21
senior tag
válasz
hallador #199412 üzenetére
Egyáltalán nem így gondolom. De mindenkinek, "mérettől" függetlenül bele kell kalkulálni az 5-7 évente esedékes szerviz árát.
Ahogy az autóknál is legalább az alap kötelező szervizeléseket, üzemanyagot, a kgfb-t, és esetleg a cascot, a gumiabroncsokat és a parkolóházat, ha nem tud ingyen a közterületen.
Ha veszel egy három milliós autót, akkor a fent említett dolgok, évi 25ezres futással, négy év után kiteszik az autó árát (az üzemanyag önmagában majdnem kiteszi). Egy használt autó esetében pedig hatványozottan igaz lehet. Akkor "kisember" ne vegyen autót?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
- iPhone topik
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- World of Warships
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Canon Selphy CP1500 Printer /// Számlával és Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest