- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
De a nyílt drivereknek meg tapasztalataim alapján pocsék a teljesítménye, emiatt automatikusan mindenhol zárt drivert használok, ahol erre van lehetőség.
#3509:
Egyrészt hogy ne legyen halál lassú a LibreOffice egy nagyobb Calc táblázatnál, másrészt a játékok miatt (pl. Steam).
Meg úgy általánosságban minden gyorsabb, ami picit is használja a videokártyát. -
szundybence
aktív tag
Asszonta felejcsed. Húzzá vissza fedora topikba! He!
Részben. De nem mondtam, még csak nem is gondoltam, hogy menjen innen más topikba. Tőlem maradhat és oszthatja itt is az észt, beszélhet-írhat annyi ostobaságot amennyit csak akar. Csak engem hagyjon ki belőle. OK? Értve vagyok?
-
szundybence
aktív tag
Személyeskedsz az érveimre válaszul. Gratulálok, nagy szakértő lehetsz.
(#3470) max4o4: Tudod az a baj, hogy egy ilyen kérdést nem a szakfórumban kellene megbeszélni. Sajnos nincs olyan topik, hogy kezdőknek melyik linux ajánlható. Várható volt, hogy a beírásomra olyan reakció jön, ami hát sajnos jött is.
Túl ezen, egy kezdőnek olyan való, amit ha felrak, rögtön ott van kéznél amit ő szeretne és az gondtalanul működik is. Kezdetben ilyen volt a Suse is. Sajnos már 6 éve nem képesek beletenni a legelterjedtebb wifi drivereket sem, vagy a legelterjedtebb videokodeket sem. Persze, orvosolható. Letölthető, kézzel rávarázsolgató nem kis giglizás és/vagy fórumozás árán. De miért nincs mindez kezdésre benne? Vagy ha nincs, hát nincs, de akkor miért kell a kezdőnek ilyen hiányos-buta rendszert ajánlgatni. Mert tőlem lehet akármilyen keveset fogyasztó szép autó, ha a visszapillantó tükör már újkorában szériahibásan lefittyed, esetleg nincs is benn, hát én biztosan nem ajánlgatnám senkinek megvételre.Végezetül csak annyit, hogy nem akarok ide írni már ebben a témában egy fia mondatot sem. Mert értelmetlennek találom. Minden jót!
-
Dhampir
félisten
A Suse alatti megjelenése a SLED-es Gnome 2-re hajaz. Az alsó panelen nem volt rajta alapból a MATE főmenüje, de könnyen hozzá lehetett adni.
Amikor rákattintottam a wifi hálózatok listájára, akkor rögtön vissza is ugrott a lista, csak folyamatosan lenyomva tartott gombbal lehetett megnézni.
Érezhetően a MATE nincsen rendesen a rendszerhez illesztve, persze ez csak az első benyomás volt.
-
Dhampir
félisten
Hozzáadtam (a felső) két repót, illetve automatikusan kipipálta és felvette (a többi jelölőnégyzetet üresen hagytam), ezután csudák csudája a csomagok között megjelent a Mate Desktop is.
Köszönöm az ötletet!
Egyéb disztribúcióban láttam már a Matet, de én a Suse alatti működésére vagyok kíváncsi.
-
-
-
-
-
-
-
Canonfan
senior tag
Igaz,
egyelőre így a promléma megkerülhető, még várok addíg még valójában hosszabb időt kell dolgoznom a virt. géppel hogy kiderüljön ez (a zárt driver) lehet-e a megoldás.
KDM-et viszont sosem cseréltem még, meg lehet oldani csak próbaképp lecserélni másra, ill. utána meg ha nem jött be vissza lehet állítani a kdm-et gond nélkül?
-
Canonfan
senior tag
Igen, ez így valóban nem 100-as ...
A 13.1-et live-ba már próbáltam, nem volt vele gond, csak az lenne az igazi ha a virt. gépet ott is ki tudnám próbálni...
A virtuális gépet egyébként ma kipróbáltam, bár nem hosszú ideig ezért biztos kijelentést még nem merek tenni, de nem tűnt el az egér, úgyhogy eddig úgy fest valóban a driver a gond.
A kijelentkezés valóban érdekesebb téma, bár a driverek próbálgatásáig még nem jutottam el, gondoltam a KDM-be próbálok állítgatni dolgokat hátha, mert végülis ott nem stimmel valami.
És elég érdekes, mert kiszedtem a KDM beállításaiban a téma használatát, átállítottam a színsémát, meg egy-két dolgot, és annyiban változott a helyzet, hogy ha kijelentkezés előtt indítok egy új munkamenetet, akkor miután így saját felhasználóként kijelentkezek, úgy nincs gond, régebben (a zárt driverrel) így is elszállt ugyanúgy a kép...Bár sajnos ha simán akarok kijelentkezni, akkor most is fekete képernyő, ki érti ezt...
-
Canonfan
senior tag
Mire gondolsz?
Sejteni sejtem, hogy a driver nem 100-as, és ebben teljesen igazad van. Magával a rendszerrel viszont szerencsére nincs gond, úgyhogy mielőtt nekifeküdnék a 13.1-nek valahogy ki akarom deríteni, hogy a driver sz@rakodik "csak" vagy tényleg jobban járnék a 13.1-el bár az véleményem szerint inkább egy felturbózott 12.3.
Ha az utóbbi eset áll fent akkor egyértelmű hogy áttérek az új verzióra, viszont ha a driver sz@r, az ugyanolyan lenne 13.1 alatt is...
-
Canonfan
senior tag
Köszönöm szépen a segítségedet,
igen elvileg ezt a repót használom, ma felraktam próbaképp a g03-as drivert amit a yast felajánlt de a helyzet nem változott kijelentkezéskor kép semmi, a virt. gépet még nem próbáltam.
Érdekes viszont, hogy ha új munkamenetet indítok a KDE-ből (root) akkor ott semmi gond nincs, viszont ha így kijelentkezek a saját felhasználómmal, akkor fekete halál itt is, és ott is.
A virt gépet hétvégén kipróbálom szerintem, + a G02-es drivert is de ez így hosszabb távon nem maradhat, akkor inkább a nouveau.
Bár szívesen használnám az nvidia drivert, de ezzel a hibával nem tudok együtt élni, esetleg ha lenne ötleted hogy mit lenne érdemes megpróbálni, pl, KDM felbontás állítás stb, vagy a kijelentkezést szükség esetén máshogy megoldani, (a problémát korrekt módon megkerülni) akkor szívesen fent hagynám a zárt drivert, ha a virt. gép problémát megoldja.
A 12.3 szerencsére még támogatott lesz, jelenleg a 13.1 a legfrissebb verzió ami eggyel újabb nála. A 13.1-en gondolkoztam, de olyan nagy változások nincsenek benne, inkább a motorháztető alatti javítások. Ezért úgy döntöttem hogy hagynám a 12.3-at, mert jó kis stabil kiadás, + az új telepítés híve vagyok, és nincs kedvem újra bütykölni a szkennerrel, ugyanis a Samsung multi nyomtatómat a mai napig nem ismeri szkennerként alapból a SANE backends és csak barkácsolással lehetett működésre bírni mind 12.2, mint 12.3 alatt.
-
-
Canonfan
senior tag
Szia!
Nvidia GT 440 a vga, de sajnos a zárt driver nem szereti, ugyanis bár a kép rendben van, de a zárt driverrel kijelentkezéskor (KDM) elszáll a kép teljesen nem tudom miért, de a monitor elszáll tőle, csak az újraindítással tudok kijönni a dologból.
Ez így volt korábban a 12.2 esetében is, emiatt kizárólag a novueau-t használom, és eddig nem is volt ezzel gond.Most 12.3-at használok (64 bit)
Valamikor volt valami frissítés valóban, és mindenképpen a nyílt driverre gyanakszom, bár rég használtam a virt. gépet szóval nem tudom hogy a driver frissítés ami okozza ezt, vagy az, hogy közben próbaképp felraktam a zárt drivert de ugyanolyan rossz az én estemben most is, ezért visszaraktam a nouveau-t
Van egy ősrégi 2013 év eleji mentésem, még azt gondoltam megpróbálni, hogy abból visszaállítani a nouveau-t, de addig még nem jutottam el, mert kellett a gép.
A virtuális gép meg annyiban gáz nekem, hogy viszonylag ritkábban használom, de amikor kell, akkor nagyon fontos hogy tudjak vele dolgozni, ezért mindenképp meg szeretném oldani a problémát.
Sajnos még most is aktuális, ezért bármilyen segítséget előre is köszönök, illetve szívesen használnám a zárt drivert is, ha a kijelentkezés bugot meg lehetne oldani valahogy.
-
joecontra
addikt
Üdv!
A systemctl status network.service ezt mondja:
network.service - LSB: Configure network interfaces and set up routing
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/network.service; enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since cs 2014-01-02 13:46:46 CET; 18s ago
Process: 17262 ExecStart=/etc/init.d/network start (code=exited, status=7)Igen, a Network Manager. Nem is enged Ethernet kapcsolatot hozzáadni mert minden ki van szürkítve.
De akkor live módban meg miért jó? Nem értem.
Szerk.: Valamint a modemet sem tudom megpingelni. "Network unreachable" üzenettel leráz.
Nem ADSL, kábeltévé hálózaton jön a net nem kell rá bejelentkezni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Köszönöm a reakciót.
Kábelmodemes internet, folyamatosan aktív. Live módban és telepítés közben oké, restart után süket.
Miért nem megy? Azt én is szeretném tudni.A hálózatkezelő nem is enged Ethernet kapcsolatot hozzáadni és be is pöntyög valamit közben. Valami nem kompatibilis neki.
Megnézem akkor pontosan.Üdv,
J -
-
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak.
Akkor is kell ha csak pl. frissíteni akarsz szóval lesznek azért ilyenek. De jobb ha be kell írni a root jelszót mintha nem, legalább elgondolkodsz mielőtt valamilyen nem éppen okos dolgott csinálnál
(#3149) ubyegon2 : Nem tudom mennyi ramod van, de linuxon 2GB-nál szerintem már jobb a 64bit, ha több ram van (4GB vagy mint nálam 8GB), akkor kötelező. (Szerk: Látom 2GB)
-
Rayyy
senior tag
-
gabo9201
senior tag
Sajnos nem. De mivel még 3 napon belül vagyunk megy vissza a gép gariba (gondolom meg kell bontani hozzá). A szervizzel már beszéltünk és mondták, hogy ismert probléma és vigyük be.
Ettől függetlenül érdekelne a megoldás
Az csak nem korrekt, hogy soha ne tegyen az ember Linuxot rá. -
BigManus
addikt
Félre értettél. Az valóban nem baj. A baj ott van, hogy nem ismeri az op rendszert, nem olvas utána, ide jön tanácsokért és utána köpködi a rendszert, hogy nem mennek a dolgok.
Olyan, mintha nem is akarta volna használni. Nem kért segítséget, hogy ez meg az nem megy, be lehet-e állítani.
Azt sem tudjuk, hogy mit állított be vagy mit nem.
Ha én feltennék egy Machintost és nem menne valami, megkérdezném először, hogy mit kell állítani. Ha végképp nem mennének a dolgok, akkor leszedném. -
batagy
őstag
Swap helyett a zram nevű cuccot lehet használni, ha valakinek több ram kell. Azzal lehet "virtuális ram"-ot csinálni.
Annyi a lényege, hogy a Swap területre kiírt adatokat on-the-fly tömörítve a valós memóriában tárolja.Nem tudom ismeritek-e?
Én használom otthon a NAS gépen is, és a munkahelyen is. Csináltam OpenSUSE 12.1-hez service scriptet is hozzá.
Az alábbi gépben 4 GB RAM van, és 8 GB virtuális ram:
gyurinas:~ # swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/dev/zram0 partition 2023580 0 100
/dev/zram1 partition 2023580 0 100
/dev/zram2 partition 2023580 0 100
/dev/zram3 partition 2023580 0 100
gyurinas:~ # free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3952 3830 121 0 1857 1659
-/+ buffers/cache: 314 3637
Swap: 7904 0 7904
gyurinas:~ # -
sir fg
aktív tag
Nincs telepítő lemez. Windows7-et szeretnék, csak érdekel, hogy visszaállítható marad-e a rendszer. Én sem tudom, hogy telepíthető-e a Win7 Extended-re, mindenesetre nem szeretném.
Lehet, hogy a FAT partíció tartalmát (HPTools) lementem, a többi meg törölve lesz... Csak nem mertem, merem ezt meglépni egy 3 órás laptopnál.. -
-
sti10p
senior tag
Kösz, de a helyzet az hogy már felpattintottam a notira a win-t, amikor kellet nagyon sürgős volt és nem volt más alternatíva (és épp ez volt amit alapból el akartam kerülni). Esetleg van mód, hogy dual rendszerem legyen, mármint elfér a win mellett a Suse is valahogy, lehet így telepíteni (külön partícióra, vagy tudom is én)? Mert előbb ki kellene próbálni, hogy működik e. Első körben ezt kellene tudnom.
Az alap felhasználói felülete egész kellemes volt, a pdf nézegetője lekörözi az adobe-ét, főleg erre, meg doc, ppt file-ok nézegetéséhez kellene (az Open office-t, meg a Libre-t ki se próbáltam), meg persze net-hez.
Második körben: volt még vele egy probléma: a képernyő fényereje miután sleep, vagy energy save (vagy milyen) módba ment el a gép/képernyő nem jött vissza csak olyan 60%-os fényerővel. Hiába kerestem, nem találtam olyan beállítást amivel a fényerőt vissza lehetne állítani, egy darabig ment az, hogy újraindítás után újra 100%, de azután az se. Hol normál jött vissza volt a fényerő, hol nem. Ez is gondolom harver kompatibilitási probléma. Erre valami megoldás?!
-
sti10p
senior tag
Akkor most idézem a másik topic-ból:
Megpróbáltam most onnan is (Yast-ból) meg a Network management-ből is csinálni egyet, ott létrehozza de nem látom a listán, ergo nem tudok csatlakozni, a Yast-ban meg mindent beállítok és a végén mikor le OK-zom, kiírja hogy ezeket a package-ket nem tudta installálni: smppd, linux-atm-lib... És így nem is hozza létre a konfigurációt...Amúgy miután a Network managment-el beállítottam egy DSL kapcsolatot és ott az automatic connect-et kipipáltam letiltotta az egész Network managert-t is...
Mi lehet a gond?
Amúgy megjegyzem, hogy amikor installálni akarja a package-ket, nekem csak OK vagy cancel lehetőségem van, elérési utat nem tudok megadni és azt se hogy a telepítő CD-ről próbálja, és persze hiába van bent a telepítő CD a meghajtóban.
-
fugo1
csendes tag
de ha egy kressz programot akarok telepíteni azt pl hogyan mert ezt írja ki
Hiba történt az archívum betöltése közben.
(null)
Parancssori kimenet
[/media/Kresz/Kresz-Egyeni-GyakorloProgram-Setup.exe]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /media/Kresz/Kresz-Egyeni-GyakorloProgram-Setup.exe may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /media/Kresz/Kresz-Egyeni-GyakorloProgram-Setup.exe or
/media/Kresz/Kresz-Egyeni-GyakorloProgram-Setup.exe.zip, and cannot find /media/Kresz/Kresz-Egyeni-GyakorloProgram-Setup.exe.ZIP, period. -
V.Stryker
nagyúr
Szia
Na, b@xa a csőröm. Ismét próbálkozom vele.
No, de elakadok már az elején és szerintem előzőleg itt cseszhettem el. Szóval netbookról lévén szó, pendriveról telepíteném, ehhez ott az ImageWriter, a suse honlapján, letöltöm az iso-t, de nem tudom betölteni, mivel a progi csak .raw fájlt tud vagy akar megnyitni. Hogy tudnám normálisan pendrivera lőni az iso-t?
-
gabranek
senior tag
nem hiszem, mert az alaplapi biosból tiltva van. Lehet a vga-t nézi hangkártyának, elvégre az az ATI
Próbálkoztam a legkülönfélébb lejátszó programokkal is, de semmi előrelépés...az egészben az a vicc, hogy a rendszerbeállításoknál normálisan le tudja tesztelni az összes hangfalat subwooferrel együtt, de miután véglegesítem ezeket a beállításokat és kilépek vissza desktopra, elfelejti, és újra az ATI HDMi cucc lesz alapból beállítva. -
McKane
senior tag
úgy,hogy akármit próbálok elindítani (zene,mp2,film,avi,xvid) állandóan kiírja hogy további kiegészítők szükségesek a lejátszáshoz.
remélem,csak egyszer kell ezeket megcsinálni
amúgy,mint írtam kubuntu-t raktam fel..
erre szokás valami antivírust,tűzfalat felrakni ?de akármilyen változtatást akarok mindig be kell írjam a jelszavamat..
ezt ki lehet valahogy kerülni? ugyis csak én használom a gépemet..
van ebből újabb verzió ide?meg nem lehet megcsinálni hogy 2 kattintásra lehessen megnyitni fájlokat,ugy mint windowsban?
-
kovaax
őstag
Azért a Fedorával is vannak gondjaim. Az xarchiver bugon kívűl mondjuk főleg az, hogy frissítés után, ha ki kellene lépni, vagy újraindulni, akkor ugye szól, hogy csinálja-e. Ha rányomok, hogy igen, akkor nem csinál semmit. Meg ki is rakja a kis ikont alulra, hogy kilépés, vagy újraindítás, na és azok az ikonok is tök süketek. Persze normál módon ki tudok lépni, vagy újra tudom indítani.
Jaja, sikerült elintézni, hogy ne kerüljek túl közel hozzád a 4 napos szünetben, úgyhogy itthon hesszelek.
-
kovaax
őstag
Csak ma, csak neked: bebutultam a Fedorát ugyanazon a gépen, imhol az eredmény.
Ugye látszik, be van csekkolva a "Cserélhető eszközök", de nincsenek ott sorban a vinyó egyéb, nem Fedorás particiói.
Bedugtam egy usb sticket, és az megjelent, és el is indított rája egy Fájlkezelőt. (Még mindig be van csekkolva a "Cserélhető eszközök".)
Ez a helyes működés, nem pedig amit az openSUSE 11.4 csinál.
Szerk.: Nem beszélni magyar, bocs.
-
kovaax
őstag
A merevlemez particiói mióta cserélhető eszközök? Ráadásul ezek 1 kivételével mind ugyanazon a lemezen vannak, mint az openSUSE... Ha leveszem őket, akkor meg ugye az usb-s cuccaimat nem rakja ki az asztalra.
A többivel egyetértek.
[Szerk.: ez a sok gmob itt elttőem mndiig öszseazvar...
]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megcsináltam!
Először csináltam egy újratelepítést, és nem bontottam szét a partíciókat, hogy legyen helyem.
A trükk az, hogy a kernel-desktop-devel csomagnak nincs friss verziója, illetve van egy, de régebbinek ismeri fel a rendszer, mert szerintem elírták a verzió nevét.
Konkrétan van 2.6.34.7-0.7.1, ami a rendszer szerint a legfrissebb a kernel-desktop-devel csomagból, azt telepítve egy külön mappában létre is jönnek a lentebb mutatott, hiányzó könyvtárak, de az fglrx meg az aktuális kernel könyvtárában kereste őket.
Azt csináltam, hogy hozzáadtam a factory oss-t a forrásokhoz, és mivel ott sem volt a kernelnek megfelelő verzió, mind a kernelt, mind a devel csomagot frissítettem a 2.6.37-20.1 -re. A többi kernel-desktop-... csomag nem kell szerencsére. Érdekes módon mindenféle egyéb csomagot is akart telepíteni, ezek egy része ránézésre dummy csomag, ezeket nem telepítettem fel.
Aztán, telepítettem a libpng12-0 csomagot, meg egyből libpng12-0-devel és a libpng12-compat-devel csomagokat, valamint magát a compat csomagot is, a biztonság kedvéért.
Aztán már csak a szokásos, legeneráltam az fglrx csomagot, majd zypperrel telepítettem, és gyönyörűen működik a catalyst.
Eá örö bodottá! - majd írok erről egy személyes cikket logoutra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Több probléma is van. A telepítési források között gyárilag le vannak tiltva a forrás tárolók, ki tudja miért.
Engedélyezve őket, ezek elérhetőek:
kernel-desktop
kernel-desktop-base
kernel-desktop-base-debuginfo
kernel-desktop-debuginfo
kernel-desktop-debugsource
kernel-desktop-devel
kernel-desktop-devel-debuginfoA debuginfo-t kivéve mindet felraktam, de semmi előrelépés nem történt, nem jöttek létre olyan könyvtárak, mint amit lentebb mutattam. A debuginfot kellene még felvarázsolni a gépre, de a telepítéskor két részre osztotta a 10G-s partíciómat, és már csak 1,2G helyet tudtam csinálni /-en, ami nem elég neki a településhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak annyit ír a kernel-source csomagról, hogy a Linux kernel forrás fájljai. A verziója 2.6.34.7-0.7, és minden fájla a /usr/src/linux-2.6.34.7-0.7 mappában van. Másik kernel source csomag meg nincs, szóval elvileg mindegyik kernelhez ez van, ha jól értem.
Az oss repóban van 2.6.34-12.3 -as frissítés, azt toljam rá, hogy legalább egyformák legyenek a verizók?
Az a compat.h fájl viszont, amit az fglrx keres, az továbbra sincs jelen a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 2.6.34.12-es Kernel-desktop van használatban, amit az fglrx is ír, nem volt frissítve még a rendszer.
No, érdemes belenézni, hogy mi van a /lib/modules mappában:
Mert míg a benne lévő mappákban az aktuális kernelét kivéve mindben az van, amit az fglrx keres:
Addig az aktuális kernel mappájában meg nem azok vannak, hanem csomó más.
Korábban próbálkoztam más kernelt felrakni, de ahogy néztem, ott is ilyen mappák és fájlok voltak, a kellő mappák viszont nem jöttek létre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, végre hazaértem.
Friss 11.3 32bites OpenSuse telepítve, 11.1 catalyst letöltve, libpng12 telepítve.sudo sh ./ ati-driver-installer....
Legeneráltattam vele az fglrx csomagot, telepítés helyének az alapértelmezett "/"-t tettem be. Rpm csomag elkészült, catalyst ezt mondta:
For further configuration of the driver, please run aticonfig from a terminal window or AMD CCC:LE from the Desktop Manager Menu.
Removing temporary directory: fglrx-install.zdDctuElkezdem a telepítést:
sudo zsypper in glrx_7_5_0_SUSE113-8.812-1.i586.rpm
.
..
...
A következő ÚJ csomagok kerülnek telepítésre:
binutils-gold fglrx_7_5_0_SUSE113 gcc gcc45 glibc-devel kernel-default-devel
kernel-desktop-devel kernel-devel kernel-pae-devel kernel-source kernel-syms
kernel-xen-devel linux-glibc-devel make patch
15 új csomag telepítése.
Letöltés mérete: 119,8 MiB. A művelet után további 528,2 MiB kerül
felhasználásra.Igen-t választom, aztán ez lesz:
fglrx_7_5_0_SUSE113-8.812-1 telepítése [kész]
További rpm kimenet:
/usr/src/kernel-modules/fglrx /
Apply some patches ...
ati-CONFIG_SMP.patch applied successfully.
ati-2.6.27-build-fix-1.patch applied successfully.
ati-2.6.36-compat_alloc_user_space.patch applied successfully.
/Used CPUs/Cores for compilation => [ 2 ]
********************************************************************************
* Kernel: kernel-desktop-2.6.34-12.3.i586 *
* Source: /lib/modules/2.6.34-12-desktop/build *
* Include: /lib/modules/2.6.34-12-desktop/source/include *
********************************************************************************Warning:
kernel includes at /lib/modules/2.6.34-12-desktop/source/include not found or incomplete
file: /lib/modules/2.6.34-12-desktop/source/include/asm-x86_64/compat.h/usr/src/kernel-modules/fglrx /
make: *** /lib/modules/2.6.34-12-desktop/build: No such file or directory. Stop.******************************
Build of kernel module failed!
******************************make: *** /lib/modules/2.6.34-12-desktop/build: No such file or directory. Stop.
/
Calling 'depmod -a' this may take a while...Summary report:
================================================================================Kernel => kernel-desktop-2.6.34-12.3.i586
Build => [ FAILURE ]
Install => [ FAILURE ]**************************************************************
Building/installation of fglrx kernel module failed! Try again
by calling "/usr/bin/fglrx-kernel-build.sh" manually.
***************************************************************************************************************************
Please read "/usr/share/doc/packages/fglrx/README.SuSE" for
configuration details when using SaX2.
*************************************************************Kernel image: /boot/vmlinuz-2.6.34-12-desktop
Initrd image: /boot/initrd-2.6.34-12-desktop
Root device: /dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HDP725050GLA360_GEC534RF13RM6E-part8 (/dev/sda8) (mounted on / as ext4)
Resume device: /dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HDP725050GLA360_GEC534RF13RM6E-part6 (/dev/sda6)
Kernel Modules: thermal_sys thermal pata_atiixp ata_generic processor fan crc16 jbd2 ext4
Features: block usb resume.userspace resume.kernel
Bootsplash: disabled for resolution 1920x108032417 blocks
No layout section was found in the file: '/etc/X11/xorg.conf'.
Please run 'aticonfig --initial' first or modify your configurationfile manually and run aticonfig again.
aticonfig: parsing the command-line failed.
No layout section was found in the file: '/etc/X11/xorg.conf'.
Please run 'aticonfig --initial' first or modify your configurationfile manually and run aticonfig again.
aticonfig: parsing the command-line failed.Tehát ott a warningnál mondja, hogy mi kellene neki. Ahogy nézegettem, az alapján akarná eldönteni, hogy milyen kernel van a gépen, de nincs honnan kiolvasnia.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azzal is próbálkoztam, sikerült is régebbi kernel felrakása, de az fglrx modulnak nagyjából az volt a baja hogy, egyrészt kell neki a libpng12 csomag, másrészt nem tudta kideríteni az aktuális kernelt, mert egy fájlt keresett, ami nincs is a gépen, abból akarta kiolvasni a kernel verziót.
Most el kell mennem pár napra, de ha megjöttem, megint próbálkozok.
-
Még egy kis frissítés a dologhoz: Olyasmi grafikus tesztprogram kell, ami kihajtja linux alatt a grafikus kártyát, hogy ellenőrizni tudjuk, mennyire melegedik a masina. Amit eddig kértek, már egy konkrét programhoz kellett, ami elsősorban tervező program bemutató demo-val, és annak vlt a kritériuma, hogy opengl 4.0 legyen...
Szóval valami grafikus tesztprogi kellene ami jól meghajta linux alatt a kártyát
-
Nekem csak azt a feladatot adták, hogy nézzek utána, van-e ilyen suse. Notikra kéne, amiknek a nagy része vagy intel gma-s vagy ati-s. A progi pedig 4.0 alatt nem áll szóba semmivel állítólag. De ezek szerint ha a dedikált kártya a gépben nem támogatja, fújhatjuk az egészet, jólsejtem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megint a buktatók jönnek. Az a leírás már régi, a skynet.be-n nincs már ilyen célú repó.
Találtam helyette mást, mert úgy néz ki, az 5-ös szériával másnak is van gondja openSuse-n. Az itt írtak szerint: [link] kiadom a
zypper ar -c -f -n "ATI/AMD fglrx non-official" http://linux.ioda.net/mirror/ati/openSUSE_11.3/ "ATI/AMD FLGRX"
parancsot, elfogadom véglegesre a hitelesítést, majd pedig csinálok egy updatet.
Eredménye az lett, hogy fekete képernyővel végződik a boot folyamat, most próbálhatok csinálni valami failsafebe. Lehet újra kellene tenni, és előröl próbálkozni, mert a nem települt gyári driverből a catalyst még mindig meg van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gratulálok a laposhoz!
Karácsony alkalmából a sata csatival lejött az egész sata port az alaplapról, amin a rendszer vinyó volt (a réz tüskék még ott vannak), menet közben megdöglött a win többször (legalább tudom miért volt többször elérhetetlen a vinyó, már vacakolt a port), és valami olyan szerencsés módon, hogy a Mint grub-ját kicsinálta, egyből indult utána a win, nem volt semmi boot menü...Szal mivel Ubuntun v. a rá épülő rendszerekben egyszerűen lehetetlen életre kelteni a videokártyás gyorsítást Radeonokon jelenleg, így átjöttem ide, mert elvileg itt egy csomag felrakása mindössze a dolog.
A leírás meg pont most nem tölt be, de majd megpróbálom az egyszerűt. A driver sajna nem tud werbose-t.
-
amadeus11
senior tag
Azért mert Winen is ezt használom és már majdnem kész a linuxos változat . Kubuntun hiba nélkül ment , nem tudom mi lehet a gond . A profilomat átemelném és kész . Mondjuk az opera linkkel szintén át tudom vinni az összes beállítást a jelszavakat kivéve ( de pont ez lenne a lényeg ).
-
wetomi
aktív tag
Mindegyiknél alsa van beállítva, mert volt ami pulseaudioval nem adott hangot. Mondjuk lesz még mit kezdenem vele, akkor vlc-hez leszedem a plugint, meg játszok még vele. És igen, akkor megpróbálkozok a pulseaudioval. egy két napon belül telepítem az itteni koleszos gépre és akkor majd kiderül mi kell neki, az otthoninál meg akkor már fogom tudni.
-
wetomi
aktív tag
Mindegyikben az alc888 analog (a Realtek csip) van beállítva hangeszköznek, nekem az a logikus, nem pedig a digital, mert nyílván az analóg kimeneten kapok jelet a hangszórómhoz. Majd megpróbálom még egyszer a pulseaudiot, egyhamar mondjuk nem jutok haza, hogy ott kipróbáljam, de a napokban telepítenék a másik gépemre is 11.2-t és eszembe jutott, hogy azon is elképzelhető ez a gond.
Ja, másik: Win7 dual boothoz, a a 100MB-os win7 partíció miatt hogy is állítsam be a grubot, a normál windows partíciót vagy a 100megásat adjam meg neki? a múltkor megkavarodott a dolog és pihentettem még egy picit az akciót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fogyjunk le!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- PlayStation 5
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest